Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Kuvitettu ylioppilaslakki

Onnea uusille ylioppilaille! Katso Ylen ylioppilaskoneesta, kuka saa valkolakin ja millaisia arvosanoja eri lukioissa on kirjoitettu

Tänä keväänä sadat valmistuvat ylioppilaaksi tietämättään. Ylioppilaskone kertoo heidän ja muiden uusien ylioppilaiden nimet sekä tilastotietoja kaikista Suomen lukioista.

Oulun Ouluhallissa vanhojen tanssit

Oulussa vanhat tanssivat tänään – Ouluhallissa tanssitaan, mutta suurtapahtumaa ei nähdä

Ouluhallissa tanssivat esimerkiksi Merikosken lukion ja Lyseon lukion vanhat. Muutoin jokainen Oulun lukio järjestää tanssit pääosin omissa tiloissaan. Yleisörajoituksia ei enää pääsääntöisesti ole.

Tampereen ylioppilastalo.

Tampereen perinteikäs ylioppilastalo myydään koulutuksen järjestäjälle

Ostaja on koulutuskuntayhtymä Sasky. Kaupan ehtoihin kuuluu, että talossa saa järjestää toisen asteen koulutusta.

Vanhojen tansseja Kouvolan yhteislyseossa

Vetelissä valssataan vanhojentanssit viiden vuoden tauon jälkeen – tansseja voi seurata myös Tiktokissa

Tänään liikuntakeskuksen lattialla pyörähtelee kahdeksan paria.

Koulutuskeskus Salpauksen Heinolan yksikkö huhtikuussa 2021.

Hallitus päätti ammatillisen koulutuksen rahoituspohjasta – Salpauksen rehtori toivoo jakoa oppilaitoksen koon mukaan

Hallitus päätti kehysriihessä vahvistaa ammatillisen koulutuksen rahoituspohjaa 50 miljoonalla eurolla vuodesta 2023 lähtien. Rehtori Päivi Saarelaisen mukaan olisi hyvä, jos rahaa ei tarvitsisi erikseen hakea.

Opiskelija opiskelemassa matematiikkaa Kuopion Lyseon lukiossa

Osa lappilaiskunnista tarjoaa muualla opiskeleville rahaa kirjojen säilyttämisestä kotikunnassa

Kolari ja Ylitornio haluavat, että muualla opiskelevilla on mahdollista vierailla kotipaikkakunnalla.

Autoasentajaksi opiskeleva Beatrice Rönnberg kuuntelee opettajaa.

Amisbarometri: Opiskelijoiden tyytyväisyys ammatinvalintaan on hieman parantunut

Ammattiin opiskelevat ovat aiempaa tyytyväisempiä alanvalintaansa, kertoo tuore Amisbarometri 2022. Yli puolet, eli 53 prosenttia alle 20-vuotiaista ammattiin opiskelevista koki, että heidät ohjattiin hakemaan vähintään osittain oikealle alalle.

Penkkariauton kyljessä kuvia sairaalan työntekijöistä ja teksti kiitos terveydenhuollon ammattilaiset.

Putin, korona ja sairaanhoitajat näkyivät abien lakanoissa Helsingissä: "Tää on tosi hyvä keino saada näkyviin tärkeitä asioita"

Helsingin uudet abiturientit pääsivät vihdoin penkkariajelulle. Kaupunki halusi varmistaa talvella ylioppilaskirjoitukset, joten penkkariajelut siirrettiin helmikuulta huhtikuulle.

Abit heittävät karkkeja auton lavalta

Abien penkkarikyydit ajetaan Tampereella alkuiltapäivällä Hämeenpuistossa

Tavallinen ajankohta on ollut helmikuun puolivälin tienoilla, mutta koronaepidemia on muuttanut tämänkin asian.

Nokian uuden Silta-kampuksen julkisivu.

Nokia lisää lukion aloituspaikkoja – vastaa lisääntyvään koulutuskysyntään

Tähän asti on lukion penkille otettu noin 145 uutta oppilasta vuosittain, mutta ensi syksystä lähtien yläraja on 170.

Opiskelija Riko.

Riko, 18, haaveilee omasta vaatebrändistä – tuhannet erityistä tukea tarvitsevat nuoret haluaisivat ammatin, mutta paikkoja ei ole tarpeeksi

Erityisen tuen opiskelupaikkoja tarvitaan esimerkiksi autismin kirjon diagnoosin saaneille tai mielenterveyskuntoutujille. Tuen avulla lähes puolet on päässyt työelämään, kertoo rehtori.

Kokki Riikka Kangas halkoo pieniä perunoita ravintolan keittiössä.

Perjantai 25.03.2022 (tv)

Joe Biden. Allegro-juna. Toisen asteen opinnot. Korona. Sää.

Joensuun lyseon lukio.

Joensuun lukiot olivat yhteishaussa suosittuja – kaikille ei riitä mieleistä opiskelupaikkaa

Tiistaina päättynyt perusopetuksen jälkeisen koulutuksen haku näkyi suosiona monessa Joensuun lukiossa. Suosituimpiin lukiokohteisiin sisään pääsee hakijoista vain alle puolet.

Kajaanin lukion pääovet.

Kaikki ysiluokkalaiset hakivat Kainuussa opiskelupaikkaa kevään yhteishaussa – ammatillinen koulutus oli hieman lukiokoulutusta suositumpaa

Uusi oppivelvollisuuslaki koskee tänä keväänä perusopetuksessa päättävää ikäluokkaa. Kainuussa peruskoulun päättäviä oppilaita oli yhteishaun hakuaikana 755. 

Riverian logo ulko-ovessa.

Riveriaan hakijoita oli tänä vuonna yli 4 000 – etenkin sote- ja rakennusalat kiinnostavat

Ensisijaisesti Riveriaan haki reilu tuhat. Valtakunnallisesti koulutukseen hakijoita oli lähes 76 000.

Kaakkurin koulun 9. luokkalainen Veikka Utriainen

Yle selvitti kaikkien lukioiden ja ammatillisten oppilaitosten hakijamäärät: katso, kuinka moni kilpailee kanssasi samasta opiskelupaikasta

Viime vuosina ammattikoulutuksen suosio ehti kasvaa hurjastikin, kun toisen asteen yhteishaussa nuorista suurempi osa hakeutui ammattiopistoihin kuin lukioihin. Nyt suunta näyttää kääntyneen.

kampaajien koulutusta, hiusten leikkaus menossa

Suosikkialat pitivät pintansa yhteishaussa – Seduun tehtiin yhteensä 4700 hakua

Nuoria kiinnostivat yhteishaussa etenkin ensihoito, hius- ja kauneudenhoitoala, sähkö- ja automaatioala sekä kone- ja tuotantotekniikka. Joillain aloilla opiskelupaikkoja jää vielä avoimeksi Seinäjoen koulutuskuntayhtymä Sedussa.

Milla Sormunen seisoo Ristijärven koulun pihalla.

Yhteishaku päättyi, mihin menee ysiluokkalainen? Ristijärveltä on lähdettävä muualle, koska opiskelupaikkoja ei ole

Ristijärveläisnuoret lähtevät useimmiten opiskelemaan Kajaaniin, Paltamoon tai Sotkamoon, koska kunnassa ei ole yläkoulun jälkeen lainkaan opintomahdollisuuksia.

Saga Virtakangas.

"Vaikka vaikuttaa, että kaikki osaa, moni on voinut tipahtaa kärryiltä", sanoo Saga Virtakangas, 17 – erityisopetus on lukioille pakollista, mutta erot ovat isoja

Saga Virtakangas tavoittelee ylioppilaslakkia eikä pidä lukivaikeutta esteenä tutkinnolle. Hän on onnekas, sillä hänen lukiossaan erityisopetukseen panostetaan.

Turun ammattikorkeakoulun logo.

Sote-alan opiskelija voi Turussa jatkossa suorittaa amk-kursseja jo ammatti-instituutissa

Turun ammatti-instituutti aloittaa yhteistyön Turun AMK:n kanssa. Syksyllä opintonsa aloittavat sote-alan opiskelijat voivat osallistua ammattikorkeakoulun kursseille.

Kulosaaren yhteiskoulun abit tekivät preliminäärikoetta 19. helmikuuta.

Testaa, pärjäisitkö ylioppilaskokeissa: tässä pelissä pääset testaamaan yleissivistystäsi aidoilla kysymyksillä

Ylen ylioppilaskoepelissä pääset kokeilemaan, miten hyvin pärjäisit kirjoituksissa nyt. Pelissä on 12 kysymystä lukion eri oppiaineista.

Lappeenrantalaisa lukiolaisia kävelemässä Lappeenrannan keskustassa.

Ylioppilaaksi päästäkseen on nyt kirjoitettava ainakin viisi ainetta – ei paineita, sanoo kokeiden tarkastaja: "Jo approbatur riittää"

Tänään alkavat yo-kirjoitukset uudistuvat niin, että kaikkien kokelaiden on kirjoitettava vähintään viisi ainetta. Aiemmin minimi oli neljä ainetta. Opiskelijajärjestöt vastustavat uudistusta.

Abiturientit Eino Kostiainen ja Alina Karhi.

Viidennet korona-ajan ylioppilaskirjoitukset alkavat tiistaina – nuoret jo tottuneita terveysturvatoimiin

Ylioppilaskirjoitukset aiheuttavat jälleen erityisjärjestelyjä lukioissa. Kokeet alkavat 15.3. 2022 ja jatkuvat 1.4.2022 saakka.

Lukiostartissa Turun iltalukiossa opiskeleva Raisa Damian.

Kymppiluokka jää historiaan, kun uusi TUVA-koulutus alkaa elokuussa – lukioon voi edetä jopa kesken lukuvuoden

Tutkintokoulutukseen valmentavan koulutuksen tavoitteena on parantaa nuorten mahdollisuuksia löytää sopiva koulutus. Arvosanojen korotuksen lisäksi siinä voi suorittaa myös toisen asteen opintoja.

Sysmän lukion opiskelija Lumi Renvall punaisessa hupparissa pulpetin ääressä tietokone edessään.

Pieni lukio käyttää järeitä keinoja houkutellakseen opiskelijoita, ja se tepsii: espoolainen Lumi Renvall valitsi Sysmän

Opiskelijakatoa vastaan taistelevat pienet lukiot haalivat opiskelijoita erikoistumismahdollisuuksilla ja eduilla. Sysmä aikoo houkutella nuoria jäämään tarjoamalla lukio-opintoja jo peruskoulussa.

Pudasjärven lukiossa käynnistyy syksyllä 2022 futsal-painotteinen lukiolinja.

Pienet lukiot erikoistuvat houkutellakseen opiskelijoita – Pudasjärvellä alkaa futsal- ja lentopallolinja, tarjolla myös lentolupakirja

Ysiluokkalainen Alisa Koppelo haluaisi lukioon Ouluun, mutta futsal-linja saattaa houkutella jäämään Pudasjärvelle. Erityispainotteisissa lukioissa opiskelee Suomessa noin 8 000 opiskelijaa.

Kolme nuorta naista näyttömöllä ja he tarkastelevat yhden käsissä olevaa paperia.

Riihimäen lukioteatterin dystopianäytelmä osuu ajan hermoon: pahikset ja hyvikset ottavat yhteen mystisen sairauden riuduttaessa ihmiskuntaa

Oppilaiden kirjoittama Huomisen uhka saa julkisen ensi-iltansa perjantaina. Tulevaisuuteen sijoittuvaa näytelmää on alkuvuoden aikana koronarajoitusten takia esitetty vain oman lukion oppilaille.

Miro Kuntsi, Henna Ijäs, Noora Torkki ja Tinja Louho Petäjäveden lukion käytävällä. He kaikki katsovat kameraan ja hymyilevät.

Kelpaisiko ilmainen ajokortti? Pikkukuntien lukiot kisaavat opiskelijoista monin keinoin, kun oppimateriaaleista tuli kaikille maksuttomia

Pikkukunnan lukiolaiset pääsevät nyt teoriatunneille oppilaitoksen tiloissa koulupäivän aikana. Auton rattiin voi hypätä vaikkapa hyppytunnilla. Lukiolaisten liitosta arvellaan, että uusien houkutinten käyttö lisääntyy.

Seinäjoen lyseon ysiluokkalaiset Nella-Sofia Välimaa, Viivi Räsänen ja Josefiina Lassila selaavat opintoesitteitä.

Kymppiluokkaa ei voi valita enää yhteishaussa, koska valmentavat nivelopinnot yhdistyvät – 9-luokkalainen Venni Tarpio: "Kyllä mä veikkaan, että kaikki nuoret jo tietävät"

Nykymuotoisia kymppiluokkia ei ole enää valittavana käynnissä olevassa yhteishaussa. Ne yhdistyvät muiden toisen asteen valmentavien koulutusten kanssa. Uusi tuva-koulutus on nuorille jo tuttu juttu.

Kaisa Eriksson Vilja hevosen kanssa.

Nuoria houkutellaan pieniin lukioihin hevosilla – Kaisa Erikssonille, 18, valinta oli itsestäänselvyys

Erikoislinja voi keventää opiskelun kuormittavuutta, kun lukio-opintoihin voi yhdistää harrastuksen. Moni on valmis muuttamaan pienelle paikkakunnalle esimerkiksi ratsastuslinjan vuoksi.

17-vuotias Aada Huhtala ruuvaa sähköjohtoja. Huhtalalla on sinen maski ja musta huppari päällä.

Yhteishaku toisen asteen opintoihin alkoi – Turussa 2 500 koulutuspaikkaa

Viime vuosien aikana on lisätty valmentavaa koulutusta peruskoulun ja toisen asteen välille.

Kaksi nuorta naista seisoo kasvomaskit kasvoillaan.

Pandemian keskellä yläkoulunsa käyneet suuntaavat yhteishakuun epävarmoina – ”Jännittää hirveästi”, sanoo ysiluokkalainen Marleena Kangas

Yhteishaku on niputettu ensimmäistä kertaa yhteen vaiheeseen aiemman kolmen sijaan. Yhdeksäsluokkalaisten pitää päättää 22. helmikuuta alkavassa yhteishaussa tulevaisuudestaan pitkälle eteenpäin.

Aku Parviainen Joensuu Areenassa.

Aku Parviainen, 18, tavoittelee olympiavoittoa, eikä koulu mene sen edelle – urheilulukioihin on entistä vaikeampi päästä

Urheilulukioon on tungosta ja paineet kasvattaa oppilasmäärää kasvavat. Toistaiseksi opiskelemaan vaaditaan lähes yhdeksän keskiarvo ja kilpailumenestystä.

Enontekiön erälukion opiskelijakunnan puheenjohtaja Jani Ollila.

Eanodagas duottarlogahaga meahcceoahput eai geasuhange nu mo galge – stuorámus oassi studeanttain leat ainge báikegotti nuorat

Duottarlogahahkii ohcet muhtin ovttaskas nuorat juohke jagi maid eará guovlluin Suomas, muhto gielddas geahččalit hohkalit eambosiid Mátta-Suoma ráje vai oahppiid mearri seaillošii.

Pyöriä Sysmän yhtenäiskoulun pihalla

Sysmän lukio aikoo haalia lisää opiskelijoita ulkomailta

Lukion rehtori Simo Sinervon mukaan ensimmäiset voisivat aloittaa opiskelun Sysmässä jo syksyllä 2022.

Kerttu Niskanen tuulettaa villisti.

Torstai 10.2.2022 (tv)

Olympiamitaleja. Korot. Penkinpainajaiset. Säätiedot.

Koronan kotitestien jakaminen alkoi vantaalaiskoulussa

Kotitestejä jaettiin vantaalaiskoulussa: "Nyt ei saa jäädä laskemaan pyllymäkeä, vaan pitää mennä suoraan kotiin", opettaja ohjeisti

Koronatestien jako kouluissa on alkanut. Rajakylän koulussa Vantaalla opettaja yritti muistuttaa, että testit pitäisi viedä nopeasti kotiin - käymättä lumikasojen kautta.

Tyhjä luokkahuone Ilmaristen yhtenäiskoulussa Liedossa.

Kaustisen musiikkilukiossa laaja koronarypäs, sairastuneita useita kymmeniä – kaikki 150 oppilasta etäopetukseen

Etäopetus kestää näillä näkymin muutaman päivän. Ensi tiistaina oppilaat palaavat kouluun.

Ajokortti nuoren kädessä

Pello tarjoaa lukiossa aloittaville ilmaisen ajokortin

Maksuton ajokortti on osa lukion kehittämistyötä.

Abien lakanoita rekan kyljessä.

Penkkariajelut näyttävät toteutuvan Kokkolan lukioissa – tapahtuma järjestetään kuitenkin pienimuotoisesti

Penkkarit olisivat koulun omaa toimintaa ja rekkojen ajoreitit normaalia rajatummat.

Ysiluokkalaiset Elina Kiviranta ja Rosa Vuorinen koulunsa käytävällä

Tampereella jopa keskitason todistuksella joutuu lähtemään lukioon muihin kuntiin – "Kyllähän siitä tulee paljon paineita", sanoo ysiluokkalainen

Jo lähes 40 prosenttia Tampereen lukiopaikoista menee ulkopaikkakuntalaisille. Vaikka kaupunki lisää 90 lukiopaikkaa, keskiarvorajat tuskin laskevat merkittävästi.

Lahden uusi lukio Gaudia ilmasta kuvattuna.

Suomen suurin lukio valmistuu Lahdessa Paavolan kampukselle – katso miltä uusi väri- ja muotomaailma näyttää

Kannaksen ja Tiirismaan lukion abiturientit pääsevät testaamaan uusien tilojen toimivuutta ylioppilaskokeissa. Tilat ovat muunneltavissa ja lukion kanssa saman katon alle sijoittuu muita toimijoita.

Uutisvahdin läheltä-listan markkinointikuva, jossa kartta

Ammattiopisto Luoville uudet tilat Rovaniemen Syväsenvaaraan

Uusien tilojen rakentaminen on jo aloitettu, ja ne valmistuvat ensi kesäksi. Uudet koulutilat maksavat arviolta 3,3 miljoonaa euroa.

Pateniemen lukion käytävällä lukiolaisia

Oulun lukioissa palataan 75 minuutin oppitunteihin syyslukukauden alussa

Oulun lukioissa otettiin syyslukukauden alussa käyttöön uuden opetussuunnitelman myötä 95 minuutin oppitunnit. Osa opiskelijoista on kokenut uuden käytännön kuormittavaksi.

Kouvolan yhteislyseon tyhjää aulaa

Kouvolaan halutaan urheilulukio – se tukisi urheilukaupungin imagoa ja houkuttelisi nuoria lukio-opintoihin tulevaisuudessakin

Urheilulukion myötä Kouvolassa tähdättäisiin nykyistä tavoitteellisempaan urheilun ja opiskelun yhdistämiseen. Lisäksi lukio-opintojen halutaan houkuttelevan jatkossakin, vaikka ikäluokat pienenevät.

Penkkariajelu Helsingissä 13.2.2020

Korona siirtää jo toistamiseen penkkareita ja vanhojentansseja ympäri maata – opiskelijat pääsevät juhlimaan vasta keväämmällä

Ainakin Joensuussa, Jyväskylässä, Kanta-Hämeen alueella ja pääkaupunkiseudulla penkkarit ja vanhojentanssit ovat siirtymässä keväälle. Vantaalla penkkarit ajellaan normaalisti.

Muokattu kuvituskuva. Käsi näyttää voiton merkkiä ja ympärillä pyörii erilaisia ammatti symboleita.

Katso kaikkien ammattiin valmistuneiden nimet Ylen amiskoneesta – tutkintojen määrä laski, mutta Sisu Häkälästä tuli merkonomi kotisohvalla

Kotkalainen Häkälä on yksi hiljattain ammattiin valmistuneista ja saanut jo töitä. Hän sai tutkintonsa suoritettua, vaikka osalla etäopetus on hidastanut opintojen etenemistä.

Riveria ammattioppilaitoksen hius- ja kauneusalan opiskelijat Saana Lavikainen ja Roosa Salmelainen harjoittelevat kampaamoasiakkaan hiustenpesua.

Oppivelvollisuus laajeni ja tilastoissa uudistus näyttää hyvältä – lukujen takana oppilaitosten henkilökunta venyy osaamisensa äärirajoille

Ammattioppilaitoksen henkilöstön mukaan uudistus toi rutkasti lisätöitä, mutta ei lisää resursseja. Opiskelijan mielestä opiskelu on tehty helpoksi kaikille henkilökohtaisten joustojen ansiosta.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle