Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Suomen suurimpia kuhasaaliita pyydetty Pohjois-Karjalasta

Muikku ja kuha ovat Pohjois-Karjalan merkittävimmät saaliskalat. Niiden osuus kalasaaliista on yhteensä yli 75 prosenttia.

Norssin pyytäminen hiertää vapaa-ajankalastajia – kalatalousalue ei näe rysälupia uhkana vaelluskaloille

Norssin, eli kuore-kalan, pyytäminen isorysillä varsinaissuomalaisten jokisuistojen lähistöltä hiertää Suomen Vapaa-ajankalastajien Keskusjärjestöä.

Kyrösjärven hoitokalastus alkoi Ikaalissa

Järvestä on tarkoitus kalastaa nuotalla vähintään 200 000 kiloa kalaa lähivuosien aikana.

Tuhannet taimenet muuttivat Vesijärveen – kuhat ja ankeriaat seuraavat perässä

Vesijärvi on saanut uusia asukkaita. Lahden Messilästä ja Hollolan Vaaniasta laskettiin viikko sitten järveen 3 700 taimenen poikasta.

Roskakalat loppuvat kesken – järvikalapihvien valmistaja etsii kalastajia uusilta alueilta

Niin sanotun roskakalan hoitokalastuksesta on tullut taloudellisesti kannattavaa Säkylän Pyhäjärvellä. Nyt kaloja elintarvikkeissaan hyödyntävä Apetit haluaa särkiä ja ahvenia myös muista järvistä.

Ämpäritolkulla kalaa vaikka lippahatulla pyytäen – kuoreen kutu on muutaman päivän hurmio

Jokien virtapaikkojen rantavedessä kuhisee kuoretta, jota voi kahmia talteen vaikka lippalakilla. Saalista on tarjolla nyt muutaman päivän ajan, kun kala on noussut kutemaan. Aikanaan kuore ollut vientituote, jota on juhlittu jopa omilla karnevaaleilla.

Tuoretta kalaa pyydetään pottujen kaveriksi jään alta

Vehkaperän veljekset Mauri ja Paavo ovat kalastaneet koko ikänsä. Talvella he kalastavat verkoilla, jotka vedetään jään alle heti kohta jäiden tultua. Vaikka joskus tuntuukin siltä, onko kalastamisessa mitään järkeä, veri vetää sinne aina uudelleen.

Merikalojen kutupaikat selvitettiin suurtutkimuksessa – netissä pääsee sukeltamaan veden alle

Merialueilla tehdyt kartoitukset osoittavat, että kalojen lisääntymisalueita on Suomen rannikolla vain vähän. Kalojen lisääntymisalueisiin ja vedenalaiseen luontoon voi tutustua netin karttapalvelussa.

Vesijärvellä poikkeuksellisen paljon kuoretta

Lahden Vesijärvellä on ollut pitkästä aikaa hankala sinileväkesä. Tutkijoiden ja suojelijoiden yllätykseksi Enonselälle on ilmestynyt myös poikkeuksellisen paljon kuoretta. Kuore syö eläinplanktonia, joka puolestaan syö levää.

Lokit paljastavat kuhisevan luonnonnäytelmän – pikkukalojen kuturetki alkaa oikeissa olosuhteissa

Kuoreen eli norssin nousu yläjuoksun kutupaikoille alkaa, kun vesi on oikean lämpöistä ja jäät ovat lähteneet.

Kitaramusiikin harrasteseura kammoaa kyttäämistä ja virsikulttuuria

60-luvun poppareita vainosivat rehtorit ja esivalta. Nyt popparit ovat eläkeiässä, mutta auktoriteettipolvi toisensa jälkeen ilmaantuu pistämään kapuloita rattaisiin. Turun kitaramusiikin harrasteseura järjestää bileet vanhalla Norssilla liki alkuperäisin esiintyjin ja yleisöin.

Arvaamaton jäätalvi teki temppuja kalastajille

Tammelalaista kalastajaa Kalle Pohjolaa odottaa ikävä kevätaskare; vaikeasti ennakoitavan jäätalven takia verkot ovat järvessä odottamassa avovettä ja nostajaa. Hän arvelee, että sopivan päivän tullen pitää "pyykkipoika nenässä" putsata kaikki mitä sinne on jäänyt. Kalaa arvostavaa eniten harmittaa kalojen joutuminen hukkaan.

Kokemäenjoella troolataan norssia koeluontoisesti

Kokemäenjoen suistoon Porin Pihlavanlahdelle on myönnetty poikkeuslupa troolaukselle. Porilaisen kalastajan on tarkoitus kalastaa kokeiluluontoisesti alueelta kevään ja alkukesän aikana lähinnä kuoretta ja myöhemmin särkikaloja.

Pientä herkkua kuoretta voi pyytää vain hetken

Kuore on pieni läpikuultava, hopeahohtoinen kala, jonka kiinteä vaalea liha muistuttaa maultaan kuhaa.Nyt on oikea hetki pyytää kuoretta, sillä muutaman päivän kuluttua kutu on jo ohitse.

Ähtärin karhut tykkäävät puurosta

Eläinpuiston eläinten ruokalista on tarkkaan harkittu. Toki Ähtärin eläinpuiston eli Ähtäri Zoon rehukeittiöllä myös sovelletaan ruokalistoja sen mukaan, mitä on tarjolla. Karhut saavat vaihtelevasti lihaa tai puuroa, ilveksille tarjotaan hienompia herkkuja.

Seitsemän muikkua ja yksi kuore - Yle Etelä-Savon muikkusaalis jäi pieneksi

Savonlinnan eteläpuolinen Saimaa on kärsinyt viime vuodet muikkujen kitukasvuisuudesta. Muikkua on niin paljon, että ravintoa ei riitä. Kesän aikana on tullut vinkkejä, että muikku olisi taas pulskistunut. Yle Etelä-Savo otti torstaina asiasta selkoa.

Loruilla apua päiväkotien arkeen

Kuopiolaisessa Saarikellon päiväkodissa on alkamassa lorutteluhetki. Lattialle kasataan patjoja, joiden päällä lasten ja lorutädin on mukava istua ja lorutella. Mukaan otetaan vielä iso kangaskin, koska pian on tarkoitus vetää nuottaa, jota kangas saa esittää.

Kainuun ruoka-aitassa haluaisi moni herkutella

Vanhan tarinan mukaan Paltamossa pyydettiin aikoinaan norssia hetekalla. Tätä nykyä pyyntikeinot ovat muuttuneet, hetekat ruostuneet ja norssiakaan ei taida löytyä kainuulaisesta ruokapöydästä. Haluttua se edelleen on, kuten moni muukin entisten aikojen eväs.

Kalastajat kokeilevat kuoreen pyytämistä

Saaristomeren kalastajat kokeilevat tänä keväänä monien lähes roskakalana pitämän kuoreen kalastamista. Tähän asti kuore eli norssi on koettu lähinnä riesaksi.

Suomalainen järvikala maistuu Italiassa

Etelä-Karjalassa on hyvät mahdollisuudet lisätä järvikalan vientiä ulkomaille. Ensi kesäksi on saatu viime kesään verrattuna kymmenkertaisesti ulkomaan tilauksia.