Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Puutarhan lumossa varttunut ylipuutarhuri Aarno Kasvi elää hortikulttuurille

Koko kansan viherpeukalo Aarno Kasvi elää hortikulttuurille.

Carl von Linné kesytti luonnon nimillä ja luokilla

”Luoja loi, mutta Linné järjesti.”

Kymmenkunta eteläkarjalaista sai kutsun Linnan juhliin

Etelä-Karjalasta oli tasavallan presidentin itsenäisyyspäivän vastaanotolla maakunnan kansanedustajien lisäksi mukana puolenkymmentä muuta kutsun saanutta eteläkarjalaista.

Uutuuskirja avaa Vanajaveden merkityksiä pisara kerrallaan

Keskiviikkona ilmestyvä Vanajavesikeskuksen kirja Pisaroita kertoo kahdenkymmenen kertojan suulla laajan vesistön moni-ilmeisyydestä ja rikkaudesta. Runsaasti kuvitettu kirja on tarinallinen tapa tuoda esiin Vanajaveden luontoa, historiaa, käyttötapoja ja merkitystä.

Niko Kivelä ja nurkkakunnat: Pietarsaari – asehistoriaa ja veneenveistöä

Asehistoriaa, veneenveistöä, jalkapalloa ja lintubongausta.

Vuokkojen lehtolapsi on vailla napakkaa nimeä

Kun melko harvinainen kangasvuokko risteytyy erittäin harvinaisen hämeenkylmänkukan kanssa, syntyy upea kukka, jonka väri on kantamuotojen väliltä. Risteymä on kukaltaan jopa kantamuotoja suurempi ja näyttävämpi. Pystyykö se jatkamaan sukua, on epävarmaa. Hämeenlinnasta löytyy noita huippuharvinaisuuksia.

Merikapteeni-kasvitieteilijä sai merkittävän tunnustuksen

Suomen Kulttuurirahasto on jakanut palkintoja ja apurahoja. 30 000 euron palkinnon merkittävästä kulttuuriteosta saivat merikapteeni, kasvitieteilijä Markku Häkkinen, taidehistorioitsija Riitta Konttinen sekä muotoilija Ilkka Suppanen.

Laestadiuksen Jumala oli naishahmo

Laestadius tunnetaan lähinnä jyrkkänä herätysliikkeen perustajana. Äitinsä puolelta saamelainen Laestadius oli kuitenkin paitsi uskonnollinen johtaja, myös tiedemies ja kasvitietelijä. Jälkipolvilta on unohtunut sekin, että Laestadiuksen Jumalalla oli rinnat.

Luonto kiehtoo niin lentojätkää kuin live-roolipelaajaa – mielipaikka syntyy hyvistä kokemuksista

Luonto puhuttelee suomalaista. Mielipaikassa on hyvä olla, siellä on jotain kaunista, kiinnostavaa ja siellä voi tehdä mieluisia asioita. Tuore kirja kertoo muun muassa lentojätkän, larppaajan ja kasvitieteilijän tarinan siitä, miten maiseman merkitys syntyy.

Ukkomansikka on muinainen puutarhakarkulainen

Vuosisatojen takainen viljelymansikka on rönsyillyt vanhoista puutarhoista luonnon helmaan. Aikoinaan suosittu hyötymarja ei kasvitieteilijän mukaan ole marja lainkaan, mutta eivätpä ole muutkaan mansikat.

Kanadan uusissa seteleissä on norjalainen vaahteranlehti

Kasvitieteilijöiden mukaan norjalaisessa vaahteranlehdessä on viisi lohkoa ja sen kärjet ovat lankamaiset, kun taas kanadalaisen sokerivaahteran lehdissä on vain kolme lohkoa ja kärjet ovat paksummat.

Tervolasta löytyi uusi, uhanalainen sammal

Tervolan Heinijängältä on löytynyt uusi, uhanalainen karhunlovisammalesiintymä. Sammallajista on koko maassa tiedossa vain 36 esiintymää. Esiintymä löytyi Metsähallituksen viime kesänä tekemissä lajistokartoituksissa.

Giant water lily can keep a person afloat in Helsinki

The legend of the victoria amazonica, or giant water lily, goes that the unusually large plants are able to keep a fully-grown person afloat. Botanists and gardeners at the University of Helsinki's Kaisaniemi Botanical Garden now have proof.

Laestadiuksen tieteellisessä perinnössä riittäisi perattavaa

Lars Levi Laestadiuksen tieteellisessä perinnössä riittäisi vielä tutkittavaa. Pohjoisen kulttuuri-ilmastoa vahvasti leimanneen herätysliikkeen isä oli myös monipuolinen tiedemies: kasvitieteilijä, kansatieteilijä ja filosofikin.

Suomen kasvit kartalle

Suomen kasvien levinneisyyskartasto eli Kasviatlas täydentyy kesä kesältä. Kasveja kartoittavat suurelta osin perehtyneet harrastajat ja kartasto on kaikkien käytettävissä Internetissä. Kartta kertoo suurpiirteisesti, missä maankolkassa eri kasvit kasvavat.

Lemmekkäät uikut Turun Radion luontokuvakilvan voittajia

Kevään merkkejä Varsinais-Suomesta kerännyt Turun Radion luontokuvakilpailu on ratkennut. Voittajiksi uivat Toni Knuutilan Vahdolla ikuistamat lemmekkäät mustakurkku-uikut.

Kuuntelijoidemme luontokuvat

Turun Radion luontokuvakilpailu on ratkennut. Voittajiksi uivat Toni Knuutilan Vahdolla ikuistamat lemmekkäät mustakurkku-uikut.

Kasvivarkaudet ovat osa kansainvälistä bisnestä

Rauhoitettuja suomalaisia luonnonkasveja halutaan Keski-Euroopan markkinoille. Innokkaimpia keräilijöitä kiinnostavat nimenomaan laittomasti kerätyt kasvit. Suomessa kasveja kerätään luonnosta laittomasti kuitenkin vain satunnaisesti.

Madagaskarilta löydettiin uusi jättipalmusuku

Madagaskarilta on löytynyt aiemmin tuntematon palmusuku.

Qatariin suunnitellaan "Koraanin puutarhaa"

Unesco aikoo perustaa Qatariin Koraaniin perustuvan kasvitieteellisen puutarhan. Sen on tarkoitus vastata Koraanin sisältämiä tieteellisiä ja esteettisiä näkemyksiä sekä esitellä kirjassa mainittuja kasvilajeja.