Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Tutkija: Ministerien "vauvabuumi" raivaa tietä työelämän tasa-arvolle: "Voi saada yhtä aikaa sekä kovan poliittisen uran että vanhemmuuden"

Sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.) kertoi tänään odottavansa lasta. Eduskunnassa on nyt harvinaisen paljon tuoreita ja tulevia vanhempia johtamassa maata.

Maahantulomalli aiheuttaa jo kiistaa hallituksessa, vaikka eduskunta hyväksyi sen juuri – Kiuru ajaa tiukkaa linjaa

Hallituspuolueiden välillä on erimielisyyttä siitä, miten määritellään matalan tautiriskin maa, josta Suomeen saa matkustaa vapaasti. Asiasta on tarkoitus päättää valtioneuvoston asetuksella tiistaina.

Sote-lain kirjoitusvirheestä tuli suuri sotku – tärkeät terveyslait eivät ole tällä hetkellä voimassa, virhe oikaistaan ensi viikolla

Kirjoitusvirhe sote-laissa on johtanut siihen, että kansanterveys- ja erikoissairaanhoitolait on nyt kumottu. Sosiaali- ja terveysministeriö aikoo oikaista virheen. Lait tulevat takaisin voimaan ensi viikon alussa.

Eduskunta hyväksyi maahantulomallin – näin Suomeen pääsee jatkossa

Sote-valiokunta kevensi hallituksen mallia. Matalan ilmaantuvuuden maista pääsee Suomeen vapaasti. Ensimmäisen rokoteannoksen saanut joutuu testiin vasta maahantulon jälkeen.

Sosiaali- ja terveysvaliokunta lievensi hallituksen esitystä niin sanotusta maahantulomallista

Se myös lisäsi pykälän, jonka mukaan alhaisen koronailmaantuvuuden maista pääsisi vapaasti Suomeen.

Silvia Modig ei lähde eduskuntaan, Suldaan Said Ahmedista ensimmäinen somalitaustainen kansanedustaja – "Lasikatot on tehty rikottaviksi"

Koska europarlamentaarikko Silvia Modig ei palaa eduskuntaan, Helsingin apulaispormestariksi nousevan Paavon Arhinmäen paikan ottaa Helsingin kaupunginvaltuutettu Suldaan Said Ahmed. Hän on ensimmäinen somalitaustainen kansanedustaja Suomessa.

Oikeuskansleri: pääministeri Sanna Marin ja hallitus eivät menetelleet lainvastaisesti kiistellyn EU:n elpymispaketin valmistelussa

Oikeuskansleri sai useita kanteluita pääministerin ja hallituksen toimista EU:n elvytyspaketin päätöksenteon valmistelussa. Kantelijat katsoivat, että ministerit ylittivät toimivaltansa. Eduskunta hyväksyi 750 miljardin euron tukipaketin toukokuussa.

Perustuslakivaliokunta esittää hallituksen maahantulomallin voimassaolon lyhentämistä syksyyn – esitys voi edetä eduskunnassa

Perustustuslakivaliokunnan lausunto hallituksen pitkään valmistelemasta maahantulomallista on valmistunut. Sosiaali- ja terveysvaliokunta aloittaa esityksen käsittelyn maanantaina. Tavoitteena on saada esitys äänestykseen vielä ennen istuntotaukoa.

Historiallinen päivä: sote-uudistus meni läpi ja hyvinvointialueiden rakentaminen voi alkaa

Kuntalaisille keskiviikkona hyväksytty sote-uudistus näkyy 1.1.2023, kun hyvinvointialueet aloittavat toimintansa.

Sote hyväksyttiin eduskunnassa – Pohjanmaa on valmis uudistukseen

Eduskunta hyväksyi soten täysistunnossa äänin 105-77, poissa äänestyksestä oli 17 kansanedustajaa. Pohjanmaalla ollaan uudistukseen valmiina.

Historiallinen sote-uudistus hyväksyttiin eduskunnassa – katso täältä, miten kansanedustajat äänestivät

Sosiaali- ja terveyspalvelu-uudistus eli sote hyväksyttiin eduskunnassa äänin 105-77. Jutun grafiikasta näet, miten äänet eduskunnassa jakautuivat.

Eduskunta aloitti sote-äänestykset – hallituspuolueissa kolme vihreää kipuilee, puolueella ei ryhmäkuria

Eduskunnassa hallituksen sote-uudistus etenee kohti keskiviikon ratkaisevaa äänestystä. Kolme vihreää lipesi tänään hallitusrintamasta, kun eduskunta äänesti tänään opposition muutosehdotuksista.

Tässä hallituksen matkustusmalli: Täysin rokotetut ja koronan sairastaneet voivat tulla vapaasti Suomeen, testien välillä vältettävä kontakteja, mutta ei ole karanteenia

Muiden yli 16-vuotiaiden, paitsi rokotettujen tai COVIDin sairastaneiden, pitää esittää negatiivinen ennakkotestitulos tai käydä testissä Suomeen tulon jälkeen. Keskusta ja sosiaali- ja terveysministeriö ovat eri mieltä karanteenivaatimuksesta.

Uusi puolue tähtäimessä: Alavuden valtuustoon keskustan listalta valittu Ilkka Tiainen perustaa oman valtuustoryhmän

Keskustan listalta valtuustoon valittu Ilkka Tiainen on mukana uudessa puoluehankkeessa. Hän on ollut perustamassa Valta kuuluu kansalle -ryhmää yhdessä kansanedustaja Ano Turtiaisen kanssa ja perustaa oman valtuustoryhmän Alavuden valtuustoon. Tiainen sanoo olevansa tuskastunut keskustan viimeaikaisiin linjauksiin.

Vesi on meidän -kansalaisaloite etenee eduskunnan istuntosaliin – sai laajan kannatuksen valiokunnassa kautta puoluekentän

Vesihuollon yksityistämistä vastustava kansalaisaloite sai alkunsa kuuden vasemmistoaktiivin tekemänä puolitoista vuotta sitten. Nyt eduskunnan maa- ja metsätalousvaliokunta esittää yksimielisesti eduskunnalle lainsäädäntötyön aloittamista.

Ministeri Krista Kiuru vahvistaa: Länsi-Pohjan yhteispäivystys säilyy sote-uudistuksessa

Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta linjasi aiemmin tiistaina, että Kemin ja Savonlinnan sairaaloiden palvelut turvataan lailla.

Raahen sairaalan päivystysjärjestelyt nousivat mukaan sote-uudistuksen valmisteluun

Raahelaisten kansanedustajien keskustan Hanna-Leena Mattilan ja vasemmistoliiton Katja Hännisen mukaan sote-pykälät turvaavat päivystystoiminnan jatkumisen Raahessa. Uudistuksen eduskuntakäsittely alkaa perjantaina.

Eduskunnan sote-valiokunta: Länsi-Pohjan keskussairaalan palvelut turvataan lailla

Sote-valiokunta pitää mahdollisena, että Meri-Lapin sote-ulkoistus voidaan mitätöidä tai sanoa irti.

Markus Lohi: Sote-uudistuksen valmistelu on saatu päätökseen

Sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja kertoi asiasta maanantai-iltana Twitterissä.

Tunnettuja rikosvyyhtejä selvittäneellä Jari Kinnusella on edessään iso päätös, jos kutsu eduskuntaan tulee: "Ei ole helppo tilanne"

Nokialainen rikosylikomisario Jari Kinnunen (kok.) nousee eduskuntaan Anna-Kaisa Ikosen paikalle, mikäli Ikonen tulee valituksi Tampereen pormestariksi.

Valiokunta yksimielisesti kansalaisaloitteen takana: vesihuoltoa ei haluta yksityistää

Maa- ja metsätalousvaliokunnan mukaan vesihuoltolaitosten säilyminen kuntien omistuksessa tulee varmistaa osana tekeillä olevaa lakiuudistusta.

Sote-uudistusta ruotiva valiokunta perui kokouksensa, viime aikoina hallituspuolueet riidelleet maakuntaverosta

Valiokunnan kokoomuslainen varapuheenjohtaja pitää kokouksen perumista yllättävänä, koska hallitus on kiirehtinyt sote-uudistusta. Hallituksen sote-esitys läpäisi perustuslakivaliokunnan seulan viime kuussa, mutta esitykseen jäi vielä korjattavaa.

Kuntavaaliehdokkaiden enemmistö vastustaa maakuntaveroa – kysymys jakaa hallituspuolueiden ehdokkaita

Hallituksessa kiistakapulaksi noussut maakuntavero jakaa myös kuntavaaliehdokkaiden mielipiteitä. Maakuntaveroon varauksellisesti suhtautuvan keskustan ehdokkaista puolet olisi valmis antamaan sote-uudistuksen jälkeen syntyville alueille verotusoikeuden.

Rajanveto julkisten ja yksityisten palvelujen välillä kuumentaa sote-keskustelua – hyvinvointialueiden oma tuotanto turvaa isännän äänen

Elinkeinoelämän järjestöt ja kokoomusvetoinen oppositio ovat lähteneet eduskunnan sote-väännön loppusuoralla mielipidevyörytykseen yksityisten sosiaali- ja terveysalan yritysten ja valinnanvapauden puolesta.

Vaihtoehtoiset hoitomuodot lääketieteen rinnalle, perustulo kaikille ja Suomi ulos eurosta – katso pienpuolueiden teemat kuntavaaleihin

Eduskunnan ulkopuoliset puolueet kohtaavat tänään illalla Ylen kuntavaalitentissä. Selvitimme, millaisia teemoja pienpuolueet ajavat näissä vaaleissa ja miksi niiden voi olla vaikea menestyä.

Robert Sundman: Poliitikot käyttävät yhä enemmän aikaa some-videoidensa hiomiseen – ja se muuttaa myös poliittista kulttuuria

Teknologiajättien algoritmit ratkaisevat, millaiset politiikan sisällöt somessa leviävät. Siksi ei pidä ihmetellä, kun eduskunnan salidebatti ja some-keskustelu alkavat muistuttaa yhä enemmän toisiaan, kirjoittaa Sundman blogissaan.

Anna-Maja Henriksson jatkaa RKP:n johdossa

Valinta vahvistui virtuaalisessa puoluekokouksessa. Hallituksen oikeusministerinä toimiva Henriksson valittiin eduskuntaan ensi kertaa vuonna 2007.

EU:n elpymispaketti sai hyväksynnän kaikkien jäsenmaiden parlamenteilta

Viimeisimpinä hyväksyntänsä antoivat Puolan ja Itävallan parlamentit. EU:n budjettikomissaarin Johannes Hahnin mukaan lainarahaa voitaisiin päästä hakemaan markkinoilta elpymispakettia varten kesäkuussa.

Ylivieskalainen Juha Pylväs nousee keskustan eduskuntaryhmän johtoon

Toisen kauden kansanedustaja Pylväs valittiin yksimielisesti ryhmän puheenjohtajaksi. Hän korvaa tehtävässä Antti Kurvisen, joka siirtyy tiede- ja kulttuuriministeriksi.

Eduskunnan varapuhemies vaihtuu – Antti Rinne palaa tehtävään ensi viikolla Tarja Filatovin tilalle

Kyse on usean sijaisuuden ketjusta. Rinne on toiminut perustuslakivaliokunnan puheenjohtajana Johanna Ojala-Niemelän sairausloman ajan. Ojala-Niemelä taas palaa perustuslakivaliokunnan johtoon kesäkuun alussa.

Olympiastadionin remonttibudjetti ylittyi roimasti – valtio ja Helsingin kaupunki maksavat lähes 80 miljoonan euron lisälaskun puoliksi

Maan hallitus esittää tänään julkistamassaan lisätalousarviossa noin 38 miljoonan euron rahoitusta Helsingin Olympiastadionin ylittyneen remonttibudjetin kattamiseen. Helsingin kaupunginvaltuusto hyväksyi jo aiemmin oman osuutensa lisälaskusta.

Oppositio tekee välikysymyksen sote-uudistuksesta: "Hallituksen malli vie huonompaan suuntaan"

Perussuomalaiset, kokoomus, kristillisdemokraatit ja nyt-liike jättävät huomenna hallitukselle välikysymyksen sosiaali- ja terveydenhuollon uudistamisesta. Opposition mielestä hallituksen sote-malli rikkoo enemmän kuin rakentaa.

Keskiviikko 19.5.2021 (radio)

Keskustan kansanedustajille varoituksia. Hallitus sai luottamuksen. Matala syntyvyys heikentää talouskasvua. Koronarokotustodistus tulee käyttöön Suomessa. Sääennuste.

Pääseekö sote tällä kertaa maaliin? Työ on loppusuoralla, eikä uudistus näytä törmäävän perustuslakiin

Perustuslakivaliokunnan odotetaan saavan lausuntonsa hallituksen sote-esityksestä valmiiksi tällä viikolla. Vaikeimmat kysymykset liittyvät sote-palvelujen ulkoistamiseen sekä Uuttamaata ja Helsinkiä koskevaan erillisratkaisuun.

Hallitus sai eduskunnan luottamuksen äänin 106-75, oppositio oli tyytymätön kehysriihipäätöksiin – katso, miten kansanedustajat äänestivät

Välikysymyksessä olivat mukana kokoomus, kristillisdemokraatit ja nyt-liike. Niiden mukaan hallitus on kyvytön tekemään päätöksiä talouden vakauttamisesta ja työllisyysasteen nostamisesta.

Tiistai 18.5.2021 (radio)

EU:n elvytyspaketti hyväksyttiin. Vientiteollisuus iloitsee elvytyspaketin hyväksymisestä. Polttoaineverot eivät nyt nouse. Suomalaiset haluavat koronarokotteen.

Analyysi: Taistelu elvytyspaketista päättyi täpärään äänestysratkaisuun – lähes kolmannes eduskunnasta karsastaa EU-yhteistyön syventämistä

Kiistely elvytyspaketista eduskunnassa paljasti, että Suomessa taloudelliseen yhteisvastuuseen suhtaudutaan yhä yhtä tiukasti kuin EU:n talouskriisivuosina. Elvytyspaketti toi näkyväksi myös kokoomuksen jakautumisen, kirjoittaa Ylen politiikka- ja yhteiskunta -toimituksen tuottaja Maria Stenroos.

Eduskunta hyväksyi EU-elvytyspaketin, 10 kokoomuslaista ja kaksi keskustalaista liittyi vastustajiin – katso miten kansanedustajat äänestivät

Euroopan unionin mittava elvytyspaketti on saanut eduskunnan hyväksynnän. Kokoomuksesta paketin vastustajiin liittyi entinen puhemies ja ministeri Paula Risikko. Hallituspuolueiden edustajista vastaan äänesti kaksi.

Eduskunnan työjärjestykseen kiirehditään selkeämpiä sääntöjä elpymispakettisekasorron vuoksi – Antti Rinne: ei vaikutusta paketin käsittelyyn

Kokoomuksen Kai Mykkänen uskoo perustuslakivaliokunnan rakentavan työjärjestykseen asialliset oikeudet pöydälle jättämiseen niin, ettei pöydälle jättäminen ole viivytyksen väline.

Lauantai 15.5.2021 (radio)

Eduskunta lopetti keskustelun elvytyspaketista. Suomessa on 192 uutta koronatartuntaa. Poliisi lopetti nuorten juhlat Lahdessa. Kiinan mönkijä laskeutui Marsiin. Behm juhli Emma-gaalassa.

Eduskunta pääsee äänestämään EU:n elvytyspaketista ensi tiistaina – tutkijan mukaan pidempi viivytystaistelu olisi voinut kääntyä perussuomalaisia vastaan

Varapuhemies Tarja Filatov (sd.) kertoo Ylelle, että EU-elvytyspaketista äänestetään tiistaina. Yli neljän päivän maratonkeskustelu paketista päättyi lauantain vastaisena yönä. Puheenvuoroja pidettiin miltei 300.

Paavo Lipponen: Suomen pitää EU:ssa pysyä lähellä Saksaa ja Ranskaa mutta "nukkua kuin koira toinen silmä auki ja vahtia niitä"

Äänestykseen EU:n elpymispaketista päästäneen lähipäivinä. Entinen pääministeri Paavo Lipponen (sd) pitää varapuhemies Juho Eerolan (ps) käytöstä poikkeuksena pelisäännöistä. Lipponen oli vieraana Ykkösaamun suorassa lähetyksessä lauantaiaamuna.

Analyysi: Tulevaisuuden ennustamisesta – mihin asti perussuomalaiset jatkavat eduskuntakeskustelua elvytyspaketista?

Perussuomalaisten aikeista ei ole varmuutta. Haluavatko he jarruttaa elvytyspaketin hyväksymistä tämän viikon loppuun vai kuntavaaleihin asti? Vai aikooko puolue ravistella koko EU:ta oikein kunnolla ja jumittaa elvytyspaketin paatoksellisesti paasaamalla?

Torstai 13.5.2021 (radio)

Eduskunta. Koronaluvut. Helatorstai. Id al-fitr. Kukanpäivä. Sää.

Europarlamentaarikot elpymispaketista: Hyvä, että eduskunnassa keskustellaan, mutta toisaalta olisi jo päätöksenteon aika

Yle kysyi neljän Euroopan parlamentin suomalaisjäsenen mielipidettä eduskunnassa pitkittyneestä EU:n elvytyspaketin käsittelystä. Kaikkien mukaan keskustelulle pitää olla tilaa. Useimpien mielestä paketin kaataminen kuitenkin heikentäisi Suomen vaikutusmahdollisuuksia EU:ssa.

Analyysi: Perussuomalaiset ei halunnut päästää pääministeriä elvytyskeskustelusta kuin koiraa veräjästä, mutta sai myös itse haukut

EU:n elvytyspaketin loppukeskustelu eduskunnassa synnytti uuden vuosituhannen jarrutuskeskustelun ja jälkipyykkiä toteutumatta jääneestä poliittisesta manööverista. Perussuomalaiset venyttää EU-keskustelua kuin keskusta hallituksen puoliväliriihtä, Ari Hakahuhta kirjoittaa.

Hallituksen koronaneuvottelut loppuivat lyhyeen, ministerit lähtivät äänestämään EU:n elpymispaketista

Puoli viiden jälkeen alkaneissa hallituksen neuvotteluissa keskusteltiin koronaepidemiatilanteesta. Päätöksiä ei tehty. Ministerit poistuivat puolentoista tunnin jälkeen äänestämään elpymispakettikeskustelun jatkosta.

Eduskunta ei äänestäkään EU:n elvytyspaketista vielä tänään – keskustelu venyi lähes auringonnousuun asti

Eduskunta keskusteli EU:n elpymispaketista koko viime yön ajan. Keskustelu jatkuu tänään täysistunnossa, ja äänestys siirtyy. Perussuomalaiset haluavat pääministerin ja eurooppaministerin keskusteluun eduskuntaan ja vastaamaan kysymyksiin.

EU:n elvytys kuumentaa taas tunteita eduskunnassa – Tässä viisi asiaa, jotka sinun on hyvä tietää tämän päivän kiistanaiheesta

Koko Euroopan elvytyspaketti voi kaatua, ellei se saa keskiviikon äänestyksessä kahden kolmasosan enemmistöä Suomen eduskunnassa. Kerrataan ennen tämän päivän keskustelua, miten tähän on tultu ja mistä äänestyksessä on kyse.

Eduskuntaan työryhmä kakkostien puolesta

Kakkostien kehittämistä haluaa kymmenkunta kansanedustajaa. Työryhmään on sitoutunut kansanedustajia useista maakunnista. Tavoitteena on muun muassa saada paikoin kapealle valtatielle ohituskaistoja.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle