Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Maistuisiko geenimuunneltu lohi? Pian sitä myydään Yhdysvalloissa – kala-aktiivi Jasper Pääkkönen: "Kaikessa outoudessaan hiukan pelottavaa"

Monet yhdysvaltalaiset yritykset eivät aio myydä geenilohta. Kiistanalaisesta tuotteesta ei ole jätetty lupahakemusta EU:lle.

Ministeri haluaa eroon geenimuunnellusta soijasta: "Erinomaiset mahdollisuudet rypsissä, rapsissa ja härkäpavussa"

Maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä haluaa ulkomailta tuodun soijan sijasta kotimaisia vaihtoehtoja. Leppä aikoo syksyllä puuttua esityksin viljelijöiden taloudelliseen ahdinkoon kaupan valtaa vastaan.

Vihreissä löytyy vähän luottoa geenimuunneltuun ruokaan

75 prosenttia Kaakkois-Suomen vaalipiirin vihreiden kansanedustajaehdokkaista epäilee geenimuunnellun ruoan turvallisuutta. Luottoa löytyy kuitenkin enemmän kuin eduskuntavaaliehdokkailla keskimäärin.

Geenimuunneltu ruoka ei maistuisi pirkanmaalaisehdokkaille

Valtaosa Ylen vaalikoneeseen vastanneista pirkanmaalaisehdokkaista epäilee geenimuunnellun ruuan turvallisuutta. Pirkanmaalla ollaan kuitenkin luottavaisempia kuin koko maassa keskimäärin.

Vaalikone: Geenimuunneltua ruokaa – ei kiitos! Aika monelle kokoomuslaiselle maistuisi

Suomalaiset eivät kasvata ja syö tulevaisuudessa geenimuunneltua ruokaa, jos uudet kansanedustajat pitävät päänsä. Ylen vaalikoneeseen vastanneista ehdokkaista selvä enemmistö ei usko, että geenimuunneltu ruoka on turvallista.

Näkökulma: Euroopan unioni ryhtyi läpinäkyväksi pakon edessä

Euroopan unionin neuvosto on yli vuoden viivyttelyn jälkeen julkistanut mandaatin, jolla neuvotellaan vapaakauppasopimusta Yhdysvaltojen kanssa. Kansalaisyhteiskunta sai sen aikaan, kirjoittaa ulkomaantoimittaja Jaana Kanninen.

Yhdysvaltain pääkaupunki laillisti pilven polton

Marihuanan viihdekäyttö on nyt sallittu neljässä osavaltiossa ja kaupungissa. Marihuanaa voi käyttää lääketieteellisiin tarkoituksiin laillisesti 23 osavaltiossa 50:stä.

EU sallinee 1507-geenimaissin viljelyn

EU-maat eivät pystyneet päättämään tiistain kokouksessaan geenimaissilajikkeen viljelyn sallimisesta. EU:n komission odotetaan tekevän päätöksen jäsenmaiden puolesta huomenna.

Uusi tekniikka on aina pelottanut ihmisiä

Futuristi Elina Hiltunen on kirjoittanut opuksen miten teknologia vaikuttaa meihin. Ja vaikuttaahan se koska sitä on kaikkialla.

MTK:n puheenjohtaja: Geenimanipuloitua viljaruokaa kehitettävä myös Suomessa

Maa- ja metsätaloustuottajain keskusliiton puheenjohtaja Juha Marttila toivoisi Suomessa ja Pohjois-Euroopassa enemmän satsauksia geenimanipuloidun ruoan tuotannon, sekä erityisesti kasvinjalostuksen tutkimukseen ja kehittämiseen.

Ranskassa oikeus kumosi GM-maissin viljelykiellon

Ranskan hallitus on ilmoittanut ryhtyvänsä uusiin toimiin jatkaakseen GM-kasvien viljelykieltoa.

Kommentoijat haluavat merkinnät GMO-ruokapakkauksiin - myös Monsanto puhuttaa

Liha, jonka kasvatuksessa on käytetty geenimuunneltua rehua, pitäisi merkitä pakkauksessa kaupan hyllyllä näkyvästi. Tätä mieltä on valtaosa Suoran linjan verkkokeskustelijoista. Osa piti puhetta geenimuuntelusta turhana pelotteluna, kun taas toiset vaativat entistä enemmän uutisointia aiheesta.

Genetically modified soy used in feed

Two Finnish companies, Suomen Rehu and Raisio, have started using genetically modified soy in their Turku feed mills.

Greenpeace poistui perunatilalta Haaparannalla

Greenpeacen aktivistit ovat lopettaneet tempauksensa geeniperunan istutusta vastaan Ruotsin Alavojakkalassa. Poliisin poistettua mielenosoittajat tilalta perunanistutus on voinut alkaa.

Ympäristöaktivistit yrittivät vapauttaa perunapellon Belgiassa

Ympäristöaktivistit ovat tänään sunnuntaina rynnänneet belgialaiselle pellolle, jossa viljellään geenimanipuloitua perunaa. Sekä poliiseja että mielenosoittajia loukkaantui mielenilmauksessa, kertovat viranomaiset ja tapauksen järjestäjät.

YK kannustaa köyhiä maita luonnonmukaiseen viljelyyn

Pienimuotoinen, luonnonmukainen viljely vähentäisi nälkää maailmasta, kertoo YK tuoreessa raportissaan. Siten tuotettaisiin köyhissä maissa jopa kaksinkertaisesti ruokaa nykyiseen verrattuna. Nykyistä luonnonmukaisempi viljely helpottaisi myös ilmastonmuutoksen tuomia ongelmia.

Supervaalivuosi innosti saksalaispuolueet nettitaisteluun

Vaalitaistelu on siirtynyt Saksassa internettiin. Uusin avaus on oppositiossa istuvien vihreiden ja päähallituspuolue kristillisdemokraattien näyttävä nokittelu nettisivujen avulla.

Berliinissä dioksiinimarssi

Tuhannet saksalaiset ovat lauantaina osoittaneet mieltä Berliinissä maatalouspolitiikasta. Yli 15 000 ihmistä marssi 80 traktorin perässä vaatien geenimuunnellun ruuan kieltämistä. Sytykkeenä mielenilmaisulle toimi hiljattain paljastunut dioksiiniskandaali.

Mistä asiasta tekisit EU-kansalaisaloitteen?

EU-kansalaiset pääsevät tekemään kansalaisaloitteita näillä näkymin vuoden kuluttua. Kansalaisaloitteen jättäminen ei kuitenkaan ole aivan yksinkertaista.

Nettikeskustelijat kaipaisivat tuotemerkintöjä muuntogeenisiin tuotteisiin

Suomalaiset syövät yhä useammin geenimuunnellulla rehulla kasvatettua kotimaista broileria ja sikaa. Suurimmat kotimaiset rehutehtaat eivät muunneltua raaka-ainetta vielä käytä. Nettikeskustelijat ovat kommentoineet vilkkaasti geenimuuntelun vaaroja ja ehdottaneet tuotteisiin gm-merkintöjä.

Increased Business for Genetically Modified Animal Fodder

Finns are consuming more and more pork and chicken that have been fed genetically modified (GM) fodder. Although the largest Finnish animal fodder producers have avoided genetically modified raw materials up to now, there are increasing economic pressures to adopt GM produce.

Kuortaneella ei syödä geenimanipuloitua ruokaa

Kuortaneen kunta käyttää ruokahuollossaan ainoastaan geenimanipuloimattomia elintarvikkeita. Asiaa esitettiin kunta-aloitteessa, ja sitä on selvitetty kunnan palvelupäälliköltä.

Nano nano - unohtuiko kehityshuumassa turvallisuus?

Synteettisten nanomateriaalien määrä kasvaa vauhdilla. Niiden turvallisuudesta tiedetään vielä vähän tai ei ollenkaan. Suomessa aloittaa toimintansa vuoden alusta määräaikainen nanoturvallisuuskeskus, joka toimii Työterveyslaitoksen yhteydessä.

Geenimuunneltua ruokaa vastustava adressi keräsi yli miljoona nimeä

Yli miljoona ihmistä on allekirjoittanut geenimuunnellun ruuan tarkempaa tutkimista vaativan vetoomuksen. Nettiadressissa vaaditaan Euroopan unionin komissiolta toimia, jotta geenimuunneltujen viljelykasvien mahdollisista haitoista saadaan lisää tutkimustietoa.

Geeniperunaa istutettu Lammin peltoihin

Lammille on istutettu ensimmäiset geenimuunnellut perunat. Alle hehtaarin laajuisella pellolla on parinkymmenen metrin suojavyöhyke varmistamassa, ettei peruna sekoitu muihin lajikkeihin. Geeniperunaa istutetaan myös Seinäjoen multiin.

Geenimuuntelun vastustus kasvattaa ruokapiirejä

Hiljaiselon jälkeen ruokapiirit kasvattavat jälleen suosiotaan. Eettisiä valintoja tekee kaupassakin jo kolmannes kuluttajista: he suosivat luomua ja lähiruokaa. Forssalaisten mielestä geenimuunnellun ruuan vastustus tuo lisää väkeä rinkiin.

Aamun lehdet

Lehdissä vaaditaan olympialaisedustusta kirjattavaksi perustuslakiin ja ennakoidaan ennennäkemätöntä eläkeriitaa.

Limainen Amflora-geeniperuna herättää epävarmuutta

Tärkkelyspitoinen Amflora-peruna on ensimmäinen suomalaisille pelloille tuleva geenimuunneltu viljelyskasvi. Asiantuntijat eivät ole päässeet yksimielisyyteen teollisuusperunan riskittömyydestä.

Keuruu ei halua geeniruokaa

Keuruu on ensimmäisenä keskisuomalaisena kuntana lähtenyt vastustamaan geenimuunneltua ruokaa. Kyse on seitsemän kansalaisjärjestön kampanjasta, jossa halutaan mahdollisimman monia kuntia taistelemaan puhtaan ruuan puolesta.

Intia pani geenimuunnellun munakoison jäihin

Intia ilmoitti maanantaina lykkäävänsä ensimmäisen geenimanipuloidun ruokakasvinsa tuotannon aloittamista. Intia sanoo haluavansa odottaa enemmän tieteellisiä tutkimuksia geenimanipuloidun munakoison viljelyn vaikutuksista ja turvallisuudesta.

Geeniperunan koeviljely jakaa mielipiteet

Ylistaron tutkimusasemalla käynnistyy geenimuunnellun perunan koeviljely mikäli sosiaali- ja terveysministeriön geenitekniikan tutkimuslautakunta antaa luvan. Torstaihin asti kansalaisilla on oikeus tehdä asiasta lautakunnalle kirjallinen huomautus.

Tutkija: Geeniviljely Suomessa taloudellisesti mahdotonta

Hallituksen lakiesitys tekee geeniviljelystä käytännössä taloudellisesti mahdotonta, arvioi Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksen tutkija Jussi Tuomisto. Lakiesityksen tavoitteena on suojata luonnonmukaisesti viljeltyja kasveja muuntogeenisiltä lajikkeilta.

Finland Prepares For Genetically Engineered Crops

Finland is preparing for the introduction of genetically engineered crops. On Thursday the government approved a draft of legislation on the requirements for and regulations governing genetically engineered crops. The aim is to prevent mutations from spreading to other plants.

Finnish Chefs Urge Ban on GM-Foods

A group of Finnish chefs, including television celebrities, have signed a petition urging the government to ban the import and sale of genetically-manipulated foods. They feel that allowing GM-foods into the natural food chain destroys the safe and natural production of food.

Keittiömestarit tyrmäävät geenimuunnellun ruuan

Ryhmä nimekkäitä suomalaisia keittiömestareita vaatii, että hallitus julistaa Suomen geenimuunnelluista tuotteista vapaaksi maaksi. Heidän mielestään geeniteknisesti muunneltujen lajikkeiden päästäminen ruokaketjuun tuhoaa turvallisen ja luonnonmukaisen ruuan tuotannon.

Geenimuunneltu maissi ei saanut lupaa

Euroopan Unionin maatalousministerit eivät antaneet tuontilupaa kahdelle geenimuunnellulle maissille. Pallo on nyt komissiolla.

Anttila Calls for Continuous Monitoring of Food Prices

Agriculture and Forestry Minister Sirkka-Liisa Anttila wants to introduce a system of continuous monitoring of food prices in Finland.

EU-maat eivät pakota jäseniä sallimaan GM-maissin viljelyä

EU:n ympäristöministerit päättivät olla pakottamatta Unkaria ja Itävaltaa sallimaan Yhdysvalloissa kehitetyn geneettisesti muunnellun maissin viljelyn. Komission ehdotusta puolsivat vain Britannia, Hollanti, Ruotsi, Suomi ja Viro.

Tuontielintarvikkeista löytyy lainvastaisuuksia

Luomuruuan ja geenimanipuloitujen ruoka-aineiden tuontituotteista löytyy väärinkäytöksiä muutaman kerran vuodessa. Uudentyyppisten ruoka-aineiden tuonnin kasvu on lisännyt elintarvikkeiden valvontaa.

Onnistuuko perinteisten kasvien ja gm-lajikkeiden rinnakkaiselo?

Yksi geenimanipuloinnin kouriintuntuvimmista riskeistä kasvien osalta on gm-lajikkeiden ja tavanomaisten kasvien rinnakkaiselon häiriintyminen. Esimerkiksi siitepölyn avulla leviävillä kasvustoilla on riski sekoittua toisiinsa.

Suomessa kokeillaan muun muassa ohran manipulointia

Suomen nykyisistä geenimanipuloinnin kokeiluhankkeista laajimpiin lukeutuu Maa- ja elintarviketalouden keskuksen MTT:n toteuttama Terve ohra -projekti. Hankkeessa selvitetään muun muassa tärkeimmän rehuviljamme ohran tautien hallintaa.

Tutkijat rauhoittelevat äärimmäisiä näkemyksiä

Geenimanipuloidusta ruoasta käydyssä julkisessa keskustelussa on runsaasti yhtymäkohtia muihin suuria tunteita herättäviin klassisiin väittelyn aiheisiin, kuten ydinvoimaan. Näkemyksiä on verraten helppo laukoa puoleen tai toiseen, mutta osa keskustelusta käydään tässäkin asiassa vain yhtä ääripäätä painottaen.

Enemmistö suomalaisista karsastaa geenimanipuloitua ruokaa

Mielipidekyselyiden mukaan selvä enemmistö suomalaisista vastustaa geenimuunneltua ruokaa tai sellaisia elintarvikkeita, joiden tuotannossa on käytetty geenimuuntelua.

Suomi kannattaa kolmen geenimaissin sallimista EU:ssa

Suomi kannattaa kolmen geenimuunnellun maissilajikkeen sallimista EU:ssa elintarvike- ja rehukäyttöön. Eduskunnan suuri valiokunta vahvisti valtioneuvoston kannan perjantaina yksimielisesti.

Geenikasveja tutkitaan Suomessa laajasti

Kasvien geenimuuntelua tutkitaan laajasti Suomen yliopistoissa. Vaikka geenimuunneltua ruokaa ei Suomessa vielä valmistetakaan, suomalainen geenikasvien tutkimus etenee kansainvälistä tahtia. Suomessa kehitetään muun muassa selluntuotantoon soveltuvia puita ja geenikoivua, joka ei voi levitä luonnonvaraisesti.

Internetissä useita geeniruokaa vastustavia adresseja

Internetissä on käynnissä jo useita geeniruokaa vastustavia nimienkeräyskampanjoita.

Most Finns Would Pass on GM Food

The majority of Finns would not buy food which used genetically modified (GM) fodder or ingredients in its preparation. According to a survey by the newspaper Aamulehti, 57 percent of respondents said they would not purchase such food, even if it were produced in Finland.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle