Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Ilmakuva sähköjohdoista

Ministeri Ruotsissa: Sähkön hinnat aivan liian korkeita – kotitalouksille jopa satojen eurojen automaattinen alennus sähkölaskuihin

Ruotsissa hallitus aikoo jakaa tukea kotitalouksien sähkölaskuihin kolmen kuukauden ajan. Tuki annettaisiin automaattisesti sähköverkkoyhtiöiden kautta.

Silmälasipäinen nainen istuu ja katsoo kameraan.

Sähkön ja kaasun hinta järkyttää Virossa vaikka valtio maksaa laskuista osan – "Huoneita on kylmillään ja valoja poltan harkiten," kertoo Eva Pree, 71

Viron hallitus kuittaa kaikkien kotitalouksien sähkölaskuista 12 senttiä kilowattitunnilta ylittävän osan. Lisäksi se hyvittää yksityisille kuluttajille osan kaasulaskusta ja energiayhtiöille siirtomaksuja.

Korkeajännitelinja Oulu-Kuusamo.

Sähkölämmittäjän lasku nousi viime vuonna tuhat euroa – Olkiluodon ydinvoimalakaan ei välttämättä tuo helpotusta hurjiin hintoihin

Sähkölämmittäjille tarjottiin viime vuonna yli sata prosenttia edellisvuotta kalliimpia toistaiseksi voimassa olevia sopimuksia. Energiavirastolla ei ole keinoja puuttua sähköenergian hintaan.

Energiaturpeen käyttö hiipuu nopeasti

Turpeen käyttö on lisääntynyt puun saatavuusongelmien takia – samaan aikaan energiayhtiöt kehittävät polttoon perustumattomia teknologioita

Kylmä alkutalvi on lisännyt turpeen kysyntää. Energiahaketta ei ole riittävästi varastossa, eikä muita vaihtoehtoja juurikaan ole. Päästömaksut ovat nopeuttaneet siirtymistä uusiutuvan energian hyödyntämiseen.

Sähköaseman laittteistoa taivasta vasten kuvattuna.

Sähkön siirtohinta saattaa laskea tämän vuoden jälkeen Tampereella – lakimuutos suitsinut korotuksia monella yhtiöllä

Tampereen Sähköverkko, Elenia ja Leppäkoski eivät nosta siirtohintojaan tänä vuonna. Sen sijaan Virroilla operoiva Koillis-Satakunnan sähkö kertoo korotuspaineesta.

Rovaniemeläinen Anitta Filppa järkyttyi avattuaan tuoreimman sähkölaskun – hinta lähes tuplaantunut normaalista

Anitta Filppa sai 1100 euron sähkölaskun ja järkyttyi: "Onko tämä ihan tosi" – tavallista kylmempi talvi rumentaa sähkölaskua entisestään

Sähkön kallistuminen kirpaisee sähkölämmitteisiä omakotitaloja etenkin Lapissa, jossa on kylmin talvi vuosiin. Ruotsissa ja Norjassa valtio on tukenut kotitalouksia, mutta Suomessa siihen ei välttämättä ole varaa.

Kuurainen keskijännitepylväs ja kuuraiset johtimet talvimnaisemassa, taustalla kuusia.

Sähkömarkkinoiden hullu vuosi: Hinta nousi Suomessa viime vuonna ennätykseen – ja jatkoa voi olla luvassa tänäkin vuonna

Viime vuonna sähkön käyttö lisääntyi kuusi prosenttia eli sähköä kulutettiin jälleen yhtä paljon kuin ennen koronaa. Lisäys katettiin puoliksi tuonnilla ja puoliksi uusiutuvalla energialla kotimaasta. Turpeen osuus kutistui kahteen prosenttiin.

Teollisuuden Voiman yhteiskuntasuhteden päällikkö Juha Poikola

Voisiko Suomesta tulla uusi sähkön halpamaa? Olkiluodon kolmosreaktorin käyttöönotto on huojentava uutinen pienemmille sähköyhtiöille

Olkiluodon kolmosreaktorin käyttöönotto vähentää sähkön tuontitarvetta Suomessa jopa 60 prosenttia. Sähköyhtiöille se tuo lisää omavaraisuutta ja tuotantovarmuutta.

Sähkölinja talvisessa maisemassa.

Pienen kunnan sähköyhtiö ei peri kuukauden siirtomaksuja – johtaja: "Moni asiakas on hankalassa tilanteessa, kun energian hinta on noussut"

Vajaan 8 000 asukkaan Keminmaassa kunnan sähköyhtiö on päättänyt olla perimättä joulukuun siirtomaksuja. Energiaviraston arvion mukaan kyseessä on ainoa sähköyhtiö Suomessa, joka on päätynyt tähän ratkaisuun.

Lämpövoimalaitoksen savua taivaalla ja autoja liikenteessä.

Moni sähköyhtiö tarkistaa vuodenvaihteessa toistaiseksi voimassa olevia sopimuksiaan – omakotiasujan sähkölasku voi nousta kymmeniä euroja kuukaudessa

Energiamarkkinoiden hintaralli alkaa näkyä myös sellaisissa sähkösopimuksissa, joiden hinnat ovat tyypillisesti muuttuneet hitaammalla syklillä.

Voimalinja

Sähkön hintaan luvassa lisää korotuksia alkuvuodesta – yhtiöt haluavat tehdä jatkossa joustavampia sähkösopimuksia

Osa sähköyhtiöistä on jo nostanut hintoja. Sähkön siirtohintojen nousua hillitsevän lain vaikutusten pitäisi näkyä kuluttajan kukkarossa ensi vuonna.

Kuvitus, jossa käsi joka valitsee useammasta vaihtoehdosta uunin, jossa paistuu jouluruokaa.

Sähkön hinta koko lopputalveksi yli kaksinkertaistui hetkessä – katso paljonko kinkun paistaminen tai saunominen maksavat tällä hetkellä

Odotukset sähkön hinnoista täksi talveksi yli kaksinkertaistuivat kahdessa kuukaudessa. Tässä jutussa voit katsoa tunti tunnilta, paljonko eri laitteiden käyttäminen maksaa.

Näkymä ruokakaupan etuovelta kauppaan.

Kohonnut sähkön hinta tuo ison laskun Osuuskauppa Hämeenmaalle

Kohden vuoden vaihdetta kohonnut sähkön hinta merkitsee pelkästään Osuuskauppa Hämeenmaalle satojen tuhansien eurojen lisälaskua. Osa kiinteistöjen energiasta tuotetaan tuulivoimalla.

Aurinkopaneelit hankkinut lypsytilallinen on entistäkin tyytyväisempi, kun pörssisähkön hinta on kallistunut

Sähkön hinta lyö ennätyksiä – aurinkopaneelit hankkinut lypsytilallinen on nyt entistäkin tyytyväisempi

Sähkön omatuotanto on nyt entistäkin kannattavampaa, kun pörssisähkö on kallista. Pitkälle automatisoidussa navetassa aurinkopaneelit tuottavat huomattavaa säästöä vuoden mittaan. 

Kaksi sähkölinjaa talvisessa maisemassa.

Kalliista sähköstä kärsivät kuluttajien lisäksi pienet sähköyhtiöt – alan toimija ei usko tilanteen helpottavan ainakaan ennen kevättä

Sähköyhtiöiden hankintakustannukset ovat nousseet merkittävästi. Pohjois-Satakunnassa Kankaanpäässä toimivan sähköyhtiön toimitusjohtaja ei usko, että sähkön hinta laskee ainakaan lähiaikoina.

Risto Taskinen on viljellyt kurkkua neljännesvuosisadan ajan. Nyt kurkkutuotanto pysähtyy sähkön hinnan vuoksi.

Kasvihuoneen valot sammuvat – korkeat sähkön pörssihinnat saivat nilsiäläisen viljelijän Risto Taskisen ajamaan toimintansa alas

Pörssisähkön hinta on noussut tänä syksynä huimasti aikaisempien vuosien hintatasoon verrattuna. Nilsiän Taimituote Oy:n yrittäjä on päättänyt ajaa toimintansa toistaiseksi alas sähköhintojen vuoksi.

Kurkku Hortiherttuan kasvihuoneella

Sähkön kallistuminen toi kasvihuonevihannesten hintoihin korotuspaineita – yhdelle yrittäjälle se tarkoitti kurkunkasvatuksen lopettamista

Pörssisähkön hintapiikki pakotti puutarhayrittäjän pistämään kurkunkasvatuksen tauolle. Useimmat puutarhurit ovat kuitenkin suojautuneet sähkön hinnan nousulta.

Kuvassa neljäosainen pistorasia

Sähkösopimuksen kilpailutus on nyt entistä tärkeämpää ja hämmentävämpää – ota nämä asiat huomioon, jos olet vaihtamassa sopimusta

Pörssisähköä ostavat kuluttajat ovat viime viikkoina olleet ihmeissään kalliin sähkön kanssa. Sadat kotitaloudet ovat viime päivinä vaihtaneet kiinteähintaiseen sopimukseen. Se saattaa olla nyt jo myöhäistä.

Työntekijät valvovat ESEn voimalaitoksen toimintaa valvomossa.

Sähkön korkea pörssihinta ei ole pelkästään huono asia – kaupunkien energiayhtiöt jauhavat nyt rahaa, josta veronmaksajatkin lopulta hyötyvät

Eri puolilla Suomea energialaitosten voimalat tuottavat kovilla pakkasilla sähköä pörssiin saman verran kuin ydinvoimalat tai vesivoimalat. Laitokset ovat pääosin kaupunkien omistamia. Jatkossa niiden tuottaman sähkön määrä tulee kuitenkin vähenemään.

Eduskuntatalo / 09.01.2019

Perussuomalaiset vaati hallitukselta tukea sähkönhinnasta kärsiville kotitalouksille kyselytunnilla – hallitus lupasi turvaverkkojen pitävän

Kuluneella viikolla kovat pakkaset ja nousseet sähkönhinnat ovat puhuttaneet suomalaisia. Eurooppalaista yhteisvastuuta sosiaalisista kustannuksista hallitus ei halua.

pesukone

Sähkön hinta huitoo nyt niin korkealla, että pyykit kannattaa pestä öisin – näin vältyt veret seisauttavalta sähkölaskulta

Alkuviikosta pörssisähkön hinta oli Suomessa Euroopan korkeimmalla tasolla. Sähkölaskua voi leikata kiinnittämällä huomiota kodin energiankäytön rutiineihin.

Voimalinjapylväs Muukossa Lappeenrannassa.

Pohjois-Pohjanmaallakin sähkömyynnin lopettaneen Energia 247 asiakkaita vielä ilman sopimusta – verkkoyhtiöt yrittävät tavoittaa asiakkaat

Verkkoyhtiöt toimittavat ilman sopimusta oleville asiakkaille sähköä ainakin kolmen viikon ajan. Tämän jälkeen sähkön toimittamista voidaan jatkaa esimerkiksi Carunassa Fortumin myyntiyhtiön hinnoilla.

Kuvitus, jossa käsi klikkaa esiin sähkön hinnan kiukaan lämmitykselle tunnin ajaksi.

Testaa, paljonko imurointi, pyykinpesu tai kiukaan lämmitys maksaa, kun sähkön hinta on huipussa

Sähkön hinta on ollut viime aikoina huipussa ja se nostaa vähitellen myös kiinteähintaisten sopimusten hintoja. Esimerkiksi saunominen voi maksaa muutamia senttejä tai useita euroja ajoituksesta riippuen.

Elinkeinoministeri Lintilä uumoilee sähkön hinnan nousun jatkuvan

Elinkeinoministeri Lintilä uumoilee sähkön hinnan vain nousevan, jos Nord Stream 2 -pakotteet toteutuvat

Viime aikoina ennätyslukemiin kohonnut sähkön pörssihinta on Lintilän mielestä huolestuttava ilmiö. Hän tosin huomauttaa, että Suomessa vain kahdeksan prosenttia ihmisistä ostaa sähkönsä pörssistä.

Grafiikka näyttää pörssisähkön tuntihinnan piikit tiistaina 7. joulukuuta: kello 8 aamulla 124 senttiä/kWh ja kello 15 iltapäivällä 121 senttiä/kWh.

Sähkö on nyt niin kallista, että yksi sähköyhtiö kaatui jo – viimeksi yhtä korkeita hintoja nähtiin yli 10 vuotta sitten

Tiistaiaamuna hinta nousi jo 1,24 euroon kilowattitunnilta. Sähkön myyntiyhtiö Energia 247 lopetti sähkön myynnin asiakkailleen kahden päivän varoitusajalla. Muiden yhtiöiden ongelmista ei toistaiseksi ole tietoa.

Talvisia oksia, joiden pinnalla on lumihuurre.

Pörssisähkön hinta erittäin korkealla

Tiistaina sähkön pörssihinta on kivunnut ennätykselliselle tasolle. Vuorokauden keskihinta on ollut noin 470 euroa megawattitunnilta, kerrotaan Vattenfallilta. Hintapiikit ovat koetelleet kuluttajia aamukahdeksalta ja vielä illalla pörssisähkön hinta kohoaa.

Voimalinja Limingassa ja aurinko, joka paistaa pilvien takaa.

Sähkön pörssihinta kohoaa tiistaina taas ennätykseen – Suomessa ja Baltian maissa Euroopan korkein keskihinta

Asiantuntijan mukaan sähkön hintaa nostavat korkea kulutus ja tuotantoon liittyvät ongelmat.

Sähkölinjoja lumisessa metsässä

Kajave ei peri sähkönsiirrosta perusmaksua marras- ja joulukuussa – omakotitalossa säästö on lähes sata euroa

Yhteensä vaikutus Kajaven asiakkaille on noin neljä miljoonaa euroa. Voimassa olevan verkkopalveluhinnaston mukainen perusmaksu palaa laskulle vuodenvaihteessa.

Vasa Elektriska, huvudkontoret.

Vaasan Sähkö nostaa hintoja vuoden alussa

Hinnankorotukset koskevat asiakkaita, jotka ovat tehneet sähkösopimuksen ennen syyskuun puoliväliä. Kerrostalossa asuville korotus on noin euron kuukaudessa, sähkölämmiteisessä omakotitalossa asuvien korotus on keskimäärin 7,5 euroa kuukaudessa.

Sähköaseman laittteistoa taivasta vasten kuvattuna.

Sähkö on tänään ennätyskallista – Etelä-Ruotsin pakkaset nostavat Suomen hintoja

Pörssisähköä ostavan kuluttajan kannattaa tänään illalla unohtaa sähkösaunan lämmittäminen ja muutkin ylimääräiset sähkölaitteet kannattaa sammuttaa. Tuntihinnoiteltua pörssisähköä käyttävälle sähkö on illalla ennätyksellisen kallista. 

Maakaasuputki Santalahdessa.

Pihtaako Venäjä maakaasua, jotta Eurooppa joutuu kärsimään korkeista energiahinnoista? Talouslehti: Gazpromin kaasuvarastot Euroopassa poikkeavat muista

Venäjän presidentti määräsi maan kaasuyhtiön Gazpromin lisäämään toimituksia Eurooppaan lähiviikkoina. Yhtiön kaasuvarastot Euroopassa ovat paikoin lähes tyhjillään.

Kiinalainen hiilivoimala auringonlaskun aikaan kuvattuna.

Kiinassa on meneillään energiakriisi, jonka vaikutukset uhkaavat tuntua täälläkin – "Tämä on yllättävän iso asia", sanoo ekonomisti

Kiinan sähköpulan taustalla on hiilen hinnan kallistuminen. Valtaosa energiasta tuotetaan Kiinassa hiilivoimalla. Kriisi on herätys siitä, miten suuria ongelmia vahva hiiliriippuvuus aiheuttaa, arvioi analyytikko.

Tasavallan presidentin puoliso Jenni Haukio piti saarnan Lotta Svärd 100 -juhlavuoden juhlamessussa Helsingin tuomikirkossa

Sunnuntai 10.10.2021 (radio)

Sähkön hinta. Itävallan liittokansleri. Lottajärjestö. Aleksis Kivi. Sääennuste.

sähkölinja

Sähkön hinta nousi korkealle, edullisen sopimuksen tekeminen on nyt myöhäistä – puolen vuoden päästä hintoihin odotetaan tuntuvaa muutosta

Kuluttaja voi unohtaa hintapiikkien jännittämisen, jos tekee kiinteähintaisen sähkösopimuksen. Tosin edullinen sopimus olisi pitänyt tehdä vuosi sitten.

Mika Lintilä.

Mika Lintilä Ylen Ykkösaamuun – mitä haluat kysyä elinkeinoministeriltä?

Hallitus on sopinut kaikessa hiljaisuudessa kannan, että ydinvoima yritetään saada EU:n kestävien energiamuotojen luokitteluun. Miksi asiaa piti hoitaa salassa?

sähkölinjoja loviisassa

Sähkön siirtomaksuihin alennuksia Lahti Energia Sähköverkon toiminta-alueella – uusi halpuutus luvassa heti ensi vuonna

Lahti Energia Sähköverkko laskee sähkön verkkopalveluhintoja marraskuun alusta. Sähkön siirtomaksu halpenee keskimäärin neljä prosenttia.

Thomas Winkler tietokoneen äärellä.

Isot taustatekijät nostavat sähkön hintaa Euroopassa – ilmastokriisi, Kiinan mahti ja tyyni sää kasvattavat kuluttajan sähkölaskua

Eurooppalaiset tuskailevat energian hinnan vuoksi. Helpotusta ei ole luvassa, sillä taustalla on myös talouden elpyminen koronan jälkeen. Saksassa sähkön hinta kuuluu Euroopan kalleimpiin.

Saaga Salonen on kärsinyt etäopiskelusta korona-aikana. Salonen kuvattuna kotonaan opiskelemassa.

Sähkön hinta kallistuu ja kodin yllättävät sähkönsyöjät voivat kasvattaa laskua entisestään – Vertailimme kuinka paljon erilaiset laitteet kuluttavat sähköä

Rahan säästämisen ohella sähkönkulutuksen vähentäminen on myös ilmastoteko. Säästämisen suunnittelussa ovat avuksi sähkölaitteiden tehontarpeen ja kulutuksen mittaaminen sekä valmiit laskelmat.

Tyrinselän tuulivoimala.

Sitra etsi tehokkainta tapaa leikata Suomen päästöjä: sähkönkulutus tuplaantuu, ja se tietää valtavasti uutta tuulivoimaa

Kuluttajat saavat tottua tulevaisuudessa yhä suurempiin sähkön hinnan vaihteluihin. Selvityksen mukaan kustannustehokkainta on tuottaa enemmän sähköä maalle rakennettavilla tuulivoimaloilla.

Voimalinjoja Muukossa Lappeenrannassa.

Sähkön ja kaasun hintojen pelätään karkaavan käsistä, tilannetta kuvataan poikkeukselliseksi – mistä raju hinnannousu johtuu?

Sähkön ja kaasun hinnat ovat nousseet ennätyskalliiksi eri puolilla Eurooppaa, ja aihe on noussut EU-ministereiden listalle. Energiayhtiö Fortumin Vesa Ahoniemi kuvaa tilannetta hyvin poikkeukselliseksi.

Tuulivoimalan siivet kuvattuna taivasta vasten Tyrinselän tuulivoimapuistossa

Sähkön hinnan nousu yllätti monet – kuluttajalla on kuitenkin monta keinoa oman sähkölaskun pienentämiseksi

Omaa sähkölaskuaan voi pienentää kulutusta vähentämällä ja usein myös sähköenergian myyjiä kilpailuttamalla. Määräaikaisella sähkösopimuksella voi vähentää hinnannoususta aiheutuvia riskejä.

Reposaaren tuulipuiston tuulivoimaloita.

Sähkön hinnan nousu näkyy myös savolaisten sähkölaskuissa – loppuvuoden säätkin vaikuttavat

Sähkön markkinahinta on noussut erikoisen korkealle syyskuussa. Eniten markkinoiden vaihtelu näkyy pörssihintaan sidotuissa sopimuksissa ja tietenkin myös uusissa sopimuksissa.

Professori Peter Lund A-Talkissa.

Ilmastopaneelin Peter Lund A-Talkissa: "Suomalaisten sähkölaskuun saattaa tulla lisää jopa 25 prosenttia”

Kuluttajien kannattaa varautua koviin sähkön hinnan korotuksiin tulevana talvena.

Ajoksen sataman tuulivoimalat.

Pörssisähkön hinta noussut reilusti vuodentakaisesta – Pohjoismaiden sähköpörssissä tuntihinta kävi tällä viikolla korkeimmalla sitten helmikuun

Pörssisähkön hinta kävi keskiviikkona korkeimmillaan 192,78 eurossa megawattitunnilta. Keskihinta Nord Pool -sähköpörssissä on pysytellyt koronavuotta 2020 korkeammalla koko vuoden.

Kerrostalo Kruununhaassa Helsingissä.

Kiinteistökustannukset nousivat Kuopiossa viime vuonna kolmanneksi eniten

Kiinteistöliiton vertailussa otetaan huomioon kiinteistöverot sekä muut kuntakohtaisesti kiinteistölle määräytyvät kustannukset.

Här sorteras ännu så länge vita och svarta soppåsar vid Ekorosk

Kokkolassa ja Pietarsaaressa on kallis jätehuolto, mutta edullinen kaukolämpö

Kiinteistöliitto vertaili asumiskustannuksia Suomessa. Selvityksessä oli mukana 60 kaupunkia.

Kirjeenvaihtaja Maija Salmi.

Ilmastointi tuo helpotusta Espanjan helleaallon keskellä, jos sitä raaskii käyttää – sähkö on nyt ennätyskallista

Arkea maailmalta: Espanjassa asuva suomalainen ei usein ymmärrä sähkön korkeaa hintaa ennen kuin lasku kilahtaa postilaatikosta, kirjoittaa Ylen Espanjan-toimittaja Maija Salmi.

Valajaskosken voimalaitoksen tulvaluukut droonikuvassa.

Sähkön pörssihinta on tuplaantunut viime kesästä – suomalaiset maksavat nyt sähkölaskussaan myös muun Euroopan päästöistä

Kuiva ja tuuleton kesä selittää vain osan pörssisähkön hinnannoususta. Nousu saattaa jatkua edelleen ainakin lähikuukausina, joten kuluttajan kannattaa varautua tuleviin korotuksiin.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle