Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Yksi twiitti riitti pudottamaan ibuprofeenin myynnin – jos parasetamoli kiilaa kipulääkkeiden kärkeen, päättyy erikoinen suomalainen lääketarina

Keväällä parasetamoli piipahti ensimmäistä kertaa myyntitilastoissa ibuprofeenin edellä. Tulevaisuudessa markkinat voivat keikahtaa pysyvästi.

Tiistai 18.8.2020 (radio)

Suomeen suunnitellaan ennätyspaljon uutta tuulivoimaa. Suuret kauppaketjut jatkavat käsihuuhteen tarjoamista asiakkaille. Kirjepostia ei jaeta lainkaan perjantaisin lokakuun loppuun asti. Parasetamolin ja deksametasonin myyntiä on rajoitettu. 2 miestä on vangittu Tornion autopommin takia.

Koronavirus toi valokeilaan lääkealan riippuvuuden Kiinasta: Maailmalla voi tulla pula esimerkiksi parasetamolista, antibiooteista ja hiv-lääkkeistä

Eräiden yhdysvaltalaisarvioiden mukaan ongelmia voi tulla 150 lääkkeen saatavuudessa, jos Kiinan tuotanto ei palaa nopeasti ennalleen.

Kaksi, mistä sietäisi

Nuhtelun ansaitsijia (2 kpl.)

Raskaana olevien ei kannata käyttää parasetamolia varomattomasti: Tutkimus vihjaa yhteydestä ADHD:hen ja autismin kirjoon

Viime vuosina parasetamolin tehosta ja haitoista on kertynyt ristiriitaisia tutkimustuloksia.

Panadol Extend -lääkkeeltä myyntilupa pois väliaikaisesti

Parasetamolia säädellysti vapauttavien valmisteiden myyntiluvat perutaan EU:n alueella väliaikaisesti, koska yliannostuksen hoito on vaikeaa.

Terveydenhuollon etäpalvelut voivat houkuttaa lääkkeiden väärinkäytöstä kiinnostuneita

Nykyisellään lait ja asetukset eivät rajoita vahvojenkaan lääkkeiden määräämistä netin kautta.

A-studion apteekkikeskustelu: Särkylääkettä saa jo nettikaupasta, joten miksi ei ruokakaupasta?

Ruotsissa särkylääke parasetamoli vedettiin kaupoista takaisin apteekkeihin, mutta Suomessakin särkylääkkeitä voi jo ostaa apteekkien verkkokaupoista. Apteekkien sääntelystä keskusteltiin keskiviikon A-studiossa.

Lisää huonoja uutisia selkäkipuisille - myös opioidien teho kyseenalainen

Kipulääkkeistä ei näytä olevan mitään hyötyä alaselkäkipujen hoidossa.

Suomalaiset hoitosuositukset romukoppaan? Parasetamoli ei autakaan nivelrikkopotilasta

Tuoreen tutkimuksen mukaan parasetamoli on vain hieman lumelääkettä tehokkaampi ja jää selvästi jälkeen monien tulehduskipulääkkeiden tehosta.

Venäläisapteekkien särkylääkkeet ja -voiteet kelpaavat suomalaisille

Kysyimme yleisön mielipiteitä ja kokemuksia venäläisapteekeissa myytävistä lääkkeistä. Suomalaisasiakkaat luottavat etenkin tavallisiin särkylääkkeisiin ja -voiteisiin sekä kiinnittävät huomiota apteekin valintaan.

Irakilaiset varoittavat toisiaan somessa: Älkää tulko Suomeen, täällä on kauheaa

Suomeen tulleet irakilaiset turvapaikanhakijat levittävät sosiaalisessa mediassa viestiä: Suomeen tuleminen on virhe. Maailmanlaajuisessa, suositussa Facebook-ryhmässä moni harkitsee paluuta Irakiin.

Mielijohteesta tehdyt itsemurhayritykset kasvussa – Ruotsissa vedetään yleisin särkylääke kaupoista

Ruotsin lääketurvallisuusvirasto on huomannut ilmiön, joka saa sen rajoittamaan särkylääkkeiden vapaata kauppaa. Nuorten naisten mielijohteesta tehdyt yritykset itsensä vahingoittamiseen parasetamolin avulla ovat lisääntyneet nopeasti.

Akuutissa maanantaina: Parasetamoli yhä useamman myrkytyskuoleman takana

Parasetamoli yhä useamman myrkytyskuoleman takana

Parasetamoli yhä useamman myrkytyskuoleman takana

Parasetamoli yhä useamman myrkytyskuoleman takana

Lääkekaapin paras paikka ei ole vessa tai kylpyhuone

Varsinaista lääkekaappia ei löydy enää läheskään kaikista kodeista. Lääkkeitä säilytetäänkin mitä erilaisimmissa paikoissa. Tärkeää kuitenkin on, että lääkkeet ovat kuivassa paikassa. Siksi wc tai kylpyhuone ovat apteekkarin mukaan huonoja lääkkeiden säilytyspaikkoja.

Finnish authorities vow to keep drugs in pharmacies after Sweden pulls paracetamol from stores

An incident last year in Sweden has renewed the disputed campaign of Finland’s pharmaceuticals regulator Fimea to prohibit the expansion of over-the-counter drug sales to retail locations. Sweden has allowed the sale of non-prescription medicines in retail locations since 2009, but a move to restrict the sale of paracetamol tablets was called for late last year after reported cases of drug poisoning doubled.

Fimea: Ruotsin särkylääkepäätös vahvistaa tarvetta pitää lääkkeet apteekeissa

Ruotsin aikomus vetää parasetamolitabletit pois päivittäistavarakaupasta myrkytystapausten vuoksi on Fimean mielestä selvä esimerkki vapaan lääkemyynnin ongelmista. Lääkealan kehittämis- ja turvallisuuskeskus Fimea on tiukasti reseptittömien lääkkeiden myynnin laajentamista vastaan, kun taas kaupan järjestöt ja kuluttajaviranomaiset ovat vaatineet lääkkeitä päivittäistavarakauppaan.

Millaisia sivuvaikutuksia sinä olet saanut lääkkeistä?

Sekä reseptillä että ilman reseptiä saatavilla lääkkeillä on sivuvaikutuksia. Mistä lääkkeistä sinä olet saanut sivuvaikutuksia ja millaisia ne ovat olleet? Pitäisikö Suomessa keskustella lääkehaitoista enemmän?

Synnytyksen jälkeinen migreenikohtaus voi kestää jopa viikkoja

Synnytyksen jälkeisen migreenikohtauksen laukaisee estrogeenihormonin tason lasku. Usein jopa toimintakykyyn vaikuttava migreenikohtaus ei ole toivottu vieras vastasyntynyttä hoitavalle äidille.

Puoli Suomea käyttää jatkuvasti lääkkeitä – oletko sinä yksi heistä? Varo näitä

Joka toinen suomalainen käyttää päivittäin ainakin yhtä lääkettä. Yksi potilas voi joutua ottamaan enimmillään useita kymmeniä lääkkeitä päällekkäin. Yhteisvaikutukset voivat olla vakavia.

Tutkimus: Parasetamoli ei auta selkäkipuun lumelääkkeitä enempää

Tutkijoiden mukaan tulos herättää kysymyksiä siitä, miksi parasetamolia suositellaan lääkkeeksi alaselän kipuun.

Tutkijoiden mukaan influenssalääke ei ole parasetamolia kummempi

Riippumattoman tutkimusraportin mukaan Tamiflu-influenssalääke lyhentää oireiden kestoa vain reilulla puolella päivällä. Tutkijoiden mukaan valtiot ovat tuhlanneet turhaan ostaessaan lääkkeitä varastoon.

Vanhemmat antavat flunssaiselle lapselleen itsehoitolääkkeitä aiempaa anteliaammin

Lasten lääkitseminen itsehoitovalmisteilla on yleistynyt sitten 90-luvun. Itä-Suomen yliopistossa lauantaina tarkastettavan väitöskirjan mukaan joka kuudes alle 12-vuotias oli saanut jotain itsehoitolääkettä kahden päivän sisällä kyselyhetkestä. Yleisimmin käytetty lääke oli kipulääke parasetamoli.

Tanskalaistutkimus: Äidin käyttämä parasetamoli saattaa kasvattaa ADHD-riskiä

Jos äiti on käyttänyt parasetamolia sisältävää särkylääkettä raskauden aikana, saattaa se tuoreen tanskalaistutkimuksen mukaan lisätä lapsen riskiä sairastua ADHD-tarkkaavaisuushäiriöön.

Tulehduskipulääkkeet eivät lisää keskenmenoja

Raskaana olevat naiset voivat käyttää tulehduskipulääkkeitä ilman pelkoa keskenmenosta, tuore tutkimus osoittaa.

Ruotsalaishäly: Ei parasetamolia raskauden loppuvaiheessa

Suomessa parasetamolia suositellaan raskauden ja imetyksen aikana. Suomalaisprofessori toppuutteleekin vetämästä liian nopeita johtopäätöksiä hiirikokeisiin perustuvasta ruotsalaistutkimuksesta. Parasetamoli on vanha ja yleisesti käytetty lääke.

Kyypakkaus ei riitä kyyn pureman hoitoon

Kyyn pureman jälkeen kannattaa aina lähteä lääkäriin. Kyypakkaus on hyvä ensiapu puremaan, mutta se ei riitä ainoaksi hoitokeinoksi.

Consumption of pain medicines rising steadily in Finland

A professor of social pharmacy urges people to consider non-pharmaceutical ways to relieve pain.

Kivut lisääntyvät - suomalaiset hotkivat särkylääkkeitä

Kipulääkkeiden käyttö Suomessa on kolminkertaistunut 1970-lukuun verrattuna. Ibuprofeenia kulutetaan ylivoimaisesti eniten, mutta parasetamolin käyttö lisääntyy jatkuvasti. Tulehduskipulääkkeiden arvioidaan aiheuttavan jopa 300 kuolemantapausta vuodessa Suomessa.

Tavallinen särkylääke osoittautui terveysvaaraksi Ruotsissa

Parasetamolia on myyty Ruotsin ruokakaupoissa ja kioskeissa nyt kolme vuotta. Yliannosten aiheuttamat myrkytykset ovat lisääntyneet.

Proviisori: Parasetamolin käyttömäärät huolestuttavat

Parasetamolimyrkytykset ovat lisääntyneet ja lääkkeiden kulutus on lisääntynyt kymmenessä vuodessa huikeasti. Suuntaus huolettaa proviisoria, jonka mukaan särkylääkkeitä napsitaan nykyään kuin leipää ja maitoa.

Parasetamolin yliannostus pitkäaikaiskäytössä voi olla hengenvaarallista

Päivittäisessä käytössä parasetamolin vähäinen liikakäyttö voi pitkällä aikavälillä olla jopa hengen vaarallista. Krooniseen kivun lievittämiseen parasetamolia käyttävät ihmiset voivat huomaamattaan ottaa lääkettä yliannostuksen, uutisoi BBC.

Ruotsissa nuoret naiset yrittävät itsemurhaa särkylääkkeillä

Ruotsissa tavallisista särkylääkkeistä on tullut nuorten naisten yleisin tapa yrittää itsemurhaa, kertoo Svenska Dagbladet -lehti. Maan suurimpaan akuuttivastaanottoon, Tukholman Södersjukhusetiin, on tuotu tänä vuonna jo 30 särkylääkkeiden yliannostustapausta.

Parasetamoli saattaa aiheuttaa allergiaoireita nuorille

Parasetamoli-tulehduskipulääkkeen käyttö saattaa lisätä nuorten astmaoireita sekä ihottumaa ja muita allergisia oireita.

Kipulääke lapselle heti eikä hetken kuluttua

Lapsen kipua kannattaa lääkitä heti kivun alkaessa. Ensi viikolla (12.5.) Itä-Suomen yliopistossa tarkastettavasta väitöstutkimuksesta ilmenee, että nopeimmallakin tavalla kipulääke pääsee vaikutuspaikkaan vasta tunnin kuluttua lääkkeen antamisesta. Tämän vuoksi tulehduskipulääke, kuten parasetamoli tai ibuprofeeni, on parasta antaa lapselle heti tarpeen tullessa.

Hoitaja varasti potilaiden huumelääkkeet

Päijäthämäläinen kotisairaanhoidossa ja asumispalvelussa toiminut lähihoitaja on jäänyt kiinni asiakkaidensa huumelääkkeiden varastamisesta. Teot ovat jatkuneet pitkään ja työntekijän onnistui viedä vuosien aikana huomattava määrä potilaiden lääkkeitä.

Infektiolääkäri suosittaa influenssaoireisiin ibuprofeiinia ja parasetamolia

HUS:n lasten ja nuorten sairaalan infektiolääkäri Heikki Peltola suosittelee influenssan oireiden helpottamiseen ibuprofeiinia tai parasetamolia. Ne ovat asperiinia turvallisempi valinta, ja toisaalta teholtaan samanlaisia kuin kalliimmat flunssalääkkeet.

Fever-Reducing Drug Could Weaken H1N1 Vaccine

A popular fever-reducing medicine could weaken the effects of the swine flu vaccine in young children. According to a Czech study, children who are administered paracetamol following vaccinations have a reduced response to the vaccine, reports the newspaper Turun Sanomat and the Finnish Medical Journal.

Tamiflun kysyntä kasvaa Meri-Lapin apteekeissa

Sikainfluenssalääke Tamiflun kysyntä on kasvussa Meri-Lapin apteekeissa. Esimerkiksi Torniossa ja Tervolassa lääkkeen menekki on ollut erityisen nopeassa kasvussa.

Tavallinen kuumelääke voi heikentää rokotteen tehoa

Yleisesti käytetty kuumelääke parasetamoli voi heikentää sikainfluenssarokotteen tehoa pikkulapsilla.

Lääkkeiden väärinkäyttö on lisääntynyt

Lääkeaineet aiheuttavat Suomessa jo enemmän myrkytyskuolemia kuin alkoholi. Haitallisimmat yhdistelmät saattavat syntyä jo yleisesti käytettävien kipulääkkeiden yhteiskäytöstä. Päihdelääkärin mukaan lääkkeiden väärinkäyttö on lisääntynyt myös Pohjois-Suomessa perimmäistä Lappia myöten.

Kuumelääke voi heikentää rokotusten tehoa

Kuumelääkkeet ehkäisevät rokotuksen jälkeisiä kuumeita, mutta samalla ne vähentävät rokotusten tehoa, tuore tutkimus osoittaa. Kuumelääkkeitä ei tulisikaan käyttää rutiininomaisesti pikkulasten rokotusten yhteydessä.

Tulehduskipulääkkeet vaarana sydämelle

Tulehduskipulääkkeiden vaikutukset kehoon

Liike ja särkylääke riittävät akuuttiin alaselkäkipuun

Akuutit alaselän kivut laantuvat yleensä muutamassa viikossa, kunhan ei jää sänkyyn makaamaan ja ottaa säännöllisesti parasetamolityyppistä särkylääkettä.

Kipulääkkeet saattavat lisätä sydäntautiriskiä

Suosittujen kipulääkkeiden kuten aspiriinin, ibuprofeenin ja parasetamolin käyttö saattaa tuoreen tutkimuksen mukaan lisätä miesten sydäntautiriskiä.