Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Tytöt pitävät käsissään itse 3D-tulostettuja fidget spinnereitä

Hittilelu räjäytti 3D-tulostamisen suosion koulussa - "Valitut jouduttiin arpomaan"

Oppilaat villiintyivät fidget spinnereiden rakentamisesta 3D-tulostimella.

Ylen aamu-tv: 3D-tulostamisen uudet tuulet

Tutkija: 3D-kotitulostus jää harrastelijoiden puuhasteluksi

Tutkija Roy Björkstrand Aalto-yliopistosta arvioi, että suuret toiveet 3D-kotitulostuksen mahdollisuuksista eivät näytä täyttyvän.

FIMAtec:in 3d-tulostimella tehty betonielementti

Vallankumous rakennusteollisuudessa – talon voi kohta tulostaa suoraan tontille

Suomessa kehitetylle rakennuselementtien valtavalle 3D-tulostimelle povataan kansainvälistä läpimurtoa.

Seinäjoen ammattikorkeakoulussa 3D-tulostimella tehty leikkikalua muistuttava ja älypuhelimella ohjattava pieni robotti.

Päiväkotilapsille 3D-tulostin – pian totta Seinäjoella

Seinäjoen ammattikorkeakoulussa 3D-tulostus on pitkällä. Nyt opinahjosta näitä taitoja viedään myös lukioasteelle, peruskouluihin ja jopa päiväkoteihin.

3d printtaus, 3D-tulostettu korva.

3D-tulostimella ei vielä tehdä ihmeitä lääketieteessä – ihmiselinten printtaaminen “varaosiksi” on toistaiseksi mahdotonta

Yhdysvaltalainen kasvuyritys kuitenkin uskoo, että heidän 3D-tulostimen avulla voidaan printata tekoelimiä, jotka hyödyttävät esimerkiksi lääketieteellistä tutkimusta.

3-d

Mitä ihmettä, 3D-tulostus turvaa työpaikkoja – "Tekee suomalaisen tuotannon kilpailukykyisemmäksi"

Kolmiulotteisen tulostamisen avulla voidaan nopeuttaa ratkaisevasti tuotekehitystä. Se parantaa suomalaisyritysten kilpailuasetelmia.

3D-tulostin

Ei mikään leipäkone – Gartner: 3D-tulostimien markkina tuplaantumassa joka vuosi

Markkinatutkimusyhtiö Gartner ennustaa 3D-tulostimille vääjäämättömän tasaista yleistymistä lähivuosina. Kun viime vuonna toimitettiin noin 200 000 printteriä, määrä lähestyy kahta miljoonaa vuonna 2018.

Uutta 3D-tulostinta ihailemassa professori Jyrki Saarinen (vas.) ja yli-insinööri Pertti Pääkkönen.

3D-tulostin kovassa käytössä Joensuussa – ahkeroi yönkin yli

Kolmiulotteisia optisia komponentteja tulostetaan tiivistä tahtia fotoniikan laitoksella. Huippulaitteella on tehty esimerkiksi led-valaistukseen liittyviä prototyyppejä firmoille ja erilaisia linssejä.

Kuvassa Airbusin toimitusjohtaja Tom Enders ajaa 3D-tulostetulla moottoripyörällä.

Tältä näyttää ensimmäinen 3D-tulostettu moottoripyörä – video

Airbusin moottoripyörän huippunopeus on 80 km/h ja paino 35 kiloa. Pyörän hinta on 50 000 euroa.

3D tulostettu ihmisen pää

3D-tulostuksen hurja näkymä: "Tavaroiden sijaan myydäänkin malleja kotitulostimiin"

Printterin läpi ei kulje enää pelkkää paperia. Esimerkiksi auton varaosia ja ihmisten luita on jo valmistettu 3D-tulostimella. Näköpiirissä on, että uudenlainen tulostin voi jonain päivänä löytyä jokaisesta kodista. Silloin tavaroita ei tarvitse enää hakea kaupasta. Ne voi valmistaa itse kotona.

Uutta 3D-tulostinta ihailemassa professori Jyrki Saarinen (vas.) ja yli-insinööri Pertti Pääkkönen.

Maailmassa ainutlaatuinen 3D-tulostin alkaa tehdä linssejä Joensuussa – rajana vain mielikuvitus

Ainutlaatuinen optisten komponenttien 3D-tulostin on saapunut Itä-Suomen yliopiston Joensuun kampukselle. Saksassa valmistettu tulostin on maailmalla erikoisuus, koska se mahdollistaa täysin vapaan muodon esimerkiksi erilaisissa linsseissä. Laitetta asennetaan parhaillaan fotoniikan laitoksen käyttöön.

Oulun FabLabissa laserleikattu vaneriformula

3D-tulostus ja laserleikkaus arkipäiväistyvät - Näin valmistuu vanerinen formula-auto pukinkonttiin

Oulun yliopistossa sijaitseva Suomen toinen teknologialaboratorio FabLab on muuttunut joulupukin verstaaksi. 3D-tulostimilla ja laserleikkureilla voi tällä viikolla valmistaa esineitä, vaikkapa vanerisen formula-auton, hyväntekeväisyyteen lahjoitettavaksi.

3D-tulostettu pronssikoru

Leivonnaisia, koruja tai taloja printteristä – 3D-tulostimien halpeneminen mullistaa teollisuutta ja muotoilua

Yhä useamman yrityksen kopiohuoneessa hyrisee 3D-tulostin, jonka varalle on suuria odotuksia. Malleja ja valmiita tuotteita syntyy kerros kerrokselta tulostaen. Kolmiulotteinen tulostamisen ennustetaan muuttavan varsinkin muotoilijoiden arkea.

Pöydällä tavaroita, jotka älypuhelin on korvannut.

Mikrosiru ja tulostettavat vaatteet – miltä Suomi näyttää vuonna 2100?

Kuvitellaan, että käytössämme olisi aikakone. Sillä huristamme vuoteen 2100 ja lähdemme tutkimaan, kuinka paljon digitalisaatio on 85 vuodessa hypännyt eteenpäin. Miltä maailma näyttää, osallistu keskusteluun.

LUXeXcel-nimisen yrityksen esite

Ainutlaatuista 3D-tulostinta kootaan pian Joensuussa

Suurin osa ainutlaatuisen laitteen osista on jo saapunut Joensuuhun. Itä-Suomen yliopiston 3D-tulostimella voidaan valmistaa esimerkiksi huippulaatuisia linssejä.

Niinivaaran lukion oppilaita sohvalla.

Niinivaaran lukiolla tulevaa muuttoa odotetaan kaksijakoisin tunnelmin

Niinivaaran lukio sulautuu osaksi Joensuun yhteiskoulun lukiota ensi syksynä. Oppilaita odottavat uudet tilat ja uudet koulukaverit.

3D-tulostin valmistaa tietokonemallin mukaan kolmiulotteisia esineitä

Tulosta itsellesi kännykänkuoret tai leivontamuotti – arjen käyttötavaroiden 3D-tulostus yleistyy

Perustutkintoa vaille jääneitä nuoria houkutellaan 3D-tulostuksen pariin Kouvolassa. Esineiden tulostamista käytetään tällä hetkellä muun muassa rakennus- ja autoalalla.

Professori Tsuyoshi Takato esittelee ryhmänsä 3D-tulostimella valmistamaa korvaproteesia.

Japanilaistutkijat tuottavat ruumiinosia 3D-tulostimella

Japanilainen tutkijaryhmä sanoo olevansa lähes valmis tuottamaan erilaisia ruumiinosia 3D-tulostimella. Tulostettu iho, luut tai nivelet valmistettaisiin potilaan mittojen mukaan.

3D-printteri.

Asuisitko printterillä tehdyssä kerrostalossa?

Kiinassa on jo tehty kokonaisia betonisia taloelementtejä tällä tekniikalla. Asuisitko sinä tulostetussa talossa? Kotikäyttöön 3D -tulostimen saa muutamalla satasella. Entä mitäpä muuten tuumaat ajatuksesta valmistaa tuotteet tulostimella?

Kiinassa kopiotekniikalla valmistettu talo.

Kolmiulotteinen tulostus mullistaa jopa talonrakennuksen

Uusi kolmiulotteinen tulostustekniikka mahdollista entistä monimutkaisempien ja vaativampien esineiden, jopa talojen tekemisen kopiotekniikalla. Tulostimet ovat monimutkaisia robotteja, jotka työstävät mallikappaleen kopioita ja Kiinassa on jo tehty kokonaisia betonisia taloelementtejä tällä tekniikalla.

Sieniin törmätään metsässä, mutta arjessa sieniteknologiaa hyödynnetään kaikkialla.

Tutkija: Sienet pelastavat maailman

Sieniä on jo pitkään käytetty esimerkiksi antibioottien ja alkoholin valmistuksessa. Nyt tutkitaan kuumeisesti, miten sienistä saisi tehtyä bioenergiaa tai biomuoveja. Tavoitteena on korvata öljy raaka-aineena. Tutkijoiden villeimmissä visioissa sienet pelastavat maailman.

Ville Nivalaisen käsissä on frisbeegolfin uuden putterikiekon prototyyppejä.

Joensuussa on suunniteltu vakaasti lentävä putterikiekko

Huimaa vauhtia suosiotaan kasvattavassa frisbeegolfissa puhaltavat uudet tuulet. Joensuulaiset alan harrastajat ovat kehittäneet fysiikan oppien ja 3D-tulostimen avulla prototyypit mahdollisimman suoraan lentävästä putterikiekosta.

Puutarhatonttuja Urajärven kartanon puistossa.

Satavuotiaille puutarhatontuille kloonikaverit – "Vastaanotto on ollut riemastuttava"

Hartaasti odotetut puutarhatontut ovat palanneet vuosien jälkeen Asikkalan Urajärven kartanolle. Alkuperäiset satavuotiaat tontut ovat saaneet rinnalleen 3D-tulostimella tehdyt kaksoisolennot.

Tulevaisuuden kirjastosta voi löytyä 3D-tulostin.

Tulevaisuuden kirjastot puhuttavat: "Puuhamaaksi muuttuminen muodikasta, mutta ikävää"

Kirjastoihin on tuotu yhä uusia palveluita 3D-tulostimista koululaisten läksyneuvontaan. Osa kansalaisista pelkää, että kirjasto hukkaavat identiteettinsä muutostrendeihin. Kirjastoammattilaiset vakuuttavat, ettei näin ole tapahtumassa.

3D-aseita tulostanut mies pidätettiin Japanissa – "en tiennyt sen olevan laitonta"

Poliisi löysi miehen kotoa 3D-tulostimen ja viisi muoviasetta, joista kahdella olisi pystynyt ampumaan tappavia laukauksia. Japanin median mukaan kyseessä on ensimmäinen 3D-aserikos maassa.

3d-tulostettuja taloja

Kiinassa tulostetaan taloja 3D-printterilllä – katso video

Talojen raaka-aineena käytetään sementtiä ja rakennusjätettä.

Tomas Linden

Pulmapeli pakottaa ajattelemaan

Verrattuna mekaanisiin peleihin, pulmapelien luonteeseen kuuluu tietty hitaus, pysähtyminen ongelman ääreen. Vaasassa Pulmapuotia isännöivän Tomas Lindenin mukaan pulmapelit tarjoavat aivoille verryttelyä sudokujen ja sanaristikoiden tavoin.

Lääkäri työskentelee leikkaussalissa.

3d-tulostimella terveyttä – miten kudosteknologia haastaa perinteisen lääketieteen?

Perinteisesti fyysisiä sairauksia on hoidettu pääasiassa lääkkeillä ja kirurgisin toimenpitein. Kudosteknologian kehittyessä potilaan vaurioitunut kudos voidaan korvata laboratoriossa tuotetulla terveellä kudoksella. Mitä ajattelet uuden lääketieteen mahdollisuuksista? Haastaako uusi teknologia perinteisen lääketieteen? Miten keinokudosteknologiasta saataisiin Suomeen kilpailukykyinen teollisuudenala?

Väitöskirjatyöntekijä Outi Huttala kehittää diabetestutkimusmallia Tampereen yliopistossa.

3d-tulostin voi mullistaa lääketieteelliset hoitomenetelmät

Kudosteknologiasta toivotaan tulevaisuudessa uutta lääketieteen linjaa. Tampereen yliopiston tutkijat visioivat, että kudosteknologian kehittyessä potilaan vaurioitunut kudos voidaan korvata laboratoriossa tuotetulla terveellä kudoksella. Keinokudostuotannosta voisi tulla merkittävä teollisuudenala Suomelle.

3d-tulostimella tehty jakoavain.

Ammattiopistot innostuivat 3D-tulostimista – oma tutkinto suunnitteilla

3D-tulostimet ja niihin liittyvä koulutus yleistyy Suomessa. 3D-mallintamistaitoja tarvitaan nykyisin yhä useammalla työpaikalla. Ammattiopistoissa uusista laitteista on innostuttu niin, että niiden ympärille kehitetään jo omaa tutkintoa.

Lähikuva 3D-tulostimesta.

3D-tulostin printtaa avaimenperän – katso video

Pyhtään Huutjärven koulu treenaa 3D-tulostimen käyttöä fysiikan tunnilla. Matemaattisten aineiden opettaja Aki Nokka uskoo, että laitteen laajempi hyödyntäminen perusopetuksessa voisi kääntää Suomen Pisa-menestyksen taas nousuun.

Kari Haakana

Kari Haakana: Analogianatiivin tulevaisuusshokki

Kun maailma tuntuu muuttuvan liian nopeasti, tulevaisuusshokin uhri pyrkii välttämään tilanteita, joissa muutos konkretisoituu, kirjoittaa Kari Haakana Yle Uutisten blogissaan.

Robotit kasaavat autoja Volkswagenin tehtaan liukuhihnalla Saksan Wolfsburgissa.

Researcher: Finland needs a robotics policy

Finland should prepare for the effect robots will have on working life, say some experts in the field. They want to see a new policy on robotics and more emphasis on technology in schools.

Robotit kasaavat autoja Volkswagenin tehtaan liukuhihnalla Saksan Wolfsburgissa.

Tutkija: Suomeen tarvitaan robottipolitiikkaa

Suomen pitäisi valmistautua robottien aiheuttamaan työelämän muutokseen. Tätä mieltä ovat Yle uutisten haastattelemat asiantuntijat. He kaipaavat päättäjiltä uudenlaista robottipolitiikkaa ja panostusta teknologian opetukseen kouluissa.

3D-tulostettu hammasharja puhdistaa purukaluston sekunneissa

Uuden hammasharjan hinta kohoaa satoihin euroihin. Rahan vastineeksi saa yksilöllisen suukappaleen, jonka luvataan kestävän käyttöä vuoden verran.

Henkilö pitelee aurinkokennoa.

Mihin tulevaisuuden teknologiaan Suomen pitäisi panostaa?

Robottiautot, 3D-tulostimet, biosirut, nanosellu, robottijalat, kyberhyönteinen, keinotekoiset lihakset ja kaiken näkevä materiaalitutka esitellään raportissa nimeltä "Suomen sata uutta mahdollisuutta: radikaalit teknologiset ratkaisut." Millaiset teknologiset ratkaisut vievät Suomea eteenpäin?

Henkilö pitelee aurinkokennoa.

Raportti: Sata Suomelle tärkeintä tulevaisuuden teknologiaa

Robottiautot, 3D-tulostimet, biosirut, nanosellu, robottijalat, kyberhyönteinen, keinotekoiset lihakset ja kaiken näkevä materiaalitutka. Siinä esimerkkejä teknologioista, jotka kaikki löytyvät raportista nimeltä "Suomen sata uutta mahdollisuutta: radikaalit teknologiset ratkaisut."

Vauvan henki pelastettiin 3D-tulostimella tehdyllä ruumiinosalla

Pikkuvauva oli tukehtumassa vaikean keuhkovian takia. 3D-tekniikalla hänelle tehtiin keuhkojen tukirakenne, joka mahdollistaa hengittämisen.

Ajankohtaisen kakkosen testaama 3D-ase osina

Mitä ajatuksia aseen 3D-tulostaminen sinussa herättää?

Ajankohtainen kakkonen selvitti, pystyykö 3D-printterillä tulostamaan toimivan aseen. Testissä tulostetulla aseella pystyi laukaisemaan yhden laukauksen, minkä jälkeen aseen piippu hajosi palasiksi. Mitä ajatuksia aseen tulostaminen 3D-tekniikalla sinussa herättää? Oliko Ajankohtaisen kakkosen testi tarpeen tehdä?

Jouni Partanen.

Aalto-yliopiston tutkimusjohtaja: 3D-tulostimissa valtava potentiaali

Teollisessa ja kaupallisessa käytössä 3D-tulostaminen on edelleen kansainvälisessä mittakaavassa pientä toimintaa, kertoo Aalto-yliopiston Jouni Partanen Aamu-tv:ssä. Käyttöä rajoittaa muun muassa tulostamisen hitaus.

tulostetun aseen rikkoutuneet osat

'Liberator' 3D-printed handgun fails after single shot in Finnish test

The Finnish Broadcasting Company Yle successfully printed and fired a shot with the "Liberator", the first 3D-printed plastic handgun.

Ikaalisten aseseppäkoulun lehtori Jorma Lähteenmäki kokoamassa Ajankohtaisen kakkosen tulostamaa 3d-tulostettua asetta.

Toimiko 3D-pistooli? Katso video

Ajankohtainen kakkonen tulosti 3D-printterillä aseen. Ase koottiin Ikaalisten aseseppäkoulussa ja vietiin testiradalle. Lopputulos selviää videolla.

Ajankohtainen kakkonen testasi 3D-tulostimella valmistettua asetta Ikaalisten aseseppäkoulussa.

3D-tulostettu ase valmistui Espoossa - testi julkaistaan illalla Ajankohtaisessa kakkosessa

Ajankohtainen kakkonen tulosti 3D-printterillä aseen. Lisäksi ase koottiin ja testattiin. Tulos näytetään tiistai-illan lähetyksessä.

3D-printterillä tulostetun toimivan aseen osia.

Lehti: Dotcom poisti linkit 3D-tulostettavan aseen kaavaan

Tiedon vapaata saatavuutta korostavan miljonäärin kerrotaan pitävän kaavaa liian pelottavana jaeltavaksi.

3D-printterillä tulostetun toimivan aseen osia.

USA:n viranomaiset kielsivät 3D-tulostettavan aseen valmistusohjeen levittämisen

The Guardianin mukaan Yhdysvaltain ulkoministeriö arvioi tulostettavan aseen saattavan rikkoa kansainvälisiä asesopimuksia.

Liberator 3D ase

Ensimmäinen 3D-tulostettu ase valmistettu Yhdysvalloissa

Defense Distributed -ryhmä suunnitteli vuoden ajan tulostettavaa asetta. Ensimmäinen laukaus aseella ammuttiin viime lauantaina.

Kolmiulotteinen tulostus mahdollistaa monimutkaistenkin muotojen nopean valmistuksen.

3D-tulostaminen halutaan mukaan perusopetukseen

Pyhtää haluaa kulkea 3D-tulostamisen etujoukoissa. Kunnanjohtaja kertoo, että valtakunnallinen liike on tuomassa uutta tulostinta kouluihin ympäri Suomen.

Ihmiset kaatavat suklaata muottiin.

Japanissa kehiteltiin taatusti antajansa näköinen ystävänpäivälahja

Unohda ystävänpäiväkonvehdit. 3D-printterillä muovailtu kasvosuklaa lyö läpi Japanissa.

Fasotec-yhtiön edustaja esittelee sikiöstä tehtyä 3D-mallia.

Japanilaisäidit voivat teettää sikiöstä näköispatsaan ja kännykorun

Kolmiulotteinen malli valmistetaan akryylimuovista 3D-tulostimella. Yrityksen mukaan idea on lähtöisin odottavilta äideiltä.

Kirjastonhoitaja ja asiakas Richardinkadun kirjastossa Helsingissä.

Kaupunkilaiset kehittivät kirjastoa 100 000 eurolla

Ensi vuonna Helsingin kaupunginkirjasto käynnistää neljä projektia, jotka ovat kaupunkilaisten itse ideoimia. Kehittämisrahaa oli jaossa satatuhatta euroa.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle