Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Nuori nainen istuu pimeässä huoneessa missä verhot ovat kiinni.

Moni suomalainen saa masennukseensa samankaltaisia lääkkeitä, jotka eivät tehoa, toteaa tuore tutkimus

Joka kymmenes masennuspotilas sairastaa tuoreen tutkimuksen mukaan lääkehoitoresistenttiä masennusta. Heistä moni hyötyisi lääkkeiden yhdistelmistä, painottaa tutkija ja ylilääkäri Markku Lähteenvuo.

Lähikuva miehestä.

Pasi Ojala ei puhunut tunteistaan yli 30 vuoteen, ja se vei melkein hengen – terapiassa hän löysi turvallisuudentunteen, jota ei ollut kokenut aiemmin

Jopa joka toinen suomalaisista kokee hyvinvointiin vaikuttavaa kuormitusta ja nuorista aikuisista vielä useampi. Mielenterveysongelmat lisääntyvät, mutta apua niihin on vaikea saada.

Kuopion pääterveyaseman ilmoituskyltti rakennuksen katolla, jossa lukee Sosiaali- ja terveyskeskus

Kuopio purki lasten ja nuorten mielenterveyspalveluiden lainvastaiset jonot – nyt hoitoon pääsee noin kahdessa ja puolessa kuukaudessa

Lasten ja nuorten mielenterveyspalveluilla on yhä kova kysyntä Kuopiossa. Kaupunki on yrittänyt monta kertaa palkata palveluihin lisää lääkäreitä, mutta hakijoita ei ole ollut.

Ihmiset kävelevät kadulla aurinkoa vasten.

Terapiatakuu ei ole toteutumassa kansalaisaloitteen toivomalla tavalla: "Näyttää vesitetyltä terapiatakuulta", sanotaan mielenterveysjärjestöstä

Lääkärille pitää päästä viikossa riippumatta siitä, vaivaako ihottuma vai ahdistus, määrää uusi ehdotettu hoitotakuu. Psykoterapia on kuitenkin rajattu määräajasta ulos.

Simulaationäyttelijä Sinikka Myllyoja istuu tietokoneen ääressä näyttelijän roolissa.

Kuinka kohdata mielenterveyspotilas tai hänen omaisensa? – näyttelijät luovat aidon tuntuisia ja jopa koskettavia opetustilanteita Lapissa

Opetustilanteessa simulaationäyttelijät esittävät mielenterveyshoidon asiakkaita, ystäviä tai sairastuneen huolestuneita omaisia.

psykoterapeutti Emilia Kujala

Emilia Kujalan kolumni: Käsityksemme siitä, miltä mielenterveyden ongelmat näyttävät, on ummehtunut

Julkinen keskustelu nuorten mielenterveydestä keskittyy pienen porukan ongelmiin. Piiloon jää joukko, jonka ongelmilta on liian helppoa ummistaa silmänsä, kirjoittaa Kujala. Kolumnin voi myös kuunnella.

Nainen rannalla keltaisessa toppatakissa katselee kohti horisonttia.

Potilasmäärien kasvu näkyy pidentyvinä jonoina Päijät-Soten nuorisopsykiatrian osastolla

Nuorisopsykiatrian jonot ovat kasvaneet jo pidemmän aikaa. Samanaikaisesti Päijät-Sote kamppailee rekrytointiongelmien kanssa.

Janne Saarikivi

Janne Saarikiven kolumni: Psykiatrisen hoidon saaminen ei onnistu – se maksaa ja tappaa

On raskasta olla hullu, mutta ei se ole läheskään yhtä paha asia kuin olla terve, sanoo Janne Saarikivi kolumnissaan.

Riikka Miettinen katsoo kameraan. Etualalla näkyy naispatsaan kasvojen ääriviivat.

Riikka Miettinen ja sadat muut valmistuvat nyt lyhytterapeuteiksi: kouluttajat näkevät hoitomuodossa terapiajonojen purkajan

Lyhytterapeutti-koulutuksen suosio kasvaa, mutta titteli ei ole tae osaamisesta. Koulutusta tarjoavat tahot ovat erimielisiä, pitäisikö alaa valvoa vai ei.

Kainuun vaaliteltta

Kainuun nuorisovaltuutetut haluavat säännölliset mielenterveystarkastukset kouluihin

Esimerkiksi vuosittaiset koulukuraattorikäynnit normalisoisivat kuraattorilla käyntiä ja pienentäisivät avun hakemisen kynnystä.

Mielenterveysjärjestöt ovat huolissaan hallituksen hoitotakuu-esityksestä, joka rajaa ulos mielenterveyden hoitomuotoja.

Mielenterveysjärjestöiltä huutia vaalipuheille ja hallituksen hoitotakuulle: terapiatakuu on taikasana, jota toistellaan

Erityisesti nuorten mielenterveysongelmat ovat kärjistyneet koronapandemian aikana. Hallituksen hoitotakuu-esitys rajaa pois pääsyn esimerkiksi psykoterapiaan viikossa.

Juha T. Karvonen, nuorisopsykiatrian erikoislääkäri seiso toimistossa ja katsoo ylös.

Psykiatrit ovat huolissaan sijoittumisestaan Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueessa vuoden 2023 alusta

Luonnos uudeksi organisaatioksi on saanut psykiatrian ammattihenkilöstön pohtimaan, katkeaako yhteys lääketieteeseen ja Oulun yliopistollisen sairaalaan, kun psykiatriasta tulisi osa perhe- ja psykososiaalia palveluita.

yleiskuva - Sähkökuorma-auton ohjaamo lähikuvassa Postin Vantaan logistiikkakeskuksen pihalla.

Tiistai 14.12.2021 (tv)

Omikron. Opiskelijoiden masennus. Sähkökuorma-autot. Sääennuste.

SYLin puheenjohtaja: Opiskelijat ovat todella yksin

Joka kolmas korkeakouluopiskelija kärsii masennus- ja ahdistusoireista – nämä neljä seikkaa kiteyttävät, mistä on kyse

Ylioppilaiden Terveydenhoitosäätiön YTHS:n mukaan mielenterveyspalveluden kysyntä on nyt korkeampaa kuin keväällä, vaikka lähiopetukseen on osin palattu.

Juulia Savolainen katsoo kameran ohi mietteliäs ilme kasvoillaan.

Juulia Savolainen on jonottanut mielenterveyspalveluihin jo puoli vuotta, ja pian odottaa uusi jono – “19-vuotiaat ovat väliinputoajia”

Kuopion kaupungin lasten ja nuorten mielenterveyspalveluissa on ollut niin pitkät jonot, että aluehallintoviranomainen on puuttunut niiden lainvastaisuuteen. Nuorten jonotusaika oli vielä alkusyksystä 10 kuukautta.

Kuvassa on kyltti, jossa lukee terveydenhoitaja ja kuraattori.

Sote-uudistus on jo tuonut hyviä asioita nuorten mielenterveyspalveluihin

Sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistusta valmisteltaessa on saatu aikaan jo monenlaista. Esimerkiksi Tulevaisuuden terveyskeskus -hankerahalla on voitu lisätä nuorten mielenterveyspalveluja kouluissa.

Oulun psykiatrian -, nuorisopsykiatrian poliklinikka ja musiikkiterapia kokoushuone varattu

Kuopion kaupunki sai määräyksen saattaa lasten ja nuorten mielenterveyspalvelut lainmukaisiksi – jonot pisimmillään 10 kuukautta

Itä-Suomen aluehallintovirasto velvoittaa kaupunkia saattamaan lasten ja nuorten mielenterveyspalvelut lainmukaisiksi ensi vuoden maaliskuun loppuun mennessä.

Nuori nojaa päätään käsiinsä pöytää vasten.

Vaasassa nuorisoasema Klaara muuttaa – Asiakkaiden määrä on kasvussa

Palvelun tarve nuorten ja aikuisten mielenterveyspalveluihin on kasvanut ja asiakasmäärät lisääntyneet jopa viidenneksellä viime keväänä.

Någon anonym tittar ner på sin telefon. Bilder är svartvit och blurrad.

Pohjois-Savoon haetaan rahaa lasten ja nuorten mielenterveyspalvelujen parantamiseen

Valtionavustuksella halutaan muun muassa palkata kipeästi kaivattua henkilökuntaa nuorten mielenterveysongelmien hoitoon ja ennaltaehkäisyyn.

Hirvisonni

Lauantai 9.10.2021 (radio)

Sairaanhoitajat. Koronatuet. Psykoterapiakeskus Vastaamo. Masennus. Hirvenmetsästys. Sääennuste.

Anonyymit sisarukset keinussa.

Keski-Pohjanmaalla koulut saavat lisävoimia nuorten mielenterveysongelmien hoitamiseen

Alueen kouluihin on jalkautunut tänä syksynä neljä uutta psykiatrista sairaanhoitajaa.

Psykoterapiakeskus Vastaamon logo hississä.

Korkein oikeus linjasi: Poliisi ei saa tutkia Vastaamon asiakastietoja

Psykoterapiakeskus Vastaamon asiakastiedot sisältävät ihmisten arkaluontoisia terveystietoja, joita poliisi ei saa takavarikoida, tutkia tai hyödyntää rikosasian esitutkinnassa, korkein oikeus katsoo.

Anonyymit sisarukset keinussa.

Lasten ja nuorten mielenterveyspalveluihin palkataan lisävoimia Päijät-Hämeessä

Palvelut ovat ruuhkautuneet pahasti, ja hoitojonot pitkiä.

Nainen seisoo selin rannalla, kuvan etualalla kellastuneita puun lehtiä.

Vaikea psykiatripula jätti potilaita heitteille Tampereella – mielialahäiriötä sairastava Mikaela: "Tämä voi maksaa ihmishenkiä"

Tampereen yliopistollisen sairaalan aikuispsykiatriassa on 35 erikoislääkärin vaje. Ensimmäistä tai toista käyntiä jonottaa noin 2 300 ihmistä.

nainen nojaa päätänsä sateiseen ikkunaan.

Oulussa mielenterveyspalveluita tarjotaan lokakuun alusta akuuttivastaanotoilla – Yrttipellontien mielenterveyspäivystys loppuu

Akuuttivastaanotoille voi hakeutua kiireellistä hoitoa vaativissa tilanteissa ilman ajanvarausta. Iltaisin ja viikonloppuisin voi kiireellisissä tilanteissa hakeutua Oulun seudun yhteispäivystykseen soittamalla ensin päivystysavun puhelinnumeroon 116 117.

Varattu valo sairaalan käytävällä

Lapset ja nuoret joutuvat odottamaan kuukausia mielenterveyspalveluja Kuopiossa – kaupunki ja sairaanhoitopiiri syyttelevät toisiaan

Lapset joutuvat odottamaan hoitoon pääsyä tällä hetkellä noin puoli vuotta ja nuoret kymmenen kuukautta Kuopion kaupungin mielenterveysyksikössä. Avi järjesti kokouksen, jossa kaupungin ja sairaanhoitopiirin yhteistyöongelmia on pyritty ratkomaan.

Jasmin Tuomi istuu hymyillen. Taustalla näkyy järven aaltoja ja rakennuksia.

Kansalaisaloite antoi Jasmin Tuomelle toivoa paremmasta mielenterveyshoidosta – nyt terapiatakuu on junnannut eduskunnassa jo kaksi vuotta

Uudistusta tarvitaan kipeästi, koska koronakriisi vaikeutti avun saantia entisestään. Mielenterveysjärjestöt uskovat, että hallitus haluaa parantaa mielenterveyspalveluja. Varmuutta ei ole, riittävätkö rahat muutokseen.

Kriisipuhelin

Kriisipuhelimeen jälleen ennätysmäärä puheluita heinäkuussa – yleisin keskustelun syy ollut pandemian ajan paha olo

Erityisesti nuorten itsetuhoisuus on noussut esiin kuluneena kesänä. Kaikkiaan itsetuhoiset keskustelut ovat kuitenkin hieman vähentyneet.

Psykoterapiakeskus Vastaamon tarra toimipaikan ulko-ovessa.

Psykoterapiakeskus Vastaamon asiakkaat voivat saada potilastietojaan Kelasta

Konkurssiin asetetun Vastaamon potilastiedot on siirretty Kelan arkistoon.

Alavan sairaalakoulun opetusluokka Kuopiossa

Lasten ja nuorten mielenterveyden palvelut muuttavat uusiin tiloihin Kuopiossa – muutto ensi viikolla aiheuttaa muutoksia puhelinpalveluun

Alavan Kaartokadulta muuttavat pois myös kasvatus- ja perheneuvonta sekä puheterapian palvelut. Palveluiden uusi sijainti on Savilahdessa Tietoteknialla.

kuvituskuva psykoterapia

Terapiaa kalvaa epätasa-arvo: hoitoon pääsevät korkeasti koulutetut naiset kuten Laura, mutta hänkään ei jaksa etsiä terapeuttia

Mielenterveysongelmat eriarvoistavat suomalaisia: he jotka tarvitsevat eniten terapiaa, saavat sitä vähiten.

Kolumnisti Auli Viitala

Auli Viitalan kolumni: Olisin kuollut, jos en olisi lähtenyt

Olen julkisen terveydenhuollon vankkumaton kannattaja mutta itse siirryin yksityiselle, kirjoittaa Auli Viitala.

Psykoterapicentret Vastaamos logga.

Court extends €10m asset seizure of troubled psychotherapy firm's founder

A majority of the firm was sold to an investor before a major patient data hacking scandal became public.

Mies katsoo ikkunasta ulos.

Nuorisobarometri: Valtaosa nuorista koki saaneensa riittävästi terveyspalveluja

Sen sijaan velkaneuvontaa tai apua rahapeli- tai päihdeongelmiin ei ollut aina saatavilla tarpeeksi. Lähes neljännes koki myös, ettei mielenterveyspalveluihin pääse nopeasti.

nuori katsoo ulos ikkunasta

Terapiaan pääseminen on vaikeampaa kuin koskaan – kerro kokemuksistasi, teemme juttua

Mielenterveysongelmat ovat ovat lisääntyneet Suomessa koronapandemian aikana. Oletko sinäkin terapian tarpeessa?

Vastaamon logoja kuvattuna yrityksen nettisivuilta ja somekanavista.

Psykoterapiakeskus Vastaamo asetettiin konkurssiin

Vastaamo haettiin konkurssiin viime viikolla.

Psykoterapiakeskus Vastaamon logo.

Hacked psychotherapy centre Vastaamo files for bankruptcy

Vastaamo's business will be sold to Verve, where Vastaamo's clients can continue their therapy.

Psykoterapiakeskus Vastaamon logo.

Tietomurron kohteeksi joutunut psykoterapiakeskus Vastaamo on haettu konkurssiin – selvitysmies jatkajasta: "Kiinnostuneita tahoja oli monta"

Vastaamon liiketoiminta myydään Vervelle, jossa Vastaamon nykyiset asiakkaat voivat jatkaa terapiaansa.

Noora Luukkonen ja hänen mies

13-henkinen Luukkosen perhe aloitti terapian, kun äidillä todettiin ADD – moni käy terapiassa yksin, vaikka usein perheterapia olisi parempi vaihtoehto

Perheterapiaan voi päästä nopeammin, koska palvelut eivät ole yhtä ruuhkaiset kuin yksilöterapian puolella.

Psykoterapiakeskus Vastaamon kyltti Kokkolan toimipaikan ulkoseinässä.

Vastaamon omistajat asettivat yhtiön selvitystilaan, terapiatoiminta jatkuu toistaiseksi – selvitysmies: Ensimmäinen tehtävä on löytää ostaja ja turvata palvelut

Potkut saanut ex-toimitusjohtaja Ville Tapio kertoo pitävänsä outona ettei häntä otettu mukaan yhtiötä koskeviin päätöksiin.

psykoterapia keskuksen toimitusjohtaja

Uskalletaanko terapeutille kertoa jatkossa kaikesta? Kokenut psykoterapeutti pelkää että ei, koska pian käynnin tiedot näkyvät Omakannassa

Osalle potilaista pelkästään se, että joku saisi tietää terapiassa käynnistä voi aiheuttaa ahdistusta.

Katleena Kortesuo

Katleena Kortesuo lopettaa kriisiviestinnän: "Totesin, että tähän vaaditaan jo terveydenhoitoalan ammattilaista"

Suomen kallein siivooja lopettaa akuuttien kriisiviestintätapausten hoitamisen.

Neonvalo seinällä, jossa lukee "jos ei taidolla, niin voimalla".

Olenko muka laiska, jos en mene terapiaan? Selvitimme, kuinka monta vaihetta pitää selättää ennen kuin pääsee terapeutin juttusille

Paljon puhuttanut #terapiassatavataan -kampanja voi antaa ymmärtää, että ihmiset eivät kehtaisi käydä terapiassa. Monesti ongelma on siinä, että terapiaan ei pääse.

terapeutti ja asiakas

Citizens' initiative calling for tuition-free psychotherapy training headed to Parliament

Tuition for the specialty can reach up to 60,000 euros, according to the initiative's authors.

terapeutti ja asiakas

Kansalaisaloite psykoterapiakoulutuksen muuttamisesta maksuttomaksi etenee eduskuntaan

Aloitteen tärkeyttä perustellaan sillä, että psykoterapeuttien määrä ei ole lisääntynyt suhteessa tarpeen kasvuun. Myös psykoterapian saatavuudessa on valtakunnallisesti suuria puutteita.

Pitkäniemen hautausmaa

Masennuksesta kärsivä Sari sai kafkamaista palvelua: "Tuli tunne, pitääkö itse lohduttaa klinikan väkeä" – taustalla tuhansia koskeva uudistus

Päihde- ja mielenterveyspalvelut siirtyivät Tampereella yliopistollisen sairaalan alaisuuteen. Uudistus ei ole mennyt putkeen.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle