Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Nainen selailee tietokoneella sähköisestä reseptistä kertovaa sivua.

VATT: Sähköinen resepti paransi verenohennuspotilaiden lääkityksen hallintaa – rauhoittavien käytössä se voi lisätä ongelmia

Tutkimuksen mukaan haitallisten varfariinin ja tulehduskipulääkkeiden yhdistelmien määräykset vähenivät jopa 35 prosentilla maaseutumaisissa kunnissa.

Verenohennuslääkettä, Marevania apteekin pöydällä.

Rauma aikoo vaihtaa potilaiden Marevan-lääkkeet

Marevanin tilalle tarjotaan uudempia lääkkeitä.

Marevan-lääkkeen annostusohje tekstiviestissä.

Väärä Marevan-ohje lähetettiin potilaalle inhimillisen virheen takia – myös muiden potilaiden ohjeet tarkistettu

Tekstiviestejä saavia Marevan-potilaita on Porin Perusturvan mukaan satoja. Kaikkien potilaiden saamat ohjeet on tarkistettu, eikä virheellisiä ohjeita ole lähtenyt muille.

Marevan-lääkkeen annostusohje tekstiviestissä.

Verenohennuslääke Marevanin käyttäjille lähtenyt vääriä annostusohjeita Porissa – ongelman laajuus ei ole tiedossa

Potilaat saavat annostusohjeet tekstiviestillä laboratoriokäyntien jälkeen. Tällä hetkellä ei ole tiedossa, kuinka monelle potilaalle väärä ohje on mahdollisesti lähtenyt.

tabletteja pöydällä

Kymmenien tuhansien suomalaisten Marevan-ralli voi loppua pian – uusi mutta kallis lääke pian useampien ulottuvilla

Uudet suorat verenohennuslääkkeet ovat pian useampien potilaiden saatavilla, sillä lääkkeiden Kela-korvaus on paranemassa.

Verikoeputkia telineessä

Pääterveysaseman laboratorio vaatii kohta ajanvarauksen Hämeenlinnassa

Ilman ajanvarausta tapahtuva näytteenotto keskitetään Hämeenlinnassa kaupunkialueella Kanta-Hämeen keskussairaalan laboratorioon.

Risto Laitila ja Mikko Penttilä pitelevät käsissään lonkkamallia.

Omalääkäri vastaa

Akuutin omalääkäri Risto Laitila vastaa katsojakysymyksiin.

Risto Laitila ja Mikko Penttilä valmistavat kipuvoidetta perusvoiteesta ja chilijauheesta.

Omalääkäri vastaa

Akuutin omalääkäri Risto Laitila vastaa katsojakysymyksiin.

Risto Laitila testaa Mikko Penttilän muistia.

Omalääkäri vastaa

Auttaako silmien kiinni laittaminen muistamaan paremmin? Omalääkäri Risto Laitila ja toimittaja Mikko Penttilä testaavat asian käytännössä.

Hoitaja laittaa lääkkeitä lääkeannostelijaan.

Puoli Suomea käyttää jatkuvasti lääkkeitä – oletko sinä yksi heistä? Varo näitä

Joka toinen suomalainen käyttää päivittäin ainakin yhtä lääkettä. Yksi potilas voi joutua ottamaan enimmillään useita kymmeniä lääkkeitä päällekkäin. Yhteisvaikutukset voivat olla vakavia.

Dosetti ja pilleripaketin kuoria.

Huimausta, väsymystä tai masennusta – oudot oireet​ saattavat johtua lääkkeidesi yhteisvaikutuksista

Lääkkeiden on tarkoitus parantaa ja helpottaa oloa. Erilaisten lääkkeiden samanaikainen käyttö voi kuitenkin aiheuttaa päinvastaisia vaikutuksia. Esimerkiksi verenohennuslääke ja tulehduskipulääke voivat olla vaarallinen yhdistelmä. Apua ja neuvoja asiassa tarjoaa niin lääkäri kuin apteekki.

Fimlabin Hämeenlinnan laboratorin aulassa katsellaan aamutelevisiota

Labrajonot saadaan kuntoon Kanta-Hämeessä

Keväällä ja alkukesällä Kanta-Hämeen Fimlabin laboratoriossa asiakkaat saivat jonottaa näytteenottoon jopa useita tunteja. Nyt jonot on saatu kuriiin ja viimeistään syksyllä kaikki toimii täsmällisesti, luvataan Fimlabista. Syynä jonoihin oli tietojärjestelmän vaihtuminen.

Rohdoskasveja purkeissa.

Tiesitkö tämän? Sydänlääkkeen ja rohdoskasvin yhteiskäyttö voi aiheuttaa myrkytystilan

Ravintolisien ja lääkkeiden yhteisvaikutuksista löytyy pitkä lista suomalaisen lääkäriseura Duodecimin terveyskirjastosta. Yhteisvaikutukset eivät useinkaan ole ravintolisien käyttäjien tiedossa.

Lääketieteen opiskelijoita harjoitustilassa

Uudet menetelmät mullistavat aivohalvauksen hoidon – "rotanmyrkylle" tulee korvaaja

Uudet hoitomuodot ovat antaneet lisää elinaikaa sydänperäistä aivoverenkiertohäiriötä sairastaville. Myös taudin yleisin estolääke on saanut markkinoille uusia haastajia.

Lääkäri esittelee käsien asentoa ikäihmisille.

Lihaskato uhkaa ikäihmisiä - lääkäri kannustaa kuntosalille

Lihaskadosta on tulossa kansantauti. Tutkimusten mukaan jo lähes puolella yli 65-vuotiaista on lihaskadon esiaste. Turun yliopistollisessa keskussairaalassa työskentelevä lääkäri Jan Sundell patistaa iäkkäitä kuntosaliharjoittelun pariin. Saliharjoitus pari kertaa viikossa riittää ennaltaehkäisyksi.

Aivoverenvuotoa tt-kuvassa

Aivoverenvuotopotilaiden ennuste parantunut

Pohjois-Pohjanmaalla aivoverenvuotopotilaiden hoidon seuranta on onnistunut aiempaa paremmin. Oulun yliopiston väitöstutkimus kertoo, että myös OYS:ssa aloitettu tyrehdytyshoito on vähentänyt potilaiden kuolleisuutta.

Medinetin etusivu internetissä.

Joensuulaisten terveystiedot nyt netissä

Joensuulaiset voivat seurata ensimmäisenä koko Suomessa terveydentilaansa netissä. Torstaina avatussa Medinet-palvelussa voi jo nyt tarkastella esimerkiksi omia laboratoriotuloksia, lääkityksiä ja diagnooseja. Jatkossa palvelun kautta onnistuu muun muassa reseptin uusiminen.

Kuvassa dreeveri juoksee kieli pitkällä kohti kameraa.

Rotanmyrkky on myrkkyä myös lemmikille

Hiiribaarit ja muut myrkyt voivat olla tehokas konsti kutsumattomien jyrsijöiden tappamiseen, mutta samalla vaaravyöhykkeessä ovat myös lemmikit. Ensihoidoksi sopivaa, suun kautta otettavaa K-vitamiinia ei enää markkinoilta löydy. Eläinlääkäri Elina Illukka neuvookin lähtemään vastaanotolle heti, jos epäilee koiran tai kissan syöneen rotanmyrkkyä.

Lääke tabletti pilleri

Kouvola aloittamassa lääkkeiden koneellisen annostelun asiakkaille

Lääkkeiden annostelu koneellisesti asiakkaille on yleistymässä Kouvolassa. Perusturvalautakunta päättää keskiviikkona koneellisen lääkejakelun aloittamisesta kotihoidon sekä palveluasumisen ja tehostetun palveluasumisen asiakkaiden osalta ensi vuoden alusta.

Verenohennuspotilaille tekstiviestipalvelu myös Kotkaan

Kotka lähtee mukaan Marevan-potilaiden tekstiviestipalveluun. Palvelu tulee kokeiluluontoisesti käyttöön kaikilla terveysasemilla.

Koirien myrkyttäjä liikkuu Kuopiossa?

Poliisi tutkii mahdollista koiran myrkytysyritystä Kuopiossa. Kuopiolainen nainen oli ulkoiluttanut koiraansa maanantai-iltana Kiiskenkujalla Leväsen kaupunginosassa. Koira oli syönyt kadulta lihapullan, jota epäillään myrkytetyksi.

Marevan -seuranta hoitajille Ylöjärvellä

Verenohennuslääkkeiden seurannan siirto lääkäreiltä hoitajien vastuulle on sujuvoittanut potilaiden hoitoa Ylöjärvellä. Apulaisylilääkäri Teija Lahden mukaan erityisesti annostelua koskeva tiedonkulku on parantunut.

Alli-nimisen laihdutuslääkkeen pakkaus.

Laihdutuslääke kiinnostaa kainuulaisia

Itsehoitoon tarkoitettua laihdutuslääkettä on myyty päivittäin muun muassa kajaanilaisissa apteekeissa. Kaikille lääke ei kuitenkaan sovellu.

Tulehduskipulääkkeet riski lääkkeiden yhteiskäytössä

Tulehduskipulääkkeet aiheuttavat yleisimmin vakavan yhteisvaikutusriskin toisten reseptilääkkeiden kanssa, ilmenee Yliopiston Apteekin lääkkeiden yhteisvaikutuksia tutkivasta ohjelmasta. Heinäkuun laskelmien mukaan yhteisvaikutusriski on noin 0,6 prosentissa resepteistä.