Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Valion Äänekosken tehtaan johtaja Marko Palosaari

Miten tuoda ranskalainen luola Äänekoskelle – pulmaa ratkotaan taas Aura-juustotehtaalla

Valion Äänekosken tehtaalle rakennetaan uutta juustojen kypsytyskellaria. Kellari valmistuu vuoden päästä kesällä ja sen sisällä jäljitellään Roquefortin kuuluisan kalkkikiviluolan olosuhteita.

Ruskea-valkoinen lehmä katsoo kameraan.

Camembertin synnyinsijoilla kevään maistaa juustossa – Ranskassa koronapandemia on lisännyt kotikokkausta ja samalla laatujuustojen menekkiä

Muutkin kuin ranskalaiset kulinaristit huomaavat, että keväällä juusto maistuu erilaiselta. Maitotilallisilla on syytä iloon koronakurjimuksen keskellä.

Dolores O'Riordan

The Cranberries-yhtye raivasi tilaa naisrokkareille mutta Dolores O’Riordanin laulutyyli jakoi mielipiteitä: “Joillekin se oli kuin homejuustoa”

The Cranberriesin pyrähdys hittilistoilla oli lyhyt ja se perustui pitkälti yhtyeen solistin persoonalliseen ääneen.

Jäätelöannos naisella kädessä.

"Maistajat näyttävät siltä kuin heidät olisi yllätetty piilokamerasta" – Keittiömestari kehitteli kummallisen jäätelömaun

Jäätelömarkkinoille on putkahdellut viime aikoina pienten tuottajien omintakeisia makuelämyksiä. Keski-Suomessa italialainen kone jauhaa homejuustojäätelöä.

Mämmiä ja kermaa kulhossa.

Eikö mämmi kelvannut lapsena? Aikuisen elämänkokemuksella se voi hyvinkin maistua

Suomalaistenkin ruokatottumukset kansainvälistyvät, haetaan uusia ruokia ja makuja. Samalla saattavat kotimaiset herkut, kuten vaikkapa lapsena inhottu mämmi jäädä maistamatta. Asiantuntijan mukaan aikaihmisen kokemuspohja saattaisi auttaa perinneruuan makusteluun.

Eväsleivät tiskissä.

Ravitsemusterapeutti: Täytetyt patongit ovat mainettaan huonompaa ruokaa

Täytetyt patongit ja baagelit ovat suosittuja lounasvaihtoehtoja ja moni pitääkin niitä terveellisempänä vaihtoehtona kuin esimerkiksi hampurilaista. Ravitsemusterapeutin mukaan tilanne voi olla jopa päinvastoin.

Tyttö ja poika pilkkovat omenaa ja sipulia.

Partiolaisten taidoilla sinihomejuustostakin tulee hyvää eräevästä

Vaeltaminen vaatii kunnon eväät, että jaksaa. Partiolaiset taitavat vaeltamisen jalon taidon ja eräeväiden niksit. Hämeenlinnassa Syöksynsuun leirikeskuksessa opetellaan viikonlopun ajan erilaisia erätaitoja. Eräeväät syntyvät kuivaamalla.

Hoivakoti kuntoon -kampanjan logo

Näkökulma: Homejuustonmakuinen vallankumous

Runsaat neljä kuukautta sitten aloitimme Somerolla yhdessä hoitajien kanssa uudistustyön, jota on seurattu Ylen Hoivakoti kuntoon -sarjassa. Miten voi tunnistaa, onko mikään muuttunut sarjan aikana? Vanhustyön vallankumous on jotakin, joka näkyy, kuuluu, tuoksuu, maistuu ja tuntuu, kirjoittaa Anna Pylkkänen, yksi sarjan kolmesta valmentajasta.

Makkaroita vadilla

Unohda chilit ja aurajuustot – Makkaramestarikisassa luotetaan nyt perinteisiin makuihin

Yksi tykkää jauhoisesta, toinen lihaisasta, kolmas mausteisesta, neljäs juustoisesta – sinapilla tai ilman. Mutta mikä on paras makkara, ja sille paras sinappi? Se selviää arvovaltaisen raadin makustelu-urakan jälkeen, kun vuoden makkara- ja sinappimestarit seulotaan lauantaina Tammelan Makkaramarkkinoilla.

Lapset pelaavat lentopalloa ulkona.

Rakas Power Cup, paljon pelejä ja discoa – vähemmän ananassalaattia ja aurinkoa

Raahen loppuviikon ajaksi valtaavaan maailman suurimpaan lasten ja nuorten lentopallotapahtumaan on leimattu liki 6 500 kisapassia. Valtaosa vieraista on 6-18 -vuotiaita, mutta aikuinenkin pysyy menossa mukana ainakin "pohojaalaisella topakkuudella".

Lemmikkikilpikonna

Kolumni: Kilpikonnaa ulkoiluttamassa

Kilpikonnan karu ulkomuoto ei laukaise miehessä lässytysrefleksiä. Konnalle voi sanoa niin kuin asia on.

Santeri Vuosara ja Anna-Liisa Nikunen, miehen kädessä pala mustaamakkaraa

Mustamakkara on myös raaka-aine

Peritamperelaisen herkun uusi tuleminen nostaa mustanmakkaran arvostusta jatkojalosteena. Santeri "Chef Santeri" Vuosaran ja valokuvaaja Anna-Liisa Nikuksen julkaisema keittokirja yhdistelee mustaa ennakkoluulottomasti muun muassa sinihomejuustoon.

Jäätelöpalloja.

Viritä jäätelösi itse!

Makuelämykset ovat rajattomat, jos luo ihan itse oman jäätelönsä. Helpoimmin se käy ostamalla kaupasta vaniljajäätelöä, johon voi oman maun mukaan lisätä melkein mitä vaan homejuustosta makeisiin herkkuihin.

Juustotarjotin.

Juustotarjotin sopii talvi-illan tarjottavaksi

Talvisena iltana - miksei myös juuri pikkujoulujen aikaan - sopii vallan hyvin laittaa vieraille pöytään juustotarjotin. Seuraksi sopivat niin leipä kuin hedelmät.

Juustotehtaassa jo joulukiireet

Valion Äänekosken tehtaalla valmistaudutaan jo täyttä vauhtia jouluun. Varastot ovat liki täynnä kypsymistä odottavaa Aura-juustoa. Valion tunnetun sinihomejuuston menekki jopa tuplaantuu joulun aikaan.

Kokki kokkaa salaattia.

Keltajuuri-sinihomejuustosalaattia ja hunaja-pähkinäkastiketta

Timon kolmen ruokalajin kokonaisuus aloitetaan alkuruokasalaatilla. Kuvauspäivänä keltajuurta ei löytynyt, joten Timo käytti salaatissaan punajuurta.

Eväsreppu: Jänispataa karpalokastikkeella

Vähärasvaista jäniksenlihaa kannattaa paistaa varovasti ettei se kuivu. Uunissa paistettu jänis saa seurakseen pirteän kastikkeen.

Lehmä navetassa.

Ahlmanille oma meijeri

Ahlmanin maa- ja kotitaloustalousoppilaitos Tampereen Koivistonkylässä saa oman meijerin. Omassa meijerissä tilan maitoa voidaan jalostaa entistä monipuolisemmin.

Suolaiset ja makeat muffinssit

Anu Braskin reseptillä voi kätevästi valmistaa sekä suolaisia että makeita muffinsseja. Suolaiseen versioon on käytetty punajuurta ja homejuustoa. Makeat muffinssit saavat makunsa valkoisesta suklaasta ja puolukoista.

Niina Repo

Makeaa leipää, runotehtaan puksutusta ja kirjakuhinaa

Makea leipä on Lounais-Suomen oma juttu. Se tuli selväksi Ruokamessuilla. Mutta mihin kattilaan laitetaan sinisiä perunoita? Lauantaina selvisi myös, että Turun Radion kuuntelijoista löytyy runoniekkoja. Kirjamessuilla treffattiin muun muassa Mauri Kunnas.