Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Simossa tehdään taimitekoja: vanhan turvesuon metsittäminen sitoo hiiltä ja tarjoaa nuorille työpaikkoja

Vanhan turvesuon metsitys tarjoaa töitä noin kymmenelle simolaisnuorelle.

Taipalsaaren Suursuon turvetuotantoalueen tulipalo aiheutti satojen tuhansien eurojen vahingot – palon jälkiä siivotaan yhä

Vapolta kerrotaan, että turvetuotannon kokonaismäärä ei kärsinyt Suursuon tulipalosta. Tulipalo oli poikkeuksellisen raju, sillä tuuli pitkitti palon sammuttamista.

Aktiivihiilitehtaan rakennustyöt käynnissä Ilomantsissa

Noin 25 miljoonaa euroa maksavan tehtaan perustusten rakentamisesta vastaa Kesälahden rakennus Oy.

Asukkaat huolissaan Tammelassa: Maija-Liisan suolle suunnitellusta turpeenotosta lähdössä valitus oikeuteen

Tammelalaiset Pehkijärven lähiasukkaat kummastelevat, mihin uutta turvetuotantoaluetta tarvitaan. Suomessa varaudutaan koko polttoturpeen alasajoon 10–15 vuodessa.

Vapo ostamassa maata Ilomantsilta 15 000 eurolla

Vapo tarvitsee lisämaata tulevalle teknisen hiilen tehtaalle.

Kärkölän Isosuolta laaja alue luonnonsuojeluun

Valtio osti Vapolta Etelä-Suomessa harvinaisen suoalueen.

Turengin pellettitehtaalla kuumentunut hihnakuljetin aiheutti palotilanteen

Yövuorossa ollut työntekijä huomasi liikkuvalta hihnalta tippuvia savuavia ja palavia pellettejä.

Hallitus haluaa laskea valtion omistusrajan kolmannekseen Nesteessä ja Vapossa

Muutos mahdollistaisi omistusosuuksien siirtämisen Valtion kehitysyhtiöön Vakeen.

Mahtisukuja ja kahdella tuolilla istuvia päättäjiä kunnissa

Kuntapäättäjien matkat ja kiinteistökaupat luupin alla.

Vapon toimitusjohtaja eroaa, siirtyy Carunan toimitusjohtajaksi

Turve- ja energiayhtiö Vapon toimitusjohtaja Tomi Yli-Kyyny eroaa tehtävästään. Uuden toimitusjohtajan haku alkaa välittömästi.

Vapo myy lähes koko mittavan maaomaisuutensa – turvetuotanto jatkuu vuokrasoilla

Energiayhtiö Vapo Oy myy valtaosan 100 000 hehtaarin maaomistuksesta, jotka ovat turvemaita ja metsiä. Vapo käyttää jatkossa pääosin vuokramaita turvetuotantoonsa tai toimii vuokralaisena aikaisemmin omistamillaan mailla.

Sankelo haluaa jatkaa Kokoomuksen varapuheenjohtajana

Pohjanmaan Kokoomus esittää Janne Sankeloa varapuheenjohtajaksi.

Korkein hallinto-oikeus torppasi toistaiseksi Vapon turvetuotantoluvan Höytiönsuolla

Korkein hallinto-oikeus palautti Vapo Oy:n hakeman ympäristöluvan uudelleen aluehallintoviraston käsiteltäväksi. KHO:n mielestä luvassa olevat määräykset eivät varmista riittävästi sitä, että turvetuotannosta ei aiheutuisi merkittävää vesistöjen pilaantumista

Järvitaimen esti turvetuotannon Saarijärvellä

Korkein hallinto-oikeus ei salli turvetuotantoa Paajalansuolla, Saarijärvellä. KHO arvioi, että turvetuotanto aiheuttaisi vakavaa vaaraa Moksinjoen erittäin uhanalaiselle järvitaimenelle. KHO kumosi Vaasan hallinto-oikeuden ja aluehallintoviraston päätökset ja hylkäsi Vapo Oy:n tuotantohakemuksen.

Kapina kaukolämpöä vastaan: "Hinnat ovat olleet väärässä jo vuosikymmeniä"

Sotkamossa useampaa kaukolämpölaskun maksajaa ihmetyttää perusmaksun eriarvoisuus lähes samankokoisissa kiinteistöissä. Puhutaan ylilaskutuksesta. Vapo Oy:n mukaan sotkamolaisten kaukolämpö on lähellä maan keskiarvoa.

Tohmajärven kunnostustyöt alkavat valuma-alueilla

Rehevöityneen Tohmajärven kunnostustyöt käynnistyvät. Ensimmäiseksi työn alle otetaan järveen laskevat Saarekkeenpuro, Ruostepuro ja Lahdenjoki.

50 jää ilman työtä Vapon yt-neuvottelujen tuloksena

Vapon yt-neuvottelut ovat päättyneet. Yhtiön mukaan työroolien muutoksen jälkeen työtehtävää ei löydy arviolta noin viidellekymmenelle työntekijälle. Ketään ei irtisanota välittömästi.

Ojala-Niemelä Vapon hallintoneuvoston puheenjohtajaksi

Vapo Oy:n yhtiökokous on valinnut Vapon hallintoneuvoston puheenjohtajaksi kansanedustaja Johanna Ojala-Niemelän (sd.). Hänet valittiin hallintoneuvostoon uutena jäsenenä.

Vapo aloittaa yt-neuvottelut

Neuvottelut koskevat 250:ttä työntekijää. Yhtiön tavoitteena on lakkauttaa 155 työtehtävää.

Vapo: Elokuu pelasti kesän turvetuotannon

Lämpimän poutajakon ansiosta elokuussa tuotettiin turvetta enemmän kuin muina kesäkuukausina yhteensä. Kokonaistavoitteesta saatiin tänä vuonna kasaan 65 prosenttia. Elokuun poutajakso oli elintärkeä etenkin turvetuottajien kannalta.

MOT-ohjelma lähtökohtana ”Pintaa syvemmältä” -draamaan

Aiemmin kirkkaat järvet ovat saaneet pohjaansa humusta.

Kaakossa turvetta nousi muuta Suomea paremmin

Kylmä ja sateinen alkukesä söivät turvetuotantoa koko Suomessa. Kaakkois-Suomessa turvetta nousi suhteellisesti muuta maata enemmän. Silti tavoitteista ollaan vielä kaukana, kerrotaan Vapo Oy:stä.

Sotkamo tarvitsee lisää lainaa

Sotkamon kunnan tänä vuonna nostamien lainojen määrä nousee 6 miljoonaan euroon, jos kunnanhallitukselle tehty esitys menee läpi. Lisälainaa tarvitaan, koska kunnan ja Vapo Oy:n välinen kauppa kaukolämpöliiketoiminnasta ei ole toteutunut valituksen vuoksi.

Vapo laittoi turvesuonsa verkkoon

Uudella sivustolla voi tarkastella turvetuotannon sijainteja ja vesistöihin kohdistuvaa kuormitusta. Myös maa- ja metsätalouden aiheuttamaa kuormitusta voi seurata palvelussa.

Helle on vauhdittanut turpeen nostoa Pohjois-Suomessa

Pohjois-Suomessa kesän tavoitteesta on saatu nostettua noin 70 prosenttia. Kainuussa ollaan muuta pohjoista Suomea hivenen jäljessä huonon alkukesän vuoksi.

Aurinko ja lämpö pelastavat turvetuotannon – helteet eivät ole kuitenkaan paras sää

Vapo Oy pääsee lähelle tavoitteitaan turvetuotannossa. Kolea ja sateinen alkukesä viivästytti töitä, mutta aurinkoinen heinäkuu on tasoittanut tilannetta. Pohjois-Karjalan ja Pohjois-Savon noin kahden miljoonan kuution tavoitteesta on nostettu tähän mennessä reilut puolet.

Vasta viidennes turpeesta nostettu

Kylmä ja sateinen alkukesä hidastaa turpeen nostoa. Pohjois-Suomessa on tavoitteena nostaa tänä kesänä 5,5 miljoonaa kuutiota turvetta. Siitä on saatu nostettua vasta vähän yli 20 prosenttia. Vielä ei kuitenkaan ole syytä paniikkiin.

Voimalaitoksen pitkä piippu nostettiin pois puhtaamman tekniikan tieltä – kuvagalleria

Forssalaiset ja jokioislaiset saavat entistä ympäristöystävällisempää kaukolämpöä lähitulevaisuudessa. Vapo Oy on aloittanut Forssan voimalaitoksen remontin poistamalla vanhan piipun. Epäonnen päivä perjantai 13. kesäkuuta ei haitannut, vaan kaikki sujui suunnitellusti. Uudistus vähentää voimalaitoksen päästöjä.

Ruokohelven viljely loppumassa

Kannattamattomaksi todetun ruokohelven viljelyä ollaan lopettamassa. Vapo Oy:n viimeiset viljelysopimukset yksityisten viljelijöiden kanssa Pohjois-Suomessa päättyvät vuonna 2016.

Vapo jäädyttää Kemin biodieselhankkeen

Biodieseliä koskeva lakivalmistelu on pitkittynyt EU:ssa, mikä on karkottanut ostajia ja heikentänyt hankkeen kannattavuutta.

Turvetuotannon luonnonarvopykälä jakaa mielipiteitä

Sekä luonnonsuojelijat että teollisuus toivovat, että eduskunta täsmentäisi hallituksen esitystä ympäristönsuojelulaiksi.

Lintuneva säästyy turpeennostolta

Aluehallintovirasto on hylännyt Vapon turvelupahakemuksen Kurikan Lintunevalle. Hylkäyspäätöksen mukaan Lintuneva ei sovellu turvetuotannnon sijoituspaikaksi, koska suo on luontoarvoiltaan merkittävä. Suomen luonnonsuojeluliiton Pohjanmaan piirissä päätöstä pidetään joululahjana luonnon ystäville.

Harvinaisesta pölyräjähdyksestä kymmenien tuhansien vahingot pellettitehtaalla

Vapon Turengin tehtaalla lauantaina syttynyt tulipalo aiheutti kymmenien tuhansien eurojen aineelliset vahingot. Tehdas pyritään samaan käyntiin mahdollisimman pian, sillä lämmityssesonki on aivan käsillä.

Kalmunevan turvetuotannolle voi tulla loppu

Vaasan hallinto-oikeus on hylännyt Vapo Oy:n valituksen Keuruun Kalmunevan turvetuotantoa koskevassa asiassa.

Kalojen elohopeapitoisuudet tutkintaan

Kalojen elohopeapitoisuuksia aletaan tutkia Pohjois-Karjalassa. Tutkimuksen tavoitteena on saada elohopeapitoisuuksista tietoa kuluttajille, kalastajille ja valvontaviranomaisille.

Taas huono turvekesä Pohjanmaalla

Turvekesä on ollut huono. Vapo jää tavoitteestaan tänä vuonna noin kolmanneksen, koska erityisen kostea kesä pilasi turpeennoston sekä Pohjanmaalla että Pohjois-Suomessa. Kurikkalainen yrittäjä sanoo kesän olleen taistelua koko turpeennostokauden ajan.

Vapo on valmis pysäyttämään turvetuotantonsa kiistanalaisella Kalmunevalla toistaiseksi

Keuruulla kiistely Kalmunevan turvetuotantoalueen toiminnasta jatkuu. Vapo esittelee tänään alueella turvetuotantoaan yleisölle. Yritys on kuitenkin valmis pysäyttämään turvetuotannon paikalla toistaiseksi, mikäli hallinto-oikeus ei kumoa Keski-Suomen ely-keskuksen päätöstä.

Turpeennosto laahaa perässä

Vapo on tähän mennessä nostanut turvetta kolmanneksen tavoitteesta, kun tavallisesti tuotannosta on kesäkuun loppuun mennessä saavutettu noin puolet.

Turvetuotantoalueen laskuojasta kiistellään Hartolassa

Hartolan Turpeen Kari Rantasen mukaan Vapon turvetuotantoalueen vedet tulvivat laskuojasta ajoittain hänen alueelleen Isosuolla. Vapo Oy:n lakimiehen, Martti Patrikaisen mukaan laskuoja on niin suuri ja syvä, ettei tulviminen ole mahdollista.

Turvetuotanto kaksi viikkoa myöhässä

Vapo Oy:n turvetuotanto käynnistyi tänä vuonna Suomessa 1.5. eli noin kaksi viikkoa normaalia myöhemmin. Ensimmäiset erät jyrsinturvetta saatiin aumoihin 7.5. Meri-Lapissa tuotanto käynnistyy tällä viikolla.

Vapo antoi periksi Hartolan suoriidassa

Hämeen ely-keskus on peruuttanut valituksensa Vapo Oy:lle myönnetystä turveluvasta Hartolaan. Turvesodassa Hartolassa on ollut monia vaiheita.

Valtio osti Ilomantsin Puohtiinsuon Vapolta

Valtio on tehnyt Vapon kanssa toiset isot suokaupat Pohjois-Karjalassa. Metsähallitus on ostanut Vapolta Ilomantsin Mekrijärvellä sijaitsevan Puohtiinsuon, jonka pinta-ala on 274 hehtaaria. Hinta oli 982 000 euroa. Syyskuussa valtion omistukseen siirtyi Outokummun Viurusuo.

Ajoksen biodiesellaitokselle lähes 90 miljoonaa euroa

Vapo sai pitkään odottamansa EU-komission tukipäätötöksen Kemiin suunnitellulle biodiesellaitokselle. Päätös ei vielä yksinään varmista satoja työpaikkoja luovan laitoksen rakentamista Ajokseen.

Vapolta miljoonainvestointi Haukkasuon vesienkäsittelyyn

Kouvolan Haukkasuon lisäksi Vapo panostaa vesien parempaan puhdistamiseen Mikkelin Ropolansuolla. Vesienkäsittely pitäisi olla parhaalla tasolla vuoden 2014 loppuun mennessä.

Vapo myy merkittäviä suoalueita valtiolle

Valtio ostaa loput Etelä-Suomen suurimmasta suojelemattomasta suoalueesta Hyvinkään Kurkisuolta. Vapo myy myös Viurusuon Outokummusta. Julkistettu kauppa on ensimmäinen valtion ja ja turvetuottaja Vapo Oy välisistä neuvotteluista, joissa etsitään ratkaisuja suojella jäljellä olevia lähes luonnontilaisia soita.

Kehno turvekesä

Sateinen kesä haittaa myös turpeen nostoa Pohjois-Pohjanmaalla. Kysyntää vastaava määrä turvetta saadaan ylös vain, jos loppukesä on kuiva, arvioidaan Vapo Oy:stä.

Vapossa ei kritiikkiä niellä

Vapo Oy kiistää Keski-Suomen Ely-keskuksesta saamansa kritiikin epärehellisyydestä. Vapon mukaan Keski-Suomessa eivät kesän tulvat ole rikkoneet soiden rakenteita.

Turvepula iskee lämpölaitoksiin

Ensi talvena turvepula koettelee todennäköisesti ainakin kuntien lämpölaitoksia. Energiayhtiö Vapo on saanut nostettua vasta noin kolmanneksen kesän tavoitteesta pohjalaisilla turvesoilla. Vapon koko läntisellä alueella nostettuna on vain reilu neljännes tarvittavasta turvemäärästä.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle