Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Uutisvahdin läheltä-listan markkinointikuva, jossa kartta

Kaukolämpökeskus tuhoutui tulipalossa Vöyrillä

Lämmityskattila säästyi palolta, mutta palon aiheuttama kuumuus vaurioitti sitä. Palon syttymissyy ei ole tiedossa.

GTK:n erikoistutkija Liisa Maanavilja hymyilee ja pitää kädessään nippua rahkasammalta. Taustalla sammal- ja mustikkapeitteinen kuusikorpi.

Voiko ojitusten kuihduttamaa suoluontoa pelastaa? Palasimme 10 vuoden tauon jälkeen Soukonkorpeen, jonka tarina herättää toivoa ja yllättää

Soita ennallistetaan Suomessa ahkerammin kuin koskaan. Ilmastokriisin vakavuus panee miettimään, kuinka paljon ja millaisia soita voidaan ennallistaa.

Suoluonto turvetuotannon jälkeen. Turvemaata ja ruohomättäitä.

"Ensi talvena Suomi on sekaisin" – hinnat nousevat ja energiasta tulee pulaa, ennakoivat turveyrittäjä ja Huoltovarmuuskeskus

Sähkön hinnan nousun on jo huomannut suurin osa suomalaisista. Moni on maalaillut uhkakuvia, että ensi talvesta tulee vaikea. Turveyrittäjä toivoo, että turpeen suhteen tehtäisiin vielä konkreettisia päätöksiä.

Ruskeita turvealueita ylhäältä kuvattuna.

Kokkolan Energia investoi vihreään teknologiaan ja vähentää turpeen käyttöä

Kokkolan Energia hankkii voimalaitoksilleen rikinsyöttölaitteistot. Niiden avulla voidaan siirtyä käyttämään jopa pelkästään biopolttoaineita.

Helsingin yliopiston mittausasema -kyltti suolla.

Soinin Naarasnevan ilmastotutkimuksen seuraava vaihe alkaa – suolle ryhdytään istuttamaan mäntyjä

Soinin Naarasnevalla tutkitaan entisen turvetuotantosuon ilmastopäästöjä. Nyt siirrytään vaiheeseen, jossa suota ryhdytään metsittämään.

Sinilevää vedessä.

Ainutlaatuinen Selkämeri on muuttunut soiden ojitusten takia ongelmamereksi

Uuden tutkimuksen mukaan Selkämeren tilan heikkeneminen vaikuttaa virkistyskäytön lisäksi merilajistoon. Muutos voi selittää muun muassa laihemmat silakat.

Lapuan perunan tehdasalue täyttyy – espoolaisyritys siirsi tuotantonsa Lapualle

Lapuan perunan haihdutinlaitosta hyödynnetään tärkkelystuotannon lisäksi erikoissokereiden valmistuksessa kosmetiikka- ja lääketeollisuudelle.

aurinkopaneelit Lempäälä

Yli-Iihin suunnitellaan isoja uusiutuvan energian tuotantoalueita

Oulun Yli-Iin alueelle ollaan kaavailemassa laajaa aurinko- ja tuulivoimala-aluetta.

Neova ja Lapuan peruna suunnittelevat biostimulanttitehdasta Lapualle

Lapuan perunan tehdasalueelle aiotaan rakentaa laitos, joka tuottaisi turpeesta kasvunedistäjiä.

Vedellä täyttyneet kaivinkoneen jäljet metsässä koivikon keskellä.

Lisää vain vesi: Kemiönsaaren talousmetsästä hiilinieluksi – suon ennallistaminen Kullan alueella on helppoa, mutta hidasta

Kemiönsaaressa kaivettiin sodan jälkeen ojia vauhdittamaan soisen notkelman puiden kasvua. Nyt Kullan alueen valtaojat on tukittu. Pitkä matka talousmetsästä takaisin hiiltä sitovaksi suoksi on alkanut.

Pelastuslaitos sammuttaa Limingassa lämpövoimalaitoksessa syttynyttä turvepaloa.

Limingassa lämpövoimalaitoksella pölyräjähdys – turve syttyi palamaan ja voimalaitoksen toiminta on ajettu toistaiseksi alas

Pelastuslaitos sai hälytyksen suuresta räjähdyksestä aamulla yhdeksän jälkeen. Onnettomuudessa ei aiheutunut henkilövahinkoja ja lämpövoimalan toiminta ajettiin alas jo alkuvaiheessa.

Kasvuturvetta kuormaajan kauhassa.

Ypäjälle suunnitellaan kasvuturpeen nostoa

Ypäjän Varsansuolta halutaan nostaa kasvuturvetta. Varsansuo on ojitettu turvetuotantoon jo aikaisemmin.

Vattenfyllt dike på torvtäkt.

Suomen ilmastopaneeli: Turpeen päästöjen vähentämiseen olisi keinoja, mutta hallitus on jättänyt tarttumatta niihin

Paljon ilmastopäästöjä aiheuttavia turvepeltoja on raivattu jatkuvasti lisää ja niiden pitämisestä maksetaan myös maataloustukia.

Turvetta siivilöidään

Turvetuotanto väheni Suomessa ennakoitua nopeammin – "Turvesuot eivät voi olla kiinni vielä vuonna 2024"

Kun puun ja hakkeen tuonti Venäjältä loppui, energiantuottajien katseet kääntyivät nopeasti soiden suuntaan. Vauhdilla vähentyneen turpeen noston uudelleen aloittamisen kompastuskiveksi voi muodostua työvoiman vähyys.

Kymijärvi III voimalaitos Lahdessa

Tarkenisitko kotona alle 20 asteessa? Huonelämpötilan lasku voisi auttaa irrottautumaan venäläisestä energiasta

Lahti Energian lämmöntuotantoon käyttämästä metsähakkeesta 10–15 prosenttia on tuotu aiemmin Venäjältä. Sen merkitys kotien lämpötiloihin on ollut noin kaksi astetta.

Kauhakuormaaja

Poikkeustilanne pitkittää jäähyväisiä turpeelle – kansanedustaja Jari Kinnunen: "Venäjältä tuotu energiapuu on korvattava tai saattaa tulla kylmä"

Turve oli vaikea pala Pirkanmaan vihreille kansanedustajille Ylen kyselyssä. Useimmat muut joustaisivat ilmastotavoitteista huoltovarmuuden vuoksi.

Ryhmä valkoisiin haalareihin pukeutuneita purkutyömiehiä tutkimassa suuren uunin tiiliarinaa.

Tältä näyttää aktiivihiilitehtaan 35-metrisen jättiuunin purkaminen Ilomantsissa – vialliset tiilet irrotetaan yksi kerrallaan käsipelillä

Suomen ensimmäisen aktiivihiilitehtaan uunin purkajat on äkillisen romahdusvaaran vuoksi kiinnitetty vaijereilla kattoon. Vastaavaa purkutyötä ei tiettävästi ole tehty aiemmin missään muualla.

Aktiivihiilitehtaalla puretaan noin 30 metriä korkeaa masuuniuunia, minkä vuoksi laitos on huputettuna.

Suomen ensimmäisestä aktiivihiilitehtaasta löytyi 10 miljoonaa euroa maksava virhe – 35-metrinen uuni on purettava ja muurattava uudelleen

Valmistusvirhe tulitiilissä aiheuttaa sen, että Neovan ensimmäisen aktiivihiilitehtaan suurin uuni on purettava maan tasalle. Mittava korjausurakka siirtää tuotannon aloittamista Ilomantsissa vuodella.

Turvetta siivilöidään

Turvesiirtymän alueelliset suunnitelmat valmiina – EU-raha tulee käyttöön vasta syksyllä

Etelä-Pohjanmaalla on saatu valmiiksi suunnitelma oikeudenmukaisen siirtymän JTF-rahaston käytöstä ja kohdentamisesta. Teemaksi on valittu yritystoiminnan ja osaamisen tukeminen.

turvepelto

Turvetuotantokoneiden romutustuet on käytetty loppuun – huolena on, riittävätkö tuet kaikkiin jo romutettuihin koneisiin

Romutustukea varten oli varattu valtion talousarvioihin yhteensä yli 29 miljoonan euron määräraha.

Traktori pellon reunalla.

Satakuntaliitto ja MTK-Satakunta vaativat maatalouden ja energiantuotannon turvaamista

Yhteisessä kannanotossaan maakuntaliitto ja MTK:n alueellinen yhdistys vetoavat valtioon ruoantuotannon kustannusten pienentämisen puolesta. Lisäksi allekirjoittajat puhuvat turvetuotannon puolesta.

Savon Voiman konttori Siilinjärvellä.

Savon Voima keskeyttää Venäjältä tulevan biomassan ja turpeen käytön – ei välitöntä vaikutusta kaukolämmön hintaan

Energiayhtiö Savon Voima keskeyttää venäläisten polttoaineiden vastaanottamisen ja hankinnan Ukrainan sodan vuoksi. Yhtiön mukaan päätöksessä on otettu huomioon huoltovarmuus.

turvepelto

Tekeekö turve comebackin, kun energiapolitiikassa pyritään eroon Venäjästä? – Etelä-Savon ilmastokoordinaattori: "Toivottavasti kehitys jatkuu maailmantilanteesta huolimatta"

Suomi on hyvin riippuvainen Venäjästä, mitä tulee energiatuotantoon. Tästä riippuvuudesta pyritään nyt eroon, mutta se voi olla ainakin väliaikaisesti ikävä isku ilmastotyölle.

Ilmakuva Lempeän Juvan lämpölaitoksesta.

Venäläisen hakkeen korvaamisella on kiire – ensi talven hakkeen ja turpeen pitäisi olla kuivumassa ennen juhannusta

Askelmerkit venäläisen tuontihakkeen korvaamiseksi kotimaisilla raaka-aineilla tulee selvitä lähiviikkoina. Sopimuksia hakkeen ja turpeen toimittajien kanssa pitäisi tehdä muutamassa viikossa, jotta ne ehtisivät ensi talveksi kattiloihin.

Ihmisiä auditoriossa

Turvekoneiden romutuspalkkioilla on ollut kova kysyntä

Esimerkiksi Satakunnasta on lähetetty jo yli 40 romutuspalkkiohakemusta, vaikka hakuaikaa on kulunut vasta runsas kuukausi. Tällä vauhdilla romutuspalkkioihin tarkoitettu raha loppuu jo hakuajan alkumetreillä.

Polttoturvetta kasoissa pressun alla turvetuotantoalueen laidalla.

Turvekoneiden romutuspalkkioita haettu Pirkanmaalla parikymmentä

Tukea voi saada muun muassa toimintakuntoisten jyrsimien, nostokoneiden ja kuljettimien romutukseen.

Två händer lyfter upp e torr bit torv ur marken på Västermossen i Pedersöre.

Turpeelle olisi nyt kysyntää, mutta tuotantoa on ehditty ajaa alas – romutukseen varatusta määrärahasta on haettu jo yli puolet

Muutos on ollut nopea ja viesti ristiriitainen, sillä toisaalla hallitus maksaa toimintakuntoisten turvetuotantokoneiden romuttamisesta. 

Suosiolan lämpövoimala Rovaniemi.

Lapin lämpölaitokset eivät nyykähdä, vaikka energiahakkeen tuonti Venäjältä loppuisi kokonaan

Lapissa lämpölaitokset eivät käytä venäläistä energiapuuta. Ainoastaan inarilainen Inergia lämpö oy toi viime vuonna energiahaketta rajan takaa, mutta tuonti on jo käytännössä loppunut.

Kuvassa on Haapaniemen voimalan rakennuksia Haapaniemen turvevaraston palon aamuna 11.3.2021.

Voimalaitoksen turvevarastossa syttyi tulipalo Kuopiossa – palo sammutettu ja se ei ole aiheuttanut häiriöitä sähkönjakeluun

Tulipalo ei ole aiheuttanut häiriöitä sähkönjakeluun tai lämmöntuotantoon.

Miska Nummijärvi astumassa ulos kaivinkoneesta turvetyömaalla.

Turveyrittäjä Marko Nummijärvi odottaa nyt tietoa, nostetaanko ensi kesänä sittenkin energiaturvetta – "Päätös tarvitaan maaliskuun aikana"

Muuttunut maailmantilanne on saanut suomalaiset miettimään miten energiahuoltovarmuus toteutetaan. Osa turveyrittäjistä on koneitaan jo romuttanut, osa odottaa pikaisesti tietoa, miten edetään.

Turvetta siivilöidään

Energiaturpeen kysyntä sai Neovan eli entisen Vapon perumaan syksyisen päätöksensä tuotannon lopettamisesta

Neova aikoo ryhtyä nostamaan energiaturvetta aluksi ainakin itäisen Suomen alueella. Valmiudet ryhtyä samaan ovat olemassa myös muualla maassa. Neova ei ole kokonaan ajanut tuotantoa alas tai romuttanut laitteita.

Turvetta siivilöidään

Pohjois-Pohjanmaalla otetaan nyt kantaa suomalaisen energian puolesta: turpeen sallimista vaaditaan, samoin muutosta energiapuun korjuutukeen

Oulun Energia vaatii muiden energiayhtiöiden vanavedessä muuttamaan energiapuun korjuun tukijärjestelmää. Haapaveden–Siikalatvan seutukunta taas vaatii hallitusta estämään Suomen turvetalouden lopullisen alasajon.

Liesjärven Rinnansuon turpennostoalue

Kanta-Hämeen turvesoilla jälleen kuhinaa ensi kesänä

Kanta-Hämeestä tultaneen nostamaan ensi kesänä luultua suurempia määriä sekä energiaturvetta että kasvuturvetta. Energiaturpeen tuotantoa ehdittiin jo ajaa maakunnassa alas.

Rekka tuomassa haketta voimalaan. Rekka kuvattuna hakekasojen välistä, taustalla voimala.

Loimua: Vanajan voimalaitoksella palaa jatkossa vain kotimainen raaka-aine

Toimitukset lopetetaan nopealla aikataululla hallitusti ja tuontihake korvataan kotimaisella hakkeella sekä turpeella, kertoo Loimua tiedotteessa.

Kuormaaja lastaa haketta ja kuljettaa sitä kaukolämpölaitokseen.

Energiayhtiöt esittävät keinoja turpeen ja kotimaisen puuhakkeen tuotannon lisäämiseen

Energiayhtiöt esittävät turpeen veron väliaikaista poistamista, päästöoikeusmaksuihin kompensointia ja tukia harvennushakkuisiin, jotta bioenergian tuotantoa voitaisiin lisätä huoltovarmuuden takia.

Rahkasammalta kädessä.

Kasvuturpeen korvaaminen ei ole helppoa – esimerkiksi rahkasammal ja kivivilla tuovat omat ongelmansa

Energiaturpeesta on määrä päästä eroon, mutta muutoksen on arvioitu vievän kannattavuuden myös kasvu- ja kuiviketurpeen tuotannolta.

Venäläinen rekka Kuopion energian Haapaniemen laitoksella.

Moni koti lämpenee venäläisen hakkeen avulla, mutta sen tuonti voi loppua minä hetkenä tahansa – voimalaitoksissa varaudutaan jo tulevaan

Venäjältä tuodun hakkeen määrä on kasvanut Suomessa lähivuosina noin 24 prosenttiin. Sota Ukrainassa saattaa muuttaa tilannetta, mutta toistaiseksi rekat ovat tuoneet haketta Venäjältä normaalisti.

Turvetuotantoalue Jalasjärvellä. Soista metsää takana.

Sota naapurissa on tuomassa turpeen takaisin valikoimaan – turveyrittäjien mielestä tarvitaan pitkää näkymää ja monia helpotuksia

Turpeen palauttamista takaisin Suomen polttoainevalikoimaan valmistellaan. Turveyrittäjät listaavat, miten tuotannon käynnistäminen voisi onnistua alasajon jälkeen.

Mika Lintilä.

EU:n energiaministerit osoittivat tukeaan Ukrainalle – Ministeri Mika Lintilä: "En muista, milloin EU olisi ollut näin yhtenäinen"

EU:n energiaministerit ovat valmiita liittämään Ukrainan Euroopan energiaverkkoon. Elinkeinoministeri Mika Lintilän mukaan hyökkäykseen kohteena olevaa Ukrainaa on tuettava.

turvepelto

Keskipohjalaiset kunnanjohtajat vetoavat hallitukseen: Turvetuotannon alasajo keskeytettävä huoltovarmuuden ylläpitämiseksi

Turpeenkäyttö on vähentynyt nopeasti verotuksen ja päästökaupan hinnan kohotessa.

Liikenneasematyöntekijä Ida du Jardin lataa kahvinkeitintä

Yritys haluaa korvata käyttämäänsä turvetta kahvijätteellä: kerää nyt tuhansia litroja kahvinporoja liikenneasemilta

Berner oy kerää kahvinpuruja talteen ja käyttää niitä raaka-aineena multatuotteissaan. Kiertotalouden asiantuntija kannustaa muitakin vastaaviin kokeiluhin.

Emmi Liinalaakso pitelee megafonia Tampereen Keskustorilla. Takana näkyy paikalle kokoontuvia mielenosoittajia.

Ympäristöliikkeet osoittavat lauantaina mieltään Tampereen Sähkölaitoksen uutta voimalaa vastaan

Naistenlahti 3 -voimalaitoksen myötä turpeenpoltto loppuu Tampereella ja päästöt vähenevät. Ympäristöjärjestöt ovat silti pettyneitä, sillä puun polttaminen jatkuu.

Turvetuotantoon käytetty laite makaa lumessa Haukkasuolla Utin lähellä.

Kalevi Vilppola teki yli 40 vuoden uran turveyrittäjänä – nyt hän romuttaa laitteensa: "Korvaus elämäntyön päättymisestä on pieni"

Parikymmentä turvealan yrittäjää on tähän mennessä hakenut turvetuotantokoneilleen romutuspalkkiota. Suurimmillaan korvaus on 200 000 euroa.

turvepelto

Turveyrittäjille helpotusta kevään aikana – tukihaku alkamassa ensin koneiden romuttamiselle

Turvetuotannon alasajo on ollut vauhdikasta ja jo viime kesänä moni turvetuottaja jäi ilman tilauksia. Tukien haku alkaa kuitenkin vasta nyt keväällä.

Energiaturpeen käyttö hiipuu nopeasti

Turpeen käyttö on lisääntynyt puun saatavuusongelmien takia – samaan aikaan energiayhtiöt kehittävät polttoon perustumattomia teknologioita

Kylmä alkutalvi on lisännyt turpeen kysyntää. Energiahaketta ei ole riittävästi varastossa, eikä muita vaihtoehtoja juurikaan ole. Päästömaksut ovat nopeuttaneet siirtymistä uusiutuvan energian hyödyntämiseen.

Oulun Energian lämpövoimala Oulussa

Isot energiayhtiöt lopettavat turpeen polton paljon ennakoitua nopeammin – WWF: "Mitä aiemmin turpeen käyttö loppuu, sitä enemmän luontoa säästyy"

Suomen suurimmat turpeen käyttäjät luovat uusia hiilipolkuja tulevaisuuteen, eikä turve kuulu suunnitelmiin kuin korkeintaan hädässä auttavana matkakumppanina. Esimerkiksi Oulu, Seinäjoki ja Tampere aikaistavat turpeesta luopumistaan useilla vuosilla.

Naistenlahden voimalaitos.

Tampereen Sähkölaitos lopettaa turpeen polttamisen suunniteltua aiemmin – uuden voimalan ansiota

Naistenlahti 3:n rakentaminen on vauhdissa. Uusi voimala ei enää tarvitse turvetta puuhakkeen sekaan, kuten nykyinen, käytöstä poistuva Naistenlahti 2.

turvepelto

Turvetoimitukset lakeuksilta Tampereelle hiipuvat etuajassa

Merkittävä osa Tampereella poltetusta turpeesta on nostettu pohjalaisilta turvetuotantoalueilta.

Mies traktorissa koiran kanssa.

Leppävirralle suunnitteilla biokaasulaitos – mukaan halutaan saada myös satakunta paikallista viljelijää tuottamaan laitokselle rehua

Leppävirran Riikinnevalle suunnitteilla oleva biokaasulaitos voi hyödyttää myös maatalousyrittäjiä. Paikallinen maanviljelijä uskoo bioreaktorijätteen mahdollisuuksiin kuivikkeena.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle