Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Puhelimen näytöllä kuva Tuula Airaksisesta.

Hampaan kohtalo kolajuomassa koukuttaa nyt Tiktokissa – Kuopion hammashoidon sometiimi teki viraalihitin tutulla idealla

Kuopion kaupungin suuhygienistit ja hammashoitajat ovat tehneet suosittua somemateriaalia jo parin vuoden ajan. Tarkoitus on saada ihmiset hoitamaan hampaitaan paremmin kotona.

Orangin hammas.

Tutkimus: Lumihiutaleiden syntymekanismi auttaa tutkijoita selvittämään hampaan kiilteen muodostumista

Uusi tutkimus tuo uuden näkökulman alalle, ja voi auttaa ymmärtämään evolutiivisia prosesseja, arvioi akatemiaprofessori Jukka Jernvall Helsingin yliopistosta.

muovimuki jossa juomaa

Luulitko, että smoothie on yksinomaan terveellinen juoma? – "Pitäisi suhtautua hampaita kuluttavina tuotteina"

Happamat elintarvikkeet ja nuuska voivat aiheuttaa peruuttamattomia muutoksia suun hyvinvointiin.

Potilasta hoidetaan hammaslääkärissä.

Happamat tuotteet ja nuuska uhkaavat nuorten suunterveyttä

Muutoin terveelliset tuotteet syövyttävät hampaita limsojen lisäksi. Nuuskan käyttö yleistyy nyt myös tyttöjen keskuudessa.

Nuuskarasioita

Happamat tuotteet ja nuuska voivat aiheuttaa peruuttamattomia muutoksia suun hyvinvoinnille

Esimerkiksi nuuskan käyttö aiheuttaa limakalvomuutoksia ja ienvetäymää.

Teekuppi naisen käsissä.

Oletko miettinyt, miten juot iltateesi? Hampaiden kulumiseen voi itse vaikuttaa

Riski hammaskiilteen kulumiseen on brittitutkimuksen mukaan merkittävästi korkeampi, jos hapokasta hedelmäteetä tai esimerkiksi makuvesiä hörppii pitkin päivää tai pyörittelee suussa.

Purkkapallo

Xylitol’s role in preventing cavities might be exaggerated, new research suggests

A new doctoral thesis questions the role of xylitol, a sugar alcohol, in preventing cavities. The product is popular in Finland and widely used as a post-meal sweet or chewing gum.

Purkkapallo

Väitös: Ksylitoli ei välttämättä auta hampaiden reikiintymisen ehkäisyssä

Ihmisillä, joilla kariesta on jo valmiiksi vähän, ei ksylitolin ehkäisyteho ole enää merkittävä. Hampaiden röntgenkuvauksella sen sijaan on suuri merkitys kariesvaurioiden havaitsemisessa.

Lapsen suu

Lasten hampaiden kiillevauriot yleisiä – taustalla kehityshäiriöt, joiden syitä ei vielä tunneta

Erilaisia hampaiden kehityshäiriöitä on jopa joka viidennellä suomalaislapsella. Vauvaiässä käytetyt korvatulehduksen hoitoon tarkoitetut antibiootit saattavat lisätä kiillevaurioiden riskiä.

Nuoren miehen hampaat.

Perfektionisti puree hammasta – stressi saa kiristelemään hampaita myös yöllä

Jos aamulla leukapieliä, niskaa ja päätä särkee, kärsit todennäköisesti bruksismista eli hampaiden yöllisestä puremisesta. Narskuttelu kuluttaa hampaita, aiheuttaa purentalihasvaivoja ja jumittaa leuan joskus täysin lukkoon.

Kuvassa kupillinen kahvia ja kahvipavuista tehty sydän.

"Päätä särkee ja ketuttaa" – Kahvitapaa on vaikea tappaa

Keskittymiskyky kompuroi, ärsyttää ja päätäkin särkee. Varhaisaamussa työskentelevälle aamukahvi on tärkeä herättäjä, jota ei tuskatta korvata.

Energiajuomatölkkejä kaupan hyllyssä.

Urheiluseurat lähteneet mukaan energiajuomien myyntikieltoon: "Vanhemmat eivät erota energiajuomia palautusjuomista"

Energiajuomien myyntiä on rajoitettu jo lukuisissa kaupoissa eri puolilla Suomea. Kaupat eivät myy energiajuomia alle 15- tai alle 16-vuotiaille. Myös urheiluseurat ovat lähteneet mukaan kampanjaan.

Kasvissyönti voi pilata hampaat

Jopa 70 prosentilla kasvisyöjistä voi olla kiilleongelmia. Vaurioita voi olla mahdotonta korjata. Useimmat kasvissyöjät eivät välttämättä huomaa hampaiden kulumista.

Vihanneksia torilla.

Kasvissyönti voi pilata hampaat salakavalasti

Kiilleongelmia on jopa 70 prosentilla kasvissyöjistä. Vaurioita voi olla mahdotonta korjata. Useimmat kasvissyöjät eivät välttämättä huomaa hampaiden kulumista.

Rivi hampaita

Rapisevan pussin kulttuuri syö hampaista kiilteen

Happohyökkäykset ja jatkuva napostelu tuhoavat valistuksesta huolimatta nuorison purukalustoa. Happojen aiheuttama eroosio ja reikiintyminen ovat suuri ongelma. Etenkin hammaskille kärsii jatkuvista happamista hyökkäyksistä.

Oulun käräjäoikeuden oikeusistuntosali

Oulun vauvasurmat: Hammaskiille kertoo syntyivätkö vauvat elävinä

Hampaiden kiille nousi keskeiseen rooliin tiistaina Oulun vauvasurmien käräjäoikeuskäsittelyn lääkäritodistajia kuultaessa. Syyttäjän mukaan hammaskiilteen olemassaolo vahvistaa vauvojen syntyneen elävinä.

Grafiikkaa

Sokerittomatkin juomat voivat syödä hampaitasi – Jopa makuvissy voi aiheuttaa peruuttamattomia vaurioita

Hiilihappo ei ole hampaille vaarallista, mutta virvoitusjuomat, energiajuomat, tuoremehu ja jopa maustetut kivennäisvedet liuottavat hampaiden kiillettä.

Hymyilevä tyttö

Hampaat korjaavat itse itsensä – tutkijat kehittivät uuden tekniikan

Uusi hoitomuoto kiihdyttää kalsiumin ja fosfaatin luonnollista kulkeutumista vahingoittuneeseen hampaaseen. Käytännössä hoito saa hampaan korjaamaan itse itsensä.

Leena Yli-Perttula (vas.), Sari Iso-Koivisto ja Pirjo Leinonen.

Energiajuomat K16 -aloitteen ehtii vielä allekirjoittaa

Meri-Lapissa esimerkiksi useat vanhempainyhdistykset ja terveysasemat ovat keränneet kansalaisaloitteen kannatusilmoituksia isompana ryppäänä postitettavaksi.

Mikko Maasola

Sananen – Juomat ja energia

Vastaan tulee koululaisia joilla on melkein kaikilla energiajuoma käden jatkona. Se on muotoon prässätty, kiiltävä ja käteen sopiva ase. Osoittelevat sillä omaan suuhunsa, uhmaavat luontaista väsymystä. Sillä lailla se on joukkotuhoase, että saattaa tuhoutua joukko hampaita. Kiilteet poistuvat hampaista ja silmistä. Tauottoman hörnimisen jälkeenkin on vielä jano ja väsymys. Vaatiiko tämän päivän peruskoulu liikaa energiaa?

5.3. Energiajuomahammas on saanut ruskean sävyjä.

Energiajuoma vai kola - kumpi voittaa hampaan tuhoamisessa?

On jo aikoja sitten todettu, että sokeriset ja hiilihappoiset lasten limonadisuosikit syövyttävät hammasta tehokkaasti, mutta kuinka pahasti viime vuosina yleistyneet energiajuomat sitten tärvelevät purukalustoa? YLE Keski-Suomi testaa, kumpi tuhoaa hammasta viikossa enemmän, kola vai energiajuoma.

Pesäpalloja.

Pesäpalloliitto kieltää energiajuomien myynnin tapahtumissaan

Pesäpalloliiton johtokunta on tehnyt päätöksen kieltää energiajuomien myynnin ja välittämisen kaikissa Pesäpalloliiton järjestämissä alle 16-vuotiaiden nuorten urheilutapahtumissa.

Hapan koituu hampaille kohtaloksi

Hapan tuhoaa hampaita siinä missä makeakin. Oulun yliopiston tutkijatohtori Raija Lähdesmäen mukaan ruokien ja juomien happamuus pehmentää ja liottaa hammaskiillettä, joka ei uusiudu.

PESÄPALLO: Liitto kieltää energiajuomat nuorten tapahtumissa

Pesäpalloliiton johtokunta on tehnyt päätöksen kieltää energiajuomien myynnin ja välittämisen kaikissa Pesäpalloliiton järjestämissä alle 16-vuotiaiden nuorten urheilutapahtumissa.

Missifinalisti hampaiden valkaisussa.

Hampaiden valkaisu kotikonstein arveluttaa

Helmihampaista haaveilevaa kauhistuttavat hammaslääkäreiden korkeat valkaisuhinnat. Siksi moni turvautuukin mielellään edullisempiin kikkoihin. Kotikonsteissa kehotetaan muun muassa pesemään hampaita ruokasoodalla. Mutta sehän on hankausaine! Entä ovatko netissä myytävät geelit sekä jauheet tehokkaita ja turvallisia?

Koululaisten virvoitusjuomien käyttöä halutaan rajoittaa

Kirkkonummella kaikki kunnan seiskaluokkalaiset saavat tänään tyhjät vesipullot. Tarkoitus on, että nuoret oppisivat juomaan hanavettä limppareiden ja energiajuomien sijaan.

Vain pientä ja pehmeää harjaa hampaille

Meille yritetään myydä käyrää ja suoraa, pientä ja suurta, kovaa ja keskikovaa hammasharjaa, vaikka vain pientä ja äärimmäisen pehmeää tarvittaisiin. Kovan hammasharjan tekemät tuhot ovat tuttuja hampaille ja hampaiden hoitajille.

Valkoviiniä kaadetaan laseihin

Saksalaistutkimus: Valkoviini syö hampaat

Säännöllinen valkoviinin juominen on turmiollista hampaille, kertoo Mainzin Johannes Gutenberg -yliopistossa tehty tutkimus. Punaviini ei haittaa hampaita yhtä paljon.