Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Katso video: Oskari Uusitalon auringonkukkapelto vetää puoleensa pörriäisiä ja ihmisiä – "Minun puolestani saa noukkia joka ainoan kukkasen"

Humppilalainen Oskari Uusitalo on jo vuosia kylvänyt mailleen auringonkukkia vapaasti ihailtavaksi ja kerättäväksi.

Turun kaupungin pelloilta voi poimia taas auringonkukkia

Turun kaupungin pelloilta voi perinteisesti alkusyksystä poimia itselleen auringonkukkia.

Pikkukylän uumenista löytyi jo toinen upea kukkapelto, joka rönsyilee someen – satoja kukkia haettu

Suomalaisten sydämet valloittaneen kukkakeitaan kasvattaneella Miina Tuominen-Brinkaksella on myös auringonkukkapelto, joka kerää nyt ihastusta sosiaalisessa mediassa.

Kuivuus pilasi auringonkukkien kasvun Riihimäellä

Rikkaruohot valtasivat auringonkukille tarkoitetut pellot.

Linnut taistelemassa auringonkukansiemenistä Etelä-Koreassa, miehiä rakennustelineillä Punaisella torilla ja viikon muita uutiskuvia

Viime viikolla eri maista tulevat kotkanmetsästysjoukkueet kilpailivat keskenään Kirgisiassa, linnut taistelivat auringonkukansiemenistä Etelä-Koreassa ja Vigon kaupungin yllä raivosi ukkosmyrsky. Yle kokosi viikon mielenkiintoisimmat uutiskuvat yhteen.

Auringonkukat odottavat ottajaansa Ruissalossa

Kasvitieteellisen puutarhan lähistön pellolla on taas poimittavissa ilmaisia kukkia.

"Ah! Sun-flower" – Take your pick until end of September

A sunflower counts the steps of the Sun in William Blake's poem, which is what people in Finland are also doing now that autumn is arriving. However, despite the cooling weather there is still time to go flower-picking in many locations around southern Finland – for free.

Vielä ehdit: Kaupunkien pelloilla riittää ilmaisia kukkia poimittavaksi syyskuun loppuun

Syys saa hiljalleen, mutta kaupunkien ja kuntien ylläpitämillä kukkaniityillä riittää edelleen poimittavaa. Esimerkiksi auringonkukkaa on runsaasti ainakin Inkoon ja Vantaan kylvämillä pelloilla. Myös muita kukkia ja kasveja löytyy maljakoiden täytteeksi syyskuun loppuun asti.

Rasvakeskustelu räiskähti – ja taas vedettiin väärä johtopäätös, sanovat tutkijat

Ravitsemusasiantuntijoiden mukaan kasviöljyjen haitallisuudesta viime päivinä noussut keskustelu on ymmärretty Suomessa osin väärin. Ruokaa voi edelleen kypsentää rypsiöljyssä.

Saksalaistaitelija Anselm Kiefer lehdelle: Minussa on Hitlerin atomi

Saksalaistaiteilija Anselm Kiefer nosti natsi-Saksan töissään esille jo 70-luvulla. Siitä sukeutui skandaali. Nyt Kiefer on esillä Serlachius-museoissa Mäntässä. Kyse on Pohjoismaiden ehkä hienoimmasta Kiefer-näyttelystä koskaan.

Kehitysvammaisten elämyspuutarhassa puu on nurin päin ja hikikin on elämys

Kaatunut puu saa uuden elämän, kun se istutettaan kukkapenkiin juuret taivasta kohden. Kun köynökset kasvavat, siitä tulee sateenvarjo. Grillikatoksessa paistuvat makkarat ja lätyt. Siellä vietetään laskiaisriehaa ja juhannuskekkereitä. Istutusaluetta ympäröi viehättävä soratie, joka houkuttelee sauvakävelemään tai frisbeegolfaamaan. Kehitysvammaisten elämyspuutarhassa on elämys on myös se, että saa tehdä oikeita töitä.

Viljelijä, ilahduta auringonkukalla!

Auringonkukka ei ole yhtään hullumpi välivuosikasvi. Näin toteaa hausjärveläinen viljelijäpariskunta, joka kylvi kaksi peltoaan kesäksi täyteen auringonkukkaa. Säädöksiä noudattamalla auringonkukkapellolle saa EU-tukea.

Auringonkukkapelto kukkii ihmisten iloksi

Auringonkukan kasvattamiseen luonnonhoitopeltona voi saada EU-tukea. Auringonkukka on helppo istuttaa ja hoitaa, mutta sen kasvatusta määrittävät erinäiset säädökset. Tero Kankaanpää kokeili auringonkukan kasvattamista ensimmäistä kertaa tänä kesänä, ja tulos näyttää hyvältä.

Syyshavinat keltaisessa kukkaloistossa

Yhdeksättä kertaa järjestettävät Syyshavinat ovat saaneet uusia muotoja Joensuun Reijolassa, sillä tänä vuonna Reijola-viikko ja Pyhäselän 4H-yhdistyksen perinteinen tapahtuma yhdistyivät saman nimen alle. Alueen asukkaita on ilahdutettu auringonkukkapellolla, josta kuka tahansa voi käydä poimimassa kukkia.

Kesäruokinta voi olla huono palvelus linnuille

Pirkanmaan lintutieteellinen yhdistys suosittaa lopettamaan ruokinnan kevään tuloon. Tali, siemenet ja pulla ovat helppoa ravintoa linnuille kesälläkin, mutta ne eivät sovi kasvavien poikasten syötäväksi. Yksipuolinen ruoka voi pahimmillaan johtaa koko poikueen kuolemaan.

Keltainen kukka houkuttaa perhosesta esiin baarikärpäsen

Perhonen on perso makealle ja pitää yli kaiken keltaisesta väristä. Kun tämän nyrkkisäännön pitää mielessä, omaan pihapiiriin pystyy helposti rakentamaan kutsuvan tankkauspaikan perhosille. Muita hyönteisiä voi houkutella paikalle jopa helpommin. Riittää, kun tarjolla on sopiva yösija. Edes eväästä ei tarvitse huolehtia.

Säästöt kuihduttavat kukkakaupungin mainetta

Rahapula pakottaa Riihimäen kaupungin puistotoimen säästöihin. Säästöt näkyvät kesäkukkien määrässä, juuri siinä mistä kaupunki on tullut tunnetuksi.

Lintujen talviruokinnassa kolme pientä automaattia toimii paremmin kuin yksi iso

Yhden ison lintulaudan sijaan kannattaisi ulos laittaa useampi pieni. Erilaisella ruualla voi houkutella eri lintulajeja ja samalla rauhoittuu lintujen keskinäinen nahistelu, jossa usein suurin ja röyhkein voittaa.

Tarjoile talipallot viimeistään nyt – pikkulinnut kaipaavat ruoka-apua kevääseen asti

Perinteisten auringonkukan siementen, kauran ja talipallojen lisäksi linnut popsivat mielellään esimerkiksi rasvaista mantelia. Lintujen talviruokinta kirvoittaa myös soraääniä, sillä lintujen kanssa samalle aterialle saattavat hakeutua haittaeläimet kuten rotat.

Auringonkukat puhkesivat uhmaamaan talvea

Kaksi komeaa auringonkukkaa on noussut juhlistamaan vuodenajan vaihtumista Rovaniemen Muurolassa. Ensimmäinen avasi terälehtensä viime viikolla, toinen tämän viikon alussa. Erikoista ajankohdan lisäksi on, että kukat pullahtivat keltaiseen loistoonsa paikassa, johon auringonkukan siemeniä ei ollut kylvetty.

Poimi auringonkukka kotiisi, mutta älä ihan vielä

Tampere ja moni muu kunta Suomessa on istuttanut kuntalaisten iloksi maisemapeltoihin erilaisia kukkia ja herneitä. Satoa saa poimia omaksi ilokseen, mutta esimerkiksi Tampereella toivotaan malttia.

Kaupungin pelloilta saa nyt herneitä ja kukkia

Helsingin ja Vantaan maisemapeltojen ensimmäisiä antimia pääsee jo keräämään.

Vuoden hämäläinen Tero Westerlund teki Riihimäestä kukkivan kaupungin

Riihimäen kaupunginpuutarhuri Tero Westerlund on innokas uuden kokeilija, ja kokeilut koituvat yleensä koko kaupungin iloksi. Vuoden hämäläinen 2013 on mm. ideoinut koristeellisen pääsiäiskaupungin, vapaasti poimittavat auringonkukkien pellot ja perhospuiston. Vuoden hämäläinen kunniamaininta on tunnustus maakunnan eteen tehdystä työstä.

Kilpavarustelu kiihtyy lintulaudoilla

Pihavalojen kilpavarustelu on saanut rinnalleen kilpailun pikkulintujen suosiosta. Linnut haistavat ja muistavat parhaat gourmet-herkkupaikat.

Auringonkukka myhäilee Rääkkylässä

Kaunis syyssää saa auringonkukankin hymyilemään. Pelargoniat puolestaan innostuivat rehottamaan, vaikka kesä meni jo.

Riihimäki ottamassa auringonkukat tunnuskukakseen

Riihimäellä jaetaan auringonkukansiemeniä uusille asukkaille. Kaupungin auringonkukkapellot ovat kaikkien ohikulkijoiden hyödynnettävissä.

Lintuharrastaja ei lämpene ympärivuotiselle ruokinnalle

Maa ei ole Kymenlaaksossa vielä valkoisena, vaikka joulukuu on jo ovella. Yleensä tässä vaiheessa on täydessä käynnissä myös lintujen talviruokinta, mutta leudot säät ovat saaneet ruokkijat epävarmoiksi. Voiko ruokinnan jo aloittaa, vaikka linnuille olisi vielä muutakin ravintoa?

Hyvä siemen ja paljon rakkautta - niistä on jättikasvis tehty

Innostus jättikasvisten kasvattamiseen on lisääntymässä Suomessa hyvää vauhtia. Vielä laji ei ole täällä yhtä tunnettu ja arvostettu kuin maailmalla, mutta lajin SM-kisat järjestetään jo neljännen kerran. Tällä kertaa Hattulan Lepaalla.

Auringonkukka riehaantui kasvamaan ja kukkimaan Asikkalassa

Asikkalan Vesivehmaalla on jännitetty, kuinka korkeaksi auringonkukka oikein voi kasvaa. Juhani ja Anita Pajun kasvimaalla kohoava auringonkukka äityi kasvattamaan paitsi vartta, myös ennätyksellisiä kukintoja.

Maa-artisokka käy perunasta

Auringonkukkien kanssa kilpaa pihoilla hymyilevät maa-artisokat tarjoavat maukasta keittoainesta myöhäissyksyllä. Suuren pihakasvin mukuloita voi keittää kuin perunoita tai tehdä muhennosta. Maa-artisokka saattaa levitä pihamaalla kiusaksi asti.

Raikkautta ruokapöytään iduista ja versoista

Idättäminen on nopeaa ja helppoa. Versottaminen sen sijaan vaatii kärsivällisyyttä hiukan enemmän. Iduista ja versoista saa terveellistä lisuketta salaatteihin, mutta ne sopivat syötäväksi myös sellaisenaan.

Viherpeukalon sormet etsivät jo multaa

Kokeilunhaluinen kotipuutarhuri voi kasvattaa Suomessakin vaikka viinirypäleitä ja banaanikasveja. Kaikista ei tosin kannata haaveilla keräävänsä satoa. Kokkolalainen Irma Leppälä käyttää kevään päivät tarkasti, että saa aikanaan nauttia kesäisistä kasveista. Tänä vuonna hän luuli pystyvänsä hillitsemään puutarhatautiaan.

Hanki suojaa pikkulintuja pakkaselta

Tämän talvinen paksu ja pehmeä hanki auttaa lintuja selviämään kovista pakkasista. Metsäkanalintujen lisäksi myös monet pienemmät linnut yöpyvät kiepissä. Sirkuttajia on Etelä-Savossa nyt kuitenkin tavallista vähemmän.

Auringonkukansiementen seassa yllätys - myrkyllinen okahulluruoho

Forssalaisen naisen lintujenruokintapaikalle kasvoi auringonkukkien sekaan oudon näköisiä kukkia. Tutkimus paljasti kasvin erittäin myrkylliseksi okahulluruohoksi.

Auringonkukansiemenet valtasivat Tate Modernin näyttelyhallin

Yli sata miljoonaa posliinista auringonkukansiementä on vallannut Lontoon Tate Modern -gallerian turbiinihallin. Kyseessä on kiinalaistaiteilija Ai Weiwein installaatio, jonka tekemiseen on osallistunut 1 600 käsityöläistä. Yleisöä kehotetaan kävelemään taideteoksen päällä.

Kärköläläiset jättiläiskurpitsat ovat mitalirohmuja

Kärköläläiset jättiläiskurpitsat lihoivat ja venähtivät niin hurjiin mittoihin kesällä, että jättiläiskasvisten SM-kisoista sateli palkintopokaaleja ja Suomen ennätyksiä. Yli 300-kiloinen Welho voitti Suomen mestaruuden uudella Suomen ennätystuloksella ja pitkulainen Jorma toi hopeaa. Kasvattaja Maija Karvinen uhoaa, että suomalaiset naiset näyttävät Keski-Euroopan miehille mallia, miten jormia kasvatetaan.

Riihimäkeläisiä kehotetaan poimimaan auringonkukat pois kaupungin pelloilta

Riihimäellä kasvaa tuhansia auringonkukkia kaupungin sisääntuloteiden varsilla. Puistoimi kehottaa kaupunkilaisia keräämään kukat ilmaiseksi maljakoihin ennen kuin halla tekee tuhoaan kukkapelloilla.

Italian rannikolta löytyi muinainen lääkelasti

Kreikkalaisesta laivanhylystä on löydetty yli 2 000 vuoden ikäinen pillerilasti. Lääkkeet olivat ennestään tuttuja vain muinaisten kreikkalaislääkäreiden kirjoituksista.

Maisemapelloilla on menneen ajan tunnelmaa

Tänäkin kesänä Jyväskylän maisemapelloilla voi ihailla muun muassa auringonkukkia, kehäkukkia, punapellavaa, kauraa ja kevätruista. Mutta ihan vielä ei poimimaan pääse.

Tästä se lähtee!

Ylen aikaisen päiväjuontajilla on edessään haasteellinen kevät. Toimitus aikoo kasvattaa ja pitää hengissä lautasellisen herneenversoja studion karuissa olosuhteissa.

Pakkasella hämäläiset heräävät täyttämään lintulaudat

Suurimmissa marketeissa pakkasen kiristymisen havaitsee parhaiten linnunruokahyllyllä. Lyhteet häviävät hetkessä elohopean mennessä reippaasti pakkasen puolelle ja myös talipalloja myydään tiuhaan tahtiin. Kovalla pakkasella tarjolla on tavallista parempia herkkuja.

Kommentoi luonnoneläimien ruokkimista

Pakkasten myötä talitintit ovat ilmestyneet koputtelemaan ikkunaan, että eikö sitä safkaa kuulu. Tutuinta puuhaa useimmille on näin sydäntalvella pikkulintujen ruokkiminen auringonkukansiemenin ja lyhtein ja mitä niitä muita kaikkia hienouksia nykyään onkaan. Riistaväki ruokkii puolestaan metsäneläimiä esimerkiksi heinillä ja nuolukivillä.

Lintujen ruokintakausi alkoi varkain

Lintujen ruokinta on taas ajankohtaista. Päijät-Hämeen lintutieteellisen yhdistyksen puheenjohtajan Jorma Rautama havahtui aamulla lumeen ja kiisi hankkimaan syötävää siivekkäille. Hän laittaa ruokintapaikan omalle pihalleen. Kaupunkialueella lintujen ruokintaa on rajoitettu.

Helsingissä voi poimia peltojen antimia

Helsinkiläiset saavat kerätä kaupungin maisemapeltojen antimia kotiin vietäväksi. Herneet ovat kypsyneet maisteltaviksi ja pelloilta löytyy myös erilaisia kukkia.

Ylioppilaat kukitetaan viikonloppuna

Suomessa lahjoitetaan nuorille tänä viikonloppuna yhteensä noin kaksi miljoonaa ruusua. Kotimaisten sijasta ruusut lennätetään jopa Keniasta.

Tuhannet tulppaanit pian kukassa

Riihimäellä odotetaan ensi viikolla 60 000 tulppaanin kukintaa. Kaupungin puistotoimi täyttää tänä vuonna 60 vuotta ja sen kunniaksi on istutettu tuhat tulppaania jokaista puistotoimen toimintavuotta kohti.

Brasilian maatalous kärsii suuresti ilmastonmuutoksesta

Brasilian maatalous tulee uuden tutkimuksen mukaan kärsimään seuraavien vuosikymmenien aikana huomattavia taloudellisia tappioita ilmastonmuutoksen takia.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle