Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Tanskan prinssi Henrik on kuollut

Prinssi Henrik kuoli myöhään tiistai-iltana Fredensborgin linnassa, Tanskan hovi tiedottaa. Hän oli 83-vuotias.

Kun Sillan tanskalaispoliisi rehvastelee, sarjan kääntäjä voi irrotella

Sillan neljännellä kaudella tanskan kieli on tullut tutuksi.

Ahvenanmaan edustaja äänestää sittenkin suomen kielen puolesta Pohjoismaiden neuvostossa

Britt Lundberg sanoo tukevansa Suomen ja Islannin ajamaa aloitetta Pohjoismaiden neuvostossa.

Tanskaan muuttanut jalkapalloilija Olga Ahtinen: Olen valmistautunut tähän koko ikäni

Olga Ahtinen solmi Brøndby IF:n kanssa 2-vuotisen sopimuksen. Lähtö ammattilaiseksi tapahtui pikavauhtia: kamat kasaan.

Oxfordin sanakirjojen toimitus: "Totuudenjälkeinen" on vuoden sana

Sanan käyttö yleistyi tänä vuonna etenkin Britannian Brexit-äänestyksen ja Yhdysvaltain presidentinvaalien alla.

Blandinaaviskaa, kiitos!

Kielenä on skandinaaviska, tiedottaja ilmoittaa Pohjoismaiden puolustusministerien tiedotustilaisuuden aluksi. Mitä se on? Jokin Pohjoismaiden oma esperanto? Opetetaanko sitä jossain koulussa?

Venäjän uutistoimisto Sputnik aloitti suomeksi - "Ajelehtivia ydinvoimaloita ja venäläisghettoja"

Venäjän valtiollinen uutistoimisto Sputnik News tarjoaa nyt uutisia myös suomen kielellä. Kremliä lähellä olevan Sputnikin tehtävänä on toimia ulkomaille suunnattuna uutisvälittäjänä.

Tanskalaiset juhlivat supersuosittua kuningatartaan – video

75-vuotissyntymäpäivää viettävää Margareetaa on muistettu laululla ja puheilla.

Finlandia-voittajaa myyty jo yli 100 000 kappaletta

Ulla-Lena Lundbergin Jää-romaani on jo nyt ylittänyt 100 000 myydyn kirjan rajan. Jäästä on otettu nopeaan tahtiin syksyn mittaan neljä painosta.

Professori: Tanskan tiedustelupalvelu toimi Suomen etujen vastaisesti

Tanskassa vakoilusyytösten kohteeksi joutunut professori Timo Kivimäki kertoo Yle Uutisille lähettämässään viestissä, että Tanskan tiedustelupalvelu yritti vuonna 2005 saada häneltä salaa tietoja käymistään keskusteluista Indonesian Acehin alueen sodan osapuolten kanssa. Tanska on saanut hänen mukaansa myös tietoja, jotka eivät ole Suomen etujen mukaisia.

Tanska juhlii kuningattaren 40-vuotista valtaa

Tanskassa juhlitaan kuningatar Margareeta II:n 40 vuotta vallassa. Juhlallisuudet huipentuvat huomenna sunnuntaina, mutta hänen valtaistuimelle nousustaan tulee tänään kuluneeksi neljä vuosikymmentä. Kööpenhaminassa kymmenet tuhannet seurasivat juhlaparaatia lauantaina.

Tanskalaiset eivät ole onnellisia vaan tyytyväisiä

Tanskalaiset eivät ole maailman onnellisimpia ihmisiä, uutisoi Tanskan radio. Tanskan radio otti perinpohjaisesti selvää tutkimuksista, joissa mitattiin joko onnellisuutta tai tyytyväisyyttä omaan elämään.

Epäilyttävä kirje aiheutti puoluetoimiston evakuoinnin Tanskassa

Tanskan sosiaalidemokraattien puoluetoimisto on evakuoitu Kööpenhaminassa epäilyttävän kirjelähetyksen vuoksi. Poliisi päätyi evakuointiin puoluetoimiston työntekijän avattua aamulla kirjeen, joka sisälsi tuntematonta valkoista jauhetta. Myös puoluetoimiston lähikadut suljettiin.

Kirkkoherrasta ja tanskantaitajasta Voimakaksikko

Ruskolaiset Anu ja Pasi Salminen on valittu Varsinais-Suomen Voimakaksikkovoittajaksi. Pari päihitti muut kaksi paria kokonaisvaltaisella kunnonkohotuksella. Pariskunta edustaa maakuntaa elokuussa työpaikkaliikunnan festivaaleilla Helsingissä.

Lastenkirjailijan on oltava aikuinen

Jyväskyläläislähtöinen lasten- ja nuortenkirjailija Timo Parvela viettää 20-vuotistaiteilijajuhlaansa. Parvelan mukaan jokainen lapsi tarvitsee suojakseen linnan, joka on muurattu tarinoista ja aikuisten tehtävä on muurata tuo tarinalinna.

Anni Swan -mitali Marja-Leena Tiaiselle

Kuopiolaislähtöinen Marja-Leena Tiainen on palkittu lasten- ja nuortenkirjallisuuden Anni Swan -mitalilla. Nykyisin Liperissä asuva Tiainen sai tunnustuksen Alex-romaanitrilogiastaan, joka kertoo alaikäisistä turvapaikanhakijoista.

Anni Swan -mitali Marja-Leena Tiaiselle

Marja-Leena Tiainen on palkittu lasten- ja nuortenkirjallisuuden Anni Swan -mitalilla. Tiainen sai tunnustuksen Alex-romaanitrilogiastaan, joka kertoo alaikäisistä turvapaikanhakijoista.

Islannin saagat käännetään nyt sensuroimattomina

Islannin muinaistaruston keskeinen teos Poltetun Njallin saaga käännetään uudelleen ruotsiksi, norjaksi ja tanskaksi. Mittavan käännöstyön tavoitteena on tuoda keskiaikaiset tarinat nykylukijoiden ulottuville ensimmäistä kertaa sensuroimattomina.

Kuvataideopetus etsii tietään

Kuvataideopetus on maailmanlaajuisesti kriisissä. Enää ei puhuta taideopetuksesta vaan visuaalisen kulttuurin opetuksesta. Siinä tilanteessa taideoppilaitosten on vaikea tietää, millaiseen visuaaliseen maailmaan ja millaisin keinoin opiskelijoita koulutettaisiin.

Tapani Baggen Musta taivas ehdolla Pohjoismaiden parhaaksi dekkariksi

Tapani Baggen rikosromaani Musta taivas tavoittelee pohjoismaisen rikoskirjallisuuden Lasiavain-palkintoa Suomen ehdokkaana. Vuoden parhaalle pohjoismaiselle dekkarille annettavan Lasiavaimen myöntää dekkarijärjestö Skandinaviska Kiriminalsällskapet.

Pohjoismaille yhteinen kirjallisuusantologia

Ensi viikolla julkaistaan ensimmäinen pohjoismainen kirjallisuusantologia. Kokoelma on yhdistelmä eri aikakausien pohjoismaista kirjallisuutta ja sen tarkoituksena on vahvistaa Pohjoismaiden kielellistä ja kulttuurista yhteyttä.

Monikulttuurisuuskuvaus voitti Tammen romaanikilpailun

Toimittaja Jukka Behmin romaani Dr. Mumbai on voittanut kustannusosakeyhtiö Tammen järjestämän pohjoismaisen romaanikilpailun. Vuosi Suomessa -kilpailuun tuli 170 käsikirjoitusta.

Pohjoismainen dekkaripalkinto Stieg Larssonille

Pohjoismainen Lasiavain-dekkaripalkinto on myönnetty ruotsalaisen Stieg Larssonin postuumille teokselle Män som hatar kvinnor. Vuoden parhaasta pohjoismaisesta rikosromaanista annettavan Lasiavaimen myöntää dekkarijärjestö Skandinaviska Kriminalsällskapet.