Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Ihmiset odottavat ennakkoäänestykseen pääsemistä Kajaanin Prisman äänestyspaikalla.

Eduskuntavaalien ennakkoäänestys alkoi Kajaanissa vilkkaana

Esimerkiksi Kajaanin Prisman ennakkoäänestyspaikalla on ollut päivän aikana äänestäjiä välillä jopa sumaksi asti. Ennakkoäänestys päättyy tiistaina 28. maaliskuuta.

Ihmisiä odottamassa bussia lumisateessa.

Maanantai 27.2.2023 (radio)

Linja-autoliikenteessä voi alkaa lakko. Satamissa lakko jatkuu. Pohjois-Savossa tarjotaan ilmaista tukea mielenterveyteen. Passit ja henkilökortit uudistuvat. Yötaivaalla voi nähdä revontulia. Sää.

Passi ja henkilötodistus.

Tältä näyttävät uudet passit ja henkilökortit – ulkoasujen teemana Saaristomeri

Uudistus liittyy passien, henkilökorttien ja oleskelulupien valmistamista ja toimittamista koskevaan uuteen sopimukseen.

Passi ihmisen kädessä

Oulun poliisi sai purettua pitkäksi venyneet passijonot

Passin saa taas kohtuullisessa ajassa. Ajanvarauksen lisäksi passia voi hakea myös paikan päällä odottamalla.

En hand som håller i ett pass.

Tietosuojavaltuutetulle on tullut yksittäisiä yhteydenottoja väärin luovutetuista passeista – poliisin toiminta tapauksessa selvitetään

Väärin luovutettuja passeja on enemmän kuin poliisi alunperin kertoi. Tähän mennessä palautettuja passeja on 66 kappaletta.

Monta passia rivissä

Uusia passeja päätynyt väärille ihmisille ympäri Suomen – poliisin mukaan ongelman laajuus koskee enintään 550 passilähetystä

Henkilöitä, jotka ovat saaneet toiselle henkilölle kuuluvan passin, pyydetään palauttamaan se kirjekuorineen välittömästi noutopaikkaan.

Punavalkoinen raitiovaunu kulkee kadulla, jonka varrella on sekä vanhoja tiilirakennuksia, että uusia lasipintaisia liikehuoneistoja.

Virolaiset kopioivat suomalaisen henkilökortin eivätkä tarvitse verkkopankkitunnuksia – näillä neljällä erolla Viro hakkaa Suomen digiasioinnissa

Sähköinen allekirjoitus täyttää lokakuussa 20 vuotta – Virossa. Siellä suomalaisesta innovaatiosta kehiteltiin menestystarina, joka on tuonut miljoonasäästöt.

Kaksi ihmistä pitävät älypuhelimiä käsissään.

Tältä näyttää puhelinsovellus, jolla voi ensi vuonna todistaa henkilöllisyytensä – asiantuntijan mukaan tietosuojahuolet ovat turhia

Jatkossa henkilöllisyytensä voi todistaa suoraan puhelimesta. Uudistuksen myötä sähköinen tunnistautuminen myös ilman pankkitunnuksia on mahdollista. Digitaalinen henkilöllisyystodistus vahvistaa ihmisten valtaa omiin tietoihinsa.

Kemin virastotalo remontissa, metalliaidat ja teltta edessä.

Kemin poliisiaseman asiakaspalvelu on suljettu toistaiseksi remontin vuoksi – erittäin kiireellisissä lupa-asioissa voi soittaa

Palvelukatkon kestosta ei ole tarkempaa tietoa. Lapin poliisilaitos tiedottaa tilanteen muuttumisesta.

Katja Hyttinen passijonossa Tampereen pääpoliisiaseman edustalla aamutuimaan.

Tampereen passijonot ovat edelleen pitkiä – asiakkaita on keskimäärin sata päivässä ja vapaita aikoja löytyy vasta elokuussa

Ensimmäiset vapaat asiointiajat menevät Tampereella elokuulle, mutta peruutusaikoja kannattaa seurata. Passin voi saada myös muutamassa minuutissa, mikäli vanha asiakirja on vielä voimassa ja sähköinen hakemus tehty.

Kuvassa katosta roikkuva kyltti Kokkolan poliisiasemalla. Kyltissä lukee ota palvelunumero

Matkustusasiakirjan uusimisen todellinen kiireellisyys kannattaa arvioida ennen jonoon asettumista – Euroopassa voi matkustaa myös henkilökortilla

Kaakkois-Suomen poliisilaitos on huomannut, että osa ihmisistä jonottaa kiireellä uutta passia, vaikka pystyisi matkustamaan voimassa olevalla henkilökortillaan.

Tampereen poliisilaitoksen lupatoimisto.

Passiruuhkat jatkuvat kesän yli

Passin saamista vaivaavat edelleen vaikeudet saada riittävän nopeasti vapaita aikoja poliisin ajanvarauksesta. Myös poliisiasemilla on pitkät jonot.

Pasilan poliisitalon edustalle on muodostunut jono.

Maailmantilanne ja koronan hellittäminen ruuhkauttavat poliisien lupapalveluja

Poliisin lupapalveluissa on poikkeuksellisen suuret ruuhkat. Passeja ja henkilökortteja joutuu jonottamaan jopa kuukausia.

Ihmiset jonottavat poliisin lupapalveluihin Jyväskylässä

Passia jonotetaan nyt kuin ilmaisia ämpäreitä – Jyväskylässä vuoronumerot poliisin lupapalveluun jaetaan aamuisin minuuteissa

Poliisin lupapalvelujen hakemusruuhkalle ei näy loppua. Ajanvarauksessa seuraavat vapaat ajat löytyvät heinäkuun lopulta.

Myyjän käsi ottamassa tupakkaa kaupan tupakkahyllystä.

Etelä-Karjalassa ikärajavalvonta kaupoissa on parantunut – ikää syynättiin entistä tarkemmin etenkin tupakkaa ostavilta

Eksoten suorittamissa ostokokeissa testattiin yhteensä 97 liikettä ympäri Etelä-Karjalaa.

Alkoholipitoisia juomasekoituksia kaupan kylmäkaapissa.

Alkoholin myynnin ikärajavalvonta on heikentynyt Porin seudulla

Nuorelta näyttävät henkilöt onnistuivat ostamaan alkoholia tämän vuoden ostokokeissa kaksi kertaa useammin kuin kolme vuotta sitten.

Finländskt vinrött pass med text i guldfärg.

Lounais-Suomen poliisilaitoksen passiruuhka ei hellitä

Lounais-Suomen poliisi toimitti tammi-, helmi- ja maaliskuussa kaikkiaan 55 000 matkustusasiakirjaa eli passia ja henkilökorttia.

Passi ihmisen kädessä

Turun pääpoliisiaseman aukioloaikoja pidennetään passiruuhkien takia

Poliisin lupapalveluissa on ollut ruuhkaa jo pitkään. Lounais-Suomen poliisi lisäsi jo aiemmin henkilökuntaa lupapalveluun käsittelemään passi- ja henkilökorttihakemuksia. Nyt laajennetaan aukioloaikoja.

Passi toimiston lasiseinän takana pöydällä pystyssä

Passien ja henkilökorttien hakijoita on nyt ennätysmäärä – poliisi lisää palveluaikoja ruuhkien purkamiseksi

Poliisin lupapalvelut ovat ruuhkautuneet pahoin. Aikaa passin tai henkilökortin hakuun on pitänyt odottaa useita viikkoja.

Lupapalvelun virkailija

Poliisiasemilla ruuhkaa myös Itä-Suomessa – valmistelussa lupalauantai jonojen purkuun

Poliisin mukaan lupa-asioiden hoitamiseen lisätään tilapäisesti resursseja ruuhkien vuoksi. Passijonot ovat olleet viime aikoina pitkiä ympäri Suomea.

Pasilan poliisitalon edustalle on muodostunut jono.

Passijonoja ryhdytään purkamaan poliisissa siirtämällä henkilöstöä asiakaspalveluun – uusia aikoja voi avautua jo lähipäiville

Poliisiasemilla asiointi on ruuhkautunut ympäri maan. Syynä ovat pääasiassa olleet korona-aikana vanhentuneet passit ja asiakirjat, joiden uusiminen on vaatinut käynnin poliisiasemalla.

Oulun poliisilaitos.

Oulun poliisin asiointipisteiden aukioloja pidennetään, koska jonot ovat jo toukokuulle

Oulun poliisilaitos lisää lupapalveluiden aukioloaikoja ruuhkien purkamiseksi.

Suomen passi.

Poliisin lupapalvelut ovat ruuhkautuneet monin paikoin: Oulussa maanantaina jonoja kadulle asti

Henkilökortteja ja passeja haetaan nyt ilman ajanvarausta, ja Oulussa myös ajanvarauksen kautta lupapalveluihin on puolentoista kuukauden jono.

Kuvassa katosta roikkuva kyltti Kokkolan poliisiasemalla. Kyltissä lukee ota palvelunumero

Passijonot ovat Lounais-Suomessa kasvaneet entisestään – ilman ajanvarausta voi poliisiasemalla joutua jonottamaan tuntikausia

Koronarajoitusten poistuminen on saanut ihmisten matkustusinnon kasvamaan. Nyt haetaan koronan aikana vanhentuneiden passien tilalle uusia.

Pasilan poliisitalon edustalle on muodostunut jono.

Pasilan poliisilaitoksen ruuhka "ennennäkemätön" − passia jouduttu jonottamaan ulkona, asiakkaita päivässä yli 800

Poliisin lupapalvelut ovat ruuhkautuneet lähes joka puolella Suomea. Ruuhkien syynä ovat korona-aikana vanhentuneet passit.

Passi toimiston lasiseinän takana pöydällä pystyssä

Poliisin lupapalvelu ruuhkautui Etelä-Savossa Venäjän hyökättyä Ukrainaan

Poliisi suosittaa vahvasti edelleenkin etukäteen tehtävän ajanvarauksen käyttämistä verkkosivujen kautta ja vain todella kiireellisissä tapauksissa asiointia jonottamalla paikan päällä.

Miehen käsissä passi.

Kymmenet tuhannet jättivät passin vanhenemaan, kun pandemia alkoi – nyt poliisin palvelupisteet ovat täynnä passin uusijoita

Kymmenet tuhannet suomalaiset päästivät passinsa tai henkilökorttinsa vanhenemaan pandemia-aikana, kun matkoille ei päässyt. Nyt passinsa uusivien määrä on tuonut ruuhkia poliisiasemilla.

Henkilötunnukseen liittyy nykyisin tieto myös ihmisen iästä ja sukupuolesta.

Tuotannossa virhe – Itä-Suomen poliisi pyytää tarkistamaan loppuvuodesta myönnetyt henkilökortit

Uuden kortin tunnistaa kortin vasemman yläreunan EU-lippulogosta sekä kortin kääntöpuolella olevasta, mustaa lukkoa esittävästä EU Trustmark -tunnuksesta.

Erja Peltola näyttää koronapassia myyjäisten ovella Mika Korkolle.

Joulumyyjäisiinkin tarvitaan koronapassi – Aurassa asiakkaat olivat tyytyväisiä

Koronaan liittyvät kokoontumisrajoitukset koskevat myös joulumyyjäisiä sisätiloissa, joten asiakkaat saivat vilauttaa koronapassin ja henkilöllisyystodistuksen esiin viikonlopun myyjäistapahtumissa.

Monta passia rivissä

Ehtikö passi vanhentua korona-aikana? Loppuvuoden matkustussuunnitelmat voivat tyssätä lupapalveluiden ruuhkaan

Ajanvarausaikoja voi joutua odottamaan tammikuun puoliväliin Keski-Suomessakin. Ruuhkaa pyritään purkamaan Jyväskylässä lauantaina ylimääräisellä aukiolopäivällä.

Passi poliisin lupapalvelupisteessä.

Poliisi järjestää ylimääräisen lupapalvelupäivän Iisalmessa, Mikkelissä ja Varkaudessa – mutta vain passin tai henkilökortin hakijoille

Ylimääräinen lupapalvelupäivä järjestetään lauantaina 20. marraskuuta. Sillä pyritään lyhentämään passien ja henkilökorttien hakemiseen syntyneitä jonoja.

Seinäjoen Koulukadulla asfalttiin maalattu matto ja katunäkymää.

Seinäjokelaiset pääsevät päättämään, miten keskustaa elävöitetään 40 000 eurolla

Seinäjoella on otettu käyttöön ns. asukasbudjetti, jonka kautta kaupunkilaiset saavat päättää verorahojensa kohdennuksesta. Tällä kertaa päätettävänä on 40 000 euron summa kaupunkikeskustan elävöittämiseen.

Ota palvelunuemro kyltti toimiston asiakaspalvelun katossa suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.

Pohjanmaan poliisin lupapalveluiden ruuhkaa helpotetaan lisätyövoimalla – osalla paikkakunnista kahden kuukauden jonot

Ruuhkat johtuvat muutoksista, jotka liittyvät passin voimassaoloaikoihin sekä pandemian rajoitusten vähenemiseen. 

Keskustassa oli liikkeellä paljon ihmisiä.

Voidaanko tietoni varastaa, toimiiko väärennös, pääseekö kaverin passilla baariin? Kokosimme tiedot koronapassin turvallisuudesta

Eduskunta hyväksyi koronapassin perjantaina, ja passi otettiin käyttöön heti vuorokauden vaihtuessa lauantaiyönä. Yle kokosi tiedot passien tietoturvallisuudesta.

Peliautomaatin näyttö, jossa erilaisia tunnistustapoja; veikkauskortti, puhelin, maksukortti.

Veikkauksen pelikoneisiin tunnistaudutaan kortilla, jolla voi pestä rahaa – tämän huomasivat pelikoneella pelanneet kaverukset

Veikkauskortin porsaanreikä on Veikkauksen tiedossa. Yhtiö vierittää vastuuta lainsäädännölle ja haluaisi saada nykyistä paremmin tietoonsa pankkitilin oikean omistajan. Joitain keinoja rahanpesuun puuttumiseen kuitenkin on.

Lapin poliisilaitoksen pääsisäänkäynti aurinkoisena päivänä.

Matkustaminen kiinnostaa taas lappilaisia – henkilökortteja on haettu kesän jälkeen kiihtyvään tahtiin

Tällä hetkellä passin tai henkilökortin saa noin viikossa. Kaikkiaan Lapin poliisilaitoksen alueella on tilattu tänä vuonna reilu 8000 matkustusasiakirjaksi kelpaavaa henkilökorttia.

Liisa Siponen ja taustalla löytätavarahyllyjä.

Löysitkö lompakon ja laitoit ajokortista kuvan someen? Poliisi ei siitä tykkää – uhkana jopa identiteettivarkaus

Jyväskylän löytötavaratoimistossa on edessä kiireiset ajat. Kaupungissa järjestetään MM-rallit tulevana viikonloppuna, ja isot tapahtumat lisäävät löytötavaroiden määrää.

Matkustajia saapuu Heatthrown lentokentälle Lontoossa 2. elokuuta.

Brexit synnytti sekavia maahantulokäytäntöjä – Euroopan unioni pelkää nyt, että EU:n kansalaiset käännytetään lennoilta

Joidenkin Britanniaan saapuvien EU-kansalaisten on jatkossa esitettävät passi päästäkseen maahan, vaikka heillä olisi oleskelulupa.

Poliisin lupapalvelupisteestä kertova kyltti Dixissä, Vantaalla.

Poliisin liikkuva lupapalvelu vierailee syksyn aikana neljällä paikkakunnalla Lounais-Suomessa

Poliisi vie lupapalvelut sinne, missä ei ole omaa poliisiasemaa. Karviassa, Merikarvialla, Somerolla ja Vehmaalla voi pop up -pisteestä hakea vaikka henkilökorttia tai passia.

Ihmisiä jonottamassa Kemin Tervahallin pihalla pop up -koronarokotustapahtumassa.

Kemissä ja Torniossa järjestetään pop up -rokotustilaisuuksia

Tilaisuuksissa rokotettavaksi pääsee ilman ajanvarausta.

Rokotuspisteen odotushuone: ovi toimistoon.

Joensuun Malmikadulla kokeillaan "walk in" -rokotuksia

Torstaina 29. heinäkuuta  pistetään vain ensimmäisiä rokotuksia. Jaossa on 80 rokotetta.

Ihmiset poseeravat valkuvaajalle rastimuodostelmassa.

Argentiinassa käyttöön passit ei-binäärisille ihmisille, presidentti: "On muitakin identiteettejä kuin miehen ja naisen ja niitä pitää kunnioittaa"

Argentiina ottaa ensimmäisenä Latinalaisen Amerikan maana henkilöllisyystodistuksissaan käyttöön mahdollisuuden, jossa ei-binääriset ihmiset ihmiset voivat valita vaihtoehdon X miehen tai naisen sijaan.

Pohjanmaan poliisilaitoksen Kaustisen yksikön ulko-ovi.

Pohjanmaan poliisin lupapalveluissa ruuhkaa – ajan saa pahimmillaan varattua vasta viikkojen päähän

Ruuhkaa on ainakin Kokkolan, Vaasan ja Seinäjoen poliisiasemilla. Kesälomien ja sairauspoissaolojen takia ajan passin tai henkilökortin hakemista varten voi onnistua varaamaan pahimmillaan vasta elokuun puolelle.

Monta passia rivissä

Poliisin lupapalvelut ruuhkautuneet Hämeessä

Poliisi kehottaa ihmisiä hoitamaan kaikki lupa-asiansa mahdollisuuksien mukaan sähköisten lupapalveluiden kautta.

En person håller i ett finskt pass.

Kasvanut hakemusmäärä ruuhkautti poliisin lupapalveluita Lapissa

Pisimmät ruuhkat ovat Rovaniemen pääpoliisiasemalla ajan saa nyt noin viikon päähän, kun normaalisti ajan lupapalveluun saa yleensä jo seuraavalle päivälle. Ruuhka ei ainakaan toistaiseksi vaikuta passien ja henkilökorttien toimitusaikoihin.

Passi poliisin lupapalvelupisteessä.

Passin ja henkilökorttien hakijoita on nyt paljon – poliisin lupapalvelut ruuhkautuneet Itä-Suomessa

Poliisista suositellaan sähköistä asiointia. Jos asiointi edellyttää henkilökohtaista käyntiä, niin asiointia suositellaan ajanvarauksen kautta, varsinkin jos asioinnilla ei ole kiire.

Lupapalvelun virkailija

Poliisin lupapalvelut ruuhkautuneet Kainuussa ja Pohjois-Pohjanmaalla

Passien ja henkilökorttien kysyntä on vilkastunut koronarokotusten edistymisen ja matkustusmahdollisuuksien avautumisen takia. Myös yleisötilaisuuksia järjestetään tauon jälkeen paljon.

Kuvassa lappu, jossa kehotetaan uusimaan passi verkossa

Passibuumi ruuhkautti poliisin lupapalvelut Keski-Suomessa – osa toimipisteistä on kokonaan kiinni elokuuhun saakka

Sisä-Suomen poliisilaitos kehottaa varautumaan lupapalveluissaan jonoihin.

Äänestyslipun leimaus.

Neljää henkilöä kiellettiin äänestämästä, väittää oikeusasiamiehelle tehty kantelu – vaalilautakunta kiistää: "Päättivät itse, etteivät äänestäkään"

Tämän vuoden kuntavaaleista tehtiin seitsemän kantelua oikeusasiamiehen kansliaan. Näistä kaksi liittyy äänestäjän tunnistamiseen. Kotkan Karhuvuoresta tehdyssä kantelussa tekijä ei halua syyllistää vaalilautakuntaa, vaan epämääräistä ohjeistusta.

Asiakas hakemassa passia lupapalveluiden tiskiltä.

Korona ruuhkautti poliisin lupapalvelut Jyväskylässä, jonoja puretaan poikkeuksellisesti tulevana viikonloppuna

Poliisi on varoitellut passihakemusjonojen pitenemisestä, kun koronarajoituksia puretaan ja yhä useampi suunnittelee matkaa ulkomaille. Asiointi on lauantaina mahdollista vain etukäteen varatulla ajalla passi- ja henkilökorttiasioissa.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle