Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Munuais- ja maksaliiton edustaja Tuula Makkonen ja Sulkavan kunnan viestintävastaava Tiina Turunen laiturilla Sulkavan Suursoutujen maalin vieressä..

Sulkava on Suomen ensimmäinen kunta, joka lähtee mukaan elinluovutuskampanjaan

Kampanja kannustaa hankkimaan elinluovutuskortin tai muutoin ilmaisemaan elinluovutustahdostaan. Tapaturman sattuessa elinluovutuskortti nopeuttaa luovutusprosessia.

Elinsiirto-operaatio.

Suomessa tehtiin ennätysmäärä elinsiirtoja viime vuonna – uusi elin pelasti 450 ihmisen elämän

Uutta elintä odottaa jatkuvasti noin 570 ihmistä, kertoo Munuais- ja maksaliitto.

Leikkaustiimi hoitaa potilasta

Vaasassa tarvittaisiin kolme elintenluovuttajaa vuodessa

Joka vuosi elinsiirtoa odottavista 5-10 prosenttia menehtyy, koska sopivaa siirrännäistä ei saatu ajoissa.

Elinsiirto-operaatio.

Elinsiirtoja ennätysmäärä – Suomi teki ensimmäisenä Pohjoismaana kasvojen kudostensiirron

Munuais- ja maksaliiton mukaan eniten tehtiin munuaissiirtoja.

Munuais- ja maksaliitto kampanjoi: onnistunut elinsiirto pelastaa elämän.

Jokainen on elinluovuttaja, ellei sitä erikseen kiellä

Lain mukaan jokainen ihminen on elintenluovuttaja, jollei ole vastustanut luovutusta. Munuais- ja maksaliitto muistuttaa kuitenkin elinluovutuskortin allekirjoittamisen tärkeydestä. Suomessa elinsiirtoa odottaa tänä päivänä noin 450 henkilöä.

Potilas lepää sairaalan sängyssä.

Uutta elintä odottaa yli 400 ihmistä – varsinkin siirrettävistä sydämistä on pulaa

Viime vuonna Suomessa tehtiin ennätykselliset 391 elinsiirtoa. Siirrettävistä elimistä on silti edelleen pulaa, potilasjärjestö muistuttaa.

Marjo Remes

Flunssa tuhosi sydämen, elinsiirto pelasti

Pitkittynyt flunssa tuhosi Marjo Remeksen sydämen

Näkymä leikkaussaliin.

Kiinnostaako elintenluovutus? Huomio nämä asiat

Elinsiirto on joskus ainoa vaihtoehto pitkälle edenneen sairauden hoitoon. Sinun kuollessasi elimesi voivat pelastaa toisen ihmisen.

Elinluovutuskortti älypuhelimessa.

Saako sinun maksallasi pelastaa jonkun hengen? – Elinluovutuskortti on palvelus omaisille

Elinluovutuskortti auttaa menehtyneen henkilön omaisia hyväksymään elinsiirron. Kun luovuttajan tahto on kaikille selvä, ei surevien omaisten tarvitse enää miettiä, oliko elinluovutus menehtyneen oma tahto.

Nainen pitää kädessään elinluovutuskorttia ja lompakkoa.

Vanhassa vara parempi – Mobiilisovellus ei korvaa perinteistä elintenluovutuskorttia

Älypuhelimeen ladattava elinluovutuskortti on usein tositilanteessa puhelimen lukituksen takana, joten luovuttajan tahtoa voi siten olla vaikea selvittää. Lompakossa mukana kulkeva perinteinen kortti on edelleen käyttökelpoinen.

Elinluovutuskortti nyt myös mobiilissa

Elinluovuttaja voi pelastaa jopa kuuden ihmisen hengen – siirrettävistä elimistä jatkuva pula

Ihmiset suhtautuvat elinluovutuksiin myönteisesti. Oman kantansa asiaan voi ilmaista elinluovutuskortilla, josta on nyt myös mobiiliversio. Sairaaloissa huomioidaan myös luovuttajan omaiset.

Elinluovutuskortti älypuhelimessa.

Elinluovutuskortin voi ladata nyt älypuhelimeen

Ensin oli elinluovutustestamentti. Sitten se muuttui elinluovutuskortiksi ja nyt tahdon elinluovuttajaksi voi kertoa nykyaikaisesti älypuhelimeen ladatulla mobiilikortilla.

Jussi Laakkonen.

Elinsiirtojonoon kuolee vuosittain 40 ihmistä – Jussi Laakkonen odottaa munuaista kolmatta kertaa

Joka vuosi 40 ihmistä kuolee elinsiirtojonoon. Vaikka lähes jokainen suomalainen on potentiaalinen luovuttaja, lääkärit pitävät edelleen tärkeänä, että vainaja on allekirjoittanut elintenluvutuskortin ja kertonut tahdostaan läheisilleen. Munuaista kolmatta kertaa odottava Jussi Laakkonen kannustaa puhumaan asiasta läheisille.

Elinsiirrot ennätykseen – asiantuntija luovutuskortista: "Se on edelleen tärkeä"

Jokainen suomalainen on potentiaalinen elinluovuttaja, jos ei ole vastustanut sitä eläessään. Näin todetaan viisi vuotta sitten voimaan tulleessa uudessa elinsiirtolaissa. Elinluovutuskorttia kannattaa silti edelleen pitää mukana. Asiantuntija muistuttaa, että sitä tarvitaan, koska kortti ilmaisee vainajan viimeisen tahdon selvästi.

inhimillinen tekijä, yle tv1

Inhimillinen tekijä: Elinsiirto – enemmän kuin lottovoitto

Kirsi Rajasuo ja Sanna Laakso ovat saaneet uuden munuaisen. Onnistunut elinsiirto oli enemmän kuin lottovoitto. TV1 perjantaina 27.3. klo 22.15

Potilas tehohoidossa Kuopion yliopistollisessa sairaalassa

Elinluovuttajia on edelleen liian vähän

Vuonna 2010 voimaan tullut lakimuutos ei ole odotuksista huolimatta helpottanut elinluovutuksen jonoja. Vuodessa tehdään vajaa 300 elinsiirtoa, mutta jonossa on noin 400 ihmistä.

Valtosa suostuisi elinluovutukseen - harvan omainen tietää tästä

Yhdeksän kymmenestä tuntee elinluovutuskortin, mutta vain neljäsosa on allekirjoittanut sen. Euroopan elinsiirtopäivää vietetään lauantaina.

Elinluovutuskortti on konkreettinen todiste vainajan tahdosta.

Elinluovuttajista on jatkuva pula

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri kehittää elinluovutustoimintaansa. HUS-alueelle on nimetty elinluovutusvastaava ja sairaaloihin on perustettu työryhmiä toiminnan tehostamiseksi.

Kiina lopettaa elinten keräämisen vangeilta

Kiina aikoo luopua teloitettujen vankien elinten keräämisestä elinsiirtoihin. Vankien elimien käyttäminen lopetetaan viiden vuoden kuluessa ja kansalaisia kehotetaan tekemään enemmän elinluovutustestamentteja. Ihmisoikeusryhmät ovat arvostelleet Kiinan tapaa kerätä elinsiirtoelimiä teloitetuilta.

Jussi Laakkosella on neljä munuaista

Joensuulainen muusikko Jussi Laakkonen kantaa mukanaan neljää munuaista. Munuaisensiirto hänelle on tehty kaksi kertaa. Toimiva munuainen mahdollistaa normaalin elämän, ja niinpä Jussi rohkaisee mahdollisimman monia allekirjoittamaan elinluovutuskortin. Maailman munuaispäivää vietetään 8. maaliskuuta.

Nuoret myötämielisimpiä elinluovutuksille

Näytä KYLLÄ elinluovutukselle -nettikampanja kannustaa miettimään ja ilmaisemaan oman elinluovutustahtonsa. Suomessa sadat ihmiset odottavat uutta elintä, vuosittain kymmenet kuolevat jonoon. Elinluovutuskortti on edelleen paras tapa ilmaista oma tahtonsa ja pelastaa ihmishenkiä.

Naisen käsilaukusta voi löytyä muun muassa kurkkupastilleja, hattu ja omena.

Naisen käsilaukku voi muistuttaa sekatavarakauppaa

Jokaisella naisella on käsilaukku. Laukkuja on eri mallisia, eri kokoisia ja eri värisiä sekä eri materiaaleista tehtyjä. Kaikille niille on yhteistä se, että naisen käsilaukulle ei saa mennä ilman lupaa. YLE Lahti tutki naisten käsilaukkujen sisältöä naisten viikon kunniaksi.

Odottavan aika pitkä elinsiirtopotilaalle

Sadat ihmiset jonottavat Suomessa elinsiirtoa. Vaikka siirtoja tehdään 200-300 vuosittain, yhtä moni joutuu myös elämään epätietoisuudessa kuukausia tai jopa vuosia.

Elinsiirtopäivä muistuttaa elinsiirtojonosta

Tänään lauantaina vietettävä Euroopan elinsiirtopäivä muistuttaa ihmisiä elinsiirtojen merkityksestä. Tälläkin hetkellä yli 400 ihmistä Suomessa jonottaa siirtoelintä. Jonon pituus vaihtelee hieman vuositasolla, mutta yleensäkin jonottajia on yli 300.

Uusi elinsiirtolaki jakaa mielipiteitä

Elokuun alussa muuttunut elinluovutuksia koskeva laki herättää ristiriitaisia ajatuksia. Muutos on synnyttänyt keskustelua muun muassa siitä, miten elinsiirron voi kieltää.

Ravintolat jakavat elinluovutuskortteja

Munuais- ja maksaliitto aloittaa tänään kampanjan elinluovutuskorttien jakelussa. Kortteja on jaossa muun muassa baareissa ja ravintoloissa Kuopiossa, Iisalmessa ja Varkaudessa.

Elinluovutuskorttien kampanja alkaa

Vuosittain elinsiirtoa tarvitsee 200–300 ihmistä. Suomessa kuolee joka vuosi 20-30 ihmistä turhaan odottaessaan uutta elintä. Oulussa ja 27 paikkakunnalla jaetaan elinluovutuskortteja maanantaiaamusta alkaen mm. eräissä kauppakeskuksissa. Kortteja on jatkuvasti saatavilla apteekeista, huoltoasemilta, lääkäriasemilta ja SPR:n toimipisteistä.

Siirtoelimistä on jatkuva pula

Lahdessa on jälleen jaossa elinluovutuskortteja. Kortteja on jaossa maanantaista lähtien kahden viikon ajan esimerkiksi kauppakeskuksissa ja kahviloissa. Niitä on myös jatkuvasti saatavilla apteekeista.

Liikkeet jakavat elinluovutuskortteja

Elinluovutuskortteja jaetaan maanantaista alkaen kahden viikon ajan kaupoissa ja liikkeissä. jakelupisteitä on koko maassa 270. Tehojakelun tarkoitus on muistuttaa ihmisiä elinluovutuksen tärkeydestä. Elinluovutuskortit ovat jaossa ilmaispostikorttien telineissä.

Siirtoelimistä jatkuva pula

Potilasjärjestöt kampanjoivat jälleen elinluovutuskorttien puolesta. Lahja elämälle -kampanja jakaa kortteja eri puolilla maata.

Elinluovutuskortilla pääsee jonon ohi Israelissa

Elinluovutuskortin allekirjoittaneet israelilaiset pääsevät jonotuslistojen kärkeen, jos heille itselleen tulee siirtoelimen tarve. Vuoden päästä voimaan tulevat lain toivotaan lisäävän elintenluovuttajia, joista Israelissa on huutava pula.

Raha-automaattiyhdistyksen logo valomainoksessa.

Vammaisjärjestöille suurin RAY-potti

Raha-automaattiyhdistys antaa suurimmat avustuksensa ensi vuodeksi vammaisjärjestöille. RAY esittää ensi vuodeksi avustusta 805 järjestölle kaikkiaan runsaat 278 miljoonaa euroa. Avustuksista päättää lopullisesti valtioneuvosto tammi-helmikuussa.

Alavan seurakunnan kirkko.

Alavan Kirkkokuoro haastaa elinluovutukseen

Alavan Kirkkokuoro virittelee uudenlaista yhteistyötä Kuopiossa. Kuoro on tehnyt ensi vuoden kattavan yhteistyösopimuksen Pohjois-Savon munuais- ja maksapotilaat ry:n kanssa.

Havainnekuva ihmisen keuhkoista.

Omaisilta poistumassa oikeus kieltää elinsiirto

Viime vuonna ainakin 15 elinluovutusta jäi tekemättä omaisten kiellon takia, kirjoittaa Savon Sanomat. Siirroilla olisi voitu saada elimiä jopa 70 ihmiselle. Suunnitteilla on lakimuutos, jossa vastuu siirretään pois omaiselta.

Leikkaussalissa

Elinluovutuskorttien menekki on Satakunnassa vähäistä

Maanantaina alkanut elinluovutuskorttien jakelukampanja tulee tarpeeseen, sillä kortteja kysytään muulloin harvoin.

Elinluovutuskortti halutaan yhä useammalle

Yhä useampi suomalainen halutaan saada allekirjoittamaan elinluovutuskortti. Vuosittain elinsiirtoa tarvitsee 200–300 ihmistä ja joka vuosi 20–30 ihmistä kuolee odottaessaan uutta elintä.

Elinluovuttajista on edelleen pula

Elinluovuttajien määrä on kasvanut viime vuodesta. Elinsiirtoa kaipaavia potilaita on kuitenkin jopa 300 vuodessa, eikä luovuttajia ole edelleenkään tarpeeksi. Tietoa aiheesta pyritään lisäämään runsaan viikon päästä alkavalla kampanjalla.

Siirtoelimistä huutava pula

Elinsiirtoja tehdään tänä vuonna liian vähän. Jopa sata vakavasti sairasta potilasta voi jäädä ilman siirtoelintä, ja kymmenet ehtivät kuolla.

Siirtoelimistä huutava pula

Lauantaina vietetään kansainvälistä elinsiirtopäivää. Päivän kunniaksi Munuais- ja maksaliitto haastaa kuntavaaliehdokkaat allekirjoittamaan elinluovutuskortin.

Elinluovutusten määrä romahti

Suomalaiset eivät enää ole Pohjolan ahkerimpia elinluovuttajia. Tuoreet luvut kertovat, että tänä vuonna elinluovuttajien määrä on pudonnut koko 2000-luvun alhaisimmaksi.

Kymmenet sairaat jäävät ilman elinsiirtoa

Elinsiirtoja tehdään tänä vuonna ennätyksellisen vähän. Jopa sata vakavasti sairasta potilasta voi jäädä ilman siirtoelintä. Suomalaiset suhtautuvat elinsiirtoihin pääasiassa myönteisesti, mutta elinsiirtotestamentilla on edelleen huono kaiku.

Elinsiirtotestamenttien vähäisyys vaikeuttaa siirtoleikkauksia

Elinsiirtoja kyetään tekemään Suomessa vain murto-osa tarpeesta. Syynä on siirrännäiselinten vähäinen määrä.

Suomalaiset suhtautuvat myönteisesti elinluovutukseen

Suomalaisilla on edelleen myönteinen asenne elinluovutukseen, selviää vastikään julkaistusta tutkimuksesta. Kyselyyn vastanneista yli 80 prosenttia antaisi suostumuksensa elinluovutukseen.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle