Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Puutarhaneuvos Arno Kasvi etsii kasveja Pehr Kalmin koepuutarhasta Turun Hirvensalossa.

Kasvitieteilijä Pehr Kalmin koepuutarhan tulevaisuus on vaakalaudalla – puutarhaneuvos Arno Kasvi avaisi sen luontokohteeksi suurelle yleisölle

Arno Kasvi lähti tutkimaan koepuutarhan tonttia ja löysi sieltä arvokkaita kasveja. Puutarhan muuttaminen yleiskohteeksi ei kiinnosta ainakaan tällä erää turkulaissäätiöitä tai Turun kaupunkia.

Tv-ohjelma Viherpeukalon kuvauksissa puutarhuri Aarno Kasvi ja toimittaja Tarja Flemming tutkivat yrttipenkkiä.

Puutarhan lumossa varttunut ylipuutarhuri Aarno Kasvi elää hortikulttuurille

Koko kansan viherpeukalo Aarno Kasvi elää hortikulttuurille.

Yksityiskohta Martin Hoffmanin maalauksesta vuodelta 1737 Carl von Linnéstä kädessään hänen mukaansa nimetty kasvi Linnaea borealis (vanamo). Taustalla piirros Linnén kirjasta Praeludia Sponsaliorum Plantarum (1729).

Carl von Linné kesytti luonnon nimillä ja luokilla

”Luoja loi, mutta Linné järjesti.”

Matti Suur-Hamari

Kymmenkunta eteläkarjalaista sai kutsun Linnan juhliin

Etelä-Karjalasta oli tasavallan presidentin itsenäisyyspäivän vastaanotolla maakunnan kansanedustajien lisäksi mukana puolenkymmentä muuta kutsun saanutta eteläkarjalaista.

Vanajavesikeskuksen kirja Pisaroita - tarina Vanajaveden seudun ihmisistä ja vähän vedestäkin

Uutuuskirja avaa Vanajaveden merkityksiä pisara kerrallaan

Keskiviikkona ilmestyvä Vanajavesikeskuksen kirja Pisaroita kertoo kahdenkymmenen kertojan suulla laajan vesistön moni-ilmeisyydestä ja rikkaudesta. Runsaasti kuvitettu kirja on tarinallinen tapa tuoda esiin Vanajaveden luontoa, historiaa, käyttötapoja ja merkitystä.

Niko Kivelä ja nurkkakunnat, yle tv1

Niko Kivelä ja nurkkakunnat: Pietarsaari – asehistoriaa ja veneenveistöä

Asehistoriaa, veneenveistöä, jalkapalloa ja lintubongausta.

Hämeenkylmänkukan ja kangasvuokon risteymiä

Vuokkojen lehtolapsi on vailla napakkaa nimeä

Kun melko harvinainen kangasvuokko risteytyy erittäin harvinaisen hämeenkylmänkukan kanssa, syntyy upea kukka, jonka väri on kantamuotojen väliltä. Risteymä on kukaltaan jopa kantamuotoja suurempi ja näyttävämpi. Pystyykö se jatkamaan sukua, on epävarmaa. Hämeenlinnasta löytyy noita huippuharvinaisuuksia.

Merikapteeni-kasvitieteilijä sai merkittävän tunnustuksen

Suomen Kulttuurirahasto on jakanut palkintoja ja apurahoja. 30 000 euron palkinnon merkittävästä kulttuuriteosta saivat merikapteeni, kasvitieteilijä Markku Häkkinen, taidehistorioitsija Riitta Konttinen sekä muotoilija Ilkka Suppanen.

Evon-kävijöitä - Kertomuksia Evolta -kirjan kansi

Luonto kiehtoo niin lentojätkää kuin live-roolipelaajaa – mielipaikka syntyy hyvistä kokemuksista

Luonto puhuttelee suomalaista. Mielipaikassa on hyvä olla, siellä on jotain kaunista, kiinnostavaa ja siellä voi tehdä mieluisia asioita. Tuore kirja kertoo muun muassa lentojätkän, larppaajan ja kasvitieteilijän tarinan siitä, miten maiseman merkitys syntyy.

Yle Areena logo.

Ukkomansikka on muinainen puutarhakarkulainen

Vuosisatojen takainen viljelymansikka on rönsyillyt vanhoista puutarhoista luonnon helmaan. Aikoinaan suosittu hyötymarja ei kasvitieteilijän mukaan ole marja lainkaan, mutta eivätpä ole muutkaan mansikat.

Kuva Kanadan 20 dollarin setelistä.

Kanadan uusissa seteleissä on norjalainen vaahteranlehti

Kasvitieteilijöiden mukaan norjalaisessa vaahteranlehdessä on viisi lohkoa ja sen kärjet ovat lankamaiset, kun taas kanadalaisen sokerivaahteran lehdissä on vain kolme lohkoa ja kärjet ovat paksummat.

Tervolasta löytyi uusi, uhanalainen sammal

Tervolan Heinijängältä on löytynyt uusi, uhanalainen karhunlovisammalesiintymä. Sammallajista on koko maassa tiedossa vain 36 esiintymää. Esiintymä löytyi Metsähallituksen viime kesänä tekemissä lajistokartoituksissa.

Puutarhuri Yaiza Malin kokeilee kannatteleeko jättilumpeenlehti ihmistä

Giant water lily can keep a person afloat in Helsinki

The legend of the victoria amazonica, or giant water lily, goes that the unusually large plants are able to keep a fully-grown person afloat. Botanists and gardeners at the University of Helsinki's Kaisaniemi Botanical Garden now have proof.

Juha Pentikäisen (kuvassa) kirjoittama ja Risto Pulkkisen toimittama Laestadiuksen Lappalaisten mytologian uusi laitos meni kuumille kiville juhlapäivän seminaarissa.

Laestadiuksen tieteellisessä perinnössä riittäisi perattavaa

Lars Levi Laestadiuksen tieteellisessä perinnössä riittäisi vielä tutkittavaa. Pohjoisen kulttuuri-ilmastoa vahvasti leimanneen herätysliikkeen isä oli myös monipuolinen tiedemies: kasvitieteilijä, kansatieteilijä ja filosofikin.

Mies kahlaa kaislikossa

Suomen kasvit kartalle

Suomen kasvien levinneisyyskartasto eli Kasviatlas täydentyy kesä kesältä. Kasveja kartoittavat suurelta osin perehtyneet harrastajat ja kartasto on kaikkien käytettävissä Internetissä. Kartta kertoo suurpiirteisesti, missä maankolkassa eri kasvit kasvavat.

Lemmekäs mustakurkku-uikku pariskunta Vahdolla.

Lemmekkäät uikut Turun Radion luontokuvakilvan voittajia

Kevään merkkejä Varsinais-Suomesta kerännyt Turun Radion luontokuvakilpailu on ratkennut. Voittajiksi uivat Toni Knuutilan Vahdolla ikuistamat lemmekkäät mustakurkku-uikut.

Lemmekäs mustakurkku-uikku pariskunta Vahdolla.

Kuuntelijoidemme luontokuvat

Turun Radion luontokuvakilpailu on ratkennut. Voittajiksi uivat Toni Knuutilan Vahdolla ikuistamat lemmekkäät mustakurkku-uikut.

Kasvivarkaudet ovat osa kansainvälistä bisnestä

Rauhoitettuja suomalaisia luonnonkasveja halutaan Keski-Euroopan markkinoille. Innokkaimpia keräilijöitä kiinnostavat nimenomaan laittomasti kerätyt kasvit. Suomessa kasveja kerätään luonnosta laittomasti kuitenkin vain satunnaisesti.

Madagaskarilta löydettiin uusi jättipalmusuku

Madagaskarilta on löytynyt aiemmin tuntematon palmusuku.

Qatariin suunnitellaan "Koraanin puutarhaa"

Unesco aikoo perustaa Qatariin Koraaniin perustuvan kasvitieteellisen puutarhan. Sen on tarkoitus vastata Koraanin sisältämiä tieteellisiä ja esteettisiä näkemyksiä sekä esitellä kirjassa mainittuja kasvilajeja.