Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Riihimäki rynnistää sotaan vieraslajeja vastaan laajalla rintamalla

Riihimäki taistelee nyt paitsi espanjansiruetnoita, myös rottia ja villikaneja vastaan.

Baby boom for Helsinki's city bunnies

While exact numbers remain unclear, an expert estimates there are thousands of rabbits across the city.

Uusi käänne Helsingissä: citykanien määrä kasvaa räjähdysmäisesti ja ne hakeutuvat kivisestä keskustasta itään – leuto talvi povaa vilkasta kevättä

Vielä joitakin vuosia sitten kerrottiin, kuinka tappava virus romahdutti Helsingin citykanikannan. Nyt tilanne on toinen.

Linnunlahden siirtolapuutarhassa jahdataan jousella rusakoita

Peltojänikset tekevät tuhojaan palstojen viljelyksille ja omenapuille.

Ärhäkkä virusepidemia jyllää taas – citykaneja tappava verenvuototauti uhkaa myös lemmikkikaneja

Herkästi tarttuva RHD-virus on aiheuttanut tänä vuonna ainakin muutaman lemmikkikanin kuoleman. Ruokavirasto suosittelee kesykaniinien rokottamista tautia vastaan.

Citykanikanta kasvaa Vaasassa – luontoon vapautetut lemmikit aiheuttavat ongelmia etenkin istutuksille

Kanit ovat aikaisemmin olleet riesa etenkin pääkaupunkiseudulla, nyt populaatio kasvaa myös Vaasassa.

City-kanit levisivät uusille alueille Helsingissä

Tauti verotti kanikantaa pari vuotta sitten, mutta nyt eläimiä loikkii kaupunkiluonnossa taas runsain määrin.

Parjatuista citykaneista tuli koko korttelin lemmikkejä

Kani ei kuulu Suomen luontoon, mutta silloin tällöin esiin putkahtaa citykaneja. Noppa ja Halla ovat hurmanneet Vaasassa koko korttelin ihmiset.

Villieläimien kaupunkilaistuminen kiihtyy – "Voi olla, että 10 vuoden päästä Helsingin Keskuspuistossa asuu ilves"

Metsäkauriit tulevat pihoihin. Citykanien määrä kasvaa jälleen. Ketut voivat paksusti, mutta pulujen väheneminen on edelleen mysteeri. Näin etenee eläinten kaupunkilaistuminen Helsingissä.

Susi on liikkunut Gerbyn alueella Vaasassa

Itsenäisyyspäivänä tuoreelle lumelle ilmestyneet tassunjäljet kuuluvat yksinäiselle sudelle. Alueella on liikkunut susia aikaisemminkin. Gerbyssä on citykaneja, jotka ovat sudelle helppoa ruokaa.

Pakettiautolla paikalle ja marjat varkaiden matkaan – Helsingin viljelypalstojen satoa valvotaan nyt vapaaehtoisvoimin

Helsingin Maunulanpuiston palstoilla kiertävät satokaudella hämärän aikaan vapaaehtoiset valvojat. Ilman vartiointia koko sato saattaa hävitä varkaiden matkaan.

Tappava virus ja ennätyspyynti romahduttivat Helsingin citykanikannan

Elokuussa tehdyn kartoituksen mukaan Helsingissä on nyt laajoja alueita, joissa kaneja ei ole juuri lainkaan, mutta kokonaan kanit eivät ole kaupunkia jättäneet.

Korkeasaaren eläimet jopa tappelevat uudesta lähiruoasta – video

Korkeasaaren eläinten ruokalistalla kokeillaan uutta syötävää, luonnolle erittäin haitallisia hopearuutanoita. Hopearuutanoita poistokalastettiin tällä viikolla Helsingissä ja saalis näytti maistuvan karhuille, saukoille ja merikotkille.

Tappajaviruksella eroon citykaneista? Asiantuntija tyrmää taudin tahallisen levittämisen

Citykanikantaa voisi periaatteessa harventaa RHD-virusta levittämällä, mutta viranomainen ei lämpene ajatukselle. Kanit kokisivat erittäin kivuliaan kuoleman. Virus on niittänyt kaniuhreja tänä keväänä Helsingissä.

Villikanien kuolemille löytyi selitys – tappajaksi paljastui verenvuototautia aiheuttava virus

Helsingissä kevään mittaan citykaneja tappanut tauti on selvitetty. Eviran mukaan kanit ovat kuolleet virustautiin. Merkkejä myrkytyksistä ei löytynyt.

Hans Välimäki: Citykani kypsyy mukavasti ja maistuu hyvälle

Vuosittain metsästettävistä reiluista tuhannesta kanista valtaosa päätyy tutkimuskäyttöön tai Korkeasaaren eläinten ruoaksi. Metsästyskausi alkaa syyskuun alussa.

Tappajaetanoita kerätään Korkeasaaren eläinten ruuaksi

Erityisen haitalliseksi vieraslajiksi luokiteltuja espanjansiruetanoita yritetään Helsingissä torjua uusin keinoin. Etanoita aiotaan kerätä ja tarjota Korkeasaaren pesukarhuille ja villisioille.

Kanit ja sepelkyyhkyt saavat kyytiä – petolinnut menestyvät pääkaupungissa

Petolinnut menestyvät kaupungeissa, koska niissä ravintoa on helposti saatavilla. Sepelkyyhkyt, citykanit ja katoilla pesivät lokit ovat petolintujen herkkua.

Citykanit nostavat jälleen päätään – huippuvuosien määrästä ollaan kuitenkin kaukana

Valkoiset häntätupsut vilkkuvat jälleen silmissä Helsingin viheralueilla. Kanipopulaatiot osoittavatkin taas kasvun merkkejä, vaikka pyyntimäärää nostettiin viime talvena yli tuhanteen.

Ketut ovat oppineet kierittämään auki citysiilien suojauksen

Siilit ovat kuuluneet Helsingin kaupunkiluontoon yli sadan vuoden ajan. Niitä jopa kuljetettiin eteläisestä Suomesta eri puolille maata käärmeiden karkottajiksi. Kaupungeissa viihtyvät ketut puolestaan vaanivat 2010-luvun siilejä.

Missä Bubi luuraa? – Huuhkajien paras huhuiluaika on käsillä myös kaupungissa

Kevät on saanut Helsingin cityhuuhkajatkin yleensä äänekkäiksi. Paras huhuiluaika on juuri nyt, mutta yhtään havaintoa kaupunkihuuhkajista ei ole toistaiseksi tehty.

Citykanit valtasivat Vihdin – näköhavainto 60 kanista kerralla

Citykanit ovat jatkaneet leviämistään tehopyynnistä huolimatta. Vihdissä kanipopulaatio uhkaa silti räjähtää käsiin, jollei mitään tehdä.

Citykanirukkaset lämmittävät kantajansa käsiä ja mieltä

Osa Helsingissä metsästettävistä citykaneista päätyy käsineiksi Lohjalla. Tekstiilitaiteilija Laura Merz valmistaa rukkasia kaninnahoista ja kierrätetyistä nahkavaatteista. Projektin tarkoitus on soveltaa alkuperäiskansojen ajatusmaailmaa kaupunkikulttuurissa.

Kanisodan panokset pienenevät

Helsinki vähentää citykanien kurissapitoon varattua rahamäärää. Kaupungin kanikanta on laskenut selvästi muutamassa vuodessa. Osasyynä on kaupungin kanijahti.

Ihmisten ruoat vieroittavat cityketut kaniruokavaliosta

Ketuista on ollut hyötyä Helsingin citykanikannan harventamisessa. Citykettujen ruokkiminen voi ympäristökeskuksen mukaan kuitenkin tehdä ketut riippuvaisemmiksi ihmisistä kuin kaneista.

Kaniloukun voi virittää vaikka itse

Citykanien määrä Helsingin kantakaupungissa on vähentynyt tehokkaan pyynnin ansiosta. Kanit levittäytyvätkin nyt yhä laajemmalle alueelle. Parin vuoden takainen lakimuutos avasi kaninmetsästyksen myös omakotitaloasujille. Touhu on silti luvanvaraista.

Nyt on aika suojata kasvit kaneilta

Kanit ovat lähes hävinneet kantakaupungista, mutta ovat samaan aikaan raivanneet uutta elintilaa Länsi- ja Pohjois- Helsingissä. Nyt aika suojata puutarhan kasvit kaneilta ennen kuin talvi tulee.

Citykaneja pyydetään uusilla alueilla

Helsinki aloittaa citykanien pyynnin ensi viikolla. Kanien määrä kantakaupungissa on vähentynyt, mutta populaatio on levinnyt entistä laajemmalle alueelle.

Citykanikantaa on saatu karsittua reilusti

Syksyllä alkaneella metsästyskaudella hengestään pääsi yhteensä noin 800 kania. Luku on 100 vähemmän kuin viime vuonna. Citykanien pyyntikausi päättyy tällä viikolla.

Fretti saattaa päästää paukun vipellyksensä lomassa

Fretti ei ole lemmikeistä tavallisin, mutta oikeassa paikassa tästä hilpeästä vilistelijästä sukeutuu seurallinen puuhailija, josta on paljon iloa. Hilla Kosken kodissa Joensuussa kiitävällä Indillä oli onnea, sen lajityypilliseen hoitoon on perehdytty ja tarpeet huomioidaan.

Pytonkäärmeet valtaavat Floridan rämeitä citykanien tavoin

Floridan rämealueella Evergladesissa kasvaa pytonkäärmekanta, joka on saanut alkunsa karanneista tai hylätyistä lemmikkikäärmeistä. Burman- eli tiikeripytonit hävittävät alueen alkuperäiseläimiä niin, että monet lajit ovat huvenneet jo olemattomiin, kertoo tuore tutkimus.

Villieläinten eloon kannattaa puuttua harkiten

Talven tulo näkyy kiireenä luonnonvaraisten eläinten hoitolassa. Pohjanmaalla Raippaluodossa pääosa toipilaista on lintuja, mutta yhä enemmän hoitolaa työllistävät myös kanit ja rusakot, näistä molemmat lähinnä ihmisten tietämättömyyden takia.

Loukut ja jouset panivat citykanit kuriin

Leuto alkutalvi on tarjonnut kaneille suotuisat elinolosuhteet, mutta tehopyynnin ansiosta niiden määrän lisääntyminen on saatu pysähtymään Helsingin keskustan alueella.

Onko lumikko uusi cityeläin?

Helsingissä on tehty syksyn aikana runsaasti lumikkohavaintoja. Pieni valkoinen eläin on herättänyt ihmetystä kerrostalojen pihapiirissä useilla asuinalueilla sekä Keskuspuistossa.

Aamun kirjassa Tuomas Kyrön Kerjäläinen ja jänis

Romaani on satu ja veijaritarina mutta myös yhteiskunnallinen satiiri romanialaisesta kerjäläisestä Vatanescusta. Hänen ainoa turvansa on toinen hylkiö, citykani. Tuomas Kyrö kirjoittaa sivullisista ja vähäosaisista.

City-kanit kaikkosivat Hietaniemen hautausmaalta

Hietaniemen hautausmaata piinannut kaniriesa on saatu aisoihin. Tänä kesänä kanihavaintoja ei ole tehty oikeastaan lainkaan. Kanit ovat lähes kadonneet myös muualta Helsingin kantakaupungin liepeiltä metsästyksen ja kovan talven takia.

Kanijahti vähentänyt citykanien määrää Helsingissä ja Espoossa

Helsingissä ja Espoossa on nyt vähemmän citykaneja kuin viime vuonna samaan aikaan. Pääkaupungissa pari vuotta aktiivisesti jatkunut kanijahti näyttää purreen kanikantoihin.

Huuhkajaperhe pesii kauppakeskuksen katolla Helsingissä

Helsingin ydinkeskustassa Forumin kauppakeskuksen katolla varttuu kolme huuhkajan poikasta. Kyseessä on ensimmäinen tiedossa oleva onnistunut huuhkajan pesintä suuren suomalaisen kaupungin keskustassa.

Hotellista tiiraillut pöllö keräsi yleisöä Helsingin keskustassa

Hotellin seinustalta ihmisten touhuja tarkkaillut huuhkaja keräsi katsojia Helsingin keskustassa iltapäivällä. Hotel Scandic Simonkentän seinärakenteilla istuskellut huuhkaja ei häiriintynyt saamastaan huomiosta, vaan poseerasi paikallaan pitkän tovin.

Pakkanen ei nujerra citykaneja

Kahdesta peräkkäisestä lumi- ja pakkastalvesta huolimatta Helsingissä vipeltää edelleen villikaneja. Pöpperöinen pakkaslumi on pitänyt ne enimmäkseen kolojensa suojissa, mutta sään lauhduttua ne ovat taas ilmestyneet puistoihin.

Ehdotus susien siirtämisestä Etelä-Suomeen puhutti lukijoita

Lukijat ovat kommentoineet keskiviikkona eniten uutista Keskustan Kalmari siirtäisi susia pääkaupunkiseudulle. Suurin osa kommentien kirjoittajista olisi valmis asuttamaan pääkaupunkiseudulle muun muassa susia.

Citykanit levinneet koko Uudenmaan alueelle

Villikaneista on tänä vuonna tehty havaintoja Tuusulassa ja Järvenpäässä asti. Viime viikolla myös Hyvinkäällä tehtiin yksittäinen kanihavainto.

Hesperian ja Hakasalmen puistoille luvassa kasvojenkohotus

Helsinki suunnittelee kaupungin keskustassa sijaitsevien Hesperian ja Hakasalmen puistojen peruskorjausta. Kaupunki haluaa palauttaa historiallisten puistojen ulkonäön arvokkaan paikan vaatimalle tasolle.

Rusakkokanta kasvanut voimakkaasti

Rusakkojen ja kaniinien lisääntyminen huolestuttaa terveysviranomaisia Mikkelissä. Esimerkiksi kanikanta on vahvistunut sen takia, että ihmiset laskevat lemmikkejään takaisin luontoon niihin kyllästyttyään. Yksi paikallinen citykanikanta on jo hävitetty kaupungissa.

Citykarhut vaeltavat Uudellamaalla

Citykanit-ja ketut saavat seuraa myös kaupunkikontioista. Tänä vuonna karhuja on nähty ainakin Sipoossa ja Porvoossa. Riistanhoitopiirin laskentojen mukaan karhuja majaili Uudellamaalla ja Itä-Uudellamaalla viime vuonna 8–15 kappaletta.

Cityketut yhä rohkeampia

Kaupunkialueilla elävät ketut ovat kesyyntymässä. Kaupunkiketuista ei ole tällä hetkellä vaaraa mutta niitä ei kannata kesyttää esimerkiksi ruokkimalla, jotta ne eivät alkaisi levittää tauteja ihmisiin ja kotieläimiin. Pääkaupunkiseudulla ketuista on hyötyäkin, sillä ne syövät villikaneja.

Citykanien määrä ei ole vähentynyt Helsingissä

Ahkerasta pyynnistä huolimatta nopeasti lisääntyvä kanipopulaatio ei ole harventunut pääkaupungissa. Viime vuonna kaupungissa arvioitiin olevan noin 5 000 citykania.

Citykanit lisänneet punkkeja ja täitä Helsingissä

Helsingin citykanit ovat vakavampi vitsaus ympäristölleen kuin on luultu. Kanikannan kasvu luo vankan pohjan täiden ja punkkien yleistymiselle.

Kaaosteoria toi tutkijalle Helsingin tiedepalkinnon

Helsingin tiedepalkinnon on saanut tänä vuonna professori Antti Kupiainen. Lisäksi kaupunki jakoi kymmeniä tuhansia euroja tutkimusrahaa.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle