Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Naisen varjo

Ketään ei tarvitse sitoa, jos kehitysvammaisten palvelukoti tuntee asiakkaansa – tilanteet kärjistyvät, kun yhteinen kieli puuttuu

Kehitysvammahuollon asumisyksiköissä arkea helpottaa, kun asiakkaiden toiveet, pelot ja kommunikaatiotavat kirjataan muistiin. Vaikeat tilanteet puretaan yhdessä.

 Asperger-diagnoosin saanut Anne istuu puiston penkilllä.

Asperger's in women significantly under-diagnosed

The past 20 years have seen a seven-fold increase in cases of the autism spectrum disorder diagnosed in girls and women in Finland.

 Asperger-diagnoosin saanut Anne istuu puiston penkilllä.

Pääkaupunkiseudulla asuva Anne tunsi lapsesta asti olevansa eri aaltopituudella kuin muut – myöhemmin vaikeuksien syyksi paljastui Asperger

Kahdenkymmenen viime vuoden aikana Asperger-diagnoosin saaneiden naispuolisten määrä on seitsenkertaistunut.

Huonokuntoinen Rimmin palvelutalo

Pudasjärvellä kehitysvammaiset eivät pääsekään terveysasemalle suunniteltuihin väliaikaistiloihin vielä joulun alla

Terveysaseman tilojen remontille ei ole löytynyt vielä varsinaista tekijää. Kaupunki kuitenkin aloittaa tilojen muutostyöt jo huomenna omana työnään.

Häkkisänky.

Ihmisen kahlitseminen lepositeillä tai hillitseminen eristämällä saa kestää vain lyhyen valvotun hetken – "Väkivaltaa ei voi naamioida hoidon taa"

Ihmisen sitomiselle ja eristämiselle tulee olla tarkka perustelu, muistuttaa eduskunnan apulaisoikeusasiamies Maija Sakslin. Hän murehtii myös sitä, että koronan takia hoitolaitoksiin ei ole voitu tehdä yllätystarkastuksia.

Onnikoti Omenapuun rakennus ulkoa.

Police to look into facility's suspected abuse of autistic boy

Details about the alleged abuse in Hämeenlinna were published in an investigative report by Yle on Monday.

Eduskunnan apulaisoikeusasiamies Maija Sakslin A-studiossa.

Eduskunnan apulaisoikeusasiamies kehitysvammaisten epäinhimillisestä kohtelusta: “Tässä on pettänyt kaikki valvonnan tasot”

Ylen MOT-ohjelma paljasti kehitysvammaisten asumisyksikön väärinkäytöksiä. Useasta valvovasta viranomaisesta huolimatta epäkohdat ovat jääneet pimentoon eikä valvonta ole toiminut toivotulla tavalla.

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru.

Perhe- ja peruspalveluministeri Kiuru: "MOT:n kertomat tapaukset eivät kuulu sivistyneeseen yhteiskuntaan"

Krista Kiuru (sd.) muistuttaa, että sosiaali- ja terveysministeriössä valmistellaan lakia sosiaali- ja terveydenhuollon valvonnasta. Ylen MOT kertoi useista epäkohdista kehitysvammaisten kohtelussa.

Rakkohauru on yksi Itämeren avainlajeista. Lajia löytyi muun muassa Helsingin Lauttasaaren edustalta.

Maanantai 8.11.2021 (radio)

Kehitysvammaista poikaa kohdeltiin kaltoin hoivakodissa. Koronapotilaiden määrä kasvaa. Vieraalla kielellä työskentely pelottaa monia suomalasfirmoja. Espoosta löytyi merihapsikkaa. Säätiedot.

Onnikoti Omenapuun rakennus ulkoa.

Poliisi aloittaa esiselvityksen kehitysvammaisen pojan kaltoinkohtelusta hoivakodissa

Poliisi aloittaa selvityksen omasta aloitteestaan. Hämeenlinnan kaupunki on aiemminkin puuttunut havaittuihin epäkohtiin Onnikoti Omenapuussa, mutta esimerkiksi pahoinpitelystä annettu oikeustuomio on jäänyt pimentoon.

Ilmakuva Onnikoti Omenapuusta

Etelä-Suomen avi teki tarkastuksen kehitysvammaisten asumispalveluyksikköön Hämeenlinnassa – yksikön toiminnasta useampi ilmoitus

Onnikoti Omenapuun toiminta on ollut aluehallintoviraston valvonnassa vuonna 2019–2020. Yksikön valvonta on käynnistetty uudelleen alkuvuodesta 2021.

Kuva tuoliin teipillä sidotusta lapsesta. Taustalla kuva Onnikoti Omenapuun rakennuksesta.

Päivät teipattuna tuoliin ja yöt kuormaliinoilla kiinni sängyssä – kehitysvammaisen pojan lainvastainen kohtelu ja pahoinpitely hoivakodissa sai jatkua vuosia

MOT selvitti kehitysvammaisten kohtelun ongelmia Suomessa. Mehiläisen omistamasta asumispalveluyksiköstä paljastui valtava määrä epäkohtia.

Pudasjärvi Rimmin ryhmäkoti

Yksi valitus vei uuden kodin vammaisilta ihmisiltä, edessä on muutto terveysasemalle – 36-vuotiaan kehitysvammaisen äiti: "Pistää niin vihaksi"

Pudasjärvellä Pohjois-Pohjanmaalla kehitysvammaiset ihmiset tarvitsisivat uutta ryhmäkotia. Sen rakentaminen on jäissä valituksen takia. Joukko vammaisia joutuu nyt muuttamaan väistötiloihin vanhalle terveysasemalle.

Uutsivahti-sovelluksen Läheltä-toiminnon esittelykuva

Pudasjärven kehitysvammaisten asumisen puolesta osoitettiin mieltä

Kehitysvammaisten tuki ry pelkää, että heikossa asemassa olevat kehitysvammaiset eivät pääse asumaan asiallisiin tiloihin.

Elmo Ketola Viipurinportin ABC:llä

Tiistai 12.10.2021 (tv)

Vihreiden ministerit. Kehitysvammaisten työt. Tuftaus. Sää.

Oikeuden nimikointilaattoja pöydällä.

Oulun poliisin entiseen ja nykyiseen päällystöön kohdistuneet syytteet työsyrjinnästä hylättiin käräjäoikeudessa

Asia koski Oulun poliisilaitoksella 2019 avoinna ollutta ylikomisarion määräaikaista virkasuhdetta. Käräjäoikeuden mukaan vaikeavammainen ylikomisario ei joutunut syrjinnän kohteeksi tehtävää täytettäessä.

Jyri Lähteenmäki järjestelee tiskikoneeseen meneviä astioita ravintolan tiskihuoneessa.

Kolme kehitysvammaista pääsi tavallisiin palkkatöihin – nyt he ovat työporukoidensa tärkeät lenkit: "Jos Elmo on lomalla, odotamme sen loppumista"

Kehitysvammaiset työntekijät sopeutuvat hyvin avoimille työmarkkinoille työhönvalmentajan avulla. Jyri Lähteenmäki, Elmo Ketola ja Mimmi Laurila ovat työyhteisönsä tärkeitä jäseniä ja arvostettuja työntekijöitä.

Asuntoja rakennetaan Liperissä.

Honkalampi-keskus on toiminut Liperissä jo puoli vuosisataa

Kun keskus avasi ovensa 4. lokakuuuta vuonna 1971, se oli ensimmäinen kehitysvammaisten hoitolaitos Pohjois-Karjalassa.

Hevosen turpa ojentuu kohti kameraa.

Forssassa moni saa tänään iloa päiväänsä taputtamalla hevosta

Forssan seudun hevosviikolla hevosia vierailee vanhusten hoivakotien, kehitysvammaisten asuntolan ja päiväkotien pihoilla.

Anna Seligson

Moni lapsi jää vaille henkilökohtaista apua – yksi epäonnisista on 12-vuotias Verner Seligson, jonka tapaus jakoi KHO:n kahtia

Henkilökohtaisen avun myöntämistä koskeva laki kerää kritiikkiä useilta vammaisjärjestöiltä. Sen tulkinnat johtavat herkästi siihen, etteivät lapset saa vanhemmista riippumatonta apua vapaa-ajan viettoon ja harrastuksiin.

Seita Tenttula Galleria Pihatossa.

31 taiteilijaa saivat vihdoin töitään esille – harvinaisen mahdollisuuden saanut kuvataiteilija nauttii kehuista: "Tämä on aivan mahtavaa"

Erityistä tukea tarvitsevien ihmisten mahdollisuudet tehdä taidetta ja kehittyä ammattitaiteilijoiksi vaihtelevat suuresti eri puolilla Suomea. Kaakkois-Suomessa haluttiin puuttua asiaan järjestämällä näyttely yhdessä taiteen tekijöiden kanssa.

Anu Panula.

Näyttelijä ja teatterinjohtaja Anu Panula on kuollut

Panula perusti Tampereelle Suomen ensimmäisen kehitysvammaisteatterin vuonna 2009. Hän pyöritti sitä pitkälti talkootyönä. Viimeisinä vuosinaan Panula toimi myös muusikkomiehensä omaishoitajana.

Hannun linnan -palvelutalo

Avi huomasi useita puutteita tamperelaisessa aikuisten kehitysvammaisten yksikössä: pahimmillaan alle puolet henkilöstöstä paikalla

Kehitysvammaisten palvelukodissa ei ole ollut tarpeeksi henkilökuntaa eikä vaadittavaa vastuuhenkilöä. Lisäksi asiakkaiden itsemääräämisoikeutta on laiminlyöty. Epäkohdat vaaransivat avin mukaan asiakasturvallisuuden.

Kettu jengi tauolla

Työ on kehitysvammaisille arvokasta, mutta harva saa siitä rahaa – nyt he kertovat, mikä tuo iloa palkattomassa työtoiminnassa

Kehitysvammaliiton mukaan huomattavasti nykyistä useampi kehitysvammainen olisi mahdollista työllistää palkkatöihin oikeanlaisella tuella. Lappeenrannassa työelämätaitoja opiskellaan esimerkiksi mattoja kutomalla.

Nainen seisoo kesähostellin vastaanottotiskin takana.

Kehitysvammaiset ja osatyökykyiset saivat hostellin pyöritettäväkseen – yksi työntekijöistä on Sara Kakkonen: "Välillä juostaan, välillä ei"

Kotkassa on avautunut kesähostelli hiljaiseloa viettäneeseen Kärkisaaren huvilaan. Huvila ja kahvila työllistävät kesän aikana kahdeksan kehitysvammaista ja osatyökykyistä. Kyseessä on työtoiminta, josta ei makseta palkkaa.

Niuvanniemen sairaalan suljetun osaston ulkoilupiha.

Autistinen 13-vuotias poika sai käydä vain tunnin koulua päivässä, sitten hän joutui laitokseen: Sanottiin, että poikamme on psykopaatti, äiti kertoo

Huostaanotoista voitaisiin jättää tekemättä viidennes, jos tarvittava psykiatrinen hoito järjestyisi.

Uutsivahti-sovelluksen Läheltä-toiminnon esittelykuva

Koronalle altistumisia Jurvassa ja Kurikassa – liittyvät Ilmajoen akuuttiosaston tartuntoihin

Altistumisia on tapahtunut mielenterveyskuntoutujien sekä kehitysvammaisten asumisyksiköissä Jurvassa sekä Kurikassa.

Aristen Sia sjunger iklädd peruk och gigantisk rosett.

Syrjintäkohun keskelle joutunut poptähti Sia avasi elokuvantekoaan Ylelle – laulaja eli vuosikausia eristyksissä

Laulaja kertoo Ylen haastattelussa vaikeista ajoistaan ja ammatillisten unelmiensa toteutumisesta. Kuuntele jutun audioklipeistä, kun Sia kertoo saamastaan tuesta.

Oulun poliisilaitos Hiukkavaarassa

Oulun poliisin entistä ja nykyistä päällystöä epäillään työsyrjinnästä – kantelun teki vaikeavammainen poliisi

Vaikeavammaisen poliisin ja Oulun poliisijohdon erilaisia näkemyksiä on puitu oikeudessa aiemmin riita-asiana.

Lapsiryhmä seuraa KulttuuriKetun esittelyä Kemin Taidemuseossa

Kettuhahmo elävöittää kulttuurikierroksia ja lapset saivat sirkusryhmän – kehitysvammaisten kulttuuri- ja liikuntapalveluita kehitetään perinnön turvin

Tavoitteena on madaltaa kynnystä lähteä mukaan toimintaan. Kehitystyötä on tehty kemiläisten kehitysvammaisten hyväksi lahjoitetun perinnön mahdollistamana.

Teemu Törmänen poseeraa kameralle.

Teemu Törmänen suljettiin päiviksi eristyshuoneeseen, koska häntä ei osattu hoitaa – turvallinen koti löytyi viimein, mutta nyt sitä uhkaa uusi sote-laki

Teemu Törmänen asuu vihdoin ryhmäkodissa, jossa häntä osataan hoitaa oikein. Sote-uudistuksen myötä hän saattaa joutua muuttamaan.

Aleksis Salusjärvi

Aleksis Salusjärven kolumni: Kaikkein heikoimmat jäävät veteen piirretyn viivan taakse 

Diagnoosin puute johtaa lievästi kehitysvammaisen elämän helposti traagiseen suuntaan, kirjoittaa Aleksis Salusjärvi. Kolumnin voi myös kuunnella.

Heli ja Tomi Kivilaakso seisovat tiellä

Kun Heli Kivilaakson poika käy häneen käsiksi, hän pelkää kuolevansa: “Viha sitä ihmistä kohtaan on ihan järjetön, mutta se menee onneksi ohi”

Kun erityislapsi käyttäytyy väkivaltaisesti muita perheenjäseniä kohtaan, apua on vaikea saada.

Uutsivahti-sovelluksen Läheltä-toiminnon esittelykuva

Kotkaan rakennetaan uusi ryhmäkoti autismikirjon henkilöille – valmistuu ensi kesänä

Ryhmäkoti on Autismisäätiön mukaan Kymenlaaksossa ensimmäinen, joka yhdistää asumisen ja päiväaikaisen toiminnan.

Vanhoja puutaloja.

Juuan keskustaan avataan kesällä kehitysvammaisten asumisyksikkö

Poikolanpihan rakennuttaa Juuan kunta. Toiminnasta vastaa Siun sote.

Herkkuräbärit esiintyy Satu Nesteojan johdolla

Taidetta suurella sydämellä Turussa – oman jutun löytäminen on kehitysvammaisille ja muille tukea tarvitseville iso juttu

Kulttuurikutsu on erityistä tukea tarvitsevien vuotuinen kulttuuritempaus, joka nähdään tänä vuonna Yle Areenassa.

Rääkkylä palvelukoti

Aluehallintovirasto määräsi kaksi palvelukotia kiinni Rääkkylässä – kunnan sosiaali- ja terveyspalvelut on ulkoistettu Terveystalon hoidettavaksi

Puutteita on muun muassa asiakkaiden turvallisuudessa ja huumausaineita sisältävien lääkkeiden säilytyksessä.

Jonna Pulliainen ja kehitysvammainen tytär Veera.

Kun lasten hoivakoti lopetti, perheet joutuivat pulaan – Jonna Pulliainen hoitaa sairasta tytärtään ilman hänelle kuuluvia vapaita: "Olen lapsen kanssa yksin"

Lakisääteiset vapaat eivät toteudu, koska Eksotella on liian vähän hoitopaikkoja lapsille. Ongelmia on ollut muuallakin Suomessa.

Eskoon palvelukeskuksen uuden rakennuksen ja liikuntasalin pääty.

Eskoo vähentää rajusti väkeä ja myllää toimintojaan – kulurakenne ollut jo vuosia kestämätön

Eskoon sosiaalipalvelujen kuntayhtymä irtisanoo, lomauttaa, luopuu ja uudelleenjärjestelee tappiollista organisaatiotaan.

Äiti Saara Tolonen pitelee hellästi sylissään pientä Hilda-vauvaa, jolla happiviikset.

Pikku Hildan ei pitänyt elää: “Edelleenkin jotkut lääkärit sanovat, että kohta Hilda kuolee – se vaikeuttaa hoitojen ja avun saamista”

Vammaisjärjestöt ja -perheet pelkäävät, että kehitysvammaisia rajataan korona-aikana tehohoidon ulkopuolelle.

Ljusa manshänder i närbild

Tuulentuvan asukkaat karanteeniin Somerolla

Tuulentuvan ryhmäkodissa on 13 asukaspaikkaa kehitysvammaisille aikuisille.

Näkymä Kajaanin kirkon aulasta.

Kajaanin seurakunta julkaisee hartausvideoita somessa erityisryhmille – pastori: "Sanomaakin kaivataan nyt ehkä enemmän"

Seurakunta ryhtyi tekemään videoita sen jälkeen, kun kielto yleisistä kokoontumisista tuli voimaan.

Sairaanhoitaja käsittelee hengityskonetta Meilahden tornisairaalassa.

Lääkärit päättivät rajata 8-vuotiaalta monivammaiselta pojalta hengityskonehoidon epidemian keskellä – TAYS kieltää koronan vaikuttaneen päätökseen

Vammaisperheyhdistyksen mukaan monissa perheissä pelätään tällä hetkellä koronan vaikutuksia hoidon saamiseen.

Sonja Koskela istuu  nojatuolissa ja hymyilee kameralle.

Sonja Koskelo sai tietää vasta aikuisena olevansa kehitysvammainen – tuhannet lievät kehitysvammat jäävät pimentoon

Kuntoutuslääkärin mukaan kouluissa pitäisi entistä useammin perehtyä siihen, mistä lasten ja nuorten oppimisvaikeudet johtuvat.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle