Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Onko kasvomaskia hyvä käyttää joukkoliikenteessä? HUSin johtajaylilääkärin mukaan näin voi olla – lue 4 kysymystä ja vastausta hengityssuojaimista

Johtajaylilääkäri Markku Mäkijärvi on huolissaan huomattuaan, että ihmiset liikkuvat kaupungilla aiempaa varomattomammin.

Robotti soittaa yli 70-vuotiaille nokialaisille maanantaina ja kysyy mitä kuuluu

Robotti ei soita, jos on jo vanhuspalveluiden piirissä.

82-vuotias Anna-Liisa Koskiniemi pysytteli tiiviisti kotonaan kaksi kuukautta - "Ensimmäinen kaupassakäynti oli kuin etelänmatka"

Hersyvänauruisen jalasjärvisen Koskiniemen sosiaalinen elämä loppui kuin seinään, kun hallitus kehotti yli 70-vuotiaita pysyttelemään kotioloissa ja välttämään lähikontakteja. Tauolle jäivät monet harrastukset ja ison perheen tapaamiset.

Mitä jokaisen olisi hyvä tietää yli 70-vuotiaiden uusista koronaohjeista – Katso tästä, mikä on kiellettyä, sallittua tai suositeltavaa

Höllennettyjen koronaohjeiden tarkoitus on suojata virukselta, mutta niin ettei suojaaminen käy virusta kalliimmaksi.

5 kysymystä yli 70-vuotiaiden uusista ohjeista: ystävän tai lapsenlapsen voi pian tavata, mutta uimahalliin ei saa mennä

Vireidenkin yli 70-vuotiaiden kunto on heikentynyt, koska he eivät liiku tarpeeksi.

Keski-Pohjanmaalla käynnissä massiivinen soittorumba – Jopa 23 000:n yli 70-vuotiaan pärjääminen selvitetään: "Osa kokee jo yksinäisyyttä ja ahdistusta"

Ensimmäisten soittojen perusteella osa yksin asuvista kokee ahdistusta ja turvattomuutta, kun koronaeristys on vienyt ihmiskontaktit.

Pankit huolissaan: tuleeko alkuviikosta ryntäys yli seitsemänkymppisistä?

Konttoreissa on kuunvaihteessa yleensä paljon eläkeikäisiä asiakkaita, jotka eivät käytä verkkopalveluita.

Ikäihmisen olisi tärkeä säilyttää aktiivisuus karanteenissakin - Rauno Savuaho, 70, joutui jättämään kuntosalikäynnit: "Menee hiljaiseksi elämä"

Ulkoilua ei ole kielletty ja fyysisestä jaksamisesta olisi hyvä pitää kiinni myös karanteenin kaltaisissa oloissa.

Uusi tutkimus: iäkkäille naisille riittää noin 4 000 askelta päivässä

Tulokset ovat merkittäviä, sillä aikaisemmin ei ole ollut selvää, kuinka paljon iäikkäiden naisten olisi suositeltavaa päivässä kävellä.

Vanhuuden julkikuva on väärä, sanovat tutkijat – katso videolta, mikä ikääntymisessä on mahtavaa

Suomalaiset elävät entistä vireämpinä entistä pidempään. Käsityksemme vanhuudesta ei silti ole muuttunut julkisuudessa positiivisempaan suuntaan.

Suomen suurin ikäluokka täyttää nyt 70 – Antti Salonen on yhä työmaalla: "Täynnä poweria"

Vuonna 1947 syntyi Suomen suurin ikäluokka, yli 108 000 suomalaista. Ilmeisesti edellisvuoden juhannus sujui mukavasti, koska 70-vuotispäiviä on juhlittu eniten nyt maaliskuussa.

Sananen – Kannattaako aikuistua?

Miksi toiset saavat olla ikuisesti lapsia, ja karisma vaan kasvaa, ja toisten täytyy aikuistua? Yhdysvaltain presidentinvaalien aikaan tätäkin on kiva pohdiskella.

Miksi iäkäs kelpaa presidentiksi mutta ei arkipäivän työelämään? – "Kummallinen ristiriita"

Seitsemänkymppinen pärjää presidenttinä – ja niin pärjäisi rivityöläisenä työelämässäkin, sanovat professorit.

"Ei ihmisen tarve tulla rakastetuksi katoa" – leskirouvat etsivät miestä tosissaan

Seitsemänkymppinen leski kaipaa jotakuta, jonka kainalossa nukkua ja ottaa matkalle mukaan. Marja-Leena Norisalon tapaan yhä useampi leskinainen etsii parisuhdetta vielä vanhuuspäiville.

Vaikka Hillary sairastuikin, ongelma ei ole ikä: "Moni on kovassa iskussa 70-vuotiaana"

Hillary Clintonin sairastuminen keuhkokuumeeseen nosti iän Yhdysvaltain vaaliteemaksi. Geriatrian erikoislääkäri Matti Mäkelä sanoo, että seitsemänkymppinen on yleensä täysin toimintakykyinen.

Keminmaan Geropisteeltä saa apua terveysmittauksista Kela-lomakkeiden täyttöön

Mitään varsinaista vaivaa ei tarvitse olla – mistä tahansa mietityttävästä asiasta voi käydä puhumassa, sanoo geronomiopiskelija Kati Huttunen.

Maut aktivoivat tunteita ja muistoja: "Yksi maku tai haju voi siivittää lapsuuden mummolan keittiöön"

Suumme maistaa uusia makuja joka päivä, mutta jotain emme pistä suuhumme mistään hinnasta. Ikävät makumuistot voivat seurata koko iän.

Lähes kaikille tuleva vaiva sekoitetaan jopa dementiaan – korvatulpat ruohonleikkuussa auttaisivat edes vähän

Kuulon luonnollinen heikkeneminen alkaa jo parikymppisenä, mutta melu pahentaa ongelmaa vuosien vieriessä. Vaikka suurin osa seitsemänkymppisistä ei enää kuule hyvin, ongelmaan ei usein osata tai kehdata hakea apua ajoissa.

Jorma poimi yli 1000 litraa marjoja – "Suututti, kun ei kohta seitsemänkymppisellä ukolla voimat riitä"

Kerimäellä asuva Jorma Mielonen ei muista toista yhtä hyvää marjavuotta kuin vuosi 2015. Eläkkeellä oleva Mielonen matkusti saaliin perässä ympäri Suomea ja poimi mustikoita ja hilloja samoilta mättäiltä thaimaalaisten ja ukrainalaisten kanssa. Ulkomaalaisista poimijoista hänellä on vain hyvää sanottavaa.

Taiteesta halutaan hyvinvoinnin veturi – tutkimushankkeelle miljoonarahoitus

Taideyliopiston vetämässä tutkimushankkeessa selvitetään taiteen ja taidekasvatuksen vaikutusta suomalaisten hyvinvointiin ja tasa-arvoon. Suomen Akatemian myöntämä rahoitus on suurimpia suomalaisen taiteentutkimuksen historiassa.

Seitsemänkymppisenä töissä: "Nyt voi jo poimia rusinat pullasta"

Kauhavalainen Sinikka Autere-Welling jäi seitsemän vuotta sitten eläkkeelle Seinäjoen keskussairaalasta. Hän toimi sairaalassa muun muassa ylihoitajana, yksikönjohtajana ja laatupäällikkönä. Takana ei ole nyt seitsemää eläkevuotta vaan seitsemän uutta työvuotta kansainvälisen sertifiointiorganisaation palveluksessa. Mikä pitää seitsemänkymppisen vielä kiinni työelämässä?

Seitkyt on uusi kuuskyt – Suuret ikäluokat voivat paremmin kuin vanhempansa samassa iässä

Muistisairauksien määrä ei kuitenkaan ole vähentynyt. Myös alkoholia käytetään enemmän ja naisille maistuu tupakka paremmin.

Seitsemänkymppinen ei kiiku keinutuolissa, vaan rokkaa ja menee naimisiin

70-vuotias suomalainen ei halua olla vanhus, saati seniorikansalainen. Hän ei kudo sukkaa keinutuolissa, vaan käy konserteissa, opiskelee ja matkustaa. Seitsemänkymppinen elää täysin erilaista elämää kuin samanikäinen kolmekymmentä vuotta sitten.

Ei koskaan eläkkeelle? – "Joku jaksaa, toinen ei"

Moni eläkeläinen haluaisi ja jaksaisi jatkaa töissä, mutta monilta työpaikoilta puuttuvat käytännöt sen mahdollistamiseksi. Liki seitsemänkymppisten työntekijöiden mielestä eläkeikää ei kuitenkaan väkisin pitäisi nostaa.

Oletko virkeä eläkeläinen? Varaudu siihen, että puhti ei kestä ikuisesti

Suomalaiset valmistautuvat vanhuuden tuomiin ongelmiin liian myöhään – usein vasta kun on jo liian myöhäistä. Viimeistään seitsemänkymppisenä kannattaisi ryhtyä miettimään, missä pystyy vanhana asumaan, pääseekö kotoa liikkeelle ja onko palveluita lähellä.

Yli 50 oululaista odottaa ystävää

Tyypillinen SPR:n ystäväpalvelua käyttävä asiakas on seitsemänkymppinen, rollaattoria käyttävä nainen, joka tahtoisi seuraa ulkoiluun. Oulun SPR:n ystäväpalvelussa on jonoa.

Alkoholiin kuollaan aiempaa vanhempina – "Totutaan juomaan tietty määrä eikä osata vähentää"

Viimeisen kymmenen vuoden aikana alkoholin aiheuttamat kuolemat ovat yleistyneet erityisesti yli 55-vuotiailla miehillä. Samaan aikaan alkoholikuolleisuus on vähentynyt nuoremmissa ikäryhmissä.

Marjoja ja hedelmiä syövät ovat terveempiä vanhoina

Paljon flavonoideja sisältävät ruoat voivat auttaa ehkäisemään sairauksia, uusi ranskalaistutkimus kertoo.

Tutkimus: Jopa yli seitsemänkymppiset voivat lykätä muistisairauksia

Suomalaistutkijat ovat selvittäneet kahden vuoden aikana, että ikääntyvien ohjaaminen terveisiin elämäntapoihin ja muistitreeneihin voi siirtää merkittävästi muistin ja ajattelun kangistumista. Laaja tutkimus on ainutlaatuinen.

Tutkimus: Vähän nukkuvat miehet alttiita kaatumaan

Tutkimukseen osallistui 3 100 kotonaan asuvaa seitsemänkymppistä miestä, joilta kysyttiin kaatumisista kolmesti vuodessa.

Zumbaa, sambaa ja salsaa - aikuisena tanssiin hurahtanut taitaa lajin poikineen

Helvi Seppälän mukaan varttuneemmalla iällä ei tarvitse tyytyä tanhuamaan, vaan seitsemänkymppinen voi ihan hyvin vetää hiphoppia, jos hurjimmat lattialla pyörimiset jättää pois.

Jumppa ja liikunta vähentävät iäkkäiden kaatumisia

Tasapainoa parantava liikunta auttaa iäkkäitä välttämään kaatumisia.

Onko äidin tai isän uusi onni aikuisen lapsen asia?

Seitsemänkymppinen mummo löytää poikaystävän, vaari tuo näytille uuden morsiamensa. Mitä tekee aikuinen lapsi? Kannustaa? Suuttuu? Hämmentyy? Pelkää perintönsä puolesta?

Pellossa törkeitä rattijuoppoja

Niin torstaina kuin perjantainakin jäi kiinni mahdollinen törkeä rattijuoppo Pellossa. Aikuiset miehet autoilivat poliisin alkometrin mukaan reilusti yli promillen humalassa.

Miestä etsitään Paadarjärvestä Inarissa

Inarissa Paadarjärvellä etsitään veneessä ollutta paikkakuntalaista iäkästä miestä. Mies joutui veden varaan veneen kaaduttua keskiviikkoaamuna.

Arjen alku ajaa kosteiden lomien viettäjät päihdeklinikalle

Lämmin kesä ja saunaillat tekevät suomalaiset janoisiksi, joskus liiaksikin asti. Porvoon päihdeklinikalla työskentelevä sairaanhoitaja ei silti usko, että alkoholipolitiikan kiristäminen tepsisi ryypiskelyyn.

D-vitamiini voi auttaa elämään pitempään

Tuoreen tutkimuksen mukaan D-vitamiinin saanti saattaa vaikuttaa siihen, miten monta elinvuotta seitsemänkymppisellä on vielä edessään. Vastaavia havaintoja on tehty aiemminkin, mutta vielä ei ole selvää selittyykö yhteys juuri D-vitamiinilla.

Masentuneet iäkkäät tarvitsevat sairaalahoitoa muita useammin

Masennus saattaa altistaa iäkkäät masennuspotilaat monille sairauksille ja vaivoille, joiden takia he tarvitsevat sairaalahoitoa muita useammin. Heidän sairaalahoitonsa myös kestää tavallista pitempään, tuore tutkimus osoittaa.

Tutkimus: Terveelliset elämäntavat tuovat lisävuosia iästä riippumatta

Terveellisesti elävät yli 75-vuotiaat voivat odottaa elävänsä vuosia enemmän kuin epäterveellisemmin elävät, kertoo tuore ruotsalaistutkimus.

Lahden kaupunginteatteri jalkautuu ikäihmisten iloksi

Lahtelaisen näyttelijä Eeva-Kirsti Komulaisen haave kiertue-esityksestä vanhuksille nousi siivilleen tänään. Vieraaksi palvelukeskus Harjulaan saatiin Finlandia-palkittu kirjailija Sirkka Turkka, jonka teksteihin esitys perustuu.

Diabetes heikentää vanhusten muistia

Diabetesta sairastavien 70-vuotiaiden muisti heikkenee nopeammin kuin terveiden. Yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan tämä koskee erityisesti diabeetikoita, joiden sairaus on vaikea.

Kalajoella tartutetaan tanssikipinää

Kalajoella alkoi keskiviikkona Tartu tanssiin-leiri, joka kokoaa 170 tanssijaa pääasiassa pohjalaismaakunnista. Kalajoen seudulla tanssin harrastamisella on vahva sija, mutta Tartu tanssiin on ensimmäinen isompi tanssileiri alueella.

Elämänkokemus karsii turhat kuvat muistojen albumista

Vain tärkein tallentuu filmille, kun kuvaajalla on elämänkokemusta, uskoo 89-vuotias Marjatta Nurmi. Hän osallistuu Turun kulttuuripääkaupunkivuoteen liittyvään valokuvauskilpailuun, jossa kuvaajien alaikäraja on 70 vuotta.

Kevytkin liikunta hyväksi iäkkään terveydelle

Käveleminen tai muu kevyt liikunta auttaa pitämään yli seitsemänkymppiset hyvinvoivina. Jo päivittäinen lyhyt kävelyretki voi riittää, tuore yhdysvaltalaistutkimus osoittaa.

Suomalaistutkimus: Jumppaaminen voi ehkäistä riskivanhusten murtumia

Säännöllinen jumppaaminen parantaa seitsemänkymppisten naisten tasapainoa ja kävelyä ja mahdollisesti ehkäisee myös lonkka- ja muita murtumia.

Kuka tahansa voi osallistua yhteisötanssiin

Suomessa on alkanut yleistyä yhteisötanssiharrastus. Esimerkiksi työ- tai asuinyhteisöjen tanssiryhmiä toimii jo koko maassa. Ryhmiä ohjaavat ammattilaiset. 90-luvulla Britanniasta Suomeen rantautunut yhteisötanssi painottaa tanssin kokemuksellisuutta ja sitä, että kuka tahansa voi tanssia.

Joka toinen seitsemänkymppinen mökkeilee

Suomalaiset mökkeilevät keskimäärin 38 päivää vuodessa, Metsäntutkimuslaitoksen seurantatutkimus paljastaa. Mökkeilyinto on nousussa, sillä vuosituhannen alussa mökillä vietettiin vain 31 päivää vuosittain.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle