Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Maassa varjo ihmisestä, joka pitää kiinni kaiteesta.

Väitös: Päihteiden käyttö ei saa olla este psykiatriselle hoidolle

Tuoreen tutkimuksen tulokset osoittavat, että masennusta kannattaa hoitaa aktiivisesti, vaikka potilaalla olisikin hoitoon tullessa runsasta alkoholin käyttöä.

Ihmisiä kävelee Helsingin keskustassa.

Tutkimus: Monipuoliset mielenterveyspalvelut ehkäisevät masennuksesta johtuvaa eläköitymistä

Tutkimus selvitti erikseen palveluiden yhteyttä eläköitymiseen kaupungeissa, taajaan asutuissa kunnissa ja maaseudulla. Maaseudun kunnat poikkesivat muista.

Naisen varjo

Väitöstutkimus: Alle 18-vuotiaana psykoosiin sairastuneilla parempi toipumisennuste kuin iäkkäämmillä

Alaikäisenä psykoosiin sairastuneita verrattiin myös samanikäisiin muihin mielenterveyden häiriöihin sairastuneisiin. Pitkänajan ennuste oli pääosin samanlainen, mutta työelämässä tiet erosivat.

Satapsykiatrian rakennustyömaa

Satapsykiatrian uudessa rakennuksessa ei enää tarvita omia huoneita henkilökunnalle, kun tekoäly tehostaa tilojen käyttöä

Pilotin perusteella uusi järjestelmä kasvattaa Satapsykiatrian tilojen käyttöastetta nykyisestä 30 prosentista noin 80 prosenttiin.

Vääristynyt kuva ihmisistä kadulla.

Kävimme läpi vaaliohjelmat – tällaisia ratkaisuja puolueet esittävät mielenterveyden kriisiin

Tarvitaanko terapiatakuu, pitääkö psykoterapeuttikoulutuksen olla ilmaista? Yle selvitti, millaisia keinoja yhdeksällä eduskuntapuolella on mielenterveyskriisin ratkaisemiseksi.

Psykiatrinen sairaanhoitaja Mervi Heiskanen sekä sosiaaliohjaaja Anne Salminen Ylöjärvellä sijaitsevan Mielikioskin edustalla kuvattuna.

Ylöjärvi yrittää vastata mielenterveyden kriisiin pika-apupisteellä – apua hakevat esimerkiksi jonoissa jumittavat

Ylöjärven Mielikioski tarjoaa ihmisille ennaltaehkäisevää apua. Kävijöiden yhteydenotoissa näkyvät elämäntilanteet, haasteet omassa jaksamisessa ja yksinäisyys.

Piirrosgrafiikka kuvaa pakko-oireista kärsivää henkilöä. Pitkähiuksisen hahmon ympärillä on parisuhteeseen liittyviä pakkoajatuksia, kuten "Mitä jos en oikeasti tykkääkään poikaystävästäni?" ja "Olisiko joku toinen sittenkin parempi?".

Pakko-oireista kärsivä Eveliina, 24, jankkaa ja jossittelee asioita loputtomiin – lamaannuttava ajattelu kohdistuu jopa poikaystävään

Jopa kymmenet tuhannet suomalaiset kärsivät pakko-oireisista häiriöistä. Oireita ei aina tunnisteta saati hoideta. Nyt sairauteen on julkaistu ensimmäinen Käypä hoito -suositus.

Erilaisia psykoosi-, uni- ja masennuslääkepakkauksia kasattuna pöydälle.

Kuolemaansa toivoneelle lyötiin yhdeksän lääkettä kouraan, lääkäriä hän ei ole tavannut pian vuoteen

Tampereen yliopistollisen sairaalan psykiatrian jonossa on tällä hetkellä 1800 ihmistä. Sari on yksi heistä, mutta toivo hoidon saamisesta on jo käytännössä menetetty.

Tunnistamaton oppilas seisoo koulun käytävällä puhelin kädessä.

Mielenterveyschat tarjoaa maksutonta matalan kynnyksen keskusteluapua Jyväskylän, Uuraisten ja Hankasalmen asukkaille

Keski-Suomen hyvinvointialue käynnistää verkossa uuden matalan kynnyksen mielenterveyschat-palvelun. Palvelussa voi keskustella mieltä kuormittavista asioista matalalla kynnyksellä.

Pilkkijä pitelee kairaa osittain veden alle vajonneena jäiden keskellä.

Tiistai 7.3.2023 (radio)

Kesätyöpaikat.Taksinkuljettajapula. Mielenterveyspalvelut. Energiajuomat. Heikot jäät. Sää.

Sanna-Kaisa Hongisto punainen turbaani päässään katsoo kameraan.

Psykoterapiajärjestelmä suosii hyväosaisia – tietokirjailija Sanna-Kaisa Hongisto pääsi terapiaan ja havahtui sen epäoikeudenmukaisuuteen

Kelan tukemaan kuntoutuspsykoterapiaan valikoituu varsinkin korkeasti koulutettuja ja naisia. Mielenterveysjärjestö Mieli pitää tilannetta käänteisenä tulonsiirtona hyväosaisille.

Nainen istuu rannalla.

Aluehallintovirasto: Lasten ja nuorten mielenterveyspalveluissa ei ole ollut riittävästi lääkäreitä ja psykologeja

Aluehallintoviraston mukaan Kuopion kaupunki on kuitenkin onnistunut purkamaan jonot lasten ja nuorten mielenterveyspalveluissa, ja hoitoon pääsy on nopeutunut.

Helsingin psykoterapiainstituutin esitteen kansi

Yli 15 000 euroa psykoterapeuttikoulutuksesta maksaneiden kohtalo on edelleen epävarma – korkein hallinto-oikeus palautti kiistan alkupisteeseen

KHO:n mukaan Valviralla ei ollut oikeutta hylätä psykoterapeutin hakemusta selvittämättä asiaa tutkinnosta vastanneen brittiyliopiston kanssa.

Sanna Lassila istuu kuulokkeet päässä tietokoneen ääressä editoimassa nuorisotalo Mondella Rovaniemellä.

Mielenterveyspalvelut sakkaavat kaikilla tasoilla – Sanna Lassilan terapia alkoi kahden vuoden etsinnän jälkeen: ”Nyt suunta on hyvä”

Esimerkiksi Lapissa psykiatrian hoitotakuun rajat paukkuvat ja myös matalan kynnyksen palvelut ovat ruuhkautuneet. Nuorisotyöntekijöitä on pyydetty jonossa jumittavien nuorten avuksi.

Vasemmalta Emilia Parkkila, Mikael Kaukinen ja Minea Ilkka, katsovat kameraan hymyillen.

Mikael Virtanen, 22: ”Aina pitää jostain stressaa” – kysyimme nuorilta, miksi arki oikeasti ahdistaa

Lähetteiden määrä nuorten psykiatriseen hoitoon on kasvanut jatkuvasti vuodesta 2015 lähtien. Nuorisopsykiatrian ylilääkärin mukaan nuorten arjessa ei ole nyt kaikki kunnossa.

Suomen Mielenterveys ry:n kriisipuhelin

Avunhakijoista vain kolmannes miehiä − kriisipuhelimeen soitetaan useammin, mutta sukupuoliosuus ei ole muuttunut

Asiantuntija mukaan miesten empiminen avun hakemisessa on johdannaista kulttuurisista ja sukupuolisista tekijöistä.

Ylen kolumnisti Auli Viitala.

Auli Viitalan kolumni: Psykoterapia on surkea harrastus

Koira ei ole terapeutti vaan lemmikki. Puutarhanhoito ei ole terapiaa vaan harrastus. Psykoterapia taas on aika kamalaa mutta pakko niellä, kirjoittaa Viitala.

Nainen rannalla keltaisessa toppatakissa katselee kohti horisonttia.

Suomessa voisi olla miljoona sairauspäivää vähemmän, jos mielenterveyden ongelmia hoidettaisiin eri tavalla, lupaa uusi hanke

Terapiat etulinjaan -hankkeessa parannetaan muun muassa mielenterveyspalveluiden saatavuutta. Toimintamallin käyttöönottamiseksi tarvitaan päätökset hyvinvointialueilla.

Julkisen puolen psykiatrille olisin joutunut jonottamaan kaksi vuotta, sanoo kööpenhaminalainen Karen Frese.

Tanskan mielenterveyspalvelut kriisissä – "Piti sattua joukkoampuminen, että päättäjät heräsivät"

Tanskassa psykiatrinen hoito ja hoitoon pääsy on takerrellut vuosia, ja kesällä sattunut ammuskelu ostoskeskuksessa on kiihdyttänyt keskustelua. Mielenterveyspalvelut ovat yksi ensi viikon vaalien teemoista.

Laura juo teetä ja katsoo kaukaisuuteen.

Psykologi kannustaa mielenterveyden ongelmista kärsiviä pikaisesti takaisin töihin: "Kun kotona alkaa olla tylsää, on aika palata"

Työelämä tukee mielen hyvinvointia monin tavoin. Silti se nähdään usein terveyden vaarantavana taakkana.

Mielenterveyden keskusliiton puheenjohtaja Tarmo Raatikainen kitara sylissä, katsoo suoraan kameraan. Raatikaisella on parta ja pitkät harmaat hiukset.

Psykiatrisia osastopaikkoja on karsittu rajusti – Tarmo Raatikainen tietää kokemuksesta, miten tärkeää on päästä osastohoitoon

Psykiatrisia sairaalapaikkoja on vähennetty Suomessa viidessä vuodessa yli 40 prosenttia, ja karsiminen jatkuu. Korvaavaa hoitoa ei ole vielä riittävästi saatavilla.

Kuvassa on Kuopion seurakuntien nuorisotyöntekijöitä.

Kuopion seurakunnat aloittavat nuorten auttamiseen tarkoitetun Saapas-toiminnan – toimintaan etsitään parhaillaan vapaaehtoisia

Saapas-toiminta käynnistetään, koska seurakunta haluaa auttaa alueen nuoria ja olla nuorten tukena.

Kuvassa on maahan piirtyviä varjoja Helsingin keskustassa elokuussa 2020.

Lasten mielenterveysongelmat pahenevat, ja se näkyy koulupsykologin vastaanotolla – yhden vastuulla voi olla jopa 1 000 oppilasta

Kuopiossa oppilaiden ahdistuneisuus, mielialaoireilu ja itsetuhoisuus sekä keskittymisongelmat ovat lisääntyneet huomattavasti. Suomen Psykologiliiton mukaan koulupsykologeista on pulaa ympäri Suomen.

Juha Hurme katsoo vakavana kameraan tummaa taustaa vasten.

Ennen psykoosia kirjailija Juha Hurme piti itseään immuunina mielenterveysongelmille: “Olen täysin tietoinen, että voin sairastua uudestaan, enkä pelkää sitä”

Juha Hurme käveli itse suljetulle osastolle ja ilmoitti olevansa kuollut. “Olin harhojen vallassa”, Hurme kertoo Sean Ricksille Ylen Perjantai-ohjelmassa.

Ylen kolumnisti Auli Viitala.

Auli Viitalan kolumni: Satavuotiasta neuvolaa tekee mieli onnitella risupuskalla

Äidin mielenterveyshäiriö ei kiinnostanut neuvolaa, vaikka sen pitäisi puuttua lapsen terveysriskeihin, kirjoittaa Viitala.

Naisen varjo

Mielenterveyden keskusliitto on huolissaan Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueen kaavailuista keskittää psykiatrinen osastohoito Ouluun

Hyvinvointialueen järjestämissuunnitelman luonnoksessa esitetään, että esimerkiksi Kuusamossa oleva psykiatrinen osasto lakkaisi lähivuosina.

Väittelijä Tiina Maria Miettinen, Tampereen yliopisto.

Nuorten itsetuhoisuus voi oireilla monella eri tavalla – perheiden on vaikea saada oikeanlaista apua

Nuoren itsetuhoisuus voi ilmetä syömättömyytenä tai rajuna päihteiden käyttönä. Merkit voivat jäädä myös piiloon.

Pää jonka sisällä kiehuu värikkäitä kolmioita. Kolmiot sinkoavat taaksepäin samalla kasvaen.

Kun päässä ja tunteissa myllertää, apua ei aina tarvitse hakea terapiasta: vaikeatkin tunteet kuuluvat elämään

Mielenterveyden haasteet lisääntyvät eikä psykoterapeutteja riitä kaikille. Psykologiliitto ehdottaa ratkaisuksi terapeuttikoulutuksen muuttamista.

Lapin sairaanhoitopiirin vs. vastaava ylilääkäri Antti Alaräisänen seisoo seinämaalauksen edessä.

Lasten ja nuorten mielenterveysongelmien jyrkkä kasvu on taittumassa – Lapissa ei vieläkään ole riittävästi resursseja

Lasten ja nuorten mielenterveysongelmat ovat yleisempiä Lapissa kuin maassa keskimäärin, kertoo THL:n tuore tilasto. Erityisen paljon mielenterveyspalveluita kuluttavat 18–22-vuotiaat lappilaiset.

Moision sairaala ulkoa.

Otkes tutki kolmea Moision sairaalassa tapahtunutta itsemurhaa – antoi nyt suosituksia, miten itsemurhia voitaisiin ehkäistä

Tutkinnassa löydettiin asioita, joita suomalaisessa yhteiskunnassa voidaan parantaa itsemurhien ehkäisyssä.

Nuori nainen istuu pimeässä huoneessa missä verhot ovat kiinni.

Moni suomalainen saa masennukseensa samankaltaisia lääkkeitä, jotka eivät tehoa, toteaa tuore tutkimus

Joka kymmenes masennuspotilas sairastaa tuoreen tutkimuksen mukaan lääkehoitoresistenttiä masennusta. Heistä moni hyötyisi lääkkeiden yhdistelmistä, painottaa tutkija ja ylilääkäri Markku Lähteenvuo.

Lähikuva miehestä.

Pasi Ojala ei puhunut tunteistaan yli 30 vuoteen, ja se vei melkein hengen – terapiassa hän löysi turvallisuudentunteen, jota ei ollut kokenut aiemmin

Jopa joka toinen suomalaisista kokee hyvinvointiin vaikuttavaa kuormitusta ja nuorista aikuisista vielä useampi. Mielenterveysongelmat lisääntyvät, mutta apua niihin on vaikea saada.

Kuopion pääterveyaseman ilmoituskyltti rakennuksen katolla, jossa lukee Sosiaali- ja terveyskeskus

Kuopio purki lasten ja nuorten mielenterveyspalveluiden lainvastaiset jonot – nyt hoitoon pääsee noin kahdessa ja puolessa kuukaudessa

Lasten ja nuorten mielenterveyspalveluilla on yhä kova kysyntä Kuopiossa. Kaupunki on yrittänyt monta kertaa palkata palveluihin lisää lääkäreitä, mutta hakijoita ei ole ollut.

Ihmiset kävelevät kadulla aurinkoa vasten.

Terapiatakuu ei ole toteutumassa kansalaisaloitteen toivomalla tavalla: "Näyttää vesitetyltä terapiatakuulta", sanotaan mielenterveysjärjestöstä

Lääkärille pitää päästä viikossa riippumatta siitä, vaivaako ihottuma vai ahdistus, määrää uusi ehdotettu hoitotakuu. Psykoterapia on kuitenkin rajattu määräajasta ulos.

Simulaationäyttelijä Sinikka Myllyoja istuu tietokoneen ääressä näyttelijän roolissa.

Kuinka kohdata mielenterveyspotilas tai hänen omaisensa? – näyttelijät luovat aidon tuntuisia ja jopa koskettavia opetustilanteita Lapissa

Opetustilanteessa simulaationäyttelijät esittävät mielenterveyshoidon asiakkaita, ystäviä tai sairastuneen huolestuneita omaisia.

psykoterapeutti Emilia Kujala

Emilia Kujalan kolumni: Käsityksemme siitä, miltä mielenterveyden ongelmat näyttävät, on ummehtunut

Julkinen keskustelu nuorten mielenterveydestä keskittyy pienen porukan ongelmiin. Piiloon jää joukko, jonka ongelmilta on liian helppoa ummistaa silmänsä, kirjoittaa Kujala. Kolumnin voi myös kuunnella.

Nainen rannalla keltaisessa toppatakissa katselee kohti horisonttia.

Potilasmäärien kasvu näkyy pidentyvinä jonoina Päijät-Soten nuorisopsykiatrian osastolla

Nuorisopsykiatrian jonot ovat kasvaneet jo pidemmän aikaa. Samanaikaisesti Päijät-Sote kamppailee rekrytointiongelmien kanssa.

Janne Saarikivi

Janne Saarikiven kolumni: Psykiatrisen hoidon saaminen ei onnistu – se maksaa ja tappaa

On raskasta olla hullu, mutta ei se ole läheskään yhtä paha asia kuin olla terve, sanoo Janne Saarikivi kolumnissaan.

Riikka Miettinen katsoo kameraan. Etualalla näkyy naispatsaan kasvojen ääriviivat.

Riikka Miettinen ja sadat muut valmistuvat nyt lyhytterapeuteiksi: kouluttajat näkevät hoitomuodossa terapiajonojen purkajan

Lyhytterapeutti-koulutuksen suosio kasvaa, mutta titteli ei ole tae osaamisesta. Koulutusta tarjoavat tahot ovat erimielisiä, pitäisikö alaa valvoa vai ei.

Kainuun vaaliteltta

Kainuun nuorisovaltuutetut haluavat säännölliset mielenterveystarkastukset kouluihin

Esimerkiksi vuosittaiset koulukuraattorikäynnit normalisoisivat kuraattorilla käyntiä ja pienentäisivät avun hakemisen kynnystä.

Mielenterveysjärjestöt ovat huolissaan hallituksen hoitotakuu-esityksestä, joka rajaa ulos mielenterveyden hoitomuotoja.

Mielenterveysjärjestöiltä huutia vaalipuheille ja hallituksen hoitotakuulle: terapiatakuu on taikasana, jota toistellaan

Erityisesti nuorten mielenterveysongelmat ovat kärjistyneet koronapandemian aikana. Hallituksen hoitotakuu-esitys rajaa pois pääsyn esimerkiksi psykoterapiaan viikossa.

Juha T. Karvonen, nuorisopsykiatrian erikoislääkäri seiso toimistossa ja katsoo ylös.

Psykiatrit ovat huolissaan sijoittumisestaan Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueessa vuoden 2023 alusta

Luonnos uudeksi organisaatioksi on saanut psykiatrian ammattihenkilöstön pohtimaan, katkeaako yhteys lääketieteeseen ja Oulun yliopistollisen sairaalaan, kun psykiatriasta tulisi osa perhe- ja psykososiaalia palveluita.

yleiskuva - Sähkökuorma-auton ohjaamo lähikuvassa Postin Vantaan logistiikkakeskuksen pihalla.

Tiistai 14.12.2021 (tv)

Omikron. Opiskelijoiden masennus. Sähkökuorma-autot. Sääennuste.

SYLin puheenjohtaja: Opiskelijat ovat todella yksin

Joka kolmas korkeakouluopiskelija kärsii masennus- ja ahdistusoireista – nämä neljä seikkaa kiteyttävät, mistä on kyse

Ylioppilaiden Terveydenhoitosäätiön YTHS:n mukaan mielenterveyspalveluden kysyntä on nyt korkeampaa kuin keväällä, vaikka lähiopetukseen on osin palattu.

Juulia Savolainen katsoo kameran ohi mietteliäs ilme kasvoillaan.

Juulia Savolainen on jonottanut mielenterveyspalveluihin jo puoli vuotta, ja pian odottaa uusi jono – “19-vuotiaat ovat väliinputoajia”

Kuopion kaupungin lasten ja nuorten mielenterveyspalveluissa on ollut niin pitkät jonot, että aluehallintoviranomainen on puuttunut niiden lainvastaisuuteen. Nuorten jonotusaika oli vielä alkusyksystä 10 kuukautta.

Kuvassa on kyltti, jossa lukee terveydenhoitaja ja kuraattori.

Sote-uudistus on jo tuonut hyviä asioita nuorten mielenterveyspalveluihin

Sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistusta valmisteltaessa on saatu aikaan jo monenlaista. Esimerkiksi Tulevaisuuden terveyskeskus -hankerahalla on voitu lisätä nuorten mielenterveyspalveluja kouluissa.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle