Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Kurtturuusu hävitetään saaristosta glyfosaatin avulla – vieraslaji uhka myös tyrnipensaalle

Kurtturuusu on vieraslaji jonka viljely kiellettiin vuonna 2019. Ellei kurtturuusua kitketä pois, katsotaan myös rauhaan jättäminen kasvattamiseksi. Metsähallitus on päättänyt kitkeä lajin saaristosta ja rannikolta kiistellyn glyfosaatin avulla.

Monday's papers: First gay couples adopt, medical stockpiling law, Roundup risks confirmed

Papers report on same-sex adoption, rules for med supplies and a Finnish study with new dirt on the weed-killer Roundup.

Kemianjätti Bayer suostui maksamaan kymmenien miljoonien korvaukset glyfosaattijutussa

Yhtiö on aiemminkin tuomittu maksamaan jättimäisiä korvauksia rikkaruohomyrkkyä koskeneissa kanteissa.

Parainen puolustaa kiistanalaisen glyfosaatin käyttöä kurtturuusun torjunnassa

Osa asukkaista vastustaa Paraisten kaupungin päätöstä torjua kurtturuusua rikkakasvien torjunta-aineella.

Reuters: Saksa kieltämässä rikkakasvimyrkky glyfosaatin

Itävalta kielsi heinäkuussa glyfosaatin käytön ensimmäisenä EU-maana.

Viisi kiinnostavaa juttua sunnuntai-iltaan: Uusi ruokasuositus, vegaanivaikuttaja söi kalaa ja miksi nuoresta miehestä tuli huumegangsteri

Luitko jo nämä? Kokosimme sinulle viikon parhaita juttuja, jotka saatoit arjen kiireessä ohittaa.

All Points North #23: Tuomas Enbuske has opinions about empathy in Finland, politicians' silly season and how to be bored

This week's episode of APN dips into political waters and wades through the objectification of men, how to connect immigrants to jobs and the art of boredom.

"Hyydyttäisi sananvapauden ja aktivismin" – New Yorkissa oikeus tyrmäsi suuryrityksen pyynnön saada haltuunsa kaikki internetaktivistien kampanja-aineisto

Bioteknologiajätti Monsanto oli vaatinut, että Avaaz-järjestö luovuttaisi sille kaikki asiakirjat, sähköpostit, kirjeenvaihdon ja muistiinpanot, joissa mainitaan yhtiön torjunta-aineissa käytetty glyfosaatti.

Finland moves to weed out controversial herbicide

Finland's chemical safety watchdog TUKES is planning to limit the use of the herbicide glyphosate in the vicinity of daycares and parks.

Uutissuomalainen: Glyfosaatin käyttöön tulossa lisää rajoitteita

Tukes aikoo rajoittaa glyfosaattia sisältävien kasvinsuojeluaineiden käyttöä esimerkiksi päiväkotien ja leikkipaikkojen lähellä.

Lauantai 11.8.2018 (radio)

Iso korvaus sairastuneelle. Indonesian tilanne. Lentokonevarkaus. Budjettikone. Sateinen sää.

Monsanto joutuu maksamaan mojovat korvaukset Kaliforniassa – Suomalaisasiantuntija kuumana käyvästä glyfosaattikeskustelusta: "Se on ihan turhaa pelkoa"

Valamiehistön mukaan torjunta-aine vaikutti siihen, että mies sairastui syöpään. Viranomainen vakuuttaa, että Suomessa sallittuun glyfosaattiin ei liity syöpäriskiä.

Syöpään kuoleva kalifornialaismies saa Roundup-kasvimyrkyn valmistajalta satojen miljoonien korvaukset – yritys puolustaa sinnikkäästi tuotettaan

Oikeuden päätöksen mukaan kasvimyrkky vaikutti merkittävästi siihen, että mies sairastui syöpään. Samaa ainetta käytetään myös Euroopassa.

Kotipuutarhuri, vaihda nurmikaistale muinaistulokkaisiin – saat silmäniloa ja torjut ikäviä vieraita

Biologi ja ympäristötoimittaja Riku Cajander kehottaa harkitsemaan esimerkiksi ketoneilikkaa, päivänkakkaraa ja ruiskaunokkia.

Merkel suomii maatalousministeriään glyfosaatista – mutkistuvatko Saksan hallituskuviot taas?

Saksan maatalousministeri asettui tukemaan rikkaruohomyrkyn jatkoaikaa, vaikka hallituksessa oli sovittu toisin.

Kiistelty torjunta-aine glyfosaatti sai viiden vuoden jatkoajan

Maailman suosituimman torjunta-aineen eurooppalainen myyntilupa joutui vaakalaudalle, koska se oli joutunut epäsuosioon epäiltyjen terveysvaikutusten takia.

Torjunta-aine glyfosaatin myyntiluvan jatkolle ei löytynyt riittävää tukea EU:ssa

Yhdeksän jäsenmaata vastusti syöpäriskiepäilyjen kohteeksi joutuneen aineen myyntiluvan jatkamista viidellä vuodella. Lupa umpeutuu loppuvuodesta.

Ihminen horjuttaa haurasta pohjavesijärjestelmää – Lahdessa puhdistetaan juomavedestä yhä vuosikymmenten takaisia rikkaruohomyrkkyjä

Erinomainen pohjavesi oli lahtelaisten ylpeydenaihe, kunnes vuonna 2001 kaupungin tärkeä vedenottamo jouduttiin ottamaan pois käytöstä. Syynä olivat rikkaruohojen torjunta-aineet, jotka päätyivät veteen ratapenkoilta ja puistoista.

Torjunta-aine glyfosaatin jatkosta ei päätöstä – Kymmenen vuoden jatkolle ei löytynyt tukea

EU-maiden oli tarkoitus päättää glyfosaatin myyntiluvan jatkosta, mutta yhteisymmärrystä ei löytynyt.

Komissio esittää syöpäepäilyjen kohteeksi joutuneelle torjunta-aineelle glyfosaatille aiottua lyhyempää jatkoaikaa

Nyt komissiolle riittäisi viidenkin vuoden jatko kymmenen sijaan. Asia jakaa jäsenmaita, joiden on määrä päättää jatkosta huomenna.

Viljelijän epäillään yrittäneen vauhdittaa viljan kypsymistä kielletyllä glyfosaatilla

Rikkakasvien torjunta-aine glyfosaattia on käytetty sääntöjen vastaisesti viljan tuleennuttamiseen.

Huono vuosi houkuttaa nopeuttamaan viljan kypsymistä glyfosaatilla – "Ei käy", muistuttaa viranomainen

Kunnat ja viljelijät ovat kyselleet ely-keskuksilta, voisiko glyfosaattia käyttää viljojen pakkotuleennuttamiseen. Vastaus on kieltävä.

Väitös: Rikkaruohomyrkyt säilyvät pohjavesissä jopa vuosikymmeniä

Suomen maaperästä löytyy edelleen aineita, joiden käyttö kiellettiin jo vuosikausia sitten.

Varo, etteivät pienet lapset ja lemmikit edes maista näitä – Tässä kymmenen myrkyllisintä kasvia

Myrkkykasvien syömisestä seuraa usein pahoinvointia, vatsakipua, oksentelua ja ripulia. Anna heti lääkehiiltä ja soita Myrkytystietokeskukseen. Kuvat kasveista jutun lopussa.

Viljelijä pitäisi kiinni glyfosaatista – ProAgria: Kiistellyn torjunta-aineen täyskielto olisi katastrofi

Osa glyfosaattivalmisteista kiellettiin keväällä. Lohtajalaisviljelijältä meni siinä tehokkain torjunta-aine.

Rikkakasvit kuriin ilman myrkkyjä – kuokka ja katetta, etikkaa ja sokeria

Kasvintorjunta-aine glyfosaatin kohtalo on parhaillaan Euroopan kemikaaliviraston pohdinnassa. Kasvintorjuntaan etsitäänkin entistä luonnonmukaisempia keinoja, niin kodeissa kuin kaupungeissa.

Roundup-tuotteita poistuu markkinoilta – Tukes listasi kiellettyjä kasvimyrkkyjä

Markkinoille jää edelleen lukuisia tuotteita, joissa käytetään kiisteltyä torjunta-aine glyfosaattia.

Puistopuiden myrkyttäjä yhä jäljittämättä – poliisi kaipaa vihjeitä erikoisen tapauksen tutkintaan

Poliisi tutkii Lahdessa kaupungin pyynnöstä puistopuiden tuhotyötä.

Kuka myrkyttää ja sahaa puistopuita? Ruoriniemen puistossa vuosia jatkuneita tuhoja

Moottorisahamies nähtiin puistossa vuonna 2014, mutta näkijät eivät ilmiantaneet miestä poliisille. Nyt puita on myös porattu ja myrkytetty.

Pilottihanke käyntiin – Pelloille levitetään tonneittain kipsiä, jotta fosforipäästöt saataisiin kuriin

Saaristomeren fosforikuormitusta yritetään hillitä kokeilulla, jossa kipsillä sidotaan peltojen ravinteita. Pilottihankkeessa Savijoen valuma-alueen pelloille levitetään tonneittain kipsiä tänä syksynä. Aiemmissa tutkimuksissa kipsin käytöstä on saatu hyviä tuloksia.

Kasvinsuojelutoimet lisääntyvät kuumana ja kosteana kesänä

Sään ääri-ilmiöt ovat jo viime vuosina lisääntyneet. Ne ovat myös lisänneet kasvinsuojelutoimien tarvetta. Samaan aikaan kuitenkin puhutaan mm. glyfosaatin käytön rajoittamisesta. Sen tulevaisuus on jatkoluvasta huolimatta auki. Asiantuntijat suosittelevat viljelykiertoa, jolla voidaan vähentää torjunta-aineiden käyttöä.

Pikkukaupunki huolestui puistoväkensä terveydestä – iskee nyt rikkaruohoja vastaan etikalla ja mäntysuovalla

Haitallisia vieraslajeja torjutaan yhä pääasiassa glyfosaatilla, jonka vaikutuksia ihmiseen ja ympäristöön on tutkittu runsaasti. Keskustelua herättäneelle torjunta-aineelle pyritään löytämään myös vaihtoehtoja. Haminassa kokeillaan etikkaa ja mäntysuopaa.

Kiistanalainen glyfosaatti harvoin käytössä Lahden viheralueilla

Kotipuutarhoistakin tutun rikkaruohomyrkyn vaikutukset ympäristöön ja terveyteen arveluttavat monia. Lahden kaupungilla glyfosaatti on harvoin käytössä.

Sananen – Viihdekäyttö

Biologi haluaisi ihmisten lopettavan rikkaruohomyrkyn viihdekäytön. Muukin viihdekäyttö kannattaa välillä kyseenalaistaa, jos haluaa käväistä totuuden pihapiirissä ja kohdata elämänsä siirtolohkareet.

Mitä mieltä olet glyfosaatin käytöstä rikkaruohojen torjunnassa?

Rikkakasvien torjuntaan käytettävät tuotemerkit Roundup, Rambo ja Keeper herättävät kiihkeääkin keskustelua. Osa kavahtaa ja kauhistuu glyfosaatin käyttöä, osa pitää riskeistä puhumista liioitteluna. Miten sinä suhtaudut?

Tutkija: Rikkaruohomyrkky glyfosaatti köyhdyttää maaperää

Glyfosaatin säilyvyys maaperässä vaihtelee suuresti. Valmistajan mukaan se häviää parissa viikossa, mutta Suomessa jäämiä on löytynyt vielä vuosienkin kuluttua.

Vaarallisen glyfosaatin voi korvata sokerivedellä – vaahto polttaa rikkaruohon

Sokerivedellä voidaan torjua rikkaruohoja turvallisesti vaikka päiväkodin pihasta. Menetelmä on täysin myrkytön, mutta myrkkyjä kalliimpi.

Nahkapäätös glyfosaatin myyntiluvasta EU-maissa

EU:n jäsenmaiden edustajista koostuva EU:n kasvinsuojeluaineiden pysyvä komitea äänesti komission ehdotuksesta pidentää rikkakasvintorjunta-aineen,  glyfosaatin, myyntilupaa EU-maissa 12-18 kuukaudella. Määräenemistöä ei syntynyt ehdotuksen puolesta eikä vastaan.

Glyfosaatti tappaa pellolla, pihassa ja puutarhassa – voisimmeko pärjätä ilman?

Euroopan parlamentti vaati toissaviikolla tiukennuksia glyfosaatin käyttöön. Yleisesti käytössä olevan rikkakasvien torjunta-aineen käyttölupa vanhenee kesällä ja sen jatkoaikaa pohditaan parhaillaan. Glyfosaatin ongelma on vahva epäily syövän aiheuttajana ja hormonihäiritsijänä, mutta myös salaiset tutkimustulokset.

EU-parlamentti haluaa suitsia rikkaruohomyrkky glyfosaatin käyttöä

EU-parlamentti haluaa päätöksellään tiukempia rajoituksia sille, missä ja miten kasvimyrkyissä käytettävää glyfosaattia voidaan käyttää. WHO ja Euroopan elintarviketurvallisuusvirasto ovat eri mieltä glyfosaatin mahdollisesta syöpäriskistä.

Yleisen rikkakasvimyrkyn käyttöä rajoitettu – Syöpävaarallisuudesta kiistellään

Glyfosaatti on Suomen yleisin rikkakasvien torjunta-aine, jonka käyttö on lisääntynyt maanviljelyssä suorakylvötekniikan myötä. Euroopan unionissa pohditaan parhaillaan, onko glyfosaatin käyttöä syytä rajoittaa mahdollisen syöpäriskin takia. Päätös tehtäneen toukokuussa, mutta lopulliseen käyttökieltoon ei uskota.

Ympäristöjärjestö löysi rikkaruohomyrkyn jäämiä saksalaisista oluista

Saksan panimoliitto pitää glyfosaattilöydöksiä epäuskottavina. Saksan riskinarviointiviraston mukaan löydetyt pitoisuudet eivät ole haitallisia ihmisten terveydelle.

Kiistelty kasvien torjunta-aine saamassa myyntiluvan – EU-arvio: glyfosaatti ei aiheuta syöpää

Maataloudessa ja puutarhoissa yleisesti käytettävä glyfosaatti-tehoaine ei ole saamassa käyttökieltoa Euroopassa. Unionin asiantuntijaviraston arvion mukaan tehoaine ei todennäköisesti aiheuta syöpää ihmisille.

Roundup ja muut glyfosaattia sisältävät rikkakasvimyrkyt saivat jatkoaikaa EU:lta

Kiistelty rikkakasvimyrkky on saanut jatkoaikaa Euroopan unionin alueella. Kasvinsuojelussa yleisesti käytetyn glyfosaatin hyväksymisaikaa on jatkettu 30.6.2016 asti. Asiasta päätettiin EU:n pysyvän komitean kasvinsuojeluainejaoston kokouksessa Brysselissä tällä viikolla. Muun muassa Roundup -torjunta-aineen käyttö olisi muuten loppunut vuodenvaihteessa.

Huolestunut äiti haluaa kieltää kiistellyn torjunta-aineen käytön leikkipuistoissa

Roundup-torjunta-aineen käyttö puistoissa on herättänyt huolta. Kokkolalaisäiti vaatii nyt kuntalaisaloitteella nyt glyfosaatin käytön kieltämistä kaupungin leikkipuistoissa. Kaupunki etsii torjuntaan luonnonmukaisempia keinoja, mutta asiasta vastaava muistuttaa, että kyseessä on sallittu aine.

Mahdollisesti syöpavaarallinen torjunta-aine laajasti käytössä Keski-Suomessakin

Yleisesti käytetty rikkakasvien torjunta-aine glyfosaatti saatetaan kieltää EU:ssa. Päätöstä odotetaan syksyn aikana.

Glyfosaatin käyttökielto voisi tuoda markkinoille vaarallisempia torjunta-aineita

Rikkakasvien torjunta-aineen glyfosaatin käyttö on katkolla vuodenvaihteessa. Glyfosaatin on arvioitu aiheuttavan syöpää ja keskenmenoja. Silti tutkijakaan ei olisi äkkiseltään kieltämässä aineen käyttöä. Vaarana on, että glyfosaatin tilalle otettaisiin käyttöön vielä vaarallisempia aineita.

Ahnaasti leviävä lupiini uhkaa Salpausselän harvinaisia kasveja

Salpausselän ketokukat ovat vaarassa jäädä lupiinin jalkoihin. Jos tilanteeseen ei puututa pian, ongelmalaji syrjäyttää harjun alkuperäiset kasvit ja voi jopa vähentää pölyttäjähyönteisten määrää, varoittavat asiantuntijat.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle