Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Lokakuussa Elävässä arkistossa ihaillaan Taivaan tulia

Lokakuista sisältöä Elävän arkiston artikkeleissa.

CERNin seuraava hiukkaskiihdytin yltäisi suoristettuna Hämeenlinnasta Helsinkiin – hintaa hankkeelle tulee ainakin 21 miljardia euroa

Hankkeella on nyt alustavat suunnitelmat, mutta ei vielä rahoitusta. Sen keräämiseen saatetaan kaivata ulkopuolista apua.

Mikromuovit, gravitaatioaallot ja 13 muuta viime vuosikymmenen tärkeintä tiedeuutista

Tieteen arvostus ei kadonnut 2010-luvulla, vaikka tutkimustietoa ei aina haluttukaan hyväksyä.

Tutkimus selittää, miksi ainetta on olemassa ja missä pimeä aine piileksii

Tutkimuksen mukaan hiukkasfysiikan standardimallin laajentaminen voisi selittää nykyfysiikan kaksi suurta ratkaisematonta ongelmaa: antiaineen katoamisen ja pimeän aineen.

Cern joutui myöntämään: Vallankumouksellista uutta hiukkasta ei sittenkään löytynyt

Suomalaistutkijan mukaan ehti jo näyttää siltä, että oli löytynyt jotain sellaista, mitä hiukkasfysiikan standardimalli ei ennusta. Tänä vuonna tehdyissä kokeissa havainnot kuitenkin laimenivat niin, ettei uuden hiukkasen löytymisestä voi enää puhua.

Viikko tieteessä: Miksi Siperian outo kraatteri laajenee ja jalkapalloilijat sylkevät koko ajan?

Tieteen suurimpia saavutuksia ja ihmeellisimpiä löydöksiä viikon varrelta.

Cernin tutkijat ovat Higgsin bosoniakin tärkeämmän hiukkasen jäljillä – Suomalaistutkija: "Tämä on vallankumous"

Uutta hiukkasta etsitään kuumeisesti myös professori Risto Oravan kehittämällä menetelmällä. Tuloksia odotetaan viimeistään vuoden lopulla.

Fyysikot kohisevat mahdollisesta uudesta hiukkasesta Higgsin löytöpaikalla

Tiedeyhteisö odottaa Cernin hiukkaskiihdyttimestä lisää näyttöä ennen tunnistamattomasta hiukkasesta. Hiukkasesta saatiin viitteitä joulukuussa ennen kuin kiihdytin hiljentyi talvitauolle.

Näätä kaatoi maailman suurimman hiukkaskiihdyttimen

CERN:in suuri hiukkastörmäytin jouduttiin sulkemaan näädän tekemän tihutyön takia.

Gravitaatioaalloista viimein suora havainto – suurempi läpimurto kuin Higgsin hiukkanen

Ajatus painovoima-aalloista on peräisin Albert Einsteinin sata vuotta sitten julkaisemasta yleisestä suhteellisuusteoriasta. Kosmologi Syksy Räsäsen mukaan nyt tehty havainto on tärkeämpi tiedeuutinen kuin Higgsin hiukkasen löytyminen pari vuotta sitten.

Cernin hiukkaskiihdytin toimii entistä tehokkaampana, remontti kesti kaksi vuotta

Higgsin hiukkasen olemassaolon todistanut maailman suurin hiukkaskiihdytin metsästää nyt vastauksia muun muassa pimeän aineen arvoituksiin.

Comic Sans kelpaa jo sanomalehden etusivulle

Netti repesi, kun vuosisatainen Sydney Morning Herald painatti etusivun tekstejä parjatulla fontilla.

Higgsin bosoni imaisee mukaansa seiskaluokkalaisenkin

Kun Sofia Arnoldia kiinnostaa jo yläkouluiässä mullistuksellinen alkeishiukkanen, voi tulevaisuuden ammattina olla vaikka astrofyysikko. Tiedettä popularisoiva SciFest-tapahtuma Joensuussa innostaa lapsia ja nuoria tieteen saloihin.

Myös suomalaiset mukana Cernin Higgsin hiukkastutkimuksissa

Peter Higgs ja François Englert jakavat Nobelin fysiikan palkinnon. Higgsin 49 vuoden takainen teoria maailmankaikkeuden rakennuspalikasta osoittautui todeksi viime vuonna. Myös suomalaiset ovat mukana Euroopan ydintutkimusjärjestön Cernin hiukkastutkimuksissa

Higgs sai odotetusti fysiikan Nobel-palkinnon

Peter Higgs jakaa palkinnon François Englertin kanssa. Heidän 49 vuoden takainen teoriansa maailmankaikkeuden rakennuspalikasta osoittautui todeksi viime vuonna. Alkeishiukkasen löytymistä on kutsuttu yhdeksi ihmiskunnan suurimmista tieteellisistä keksinnöistä.

Tänään valitaan fysiikan nobelisti

Fysiikan Nobel-palkinnon saajaksi on ehdolla yli 200 nimeä. Yhtenä vahvimmista ehdokkaista on ns. Higgsin bosonin eli Higgsin hiukkasen löytäjät.

Maailmankaikkeuden ymmärtämiseen tarvitaan pingispallo

Maailmankaikkeuden rakenteiden paljastamiseen suunniteltu CERNin hiukkaskiihdytin LHC on maailman suurin, kallein ja monimutkaisin laite. Sen toimintavarmuus tarkastetaan pingispallolla.

CERN: Higgsin bosoni oli Higgsin bosoni

Higgsin bosonia on kutsuttu jumalhiukkaseksi, koska sen löytäminen nousi keskeiseen asemaan maailmankaikkeuden ymmärtämisessä.

Higgsin bosoni ennustaa maailmankaikkeuden loppua

Universumin päivät ovat luetut, mikäli hiukkasfyysikon laskelmat pitävät paikkansa. Uutisesta ei silti kannata kauhistua: meidän aurinkokuntamme tuhoutuu kauan ennen maailmankaikkeutta.

Obama Time-lehden vuoden henkilö

Time-lehti on valinnut Barack Obaman jo toista kertaa vuoden henkilöksi. Hän oli vuoden henkilö jo 2008.

CERN-yhteistyö hyödyttää Lappeenrannan yliopistoa

Yliopisto on toimittanut Euroopan hiukkastutkimuslaitokselle tekniikkaa yli miljoonan euron arvosta. Sveitsiin toimitetun tekniikan pohjalta on syntynyt myös omia teollisuussovellutuksia.

Euroopan korkein pilvenpiirtäjä ja viikon muut uutiskuvat

Viikon aikana tuijotettiin kauas avaruuden syövereihin, pyöräiltiin ympäri Ranskaa ja riemuittiin Higgsin hiukkasen löytymisestä. Yle Uutiset kokosi viikon mielenkiintoisimpia uutiskuvia yhteen.

Jälkiviisaat puivat EU:ta, masennuslääkkeitä ja urheilua

Kesän kunniaksi kokoontuivat erikoisjälkiviisaat. Vierailevina tähtinä olivat Ritva Santavuori ja Claes Andersson. Heidän kanssaan viikon uutisaiheista keskusteli Jeanette Björkvist.

Higgsin hiukkanen löytyi - entä sitten?

Tiedemaailma kuohuu tiedosta, jonka mukaan Higgsin hiukkasen olemassaolo on mahdollisesti todistettu. Tätä jumalhiukkaseksi kutsuttua karkulaista on metsästetty vuosikymmeniä.

Higgsin hiukkanen maksoi satasen Stephen Hawkingille

Brittifyysikko Stephen Hawking löi sata dollaria vetoa sen puolesta, ettei hiukkasta löytyisi. Michiganin yliopiston Gordon Kane voitti vedon.

"Higgsin hiukkanen syventää maailmankuvaamme"

Teoreettisen fysiikan professori Kari Enqvist iloitsee keskiviikkona ilmoitetusta löydöstä, joka saattaa olla kauan etsitty Higgsin hiukkanen.

Nyt se löytyi!

CERN:istä osattiin odottaa uutisia Higgsin bosonista tänä vuonna. Itse työ on kuitenkin vasta alussa.

Uusi alkeishiukkanen tuo ratkaisuja fysiikan peruskysymyksiin

Yksi tiedemaailman suurimmista salaisuuksista on alkanut paljastua. Euroopan johtavat fyysikot uskovat saaneensa vakuuttavat todisteet ns. Higgsin hiukkasen olemassaolosta.

Selittääkö Higgsin hiukkanen miten maailmankaikkeus toimii?

Euroopan hiukkasfysiikan tutkimuskeskuksen CERNin seminaarissa tutkijat uskovat, että Higgsin hiukkanen viimeinkin löytyi. Hiukkanen auttaa fyysikoita ymmärtään, miten koko maailmankaikkeus toimii. Millainen on sinun teoriasi maailmankaikkeuden standardimallista? Tehtiinkö nyt nykyfysiikan historiaa?

CERN valottaa tänään Higgsin hiukkasta

Euroopan hiukkasfysiikan tutkimuskeskuksen CERNin seminaarissa selviää tänään keskiviikkona, onko Higgsin hiukkanen viimeinkin löytynyt. Hiukkanen auttaisi löytyessään fyysikoita ymmärtään, miten koko maailmankaikkeus toimii. Parhaillaan käynnissä olevaa seminaaria voi seurata suorana lähetyksenä myös Yle Areenassa.

Historiallinen hiukkaskoe onnistui

Tutkijat ovat saaneet aikaan tiedehistorian suurimman keinotekoisen hiukkastörmäyksen Sveitsissä sijaitsevassa LHC-hiukkaskiihdyttimessä. Kaksi kehämäistä rataa kiertävää hiukkassuihkua törmäytettiin toisiinsa iltapäivällä syvällä maan alla. Törmäyksen analyysin odotetaan tuottavan uutta tietoa maailmankaikkeuden koostumuksesta.

Hiukkaset tieteellisellä törmäyskurssilla

Jyväskyläläistutkijat ovat mukana Euroopan hiukkasfysiikan tutkimuskeskuksen jättimäisessä tutkimushankkeessa. Tutkimusohjelmaa on valmisteltu 20 vuotta ja sitä varten on rakennettu uusi suuri hiukkaskiihdytin LHC Sveitsiin Geneveen.

Epäonnisen hiukkaskiihdyttimen käynnistys siirtyy syksyyn

Maailman suurimman hiukkaskiihdyttimen uusintakäynnistys siirtyy syyskuun lopulle. Kiihdyttimen uudelleen käynnistäminen on myöhästynyt useasti sen pysäyttämisen jälkeen.

Maailman suurin hiukkaskiihdytin kahden kuukauden korjaustauolle

Maailman suurin hiukkaskiihdytin on jouduttu jälleen pysäyttämään. LHC-hiukkaskiihdyttimessä havaitun uuden vian korjaus kestää ainakin kaksi kuukautta.

Maailman suurimman hiukkaskiihdyttimen käynnistys onnistui

Maailman suurin hiukkaskiihdytin on käynnistetty onnistuneesti Sveitsissä. LHC-niminen kiihdytin käynnistyi Euroopan hiukkasfysiikan tutkimuskeskuksessa Cernissä, kun ensimmäinen hiukkassuihku lähetettiin kiertämään liki valon nopeudella 27 kilometriä pitkää tunnelia.