Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Sixten Korkman nojaa käteensä.

Arvostettu taloustieteilijä Sixten Korkman sai kesätyössään lempinimen ’Blåbärs Finland’ syötyään kaiken mustikkahillon laivamiehistön aamiaisella

Maailman merillä 1960-luvulla seikkailleesta Sixten Korkmanista tuli kysytty yhteiskunnallinen keskustelija, jonka asiantuntijuutta toivotaan, kun Suomen talouteen halutaan näkemystä.

Taloustieteilijä Sixten Korkmania ei huoleta talouden taantuma itsessään, vaan suhteessa Ukrainan sotaan.

Sixten Korkman: Taantumia tulee ja menee, mutta Putin ei saa voittaa – taloustieteilijä pelkää taantuman uhkaavan Euroopan yhtenäisyyttä

Torstain A-talkissa keskusteltiin maailmantalouden tilanteessa. Kaikki keskustelijat olivat yhtä mieltä siitä, että edessä on vähintäänkin talouden kasvun hidastuminen tai lyhytkestoinen taantuma.

Kansantaloustieteen professori Markus Jäntti.

Professori Markus Jäntti Ykkösaamussa: Suomalaisten pitäisi miettiä talous uusiksi ja keskittyä muuhunkin kuin koneisiin ja laitteisiin

Selkkaus Ukrainassa iskisi lujempaa Suomen kuin Ruotsin talouteen, Tukholman yliopiston kansantaloustieteen professori Markus Jäntti arvioi. Taloustilanne on nyt hyvin epävarma, ja tulevaa on vaikea arvioida.

Markus Jäntti

Tukholman yliopiston professori Markus Jäntti Ykkösaamussa – mitä haluat kysyä?

Miksi Ruotsin talous menestyy aina vaan paremmin kuin Suomen? TV1:n ja Yle Radio 1:n Ykkösaamun vieraana suorassa lähetyksessä lauantaina on kansantaloustieteen professori Markus Jäntti Tukholman yliopistosta.

Valtiovarainministeri Sauli Niinistö nosti ensimmäiset eurosetelit pankkiautomaatista uudenvuoden yönä 2002.

Markka vaihtui euroon uudenvuoden humussa 20 vuotta sitten – Sixten Korkman: Elämä olisi ollut helpompaa, jos Suomella olisi ollut oma valuutta

Ekonomistit ovat eri linjoilla siitä, onko eurosta ollut Suomelle enemmän haittaa vai hyötyä. Taloustieteilijät ovat toiveikkaita, että kriisien vaivaamalla eurolla on edessään parempi tulevaisuus.

Taloustieteilijä Sixten Korkman A-Talkissa.

Sixten Korkman A-Talkissa: ”Nukun yöni hyvin – kunhan Suomen valtionvelka on alle EU:n keskiarvon”

Taloustieteilijä Sixten Korkman toppuuttelee puheita valtion liiallisesta velanotosta.

Joe Biden

Valtiot elvyttävät taloutta tähtitieteellisillä summilla velaksi – talousasiantuntijan mukaan riskinä "kaikkien kriisien äiti"

Mitä Yhdysvaltojen, EU:n tai muiden valtavista korona-ajan elvytyspaketeista pitäisi ajatella? Mitä tehdään sitten, kun seuraava talouskriisi iskee? Yle esitti viisi kysymystä valtionvelasta asiantuntijoille.

Kuvassa on käynnissä kehysriihi Säätytalossa.

Hallitus julkisti tänään 8 tukipäätöstä, jotka koskevat kaikkia suomalaisia – Lue tästä, mitä ne tarkoittavat

Hallitus ohjaa miljardikaupalla lisää rahaa koronalta suojautumiseen ja kriisistä selviämiseen. Seuraava jako on toukokuussa.

Niederaussemin hiilivoimala Kölnin lähellä Saksassa.

Talousnobelisti haluaa kapitalismille uuden alun: Kaikki investoinnit palvelemaan ilmastonmuutoksen vastaista taistelua

Maailma puhuu nyt Green Dealeistä. Puhe ei ole pelkkää viherpesua, sillä ilmastonmuutos taltutetaan jättimäisillä investoinneilla.

Emeritusprofessori Sixten Korkmanin mukaan yritykset eivät lähde Suomesta ympäristöverojen pienen kiristämisen takia.

Säikyttääkö koventuva ympäristöverotus firmat ja työpaikat Suomesta? Sixten Korkman rauhoittelee pelkoa hiilivuodosta

Teollisuuden etujärjestön mukaan jo riski päästöjen tiukentamisesta voi viedä markkinaosuuksia.

Sixten Korkman Sitran tilaisuudessa Helsingissä

Korkman kommentoi Sitran järeää avausta: Kärsimys ja hyvitykset jakautuvat kaikille, jos päästöjä ohjaava verouudistus toteutetaan pakettina

Sitran ehdotus jättimäisestä verouudistuksesta on vasta sytyke keskustelulle, sanoo Aalto-yliopiston taloustieteen emeritusprofessori Sixten Korkman.

Miten irtisanomislakikiista ratkaistaan?

Taloustieteen emeritusprofessori Sixten Korkman irtisanomiskiistasta: Ay-liike ei ole vaatinut yleistä veto-oikeutta itselleen

Korkmanin mukaan kolmikantaa voisi vahvistaa instituutioita uudistamalla. Hän nostaa esimerkiksi Ruotsin Medlingsinstitutetin, joka ennaltaehkäisee lakkojen syntymistä.

Sixten Korkman

Media rakastaa Sixten Korkmania – “Elämän sisältö on fundeeraaminen, siksi herään hyvällä tuulella”

Taloustieteilijöiden pitäisi tunnustaa tietämättömyytensä ja arvosidonnaisuutensa, taloustieteilijä Sixten Korkman sanoo.

Suuret ajattelijat

A-studion kysely: Taloustieteilijät Bengt Holmström ja Sixten Korkman nousivat Suomen merkittävimpien ajattelijoiden joukkoon – "Taloustiede on uusi uskonto"

Humanistit jäivät talousviisaiden varjoon, kun A-studio kysyi maan merkittävimpiä ajattelijoita. Pentti Linkolan asema on säilynyt. Myös entisiä presidenttejä arvostetaan ajattelijoina. Juttu on julkaistu syyskuussa 2018.

Opiskelijoita Kaisa-talossa Helsingissä.

Sipilän hallitus tilasi talousviisailta tylyt täsmävinkit: Kiinteistövero ylös, yliopisto-opiskelijoille lukukausimaksut, irtisanomissuoja heikommaksi

Talousgurujen keinovalikoimasta talouden ja työllisyyden vauhdittamiseksi löytyvät myös nuo ikisuosikit, perhevapaiden uudistaminen ja yritystukien leikkaaminen.

Sixten Korkman

Korkman: On vain ajan kysymys milloin Euroopassa ajaudutaan seuraavaan finanssikriisiin

Talousasiantuntija Sixten Korkman ennakoi Olli Rehnin toimivan EKP:n johtokunnassa sovittelijan roolissa Erkki Liikasen tapaan. Hän ei usko Rehnin ryhtyvän hallituksen talouspolitiikan kriitikoksi.

Minna Passi ja Susanna Reinboth

Entisen huumepoliisin päällikön tarina palkittiin – Keisari Aarnio pokkasi 15 000 euroa

Lauri Jäntin säätiön myöntämän palkintosumman jakavat Helsingin Sanomien toimittajat Minna Passi ja Susanna Reinboth.

Sixten Korkman.

Sixten Korkman: Globalisaation häviäjistä täytyy pitää huolta, muuten syntyy katkeruutta ja vihamielisyyttä

Korkmanin uuden kirjan kantavat teemat ovat ihmisoikeudet ja tasa-arvo globalisaatiossa.

Sixten Korkman.

Korkman hallituksen EMU-linjauksista: Pohjapaperi on hyvä, mutta pitää varautua tinkimään

Emeritusprofessori Sixten Korkman olisi valmis löysäämään yksimielisyyssääntöjä euroalueen päätöksenteossa.

Sixten Korkman

Eläkejärjestelmä on nuoria kohtaan epäreilu, arvostelee talousguru Sixten Korkman

Työikäiset ja nuoret kantavat riskit, kun taas eläkeläiset ovat turvassa, kritisoi taloustieteen emeritusprofessori.

Siivooja moppaa

Talousoppineilta kovat teesit rahaministeriölle budjettiriihen alla: ongelmia yhä iso nippu

Suomen talous on lähtenyt nousuun, ja kulutuksen ja rakentamisen ohella talouskasvua tukee nyt myös vienti. Talouden ongelmat eivät ole kuitenkaan kadonneet minnekään, kirjoittavat kolme huipputalousasiantuntijaa muistiossaan.

Sixten Korkman.

Sixten Korkman EU:n taloussyynistä: "Olisi todella kummallista ruveta ryppyilemään Suomelle"

Liiallisen velkakurin pelätään satavan populistien kuten Le Penin laariin. Siksi EU:n taloussäännöt joustavat.

Sixten Korkman.

Sixten Korkman budjetista: ”Lehmänkauppojen makua”

Arvostettu talousasiantuntija Korkman kuitenkin kuvailee budjettia varsin neutraaliksi siltä kannalta, ettei kotimaista kysyntää toisaalta haluta kuristaa mutta toisaalta valtion velkaantumista halutaan hillitä. Puolueiden "sulle, mulle" -politiikkaa Korkman pitää sinänsä ymmärrettävänä.

Suomen lippu liehuu tangossa eduskuntavaalien varsinaisena äänestyspäivänä 2015.

Economists submit ideas on boosting Finnish reforms

Finance minister Petteri Orpo receives another report on Friday from three of the country's most distinguished economists. They are offering policy ideas on how Finland might reform its labour market and economy—but there's no guarantee their proposals will be accepted.

Sixten Korkman.

Korkman Brexitistä: Pankkien mahdollisuudet murenevat

Sixten Korkmanin mukaan Euroopan integraation syveneminen on pysähtynyt Brexitin seurauksena. Hän ei kuitenkaan usko, että markkinoilla syntyy vastaavaa paniikkia kuin globaalin finanssi- ja velkakriisin pahimpina hetkinä.

Sixten Korkman.

Sixten Korkman: "Britannia on ampunut itseään jalkaan erittäin ikävällä tavalla"

Britannian EU-kansanäänestyksen taloudelliset vaikutukset ovat lyhyellä aikavälillä dramaattiset, taloustieteilijä Sixten Korkman arvioi. Hän ennakoi, että Britannia tulee esimerkiksi menettämään kolmen A:n luokituksensa eli sen luottoluokitus laskee.

Katunäkömä Baselista.

Onko vauraalla Sveitsillä varaa kansalaispalkkaan? Kansa äänestää sunnuntaina

Puolustajat pitävät ajatusta kansalaispalkasta nykyaikaisena, vastustajien mielestä ehdotus on täysin epärealistinen. Kansalaispalkka voisi aloitteen tekijöiden mukaan olla suuruudeltaan 2 500 Sveitsin frangia, eli 2 260 euroa kuukaudessa.

Sixten Korkman ja Joonas Rahkola

Economists: Added government austerity plans are brutal

Respected economist and Aalto University Professor Emeritus Sixten Korkman joined an economist from the country’s million-member-strong SAK labour confederation on Yle’s A-Studio programme Tuesday evening to voice their initial reactions to the newly-announced government austerity plans.

Sixten Korkman ja Joonas Rahkola

SAK:n ekonomisti: Hallituksen leikkauslinja on brutaali

Hallituksen kehysriihipäätökset infrahankkeista ja etuuksien leikkaamisesta eivät yllättäneet. Näin analysoivat Aalto-yliopiston entinen työelämäprofessori Sixten Korkman ja SAK:n ekonomisti Joonas Rahkola tiistain A-studiossa.

Professori Sakari Heikkinen ja tutkija Lauri Holappa

Taloustutkijat tuskailevat Suomen toipumisen hitautta: "Poikkeuksellista"

Talousoppineiden analyysit Suomen ja maailmantalouden tilasta ovat nyt harvinaisen samankaltaisia: yhä yleisempi johtopäätös tuntuu olevan, että epävarmuus jatkuu ja jatkuu.

Sixten Korkman.

Sixten Korkman: Yhteiskuntasopimuksen on synnyttävä

Taloustieteen professori Sixten Korkman kannustaa yhteiskuntasopimuksen osapuolia tekemään kaikkensa, jotta sopimus saataisiin nyt puristettua kasaan. Korkman arvioi tekeillä olevan kilpailukykypaketin talousvaikutuksia illan A-studiossa.

A studion juontajat

Illan A-studio kertaa uutisvuoden huippuhetket

A-studion haastattelussa ovat muiden muassa presidentti Tarja Halonen ja professori Sixten Korkman.

korppeja talvimaisemassa

"Maagisen tunnelman" luova kirja korpeista palkittiin vuoden parhaana

Vuoden luontokirjan valinnut professori Sixten Korkman kiitteli Korppiretkeä siitä, että se tukee Suomen metsien merkityksen ymmärtämistä. Palkinnon myönsi WWF Suomi.

Lapsia päiväkodissa.

Cities rebel against gov’t daycare limits

A government plan to save 54 million euros in spending on early years education has run into difficulties with some municipalities. Helsinki and Tampere are among the councils who’ve said they won’t limit children’s right to daycare—but other cities are pressing ahead with the cuts.

Iiro Viinanen.

”Suomi ei noussut Viinasen leikkauksilla” – Korkman tylyttää suomalaisia talouspäätöksiä

Professori Sixten Korkmanin torstaina julkaistu teos Väärää talouspolitiikkaa käy läpi merkittävimpiä talouskriisejä sekä Suomessa että maailmalla. Korkmanin mukaan usein kriisit olisi voinut välttää tai niiden vaikutuksia olisi voinut lieventää oikealla talouspolitiikalla, mutta monesti talouspäättäjät ovat vain pahentaneet tilannetta.

Kuopion tori

Kuopiolaisten koteihin jaettiin tekaistuja tiedotteita "hätämajoituslautakunnalta"

Tiedotteissa väitettiin, että vastaanottajien koteja kartoitetaan turvapaikanhakijoiden hätämajoitustiloiksi.

Turvapaikanhakijoita infotilaisuudessa.

Nyt se varmistui: Kuopioon avataan hätämajoitustilat turvapaikanhakijoille

Kuopiossa avataan turvapaikanhakijoiden hätämajoitusyksikkö Leväsen palvelukeskuksen tyhjinä oleviin tiloihin maanantaina. Ensimmäisten tulijoiden odotetaan saapuvan heti viikon alussa.

Tyttö itkee odottaessaan pääsyä rautatieasemalle pakolaisleirillä.

Kuopiosta ei löydy sopivia tiloja vastaanottokeskukselle

Kuopiossa ei ole tällä hetkellä vastaanottokeskukselle riittävän isoja tiloja, mutta hätämajoitusta voidaan järjestää tarvittaessa nopeastikin.

Lauri Holappa ja Anssi Rauhala.

"Kreikan velkoja tullaan leikkaamaan – Poliittisesti helpompaa kutsua pehmeäksi velkajärjestelyksi"

Kreikan kolmas tukipaketti vaatii vaikeita kompromisseja. Asiantuntijat uskovat, että velkahelpotukset ovat välttämättömiä.

Kreikan lippu "paketoituna".

Professori: Kreikan tukeminen ei ole aiheuttanut meille kustannuksia

Kansantaloustieteen emeritusprofessorin Paavo Okon mukaan riskejä on olemassa, mutta Kreikka ei ole Suomelle ns. kohtalon kysymys.

Sixten Korkman

Korkman: Uskon, että IMF on tosissaan

Kansainvälinen valuuttarahasto on ilmoittanut, ettei se aio osallistua Kreikan kolmanteen tukiohjelmaan ennen kuin Kreikka ja velkojat pääsevät sopuun uudistuksista ja mahdollisesti velkahelpotuksesta. IMF:n kannalle on useita syitä, professori Sixten Korkman arvioi.

Sixten Korkman

Korkman: Suomi ei halua myöntää totuutta

Aalto-yliopiston taloustieteen professorin Sixten Korkmanin mukaan Kreikan kolmas apupaketti on ainutlaatuinen ja kyseessä on raju asiakirja, joka heijastaa syntynyttä luottamuspulaa. Jos Kreikka ajautuu ulos eurosta, siitä seuraa kaaos ja geopoliittinen kriisi ja on hyvä kysymys, paljonko silloin saataisiin perittyä takaisin jo Kreikalle myönnettyjä lainoja.

Kantaaottava seinäkirjoitus pankin seinässä.

Taloustutkijat: Kreikasta ei haluta liian houkuttelevaa esimerkkiä

Kreikan on maksettava 3,5 miljardin euron lainaerä Euroopan keskuspankille parin viikon kuluessa. Lainaerästä selviytyminen määrittää lyhyellä aikavälillä sen, pysyykö Kreikka eurossa, arvioivat Danske Bankin neuvonantaja Lauri Uotila ja poliittisen taloustieteen tutkija Lauri Holappa. Mikäli Kreikka päätyy eroamaan valuuttaunionista, ei siitä haluta tehdä liian houkuttelevaa esimerkkiä muille euromaille.

Kreikkalaismies käveli suljetun kaupan ohi Ateenassa 15. kesäkuuta.

Kävi miten kävi, Kreikan tuskien taival jatkuu

Mitä tapahtuu, jos Kreikka eroaa eurosta? Pärjääkö velkainen maa yksinään? Maksaako se velkansa takaisin? Kukaan ei tiedä varmaksi.

Sixten Korkman.

Korkman uskoo Kreikan suhteen laihaan sopuun viime tingassa

Mikäli ero kuitenkin tulisi, muulle Euroopalle Kreikan ero eurosta ei aiheuttaisi professori Sixten Korkmanin mukaan suuria ongelmia. Korkman uskoo, että Euroopan Unionista Kreikkaa ei kuitenkaan heitettäisi ulos, vaikka euron se joutuisikin jättämään.

Kirsi Piha, Lauri Holappa ja Anu Koivunen Ylen Aamu-tv:ssä keskiviikkona.

Taloustutkija: Johtajien palkka-alen toteutuminen epätoivottavaa

Tuhansien yritysjohtajien palkkojen leikkaaminen pienentäisi verokertymää merkittävästi. Tutkijoiden mukaan hyväntekeväisyyspuhe voi jopa johtaa keskustelua harhaan.

RAkennuksen seinään maalattu graffiti ja puluja Ateenan keskustassa 24. helmikuuta.

Korkman: Kreikan uudistuslista liian yleisluonteinen rahan saamiseksi

Kuusi sivua vailla konkretiaa. Kreikan lainoittajilleen esittämä uudistuslista lupaa paljon, mutta yleisluontoisuutensa vuoksi edellyttää vielä jatkoneuvotteluja, Aalto-yliopiston taloustieteen professori Sixten Korkman arvioi Ylelle

Sixten Korkman

Sixten Korkman Kreikan uudistuslistasta: Julki tulleet toimet eivät vakuuta

Professori Sixten Korkman ja tutkimusjohtaja Juhana Aunesluoma arvioivat Kreikan esittelemää talouden uudistuslistaa Ylen Ykkösaamussa tiistaina. "Siellä on aika suuri kaaos taas alkamassa. Tämä ohentaa myös hallituksen neuvotteluvaraa", Aunesluoma sanoi.

Sixten Korkman ja Jutta Urpilainen.

Korkman: Kreikka on halunnut hämmentää

Kreikan nykyinen rahoitusohjelma on vaarassa päättyä helmikuun lopussa. Nyt neuvotellaan jatkon ehdoista. Kyse on siitä, saako Kreikka lisää liekaa vai jatkuuko tiukka talouskuuri. Polttavin kysymys on, jättääkö Kreikka euron.

Drakma.

Talousasiantuntija: Kreikan euroero hyvin epätodennäköinen, lainahelpotus todennäköinen

Helsingin yliopiston tutkijan Lauri Holapan mukaan Kreikan lainaohjelmaan tehdään todennäköisesti muutoksia Suomen tiukan kielteisestä kannasta huolimatta.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle