Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Syyhypunkki aiheutti valtavan siivousrevohkan vanhusten hoitopaikoissa Ilomantsissa

Syyhyihottuma levisi Ilomantsissa neljään ikäihmisten hoitopaikkaan. Altistuneita oli useita satoja. Lääkityksen ja mittavan siivousurakan avulla voimakkaasti kutiseva ihotauti on saatu kuriin.

Syyhy on levinnyt vanhusten keskuudessa Ilomantsissa epidemiaksi

Voimakkaasti kutiavaa ihottumaa on todettu useissa paikoissa Ilomantsissa. Terveysviranomaiset ovat yhteydessä altistuneisiin.

Ylivieskassa syyhytilanne rauhoittunut – uusia tartuntoja saattaa tulla vielä ilmi

Syyhyn itämisaika on 3–6 viikkoa, joten joulukuun puolivälissä tartunnan saaneella oireet saattavat alkaa vasta nyt.

Ylivieskassa havaittu syyhytapauksia – tartuntoja tällä hetkellä parikymmentä

Syyhypunkin aiheuttama sairaus oireilee kutinana etenkin iltaisin ja öisin.

Syyhyepidemia iski palvelukotiin Lappeenrannassa – sekä henkilökunta että asukkaat oirehtivat

Epidemian syyn selvittäminen ja sairastuneiden hoito on aloitettu.

Kapista kärsivää supikoiraa etsitään Lahdessa – Koiranomistajat huolissaan tartuntavaarasta: "Kaikki ovat vähän varuillaan"

Supikoira on liikkunut Launeen kaupunginosassa kesän ajan. Sairaalla yksilöllä ei ole pentuja mukanaan, joten sen lopettaminen on riistanhoityhdistyksen mukaan mahdollista.

Koululuokka löysi nääntyneen ilveksen pururadalta

Jämsäläisen koululuokan sunnistuskierros sai erikoisemman käänteen, kun luokka löysi ilveksen makaamasta pururadalta.

Halailu kielletty syyhyn vaivaamassa Hennalan hätämajoituksessa

Hennalan hätämajoitusyksikössä Lahdessa leviävä syyhyepidemia voi siirtää turvapaikanhakijat telttamajoitukseen. Syyhylääkityksen ovat saaneet jo kymmenet turvapaikanhakijat – suurin osa varmuuden vuoksi.

Täit ja kihomadot taas riesana - Kouluissa ja päiväkodeissa kuhistaan

Täit ja kihomadot alkoivat levitä kouluissa tavallista aikaisemmin tänä vuonna. Ensimmäiset tartunnat havaittiin heti lukuvuoden alussa. Kihomadot vaivaavat erityisesti päiväkodeissa ja täit kouluissa, mutta loistartuntoja on löydetty tänä vuonna myös vanhemmista lapsista. Tuoreimpana vitsauksena paluun kouluihin on tehnyt syyhypunkki.

Citykettu väistää koiraa

Kettujen yleistyminen kaupunkialueella lisää lemmikin ja villieläimen kohtaamisen mahdollisuutta. Yleensä eläimet eivät vahingoita toisiaan.

Syyhyepidemian takia sulussa oleva Jalkarannan sairaala aukeaa ensi viikolla

Syyhypunkin häätö on vaatinut mittavia toimia koko sairaalassa. Lääkehoitoa saa noin 180 potilasta ja 150 työntekijää.

Syyhyepidemia lahtelaissairaalassa: Torjuntatoimet aloitettu, mutta uusia tartuntatapauksia voi vielä ilmaantua

Lahtelaissairaalan ovet on suljettu syyhyepidemian vuoksi. Tartunnan saaneista kuusi on potilaita ja kaksi hoitohenkilökuntaa. Sairaalan sulkemiseen johtamiset syyhyepidemiat ovat Suomessa erittäin harvinaisia.

IL: Syyhyepidemia lahtelaisessa sairaalassa – eristys voi kestää viikkoja

Jalkarannan sairaala on ollut sulussa eilisestä lähtien. Sairaalaan sisään tai sieltä ulos pääsee vain hoitohenkilökunta.

Syyhyepidemia kiusaa Seinäjoen keskussairaalassa

Seinäjoen keskussairaalassa painitaan syyhyepidemian kanssa. Syyhytapauksia on todettu tämän hetkisten tietojen mukaan 33 kappaletta, ja niitä voi ilmaantua infektiolääkäri Janne Laineen mukaan vielä lisää. Syyhypunkki on kiusallinen vaiva, joka leviää tiiviissä ihokosketuksessa ja aiheuttaa sekä ihottumaa että kutinaa.

Syyhyepidemiaan altistunut Lappeenrannassa mahdollisesti yli sata potilasta

Etelä-Karjalan keskussairaalan syyhyepidemia on laajentunut. Tartuntaan altistuneita voi olla huomattavasti enemmän kuin mitä alussa arvioitiin.

Syyhyepidemia riehuu Raumalla

Kuudella Rauman terveyskeskuksen potilaalla ja neljällä henkilökuntaan kuuluvalla on todettu syyhytartunta tai sitä epäillään. Epidemia saattaa olla tätäkin laajempi.

Tarttuva syyhyepidemia todettu Etelä-Karjalan keskussairaalassa

Yhdellä potilaalla on todettu viime viikolla laaja-alainen ja harvinainen karstasyyhy, joka on tarttuva.

Satakunnan sudet säästyneet uusilta kapitartunnoilta

Eteläisessä Satakunnassa pelättiin kapitartuntojen leviävän jopa koiriin, kun alueelta löytyi talvella kuollut kapinen susi. Uusia kapitartuntoja ei kuitenkaan ole havaittu.

Kapisista susista ei uusia havaintoja Satakunnassa

Köyliöstä löytyi kapinen susi kuukausi sitten. Tuolloin arveltiin, että myös muilla susilla saattaa olla kapia.

Syyhypunkkiepidemia leviää Turun lukioissa

Useissa Turun lukioissa ja ammattioppilaitoksissa jyllää syyhypunkkiepidemia. Syyhypunkki aiheuttaa kovaa kutinaa ja se leviää helposti nuorten parissa.

Kapi tarttuu ketun polulta myös ihmiseen

Kettujen ja supikoirien vaiva, syyhypunkin aiheuttama kapi, tarttuu herkästi myös kotieläimiin ja ihmisiin. Kuolleita eläimiä ei saisi koskea paljain käsin.

Koiranomistajat pelkäävät kapia Rovaniemellä

Rovaniemen runsastunut city-kettujen määrä on lisännyt kapi tartuntojen todennäköisyyttä. Kapi eli syyhypunkki tarttuu helposti ketusta koiraan. Eläinlääkäri Pekka Hakala varoittaa silti tekemästä liian helposti johtopäätöksiä.

Syyhypunkkiepidemia levinnyt Porvoossa hoitokotiin

Laamannin hoivakodissa Porvoossa on todettu syyhypunkkiepidemia. Syyhypunkit vaivasivat potilaita ja henkilökuntaa myös Näsin sairaalassa parisen viikkoa sitten. Asiasta kertoi ensimmäisenä Uusimaa-lehti.

Syyhypunkki valloillaan porvoolaissairaalassa

Porvoon Näsin sairaalassa on syyhypunkkiepidemia. Syyhyä on esiintynyt noin kymmenellä potilaalla ja muutamalla hoitajalla kahdella osastolla.

Cityketut vähentyneet Turussa

Kaupungissa elävien kettujen määrä on vähentynyt Turussa. Viime kesänä havaintoja tuli ennätyksellisen paljon. Kapi on saattanut verottaa kettukantaa.

Kapi vaivaa citykettuja

Pienpedot kuten ketut, supikoirat ja mäyrät ovat yleistyneet Turun keskustassa muutaman vuoden ajan. Kaupungin alueella on arviolta muutamia kymmeniä kettuja, joista melko suuri osa on sairaita.

Päiväkodissa syyhyää taas Joensuussa

Joensuussa esiintyy jälleen syyhyä päiväkodissa. Noljakan Siili-päiväkodin yhdellä lapsella on todettu syyhypunkin aiheuttama ihoreaktio.

Ihmisen loiset ovat yhä arkipäivää

Loiset kiusaavat säännöllisesti ihmisiä. Täit, syyhypunkit ja kihomadot leviävät ihmisistä toiseen etenkin kouluissa, hoitolaitoksissa ja päiväkodeissa. Loisista eroon pääseminen voi olla hankalaa, jos niiden karkottamiseen ei suhtauduta vakavasti.

Syyhy riesana sairaalassa ja päiväkodissa

Joensuussa kärsitään syyhyepidemiasta. Syyhyä on Kotilahden sairaalassa ja läheisessä Petäikkölän päiväkodissa Hukanhaudalla.

Syyhy jyllää Lahdessa

Lahden tartuntatautien vastaanotolla on hoidettu viime aikoina normaalia enemmän syyhytapauksia. Tavallisesti syyhypotilaita on muutama kuukaudessa, mutta nyt uusia potilaita on käynyt päivittäin. Epidemia tunnetaan myös pääkaupunkiseudulla.

Kapi kaikonnut Lapin ketuista lähes kokonaan

Lapissa juoksee entistä vähemmän kapisia kettuja. Elintarviketurvallisuusviraston Eviran tutkija Maria Isomursu sanoo, että viime vuosina Lapista on tullut vuosittain vain muutama positiivinen kapi eli kettusyyhynäyte.

Kapia on onnistuttu hillitsemään Meri-Lapissa

Tänä vuonna on tehty ainoastaan yksi havainto kapia sairastavasta eläimestä. Kemin Ajoksesta löytyi kapinen supikoira toukokuussa. Viime kesänä kapisista supikoirista ja ketuista tehtiin yhteensä toistakymmentä havaintoa.

Kapisia pienpetoja varottava

Syyhypunkin kurjistamat ja surkean näköiset pienpedot saattavat tulla etsimään ruokaa ja suojaa lähelle asutusta. Kapi tarttuu helposti ja siksi sairaista eläimistä on syytä ilmoittaa suoraan riistanhoitoyhdistykseen.

Jyvässeudulla syyhyää epidemiaksi asti

Syyhyinfektioita on tavattu Jyvässeudulla normaalia enemmän. Vaikka syyhy on hyvin tavallinen vaiva, sitä ei välttämättä tunnisteta kutinan syyksi. Hoitamattomana syyhy voi aiheuttaa laajan ihotulehduksen.

Ihminen kuuluu loisten ruokalistalle

Loisten takia ei kannata stressata. Maalaisjärki ja hyvä hygienia pitävät ne kurissa.

Kerava turvautui syyhypunkin häätöhoitoon

Joulukuussa saatu tartuntaa saattaa muuttua kutinaksi tai ihottumaksi vasta nyt.