Uusimmat artikkelit
Väitös: Päihteiden käyttö ei saa olla este psykiatriselle hoidolle
Tuoreen tutkimuksen tulokset osoittavat, että masennusta kannattaa hoitaa aktiivisesti, vaikka potilaalla olisikin hoitoon tullessa runsasta alkoholin käyttöä.
Tutkimus: Monipuoliset mielenterveyspalvelut ehkäisevät masennuksesta johtuvaa eläköitymistä
Tutkimus selvitti erikseen palveluiden yhteyttä eläköitymiseen kaupungeissa, taajaan asutuissa kunnissa ja maaseudulla. Maaseudun kunnat poikkesivat muista.
Väitöstutkimus: Alle 18-vuotiaana psykoosiin sairastuneilla parempi toipumisennuste kuin iäkkäämmillä
Alaikäisenä psykoosiin sairastuneita verrattiin myös samanikäisiin muihin mielenterveyden häiriöihin sairastuneisiin. Pitkänajan ennuste oli pääosin samanlainen, mutta työelämässä tiet erosivat.
Satapsykiatrian uudessa rakennuksessa ei enää tarvita omia huoneita henkilökunnalle, kun tekoäly tehostaa tilojen käyttöä
Pilotin perusteella uusi järjestelmä kasvattaa Satapsykiatrian tilojen käyttöastetta nykyisestä 30 prosentista noin 80 prosenttiin.
Kävimme läpi vaaliohjelmat – tällaisia ratkaisuja puolueet esittävät mielenterveyden kriisiin
Tarvitaanko terapiatakuu, pitääkö psykoterapeuttikoulutuksen olla ilmaista? Yle selvitti, millaisia keinoja yhdeksällä eduskuntapuolella on mielenterveyskriisin ratkaisemiseksi.
Ylöjärvi yrittää vastata mielenterveyden kriisiin pika-apupisteellä – apua hakevat esimerkiksi jonoissa jumittavat
Ylöjärven Mielikioski tarjoaa ihmisille ennaltaehkäisevää apua. Kävijöiden yhteydenotoissa näkyvät elämäntilanteet, haasteet omassa jaksamisessa ja yksinäisyys.
Pirkanmaan psykiatrian palvelujen tilanne halutaan pikaiseen selvitykseen, jonot kasvavat ja lähetteiden määrä on jyrkässä kasvussa
Pääongelmana on, että henkilöstöä on useilla eri ammattialoilla liian vähän.
Pakko-oireista kärsivä Eveliina, 24, jankkaa ja jossittelee asioita loputtomiin – lamaannuttava ajattelu kohdistuu jopa poikaystävään
Jopa kymmenet tuhannet suomalaiset kärsivät pakko-oireisista häiriöistä. Oireita ei aina tunnisteta saati hoideta. Nyt sairauteen on julkaistu ensimmäinen Käypä hoito -suositus.
Kuolemaansa toivoneelle lyötiin yhdeksän lääkettä kouraan, lääkäriä hän ei ole tavannut pian vuoteen
Tampereen yliopistollisen sairaalan psykiatrian jonossa on tällä hetkellä 1800 ihmistä. Sari on yksi heistä, mutta toivo hoidon saamisesta on jo käytännössä menetetty.
Mielenterveyschat tarjoaa maksutonta matalan kynnyksen keskusteluapua Jyväskylän, Uuraisten ja Hankasalmen asukkaille
Keski-Suomen hyvinvointialue käynnistää verkossa uuden matalan kynnyksen mielenterveyschat-palvelun. Palvelussa voi keskustella mieltä kuormittavista asioista matalalla kynnyksellä.

Tiistai 7.3.2023 (radio)
Kesätyöpaikat.Taksinkuljettajapula. Mielenterveyspalvelut. Energiajuomat. Heikot jäät. Sää.
Psykoterapiajärjestelmä suosii hyväosaisia – tietokirjailija Sanna-Kaisa Hongisto pääsi terapiaan ja havahtui sen epäoikeudenmukaisuuteen
Kelan tukemaan kuntoutuspsykoterapiaan valikoituu varsinkin korkeasti koulutettuja ja naisia. Mielenterveysjärjestö Mieli pitää tilannetta käänteisenä tulonsiirtona hyväosaisille.
Aluehallintovirasto: Lasten ja nuorten mielenterveyspalveluissa ei ole ollut riittävästi lääkäreitä ja psykologeja
Aluehallintoviraston mukaan Kuopion kaupunki on kuitenkin onnistunut purkamaan jonot lasten ja nuorten mielenterveyspalveluissa, ja hoitoon pääsy on nopeutunut.
Yli 15 000 euroa psykoterapeuttikoulutuksesta maksaneiden kohtalo on edelleen epävarma – korkein hallinto-oikeus palautti kiistan alkupisteeseen
KHO:n mukaan Valviralla ei ollut oikeutta hylätä psykoterapeutin hakemusta selvittämättä asiaa tutkinnosta vastanneen brittiyliopiston kanssa.
Mielenterveyspalvelut sakkaavat kaikilla tasoilla – Sanna Lassilan terapia alkoi kahden vuoden etsinnän jälkeen: ”Nyt suunta on hyvä”
Esimerkiksi Lapissa psykiatrian hoitotakuun rajat paukkuvat ja myös matalan kynnyksen palvelut ovat ruuhkautuneet. Nuorisotyöntekijöitä on pyydetty jonossa jumittavien nuorten avuksi.
Mikael Virtanen, 22: ”Aina pitää jostain stressaa” – kysyimme nuorilta, miksi arki oikeasti ahdistaa
Lähetteiden määrä nuorten psykiatriseen hoitoon on kasvanut jatkuvasti vuodesta 2015 lähtien. Nuorisopsykiatrian ylilääkärin mukaan nuorten arjessa ei ole nyt kaikki kunnossa.
Avunhakijoista vain kolmannes miehiä − kriisipuhelimeen soitetaan useammin, mutta sukupuoliosuus ei ole muuttunut
Asiantuntija mukaan miesten empiminen avun hakemisessa on johdannaista kulttuurisista ja sukupuolisista tekijöistä.
Auli Viitalan kolumni: Psykoterapia on surkea harrastus
Koira ei ole terapeutti vaan lemmikki. Puutarhanhoito ei ole terapiaa vaan harrastus. Psykoterapia taas on aika kamalaa mutta pakko niellä, kirjoittaa Viitala.
Suomessa voisi olla miljoona sairauspäivää vähemmän, jos mielenterveyden ongelmia hoidettaisiin eri tavalla, lupaa uusi hanke
Terapiat etulinjaan -hankkeessa parannetaan muun muassa mielenterveyspalveluiden saatavuutta. Toimintamallin käyttöönottamiseksi tarvitaan päätökset hyvinvointialueilla.

Tanskan mielenterveyspalvelut kriisissä – "Piti sattua joukkoampuminen, että päättäjät heräsivät"
Tanskassa psykiatrinen hoito ja hoitoon pääsy on takerrellut vuosia, ja kesällä sattunut ammuskelu ostoskeskuksessa on kiihdyttänyt keskustelua. Mielenterveyspalvelut ovat yksi ensi viikon vaalien teemoista.
Psykologi kannustaa mielenterveyden ongelmista kärsiviä pikaisesti takaisin töihin: "Kun kotona alkaa olla tylsää, on aika palata"
Työelämä tukee mielen hyvinvointia monin tavoin. Silti se nähdään usein terveyden vaarantavana taakkana.
Psykiatrisia osastopaikkoja on karsittu rajusti – Tarmo Raatikainen tietää kokemuksesta, miten tärkeää on päästä osastohoitoon
Psykiatrisia sairaalapaikkoja on vähennetty Suomessa viidessä vuodessa yli 40 prosenttia, ja karsiminen jatkuu. Korvaavaa hoitoa ei ole vielä riittävästi saatavilla.
Kuopion seurakunnat aloittavat nuorten auttamiseen tarkoitetun Saapas-toiminnan – toimintaan etsitään parhaillaan vapaaehtoisia
Saapas-toiminta käynnistetään, koska seurakunta haluaa auttaa alueen nuoria ja olla nuorten tukena.
Lasten mielenterveysongelmat pahenevat, ja se näkyy koulupsykologin vastaanotolla – yhden vastuulla voi olla jopa 1 000 oppilasta
Kuopiossa oppilaiden ahdistuneisuus, mielialaoireilu ja itsetuhoisuus sekä keskittymisongelmat ovat lisääntyneet huomattavasti. Suomen Psykologiliiton mukaan koulupsykologeista on pulaa ympäri Suomen.
Ennen psykoosia kirjailija Juha Hurme piti itseään immuunina mielenterveysongelmille: “Olen täysin tietoinen, että voin sairastua uudestaan, enkä pelkää sitä”
Juha Hurme käveli itse suljetulle osastolle ja ilmoitti olevansa kuollut. “Olin harhojen vallassa”, Hurme kertoo Sean Ricksille Ylen Perjantai-ohjelmassa.
Auli Viitalan kolumni: Satavuotiasta neuvolaa tekee mieli onnitella risupuskalla
Äidin mielenterveyshäiriö ei kiinnostanut neuvolaa, vaikka sen pitäisi puuttua lapsen terveysriskeihin, kirjoittaa Viitala.
Mielenterveyden keskusliitto on huolissaan Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueen kaavailuista keskittää psykiatrinen osastohoito Ouluun
Hyvinvointialueen järjestämissuunnitelman luonnoksessa esitetään, että esimerkiksi Kuusamossa oleva psykiatrinen osasto lakkaisi lähivuosina.
Nuorten itsetuhoisuus voi oireilla monella eri tavalla – perheiden on vaikea saada oikeanlaista apua
Nuoren itsetuhoisuus voi ilmetä syömättömyytenä tai rajuna päihteiden käyttönä. Merkit voivat jäädä myös piiloon.

Kun päässä ja tunteissa myllertää, apua ei aina tarvitse hakea terapiasta: vaikeatkin tunteet kuuluvat elämään
Mielenterveyden haasteet lisääntyvät eikä psykoterapeutteja riitä kaikille. Psykologiliitto ehdottaa ratkaisuksi terapeuttikoulutuksen muuttamista.
Lasten ja nuorten mielenterveysongelmien jyrkkä kasvu on taittumassa – Lapissa ei vieläkään ole riittävästi resursseja
Lasten ja nuorten mielenterveysongelmat ovat yleisempiä Lapissa kuin maassa keskimäärin, kertoo THL:n tuore tilasto. Erityisen paljon mielenterveyspalveluita kuluttavat 18–22-vuotiaat lappilaiset.
Otkes tutki kolmea Moision sairaalassa tapahtunutta itsemurhaa – antoi nyt suosituksia, miten itsemurhia voitaisiin ehkäistä
Tutkinnassa löydettiin asioita, joita suomalaisessa yhteiskunnassa voidaan parantaa itsemurhien ehkäisyssä.
Moni suomalainen saa masennukseensa samankaltaisia lääkkeitä, jotka eivät tehoa, toteaa tuore tutkimus
Joka kymmenes masennuspotilas sairastaa tuoreen tutkimuksen mukaan lääkehoitoresistenttiä masennusta. Heistä moni hyötyisi lääkkeiden yhdistelmistä, painottaa tutkija ja ylilääkäri Markku Lähteenvuo.
Pasi Ojala ei puhunut tunteistaan yli 30 vuoteen, ja se vei melkein hengen – terapiassa hän löysi turvallisuudentunteen, jota ei ollut kokenut aiemmin
Jopa joka toinen suomalaisista kokee hyvinvointiin vaikuttavaa kuormitusta ja nuorista aikuisista vielä useampi. Mielenterveysongelmat lisääntyvät, mutta apua niihin on vaikea saada.
Kuopio purki lasten ja nuorten mielenterveyspalveluiden lainvastaiset jonot – nyt hoitoon pääsee noin kahdessa ja puolessa kuukaudessa
Lasten ja nuorten mielenterveyspalveluilla on yhä kova kysyntä Kuopiossa. Kaupunki on yrittänyt monta kertaa palkata palveluihin lisää lääkäreitä, mutta hakijoita ei ole ollut.
Terapiatakuu ei ole toteutumassa kansalaisaloitteen toivomalla tavalla: "Näyttää vesitetyltä terapiatakuulta", sanotaan mielenterveysjärjestöstä
Lääkärille pitää päästä viikossa riippumatta siitä, vaivaako ihottuma vai ahdistus, määrää uusi ehdotettu hoitotakuu. Psykoterapia on kuitenkin rajattu määräajasta ulos.
Kuinka kohdata mielenterveyspotilas tai hänen omaisensa? – näyttelijät luovat aidon tuntuisia ja jopa koskettavia opetustilanteita Lapissa
Opetustilanteessa simulaationäyttelijät esittävät mielenterveyshoidon asiakkaita, ystäviä tai sairastuneen huolestuneita omaisia.
Emilia Kujalan kolumni: Käsityksemme siitä, miltä mielenterveyden ongelmat näyttävät, on ummehtunut
Julkinen keskustelu nuorten mielenterveydestä keskittyy pienen porukan ongelmiin. Piiloon jää joukko, jonka ongelmilta on liian helppoa ummistaa silmänsä, kirjoittaa Kujala. Kolumnin voi myös kuunnella.
Potilasmäärien kasvu näkyy pidentyvinä jonoina Päijät-Soten nuorisopsykiatrian osastolla
Nuorisopsykiatrian jonot ovat kasvaneet jo pidemmän aikaa. Samanaikaisesti Päijät-Sote kamppailee rekrytointiongelmien kanssa.
Janne Saarikiven kolumni: Psykiatrisen hoidon saaminen ei onnistu – se maksaa ja tappaa
On raskasta olla hullu, mutta ei se ole läheskään yhtä paha asia kuin olla terve, sanoo Janne Saarikivi kolumnissaan.
Riikka Miettinen ja sadat muut valmistuvat nyt lyhytterapeuteiksi: kouluttajat näkevät hoitomuodossa terapiajonojen purkajan
Lyhytterapeutti-koulutuksen suosio kasvaa, mutta titteli ei ole tae osaamisesta. Koulutusta tarjoavat tahot ovat erimielisiä, pitäisikö alaa valvoa vai ei.
“Olen päihdeongelmainen laitosnuori, minkä takia mua pidetään b-luokan kansalaisena” – Malla joutui 13-vuotiaana laitokseen itsetuhoisuuden ja perheongelmien vuoksi
Tytöt 18 -dokumentissa Malla ja kolme muuta oululaisnuorta o
Kainuun nuorisovaltuutetut haluavat säännölliset mielenterveystarkastukset kouluihin
Esimerkiksi vuosittaiset koulukuraattorikäynnit normalisoisivat kuraattorilla käyntiä ja pienentäisivät avun hakemisen kynnystä.

Mielenterveysjärjestöiltä huutia vaalipuheille ja hallituksen hoitotakuulle: terapiatakuu on taikasana, jota toistellaan
Erityisesti nuorten mielenterveysongelmat ovat kärjistyneet koronapandemian aikana. Hallituksen hoitotakuu-esitys rajaa pois pääsyn esimerkiksi psykoterapiaan viikossa.
Psykiatrit ovat huolissaan sijoittumisestaan Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueessa vuoden 2023 alusta
Luonnos uudeksi organisaatioksi on saanut psykiatrian ammattihenkilöstön pohtimaan, katkeaako yhteys lääketieteeseen ja Oulun yliopistollisen sairaalaan, kun psykiatriasta tulisi osa perhe- ja psykososiaalia palveluita.
Tiistai 14.12.2021 (tv)
Omikron. Opiskelijoiden masennus. Sähkökuorma-autot. Sääennuste.

Joka kolmas korkeakouluopiskelija kärsii masennus- ja ahdistusoireista – nämä neljä seikkaa kiteyttävät, mistä on kyse
Ylioppilaiden Terveydenhoitosäätiön YTHS:n mukaan mielenterveyspalveluden kysyntä on nyt korkeampaa kuin keväällä, vaikka lähiopetukseen on osin palattu.
"Halusin vain kuolla" – sähköhoito palautti vakavasti masentuneen Raulin elämänhalun ja pelasti itsemurhalta
Sähköhoito auttaa vakavaan masennukseen.
Juulia Savolainen on jonottanut mielenterveyspalveluihin jo puoli vuotta, ja pian odottaa uusi jono – “19-vuotiaat ovat väliinputoajia”
Kuopion kaupungin lasten ja nuorten mielenterveyspalveluissa on ollut niin pitkät jonot, että aluehallintoviranomainen on puuttunut niiden lainvastaisuuteen. Nuorten jonotusaika oli vielä alkusyksystä 10 kuukautta.
Sote-uudistus on jo tuonut hyviä asioita nuorten mielenterveyspalveluihin
Sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistusta valmisteltaessa on saatu aikaan jo monenlaista. Esimerkiksi Tulevaisuuden terveyskeskus -hankerahalla on voitu lisätä nuorten mielenterveyspalveluja kouluissa.
Laura Frimanin kolumni: Terapia ei ole muodikas luksusharrastus vaan elintärkeä oljenkorsi
Laura Friman kirjoittaa mielenterveydestä.