Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Kulunut kesä oli kuumin vuoden 1937 jälkeen – elokuussa vain yksi hellepäivä ja paljon sadetta

Hellepäiviä oli koko kesän aikana yhteensä 50, kun pitkän ajan keskimääräinen hellepäivien määrä kesäkuukausina on 33.

Kemin Kiikelin linnusto runsastui raivaustöiden ansiosta

Kiikelissä on nähty kevään, kesän ja syksyn aikana erittäin runsaasti eri lintulajeja – jopa harvinaisuuksia.

Some migratory birds arrive early – others not at all

Ornithologists say that certain species have come to Finland early and in plentiful numbers this spring – but that others are suffering drastic drops in population due to human activity.

Varhaiset pajulinnut ja kirjosiepot lintuharrastajien riemuna – monet muuttolinnut saapuneet Päijät-Hämeeseen ennätysaikaisin

Varhainen pajulintu on ihastuttanut lintuharrastajia Orimattilassa. Osa muuttolinnuista on ollut liikkeellä tavallista suuremmilla joukoilla.

Peippoja pesii Suomessa miljoonia, kiljuhanhi kokee jopa yksinäisyyttä – katso Suomen yleisimmät ja harvinaisimmat lintulajit

Liki 40 prosenttia maailman lintulajeista on vähenemässä. Suomessa joidenkin lintujen kannat ovat romahtaneet jopa puoleen.

Kesäaamun laulajia: Pensassirkkalintu

Pensassirkkalintu on tummatäpläinen ja likaisenvalkoinen.

Kesäaamun laulajia: Luhtakerttunen

Luhtakerttunen on talitiaisen kokoinen.

Lintumaailman "harmaahiiret": Lehtokerttu

Lehtokerttu on ruskeanharmaa ja likaisenvalkoinen.

Lintumaailman "harmaahiiret": Lapinuunilintu

Lapinuunilintu on vaatimattoman näköinen pikkulintu.

Lintumaailman "harmaahiiret": Kultarinta

Kultarinta on tanakka ja harmaanvihreä.

Lintumaailman "harmaahiiret": Hernekerttu

Hernekertulla on harmaanruskea selkä, valkoinen vatsa.

Lintumaailman "harmaahiiret": Pensaskerttu

Pensaskerttu on ruskeanharmaa pikkulintu.

Lintumaailman "harmaahiiret": Idänuunilintu

Idän uunilintu on harmahtava yleisväriltään.

Lintumaailman "harmaahiiret": Pajulintu

Siro pajulintu on päältä vihertävänruskea ja alta valkoinen

Lintumaailman "harmaahiiret": Sirittäjä

Sirittäjän yläpuoli on kellertävän sammalenvihreä.

Tiedätkö miltä pajulintu kuulostaa? – Varhain sunnuntaina pääset Ylen matkassa lintujen maailmaan

Luontoharrastajat saavat nauttia eri maiden lintujen laulusta Yle Areenan suorassa streamissa sekä Radio Suomen aamuyön lähetyksissä sunnuntaina. Suomesta maailmalle välitetään kymmenien lajien ääntä.

Kevätaamun laulajia: Hippiäinen

Hippiäinen on koko Euroopan pienin lintu, palleromainen.

Kevätaamun laulajia: Tiltaltti

Tiltaltti muistuttaa erehdyttävästi pajulintua.

Kevätaamun laulajia: Mustapääkerttu

Mustapääkerttu pesii melko yleisenä viljelyseuduilla.

Kevätaamun laulajia: Pajulintu

Siro pajulintu on päältä vihertävänruskea ja alta valkoinen

Puzzling migration fluke brings thousands of Siberian birds to Finland

Birdwatchers from around Finland are flocking to the eastern city of Lappeenranta in hopes of catching a glimpse of a rare, elusive little bird known as the Siberian accentor. For unknown reasons, thousands of these birds, which summer in northern Russia, have flown westward to Europe instead migrating to South-East Asia as usual.

Aikaisin heräävä kuulee parhaat laulut – nyt on lintukuorojen aika

Peipon laulu soi duurissa ja pajulinnun mollissa. Laulurastas puolestaan toistaa laulamansa säkeet. Lintujen äänien tunnistamiseen on monia ohjeita ja oppaita. Parhaiten niitä oppii kuitenkin tuntemaan luonnossa korvat höröllä ja kiikarit silmillä.

Lintukävely opettaa untuvikkoa ja yllättää joskus myös kokeneen bongarin

Linnut ovat aloittaneet kevätkonserttinsa. Luonnossa laulavat lujaa nyt esimerkiksi tali- ja sinitiaiset. Tuttuja ja tuntemattomampia lajeja on mukava kuunnella ja katsella opastetuilla kävelykierroksilla.

Talkoolaisten voimannäyttö – vähän vierailtu lintupaikka saa komean lintutornin

Maanomistajan suojelutahto ja lintuyhdistyksen talkoopanos tuottaa tulosta Hämeenlinnassa. Katumajärven rannalle perustettu luonnonsuojelualue saa ensi vuoden aikana komean lintutornin. Uuden tornin paikka on lintuharrastajien keskuudessa tiedetty hyväksi lintupaikaksi, mutta tähän asti siellä on vierailtu vain vähän.

Lintuharrastajat innoissaan: Taigauunilintuja enemmän kuin koskaan

Tänä syksynä taigauunilintuja on Suomessa nähty jo lähemmäs tuhat yksilöä. BirdLife Suomen mukaan tämä on moninkertainen määrä tavanomaiseen hyvään vuoteen verrattuna. Esimerkiksi Porissa niistä tehtiin torstaina kymmeniä havaintoja

Yli viisi vuosikymmentä ja tuhansia maastotunteja – Kemi-Tornion alueen linnut yksiin kansiin

Kemi-Tornion seudun linnustosta on tehty kattava teos. Kirjan ovat koonneet pitkän linjan lintuharrastajat Pentti Rauhala, Matti Suopajärvi ja Pekka Suopajärvi.

Viileä sää vei ötökät – hyönteissyöjillä on nälkä

Lintuharrastajien mukaan paikoin luonnossa kuuluu linnunpoikasten ääniä suorastaan runsaasti. Lintupoikueita ei niinkään vaivaa vilu, mutta ravinnon puute voi koitua kohtalokkaaksi.

Yksi Tampereen parhaista linnunlaulupaikoista on nyt suojeltu

Suojelualueella on rauhoitettuja kasvilajeja, mutta ennen kaikkea Villilänsaaressa Nokian moottoritien varrella kuulee keväisin ja kesäisin runsaasti useiden lintulajien laulua.

Miljoonat pikkulinnut kadonneet Suomesta – taustalla ehkä ilmastonmuutos

Suomen yleisimmän lintulajin, pajulinnun, kanta hupeni lähes kolmanneksella vuosina 2001–2012. Noin kolmen miljoonan linnun katoamisen syystä ei ole tarkkaa tietoa. Yhtenä syynä pajulintukannan taantumiselle on pidetty ilmastonmuutosta.

Kotieläintilalla lapsi voi oppia, että kana ei olekaan kotka

Kotieläintiloista on tullut varsinkin lapsiperheiden suosikkikohteita. Harvalla lapsella on mahdollisuus nykyisin nähdä edes eläviä sikoja, kanoja tai lehmiä, harvinaisemmista kotieläimistä puhumattakaan. Kotieläintilat ovatkin tärkeitä opetuspaikkoja eläimistä vieraantuneille lapsille.

Kesäkylmä uhkaa linnunpoikasia

Pari vuorokautta kestävä kylmä sää keskellä kesää koituu monien linnunpoikasten kohtaloksi. Suojattomina ilman emojen hoivaa ja kunnon höyhenpeitettä ne paleltuvat tai kuolevat nälkään.

Kiuru ja kumppanit ovat huhtikuun muuttolintuja

Yle Uutiset listasi kymmenen ajankohtaista kevään airutta.

Suomesta löytyi maalle uusi lintulaji

Pienestä Siperiassa ja Keski-Aasiassa elävästä sarasirkkalinnusta on tullut Suomelle uusi lintulaji.

Lintukaan ei ole laulaja syntyjään

Syksyn tullen linnutkin laulavat haikeammin, sanotaan. Laulu onkin vaimeampaa, mutta kyse ei ole siitä, että linnut ovat murhemielin. Kyse on siitä, että syksyisin nuoret linnut harjoittelevat, sanoo Heikki Helle.

Lintujen syyslaulu on haikeaa yhteydenpitoa

Viime päivinä metsissä ja pihojen pusikoissa on alkanut jälleen kuulua pikkulintujen laulua. Se on haikeampaa nuotiltaan kuin keväisin ja myös erikoisempia ääniä on luvassa. Syyslaulu liittyy kokoontumiseen ja muuttoon valmistautumiseen, äänissä on hyvästijätön vahva tunnelma.

Suomen kesä muuttaa lintujen laulurytmiä - linnunlaulua kannattaa etsiä yöstä

Birdlife Suomen suojeluasiantuntijan Tero Toivasen mukaan linnut sopeutuvat hyvin Suomen valoisiin öihin. Lintujen aktiivisin laulukausi alkaa tältä kesältä olla jo lopuillaan.

Tuhoisia ulosajoja Inarissa

Ivalossa sattui lauantain vastaisena yönä kaksi ulosajoa, joissa loukkaantui vakavasti useita henkilöitä.

Merikaupunki vailla ravintolalaivaa

Aquila Rosa siirtyi kesän kynnyksellä Poriin ja Kotkan Kertusta ei ole edelleenkään jäljellä muuta kuin muistot. Kantasatama ei ollut otollisin paikka ravintolalaivan pyörittämiseen.

Välimeren rannalla 700 kilometriä pitkä laiton lintuansa - tappaa miljoonia lintuja

Pajulinnuissa, satakielissä ja kehrääjissä ei ole paljon syömistä, ellei niitä pyydä massoittain. Toiminta on laitonta, mutta kukaan ei piittaa siitä.

Lintujen pesintä myöhästynyt

Viileä alkukesä ja kesäkuun runsaat sateet ovat sotkeneet lintujen pesintää Etelä-Suomessa. Osa linnuista on hyötynyt toisten lajien tappioista.

Niittysuohaukka Kanta-Hämeen pesimälajistoon

Harvinainen niittysuohaukka on pesinyt ensimmäistä kertaa Kanta-Hämeessä. Niittysuohaukka kasvatti onnistuneesti lentokykyisiä poikasia Jokioisilla, kertoo lintuharrastaja Jouko Alhainen.

Kotkan ravintolalaivakulttuuriin luvassa piristystä

Merikaupunki Kotkassa toimii tällä hetkellä ainoastaan yksi ravintolalaiva, Aquila Rosa, jonka jatko kaupungissa on epävarmaa. Pari uutta ravintolalaivaprojektia on kuitenkin vireillä, joten jatkossa Kotkassa saattavat puhaltaa uudenlaiset tuulet.

Lintuharrastaja ei lepää kesälläkään

Vaikka muuttoaikojen kaltaisia lintumassoja ei keskikesällä helposti löydäkään, on lintuharrastaja silti kiikarit tanassa. Ei niin kokenutta luonnonystävää puolestaan houkutellaan viikonloppuna lintujen pariin BirdLifen järjestämän Mökkibongauksen varjolla.

Muuttolinnut ovat palanneet

Suurin osa kevään muuttolinnuista on palannut Pohjois-Savoon. Ainoastaan pikkulintuja on vielä tulematta, mutta niitäkin saapuu maakuntaan päivittäin.

Kylmyys kohmetti kahlaajien kevätmuuton

Vapun tienoilla alkanut kolea kausi on hidastanut lintujen kevätmuuttoa. Hyönteissyöjistä puuttuu yhä suuri osa, ja kahlaajat antavat odottaa itseään. Viikonlopun Tornien taiston aikoihin lämpenevä sää saa kuitenkin taivaalle uutta vipinää aikaan.

Roponen: Nousukunnossa joulusta nauttimaan

Muilta olen kuullut jo huolestunutta ”mikä on mennyt pieleen” –mutinaa, kun alkukauteni ei ole ollut ihan niin hyvä kuin odotin. Minulla ei ole usko loppunut missään vaiheessa. Toki jälkiviisautta saa ja pitääkin olla.

Extra-Large Bird Flocks Head South

The busiest period for bird migration has begun. Thanks to the warm summer, small birds had an excellent nesting season, so more youngsters than usual are heading south for the first time.

Osa linnuista jo täysissä muuttopuuhissa

Lintujen syysmuutto jakautuu usealle kuukaudelle. Osa linnuista muuttaa Suomesta jo keväällä, kun toiset jäävät kärkkymään talvea. Parhaillaan Suomen jättävät pitkiä matkoja muuttavat hyönteissyöjälinnut.

Kesäyössä soi kerttusten ilmaiskonsertti

Lintujen pesintä on edennyt normaaliin tahtiin keskipohjalaisluonnossa. Vaelluslintujen kohdalla on kirjattu suuria muuttoparvia. Yöt taas soivat kerttusten ja satakielten säveleet.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle