Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Uhmaikäisen vanhempi, hengitä syvään – tunteet tarttuvat puolin ja toisin

Leikillä, huumorilla ja jutustelulla voi päästä hankalasta tilanteesta eteenpäin.

Pienessä kylässä on talo, jossa asuu puhuva korppi ja 20 muuta lintua – katso videolta, kuinka korppi juttelee suosikkimiehelleen

Pyhtään lintuhoitolassa hoidetaan vuosittain satoja lintuja. Hoitolassa asuu vakituisesti muun muassa puhuva korppi.

Äidit ja isät ahdistuvat lastensa kasvukäyristä – moni ei enää halua nähdä niitä: "Lapsen pitäisi olla tietyn kokoinen"

Monissa kouluissa kasvukäyriä ei näytetä vanhemmille ja lapsille lainkaan, jos nämä eivät sitä vaadi.

Niilo Mäki Instituutti on julkaissut uuden menetelmän lasten kielellisen kehityksen arviointiin

Viiveet alle kaksivuotiaan lapsen kielellisessä kehityksessä saattavat olla merkki myöhemmistä kielellisistä vaikeuksista.

Asiantuntijoiden 6 keinoa uhmaikäisen lapsen kanssa - Psykologi: Täydellinen ei tarvitse olla

Asiantuntijat neuvovat vanhempia olemaan jämäkkä, mutta turvallinen aikuinen uhmaikäisen lapsen kiukutessa.

Lapsen kielen kehitystä ei voi tuhota tuijottamalla liikaa puhelinta – hidastaa sitä kyllä voi, joten parasta on, että puhut lapsellesi

Lapsi oppii puhumaan, vaikka vanhempi uppoutuu välillä nettiin, sanoo Suomen Puheterapeuttiliiton toiminnanjohtaja. Oppimisen tukemiseen riittää maalaisjärki. Puhu lapselle. Nimeä asioita, sanoita maailmaa. Äläkä syyllisty, vaikka välillä roikutkin somessa.

Yhä nuoremmat lapset käyvät puheterapiassa – Haasteena tunnistaa todelliset avun tarvitsijat

Joka viidennellä lapsella on jonkinasteista puheenviivästymää. Nyt tutkitaan, miten erottaa toisistaan lapset, jotka saavat ikätoverinsa helposti kiinni niistä, joilla puheentuoton ongelmat vaativat pidempiaikaista terapiaa.

10 vinkkiä: Näin tuet lapsesi puheenkehitystä kotona

Vaikka lapsen puheenkehityksen viivästyminen harvoin johtuu vanhemmista, ovat vanhemmat avainasemassa lapsen kielen kehittymisessä.

Lapin talous kasvaa nopeimmin Suomessa – "Pitäisi ymmärtää nyt Helsingissä"

Lapin talouden kasvuvauhti on omaa luokkaansa. Hyvän kehityssuunnan jatkumiseksi ja kasvun turvaamiseksi vaaditaan nyt valtion erityistoimenpiteitä. "Nyt olisi valtiojohdon herättävä, ennen kuin on liian myöhäistä", sanoo maakuntajohtaja Mika Riipi.

Tutkimus: Koulutettujen lapsista tulee pitempiä

Pituuskasvu kuvastaa lapsuuden sairauksia, ravitsemusta ja vastoinkäymisiä.

Keskiviikko 28.9.2016 (radio)

Venäläisohjus pudotti malesialaisen matkustajakoneen. Suomen kilpailukyky on huonontunut. Lääkäreistä ja rakentajista on pulaa. Melu haittaa lapsen puheen kehitystä. Israelin entinen presidentti kuoli.

Keskiviikko 28.9.2016 (tv)

Melu voi haitata lapsen puheen kehitystä. Lääkäreistä ja rakentajista on pulaa. Suomen kilpailukyky on huonontunut. Ennätysyleisö katsoi Yhdysvalloissa presidenttiehdokkaiden tv-väittelyä. Säätiedotus.

Puheterapeutin neuvo vanhemmille: "Anna riittävästi huomiota lapsellesi"

Vanhemmilla on tärkeä rooli lapsen kielen kehittymiselle. Lapsi tarvitsee riittävästi vanhempien huomiota ja vuorovaikutusta arjessaan, toteaa Puheterapeuttiliiton toiminnanjohtaja Heta Piirto. Nykypäivän vaatimuksia puheelle ja kielen käytölle Piirto pitää aiempaa kovempina.

Lapsen oma sinnikkyys auttaa kielen kehittymisessä

Helsingin yliopistollisessa keskussairaalassa tutkitaan alle kouluikäisten kielihäiriöitä poikkeuksellisen laajasti. Tutkimuksessa on mukana 3-6-vuotiaita lapsia, joilla epäillään kielellistä erityisvaikeutta.

Leikkikenttägallup: "Puhumattomat kolmivuotiaat huolestuttava ilmiö"

Ylen haastattelemien vanhempien mukaan leikkipuistoissa näkyy vanhempia, jotka keskittyvät paljon kännyköihinsä lasten sijaan.

Puhumattomat kolmevuotiaat uusi ilmiö – some varastaa vanhempien ajan

Ammattilaisten mukaan vanhemmat puhuvat lapsilleen vähemmän kuin ennen, mikä on tuonut aikaisempaa enemmän pieniä puhumattomia lapsia puheterapiaan. Vanhempien ajasta ja huomiosta haukkaa yhä suuremman palan esimerkiksi sosiaalinen media.

Yliopisto hakee vauvoja lukihäiriötutkimukseen

Helsingin yliopisto hakee Lukivauva -tutkimukseen lastaan odottavia tai vauvaperheitä. Tukimuksessa selvitetään lapsen varhaista kielellistä kehitystä ja perinnöllisen lukihäiriöriskin vaikutuksia kielen kehitykseen.

Englannin kieli jyrää katukuvassa – turha englanti turruttaa kielikorvaa

Take away coffee vai kahvia mukaan? Hashtag vai aihetunniste? Luovan kirjoittamisen opettaja Sini Kiuas ei harmistu kielen kehittymisestä, mutta suosii suomenkielisien vastineiden etsimistä ja fanittaa uutta luovia rap-sanoituksia.

Miten lapsen uhmaikä vaikuttaa koko perheeseen?

Yleensä parivuotiaana alkava uhmaikä liittyy lapsen itsenäistymiseen ja tunteiden ilmaisemisen opetteluun. Taapero saattaa raivota, heitellä tavaroita tai hakata jopa päätään seinään. Miten sinä olet menetellyt uhmaikäisen lapsen kanssa?

Finglish on ihan fine – kielten sekoittuminen kuuluu kielen kehitykseen

Etenkin nuorten arkiseen keskusteluun sujahtaa englanninkielisiä sanoja sekä fraaseja. Kyseessä on ilmiö, jonka juuret ulottuvat pitkälle.

Arvi Lind antaa periksi: "Alkaa tekemään" on kielen kehitystä

Tunnettu uutispersoona ja entinen kielilautakunnan jäsen Arvi Lind piti pitkään "alkaa tehdä" -muodon puolia. Nyt kielilautakunnan päätös hyväksyä myös "alkaa tekemään" muoto ei miestä enää kauhistuta. Hän on hyväksynyt, että kieli muuttuu sitä mukaa miten ihmiset sitä käyttävät.

Uhmaikäinen vetää pahimmillaan koko perheen solmuun

Vanhemmilla on usein keinot kasvattaa uhmaikäistä, mutta niitä ei välttämättä osata käyttää, kertoo uhmaikäisten vanhempien ryhmää vetävä Silja Reiman.

Musiikista muksuille elämän eväitä

Musiikkileikkikouluja vuosia vetänyt Outi Peteri on työssään nähnyt musiikin ihmeellisen vaikutuksen lapsiin. Musisoivat lapset ovat muun muassa kielellisesti kehittyneitä ja muistikin toimii hyvin.

”Tietokone ja televisio syinä lasten puheongelmiin”

Kouvolan johtava erityisopettaja Raija Untolahti korostaa vuorovaikutuksen merkitystä lapsen kielen kehityksessä. Hänen mukaansa on jo tavallista, ettei kolmevuotias vielä puhu.

Tänään vietetään kansainvälistä änkytyspäivää

Vuoden 2012 teema Ääni ja jotain sanottavaa korostaa viestinnän sisällön merkitystä vuorovaikutuksessa.

Lääkärit: Television katselu hidastaa lapsen puheen kehitystä

Alle kaksivuotiaiden lasten ei tulisi katsoa lainkaan televisiota tai videoita, sanoo joukko amerikkalaisia lastenlääkäreitä. Tutkimusten mukaan television tai videoiden tuijottaminen voi häiritä lasten kehitystä. Television sijaan vanhempien tulisi jutella lapsilleen ja rohkaista lapsia leikkimään itsenäisesti.

Esi-isämme kuin Yoda puhuivat

Noin 50 000 vuotta sitten ihmiset kuulostivat Star Wars -elokuvista tutulta Yoda-hahmolta. Näin voi päätellä äskettäin Yhdysvalloissa tehdystä laajasta tutkimuksesta, jossa on tarkasteltu kielten alkuperää ja kehitystä.

Musiikkiterapia hoitaa ja kuntouttaa

Musiikkiterapia tarjoaa apua laulun, soiton ja kuuntelun muodossa. Musiikkia käytetään esimerkiksi keskittymiskyvyn parantamaisessa, kehon hahmotuksessa ja kielen kehityksen tukemisessa. Myös masentunut voi saada musiikista apua.

Vertaistuki vetää verkon vauvapalstoille

Mikä on paras vaippamerkki? Olenko ainoa, joka tuntee yksinäisyyttä äitiyslomalla? Miten tulen toimeen uhmaikäisen kanssa? Lasta toivovat, odottavat ja jo lapsen saaneet etsivät vastauksia kysymyksiinsä yhä useammin netin vauvapalstoilta. Palstat antavat tukea ja tarjoavat yhteisöllisyyden kokemuksia, kertoo Jyväskylän yliopistossa tehty pro gradu-tutkielma.

Kirjastossa viitotaan satuja

Oulun pääkirjastolla alkavat tukiviitotut satutunnit. Tuokiot sopivat parhaiten pienille, puhumaan opetteleville sekä lapsille, joiden puheen kehitys on viivästynyt ja kehitysvammaisille.

Revyy porskuttaa Pohjois-Karjalassa

Suomessa yhä harvinainen revyy-teatteri elää vahvana Pohjois-Karjalassa. Ohjelmatoimisto TheLittleBigMusic on tehnyt revyitä vuodesta 2003. Ryhmä tuo 3. elokuuta ensi-iltaan Uhmaikä-esityksen, jossa isketään piikkiä ajan ilmiöihin.

Soutumies Markku Juhola kouli naapureista tarkkaavaisia penkkiurheilijoita

Soutuneuvos Markku Juhola muistaa lapsuudestaan, kuinka Mommilanjärven aallot vetivät puoleensa heinänteon ja sokerijuurikkaan noston välillä. Nuoren Markun ensimmäinen sana ei tosin ollut vene. Voimistelunopettajan työstä haaveillut mies on saanut jo tuhannet ihmiset soutamaan ympäristön ja hauskanpidon puolesta.

Keskustele: Onko valehteleminen hyväksyttävää?

Pienet valkoiset valheet lipsahtavat suusta helposti. Kun totuuden kertomisesta on vain haittaa, onko parempi pelastaa tilanne valheella? Vai onko rehellisyys itseisarvo, jota tulisi noudattaa seurauksista huolimatta?

Uhmakoulu opettaa myös vanhempia

Uhmaikä on liukuva käsite, mutta yleensä se alkaa ennen lapsen toista syntymäpäivää ja loppuu viimeistään 4-5-vuotiaana. Juuri tuon ikäisten lasten vanhempia on myös Uhmakoulussa. Nykyvanhemmat ovat vain kiinnostuneita uhmaiästä ja lapsen oikeaoppisesta kasvattamisesta.

Kohdussa kokaiinille altistuneiden kielen kehitys jäljessä

Raskausaikana kokaiinia käyttäneiden äitien lasten kielen kehitys on ikätovereita heikompaa ainakin ensimmäisten kuuden elinvuoden aikana.