Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Sofia Kaunisto esittelee tekemäänsä tyynyä Loimaan toimintakeskuksessa

Uusi vammaispalvelulaki muuttaa todennäköisesti vammaisten kuljetukset toimintakeskuksiin maksullisiksi

Uusi vammaispalvelulaki on kalkkiviivoilla. Kehitysvammaisille se tuo lisää selkeyttä, mutta samalla uusia kustannuksia. Moni kehitysvammainen hyväksyy mitättömän palkan, jotta eläke ei keskeytyisi.

Milja ja Kati näyttävät kameralle Lukaksen kuvaa portugalilaisessa kauppahallissa.

Kun Katin poika Lukas vietiin Suomesta yli vuosi sitten, viranomaiset nostivat kädet pystyyn – MOT perehtyi tapaukseen ja löysi etsintäkuulutetun isän

Kehitysvammaisen, mutta virallisesti aikuisen Lukaksen tapaus osoittaa, miten suomalaisviranomaisten keinot ovat vähissä, vaikka tapaus täyttäisi monia lapsikaappauksen tunnusmerkkejä.

Mies pukee vaikeasti vammaista poikaansa. Äiti istuu pöydän ääressä ja katsoo.

Marja-Leena Rentola on käyttänyt elämänsä 39-vuotiaan poikansa hoitoon – nyt pieneen palkkioon tulee sadan euron korotus

Kanta-Häme nostaa omaishoitajien tukia, monella muulla alueella mennään toiseen suuntaan. Marja-Leena Rentolan tuki nousee, mutta kuukausipalkkio vastaa yhä parin vuorokauden laitoshoidon hintaa.

Kolmeen osaan jaettu kuva Joonasta, Jessestä ja Jarnosta, jotka tutustuvat armeijaan Intti tutuksi -leirillä.

Joona, Jesse ja Jarno tutustuvat armeijaan kehitysvammaisille suunnatulla leirillä, jonka suosio on joka vuosi taattu

Moni kehitysvammainen on kiinnostunut maanpuolustuksesta, vaikkei olisikaan palveluskelpoinen. Intti tutuksi -leirin osallistujat ovat motivoituneita harjoittelemaan armeijan toimintaan kuuluvia taitoja.

Placeholder-kuvituskuva, jossa on sininen kartta ja teksti: Läheltä.

Kolpeneen palvelukeskuksen vastuut siirtyvät Lapin hyvinvointialueelle – Myllärin koulu Rovaniemen kaupungin ylläpidettäväksi

Myllärin koulun toiminta jatkuu toistaiseksi samoissa tiloissa, jotka kaupunki vuokraa hyvinvointialueelta. Kuntayhtymältä kaupungille siirtyy yhteensä 30 työntekijää.

Hoitaja pitää lähikuvassa koronarokotetta ja neulaa.

Tiistai 1.11.2022 (radio)

Koronarokotukset. Työvoimapula. Taksit. Kehitysvammaliitto ja TPS. Talvirenkaat. Sääennuste.

En vit rullstol målad på blått underlag på en parkeringsplats.

Toimittajalta: Tiedätkö, mitä vammaispalvelulaki tarkoittaa? En minäkään, vaikka laki koskee juuri minua

Marinin hallitus on viime metreillään edistämässä vammaispalvelulain uudistusta. Ylen politiikka ja yhteiskunta -toimituksen harjoittelija Niilo Turunen kertoo, mistä laissa on kyse.

Oulun Kärppien ja Lahden Pelicans ottelu 14.9.2022

Sauli Lempiäinen on onnekas, kun pääsee lätkäpeleihin – monelle avustajaa tarvitsevalle se ei onnistu, koska lakia tulkitaan väärin

Kehitysvammaiset eivät pääse aina osallistumaan tapahtumiin, joihin haluaisivat mennä. Tarvittavaa tukea ei ole alibudjetoinnin takia tai lakia ei noudateta. Seurasimme, kun Pauliina, Sauli ja Tero nauttivat Kärppä-pelistä.

Lappeenrannan kehitysvammaisten tuen puheenjohtaja Mervi Hendunen.

Naapurit yrittivät kuukausia estää kehitysvammaisten palvelutalon tulon – nyt "negatiivisia vaikutuksia" eritellyt valitus vedetäänkin pois

Naapuruston rivitaloyhtiön asukkaat yrittivät estää palvelutalon rakentamisen muun muassa vetoamalla asumisviihtyvyyden kärsimiseen. Rakennuttajan ja omaisten mielestä valitus oli selkeää syrjintää.

Alaotsikko: Pudasjärvellä Pohjois-Pohjanmaalla kehitysvammaiset ihmiset tarvitsisivat uutta ryhmäkotia. Sen rakentaminen on jäissä valituksen seurauksena. Joukko vammaisia joutuu nyt muuttamaan väistötiloihin vanhalle terveysasemalle.

Kehitysvammaisten ryhmäkoti jumittui valituslimboon, nyt vammaisille lankeaa lisälasku – "Kaikin puolin ilkeä prosessi", harmittelee rakennuttaja

Ryhmäkoti valmistuu Pudasjärvelle noin 2,5 vuotta myöhässä, koska hankkeesta valitettiin ja projekti oli pitkään jäissä. Rakennuskustannukset ovat ehtineet nousta. Vammaisille se tarkoittaa korkeampia vuokria.

Ryhmäkodin ihmiset terveystalon tiloissa keskustelevat.

Viivästyneen ryhmäkodin rakennustyöt päästiin aloittamaan – kehitysvammaisilla edessä kuitenkin vielä yli vuosi asumista vanhalla terveysasemalla

Pudasjärvellä kehitysvammaiset joutuivat muuttamaan väistötiloihin tänä vuonna, koska heidän aiempi palvelukotinsa kävi asumiskelvottomaksi. Uuden rakentaminen on venynyt valituskierteen myötä.

Poika halaamassa hevosta.

Uhkailua, tarpeetonta vallankäyttöä ja selittämättömiä ruhjeita – ongelmat jatkuvat kaltoinkohtelusta kiinni jääneessä Mehiläisen hoivakodissa

Sadat päiväkirjaukset paljastavat yksikön työntekijäpulan ja väkivaltaisen arjen. MOT-toimituksen haltuunsa saamassa dokumentissa Mehiläisen päällikkö myöntää, että yksikössä on ollut kaaos.

Vammaisaktivisti ja toimittaja Sanni Purhonen hymyilee kameralle istuessaan pyörätuolissaan Pasilan Konepajalla.

"Minne pakenet, jos asut esteellisessä kerrostalossa ja tulee pommitus?" Vammaiset jäävät helposti sodan jalkoihin, sanoo vammaisaktivisti

Suomessa on vammaisten kohdalla periaatteessa hyvä lainsäädäntö, mutta käytännössä sitä ei aina osata noudattaa, sanoo toimittaja ja vammaisaktivisti Sanni Purhonen Ylen 8 minuuttia -ohjelmassa.

Kusivuotias erityislapsi Hilda Tolonen katsoo kameraan kukkaseppele päässään.

Hilda juhli kuudetta syntymäpäiväänsä, vaikka elinaikaa annettiin aikanaan vain muutama päivä – "Maskin käyttö on ollut meille siunaus"

Korona-ajan eristys ja muut varotoimet katkaisivat jokakuisen sairaalakierteen. Se vaati uhrauksia koko kahdeksan lapsen uusperheeltä, mutta Hildasta kasvoi ennusteiden vastaisesti eskarilainen.

Ihmiset istuvat penkeillä ulkoilmassa kesäjuhlassa kuuntelemassa musiikkiesitystä.

Kehitysvamma-sana koetaan leimaavana, siksi kuusamolainen yhdistys halusi olla edelläkävijä ja vaihtoi nimensä

Kehitysvammaisuus on tärkeä termi, kun määritellään ihmisen tuen tarvetta, mutta sanaa käytetään myös haukkumasanana. Arkikielessä sanaa ei edes tarvittaisi, sanoo Kehitysvammaliiton toiminnanjohtaja.

Kaverukset Antti Lukka (vasen) ja Topi Eskola

Antti Lukka ja Topi Eskola aikovat uida ja herkutella koko kesän yhdessä – samanlaista ystävyyttä toivoo moni muukin kehitysvammainen

Tuoreen väitöstutkimuksen mukaan kehitysvammaisilla lapsilla ja nuorilla on usein vähemmän ystäviä kuin vammattomilla ikätovereilla.

Teatterin lavalla kaksi miestä kättelevät. He ovat pukeutuneena teatteriasuihin. Toisella miehistä on yllään puku toppahattuineen ja kävelykeppeineen. Toinen on pukeutunut kulkuriksi.

Valtava muutos tapahtui, kun kehitysvammaiset saivat ilmaista itseään: "Se, joka seisoi verhoissa käsi ohjaajan kädessä, saattoi juosta lopuksi yksin pihalla"

Ensimmäistä kertaa Lappeenrannassa järjestetty kehitysvammaisten näyttämötaiteen festivaali tuo isolle lavalle esitysten kirjon. Hyppy-festivaalin perustaja Katriina Honkanen korostaa nähdyksi tulemisen tärkeyttä.

Kehitysvammainen Laura Saari pitää kiinni isänsä Jouni Saaren kädestä.

Forssan seudulla kaivataan lisää kehitysvammaisten perhehoitajia

Kehitysvammaisten KeVa-perhehoidon ennakkovalmennus alkaa Forssan seudun hyvinvointikuntayhtymässä syksyllä 2022.

Ylen kolumnisti Auli Viitala.

Auli Viitalan kolumni: Hyvän elämän resepti on porukkaan kuuluminen, vapaus ja oikeus muuttua

Vaikeasti kehitysvammaisten ihmisten tahdosta ja toiveista on mahdollista saada tietoa, mutta se vaatii aikaa ja paneutumista. Molempia on oltava, jos haluamme taata hyvän elämän kaikille, kirjoittaa Viitala.

Keilailja Tuomo Kukkohovi ja juoksija Kai Koljonen Heinäpään keilahallilla.

Oululaisurheilijat Tuomo Kukkohovi ja Kai Koljonen kahmivat hopeamitaleita kehitysvammaisten Special Olympics -tapahtumasta

Kokoneet kisakävijät saalistivat peräti viisi hopeamitalia Maltalla eilen päättyneissä kilpailuissa. Kukkohovi keilasi kolme hopeaa, ja Koljonen pääsi mitalin makuun kahdesti yleisurheilussa.

Anonyymi ihminen katsoo televisiota pyörätyolissa.

Vuoden Tiedekynä -palkinnon voitti vaikeasti kehitysvammaisten vuorovaikutusta tutkinut Sonja Miettinen

Kehitysvammaiset saavat hyvää fyysistä hoivaa, mutta sosiaalinen vuorovaikutus jää vajaaksi.

Viljami ja Mira Koivulahti sylikkäin. Molemmat hymyilee.

Kun aviomies oli sulkenut puhelimen, Mira Koivulahden piti päättää, saako hänen lapsensa elää – "Meiltä odotettiin raskauden keskeytystä"

Kehittyneiden seulontojen vuoksi on harvinaista, jos Downin oireyhtymää ei todeta jo raskauden aikana. Yhä useammat vanhemmat joutuvat siksi päättämään, haluavatko synnyttää kehitysvammaisen lapsen.

Ihmismeri kannattelee valtavan kokoista Ukrainan lippua Senaatintorilla.

Maanantai 18.4.2022 (radio)

Vaikeavammaisten avustajat. Lvivin pommitus. Harkovan tilanne. Ekumeeninen rukoushetki. Ruotsin mellakat. Sääennuste.

Kehitysvammainen Eveliina pyörätuolissa maalaustelineen edessä, taustalla äiti Sari.

Eveliina ei osaa kunnolla lukea tai kirjoittaa, mutta joutuu toimimaan työnantajana – nyt niskassa ovat tuhansien eurojen korvaukset

MOT:n selvityksessä paljastuu, että kunnat käytännössä pakottavat kehitysvammaisia ja heidän omaisiaan työnantajiksi omille avustajilleen. Syynä ovat taloussäästöt.

Alex Karioja (keskellä) vanhemmat Maarit Rasinkangas ja Jarkko Karioja

Vaikeasti kehitysvammainen poika joutui väärään hoitopaikkaan ja itki äitinsä perään eristyksessä – "Aksu maksoi tästä kovan hinnan", suree isä

Kehitysvammaliiton mukaan eri puolilla maata on ollut tilanteita, joissa kehitysvammaisia on ohjautunut akuutissa avuntarpeessa hoitoon vääriin paikkoihin.

Lähikuva pyörätuolin pyöristä.

Sota Ukrainassa on herättänyt huolta myös kehitysvammaisten parissa – erityisryhmien evakuointi olisi vaikeaa, mutta siihen on varauduttu

Kehitysvammaisten asumisyksiköissä on olemassa pelastussuunnitelmat monenlaisiin kriisitilanteisiin.

Äitejä ja lapsia kellarissa.

Kehitysvammaiset jäävät Ukrainassa sodan jalkoihin – on vaikea paeta sekä ymmärtää pelottavia muutoksia, sanoo Ylen haastattelema omaishoitaja

Ukrainassa elää noin 100 000 kehitysvammaista. Heistä vajaa kolmannes asuu laitoksissa, joista uhkaa loppua niin henkilökunta kuin lääkkeetkin.

Piia Martikainen venyttelee käsiään.

Kehitysvammaiset jäävät usein liikuntaharrastusten ulkopuolelle – Piia Martikainen, 40, aloitti voimistelun heti, kun sopiva ryhmä perustettiin

Kehitysvammaisten liikunnan lisääminen vaatii aktiivisia toimijoita. Kaksi joensuulaista erityispedagogiikan opiskelijaa löysi soveltavan rytmisen voimistelun sosiaalisesta mediasta ja sitten ideasta tuli totta.

Valmentaja Noora Kantola, Pauliina Oksman, Selma Heikkinen ja Piia Martikainen koukistavat polviaan harjoituksissa liikuntasalissa.

Torstai 17.2.2022 (tv)

Bensan hinta. Kehitysvammaisten liikkunta. Nurmijärven lumiukot. Sääennuste.

Minna Laakkonen katsoo kameraan

Kiista lykkäsi kehitysvammaisten kodin rakentamista, mutta nyt oikeus pani sille pisteen – Laakkosille se on "maailman paras uutinen"

Korkein hallinto-oikeus päätti vasta, ettei se käsittele Pudasjärven kehitysvammaisten ryhmäkodista jätettyä valitusta. Ryhmäkotia päästäneen rakentamaan tänä keväänä.

lastensuojelu, Kotikallio, Kouvola, lounas

Tampereella lautakunta joutuu pohtimaan, onko 7 euroa laitosateriasta liikaa kehitysvammaisten päivätoiminnassa

Päivätoiminnassa tarjottavan lounaan hinta nousi monessa paikassa, kun lakimuutos siirsi ateriamaksujen perimisen palveluntuottajilta kunnalle.

Uutsivahti-sovelluksen Läheltä-toiminnon esittelykuva

Iijokiseutu: Korkein hallinto-oikeus ei ottanut käsiteltäväksi Pudasjärven kehitysvammaisten ryhmäkodin rakentamisvalituksia

KHO:n päätös tarkoittaa, että Pohjois-Suomen hallinto-oikeuden päätös jää voimaan.

Teksti, jossa lukee Käsikirjoitus.

Elämä muiden armoilla: käsikirjoitus

Lue tästä ohjelman käsikirjoitus.

Onnikoti Harjun opastekyltti, johon on merkitty palvelukotiin kuuluvat rakennukset. Kyltti on kuurassa, ympärillä lumihanki.

Mehiläinen käy yt-neuvotteluja kehitysvammaisten palvelukodin lakkauttamisesta Lahdessa – perusteena pula työvoimasta

Vain pari vuotta sitten toimintansa aloittaneessa Onnikoti Harjussa on 12 asukasta.

Kuvassa kuvakortteja

Vammaiset lapset ovat ilman väliaikaista hoitopaikkaa Kuopiossa – osa perheistä on jäänyt ilman tukiverkkoa

Hoitajapula näkyy omaishoitajien arjessa. Ympärivuorokautista hoitoa tarjotaan lapsille uudelleen vasta huhtikuussa.

Isä hoitaa kehitysvammaista poikaa, joka istuu pyörätuolissa.

Kuka pitää vammaisten puolia? – Hyvinvointialueiden rahoituksen riittävyys huolettaa palvelujen käyttäjiä

Vuoden kuluttua aloittavat hyvinvointialueet nielevät sisäänsä myös vammaispalvelut. Moni murehtii jo, löytyykö palveluille puolustajaa, kun käyttäjät ovat marginaalinen ryhmä.

Naisen varjo

Ketään ei tarvitse sitoa, jos kehitysvammaisten palvelukoti tuntee asiakkaansa – tilanteet kärjistyvät, kun yhteinen kieli puuttuu

Kehitysvammahuollon asumisyksiköissä arkea helpottaa, kun asiakkaiden toiveet, pelot ja kommunikaatiotavat kirjataan muistiin. Vaikeat tilanteet puretaan yhdessä.

 Asperger-diagnoosin saanut Anne istuu puiston penkilllä.

Asperger's in women significantly under-diagnosed

The past 20 years have seen a seven-fold increase in cases of the autism spectrum disorder diagnosed in girls and women in Finland.

 Asperger-diagnoosin saanut Anne istuu puiston penkilllä.

Pääkaupunkiseudulla asuva Anne tunsi lapsesta asti olevansa eri aaltopituudella kuin muut – myöhemmin vaikeuksien syyksi paljastui Asperger

Kahdenkymmenen viime vuoden aikana Asperger-diagnoosin saaneiden naispuolisten määrä on seitsenkertaistunut.

Huonokuntoinen Rimmin palvelutalo

Pudasjärvellä kehitysvammaiset eivät pääsekään terveysasemalle suunniteltuihin väliaikaistiloihin vielä joulun alla

Terveysaseman tilojen remontille ei ole löytynyt vielä varsinaista tekijää. Kaupunki kuitenkin aloittaa tilojen muutostyöt jo huomenna omana työnään.

Häkkisänky.

Ihmisen kahlitseminen lepositeillä tai hillitseminen eristämällä saa kestää vain lyhyen valvotun hetken – "Väkivaltaa ei voi naamioida hoidon taa"

Ihmisen sitomiselle ja eristämiselle tulee olla tarkka perustelu, muistuttaa eduskunnan apulaisoikeusasiamies Maija Sakslin. Hän murehtii myös sitä, että koronan takia hoitolaitoksiin ei ole voitu tehdä yllätystarkastuksia.

Onnikoti Omenapuun rakennus ulkoa.

Police to look into facility's suspected abuse of autistic boy

Details about the alleged abuse in Hämeenlinna were published in an investigative report by Yle on Monday.

Eduskunnan apulaisoikeusasiamies Maija Sakslin A-studiossa.

Eduskunnan apulaisoikeusasiamies kehitysvammaisten epäinhimillisestä kohtelusta: “Tässä on pettänyt kaikki valvonnan tasot”

Ylen MOT-ohjelma paljasti kehitysvammaisten asumisyksikön väärinkäytöksiä. Useasta valvovasta viranomaisesta huolimatta epäkohdat ovat jääneet pimentoon eikä valvonta ole toiminut toivotulla tavalla.

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru.

Perhe- ja peruspalveluministeri Kiuru: "MOT:n kertomat tapaukset eivät kuulu sivistyneeseen yhteiskuntaan"

Krista Kiuru (sd.) muistuttaa, että sosiaali- ja terveysministeriössä valmistellaan lakia sosiaali- ja terveydenhuollon valvonnasta. Ylen MOT kertoi useista epäkohdista kehitysvammaisten kohtelussa.

Rakkohauru on yksi Itämeren avainlajeista. Lajia löytyi muun muassa Helsingin Lauttasaaren edustalta.

Maanantai 8.11.2021 (radio)

Kehitysvammaista poikaa kohdeltiin kaltoin hoivakodissa. Koronapotilaiden määrä kasvaa. Vieraalla kielellä työskentely pelottaa monia suomalasfirmoja. Espoosta löytyi merihapsikkaa. Säätiedot.

Onnikoti Omenapuun rakennus ulkoa.

Poliisi aloittaa esiselvityksen kehitysvammaisen pojan kaltoinkohtelusta hoivakodissa

Poliisi aloittaa selvityksen omasta aloitteestaan. Hämeenlinnan kaupunki on aiemminkin puuttunut havaittuihin epäkohtiin Onnikoti Omenapuussa, mutta esimerkiksi pahoinpitelystä annettu oikeustuomio on jäänyt pimentoon.

Ilmakuva Onnikoti Omenapuusta

Etelä-Suomen avi teki tarkastuksen kehitysvammaisten asumispalveluyksikköön Hämeenlinnassa – yksikön toiminnasta useampi ilmoitus

Onnikoti Omenapuun toiminta on ollut aluehallintoviraston valvonnassa vuonna 2019–2020. Yksikön valvonta on käynnistetty uudelleen alkuvuodesta 2021.

Kuva tuoliin teipillä sidotusta lapsesta. Taustalla kuva Onnikoti Omenapuun rakennuksesta.

Päivät teipattuna tuoliin ja yöt kuormaliinoilla kiinni sängyssä – kehitysvammaisen pojan lainvastainen kohtelu ja pahoinpitely hoivakodissa sai jatkua vuosia

MOT selvitti kehitysvammaisten kohtelun ongelmia Suomessa. Mehiläisen omistamasta asumispalveluyksiköstä paljastui valtava määrä epäkohtia.

Pudasjärvi Rimmin ryhmäkoti

Yksi valitus vei uuden kodin vammaisilta ihmisiltä, edessä on muutto terveysasemalle – 36-vuotiaan kehitysvammaisen äiti: "Pistää niin vihaksi"

Pudasjärvellä Pohjois-Pohjanmaalla kehitysvammaiset ihmiset tarvitsisivat uutta ryhmäkotia. Sen rakentaminen on jäissä valituksen takia. Joukko vammaisia joutuu nyt muuttamaan väistötiloihin vanhalle terveysasemalle.

Uutsivahti-sovelluksen Läheltä-toiminnon esittelykuva

Pudasjärven kehitysvammaisten asumisen puolesta osoitettiin mieltä

Kehitysvammaisten tuki ry pelkää, että heikossa asemassa olevat kehitysvammaiset eivät pääse asumaan asiallisiin tiloihin.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle