Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Laura Hallamaan kolumni: Koronarajoitukset loivat meille introverteille paratiisin, mutta nyt alkaa jo riittää

Moni meistä on ymmärtänyt jo ennen koronaa, että kaikkiin kissanristiäisiin ei tarvitse mennä oman jaksamisensa kustannuksella. Mutta omissa oloissaan viihtyväkin odottaa nyt koronarajoitusten purkamista, kirjoittaa Hallamaa.

Miksi toinen riemuitsee ja toinen ahdistuu koronarajoitusten purkamisesta? Kaksi luonteenpiirrettä auttaa nyt selviämään, molempia voi opetella

Koronarajoitusten purkaminen voi ahdistaa osaa suomalaisista enemmän kuin rajoitusten aloittaminen, asiantuntijat kertovat.

Miksi toinen leipoo ja toinen lamaantuu karanteenissa? Temperamentti selittää, miten reagoimme – kriisin selviytyjä voi yllättää silti

Eristyksissä oleminen tuntuu sopivan paremmin introverteille kuin ekstroverteille. Näin voi luulla, mutta asia ei ole ihan niin yksinkertainen.

"Meidän on elettävä kuten opetamme" – Opetusneuvos kommentoi Ylen koulukyselyä: Opettajien ehdotuksia ja kritiikkiä kannattaa kuunnella

Ylen kysely paljasti opettajien pelkäävän koulu-uudistuksista keskustelemista: "Kukaan ei halua leimautua petturiksi."

Uutta tietoa johtamisesta: Hyvä pomo antaa palautetta muustakin kuin työn tuotoksista – ”Sinä olet se liima, joka pitää tiimin yhdessä”

Alaisia on helpompi motivoida, kun tietää mistä narusta kutakin pitää vetää, sanoo johtamisen tutkija Pia Lappalainen.

Laura Hallamaan kolumni: On aika myöntää, että introvertti pärjää työelämässä

Työelämä hehkuttaa nyt introvertteja, mutta käsittää persoonallisuustyypin edelleen liian yksioikoisesti, kirjoittaa toimittaja Laura Hallamaa.

Introvertti pomo osaa antaa tilaa ja tekee päätökset harkiten – Sosiaalisia taitoja korostetaan liikaa työnhaussa, sanoo rekrytointiasiantuntija

Itsenäiset asiantuntijat eivät kaipaa touhottavaa ekstroverttiä esimiehekseen, sanoo Psyconin tutkimusjohtaja Mikael Nederström.

Herätys: Kansanedustajat aloittavat remontoidussa eduskuntatalossa, Irma-hurrikaani voimistuu, Suomessa melko lämmin päivä

Lue tästä päivän puheenaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista.

Oletko jyrä vai hissukka vanhempi? Itsetuntemus auttaa murrosikäisen kasvattamisessa

Kun elämä murrosikäisen kanssa on yhtä meuhkaamista tai mököttämistä, kannattaa katsoa peiliin.

Yllätysehdokas on Jukolan viestiä juokseva suunnistusmies: "Hänellä on jalat maassa"

Suunnistusliiton toiminnanjohtaja Mika Ilomäki kuvailee Timo Ritakalliota taitavaksi yritysjohtajaksi.

Tutkimus todistaa: persoonasi vaikuttaa siihen, millaisia ystäviä saat

Avoin persoonallisuus vetää puoleensa erilaisuutta, kun taas ulospäinsuuntautuneisuus samankaltaisia ihmisiä.

Britannian May ensi kertaa YK:ssa: Britannia on Brexitistä huolimatta ulospäin suuntautunut ja luotettava

Heinäkuussa pääministeriksi nimitetty konservatiivipuolueen Theresa May vaati maailman johtajia kitkemään ääriainesten liikehdinnän.

Professorilta rajua kritiikkiä soveltuvuustesteistä: "Monet tuottavat aivan vääriä tuloksia"

Soveltuvuustesti voi ratkaista, saako hakija haluamansa työpaikan. Se voi myös nostaa tien pystyyn hyvinkin pätevältä hakijalta. Professori Vesa Routamaa näkee puutteita jopa 95 prosentissa testeistä. Pahimmillaan ne tuottavat aivan vääriä tuloksia.

Kahden lapsen äiti Hanna löysi hyvän naapuriyhteisön – "Turussa kukaan ei edes moikannut"

Hyvä naapuriyhteisö on kullanarvoinen. Hanna Sievänen löysi sellaisen Kouvolan Kuusankoskelta. Naapurukset auttavat toisiaan esimerkiksi lumitöissä.

"Tässähän on uusi Golden Generation” - Yleisurheilupomokin hämmästyi nuorten yleisurheilijoiden suurta määrää Euroopan TOP-10:ssä

Yle Urheilu kaivoi Euroopan tilastoista esiin tiedon, että vuonna 1998-2000 syntyneitä suomalaisyleisurheilijoita on Euroopan TOP-10:ssä peräti 32 eri lajissa.

Video: Minna Kaupin huikea ura maailman huipulla

Minna Kauppi tunnetaan aurinkoisena ja sanavalmiina urheilijana. Kokosimme videolle parhaita paloja suunnistajan uran varrelta.

Kesäteatteriaktiivi: Päätöstä lähteä näyttämölle ei ole tarvinnut katua

Sakari Soikkeli esittää tänä kesänä Kontiolahden Kanavateatterin Tukkijoella -näytelmässä Rättäriä. Soikkelin tie näyttämölle on käynyt kansalaisopiston kautta. Mies myöntää, että harrastus vie aikaa, mutta se on myös vaivan arvoista.

Sekaisin Pieksämäellä – ”kylähullun pitää olla ajassa kiinni”

Mervi Lintunen on hulluna kyliin. Hän taistelee maaseudun hiipumista vastaan.

Valitsiko stressaaja väärän ammatin?

Jokaisessa ammatissa tarvitaan erilaisia ihmisiä, ja persoonallisuuden piirteisiin pystyy kyllä vaikuttamaan, vakuuttaa työhyvinvoinnin asiantuntija, dosentti Marja-Liisa Manka. Stressittä elämästä ei selviä, vaikka kuinka yrittäisi ammattinsa valita.

3 000 asukkaan pikkukunnassa kesätyö on kiven alla – Ella saa sen marssimalla työnantajan luo

Keskipohjalainen Perho kertoo kotisivuillaan olevansa pieni mutta pippurinen kunta. Niin kuin muissakin pikkukunnissa, kamppailu kesätöistä on kovaa. Esimerkiksi tämän kevään abiturientti Ella Puoliväli on kuitenkin onnistunut saamaan niitä 14-vuotiaasta saakka.

Kaniagilityssä mennään persoonan ehdoilla – "Se vaan makoili kentällä"

Kanin koulutuksessa edetään sen mukaan, huvittaako kania vai ei. Milja Koivula kouluttaa kaninsa antamaan vaikka tassua, mutta joskus pitää tarkkaan miettiä, miten opin saisi perille.

"Olen ollut 35 vuotta alalla, joten kyllä minä jotain kirjoista tiedän" – lukuopas etsii asiakasta miellyttävät opukset

Maailma pursuaa kirjoja, mutta silti tuntuu, ettei uutta luettavaa ole. Kirjaston hyllyt tuntuvat kaatuvan päälle, kun satojen kirjojen joukosta yrittää etsiä sitä yhtä mielenkiintoista opusta. Kokkolan kaupunginkirjasto yrittää estää tuskastumista uudella lukuopas-palvelulla.

Oletko introvertti vai ekstrovertti?

Introvertti vai ekstrovertti - vastaa kysymyksiin

Introvertit puurtajat kunniaan – Hiljaiset tekijät ovat usein työelämän vaikuttajia

Työmarkkinoilla on totuttu arvostamaan itsevarmoja ja seurallisia ihmisiä, jotka vielä brändäävät itsensä monella tapaa. Työpaikoilla hiljaiset ja syrjäänvetäytyvät introvertit leimataan helposti epäsosiaalisiksi. Ruotsalainen henkilöstökouluttaja Linus Jonkman nostaa kirjassaan nämä introvertit työelämän vaikuttajiksi.

Yrittäjät odottavat ydinvoimalaitoksen tuomia rakennustyöntekijöitä

Pyhäjoelle ja lähialueille saapuva työvoima tuo mukanaan kysyntää lisäpalveluille ja -toimijoille. Yrittäjille tämä tarkoittaa kasvavaa asiakasvirtaa.

Samalla kielikurssilla saatetaan roikkua toistakymmentä vuotta – "Joskus tekisi mieli nätisti sanoa"

Kielikurssien opettajat tietävät tapauksia, joissa kielikursseista muodostuu lähinnä sosiaalinen tapahtuma. Kurssitettavan kielitaito on jo harjaantunut vahvaksi, mutta silti tullaan samoille tunneille, vuodesta toiseen.

Suomen ensimmäinen naispuolinen DJ soitti levyjä nahkapuvussa

Anne-Mari Haapavuori oli 70-luvun tiskijukkana suomalaisen diskokulttuurin pioneerejä. Tärkeintä oli saada ihmiset tanssimaan.

Epäonnistumisen pelko kiusaa suomalaisia yrityksiä

Suomessa on katseltu sivusta jo pitkään, kuinka ruotsalaiset tuotemerkit valtaavat maailmanmarkkinoita. Naapurilla on sadoittain brändituotteita, jotka tunnetaan kaikkialla, meillä vain kourallinen.

Talkoot saavat lukijoilta täystyrmäyksen: "Rituaali, jossa tehdään yleensä täysin turhaa työtä"

Lukijoiden mielestä talkoot aiheuttavat taloyhtiöissä turhaa kyräilyä ja syyllistämistä, vaikka toisaalta sopivan porukan kesken talkoissa voi viihtyäkin. Joillakin taloyhtiöillä ei ole huoltoyhtiön kanssa sopimusta vaan esimerkiksi pihatyöt tekevät asukkaat itse.

Niskanen keräsi kehuja: "Voi olla samaan aikaan hyvä, rohkea ja esiintymiskykyinen"

Yle Jälkihiessä puhuttiin Iivo Niskasen menestyksestä Rukalla. Niskanen keräsi vuolaasti kehuja Jälkihien raadilta.

NHL:n tuomarilegenda Suomessa – KHL:n lähettiläänä

Tuhat NHL-ottelua viheltänyt Paul Stewart jakaa Suomen vierailullaan oppia paikallisille tuomareille.

Orimattilalaisopiskelijat valitsivat Cheekin esikuvakseen

Lahtelaisräppäri Cheek on valittu tämän vuoden nuorten hyvien tapojen lähettilääksi. Nuoret valitsevat vuosittain esimerkillisinä pitämiään julkkiksia lähettiläiksi.

Kaupunkitanssit vetäytyy tauolle vailla tietoa jatkosta

Pääkaupunkiseudulla on järjestetty maksuttomia Kaupunkitanssit-paritanssitunteja jo 15 vuoden ajan. Nyt tapahtuman voimanainen Hilkka Toivonen-Alastalo päättää opetusuransa, ja perinne on vaarassa katketa.

Psychologist: Finns are crazy about sports - but only when they win

The Finnish nation loves its sports, but only when things go well, says social psychologist Johanna Tikkanen. Failures are not shared collectively in this Nordic nation, meaning that in the aftermath of defeat many Finnish athletes are left alone in the cold.

Psykologi: Suomalaiset ovat urheilukansaa – mutta vain voiton hetkellä

Epäonnistumiset eivät kuulu kansan kollektiivisiin tunteisiin. Tappion hetkellä urheilja jää usein yksin.

Ystävyys on mieletön munkki - yksikin riittää, jos se on hyvä

Psykologin mukaan ystävyys on harvinaista herkkua, jota kaikki eivät koskaan koe. Varsinkin aikuisena ystävien löytäminen on vaikeaa. Yksi syy voi olla se, että aikuisen lauma on jo täynnä, kun taas lapsena tilaa uusille ihmisille vielä löytyy.

Työhaastattelu voi alkaa jo parkkipaikalla

Jos työnhaku takkuaa tai hakemusta ei millään saa aikaiseksi, TE-toimisto auttaa neuvotonta työnhakijaa. Parhaiten työhaastattelussa pärjää olemalla oma itsensä. Ensivaikutelma on tavattoman tärkeä.

Nettikeskustelijoiden resepti riidattomaan kesälomaan: Pariskuntakin voi viettää vapaita erillään

Perheenjäsenet eivät osaa tai halua ottaa toisiaan huomioon, ja siksi hermot kiristyvät lomalla, pohtivat nettikeskustelijat. Moni ongelma ratkeaisi puhumalla, mutta omista toiveista on vaikea kertoa, jos ne eroavat kumppanin suunnitelmista. Kysyimme nettikommentoijilta, miksi riidat kärjistyvät juuri loma-aikana.

Filmiryhmä etsii luonnerooliin äkäistä hamsteria

Elokuvien eläinnäyttelijöiden valinta pitää tehdä taidolla, sillä tarkoin määritellyssä roolissa pysyminen vaatii lemmikiltä äärimmäistä tottelevaisuutta. Ajoittain tie maailmantähdeksi voi kuitenkin avautua vaikkapa oikukkaalle pikkujyrsijälle.

Simpanssikin voi olla tunnollinen – tutkijat löysivät simpansseilta samoja persoonallisuuspiirteitä kuin ihmisiltä

Tutkijat uskovat, että ihmisten ja heidän lähimpien sukulaistensa persoonallisuuspiirteiden samankaltaisuuteen löytyy selitys hormoneista.

Arjen doping ei vielä ongelma Suomessa – "Meillä saa olla vetäytyvä mörökölli"

Lääkäreiden mukaan dopingiksi voi kutsua myös aineita, joita käytetään työelämässä selviytymiseen. Esimerkiksi uni- ja nukahtamislääkkeet ovat suomalaisten suosiossa, mutta kovemmat aineet ovat vielä vähäisessä käytössä. Tilanne voi muuttua, kun työkulttuuri vaatii yhä sosiaalisempaa käyttäytymistä.

Tutkimus: Kissaihmiset koiraihmisiä älykkäämpiä

Koiraihmiset ovat tutkimuksen mukaan eloisampia ja ulospäin suuntautuneita, kissaihmiset puolestaan sisäänpäin kääntyneempiä ja herkempiä – ja saavat paremmat pisteet älykkyystesteissä.

Yli 40 vuotta postimiehenä – "Monta kengänpohjaa on kulunut"

Hymyilevät kasvot, pitkä poninhäntä ja Itellan kamppeet. Rolf Lindqvist on ilahduttanut päiväpostin saajia jo vuosikymmenien ajan. Huhtikuussa käynnistyville eläkepäiville on tarttunut mukaan roppakaupalla uusia ystäviä ja into liikkumiseen.

Pesäkarhujen Risto Ojanperä: "Ottaisin muutaman niistä vanhoista akoista mukaan"

Naispesäpalloilu on Porin Pesäkarhujen tuoreen pelinjohtajan mukaan kehittynyt huomattavasti urheilullisempaan suuntaan. Menneiltä ajoilta kelpaisi silti muutama pesäpalloilija vielä hänen joukkueeseensa.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle