Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Jäät lähtivät liikkeelle Kyrönjoessa, jäälohkareita

Pohjois-Pohjanmaalle odotetaan keskimääräisiä kevättulvia, aikaisintaan huhtikuun puolenvälin jälkeen

Lopullisen tulvahuipun suuruus määräytyy lumen sulamisvaiheen sääolosuhteilla. Ely-keskus torjuu mahdollisia jääpatoja tai tulvavahinkoja jäänsahauksilla Kalajoella ja Pyhäjoella.

Jäät ovat pakkautuneet Rovaniemen edustalle

Lapissa mitataan taas jokien jäätä – teräsjään paksuus kertoo, pitääkö turvautua sahauksiin, ja onko riskiä jääpatoihin keväällä

Lapin ely-keskus mittaa jään paksuutta Lapin suurimmissa luonnontilaisissa joissa tällä ja ensi viikolla. Mittauksia tehdään Simojoelta aina Ivalojoelle asti.

Jäänsahausta Kyrönjoella Isonkyrön Vanhan kirkon lähistöllä 22.3.2022. Jääsahauskone joen jäällä.

Ely-keskus aloittaa jääsahaukset Lapissa – ensin vuorossa Tornionjoen suualue

Mikäli jääolosuhteet säilyvät jäänsahaukselle otollisina, jatketaan jäänsahausta Hellälän jälkeen Ounasjoella.

Jäät patoutuvat kosken kohdalle Kyrönjoella.

Jääpatojen muodostuminen halutaan estää Kyrönjoella ja Lapväärtinjoella – pahimmilla jääpatopaikoilla heikennetään jäätä sahauksin ensi viikolla

Jääsahauksia tehdään ainakin Skatilassa Mustasaaressa, Kolkissa Vaasassa ja Isossakyrössä Vanhan kirkon kohdalla. Lapväärtinjoella jäätä heikennetään ainakin Kristiinankaupungin jokisuistossa.

Jäänsahauskone Perhonjoella.

Perhonjoella jäätä ei sahata tänä keväänä

Tulvien ehkäisemiseksi käytettävää jääsahausta ei voi tehdä, koska teräsjäätä ei ole tarpeeksi.

Jääsaha sahaa jäätä Simojoella.

Lapissa ei sahata jokien jäitä tänäkään keväänä

Mittaustulosten perusteella jokijäät ovat keskiarvoa selkeästi ohuempia jokaisessa mitatussa kohteessa, eivätkä ne kestä jääsahan painoa.

Jäänsahausta Vassorinlahdella Mustasaaressa

Jäiden sahaus Kyrönjoella on loppusuoralla

Jäänsahauksilla estetään jääpatojen syntymistä. Sahaukset aloitettiin perjantaina ja ne saadaan päätökseen jo huomenna. Sen jälkeen saha siirtyy pohjoisemmaksi.

Ilmajoen-kävelysilta-ja-oopperaranta talvella.jpg

Jäiden sahaukset alkoivat – Pohjanmaan tulva-ammattilaiset seuraavat tilannetta vielä työajan puitteissa

Pohjanmaan jokien tulvahuippu ajoittunee huhtikuun loppuun – jos ennusteet toteutuvat.

Jään sahaaminen käynnissä.

Tulvia yritetään torjua jääsahauksilla pohjalaisjoissa

Sahaukset aloitetaan tällä viikolla Perhonjoessa ja ensi viikolla on vuorossa Lestijoki.

Tie on poikki tulvan vuoksi.

Kevään tulvista ennakoidaan isoja Pohjois-Pohjanmaalla

Tulviin pyritään varautumaan ennakolta tekemällä jääsahauksia sekä laskemalla tekojärvien vedenpintaa.

jäänsahauskone Simojoella

Lapin jokia käydään läpi jääsahalla – tuloksena jopa 80 kilometriä railoa

Jäiden sahaamisella pyritään ehkäisemään jääpatojen syntymistä. Alueella liikkujia varoitetaan avatuista railoista ja jään päälle tulevasta vedestä.

Veden pinta peittää melkein liikennekyltitkin.

Suurtulvatkin mahdollisia Lapissa - lumimäärät tavanomaista suuremmat Kemijoella ja Ounasjoella

Runsaslumisen talven lähetessä loppuaan Lapissa jännitetään tulvia. Kaikki riippuu siitä, sulavatko lumet kerralla vai jaksottain. Suurtulvakin on mahdollinen, sanoo insinööri Jukka Kuoksa Lapin ELY-keskuksesta.

Jääsahan uria Simojoessa

Jäähän sahataan railoja, jotta muutaman viikon päästä ei tulvisi

Jäänsahauksia tehdään lähinnä Etelä-Lapissa, jossa jää on paksua ja joet tulvivat helposti keväisin. Kevään tulvista ei vielä osata antaa ennustetta.

jääsaha

Jäänsahaukset alkavat Simojoella maanantaina

Lapissa sahataan jäitä tänä keväänä ainakin Tornion- ja Simojoella. Ounasjoen alaosan tilanne ratkeaa viikolla 15. Ivalo- ja Kemijoella jäitä ei voida sahata heikon jäätilanteen vuoksi. Jäänsahauksilla estetään jääpatojen syntymistä.

Sulava kevätjää.

Ennuste: Lappiin keskimääräistä runsaampi kevättulva

Lapin suurille joille on tulossa hieman keskimääräistä suurempi tulvakevät, ennustaa Lapin ely-keskus. Kevättulvien ei odoteta aiheuttavan merkittäviä tuhoja.

Tulva pellolla Siikalatvan Mankilan kylässä 27.12.2013

Pohjois-Pohjanmaalle odotetaan maltillisia kevättulvia

Ely-keskuksen mukaan maakunnan järvien jäät ovat keskimääräistä ohuempia. Esimerkiksi jääsahauksia ei tehdä tänä keväänä lainkaan.

Lapväärtin tulvatilanne rauhoittunut - Kyrönjoen tilanne vielä epävarma

Lapväärtinjoen alajuoksun tilanne on Pohjanmaan pelastuslaitoksen mukaan rauhoittunut, vaikka vesi on sateiden vuoksi noussut. Yön aikana ei ole saatu uusia tulvahälytyksiä. Myös Kyrönjoen pinta on noussut, sen odotetaan kuitenkin kääntyvän laskuun iltapäivällä.

Tulvaveden saartama talo.

Vesisateet vauhdittavat tulvia, Loimijoelle annettiin jo varoitus

Vesistöjen virtaamat ovat nousussa Lounais-Suomessa, ilmenee tuoreimmasta ely-keskuksen mittauksesta. Iltapäivällä klo 15 annettiin varoitus muun muassa Loimijoelle. Tulevat päivät näyttävät, kuinka pahaksi tilanne kehittyy.

Jään sahaaminen käynnissä.

Satakunnassa ei onnistuttu tekemään jääsahauksia

Satakunnassa ei tänä vuonna ole pystytty tekemään jääsahauksia. Jää on ollut liian ohutta sahaamiseen, jolla voitaisiin yrittää estää jääpatojen muodostumista.

Jäänsahausta koneella

Jäiden sahaus alkaa Perhonjoella

Sahauksilla pyritään ehkäisemään jääpatojen syntymistä jokisuulle. Kevättulva voi yllättää tänä vuonna rajuudellaan.

Jäänsahauskone Perhonjoella.

Kyrönjoen kevättulvan torjuntatoimenpiteet aloitetaan jäänsahauksella

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksen tulvatorjunnan ennakkotoimenpiteet aloitetaan nyt viikonloppuna Kyrönjoelta Isokyrön kohdalta. Lappväärtinjoella jäätä sahataan nyt ensimmäistä kertaa. Tulvahuippua ennustetaan huhti-toukokuun vaihteeseen.

Jään sahaaminen käynnissä.

Jäätä sahataan tulvien välttämiseksi

Pyhäjoella sahauksia on jo tehty. Nyt jäätä sahataan Kalajoella. Virtaamat ovat tuoreiden arvioiden mukaan nousemassa huhti-toukokuun vaihteessa.

Jäänsahausta Simojoella

Sahakone laulaa Simojoen jäällä

Jokien jäänsahaukset on aloitettu Lapissa parin vuoden tauon jälkeen. Pyrkimyksenä on estää jääpatojen syntyminen kriittisimmille jokiosuuksille. Ympäristökeskus ennustaa monin paikoin vähintään keskimääräisiä tulvia.

Jäät ovat osittain lähteneet joesta ja tulvavesi on noussut pelloille.

Ennuste povaa tavanomaisia tulvia Pohjois-Pohjanmaalle

Kevättulvien arvioidaan muodostuvan Pohjois-Pohjanmaalla tavanomaisiksi. Tulvan suuruus riippuu kuitenkin lopulta siitä, miten nopeasti lumi alkaa sulaa.

jään mittaus, jäämittaus

Jäämittaukset alkavat Etelä-Lapissa

Jään mittaukset aloitetaan tällä viikolla Simojoella ja Tornionjoella. Lapin Ely-keskus mittaa jäiden paksuutta selvittääkseen, onko jäiden sahaukseen tarvetta tänä keväänä.

Jäätä leikataan moottorisahalla.

Jäissäkin on eroja - kaunis jääkimpale vaatii kuukausien työn

Heinolassa Lemmenlammella valmistaudutaan jäänveistokilpailuun. Materiaaliksi sahataan timantin kirkasta jäätä, jonka irrottaminen ja kuljetus ovat aivan oma taiteenlajinsa.

Perhonjoki keväällä.

Jäiden sahaus alkoi Kalajoelta

Kalajoella aloitettiin tulvantorjunta jäiden sahauksella maanantaina. Tiistaina sahaukset siirttyivät Sievin Vääräjoelle.

Jäänsahauskone Simojoen jäällä.

Jäänsahaus alkaa Simojoella

Jäänsahaus aloitetaan Simojoella maanantaina. Lapin Ely-keskuksen hankintaryhmän päällikkö Jukka Kuoksa kertoo, että jää on sen verran paksua, että sitä voidaan sahata Simon siltojen välillä.

Simojoki kevättalvella.

Simojoen jäät lupaavat helppoa tulvakevättä

Jäiden ohuus ennustaa helppoa tulvakevättä Simojoelle, sanoo pitkäaikainen palopäällikkö Pentti Anttila. Hänen mukaansa jäät ovat jääneet ohuiksi kovista pakkasista huolimatta, koska paksu lumipeite tuli varhain. Jäät ovat jopa niin ohuet, että niitä ei pystyne sahaamaan tänä vuonna ollenkaan.

Jään sahausta Kyrönjoella.

Kyrönjoella edistetään jäiden lähtöä sahauksella

Pohjanmaan maakuntien jokivarsilla pelätään pahoja kevättulvia. Vahinkojen torjumiseksi Kyrönjoella on ensimmäisen kerran turvauduttu jään sahauksiin. Niiden tavoitteena on estää jääpatojen muodostuminen. Kyrönjoelta sahaus siirtyy lähipäivinä Keski-Pohjanmaalle, Perhonjoelle.

Kevättulva Tyrnävällä keväällä 2010

Ennusteet kertovat tavanomaisesta tulvakeväästä

Kalajoella ja Pyhäjoella tehdään jään sahauksia tämän kuun lopulla kevättulvien ehkäisemiseksi. Alueelle ennakoidaan keskimääräisiä tulvia huhtikuun puolivälin tienoissa, mutta tilanne riippuu paljon kevään etenemisestä.

Satakunnassa sahataan jäitä

Varsinais-Suomen Ely-keskus on päättänyt aloittaa jäiden sahaukset Satakunnassa kevättulvien ehkäisemiseksi. Parin viikon kuluttuaViikolla 12 aloitetaan sahaukset Loimijoella, Pomarkunjoella ja Merikarvianjoella.

Tulviva Salonjoki Salon keskustassa vuonna 2010.

Salonjoessa aloitetaan tulvien ehkäisy

Varsinais-Suomen Ely-keskus on päättänyt aloittaa poikkeukselliset toimet kevättulvien välttämiseksi. Salossa Salonjoen alajuoksun jäälle ajetaan ensi viikon alussa hiekkaa, jotta jää saadaan pehmenemään.

Loimijoki tulvii

Odotettavissa normaalia suuremmat kevättulvat

Etelä- ja Lounais-Suomeen odotetaan normaalia suurempia kevättulvia. Tämän hetken ennusteen mukaan virtaamat ovat suurimmillaan huhtikuun alussa tai puolivälissä, arvioi Varsinais-Suomen ELY-keskus.

Jäänsahauskone Simojoen jäällä.

Kevään merkki: jäänsahaukset alkavat

Jokijäiden paksuuden selvittäminen alkaa kahden viikon päästä. Suunnittelupäällikkö Timo Alaraudanjoki Lapin Ely-keskuksesta arvioi jäiden olevan pitkän pakkasjakson vuoksi normaalia paksuusluokkaa.

Tulvan katkaisema tie Tepastossa

Lapin tulvat keskimääräistä pienemmät

Lapin Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksen ennusteen mukaan tulvan suuruuden odotetaan jäävän keskimääräistä pienemmäksi. Jääpatojen aiheuttama tulvariski on tavanomainen tai normaalia pienempi.

Jäänsahauskone Simojoen jäällä.

Jäänsahauksia tehtäneen tavallista vähemmän

Kevään jäänsahauksia tehdään tänä keväänä ainakin Ivalojoella Ylä-Lapissa. Jäänsahauksista muualla Lapissa päätetään ensi maanantaina, jolloin ratkeaa myös, tarvitaanko jäänsahauksia lainkaan esimerkiksi Tornion- ja Simojoilla.

Jäänsahauskone Simojoen jäällä.

Sahaaminen alkaa Simojoelta

Jääpatojen syntyä ehkäistään myös tänä keväänä jäänsahauksella. Lapin ELY-keskus aloittaa jäänsahaukset Lapin suurissa joissa pääsiäisen jälkeisellä viikolla.

Mittakeppi kairausreiässä mittaamassa jään paksuutta.

Jääsahauksiin pääsiäisen jälkeen

Jääpatojen syntyä ehkäistään myös tänä keväänä jäänsahauksilla. Lapin ELY-keskus aloittaa jäänsahaukset Lapin suurissa joissa pääsiäisen jälkeisellä viikolla.

Myllysillan jäitä alettiin sahaamaan maaliskuun 18. päivä

Jäiden sahaus käyntiin Aurajoessa

Aurajoessa on aloitettu jäiden sahaaminen Myllysillan kohdalla. Sulatustyö alkaa myöhemmin. Jäällä kulkeminen on nyt erittäin vaarallista sillan tuntumassa.

Talvinen jokimaisema, rannoilla on lunta mutta vesi on sula.

Tulvantorjuntasahaukset alkoivat Kalajoen vesistöalueella

Jäänsahaukset alkoivat Nivalan Malisjoessa ja Kalajoen Plassilla.

Talvinen jokimaisema, rannoilla on lunta mutta vesi on sula.

Tulvan torjunta alkoi

Tulvan torjuntatoimet ovat alkaneet Kalajoen vesistöalueella.

Tavanomainen tulvakevät odotettavissa

Pohjois-Pohjanmaalla lumen vesiarvot ovat normaalit tai hieman normaalia vähäisemmät. Vesistöihin tulee kuitenkin helposti jääpatoja.

Tornionjoki jäidenlähdön aikaan

Tornionjokisuuta on tarkoitus perkata

Ruotsalaisten kanssa on päästy periaatteelliseen yhteisymmärrykseen tulvantorjuntatöistä.

Jäänsahauskone Simojoella

Jäänsahaukset alkavat Simossa ja Torniossa

Kevään jäänsahaukset alkavat Simojoella maanantaina ja myös Tornionjokisuun sahaukset kuuluvat ensi viikon suunnitelmaan. Sahauksilla pyritään ehkäisemään jääpatojen syntyminen kriittisimmille jokiosuuksille.

Jääsahauksen tarvetta selvitetään

Lapin ympäristökeskus alkaa selvittää jäänsahausten tarvetta ensi viikolla. Ylirakennusmestari Kauko Haikola sanoo, että jokien riskialueet käydään läpi kuun loppuun mennessä.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle