Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Katso videolta, kuinka ranskalaissukeltaja teki Heinolassa uskomattoman suorituksen – sukelsi jään alla märkäpuvussa 120 metriä

Arthur Guérin-Boërin ennätys ei ole vertailukelpoinen Johanna Nordbladin ennätyssuorituksen kanssa.

Hyytävän maailmanennätyksen tehnyt ihmenainen paljastaa rajun urheilulajinsa salat – kertoo, miksi ennätys kuuluu Suomeen: "Meillä mummotkin vetävät kylmässä avannossa"

Jäänalainen pituussukellus ei ole enää pelkästään Guinnessin ennätyskirjan asia, sillä harvemmin otsikoisssa nähty eksoottinen laji on saanut virallisen urheilustatuksen arvon.

Suomalainen Johanna Nordblad murskasi häkellyttävästi myös miesten jääsukelluksen ME:n - 103 metriä jään alla pelkässä uimapuvussa!

Suomalainen Johanna Nordblad ui 103 metriä kainuulaisjärven jään alla pelkässä uimapuvussa. Aikaa suoritukseen meni kaksi minuuttia ja 42 sekuntia.

Intohimona vapaasukellus: Kristian Mäki-Jussila viihtyy minuutteja jääkylmän veden alla

Viime talvena Mäki-Jussila sukelsi jään alla 101 metriä ilman hengityslaitteita ja märkäpukua. Tulos on epävirallinen maailmanennätys.

Valo jään alla vie vapaasukeltajan toiseen maailmaan ja mielenrauhaan – Marika Konola-Tuominen: "Se on mieletön visuaalinen kokemus"

Avannolta avannolle ilman paineilmalaitteita sukeltaminen vaatii tarkkaa turvallisuuskoulutusta ja harjaantumista.

Jarno Artika otti palkitun kuvan Kiteen Valkiajärvessä

"Vapaat sukeltajat" voitti toisen palkinnon Vuoden Luontokuva -kilpailussa.

Johanna Nordblad pystyy olemaan hengittämättä 6 minuuttia 39 sekuntia ja sukeltaa jään alla: hänen niksinsä mielenhallintaan sopivat kaikille

Jään alla sukeltaessa on unohdettava kaikki ylimääräinen, vältettävä paniikkia ja keskityttävä rennosti olennaiseen. Nordbladin kylmäpäisyydessä on ohjenuoraa arkiseenkin elämään.

Pitkä pohjaan ja perään! – Lyijykiekon perään sukeltavat ovat uimahallien kummajaisia

Uppokiekko sopii vapaasukeltajille uppopalloa paremmin, koska vedenalaisessa kiekossa mennään aina pohjalle.

Six minutes under: Cameras focus on Finnish free dive record holder

Johanna Nordblad is the world record holder among female free divers. She swam to a depth of 50 metres and was submerged for six and a half minutes with no breathing gear. She will be featured in a new documentary highlighting people who take on the four elements: fire, earth, air and water.

6 minuuttia 35 sekuntia – aika pysähtyy, kun vapaasukeltaja Johanna Nordblad on jään alla

Nordblad on yhtenä päähenkilönä dokumenttielokuvassa Neljä elementtiä – maa, vesi, ilma, tuli.

Sukellusparatiisin puolesta viritetään kansanliikettä ja joukkorahoitusta: "Emme anna periksi"

Sukeltajat ovat saamassa taakseen laajemman kansanliikkeen, joka säästäisi kiteeläisen Valkiajärven rantavedet vedenalaisen luonnon suojapaikkana mökkirakentamisen sijaan.

Pituussukelluksen SE-naiselle paha olo on kaveri: "Mitä pahemmalta tuntuu, sen paremmin menee" – video

Paula Hietanen rentoutti itsensä kolmessa vuodessa uimapuvun omistajasta vapaasukelluksen huipulle Suomessa. Kohta naisen henkistä kanttia koetellaan lajin maailmanmestaruuskisoissa Turussa. Suomenennätyssukellus näyttää videolla leppoisalta liukumiselta – mutta laske, montako kertaa itse hengität sisään ja ulos tuona aikana?

Uusi maailmanennätys: Sukellus 122 metrin syvyyteen yhdellä hengenvedolla – video

Uusiseelantilainen William Trubridge teki 16:nnen maailmanennätyksensä.

107 metriä pinnan alla – sukeltajalupaus nappasi kaksi SM-mitalia

16-vuotias Pinja Partinen sukelsi 107 metriä ja nappasi hopeaa vapaasukelluksesta. Ilman räpylää nuori nainen sukelsi 94 metrin matkan. Nyt odotetaan kutsua lajin maailmanmestaruuskilpailuihin.

Kadonneen vapaasukelluksen ennätysnaisen etsinnät lopetettiin Espanjassa

Viralliset etsinnät keskittyvät enää vain merialueen tarkkailemiseen pinnalta, mutta Natalia Moltšanovan perhe on vuokrannut sukellusrobotin, joka jatkaa edelleen vedenalaisia etsintöjä.

Vapaasukelluksen ennätysnainen katosi sukellusretkellä Espanjassa

Natalia Moltšanova oli sukeltamassa kolmen muun ihmisen kanssa Formenteran saaren rannikon lähellä, kun hän ei noussutkaan pintaan. Venäläissukeltaja pitää hallussaan yli 40:tä vapaasukelluksen maailmanennätystä ja hänellä on yli 20 maailmanmestaruutta.

Kanadalaisturisti kuoli valaan törmätessä turistiveneeseen

Meksikon viranomaisten mukaan onnettomuuden aiheuttanut valas oli harmaavalas, mutta valasasiantuntijat määrittelevät sen ryhävalaaksi. 

Health Minister Räty in hot water over artful tax avoidance

Newly-minted Social Affairs and Health Minister Laura Räty has come under fire for making use of arrangements that allowed her to declare taxable additonal income earned as tax-free dividends. Räty took advantage of the practice for a period of four years while she worked as a medical doctor. The minister later said that she wouldn’t do the same thing today.

Kaukajärvestä sukelletaan jälleen romua – "Sitä on loppumattomana jonona pohjassa"

Sukeltajat nostivat viime kesänä säkkikaupalla rikkinäisiä pulloja, metalliromua, pyöränrunkoja, ongenkoukkuja ja muuta roinaa pirkanmaalaisen Kaukajärven pohjasta. Keskiviikkona sukeltajat haravoivat jälleen järveä.

Vapaasukelluksessa rikotaan maailmanennätyksiä tiheään

Vapaasukelluksen maailmanennätyksiä parannellaan koko ajan. Ihminen on käynyt ilman happilaitteita todistettavasti liki 130 metrissä. Myös suomalaiset ovat saaneet 100 metrin rajan rikki. Maailman parhaat vapaasukeltajat avaavat kautensa Asikkalan jääsukellustapahtumassa.

Pelko osoittautui todeksi: järvilohen kutupesät vahingoittuneet

Äärimmäisen uhanalaisen järvilohen kaikki aikaisemmin paikallistetut kutupesät ovat vaurioituneet pahoin Ala-Koitajoen yläjuoksulla. Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitoksen tutkijat tarkastivat kutupesien tilan keskiviikkona snorklaamalla joessa.

Jättimäinen airokala rantautui taas Kaliforniassa - video

Airokalat elävät jopa kilometrin syvyydessä, ja niistä tiedetään vain vähän.

Sukeltajat välttivät valaan kidan täpärästi - video

Ryhävalaat nousivat merestä 'kuin vuoret' ja ahmaisivat parvellisen pikkukaloja noin metrin päässä snorklaamassa olleista miehistä.

Australialaisfirma kehitti hailta suojaavan märkäpuvun

Pukujen väitetään hämäävän hain näköaistia. Tutkijan mukaan raidallinen kuvio viestittää haille, että "älä syö minua".

Suomella ensimmäistä kertaa mahdollisuus menestyä sukelluskalastuksen EM-kisoissa

Sukelluskalastuksen Euroopan mestaruus ratkaistaan tänä viikonloppuna Helsingissä. Suomi isännöi kisoja ensimmäistä kertaa. Suomi saattaa myös menestyä ensimmäistä kertaa EM-tasolla, sillä vierailijoiden on ollut vaikea sopeutua sameaan veteen ja outoihin kaloihin.

Sananen – Lottovoittajien maa

Lottoa pidetään harmittomana viihteenä. Miten pieteetillä ihminen osaakaan valehdella itselleen. Kyse on unelmasta saada oma elämä takaisin.

Tähtitieteen opiskelija haluaa vapaa-ajalla mahdollisimman syvälle

Kouvolalainen Mikko Pöntinen on sukeltanut parhaimmillaan 85 metrin syvyyteen ilman hengityslaitteita ja haluaa päästä vielä syvemmälle. Syvyydessä keho alkaa painua kasaan ja ilman puute tekee kipeää, mutta se on Pöntisen mukaan osa lajin viehätystä.

Sade sumensi sukellusvedet

Sukeltajat ovat kuluneena kesänä olleet ihmeissään, koska näkyvyys veden alla on heikentynyt huomattavasti muun muassa Päijänteen sukelluspaikoilla.

Nuoriso mielii sukeltamaan

Sukellusharrastus vetää puoleensa nuoria. Taloudellisen taantuman aiheuttaman notkahduksen jälkeen Sukeltajaliiton jäsenmäärät ovat nousseet hurjaa vauhtia. Erityisesti sukelluksen eri lajit kiinnostavat nuoria aikuisia ja alle 15-vuotiaita harrastajia.

2012 budget calls for spending cuts and tax hikes

The rainbow coalition's budget proposal braces Finland for uncertain economic times. Overall, the 52.3-billion-euro budget follows Finance Minister Jutta Urpilainen’s original proposal.

Järvissäkin riittää sukeltajalle nähtävää

Suomalaisissa järvissä ei ole koralliriuttojen väriloistoa, mutta sukeltajalle riittää silti ihmeteltävää. Kirkasvetisiäkin järviä löytyy ja pinnan alta paljon nähtävää.

Matkaoppaan asiakkaat kaikkoavat Egyptistä

Punaisen meren rannalla sijaitsevassa El Gounan kylässä meno hiljenee turistien evakuoinnin edetessä. Egyptin kansannousun myötä matkaoppaiden työ käy vähiin, vaikka lomalaisia saapuu turistikohteisiin edelleen Venäjältä ja Iso Britaniasta.

Syvyyssukeltajan ei passaa panikoitua

Kun ihminen on kymmeniä metrejä vedenpinnan alapuolella ilman paineilmalaitteita, kysytään rautaisia hermoja. Vaikka vapaasukeltamista voi harjoitella ja kehon ominaisuuksia kehittää, laji vaatii luontaisia ominaisuuksia, joita harvoilla on. Lahtelainen Antero Joki on yksi heistä. Vuodenvaihteessa hänelle luovutettiin Lahden hopeinen ansiomitali saavutuksestaan.

Vapaasukeltajat painuvat ihmistorpedoina Päijänteen syvyyksiin

Asikkalan Kinisselkä Etelä-Päijänteellä on veden täyttämä rotko, jossa laajalla alueella on yli 70 metriä vettä. Se on paikka, jossa vapaasukeltajat syöksyvät pimeään syvyyteen ilman happilaitteita.

Itämerikesälukio sukeltaa pinnan alle

Seilin saaressa ja sen lähiympäristössä on tällä viikolla opiskeltu Itämerikesälukiossa. Sokerina pohjalla lukiolaiset ovat päässeet tutkimaan merenpohjaa itse pinnan alla snorklaillen.

Saana voi olla veden alla yli viisi minuuttia

Kontiolahtelainen Saana Partinen harrastaa vapaasukellusta ja hengen pidättämistä. Hän on sukeltanut ilman räpylöitä 135 metriä ja ollut hengittämättä vedessä 5 minuuttia 19 sekuntia. Lajin pariin hänet johdatti aviomies Sami, joka on itsekin harrastanut vapaasukeltamista. Tällä hetkellä Sami toimii Saanan valmentajana ja turvasukeltajana.

Maailma on auki reppureissaajalle

Omatoimimatkailu on nykyisin suosittu tapa avartaa maailmankuvaa. Etenkin Euroopan alueella rajat ovat avautuneet ja internet tuo yhteydet sananmukaisesti syliin helposti hoidettaviksi. Moni pelkää omatoimimatkan olevan täynnä katastrofeja, mutta totuus on toinen.

Australiassa tarjolla "maailman paras työpaikka"

Tässä voi olla oikeasti maailman paras työpaikka. Työtehtävä: saaren valvoja. Työn kuvaus: oleilu Australian Suurella Valliriutalla. Täytetään kuuden kuukauden määräajaksi. Palkka: 70 000 euroa koko ajalta.

Timo Kinnunen - vapaasukelluksen suomalaishuippu

Vapaasukelluksen Suomen ennätyksen haltija Timo Kinnunen on harrastanut lajia jo parinkymmenen vuoden ajan. Miehen SE-lukemat ovat kunnioitettavat kahdeksan minuuttia ja neljä sekuntia. Sunnuntaina Kinnunen voitti jälleen yhden Suomen mestaruuden lisää lempilajissaan. Mikä ajaa sitten ihmisen niinkin eksoottisen lajin kuin vapaasukelluksen pariin?

Vapaasukellusmaajoukkue ylitti mitalitavoitteensa.

Johanna Nordblad oli kolmannen kerran vapaasukelluksen MM-kilpailuiden finaalissa. Pituussukelluksessa ilman räpylöitä Johanna sijoittui toiseksi. Tulos 106 metriä oli myös uusi Suomen ennätys. Kilpailun voitti Natalia Molchanova uudella maailmanennätyksellä 124 m. Miesten sarjan voitti Stig Severinsen tuloksella 162 m.