Uusimmat artikkelit
Rahankäytöstä tulossa täysin ilmaista eri puolilla euroaluetta – keskuspankki aikoo tarjota kansalaisille digieuron maksukorttien tilalle
Nyt eurooppalaisten maksuliikennettä hoitaa käytännössä kaksi amerikkalaisyritystä. Keskuspankkirahaa voisi käyttää kännykällä, eikä siitä jäisi samanlaista jälkeä kuin korttimaksuista.
3 000 vanhaa valokuvaa ja 100 hyllymetriä historiankirjoja – yhdistys halusi jakaa arkistonsa, mutta sieltä löytyikin hometta
Hankasalmella kotiseutuarkiston digitoimistyö hidastui, kun selvisi, että aineisto oli altistunut epäpuhtauksille. Kotiseutuliiton mukaan paikallisarkistojen tilanne on Suomessa yleisesti heikko.
Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointilalue ulkoistaa hoidon digipalveluja
Ulkoistamisella yritetään paikata henkilöstövajetta ja parantaa palveluiden saatavuutta.
Kokkolassa selvitetään kotiseutuarkiston ja K.H. Renlundin museon kokoelmien yhdistämistä saman katon alle.
Väestönsuojassa oleva arkisto ei vastaa kotiseutuarkistoille asetettuja vaatimuksia.
Katso, mikä oli kotipaikkakuntasi ykköspuheenaihe vuonna 1866
Kansalliskirjasto on julkaissut tietokannan, josta löytyy 72 000 paikalliskirjettä.
Kansallisarkisto supistaa aukioloaikojaan Jyväskylässä ja Mikkelissä alkuvuodesta
Aukiolopäiviä vähennetään Kansallisarkiston toimipisteissä, sillä suurin osa asiakkaista hyödyntää palveluja yhä enemmän digitaalisesti.
Kymenlaakson hyvinvointialue sai valtiolta 10 miljoonan euron avustuksen
Hyvinvointialue aikoo kehittää rahalla sähköisiä palveluita.
Gofore jatkaa kasvuaan yritysostoin – uusin hankinta on saksalainen ohjelmistoyhtiö
Goforen mukaan yrityskauppa vahvistaa sen asemaa Saksassa ja saksankielisessä Euroopassa.
Janakkala siirtyy sähköiseen lupa-asiointiin
Sähköisen lupahakemuksen yhteydessä voi esittää kysymyksiä ja vastauksia, jolloin ne ovat kaikkien asianosaisten nähtävissä, eivätkä esimerkiksi yhden henkilön sähköposteissa.
Taysissa on koottu potilaan anestesiaa varten tarvittava tieto yhdelle näkymälle – virheiden mahdollisuus vähenee
Taysissa tehdään potilaille vuosittain noin 50 000 anestesiaa.
Finland leads in EU digitalisation comparison
One aspect highlighted in a report about the rankings was Finland's commercial 5G cellular services.
Kirjastopäivillä pohditaan alan digitalisoitumista sekä kestävää kehitystä
Kirjastoalan suurin ammattitapahtuma on alkanut Hämeenlinnassa. Tapahtuman tunnetuimpia puhujia ovat presidentti Tarja Halonen ja näyttelijä Tom Pöysti.
Matti Nikola, 82, maksaa älypuhelimella laskuja verkkopankissa – moni ikätoveri ei kuitenkaan osaa käyttää digitaalisia palveluja
Vanhusasiavaltuutettu Päivi Topon mukaan digipalveluista syrjäytyneiden iäkkäiden vaikeudet hoitaa asioitaan ovat viime vuosina lisääntyneet.
Soite ottaa digiharppauksen ja opastaa myös alueen asukkaat digipalveluiden äärelle
Keskipohjalaisille sosiaali- ja terveyspalveluita tarjoava Soite kasvattaa vielä tänä vuonna niiden palveluiden määrää, joita tarjotaan asiakkaille verkossa.
Digitaalinen kulttuuriperintö karttuu tuskaisen hitaasti – sota Ukrainassa herättää uusia huolia ainutkertaisten aineistojen katoamisesta
Kansallisarkiston ja museoviraston pääjohtajat ovat huolissaan digitointisavotan hitaudesta. Nykyisellä tahdilla kansallisperinnön talteen saaminen vie 200 vuotta.
Kansalliskirjastossa meneillään historiansa suurin yhteistyöprojekti: kaikki Suomessa julkaistut ruotsinkieliset lehdet digitoidaan
Digitointityö tehdään Mikkelin yksikössä ja tarkoituksena on digitoida liki kuusi miljoonaa ruotsinkielistä sanomalehtisivua.
OYS ja sairaanhoitopiiri hakevat digipalveluista helpotusta hoitajapulaan
Oulun yliopistollisessa sairaalassa on jo vuosien ajan kehitetty ja käytetty sähköisiä palveluja esimerkiksi potilaiden neuvontaan ja ohjaukseen, jotka työllistävät hoitajia toistuvasti. Näin hoitajaresursseja saadaan myös muihin tehtäviin.
Oulu satsaa digipalveluihin – neuvontapuhelin saa rinnalleen digiversion ja kyselyjä toteutetaan robotin avulla
Oulussa kehitetään ikääntyneille digitaalisesti toteutettavaa neuvontapalvelua. Maahanmuuttajien kokemuksia selvitetään puolestaan puhelinrobotiikan avulla.
Pieleen mennyt rekrytointi voi maksaa yritykselle paljon – headhunter kertoo, miksi pomot poimitaan uusiin töihin ilman hakemuksia
Johtajia ja työntekijöitä suorahaetaan nykyisin aiempaa laajemmin, ei vain jo tutuista kandidaateista. Headhunter Niklas Sutelan mukaan se on hyvä asia muun muassa monimuotoisuuden takia.
Kemin satamaan rakennetaan yksityinen langaton tietoverkko – "Tällä hetkellä tieto kulkee esimerkiksi puhelimella, sähköpostilla ja palavereissa"
Kemin satama ottaa ison digiloikan, kun kuun lopussa aloitetaan yksityisen tietoverkon käyttöönotto.
EU Commission approves Finland's €2.1bn Covid recovery plan
Finnish residents will pay some 40 euros per person per year over the next 30 years to finance the EU's Covid stimulus package.
Yli puolet pohjoiskarjalaisista yrityksistä uskoo työmatka-autoilun vähenevän myös koronan jälkeen
Suurin syy työmatka-autoilun vähenemiseen on etätyön ja digitalisaation lisääntyminen. Keskuskauppakamarin toimitusjohtajan Juho Romakkaniemen mukaan työmatka-autoilun vähenemistä ei ole osattu vielä täysin ottaa huomioon esimerkiksi päästövähennystavoitteita mietittäessä.
Jotta historiankirjat voidaan digitoida, ensin jonkun pitää irrottaa papereista niitit, klemmarit ja liimasiteet – tällainen on projekti, joka kestää nykytahdilla 86,7 vuotta
Valtionhallinnolla on rakennusten uumenissa liki 3500 täyttä huoneellista arkistoituja asiakirjoja. Ne voivat olla vielä joskus mennyttä yhteiskuntaa kuvaavia aarteita. Paperikasat vievät kuitenkin tilaa, joten nyt ne kaikki skannataan digimuotoon.
Grafiikat todistavat: Suomen talouden kohtalonkysymykseksi ovat nousemassa investoinnit – yritykset eivät panosta riittävästi uuteen
Suomalaisyrityksillä menee nyt paremmin kuin aikoihin, mutta tulevaisuudessa siintää jo ongelmia. Yritykset ja julkinen sektori investoivat vähemmän modernin talouden tarpeisiin kuin kilpailijamaissa. Se heikentää Suomen kilpailukykyä ja talouskasvua.
Kirjasto on entistäkin monipuolisempi harrastuskeskus: 3D-tulostin ja saumuri odottavat käyttäjiään – katso video
Kirjastoissa on ollut jo pitkään muun muassa mahdollisuus VHS-kasettien digitoimiseen, mutta nykyään kirjastoissa myös luodaan uutta. Ompelukoneet ja 3D-tulostin ovat osa Kajaanin pääkirjaston monipuolista valikoimaa.
Pirkanmaan suuri hyvinvointialue starttaa vuonna 2023 – digijärjestelmiä on jo nyt alettu sovittaa yhteen
Pirkanmaan sosiaali- ja terveystoimen palvelut siirtyvät muun Suomen tapaan kohti hyvinvointialueita. H-hetki on vuonna 2023, ja esimerkiksi digipalveluissa eri tietojärjestelmien yhteensovittaminen on melkoinen urakka
Oulun yliopiston koordinoima 6G-tutkimus laajanee Singaporeen
Oulun yliopiston vetämä 6G-hanke saa mukaansa Singaporen. 6G Flagshipin johtaja, akatemiaprofessori Matti Latva-aho pitää yhteistyötä Singaporen kanssa merkittävänä, koska kansainvälisyys on globaalissa 6G-tutkimuksessa välttämätöntä.
Jo miljoona suomalaista käyttää digitaalista Omapostia – kymmenen vuoden kuluttua kirjeitä ei juuri tule postilaatikkoon
Suurin osa kirjeistä voidaan lähettää digitaalisesti, eikä niitä välitetä tulevaisuudessa paperisena. Silti postikortit kolahtavat postilaatikoihin, eikä se muuksi muutu. Niitäkin on yritetty digitalisoida, mutta asiakkaat eivät olleet tyytyväisiä.
Pakettien jakelu automaatteihin kirvoittaa jatkuvasti palautetta – samalla digitalisaatio on muuttanut Kuopion lajittelukeskuksen arjen
Printtiposti on vähentynyt vuosi vuodelta. Verkkokaupoista tilattavat paketit ovat tuoneet Postille lisää töitä. Välillä täynnä olevat pakettiautomaatit tuovat harmeja asiakkaille, kun paketin hakumatka saattaa olla jopa kymmeniä kilometrejä.
Euroopan unionissa alkaa pitkä kuuma digikesä – tässä neljä pääkohtaa hankkeesta, joka vaikuttaa kaikkien elämään
EU aloittaa digitaalisia palveluita ja digitaalisia markkinoita sääntelevien asetusten käsittelyn. Korkealentoisten periaatteiden takaa löytyy pyrkimys suitsia yhdysvaltalaisia digijättejä.
Virpi Vairisen puoliso kuoli yllättäen, tekeillä ollut runokirja meni uusiksi – teoksessa suru kietoutuu digitaaliseen maailmaan
Virpi Vairisen teos tavoittelee Tanssiva karhu -palkintoa.

Ilkka-Yhtymä lakkauttaa sanomalehtipainon Seinäjoella, irtisanoo 19 – toimitusjohtaja: Ei vaikuta lehtien ilmestymiseen
Jatkossa Ilkka-Yhtymä hankkii sanomalehtipainamisen ostopalveluna. Työsuhteiden loppumiset ajoittuvat tämän vuoden joulukuulle. Syy sanomalehtipainamisen ulkoistamiseen on muun muassa sisältöjen kulutuksen digitalisoitumisessa. Pääluottamushenkilö kuvailee tunnelmaa tehtaalla apeaksi.
Kuhmossa on pula nuorista naisista ja huoli kulttuurista: kuuntele Kuntarundin Kuhmon vaalikeskustelu Yle Areenasta
Korona kurittaa Kuhmon korkeakulttuuria ja pedot metsästyskulttuuria. Kuhmon lentokentän digitalisointihanke on herättänyt huomiota kauempanakin.
Miltä kotimaisemat näyttivät vuosikymmeniä sitten? Vanhoja ilmakuvia voi katsella nyt Maanmittauslaitoksen verkkopalvelusta
Maanmittauslaitos julkaisee tiistaina historiallisia ilmakuvia verkkosivuillaan. Vanhimmat ilmakuvat ovat 80–90 vuoden takaa.
Sanoma haluaa Yle-kantelullaan selkeämpiä pelisääntöjä ja päivitystä Yle-lakiin – toimitusjohtaja: "Digitalisaatio on ajanut lain ohi"
Mediayhtiöiden toimitusjohtajat väänsivät A-studiossa Ylen palveluista: ”Disney otti aimo siivun, eikä se ollut keneltäkään pois”, kuvaa Ylen Ylä-Anttila muutosta markkinoilla.
Lahden keskustan liiketilat hyvin käytössä koronasta huolimatta
Helmikuussa tehdyn laskennan mukaan noin kymmenesosa liiketiloista oli vailla käyttöä. Vaikka etenkin vaatekaupat lopettavat, tilojen käyttö on ollut viime vuosina kasvussa.
Taloyhtiöillä vielä digiloikka pahasti kesken – osakekirjat on siirrettävä sähköisiksi muutaman vuoden sisällä
Taloyhtiöiden on siirrettävä osakeluettelonsa Maanmittauslaitoksen sähköiseen huoneistotietojärjestelmään vuoden 2023 loppuun mennessä. Osakeluettelon siirron jälkeen osakkaat voivat hakea omistuksensa rekisteröintiä ja paperisista osakekirjoista voidaan luopua.
Taloyhtiöillä vielä kaksi vuotta aikaa digiloikkaan: Kainuussa noin kymmenesosa on siirtänyt osakeluettelonsa sähköiseen rekisteriin
Siirron jälkeen osakkaat voivat hakea omistuksensa rekisteröintiä ja pääsevät eroon paperisista osakekirjoista. Sähköinen rekisteri helpottaa esimerkiksi asuntokauppaa.

Korona toi mukanaan yllättävää helpotusta kärsivälle paperiteollisuudelle – leivinpaperia myydään nyt hurjia määriä
Tuotantomääriltään suurimpien paino- ja toimistopaperien myynti on digitalisaation myötä vähentynyt, mutta pakkausmateriaalien ohessa erikoispaperien kysyntä on ollut kasvussa. Erikoispapereille odotetaan olevan yhä enemmän käyttöä muovien korvaajina.
Lääkärien etävastaanotot yleistyvät hurjaa vauhtia, mutta koulutus ei valmista lääkäreitä siihen – vastavalmistunut: "Kokisin haastavana"
Vastavalmistunut lääkäri Nikolas Sinisalo kieltäytyi etävastaantottotyötä sisältävästä työtarjouksesta. Etäasiointi ei voi korvata perinteistä lääkärin vastaanottoa täysin, koska kaikki eivät pysty sitä hyödyntämään.
Kynän ja paperin käyttö vähenee Suomen suurimmassa vientisatamassa – digimalli katsoo veden alle ja kertoo, minkä kokoinen laiva mahtuu laituriin
Satamat tavoittelevat nyt tehokkaampaa ajankäyttöä ja nopeampaa tavaran liikuttelua digitaalisilla työkaluilla. Digiaskelia vauhdittaa satamien kasvanut innokkuus investoida. Satamien digiosaaminen on nyt rahdinkuljettajan silmissä kilpailuetu.

Näin kiistelty EU-elpymisväline voi hyödyttää suomalaisia: Kymmenien miljardien kilpailutuksista voi lohjeta firmoille iso potti
Suomalaiset yritykset uskovat saavansa lisää markkinoita muun muassa satama-, vety-, digi- ja rakennusteknologialle eurooppalaisessa jälleenrakennuksessa. Komissio antaa ensimmäiset tuet elpymisvälineestä jäsenmaiden jaettaviksi loppukesästä.
Meri-Lapissa pilotoidaan työntekijöitä ja yrityksiä rakennemuutoksessa tukevaa mallia
Työelämän rakennemuutos koettelee Meri-Lappia teollisuustyöpaikkojen vähentyessä.
Masku, Mynämäki ja Nousiainen vähentävät kuntalaisten lomakerumbaa – asiakirjoja siirretään verkkoon
Hanketta on tukemassa valtion ohjaama kuntien digitalisaation kannustinjärjestelmä.
Sodan ja Rauhan keskus Muisti myy nyt ennakkolippuja
Sodan vaikutuksia digitalisaation kautta esiin tuova tiedekeskus avaa ovensa kesäkuussa. Ennakkolipun avulla voi varmistaa, että pääsee sisään, vaikka korona yhä jylläisikin.
Etelä-Savossa tehtiin digiloikka – etäpalveluiden käyttö nousi sotella moninkertaiseksi
Etäpalveuita on monenlaisia, joista varsinkin reaaliaikaisen kontaktin palvelut, kuten chatit ja etälääkärikäynnit lisääntyivät korona-aikana runsaasti.
Kainuulaiset ikäihmiset kohtaavat toisensa virtuaalisesti – Kunnon Kevätpäivä järjestetään tänä vuonna ensimmäistä kertaa etänä
Kunnon Kevätpäivä -tapahtumalla on ollut ikäihmisille varsin suuri sosiaalinen vaikutus, kertoo Kainuun liikunnan asiantuntija Matias Ronkainen. Tänä vuonna se järjestetään ensimmäistä kertaa virtuaalisesti.
Kauppakamarin koronakysely: yritysten luottamus talouteen elpyy
Suunnitellut liikkumisrajoitukset haittasivat kyselyn mukaan yrittäjien toimintaa. Luottamus kuitenkin paranee ja puolet vastannista arvioi liikevaihdon pysyvän ennallaan tai kasvavan seuraavan kahden kuukauden aikana.
Kajaanin ammattikorkeakoulu otti digiloikan ja antaa todistukset sähköisenä
Sähköiset tutkintotodistukset on kirjattu korkeakoulujen Digivisio 2030 -hankkeen tavoitteisiin. KAMK oli ensimmäinen ammattikorkeakoulu, joka otti sähköisen tutkintotodistuksen käyttöön.

Hallitus saa Keski-Suomen yrityksiltä sapiskaa poukkoilevasta koronaviestinnästä, melkein kaikki uskovat etätyön yleistyvän pysyvästi
Hallitus teki maaliskuussa yksityiskohtaisen esityksen ankarista liikkumisrajoituksista, mutta joutui vetämään sen takaisin perustuslakivaliokunnan täystyrmäyksen jälkeen. Keski-Suomen kauppakamarin jäsenyrityksistä 52 prosenttia kertoo kyselyssä, että hallituksen suunnitelmat haittasivat liiketoimintaa.