Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Huono lottovoitto

Taunon, 83, hengenvaarallinen vatsavaltimon pullistuma.

Sodankylässä rokotetaan nyt yli 75-vuotiaita ja määrättyjä riskiryhmiä – kuntalaisia rokotettu lähes 900

Viikon loppuun mennessä sodankyläläisistä pitäisi olla rokotettuna yli tuhat.

Sodankylässä annetaan tänään rokotusaikoja määrätyille riskiryhmille – kaikki varattavissa olleet yli 80-vuotiaiden rokotusajat menivät jo eilen

Sodankylän kunnan koronrokotukset etenevät niin, että tällä hetkellä rokotusaikoja annetaan alle 70-vuotiaille määrätyille riskiryhmäläisille.

Marika Ploom haluaa kotidialyysiin, mutta ajaa vielä toistaiseksi 190 kilometriä hoitoon ja takaisin – kotidialyysien määrät vaihtelevat sairaanhoitopiireittäin

Kotidialyysi parantaa usein munuaissairaan potilaan elämänlaatua ja helpottaa arkea, kun aikaa vievät sairaalakäynnit vähenevät.

Keskussairaalan H-talo on jo muuttanut kaupunkikuvaa Vaasassa

Vaasan keskussairaala saa H-rakennukseen muun muassa nykyaikaiset dialyysitilat. Talo valmistuu 2022.

Jenni Partanen, 37, hoiti sairasta aviomiestään kotona 13 vuotta: “Olin vanki omassa kodissani”

Omaishoitajien määrä kasvaa vuosi vuodelta. Enemmistö heistä on naisia ja hoitaa läheistään ympäri vuorokauden.

Jenni Hannula, 32, lahjoitti munuaisen lapsuudenystävälleen, koska se on nyt mahdollista: "Kärsimystä oli vaikea seurata kädet levällään"

Annika Pehkonen oli joka päivä tunteja hoitolaitteessa. Silti ystävä joutui ylipuhumaan hänet leikkaukseen.

Koronatauti voi iskeä myös munuaisiin – Yhdysvalloissa pulaa dialyysilaitteista

New Yorkissa ja muissa maan isoissa kaupungeissa dialyysihoidon tarve koronapandemian takia on kohonnut hälyttävästi, mutta Suomessa tilanne on hallinnassa.

Venezuelan sähkökatkot ovat tappaneet 15 munuaispotilasta

Maassa on yli 10 000 dialyysistä riippuvaista potilasta, joiden hoito on vaarassa.

Kelakyydit takkuavat yhä pahasti – syöpä- ja dialyysipotilaat joutuneet odottamaan kyytiä pahimmillaan yli kolme tuntia

Ongelmat Kelan tukemissa taksikyydeissä sotkevat edelleen Pohjois-Karjalan keskussairaalan arkea.

Lapin keskussairaalan remonttien meluhaitat jatkuvat vielä kuukausia

Ensi vuonna keskussairaalassa aloitetaan ikkunaremontti sekä leikkaussalin korjaus.

Jesper sai 1-vuotiaana munuaisen äidiltään ja on nyt reipas eskarilainen – moni ei ole yhtä onnekas, sillä omaisluovutuksia tehdään vähän

Moni munuaissairas joutuu odottamaan elinsiirtoa vuosia. Valtaosa munuaisista tulee aivokuolleilta luovuttajilta, mutta myös elävien munuaisia tarvittaisiin.

Dialyysipotilas voi olla itsensä hoitaja – Lääkäri: kotihoitopotilailla ennuste on parempi

Munuaisten vajaatoiminta muutti Jorma Hämäläisen arkielämää. Sairaus ilmeni pari vuotta sitten ja nyt mies käy säännöllisesti keinomunuaishoidoissa.

“Välillä unohdan, että olen sokea” – Markun tarina

Markku Tallila kertoo elämästään sokeana.

Kela-taksista valittaminen turhauttaa: "Kannattaa olla ponnekas"

Dialyysiin säännöllisesti matkaava asiakas ei edes usko ehtivänsä perille. Hän on jo myöhästynyt niin monta kertaa, kun taksi ei ole saapunut paikalle ajoissa. Toisilla kyydit toimivat säntillisesti, mutta väliinputoajien on vaikea saada ääntään kuuluviin.

Record number of kidney transplants in Finland last year

The number of kidney transplants in Finland has soared by 40 percent in recent years – thanks to a law that allows organ harvesting from nearly any deceased person.

Taysin uusin rakennus saadaan käyttöön etuajassa

Munuaiskeskus ja infektioyksikkö saavat uudet tilat viimeistelyä vaille olevasta E-rakennuksesta. Ensimmäiset käyttäjät saapuvat marraskuun lopulla.

Dozens of people die each year waiting for organ donations

Every year about 40 people die in Finland while waiting in line for an organ transplant. Although almost every resident is a potential organ donor, doctors still feel it is important that a deceased person has signed an organ donor card and told their loved ones about their intentions in order to be considered a viable candidate. Jussi Laakkonen is waiting for a kidney donation for the third time. He encourages people who may be willing to serve as a donor to talk openly about it with their next of kin.

Näkökulma: 2,5 vuotta munuaisjonossa – "Alkaa tuntua, että elämä menee hukkaan"

Olen yksi 400 suomalaisesta, joka jonottaa uutta elintä. Minun jonotukseni on kestänyt 2,5 vuotta. Enää en jaksa odottaa puhelinsoittoa, joka kertoisi ilouutisia. Elinsiirto pitäisi saada nopeammin, kirjoittaa Yle Pohjois-Karjalan toimittaja Esa Pietarinen.

Elinsiirtojonoon kuolee vuosittain 40 ihmistä – Jussi Laakkonen odottaa munuaista kolmatta kertaa

Joka vuosi 40 ihmistä kuolee elinsiirtojonoon. Vaikka lähes jokainen suomalainen on potentiaalinen luovuttaja, lääkärit pitävät edelleen tärkeänä, että vainaja on allekirjoittanut elintenluvutuskortin ja kertonut tahdostaan läheisilleen. Munuaista kolmatta kertaa odottava Jussi Laakkonen kannustaa puhumaan asiasta läheisille.

Iloa, surua ja ennen kaikkea toivoa – radio välitti sairaalan arjesta suuria tunteita

Yle Tampereen toimitus vietti viikon keskellä Tampereen yliopistollisen sairaalan sykettä. Toimituksen väki kohtasi niin syntymää, elämää, sairautta kuin kuolemaakin. Katso #radiotaysilla-viikon tunnelmia kuvista.

Kotidialyysi säästää aikaa ja rahaa – laite hyrisee Velin olohuoneessa viidesti viikossa

Yhä useampi suomalainen munuaispotilas odottaa siirrännäistä kotihoidossa. Elämää pidetään kotona yllä puolet halvemmalla kuin sairaalassa. Silti kotidialyysin saatavuus vaihtelee suuresti maan eri osissa.

Saksalaisyhtiön väite: Samalla moottoriöljyllä voi ajaa yli 100 000 kilometriä

Saksalaisen IMT-yhtiön mukaan auton moottoriöljyllä voi ajaa useita vaihtovälejä, jos öljystä suodatetaan välillä lika pois. Myös Neste Oil tunnustaa, että moottoriöljyt kestävät periaatteessa jopa kolme huoltoväliä, kunhan öljynsuodatin muistetaan vaihtaa. Autonvalmistajat taas haluavat öljyt vaihtoon yleensä viimeistään 30 000 kilometrin jälkeen.

Ratamo-suunnittelmat tarkentuneet: Kouvolaan magneettikuvauslaite ja dialyysihoidon mahdollisuus

Tiistaina Ratamo-sairaalakeskuksen suunnittelijat esittelivät Ratamon vasta valmistunutta ehdotussuunnitelmaa Kouvolan kaupungintalolla. Suunnitelmasta käyvät ilmi pääkohdissaan keskuksen palvelut ja niiden sijainti uudessa sairaalakeskuksessa.

Tuhansia viljelijöitä kuollut tuntemattomaan munuaissairauteen Sri Lankassa

Lannoitteet ja hyönteismyrkyt ovat epäiltyjen listalla, mutta yhä puuttuu varma tieto siitä, mikä Sri Lankassa on tuhonnut viljelijäväestön munuaisia jo kahden vuosikymmenen ajan.

Kelakorvattava taksipalvelu ruuhkautunut – jonot jopa puolen tunnin mittaisia

Kelan korvaamat taksimatkat keskitettiin 10.12.2014 yhden puhelinnumeron numeron alle HUS:n alueella. Puheluita tulee niin paljon, että puhelinjonot ovat venyneet kymmenien minuuttien pituisiksi.

Dialyysipotilaiden hoitomatkat uhkaavat pidentyä – sairaanhoitopiiri ei jatkakaan dialyysihoitoja Mäntässä

Pirkanmaan sairaanhoitopiiri ei halua tuottaa palveluja yksityiselle Mäntänvuoren Terveys -yhtiölle. Sairanhoitopiirin johtoryhmä linjasi, että Ylä-Pirkanmaan dialyysipotilaat hoidetaan jatkossa Jämsässä, Virroilla tai Tampereella.

Munuaispotilaiden dialyysihoito uhkaa loppua Mäntän sairaalassa

Jos Pirkanmaan sairaanhoitopiirin tahto toteutuu, mänttävilppulalaisten pitää hakea dialyysihoito Jämsästä, Virroilta tai Tampereelta.

Päijät-Hämeen keskussairaalan remontti ja laajennus alkavat elokuussa

Jatkossa sekä sydäntoimenpiteet, sydänpoliklinikka että sydäntutkimus keskittyvät samaan yksikköön. Kun hoitotilat sijaitsevat entistä tiiviimmin, poliklinikkakäyntien ja sydäntoimenpiteiden määrää voidaan lisätä.

Lastentautien osaston korjaustyöt alkavat syksyllä

Etelä-Karjalan keskussairaala sai valtionavustusta neljän osaston home- ja kosteusvaurioiden korjaukseen.

Ylimääräisestä sädehoidosta tulee kauppatavaraa

Etelä-Karjalan keskussairaalan ylimääräisille sairaalapalveluille tulee hinnasto. Tämän jälkeen esimerkiksi sädehoitoja ja mahdollisesti synnytyksiä voitaisiin myydä ulkopuolisille yksityisten palvelujen tapaan.

Taysin uuden E-siiven rakentaminen alkaa vanhan O-rakennuksen purkamisella

Uudisrakennuksen työt käynnistyvät huhtikuussa. E-siipeen sijoittuu sairaalan munuais- ja infektioyksikkö. Valmista on määrä olla vuoden 2015 lopulla.

Ilmaisia hoitotarvikkeita saavien määrä kasvussa Tampereella

Esimerkiksi diabeetikkojen määrä kasvaa tasaisesti ehkäisytoimenpiteistä huolimatta.

Myyräkannat nousussa myös Uudellamaalla

Myyrähuippu on odotettavissa ensi syksynä. Metsämyyrät levittävät myyräkuumetta, joka tarttuu ihmiseen hengitysteitse pölyävien eritteiden kautta.

Lapin keskussairaalan laajennus arkkitehtikisaan

Lapin keskussairaalan laajennuksesta järjestetään arkkitehtikilpailu. Suomen arkkitehtiliiton sääntöjen mukainen kilpailu vie aikaa noin vuoden ja maksaa kahdestasadasta kolmeensataan tuhanteen euroa. Lapin keskussairaalan suurta laajennusta on valmisteltu jo useita vuosia.

Tutkimus: Suolan vähentämisestä apua munuaispotilaille

Tutkijat uskovat, että munuaistautia sairastavat välttyisivät loppuvaiheen munuaistaudilta ja dialyysihoidolta noin kolmanneksen todennäköisemmin, jos he noudattaisivat pysyvästi vähäsuolaista ruokavaliota.

Myyräkuumeesta vitsailu osui omaan nilkkaan – tauti vei sairaalaan ja nesteytykseen

Suurin osa ei sairastu viruksen saatuaan ollenkaan tai saa vain lieviä oireita, mutta osa joutuu teholle oireiden rajuuden ja munuaisten toiminnan päättymisen takia. Jotkut sairastuneista joutuvat käymään vielä dialyysissä. Arvioiden mukaan myyräkuumetapaukset ovat lisääntyneet edellisvuodesta metsämyyräkantojen kasvun myötä.

Tutkimus: Munuaistaudista on tullut epidemia

Taustalla lienee muun muassa diabeteksen, verenpainetaudin ja metabolisen oireyhtymän yleistyminen. Ne altistavat munuaistaudille.

Varhainen ylipaino altistaa munuaistaudille

Parikymppisenä kertyneet liikakilot suurentavat vuosien varrella riskiä sairastua munuaissairauteen, tuore brittitutkimus osoittaa.

LKS: Laajennus ja lisää vakansseja

Lapin sairaanhoitopiiri suunnittelee isoa laajennusta keskussairaalaan. Suunnitelmien mukaan laajennus olisi kooltaan lähes 27 000 neliötä ja se maksaisi 80 miljoonaa euroa.

Munuaissairaus ja sen kuolemanriski voidaan ennustaa iäkkäilläkin

Norjalaiset tutkijat yhdistivät tutkimustuloksia eri puolilta maailmaa. Tutkimuksiin oli osallistunut yli kaksi miljoonaa potilasta.

Elinsiirto ei estä elämää

Tamperelainen Tomi Palovaara lähtee kisaamaan Euroopan mestaruuksista peräti neljällä juoksumatkalla. Kroatiassa järjestettävään kilpailuun pääsevät vain harvat ja valitut - elinsiirron saaneet ja dialyysipotilaat.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle