Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Puolueiden vaalikoppeja Tampereen Keskustorilla

Vaalikojuilla keskustellaan monesti eri asioista kuin julkisuudessa – selvitimme, mistä kaikesta ehdokkaat haluaisivat puhua enemmän

Äänestäjien kohtaaminen kasvokkain on tutkijan mukaan erityisen tärkeää demokratian kannalta. Toreilla ja teltoilla ehdokas pääsee keskustelemaan suoraan siitä, mistä hän itse tai äänestäjä haluaa.

Puolueiden johtajat Ylen eduskuntavaalien 2023 viimeisessä suuressa vaalikeskustelussa

Siivoaminen ei kannata, sillä palkka on huonompi kuin sosiaaliturva, väitti perussuomalaisten Riikka Purra – tarkistimme, onko se totta

Selvitimme, ovatko puolueiden puheenjohtajien Ylen suuressa vaalikeskustelussa esittämät väitteet tosia. Jutussa voit myös itse arvioida puheiden totuudenmukaisuutta.

Kuvassa kolumnisti Pekka Seppänen.

Pekka Seppäsen kolumni: Lisää väriä vaaleihin, kiitos

Ehdokkaat ovat synkkiä, eikä liiallisesta iloittelusta voi syyttää mediaakaan, kirjoittaa Seppänen.

 professori Anu Koivunen, myyntijohtaja Juho Rahkonen E2 Tutkimuksesta, Erikoistutkija Kimmo Elo Eduskuntatutkimuksen keskuksesta sekä politiikan erikoistoimittaja Ari Hakahuhta Ylestä.

Kysy mitä vain eduskuntavaaleista – asiantuntijat vastaavat Ylen vaalichatissa tiistaina kello 7–10

Onko sinun vaikea valita, ketä äänestäisit? Askarruttaako eduskuntavaaleissa jokin erityinen asia? Nyt sinulla on tilaisuus esittää kysymyksiä suoraan asiantuntijoille Ylen vaalichatissa.

Äänestyskoppeja.

Maanantai 27.3.2023 (radio)

Ennakkoäänestys. Vaalikeskustelu selkosuomeksi. Vanhusten digiosaaminen. Huono ajokeli. Sää.

Finlands och Natos flaggor.

Maanantai 27.3.2023 (tv)

Vaalikeskustelu selkosuomeksi. Suomi ja Nato. Suomen jalkapallomaajoukkue. Sää.

Horriyo Abdulkadir, Nimco Noor, Abdi Osman, Sharmake Abukar Amin ja Wali Hashi TV-studiossa, taustan ikkunasta näkyy Eduskuntatalo.

Vaaleissa puhutaan maahanmuuttajista, mutta heitä ei kuulla, sanoo toimittaja Wali Hashi – nyt Yle järjestää vieraskielisiä vaalikeskusteluja

Ensimmäistä kertaa pidettävien vaalikeskustelujen kielinä ovat arabia, englanti, somali ja venäjä. Keskusteluissa käydään läpi yhteiskunnallisesti tärkeitä teemoja kunkin kieliryhmän näkökulmasta.

Kaksi naista ja kaksi miestä istuu ja keskustelee.

Sunnuntai 26.3.2023 (radio)

Helsingin telakka. Lasten sydänleikkaukset. Kesäaika. Ennakkoäänestys. Selkokielinen vaalikeskustelu. Sää.

Maria Ohisalo, Annika Saarikko ja Li Andersson eduskuntavaalien vaalitentissä Pasilassa 23. maaliskuuta 2023.

Tarkistimme puoluejohtajien väitteitä – lue, kuka puhui totta ja kuka ei

Selvitimme, ovatko puolueiden puheenjohtajien vaalitentissä esittämät väitteet tosia. Jutussa voit myös itse arvioida puheiden totuudenmukaisuutta.

Sanna Marin ja Petteri Orpo Ylen puheenjohtajatentissä

Puoluejohtajat ottivat äänekkäästi yhteen vaalitentissä, mutta puhuivatko he totta? Yle tarkisti väittelyn faktat

Selvitimme, ovatko puolueiden puheenjohtajien vaalitentissä esittämät väitteet tosia, epätosia vai siltä väliltä.

Vaalivirkailija ja naisäänestäjä ennakkoäänestyspaikalla.

Keskiviikko 22.3.2023 (radio)

Ennakkoäänestys. Naisehdokkaiden määrä. Monikieliset vaalikeskustelut. Sää.

Riikka Purra Ylen suuressa vaalikeskustelussa.

Puolueiden puheenjohtajat esittivät monenlaisia väitteitä Ylen suuressa vaalikeskustelussa: tarkistimme, pitävätkö ne paikkansa

Selvitimme, ovatko puolueiden puheenjohtajien Ylen suuressa vaalikeskustelussa esittämät väitteet tosia, epätosia vai siltä väliltä. Voit myös itse arvioida puheiden totuudenmukaisuutta.

Yhdeksän eduskuntapuolueen puheenjohtajat kohtasivat perinteisessä Ylen suuressa vaalikeskustelussa.

Ylellä on tänään tuhti vaalikattaus – päivä huipentuu illan suureen vaalikeskusteluun

Juontaja Annika Damström ymmärtää, että vaalitentissä tunteet käyvät kuumina ja tekee mieli puhua toisen päälle.

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo osallistui Politiikkaradion vaalitenttiin.

Puheenjohtaja Petteri Orpo Politiikkaradiossa: Perussuomalaiset on muuttunut puolue

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo sanoi puheenjohtajatentissä, että ketään ei saa sulkea hallitusneuvotteluiden ulkopuolelle.

Kaksi sinisenharmaata äänestyskoppia huoneessa, takaseinällä on sininen koko seinän peittävä verho.

Näin Yle seuraa eduskuntavaaleja

Tässä jutussa kerrotaan, millaista vaalisisältöä on luvassa Ylen verkkosivuilla, radiossa, televisiossa ja Areenassa.

Kuvassa näkyvät monikielisten vaalikeskusteluiden juontajat. Kuvassa seisovat vasemmalta oikealle Esraa Ismaeel, Wali Hashi, Levan Tvaltvadze, Zena Iovino sekä Tuukka Lukinmaa.

Ylen vaalisisällöt ovat kaikille – monikieliset vaalikeskustelut tavoittavat suomalaiset entistä laajemmin

Ylen tehtävä on palvella kaikkia suomalaisia yhdenvertaisesti, ja siksi myös eduskuntavaalien sisällöissä on kiinnitetty erityistä huomiota saavutettavuuteen. Tänä vuonna tarjolla on myös vaalikeskusteluja suomen ja ruotsin lisäksi neljällä eri kielellä.

Eduskuntavaalien 2023-logo harmahtavalla pohjalla

Yle tarjoilee kattavan vaaliohjelmiston eduskuntavaalikevääseen 2023 – demokratian tukeminen on yksi Ylen keskeisimmistä tehtävistä

Ylen tehtävä on varmistaa, että kaikki suomalaiset saavat tietoa ja mahdollisuuden osallistua vaalikeskusteluun. Vaalikausi alkaa Ylellä maaliskuussa vaalikoneen avauksesta ja huipentuu tulosiltaan eduskuntavaalipäivänä 2. huhtikuuta.

Rosa Kettumäki

Viimeinen sana: Medialla on valta määrittää, tuleeko seuraavista vaaleista ”velkavaalit”

Ennen kun media nimeää vaalien pääteeman ja nostaa sen otsikoihin, on hyvä miettiä kuka tästä kehystämisestä hyötyy.

Aluevaalien tulosilta Kuntatalolla.

Aluevaalit kiinnostivat Ylen kanavilla – television tulosilta tavoitti yli 2 miljoonaa katsojaa

Historiallisten aluevaalien tulosilta kiinnosti suomalaisia.

Petteri Orpo seuraa puheenvuoroa puolueiden puheenjohtajien vaalitentissä

Tarkistimme poliitikkojen faktat: Petteri Orpo esitti "pelastustoimen kivijalasta" väitteen, joka liioittelee kivijalan painoarvoa

Selvitimme, ovatko vaalikeskusteluissa esitetyt väitteet tosia, epätosia vai siltä väliltä. Voit myös itse kertoa näkemyksesi siitä, pysyikö poliitikko totuudessa.

Faktantarkistus, Riikka Purran kasvokuva Yle vaalitentissä

Tarkistimme poliitikkojen faktat: Riikka Purra varoitti hoitajien puutteellisesta kielitaidosta, eikä hänen huolensa ole katteeton

Selvitimme, ovatko vaalikeskusteluissa esitetyt väitteet tosia, epätosia vai siltä väliltä. Voit myös itse kertoa näkemyksesi siitä, pysyikö poliitikko totuudessa.

Karin Cederlöf, Jethro Rostedt ja  Mika Poutala.

Popparit esiin – somelääkäri, olympialuistelija ja ex-Huuhkaja ruotivat puolueiden puheenjohtajien vaalitenttejä

Puheenjohtajien vaalitenttiä seurataan silmä kovana Poppariparlamentissa, joka kerää kolme sanavalmista aluevaaliehdokasta kolmena iltana saman ruudun eteen.

Puheenjohtajat Riikka Purra, Petteri Orpo ja Sanna Marin.

Ylen aluevaalien puheenjohtajatentit jatkuvat tänään kello 21: Miten puolueet aikovat ratkaista sote-palvelujen tulevaisuuden?

Puheenjohtajatenteissä kolme eduskuntapuolueen puheenjohtajaa kohtaa toisensa kolmena iltana. Tänään vuorossa ovat kokoomuksen Petteri Orpo, SDP:n Sanna Marin ja perussuomalaisten Riikka Purra.

Printtilehdet Helsingin Sanomat Aamulehti

Viisi puoluetta arvostelee julkisesti Aamulehteä, kun kaikki puolueet eivät pääse tenttiin: Aamulehden mukaan keskustelusta haluttiin vilkas

Aamulehden vastaava päätoimittaja Jussi Tuulensuu sanoo, että tenttiin on kutsuttu valtakunnallisesti viiden suurimman kuntavaalipuolueen puheenjohtajat.

Harry Harkimo puhuu televisioidussa Ylen vaalistarttilähetyksessä.

Tarkistimme poliitikkojen faktat: Harry Harkimo vaati purkamaan löysän hallinnon, joka ei oikeasti ole niin löysä kuin hän väitti

Selvitimme, ovatko vaalikeskusteluissa esitetyt väitteet tosia, epätosia vai siltä väliltä. Voit myös itse kertoa näkemyksesi siitä, pysyikö poliitikko totuudessa.

Eksoten etäkotihoidon asiakas Jouko Kiviluoma nauraa keittiössään.

Etäjuttelu hoitajan kanssa luo turvaa yksin asuvan vanhuksen päiviin – etäsoittopalvelua tarjotaan yhä useammalle kotihoidon asiakkaalle

Perinteisten terveyspalveluiden muuttuminen digitaalisiksi herättää tunteita puolesta ja vastaan. Jouko Kiviluoma ei enää haluaisi luopua etäsoittolaitteestaan, jolla hoitajat ottavat häneen yhteyden.

Ylen vaaliohjelmien juontajat katsovat kameraan.

Yle tekee aluevaalit tutuksi

Ylen aluevaaliohjelmisto alkaa 4. tammikuuta.

Aluevaaliväittelyiden studio Ylen Studiotalossa Pasilassa.

Ylen virtuaaliset vaaliteltat on nyt avattu! Seuraa täältä aluevaaliuutisia Etelä-Pohjanmaan alueelta ja osallistu keskusteluun chatissa

Yle kertoo Etelä-Pohjanmaan virtuaalisessa vaaliteltassa, mistä tulevat aluevaltuustojen edustajat päättävät juuri sinun kotiseudullasi. Vaalitelttojen chat on auki: kysy meiltä vaaleista ja keskustele ehdokkaiden kanssa.

Aluevaaliväittelyiden studio Ylen Studiotalossa Pasilassa.

Ylen virtuaaliset vaaliteltat on nyt avattu! Seuraa täältä aluevaaliuutisia Pohjanmaan alueelta ja osallistu keskusteluun chatissa

Yle kertoo Pohjanmaan virtuaalisessa vaaliteltassa, mistä tulevat aluevaltuustojen edustajat päättävät juuri sinun kotiseudullasi. Vaalitelttojen chat on auki: kysy meiltä vaaleista ja keskustele ehdokkaiden kanssa.

Aluevaaliväittelyiden studio Ylen Studiotalossa Pasilassa.

Ylen virtuaaliset vaaliteltat on nyt avattu! Seuraa täältä aluevaaliuutisia Keski-Pohjanmaalta ja osallistu keskusteluun chatissa

Yle kertoo Keski-Pohjanmaan virtuaalisessa vaaliteltassa, mistä tulevat aluevaltuustojen edustajat päättävät juuri sinun kotiseudullasi. Vaalitelttojen chat on auki: kysy meiltä vaaleista ja keskustele ehdokkaiden kanssa.

Faktat tarkistettu -kuva.

Menivätkö faktat sekaisin, vai reistailiko muisti? – Tarkistimme 4 kunnallisvaaliehdokkaiden esittämää väitettä Tampereesta

Tamperella kuumia perunoita ovat muun muassa asuntorakentaminen ja sosiaali- ja terveyspalveluiden järjestäminen. Faktantarkistukseen kelpuutettiin vain sellaisia väitteitä, jotka sisälsivät tarkistettavissa olevia tietoja.

RKP:n puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson, Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson ja Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho

Onko Suomen rokotustahti maailman huippua, mitä laki sanoo sukupuolineutraaleista liikennemerkeistä? Tarkistimme poliitikkojen väitteitä

Pääministeri Sanna Marinin (sd.) mukaan Suomi on koronan torjunnassa maailman huippua, mutta onko asia todella näin? Tarkistimme yleisön pyynnöstä poliitikkojen väitteitä esimerkiksi Närpiön tomaattien poiminnasta ja uusista liikennemerkeistä.

Orpo ja Marin kiistelevät, pitäisikö opetuksen rahat panostaa alkuun vai loppuun

Katso puoluejohtajatentin huippukohdat: Orpo puhui kauniisti panostuksista opetuksen alkuun, Marin sivalsi kokoomuksen leikkauksista viime kaudella

Kuntavaalikamppailu huipentui Ylen tenttiin, jossa puoluejohtajat kiistelivät maakuntahallinnosta ja -verosta, koulutuksen panostuksista ja yrittivät löytää toimivia keinoja nuorten mielenterveysongelmiin.

Sanna Savikko ja Jyrki Hara

Kuntavaalitaiston loppukiihdytys käynnistyy tänään Ylen suuressa vaalikeskustelussa – katso suora lähetys alkaen kello 21 TV1:ssä ja Areenassa

Eduskuntapuolueiden puheenjohtajien viimeisessä kohtaamisessa ennen sunnuntain vaalipäivää on odotettavissa kiihkeää keskustelua muun muassa sote-uudistuksen, koronarajoitusten, pormestarivalintojen ja kannatuskyselyn povaaman nokkimisjärjestyksen ryydittäminä.

Faktat tarkistettu -kuva.

Kasvattaako kaistojen lisääminen ruuhkia? Yle teki faktantarkistusta poliitikkojen väitteille

Tarkistimme helsinkiläisten poliitikkojen väitteitä muun muassa koulutukseen käytetyistä rahoista, liikuntapaikoista ja lisäkaistojen vaikutuksesta autoiluun. Voit testata jutussa myös itse, arvioitko väitteiden totuusarvoa oikein.

venäjänkieliset kuntavaaliehdokkaat kohtasivat Ylen tentissä

Maahanmuuttajien työttömyys huolestutti, sotesta kiivas vääntö – venäjänkieliset kuntavaaliehdokkaat kohtasivat Ylen tentissä

Venäjänkielisessä tentissä eniten erimielisyyksiä herättivät palveluseteleiden käyttö terveydenhuollossa sekä se, miten vaalilupaukset rahoitetaan. Voit katsoa tentin tekstityksillä jutun pääkuvaa painamalla.

Kuntarundi-teksti kuntavaalien grafiikalla.

Raahessa pinnalla ovat säästökohteet ja keskustan kehittäminen – kuuntele Kuntarundin Raahen vaalikeskustelu Yle Areenasta

Raahen kaupungin keskusta on jäänyt vanhanaikaiseksi. Nyt mietitään, pitäisikö Raaheen saada uusi kauppakeskus. Säästöistä päättäminen jää uudelle valtuustolle, sopuun niistä ei ole päästy tällä valtuustokaudella.

Kuntarundi-teksti kuntavaalien grafiikalla.

Pyhäjärvellä halutaan kaivosalueelle uusia toimijoita – kuuntele Kuntarundin Pyhäjärven vaalikeskustelu Yle Areenasta

Pyhäsalmen tyhjentyvään kaivokseen halutaan uutta toimintaa, paikallaan voisi olla myös erillisen Pyhäjärven vision laatiminen. Kaivostoiminnan loppuminen tuo ison loven kaupungin kassaan. Tuulivoima jakaa mielipiteitä kaupungissa, vaikka sen mahdollisia työllisyysvaikutuksia pidetäänkin hyvänä.

Kuntarundi-teksti kuntavaalien grafiikalla.

Syntyvyyden lasku ja kyläkouluverkon säilyttäminen ovat hankala yhtälö – kuuntele Kuntarundin Oulaisten vaalikeskustelu Yle Areenasta

Kiinteistöverotuloja toivotaan tuulivoimapuistosta. Uusia yrityksiä kuitenkin kaivataan myös Oulaisiin. Liikenneyhteydet eri suuntiin ovat hyvät, ja uusia kuntalaisia voisi houkutella etätyömahdollisuudella.

Kuntarundi-teksti kuntavaalien grafiikalla.

Pudasjärvellä sopeutetaan taloutta ja mietitään Syötteen kehittämistä – kuuntele Kuntarundin Pudasjärven vaalikeskustelu Yle Areenasta

Pudasjärven matkailuhelmestä Syötteestä toivotaan yhä kasvavaa alan lippulaivaa, joka toisi myös työpaikkoja ja asukkaita Pudasjärvelle. Mutta miten pitkälle kaupungin velvollisuus on tukea aluetta, ja onko raha pois Pudasjärven kyliltä? Sopeuttamistoimia kaupungin talouteen on jo päätetty tehdä.

Kuntarundi-teksti kuntavaalien grafiikalla.

Nivala haluaa olla idyllinen maalaiskaupunki maailmantähtien keikkakalenterissa – kuuntele Kuntarundin Nivalan vaalikeskustelu Yle Areenasta

Nivalassa mopolijat ovat vallanneet otsikot viime aikoina. Nuorille pitäisi saada vaikka motocrossrata ja tehokkaampaa tukea, jotta levottomuudet saataisiin vähenemään. Kuntaan toivotaan myös läpi yön auki olevaa bensiiniasemaa.

Kuntarundi-teksti kuntavaalien grafiikalla.

Mihin Ylivieskassa pitäisi rakentaa ja mitä? Kuuntele Kuntarundin Ylivieskan vaalikeskustelu Yle Areenasta

Yliveskassa tuulivoimaa kaavaillaan laajasti, mutta paikalliset vastustavat. Uusia asuntoja pitää saada keskustaan, mutta mitä tehdä arvokkaille vanhoille taloille – säilyttää ne vai lanata alas? Ilkivalta laajenevan kaupungin keskustassa myös mietityttää.

Kuntarundi-teksti kuntavaalien grafiikalla.

Suomussalmi on pitkien etäisyyksien kunta, mutta millä saadaan uutta väkeä paikkakunnalle? Kuuntele Kuntarundin Suomussalmen vaalikeskustelu Yle Areenasta

Suomussalmella terveyskeskus ja apteekki ovat saaneet mainetta hyvänä opiskelijoiden kouluttajina, mutta silti lääkäreistä on pulaa.

Kuntarundi-teksti kuntavaalien grafiikalla.

Luontoimagostaan tunnetussa Kuusamossa on kaksijakoinen suhtautuminen kaivosteollisuuteen – kuuntele Kuntarundin Kuusamon vaalikeskustelu Yle Areenasta

Kaivokset ja matkailu ovat Kuusamossa varmasti vastakkain tulevanakin vaalikautena. Kuusamon keskusta on kuihtunut ja Rukan kehittäminen keskusteluttaa. Alueelle halutaan etätyöntekijöitä, mutta rakennetaanko valokuitua kunnan verorahoilla?

Kuntarundi-teksti kuntavaalien grafiikalla.

Kuhmossa on pula nuorista naisista ja huoli kulttuurista: kuuntele Kuntarundin Kuhmon vaalikeskustelu Yle Areenasta

Korona kurittaa Kuhmon korkeakulttuuria ja pedot metsästyskulttuuria. Kuhmon lentokentän digitalisointihanke on herättänyt huomiota kauempanakin.

Kuntarundi-teksti kuntavaalien grafiikalla.

Mistä sinun kunnassasi puhutaan? Kuuntele Kuntarundin Kalajoen vaalikeskustelu Yle Areenasta

Elinkeinojen ja kylien tasapuolinen kehittäminen aiheuttaa ristivetoa Kalajoella. Kaupungissa nojataan matkailuun ja teollisuuteen. Maahanmuutosta haetaan ratkaisua tulevaisuuden työvoiman riittävyyteen.

Kuntarundi-teksti kuntavaalien grafiikalla.

Mistä sinun kunnassasi puhutaan? Kuuntele Kuntarundin Haapaveden vaalikeskustelu Yle Areenasta

Haapavedellä toivotaan lähialueen kuntien yhteistyötä, jolla pidetään peruspalvelut kunnossa sekä estetään väen väheneminen kaupungissa. Työpaikkojakin paikkakunnalla olisi. Kunnan on lähdettävä tukemaan biojalostamohankkeen liikenneinvestointeja.

Kuntarundi-teksti kuntavaalien grafiikalla.

Mistä sinun kunnassasi puhutaan? Kuuntele Kuntarundin Haapajärven vaalikeskustelu Yle Areenasta

Haapajärvellä on kovat odotukset biotalouslaitosten mukanaan tuomasta hyvästä. Tuulivoimala repii mielipiteitä, rahaa tulisi, mutta silti se arveluttaa. Kaupunki hakee lisää tunnettuutta kulttuurin avulla.

Kuntarundi-teksti kuntavaalien grafiikalla.

Mistä sinun kunnassasi puhutaan? Kuuntele Kuntarundin Oulun vaalikeskustelu Yle Areenasta

Oulu on maakunnan suurin kaupunki ja siksi tärkeitä teemoja ovat kaupunkimaiseman ja kaavoituksen kehittäminen sekä palvelut. Yliopiston mahdollinen muutto Raksilaan on yksi odotetuimmista uuden valtuuston päätettävistä asioista.

Kuntarundi-teksti kuntavaalien grafiikalla.

Mistä sinun kunnassasi puhutaan? Kuuntele Kuntarundin Sotkamon vaalikeskustelu Yle Areenasta

Sotkamo on Kainuun kuntien Hannu Hanhi – tai ainakin siltä näyttää. Kolmen kaivoksen kunnassa matkailijoita riittää. Työvoimaa kaivataan jopa asukkaita enemmän. Sotkamon asioiden äärelle kokoontui kolme kunnallisvaaliehdokasta.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle