Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Paltamossa kaksi teatteriryhmää yhdisti voimansa – syntyi musiikkikomedia Heila hakusessa ensi kesälle

Heinäkuussa ensi-iltaan tulee esitys, jossa on yhdistetty kahden teatteriyhdistyksen ryhmät. Musiikkiteatteri Kapareen ja Paltamon harrastajateatterin yhteistyöhön päädyttiin viime kesän kokemusten innoittamana.

Oulun kotiseutupäivät hehkuttavat elokuussa kulttuuri-ilmaston muutosta

Valtakunnalliset kotiseutupäivät järjestetään Oulussa elokuun puolessa välissä. Kotiseutupäivien ohjelmassa on mukana runsaasti tapahtumia eri puolilla kaupunkia.

Valtakunnalliset kotiseutupäivät hyppäävät digiloikan– ohjelmassa kaustislaista viulunsoittoa

Koronan vuoksi osallistujamäärä Kokkolassa jää murto-osaan aiemmasta.

Hauho-Seura on valittu vuoden 2019 kotiseutuyhdistykseksi

Vuoden kotiseutuyhdistys julkistettiin Valtakunnallisilla kotiseutupäivillä Tuusulassa.

Kotiseutuliitto etsii jälleen Suomen parasta kaupunginosaa – aikaa kaupunginosan ilmoittamiseen on huhtikuun loppuun

Palkinto on tullut Pohjois-Pohjanmaalle kerran, kun Oulun Hupisaaret voitti palkinnon vuonna 2005.

Kotiseutupäivät käyntiin Lappeenrannassa

Lappeenrantaan kerääntyy viikonloppuna valtakunnallisten kotiseutupäivien viettäjiä.

Juuret Juuassa -rehveillä yli 400 kävijää

Kaiken takana on Juuret Juuassa -Facebook-ryhmä, jossa on jo noin 2 700 jäsentä.

Vanhakaupunki ja Ykspihlaja ehdolla vuoden kaupunginosaksi

Kaikkiaan titteliä tavoittelee 113 kaupunginosaa.

Nyt koko Suomi laulamaan – kaikista maakuntalauluista julkaistiin vapaat karaokeversiot

Suomen Kotiseutuliitto on julkaissut kaikki maakuntalaulut karaokeversioina joululahjaksi satavuotiaalle itsenäiselle Suomelle ja kaikille suomalaisille.

Valtakunnalliset kotiseutupäivät ensimmäistä kertaa Lappeenrantaan

Maan suurin kotiseututapahtuma järjestetään Etelä-Karjalassa vuonna 2018.

Kemiläiselle Anja Holpaiselle kotiseututyön korkein tunnustus

Suomen Kotiseutuliitto on myöntänyt Kemissä asuvalle näyttelysihteeri Anja Holpaiselle kotiseututyön ansiomitalin. Kotiseututyön ansiomitali on Kotiseutuliiton korkein jaettava tunnustus, jota on myönnetty vuodesta 1953 alkaen.

Sodan pakopaikasta piknik-paikaksi – Kajaanin linnanraunioilla nautittiin omia eväitä jo 1800-luvulla

Kajaanin linnan antautumisesta ja räjäytyksestä suuren Pohjan sodan aikana tulee tänä vuonna kuluneeksi 300 vuotta. Merkkivuoden kunniaksi linnan rauniot "räjäytetään" valtakunnallisten kotiseutupäivien aikana 4.–7.8.2016.

Kajaanin linnanrauniot räjäytetään kesällä – kotiseutupäivillä halutaan osoittaa, ettei Kainuu ole surkea

Valtakunnallisia kotiseutupäiviä vietetään Kajaanissa ensi kesänä. Yksi merkittävä tavoite on näyttää muille suomalaisille ja maailmalle, että kaupungissa ja koko Kainuussa on vielä henkeä jäljellä.

 Hämeenlinna kotiseutujulkaisu kirjaa kaupungin ilon ja häpeän aiheet

Hämeenlinnan vuosi 2014 toi kaupunkilaisille useita ilon, osin erimielisyydenkin aiheita; Goodman, Kumppanuustalo ja Ahveniston maauimala avautuivat. Murheeksi aikakirjoihin jäävät homekoulut.

Heinola jyräsi Samuli Putron ennakkoluulot uuteen muottiin

Kello 13 Heinolan kesäteatterin katsomosta alkoi kuulua hiljaista kitaransoittoa ja laulua. Samuli Putro avasi Heinolassa Jyrään akustisella soolovedolla penkkien välissä kierrellen, ja yleisö oli myyty. Pari kappaletta myöhemmin Putro myönsi, että myös hänen sydämensä suli ja omat ennakkoluulot osoittautuivat vääriksi.

Lahti-filmien taltiointi palkittiin Vuoden kotiseututekona

Lahti-filmejä taltioiva hanke palkittiin Vuoden kotiseututekona Kotiseutupäivillä Hämeenlinnassa. Lahti-seura on yhteistyönä Päijät-Hämeen elokuvakeskuksen ja Lahden videokuvaajien kanssa kerännyt ja digitoinut paikallishistoriallisesti arvokasta filmi-, video-, äänite- ja valokuva-aineistoa.

Kotiseutukehukilpailun voitto lohkesi Hämeenlinnan seutua ylistävällä runolla

Hämäläiset ovat varsin vaatimattomia kehumaan itseään tai kotikontujaan. Valtakunnallisten Kotiseutupäivien järjestämässä kisassa kehuttiin kuitenkin hämäläistä luontoa, pohdittiin kiintymystä tuttuihin maisemiin ja ihmisiin ja seudun historiaan.

Kuvanveistäjä Pekka Kauhanen palkittiin Pro Leppävirta -mitalilla

Soisalon rantojen kasvatti kantaa kotipaikkaansa mukanaan ja ammentaa savolaisuudesta myös veistoksissaan. Pro Leppävirta -mitali myönnettiin Leppävirran kotiseutujuhlassa viidennen kerran.

Kotiseutuväki hakee uutta potkua Hämeenlinnasta

Valtakunnallisilla kotiseutupäivillä kylien ja kaupunginosien ihmiset sekä sukuharrastajat voivat tavata toisiaan, vaihtaa ajatuksia ja hakea uutta potkua. Hämeenlinnassa elokuussa teemana ovat suku ja suvun tarinat. Päiville ottaa osaa satamäärin kotiseututyön aktiiveja vuoden suurimpaan tapahtumaansa.

Joutsenon-päivät käynnistyy tänään

Joutsenon kotiseutupäivillä on tänäkin vuonna tarjolla monipuolista ohjelmaa. Pääjuhla on lauantaina Joutsenon torilla.

Juurtuminen hankaloituu kuntaliitosten myötä

Kun kuntaliitokset lyövät yhteen kuntia ja kaupunkeja, halutaan monessa kunnassa pitää kiinni omasta vaakunasta. Vaakunat ja kunnan nimet ovat viimeisiä itsenäisyyden symboleja, joista ei haluta luopua. Kotiseutuliiton pääsihteeri Lassi Saressalo kertoo, että kuntaliitokset aiheuttavat muutenkin kulttuurista epävarmuutta.

Kotiseutuväki koolla Rovaniemellä

Lapin kotiseutuyhdistysten edustajat kokoontuvat Rovaniemellä perjantaina. Kokoontumisessa päätetään muun muassa Lapin edustaja Suomen Kotiseutuliiton valtuustoon.

Joutseno-päivät alkoivat kuntorasteilla

Joutsenon kotiseutupäivät startattiin käyntiin keskiviikkoiltana Hinkarannassa järjestetyillä kuntorasteilla. Viiden päivän aikana Joutseno-päivät tarjoavat monipuolisen kattauksen perinteitä ja nykypäivää.

Kotiseututyöstä tunnustus Paimioon

Kotiseutuliiton korkein tunnustuksen osoitus on myönnetty arkkitehti Viri Teppo-Pärnälle.

Vaasan Asevelikylä on Vuoden kaupunginosa

Suomen Kotiseutuliitto on valinnut Vaasan Asevelikylän Vuoden kaupunginosaksi. Valintaa perusteltiin rintamamiesperinteen kunnioittamisella ja aktiivisella kansalais- ja yhdistystoiminnalla.

Vartioparaati jälleen Mikkelin hallitustorilla

Vartioparaati järjestettiin viimeeksi Mikkelin torin tuntumassa kaksi vuotta sitten. Vuonna 2010 vartion vaihto tapahtui Mikkelin Raviradalla ja vuonna 2011 vartioparaatia ei järjestetty Mikkelissä lainkaan.

Kotiseutupäivät vetävät väkeä Mikkeliin

Tänään alkavat valtakunnalliset kotiseutupäivät keräävät satoja vieraita ympäri Suomea Mikkeliin. Päivien teemana on kulttuuriperintö - kivikaudesta digiaikaan.

Kohoniemellä valssataan viimeisen kerran

Pohjois-Savon suurin tanssilava Kohoniemi on kannatellut lattiallaan kaikkiaan lähes 200 000 tanssijaa vuosien aikana. Taival päättyy viikonloppuna.

Liput salkoon Kotiseutupäivillä

Kotiseutupäivät avautuvat torstaina 2.8. Seudun asukkaat voivat liputtaa päivien aikana.

Vanha kotiseutu vetää kesäsuomalaiset juurilleen

Kesäiset kotiseutupäivät ympäri Suomen kokoavat ihmisiä muistelemaan omia juuriaan. Myös heinäkuun puoleen väliin jatkuvilla Kärsämäki Päewillä tutkitaan innokkaasti niin omia, puolison kuin vanhempienkin kotikontuja.

Talkoohenki kukoistaa Ylikiimingissä

Tervastiima-perinneviikko on kerännyt tänä vuonna hyvin väkeä. Tapahtuma on alueen yhdistysten ja talkoolaisten yhteinen ponnistus.

Talkoolaisia etsitään jo elokuisille kotiseutupäiville

Mikkelissä elokuun alussa järjestettäville valtakunnallisille kotiseutupäiville etsitään talkooväkeä. Muutamaa kymmentä talkoolaista tarvitaan erilaisiin järjestely- ja järjestyksenvalvontatehtäviin.

Iittiläiselle Marja Pulliselle valtakunnallinen tunnustus kotiseututyöstä

Marja Pulliselle on myönnetty Kotiseututyön ansiomitali. Mitali on Suomen Kotiseutuliiton korkein tunnustuksen osoitus.

250 vuotta Hiisijärven vedenlaskusta

Ristijärvellä juhlitaan viikonvaihteessa Hiisijärven hiekkoja. Suosittu uimaranta syntyi puolivahingossa 250 vuotta sitten, kun paikalliset isännät yrittivät laskea järven pintaa saadakseen lisää rantaniittyä. Vesi kuitenkin karkasi järvestä.

Porin Päivän teemana on vesi

Pori-Seura haluaa teemavalinnalla kiinnittää huomiota joen ja meren tärkeyteen sekä veden merkitykseen porilaisten jokapäiväisessä hyvinvoinnissa. Juhlavuoden tunnuslause on "Pori - Veden haltija".

Kotiseutuhenkeä vaalitaan Kymenlaaksossa

Kotiseutuseurat ponnistelevat kotiseutuhengen luomiseksi Kymenlaaksoon. Erityisenä tavoitteena on saada lähivuosina Kymenlaaksoon valtakunnalliset kotiseutupäivät.

Kotiseutupäivillä katsellaan itärajalle

Valtakunnalliset kotiseutupäivät on avattu Joensuussa. Päiville on kokoontunut noin 700 osanottajaa. Viime kesänä päiviä vietettiin Nilsiässä.

Kotiseututyön mitaleita ropisi maakuntaan

Pohjois-Karjalaan on myönnetty kuusi Kotiseututyön ansiomitalia. Mitalin saivat Ritva Ahvenainen ja Jorma Kankainen Kontiolahdelta, Liisa Puhakka Ilomantsista sekä Paavo Koljonen, Osmo Paalanen ja Valto Tahvanainen Joensuusta.

Kotiseuturakkaat kansoittavat Joensuun

Arviolta seitsemisensataa kotiseutuasioista kiinnostunutta ihmistä ympäri Suomen kokoontuu loppuviikoksi Joensuuhun. Torstaina alkavien kotiseutupäivien teema liittyy rajaan ja on Kodikondujarmankat - Kahden Karjalan rajalla.

Kotiseutupäiville yli 400 ilmoittautunutta

Torstaina Joensuussa alkaville valtakunnallisille Kotiseutupäiville on ilmoittautunut yli 400 osallistujaa ympäri Suomea. Päiville tulee lisäksi tuhansia ihmisiä ympäristökunnista.

Rääsen tarjoaa ensimmäisellä levyllä nykykansanmusiikkia

Rääsen musiikissa soivat kauniisti kanteleet ja senegalilaiset rumpurytmit. Rääkkylässä kanteleryhmä Rämpsäköinä aloittanut kokoonpano on vuodesta 2008 ollut Rääsen. Nimessä yhdistyvät Rääkkylä ja Senegal. Kanteleita soittavat Marjo Smolander ja Johanna Rautiainen, rumpuja Yerim Gueye ja laulusolistina on Anna Fält. Ensimmäinen levy on juuri ilmestynyt.

Jorma Taipaleesta Lappeen taata

Lappeen kotiseutuyhdistys nimesi Lappeen taataksi Lappeen entisen kirkkoherran Jorma Taipaleen. Taata huolehtii kotiseutuhengin säilymisestä.

Juukalaiset saavat Ellinsä

Juuassa valitaan jälleen uusi Elli. Juuan perinteiset Ellinpäivät päättyvät sunnuntaina kotiseutujuhliin, jolloin Juuka-Seura julkistaa uuden Ellin valinnan. Kuntalaiset ovat saaneet jättää ehdotuksia heidän mielestään sopivimmasta henkilöstä tehtävään.

Kotiseutupäiviä valmistellaan kiivaasti

Valtakunnallisten kotiseutupäivien valmistelut ovat täydessä vauhdissa Joensuussa. Elokuussa järjestettävät kotiseutupäivät ovat Joen Yön ohella suurin kaupungin tänä vuonna järjestämä tapahtuma.

Kaustinen päättää festivaalien kohtalosta

Kaustisen kansanmusiikkijuhlien tulevaisuus ratkeaa hyvin pitkälle kunnanvaltuuston torstai-iltaisessa kokouksessa. Konkurssin partaalle ajautunut Kansanmusiikisäätiö on anonut kunnalta takausta lähes miljoonan euron lainalle.

Hämeenlinna pihistää kulttuuriavustuksista

Hämeenlinnan kaupunki on vähentämässä kulttuuriavustuksiaan ensi vuonna. Kaupunki tukee entistä harvempia tapahtumia aiempaa suuremmin summin.

Hämeenlinna himoitsee Kotiseutupäiviä

Hämeenlinna aikoo hakea vuoden 2014 Valtakunnallisia Kotiseutupäiviä juhlistamaan syntymäpäiviään.

Vierailijoista vaihtoehto paluumuutolle

Muuttotappiosta kärsivässä Itä-Suomessa mietitään kiivaasti keinoja muuttovirran kääntämiseksi. Yhtenä vetovoimatekijänä pidetään alueen maaseutua ja sen mahdollisuuksia, kuten vapaa-aikaan liittyviä elinkeinoja. Muun muassa paluumuuttoa puidaan lähipäivät Nilsiässä valtakunnallisilla Kotiseutupäivillä.

Valtakunnalliset kotiseutupäivät käyntiin

Valtakunnalliset kotiseutupäivät käynnistyvät tänään Nilsiässä. Keskuksena toimii Tahkon alue, mutta kotiseutupäivät ulottuvat myös Nilsiän naapurikuntiin.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle