Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Psoriaasipotilaat ovat alttiita masennukselle ja muille mielenterveysongelmille

JAMA Dermatology-lehden julkaisemassa tutkimuksessa havaittiin, että mielenterveysongelmia esiintyi usein muutaman kuukauden kuluttua psoriaasidiagnoosista.

Riihimäen sairaalassa saa nyt valohoitoa – palvelu siirtyi lähemmäs asiakkaita

Lokakuun alusta lähtien Riihimäen sairaalassa on tarjolla kolmena päivänä viikossa valohoitoa ihosairauksien hoitoon.

Elintavat näkyvät hiuksissa: suru harmaannuttaa, huonot elintavat kuivattavat

Hiukset ja hiuspohja vaativat hoitoa sekä sisäisesti että ulkoisesti: sillä on väliä mitä suuhun pistetään tai millä hiuksia hoidetaan.

Perjantai 19.6.2015

Oikeisto voitti Tanskan vaalit. Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini on tyytyväinen Tanskan vaalitulokseen. Maailman vanhin ihminen kuoli 116-vuotiaana. Sauna kuuluu juhannukseen.

Saunasta ei ole lääkäriksi – rentoutuminen on terveysvaikutuksista suurin

Ahkerasti löylyissä istuvat kertovat usein saunan myönteisistä vaikutuksista hyvinvointiinsa. Esiin nousevat esimerkiksi flunssan ehkäiseminen tai rentoutuminen. Professori Lasse Viinikka toteaa, että varsinaiset terveyshyödyt ovat lieviä ja hiukan epävarmojakin.

Skitsofreenikoilla tavallista enemmän autoimmuunisairauksia

Tanskalaistutkimuksen tulokset perustuvat lähes neljän miljoonan tanskalaisen rekisteritietoihin.

Väitös: Valohoito parantaa D-vitamiinitasoa

Tampereella viikon kuluttua tarkastettavassa väitöskirjassa todetaan, että kehon D-vitamiinitasoa on mahdollista parantaa ihotautien hoidossa käytettävällä valohoidolla, kapeakaistaisella UVB-valotuksella.

Tutkimus: Psoriasikseen liittyy myös munuaistaudin vaara

Tutkijat arvioivat, että joka vuosi sadastakolmestakymmenestä 40–50-vuotiaasta potilaasta yksi sairastuu munuaistautiin ihosairautensa takia. Vastaavasti 50–60-vuotiaista sairastuu noin yksi kuudestakymmenestä. Munuaistauti on aiemminkin yhdistetty psoriasikseen, mutta nyt tehty tutkimus on tähänastisista suurin.

Psoriasis halutaan kansantautien joukkoon

Iho- ja niveloireita aiheuttava tulehdussairaus, psoriasis, lisää riskiä sairastua myös diabetekseen sekä sydän- ja verisuonisairauksiin. Hoitoonpääsyn nopeuttamiseksi psoriasisjärjestöt haluavat sairauden suurten kansantautien toimintaohjelmiin.

Psoriaasilääkkeestä lupaavia tuloksia nuoruustyypin diabeteksen hoidossa

Tutkimuksessa testattu alefaseptilääke herätti tutkijoiden mielenkiinnon, koska se toimii hyökkäämällä tiettyjä psoriaasin kannalta olennaisia T-soluja vastaan. Samat T-solut ovat myös mukana nuoruustyypin diabetekseen johtavassa kehityksessä.

Psoriasis voi altistaa useille sairauksille - jo lievissä iho-oireissa sairastumisriski

Tutkimuksen mukaan psoriasista sairastavilla todetaan tavallista enemmän muun muassa maksa- ja munuaistauteja, sydänkohtauksia ja reumasairauksia.

Ihotautitutkimus etsii kuumeisesti vaihtoehtoja kortisonille

Tutkimus on tuonut uusia hoitomuotoja perinteisten kortisonivoiteiden rinnalle. Biologisilla lääkkeillä hoito on entistä täsmällisempää.

Laihduttaminen lievittää psoriaasia

Painonpudotus vähentää myös psoriaasipotilaan alttiutta sairastua sydän- ja verisuonitauteihin.

Psoriasikseen apu biologisista hoidoista

Hyvään hoitotulokseen vaikeaa päästä

Psoriaasia sairastavat lapset usein ylipainoisia

Sama yhteys on havaittu myös aikuispotilailla. Suomalaisista noin kaksi prosenttia sairastaa psoriaasia.

Aurinko katoaa, psoriasis pahenee

Psoriasista sairastaa Suomessa noin 150 000 ihmistä ja asiantuntijoita huolettaa se, että monet psoriasista sairastavat eivät tiedä uusista hoitomuodoista. Aamu-tv:ssä vieraili ihotautien erikoislääkäri Risto Oksman.

Vaikea psoriasis saattaa altistaa diabetekselle

Vaikeaoireista psoriasis-ihosairautta potevat näyttävät sairastuvan aikuistyypin diabetekseen herkemmin kuin on tavallista. Yhteyden voi selittää krooninen tulehdus, joka psoriasisiin ja diabetekseen liittyy.

Ylipaino saattaa altistaa nivelpsoriaasille

Ylipainoiset naiset saattavat sairastua muita useammin nivelpsoriaasiin. Vaikeasti lihavien vaara sairastua on jopa kuusinkertainen normaalipainoisiin verrattuna.

Tupakointi on myös psoriaasin riskitekijä

Psoriaasi-ihosairaus näyttäisi puhkeavan herkemmin tupakoitsijoille ja etenkin paljon ja pitkään tupakoiville, tuore yhdysvaltalaistutkimus osoittaa. Tulosten perusteella noin askin päivässä tupakoivien sairastumisriski on noin kaksi kertaa suurempi kuin savuttomien. Myös vähäisempään tupakointiin liittyi psoriaasiriski.

Suomalaistutkijoiden proteiinilöytö kiinnostaa tiedemaailmaa

Suomessa on otettu merkittävä askel solututkimuksessa. Tutkimusryhmä löysi proteiinin, joka saattaa avata uuden tien kehittää aikanaan lääkkeitä sellaisiin sairauksiin kuten reumaan tai MS-tautiin, tai jopa joihinkin syöpiin.

Suomalaistutkijat löysivät solujen toimintaa säätelevän proteiinin

Suomalaistutkijat ovat löytäneet ihmisen solujen toimintaa säätelevän proteiinin. Sharpiini-proteiini säätelee tulehdussolujen sekä keuhko- ja eturauhassyöpäsolujen liikkumista ja toimintaa. Tutkijat uskovat, että löydöllä on tärkeä rooli myös muissa sairauksissa.

Psoriaasi mahdollisesti myös rytmihäiriön riskitekijä

Psoriaasi-ihotautia potevat sairastuvat terveitä todennäköisemmin eteisvärinä-rytmihäiriöön sekä aivoinfarkteihin, tanskalaistutkimus osoittaa. Psoriaasiin kuuluvat tulehdukselliset piirteet todennäköisesti selittävät yhteyden.

Suola hoitaa pakkasen kiusaamia keuhkoja

Viime viikkojen kovat pakkaset ovat koetelleet keuhkoja ja kuivattaneet ihon korpuksi. Jos rasva ei riitä orvaskeden pehmentämiseen, apua voi hakea vaikkapa suolahoidosta.

Matti Äyräpää -palkinto geenitutkija Kerelle

Lääketieteen Matti Äyräpää -palkinnon saa tänä vuonna geenitutkija Juha Kere. Lääkäriseura Duodecimin mukaan Juha Kere on kansallisesti ja kansainvälisesti menestyneimpiä ja arvostetuimpia suomalaisia geenitutkijoita.

Eläkeläiset opettelevat asumista ulkomailla

Oulun kansalaisopistossa on järjestetty jo vuosia suosittuja eläkepäivät ulkomailla -kursseja. Koulutuksessa käydään läpi muun muassa eri maiden verotuskäytäntöjä ja asunnon ostoon liittyviä asioita.

Ilo tarttuu Hiltusista, psori ei

Pöytyäläinen Hiltusen lapsiperhe elää täyttä elämää, vaikka perheen äidillä ja toiseksi vanhimmalla tyttärellä on elinikäinen sairaus, psoriasis. Molemmat ovat sinut sairautensa kanssa ja vain siksi, että sairauden kanssa on pakko oppia elämään.

Solarium on hyödytön

Solariumissa käymistä ei voi perustella millään terveyssyyllä, sanoo ihotautilääkäri. Solarium ei auta psoriasikseen ja on muissakin - erittäin harvinaisissa - ihosairauksissa marginaalinen hoitomuoto. Iholle hyödyllistä UV-B - valoa ei solariumista saa.

Omalääkärin vastaukset 19.10.2010

Aiheina mm. nivelsiteet ja greipin terveysvaikutukset

Masennus ja ahdistuneisuus yleisiä psoriaasia sairastavilla

Psoriaasi-ihosairautta potevat sairastuvat usein masennukseen ja ahdistushäiriöihin. Myös itsetuhoiset ajatukset ja itsemurhat ovat heillä tavallista yleisempiä, Pennsylvanian yliopiston tutkimus osoittaa.

Woodsin uhkaajalla harvinainen niveltulehdus

Tiger Woodsin ykköspaikkaa golfin maailmanlistalla uhkaava Phil Mickelson on kertonut sairastavansa varsin harvinaista niveltulehdusta, nivelpsoriasista. Mickelson kertoi BBC:n haastattelussa taistelleensa reumaa muistuttavan tulehduksen kanssa kesäkuusta asti.

Nuoruusiän lihavuus yhteydessä nivelpsoriasiksen vaaraan

Vaikeaa ihopsoriaasia sairastavat ovat väestöä useammin ylipainoisia. Nyt tuoreen yhdysvaltalaistutkimuksen tulokset viittaavat siihen, että myös nivelpsoriasiksen riski on suurempi niillä miehillä ja naisilla, jotka kärsivät täysi-ikäisyyden kynnyksellä liikapainosta.

Hilse kiusaa hiuspohjaa

Moni suomalainen taistelee kutiavan päänahan kanssa. Olkapäitä saa olla puhdistamassa vähän väliä kun hiutaleita leijailee vaatteille. Päänahan kutinaa voivat aiheuttaa niin liian voimakkaat shampoot kuin stressikin. Hilse ei ole vaarallista mutta se koetaan kiusalliseksi.

Psoriasisyhdistys juhlii pyöreitä vuosia

Etelä-Pohjanmaan Psoriasisyhdistyksen perustamisesta tulee tänä vuonna kuluneeksi 30 vuotta. Sunnuntaina Seinäjoella järjestetään Psoriasisliitton järjestöpäivät ja liittokokous.

Psoriaasia sairastavat suurentuneessa sydäntautikuolemien vaarassa

Psoriaasi-ihosairaus voi mahdollisesti lisätä sydän- ja verisuonitaudeista johtuvia kuolemia, European Heart Journal -lehdessä julkaistut tulokset vihjaavat.

Voimakaksikko venyttelee

Voimakaksikot tutustuvat tämänkertaisella rastillaan liikkumista tukevaan puuhaan, venyttelyyn. Marja Iivonen ja tytär Katariina Tamminen sekä Anu Salminen ottivat tuntumaa asiaan Paavo Nurmi -keskuksen fysioterapeutti Miikka Pesolan opastamina.

Suolahuoneessa stressisielu rentoutuu itsestään

Hämeenlinnalainen Matti Heikkilä on huomannut neljänkymmenen vuoden hierojauran aikana, että osaa väestä on vaikea saada rauhoittumaan hetkeen. Suolahuoneessa se tosin onnistuu liiankin helposti. Osa asiakkaista pitää oikein ravistella hereille.

Luontaistuote tuo toivoa psoriaatikoille

Kruunupyyläinen Pekka Rannisto oli sairastanut psoriasista yli 30 vuotta, kun hän kuuli ystävältään luontaistuotteesta, joka saattaisi auttaa. Viiden viikon hoidon jälkeen Ranniston sairaus tuntuu häipyneen liki kokonaan.

Psoriasis-näyttely käyntiin KYS:ssa

Kuopion yliopistollisessa sairaalassa alkaa tänään psoriasiksen aiheuttamien ennakkoluulojen vähentämiseen suunnattu valokuvanäyttely. Palkittu saksalaiskuvaaja Ralf Tooten kuvasi 19 psoriaatikkoa kertoakseen maailmalle siitä, millaista on elää psoriasiksen kanssa.

Psoriaasia sairastavat alttiita sydän- ja verisuonitaudeille

Psoriaasi-ihosairautta potevat saattavat sairastua sydän- ja verisuonitauteihin tavallista herkemmin. Psoriaasi on vähitellen paljastunut systeemiseksi tulehdukselliseksi sairaudeksi ja muiden sellaisten tavoin se on yhdistetty muun muassa sydänoireisiin.

Ihotautipotilaille uusi avohoitokeskus Hyksiin

Vuosittain uuteen keskukseen tulee esimerkiksi psoriaasipotilaille valohoitokäyntejä 20 000.

Uutta lääkettä testataan psoriaasin hoitoon

Turkulainen lääkekehitysyritys BioCis Pharma Oy:n kliininen lääketutkimus laajenee uudelle terapia-alueelle. Suomessa tehtävässä tutkimuksessa annetaan iholle annosteltavaa lääkevoidetta lievää tai keskivaikeaa psoriaasia sairastaville potilaille. Tutkimuksen tarkoituksena on selvittää lääkkeen turvallisuutta ja tehoa neljän viikon hoitojakson aikana.

Hoitolamput kelpaavat psoriaatikoille

Valon päivänä valaistaan psoriasista ehkä sairastavia valon parantavasta vaikutuksesta.

Luonnonvalo ei riitä psoriaatikolle edes kesällä

Esimerkiksi viime kesänä useimmat psoriaatikot tarvitsivat auringonvalon lisäksi muita hoitokeinoja. Tärkein niistä on valohoito. Psoriasisliitto järjestää vuosittain myös ilmastohoitokursseja pääasiassa Kanarian saarilla.

Psoriaasilla ja lihavuushormonilla on vahva yhteys

Psoriaasi-ihosairautta sairastavien veressä on usein runsaasti leptiini-hormonia, joka liittyy lihavuuteen ja tulehdustiloihin.

Espanjan kansalliskaarti ei hyväksy korkeaäänisiä riveihinsä

Espanjan kansalliskaarti ei hyväksy riveihinsä poliiseja, joilla on korkea ääni, tai sellaisia, joilta puuttuu toinen kives. Lääkärit vaativat nyt, että Espanjan hallitus muuttaa pääsyvaatimuksia lievemmiksi. Vaatimukset uudistettiin viimeksi 1996.

Espanjan kansalliskaartiin tiukat vaatimukset

Espanjan kansalliskaarti ei hyväksy riveihinsä poliiseja, joilla on korkea ääni, tai sellaisia, joilta puuttuu toinen kives. Lääkärit vaativat nyt, että Espanjan hallitus muuttaa pääsyvaatimuksia lievemmiksi. Vaatimukset uudistettiin viimeksi 1996.

Elämää psoriaasin kanssa

Psoriaasi on luultua vakavampi sairaus.

Tutkimus: Psoriasis lyhentää elinikää

Vaikea psoriasis saattaa uuden tutkimuksen mukaan lyhentää potilaan elinikää. Yhdysvalloissa julkaistun tutkimuksen mukaan tauti voi leikata potilaan elinajanodotetta noin viisi prosenttia.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle