Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Paikalliset vastustavat yhä Heinäsuon muuttamista turvesuoksi – huolena on pohjaveden laatu, kalakannat ja melu sekä pöly

Miehikkälässä vastustetaan turvetuotannon aloittamista Heinäsuolla. Suomen suurin turpeentuottaja Vapo on saanut turvesuota puoltavan ympäristöluvan Heinäsuolle. Viimeisin vastustava valiokuntalausunto annettiin tällä viikolla.

Ranualla halutaan luoda työpaikkoja soita ja turvemaita hyödyntämällä

Geologian tutkimuskeskus ja Ranuan kunta tutkivat, millaisia hyvinvointituotteita ja -palveluja sekä elintarvikkeita Ranuan soilta ja turvemaista voitaisiin saada.

Millaisia ilmastopäästöjä tulee vanhalta turvesuolta ja miten metsitys vaikuttaa niihin? Tätä tutkitaan nyt uudella mittausasemalla Etelä-Pohjanmaalla

Eteläpohjalainen Naarassuo sai mittausaseman, jossa tutkitaan turvetuotannosta poistetun suon ja sen metsittämisen ilmastovaikutuksia. Ajankohtainen tutkimus tuottaa täysin uutta ja kaivattua tietoa, jota voidaan hyödyntää Suomen hiilineutraalisuustavoitteissa.

Yleisö on MM-rallin suurin ilmasto-ongelma – kisajärjestäjä hyvittää kasvihuonepäästöjä istuttamalla jämsäläiselle turvesuolle metsää

Suomen MM-ralli haluaa olla hiilineutraali suurtapahtuma vuoteen 2030 mennessä. Jyväskylän yliopiston ekologian professori ja Suomen Luontopaneelin puheenjohtaja Janne Kotiaho tutki Ylen pyynnöstä, ovatko hyvityssuunnitelmat todellisia ja riittäviä vai onko kyse viherpesusta.

Broilerikasvattamoiden vaihtoehdot vähissä, kun turpeennoston vähentyessä uhkaa kuivikepula – tuottaja: "Kookospuu kasvaa vähän huonosti Keski-Nurmossa"

Kuiviketurvetta saadaan kuivatetun suon vaaleasta pintakerroksesta. Broileritiloilla se on paras alustamateriaali ja käyttö on kovaa. Tiloille ei ole vielä näköpiirissä korvaavaa tuotetta.

Hyvä turvekesä ei tuonut helpotusta turveyrittäjien ahdinkoon – luvatut tuet ovat "auttamattomasti myöhässä"

Säät ovat olleet turpeennostolle suotuisat tänä kesänä. Energiaturpeen nostomäärät ovat kuitenkin vähentyneet rajusti. Turpeen poltto ei enää houkuta energiayhtiöitä, koska siitä on tullut kallista. Turvetuottajien kannalta muutos on tapahtunut liian nopeasti.

Kihniössä sammutetaan paloa Äijännevalla

Palo on käytöstä poistetulla turpeennostoalueella.

Soiden ennallistaminen lisää luonnon monimuotoisuutta, mutta aiheuttaa aluksi myös päästöjä

Luontopaneelin raportin mukaan Suomella on tärkeä rooli suolajiston säilyttämisessä, koska Euroopan unionin alueella muualla ei soita ole näin paljon. Suuri osa Etelä- ja Keski-Suomen soista on nyt ojitettu, mutta niiden palauttamisella luonnontilaan saadaan melko nopeasti takaisin niiden kadonnutta lajistoa ja vähennettyä vuosien kuluessa myös ravinne- ja ilmastopäästöjä.

Leena Vilkan kolumni: Maapallon pelastamiseen tarvitaan ajattelun muutos ja järeitä toimia heti

Toimet ympäristön hyväksi ovat melkoista näpertelyä. Olemme kaukana kestävästä kehityksestä. Jos maapallo ja ihmiselämä halutaan pelastaa, tarvitaan järeitä toimenpiteitä kulutuksen, talouskasvun ja päästöjen pysäyttämiseksi, kirjoittaa Vilkka.

Sääskisuon turvetuotantoalueella maastopalo

Palo havaittiin tarkastuslennolla ja pelastuslaitos sai rajattua sen reilun hehtaarin alueelle.

Raha kirittää metsitystä, metsä lisää hiilinielua – metsänistutukset kiinnostavat myös Pirkanmaalla

Vasta muutaman kuukauden haettavissa ollut metsitystuki kiinnostaa myös Pirkanmaan viljelystä poistuneilla peltomailla. Suurimmat uutta metsää kaipaavat alueet ovat Pohjanmaan vanhoilla turvesoilla. Suomen hiilinielua voisi kasvattaa jopa 100 000 hehtaaria.

Tuuli ja kuumuus ovat vaikeuttaneet tulipalon sammutusta turvesuolla Keuruulla

Hälytys tulipalosta turvetuotantoalueelta tuli maantaina iltapäivällä kello 14 aikaan.

Suonenjoen turvetuotantoalueen palo levisi jopa 85 hehtaarille – tuuliennuste huolestuttaa pelastuslaitosta, turve syttyy helposti uudelleen

Isonevan turvetuotantoalueella lauantaina alkanut maastopalo on ollut poikkeuksellisen suuri. Jälkisammutustyöt alueella jatkuvat edelleen. Tiistaille povattu kova tuuli voi pahimmillaan saada tilanteen eskaloitumaan uudelleen.

Pelastuslaitos: Turvetuotantoalueen paloa Suonenjoella sammutetaan vielä päiviä

Laajassa palossa syntyi niin runsaasti savua, että se vaikeutti eilen palomiesten sammutustyötä.

Turvesuolla riehuu voimakas tulipalo Suonenjoella

Isonevan turvetuotantoalueella Suonenjoella on syttynyt tulipalo. Runsas savu vaikeuttaa sammutustöitä. Palosta ei aiheudu vaaraa sivullisille.

Maankäytön ilmastovaikutuksista haetaan nyt uutta tietoa: eteläpohjalainen suo metsitetään ja sen ilmastovaikutuksia mitataan kymmenen vuoden ajan

Turvetuotannosta poistetun suon metsityksen ilmastovaikutuksia tutkitaan Etelä-Pohjanmaalla osana Suomen hiilineutraalisuustavoitteita. Soinin uudella mittausasemalla tutkitaan nyt ensimmäistä kertaa juuri metsitettävän suon ilmastovaikutuksia ainakin kymmenen vuoden ajan.

Turpeen luokittelemista uusiutuvaksi energiaksi vaativa kansalaisaloite etenee eduskuntaan

Turpeen luokittelemista uusiutuvaksi energialähteeksi vaativa kansalaisaloite etenee eduskunnan käsittelyyn. Turve on tällä hetkellä luokiteltu samaan kategoriaan fossiilisten eli uusiutumattomien energialähteiden kanssa.

Neova selvittää biostimulanttitehtaan perustamista Kokkolaan tai Seinäjoelle – turvepohjaisilla tuotteilla pyrittäisiin vientimarkkinoille

Neova eli entinen Vapo aloittaa esiselvityksen kahdella pohjalaispaikkakunnalla, vaikka muitakin vaihtoehtoja selvitetään vielä. Toteutuessaan tehdas olisi toiminnassa vuonna 2024. Neova arvioi, että biostimulanttituotteiden kysyntä on maailmalla kovassa kasvussa.

Voisiko käytöstä poistuvat turvetuotantoalueet valjastaa aurinkoenergialle? Entiselle turvesuolle saattaa nousta Suomen suurin voimala

Pohjalainen energiayhtiö EPV suunnittelee jopa 400 000 aurinkopaneelin voimalaa käytöstä poistuvalle turvetuotantoalueelle. Turvetuotantoalueiden muuntaminen aurinkopelloiksi kiinnostaa, sillä alueet ovat isoja ja aurinko paistaa esteettä.

Palolennot ovat käynnistymässä, Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa lennetään neljää reittiä

Lennoilla tarkkaillaan mahdollisia maasto- ja metsäpalon alkuja, jotta ne saadaan sammutettua ennen kuin ne ehtivät levitä laajoiksi paloiksi. Maastopaloiksi luokitellaan mm. metsäpalot, ruohikkopalot ja turvetuotantoaluepalot.

Ilmastoministeri Mikkonen: Turvealan rajun murroksen ennakoinnissa epäonnistuttiin

Turvelaitoksia tuetaan veroratkaisulla, jonka aiheuttamat päästöt pitää Mikkosen mukaan löytää muualta.

Turvealan moottorimarssiin Helsingin eduskuntatalolle lähti yhdistelmäajoneuvoja myös Pohjois-Pohjanmaalta – yrittäjä Siikalatvalta kertoo aamun tunnelmista

Turvetuottajat vaativat yli sadan rekan letkan voimalla, että turve pitää Suomessa luokitella uusiutuvaksi luonnonvaraksi eikä sen energiakäyttöä saa lopettaa.

"Turpeen käyttö on kestävää kehitystä", julistavat mielenosoittajat – asiantuntija kävi läpi neljä turvetuotannon puolustajien argumenttia

Geologian tutkimuskeskuksen erikoistutkija Jukka Turunen kehottaa olemaan turvekeskustelussa tarkkana, etteivät faktat vääristy. On tärkeää tietää, mistä puhutaan ja mitä lukuja verrataan.

Yli sadan täysperävaunurekan moottorimarssilla vaadittiin turpeen luokittelua uusiutuvaksi – elinkeinoministeri Lintilä torppasi aloitteen

Turvetuottajien yli sadan perävaunurekan moottorimarssi saapui Eduskuntatalolle kello 8.30 vappuaattona. Ympäristöekonomian professori Markku Ollikainen sanoo, ettei turvetuottajien vaatimuksissa ole realismia.

Turvetuottajien marssilla Helsingissä mukana myös lappilaisia yhdistelmärekkoineen

Turvetuottajat vaativat, että turve pitää Suomessa luokitella uusiutuvaksi luonnonvaraksi eikä sen energiakäyttöä saa lopettaa.

Turpeentuottajien rekkakulkue aiheuttaa tänään häiriöitä liikenteelle Hyvinkäältä Helsinkiin

"Autoilijoiden kannattaa varautua pitkiin jonotusaikoihin päästäkseen aamulla Hämeenlinnanväylälle."

Torstai 29.4.2021 (radio)

Hallituksen neuvottelut. Tuurpeentuottajien vappumarssi. EU:n koronatodistus. Vapunjuhlinta. Vappusää.

Turvetuotannostaan tunnettu Vapo pesee kasvojaan – nimi vaihtuu Neovaksi

Vapon uudella Neova-nimellä halutaan viestiä nopeasta rakennemuutoksesta, jonka yhtiö on käynyt läpi viimeisen kolmen vuoden aikana.

"Tukipaketithan ei kentälle tule missään vaiheessa", ennakoi pettynyt turveyrittäjä – sadan rekan protesti sekoittaa perjantaina liikennettä Helsingin keskustassa

Turveyrittäjien mielenilmaus huipentuu perjantaina aamulla Helsingissä. Yksi mielenosoituksen järjestäjistä on eteläpohjalainen Markus Mantela, jolle hallituksen puoliväliriihessä lupaama paketti ei riitä.

EK riihestä: Työllisyyspaketti on pehmeä ja julkisen talouden linja löysä, SAK: suuremmille leikkauksille ei tarvetta

Hallitus päätti Ylen tietojen mukaan, että vuonna 2023 menokehykset voidaan ylittää 500 miljoonalla ja ensi vuonna 900:lla.

Pirkanmaan koneyrittäjät: turvealalle tarvitaan sopeutumisraha ja romutuspalkkiot

Pirkanmaan koneyrittäjät vaatii, että turvealan tukitoimia aletaan valmistella mahdollisimman pikaisesti. Keinoja olisivat sopeutumisraha, tuotantokaluston romutuspalkkiot ja turveaumojen lunastukset. Hallituksen puoliväliriihessä turvetuotannon tulevaisuus on yksi isoista kiistakysymyksistä.

Kaustisen seutukunta hyppää mukaan Suomen vihreään siirtymään: biokaasuvoimaloita, tankkausverkosto ja tuotannosta poistunut turvesuo hyötykäyttöön

Tavoitteena on pitää alue elinvoimaisena ja samalla tuottaa osa tarvittavasta energiasta itse, paikallisesta raaka-aineesta kierrättämällä.

Turveyrittäjien tulevaisuuteen etsitään uusia vaihtoehtoja Pohjois-Pohjanmaalla

Energiaturpeen vähentäminen ajaa alan yrittäjiä ahdinkoon. Uusia tuotantosuuntia voi löytyä soiden kasvatuskäytöstä.

Turpeen energiakäyttö vähenee huimaa vauhtia – onko kehitys jo liian nopea? Keskustan mielestä kyllä, vihreiden mielestä ei

Turvekiista näyttää tiivistyvän kysymykseen verotuksesta hallituksen puoliväliriihessä.

Metsähallitus ja Vapo suunnittelevat isoa tuulivoimapuistoa Pyhännälle – entiselle turvetuotantoalueelle voisi tulla jopa 38 myllyä

Vapolle tämä on uusi startti tuulivoiman parissa. Vapolla oli aiemmin tuulivoimapuisto Iin Kuivaniemessä, mutta siitä luovuttiin.

Britannian luontojärjestöt: Puutarhojen lopetettava turpeen käyttö heti – korvaajan löytäminen vaikeaa

Britanniassa ja Saksassa valtio on jo kauan pyrkinyt lopettamaan turpeen maatalouskäytön.

Turvetyöryhmä esittää luopumispakettia yrittäjille – luvassa korvauksia ja sopeutumisrahaa

Hallitusohjelman mukaan turpeen energiakäytön tulee vähintään puolittua vuoteen 2030 mennessä.

"Energiaturvetta ei tuoteta ensi kesänä ämpärillistäkään" – Nuori kaivinkoneyrittäjä siirtyi turvesuolta kansallispuistoon

Suojelualueiden ojitettuja soita ennallistetaan enemmän kuin koskaan. 20 kilometriä ojaa täytetään Valkmusan kansallispuistossa Pyhtäällä.

Turpeesta tehty keksintö siivitti Suomen kasvihuoneet ennätyssatoihin ja levisi maailmalle – nyt siitä luopuminen uhkaa ajaa puutarhurit ahdinkoon

Soilta saadaan myös kasvuturvetta, jota kasvihuoneet käyttävät taimien kasvualustana. Sille on vaikea löytää korvaajaa.

Luumäellä valui maahan 3 500 litraa vedenkäsittelykemikaalia – poliisi ei epäile rikosta

Säiliörikosta johtunut vaarallisen aineen vuoto ei aiheuttanut vaaraa ihmisille tai maaperälle.

Ympäristöyhdistys huolissaan Lestijärven uusimmasta tuulivoimahankkeesta – Teerinevalle myllyjä

Lestijärven ympäristöyhdistys ei hyväksy Teerinevan valjastamista tuulivoiman käyttöön.

Lappilainen turvealan yrittäjä erosi keskustasta: "Keskusta ei ole tarpeeksi ajanut hallituksessa maaseutujen etua"

Keskustan Peräpohjolan piirin mukaan puolueesta eroaminen on yksittäistapaus.

PTT selvitti turvealan kutistumisen vaikutuksia – Etelä-Pohjanmaa menettää maakunnista eniten

Selvityksessä arvioidaan, että vaikutukset työllisyyteen ja tuotantoon voivat jäädä paikallisesti pitkäaikaisiksi.

Elinkeinoministeri Mika Lintilä esittää lisää korvauksia energiaturpeen turvavarastoinnista

Lintilä esitteli turvelaa pönkittäviä ja kotimaisen energian huoltovarmuutta parantavia toimenpiteitä maakuntamatkallaan Etelä-Pohjanmaalla.

Irti turpeesta -kansalaisaloitteelle tukea myös Etelä-Savosta

Turpeen energiapoltosta haluaa eroon jo yli 50 000 suomalaista.

Kansalaisaloite turpeen energiakäytön lopettamiseksi etenee eduskuntaan

Turpeen polttaminen aiheuttaa muun muassa isot hiilidioksidipäästöt suhteessa siitä saatuun energiamäärään.

Turvetuotannon muutoksiin valmistaudutaan maakunnissa - luonnonsuojeluliitto muistuttaa alasajon olleen tiedossa pitkään: "Joka asiassa tulee lopussa se hätä"

Turvetuotannon alasajon vaikutukset esimerkiksi yrittäjiin huolettavat kaikkia. Maakunnissa valmistellaan suunnitelmia siirtymäkauden tuen hakemiseksi.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle