Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Kuvassa on Paalasmaan kylätalo Juuassa.

Seurantalojen avustusrahat tarpeen: Juuan Paalasmaan kylätalolla korjataan vesivahinkoa, Nurmeksen Tuohuspirtillä maalataan ulkovuorauksia

Valtionavusteiset kunnostusrahat eivät yksinään korjauksiin riitä, vaan lisäksi korjaukset edellyttävät kyläyhdistysten omaa rahoitusta ja talkoovoimin tehtyä työtä.

Kuvassa on Valoharjun seurantalo Kuopiossa.

Seurantalojen korjausavustukset koetaan elintärkeiksi: Kuopion Valoharjun seurantalon katon korjaukseen 50 000 euroa ei silti yksinään riitä

Kotiseutuliiton myöntämät valtionavusteiset seurantalojen kunnostusrahat ovat pohjoissavolaisten yhdistysten mukaan elintärkeitä seurantalojen kunnostuksessa. Suonenjoen Kylätalo Männikössä aiotaan uusia eteistä, Kuopiossa Valoharjun seurantalolla puolestaan katto.

Uutisvahdin läheltä-listan markkinointikuva, jossa kartta

Seurantalojen korjaukseen on jaettu rahaa – Lapissa eniten rahaa saa Kemijärven VPK

Avustussummat vaihtelevat vajaasta 2 000 eurosta 19 000 euroon.

Marjanviljelijä Sanna Ketolainen Kesälahdelta on kumartuneena mansikkapenkin viereen.

Kiteen Kesälahti on ehdolla vuoden kaupunginosaksi – haussa alue, jossa ihmisen hyvä olla

Kotiseutuliitto on palkinnut vuoden kaupunginosan yli kymmenen vuoden ajan. Kesälahti on ainut ehdokas Pohjois-Karjalasta.

Vähikkälän seurantalo.

Kanta-Hämeen seurantalojen remontteihin 39 000 euroa avustuksia

Seurantalojen korjausavustus on valtion määräraha, jonka jakamisen opetus- ja kulttuuriministeriö on antanut Suomen Kotiseutuliiton tehtäväksi.

Uutsivahti-sovelluksen Läheltä-toiminnon esittelykuva

Pohjois-Savoon valtionavustuksina yli 134 tuhatta euroa seurantalojen korjauksiin: suurin 50 000 euron summa Vehmasmäen Nuorisoseuralle

Pohjois-Savoon on myönnetty 134 500 euroa seurantalojen korjauksiin, kerrotaan Suomen Kotiseutuliitosta. Yhteensä avustuksia saa tänä vuonna Pohjois-Savossa yhdeksän hakijaa.

Sammakkolammenpuisto Puijonlaaksossa Kuopiossa.

Kuopion kaupunginosia tarjolla Vuoden kaupunginosaksi: esimerkiksi Niiralaa, Puijonlaaksoa ja Petosta ehdotettu kilpailuun

Esimerkiksi Kuopion Niiralan 40-50-lukujen rintamamiestalojen arkkitehtuuria kehutaan ja lisäksi mainitaan Niiralan lyhyet etäisyydet keskustaan. 

Mikkelin Parkkilan kylässä sijaitseva kylätalo Honkalinna talvisessa maisemassa.

Kallis energia ja talkooväen ikääntyminen uhkaavat maaseudun kylätaloja

Monissa maaseutukylissä kipuillaan kylätalon ylläpidon kanssa. Korona on tukkinut vuokratulot ja nuoresta talkooväestä on pulaa.

Karvalakkipäinen mies seisoo lumisessa maisemassa ja katsoo suoraan kameraan.

Lunta on tullut omakotiasujille riesaksi asti – Kajaanissa apua tarjoava yhdistys saa nyt enemmän kyselyitä kuin on tekijöitä

Kajaanin Lehtikankaan asukasyhdistyksen asiakkaat ovat etupäässä yli 70-vuotiaita. Yhdistyksen tavoitteena on auttaa ihmisiä kotona asumisessa ja pärjäämisessä.

Tyhjä tontti odottamassa rakentamista Seinäjoen Kirkkokadulla, takana virastotalo ja Lakeuden risti.

Sedun opiskelijat vetoavat Kirkkokadun kampuksen rakentamisen puolesta Seinäjoella

Opiskelijat toivovat, että Etelä-Pohjanmaan kotiseutu- ja museoyhdistys vetäisi pois valituksensa Vaasan hallinto-oikeudesta.

Härmän käräjaloa kunnostetaan

Kotiseutuliitolta tukea Härmän käräjätalon kunnostukselle – myös kansalaiskeräykselle haetaan jatkoaikaa

Kotiseutuliiton tuki hupenee etupäässä korjaustöiden dokumentointiin. Kansalaiskeräys on tuottanut tähän mennessä noin 30 000 euroa.

Kiteen kotiseutumuseossa on osasto, jossa voi tutustua pontikankeiton saloihin.

Kotiseututyölle rahaa Joensuuhun ja Kiteelle

Suomen Kotiseutuliiton tuella tehdään ylisukupolvista työtä Joensuussa ja kestävän kehityksen kotiseututyötä Kesälahdella.

Virojoen kuntoportaat

Uudet kuntoportaat villitsivät 3 000 asukkaan kunnan – sadat halusivat ostaa oman portaan ja "ramppaaminen" alkoi, vaikka askelmia ja kaidetta puuttui

Virolahdelle on tänä vuonna rakennettu kahdet uudet kuntoportaat, jotka ovat nyt viimeistelyä vaille valmiina. Portaat ovat nousseet nopeasti suosituiksi.

Ilmajoen työväentalo

Ilmajoen työväenyhdistys yhtyy kulttuuriväen huoleen – seurantalojen korjausavustukset romahtamassa

Työväentalojen liitto, Suomen kylät ja Kotiseutuliitto sekä 10 muuta keskusjärjestöä kirjelmöi leikkauksista opetus- ja kulttuuriministeriölle. Myös Ilmajoen työväenyhdistys on mukana kirjelmässä.

Uutisvahdin läheltä-listan markkinointikuva, jossa kartta

Kaakkois-Suomeen liki 300 000 euroa avustuksia – rahoilla rakennetaan padel-kenttä ja kunnostetaan rakennuksia perinteisin keinoin

Kaakkois-Suomessa saatiin rahoitusta monenlaisiin hankkeisiin, jotka piristävät seutua.

Hiljaisuus-elokuvan kuvaukset Ylämaalla

Ylämaan kotiseutuyhdistykselle Leader-rahaa Pätärin perinnetilan kunnostamiseen

Ylijärvellä sijaitseva Pätärin perinnetilaa kunnostetaan erilaisiin tilaisuuksiin sopivaksi juhlapaikaksi.

Uutisvahdin läheltä-listan markkinointikuva, jossa kartta

Rovaniemen Sinetässä voi lauantaina oppia kunnostamaan vesistöjä

Rovaniemen Sinetässä järjestetään lauantaina Sinettäjoen kunnostustempaus, jossa voi oppia vesien kunnostusmenetelmiä.

Laavu Kallion saaressa.

Kallion saaren reittejä kunnostetaan Perämerellä Simoniemen edustalla

Kyläyhdistyksen tavoitteena on tehdä saaresta uusi matkailukohden Meri-Lapin alueelle.

Raksilan marketit Oulussa

Oulun Raksilan asukkaat haluavat kiinnittää alueelle tulevien toimijoiden huomiota liikenteeseen ja rakennusten ilmeeseen

Raksilan alueella eri vaiheissa olevien hankkeiden vaikutuksesta raksilalaisten elämään keskustellaan huomenna lauantaina. Asukasyhdistys on kutsunut paikalle edustajia eri rakennushankkeiden kehittäjiltä.

Nurmes.

"Ihmisiä kiinnostaa, miten meillä asutaan" – historiallinen Puu-Nurmes avaa ovensa yleisölle koronasta huolimatta

Vanhan Kauppalan avoimet ovet järjestetään toista kertaa Puu-Nurmeksessa. Tapahtumassa Suomen mittakaavassa harvinaisen asuinalueen asukkaat avaavat päiväksi kotinsa ja puutarhansa yleisölle. Kilometrejä Puu-Nurmeksen kierroksella voi kertyä useita, joten turvaväleistä on helppo pitää huolta.

Outi Airola framför Café Saha.

Ykspihlajan Kulttuuriviikko alkaa tänään Kokkolassa

Tänä vuonna uutena mukana on SahaSirkusfest, joka sisältää erilaista sirkusohjelmaa, esityksistä työpajoihin. Perinteiset saunasuunnistus ja kansainväliset ruokafestivaalit ovat jätetty ohjelmasta pois koronan takia.

Kyläkävelyssä Pilpalassa oli tungosta, paljon väkeä ahtautuneena metsikköön

Hämeen Vuoden kyläksi on valittu Lopen Pilpalan kylärypäs

Hämeen Kylät ry on valinnut Vuoden Kyläksi Pilpalan kylät. Hunsalassa, Pilpalassa ja Tevännössä on yhteensä noin 500 asukasta ja satoja mökkiläisiä. Aktiivisessä kyläyhteisössä toimii runsaasti yhdistyksiä, ja oma kylätalo on monipuolisesti kaikkien käytössä.

Gammalt stockbord inne i en stuga. På bordet står kärl, ett stearinljus, en bok och ett par glasögon.

Pohjois-Savossa juhlitaan lauantaina paikallismuseopäivää – tapahtuma järjestetään nyt ensi kertaa

Lauantaina Pohjois-Savossa vietetään ensi kertaa maakunnallista paikallismuseopäivää. Nelisenkymmentä paikallis- ja kotiseutumuseota avaa ovensa yleisölle ja osassa museoista järjestetään myös ohjelmaa.

Kontiolahden Kotiseutu-keskuksessa järjestetään muun muassa konsertteja.

Kotiseutuyhdistykset rahapulassa vuokratulojen loputtua – Kontiolahti-seura pyytää tukea kuntalaisilta

Koronarajoitukset tyrehdyttivät viime vuonna monien pitäjäyhdistysten tärkeän tulonlähteen, tilojen vuokrauksen. Näin kävi myös Kontiolahdessa, jossa Kotiseutukeskukseen varatut tapahtumat peruuntuivat. Kulut kuitenkin pysyivät ennallaan.

Rumpalipoikapatsas.

Lähes 50-vuotias Pori Tutuksi lopettaa toimintansa

Rumpalinukke-palkintoa jakanut Pori Tutuksi -yhdistys lopettaa hiipuneen toimintansa. 1972 perustettu yhdistys oli voimissaan 1970- ja 1980-luvuilla. Vuosituhannen vaihteen tienoilla yhdistyksen puuhahenkilöt päättivät ajaa toiminnan vähitellen alas.

Helikopteri kuljettaa puutavaraa

Helikopteri korvasi hevoset Tahkon luontoreitin suurponnistuksessa – näin 37 000 kiloa puutavaraa kuljetetaan vaikeakulkuiseen maastoon

Tahkon Huutavanholmaan rakennetaan puusta uusia portaita ja kävelytasanteita. Puutavara viedään paikoilleen helikopterilla. Rakenteet suojaavat lehtoluontoa, sillä lisääntynyt liikkuminen kuluttaa maastoa. Myös liito-oravia elää seudulla.

Minna Koskinen, Taavi Riihelä sekä Esa Mikkonen iloitsevat kaivoshankkeen peruuntumisesta.

Kaivosyhtiön malminetsintävarauksen peruminen Kalkkisissa sai paikalliset uskomaan joukkovoimaan: "Tämä on riemuvoitto!"

Malminetsintäyhtiö Pallagen on perunut varausilmoitushakemuksensa malminetsinnästä. Hankkeen pelättiin tuhoavan kauniin seudun ja sen vesistön. Uutinen sai kyläläiset huokaisemaan helpotuksesta. Moni huomasi nykyisessä kaivoslaissa epäkohtia.

Veijo Junttilan ja Niina Juolan perhe.

Nelostien uudistaminen uhkaa pilkkoa pikkukylän – "Ei ole ollenkaan otettu huomioon alueen asukkaita", sanoo tienvarren maitotilallinen

Nelostien halkaisemassa Temmeksen kylässä Pohjois-Pohjanmaalla katsellaan kauhulla ely-keskuksen suunnitelmia. Luonnosten mukaan kylän läpi huristeltaisiin tulevaisuudessa satasen tuntivauhtia ja kylä jaettaisiin keskikaiteellisella tiellä kahteen osaan.

Loviisan satama Valkossa

Loviisan sataman kaavasuunnitelmat huolestuttavat asukkaita: Kuka haluaa muuttaa alueelle, jos olet kemikaaliterminaalin suojavyöhykkeellä

Kulttuurihistoriallisesta miljööstä on laadittu kaksi erilaista osayleiskaavaluonnosta, joissa molemmissa on varaus kemianterminaalille. Loviisan kaupungin mukaan kaavoitusprosessi on vasta käynnissä ja asukkaita kuullaan.

Nallikarin uimaranta.

Oulun kotiseutupäivät hehkuttavat elokuussa kulttuuri-ilmaston muutosta

Valtakunnalliset kotiseutupäivät järjestetään Oulussa elokuun puolessa välissä. Kotiseutupäivien ohjelmassa on mukana runsaasti tapahtumia eri puolilla kaupunkia.

Vaasan Hietasaaressa oli tänään hellepäivän viettäjiä.

Janakkalassa kohennetaan uimarantoja osallistavan budjetin avulla

Rantojen kunnostusten yksityiskohdista tullaan käymään vuoropuhelua esimerkiksi kyläyhdistysten kanssa.

Pöydällä on kahdessa pinossa Vuoden kotiseututeos -kilpailuun osallistuvia kirjoja.

Kolme pohjoiskarjalaista kirjaa ehdolla Vuoden kotiseututeokseksi

Teokset kertovat elämästä Koitereella, Kunnasniemellä sekä Tohmajärvellä ja Värtsilässä.

Miehet harventavat puita että Kempeleenlahti näkyisi

Kaleva: Vihiluodon kyläyhdistys saa ely-keskukselta huomautuksen vitikon raivaamisesta luonnonsuojelualueella

Kyläyhdistys järjesti talkoot, joissa raivattiin näkymää Lentokentäntieltä merelle päin.

Vähikkälän seurantalo.

Seurantalot ovat suomalaisille tärkeitä: Kotiseutuliitto myönsi korjausrahaa yli kaksi miljoona euroa, mutta tukea haettiin yli tuplasti enemmän

Yksi Suomen 2 500 seurantalosta on Janakkalan Vähikkälässä, jossa sitä kunnostetaan määrätietoisesti käyttäjiään varten.

kyltti

Pohjois-Savon seurantaloille yli 200 000 euroa korjaustöihin – suurin potti Vieremälle

Maakunnan seurantalot saavat korjausavustusta reilusti viime vuosia enemmän.

Uutisvahdin läheltä-listan markkinointikuva, jossa kartta

Etelä-Karjalan kahdelle seurantalolle korjausavustusta – Joutsenon Korvenkylässä ja Lappeenrannan Parkkarilassa remontoidaan yhteensä 15 000 eurolla

Suomen kotiseutuliitto myönsi Korvenkylän Seurantalolle ja Parkkarilan Sosialidemokraattiselle Työväenyhdistykselle avustusta, jotta nämä voivat korjata seurantalojaan.

lupiineja

Pihan ja ympäristön vieraslajien torjuntaa kannattaa miettiä jo alkukeväällä

Esimerkiksi kurtturuusu tulee poistaa ensi kesään mennessä.

Ari Mussalo esittelee Mussalo-sukkia.

Lähiösukat viedään käsistä ja postinumeroita tatuoidaan iholle – korona sai näkemään lähelle: "Niitä kallioita on tullut kierreltyä"

Rakkautta omiin kotikulmiin julistetaan nyt vaatteiden ja sisustuksen kautta. Paikallisten sukkien buumi on valloillaan muun muassa Kaakkois-Suomessa.

Omakotitalon kuistin ikkunassa lukee tsemppiä.

Jyväskylässä kokonainen kaupunginosa on joulukalenteri

Kypärämäki-Köhniön joulukalenteri on yli neliökilometrin kokoinen.

Jalkoja kuntoportailla.

Uudet kuntoportaat saivat vihreää valoa Virolahdella – suunnitteilla kahdet 100-metriset portaat

Virojoen Lapinvuorelle ja Klamilan Lantviikinvuorelle suunnitellaan uusia kuntoportaita.

Kulttuurin kehittämisasiantuntija Tuija Ahola Etelä-Pohjanmaan liitosta

Kulttuurin monitoimija Tuija Ahola Seinäjoelta valittiin Suomen Kotiseutuliiton puheenjohtajistoon

Ahola on kulttuurin kehittämisasiantuntija Etelä-Pohjanmaan liitossa ja mukana monissa kulttuuriyhdistyksissä.

Uutsivahti-sovelluksen Läheltä-toiminnon esittelykuva

Muonion kunta myi Kihlangin vanhan koulun – Meän koulusta kaupat eurolla

Kihlangin koulukiinteistösta korkeimman tarjouksen verkkohuutokaupassa jätti Jarno Muotka ja koulu myytiin hänelle.

Kuvassa kaustislaisia pelimanneja festivaalien avajaistunnelmissa mauno Järvelän johdolla

Valtakunnalliset kotiseutupäivät hyppäävät digiloikan– ohjelmassa kaustislaista viulunsoittoa

Koronan vuoksi osallistujamäärä Kokkolassa jää murto-osaan aiemmasta.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle