Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Poikkeuksellisen suuri kattohaikaraparvi ihmetyttää Pohjois-Pohjanmaalla – lintuharrastaja: "Ajattelimme, ettei tällaista tapahdu koskaan"

Yli-Iin Tannilassa on nähty yhdentoista kattohaikaran parvi. Pohjois-Suomessa kattohaikara on äärettömän harvinainen näky. Lintutieteellisen yhdistyksen puheenjohtaja epäilee, että lämpimät ilmavirrat houkuttelivat linnut pohjoiseen.

Kaikkien aikojen haikarakesä voi jatkua jopa lokakuuhun asti

Yhä useampi lintujenystävä saa kiikariinsa suuren valkean linnun. Haikarat suosivat runsasravinteisia vesialueita.

Typically-tropical great egret nests in Finland for first time

Sightings of great egrets have been reported for decades, but sightings this summer confirm the first time the species has nested in Finland.

Mitä linnuille tapahtuu? Harvinaisia lajeja rynnii Suomeen, mutta pikkulinnut ovat hätää kärsimässä

Ihmisen toiminta ja kolmen viime kesän säät rasittavat lintukantoja. Samaan aikaan maahamme on levittäytynyt uusia eteläisiä lajeja.

Muuttolintujen matkassa: Harmaahaikara

Haikarat muuttavat etelään heinä–joulukuussa.

Kosken kunnanjohtaja: Kattohaikarat tekivät vuoden markkinointiteon

Kosken kunnanjohtaja toivoo, että haikarat tuovat maalaiskuntaan entistä enemmän matkailijoita. Yrittäjät puhuvat jo haikaraturismista. Paikkakunnalla on tällä viikolla kunnostettu haikaranpesiä.

Haikarakuume nousee Koskella päivä päivältä – tuleeko Kontti?

Viime vuonna haikarat saapuivat Koskelle vappuna. Nyt niiden tuloa odotetaan jo samppanjan maku suussa.

Sananen – Joppe toi lämmön mieleemme

Muistokirjoitus eräälle kattohaikaralle.

Kun eläin kuolee, isokin mies itkee

Ihminen voi muodostaa nopeastikin tunnesiteen jopa villieläimeen. Pihtiputaan Joppe-haikaraa ruokkinut Pentti Hytönen kertoo, että tunneside lintuun oli vahva.

Joppe-haikara painoi kilon tavallista enemmän

Voimalinjaan kuollut kattohaikara Joppe oli uros. Se painoi noin kilon enemmän kuin ikäisensä lajitoverit yleensä.

Janakkalan jalohaikara kalastelee ja kerää huomiota Hiidenjoella

Janakkalan Turengissa Hiidenjoen varrella havaittiin uudenvuodenpäivänä jalohaikara pinnarallin yhteydessä. Nyt haikara kerää huomiota kalastellessaan vapaana virtaavan joen varrella. Jos ruokaa riittää, voi haikara selvitä hengissä.

Joppe kuoli sähkölinjoihin Pihtiputaalla – kattohaikaralle suunnitellaan hautajaisia

Lintu ei tullut normaaliin tapaan aamupalaa hakemaan sunnuntaina ja löytyi menehtyneenä voimalinjojen luota, sille jo tutusta pihapiiristä. Elvytysyrityksistä huolimatta mitään ei ollut tehtävissä. Suurin osa kattohaikaroista viettää talvensa Saharan eteläpuolisessa Afrikassa.

Kattohaikara voi pakkasessa paksusti – Joppe herkuttelee hirvenlihalla ja mätimuikuilla – video

Jopeksi nimetystä kattohaikarasta on tullut viime päivinä lintujulkkis. Pihtiputaalla pitkiä punaisia koipiaan pakkasessa nosteleva siivekäs on erikoinen näky. Haikara on syönyt tänäänkin hyvällä ruokahalulla sille tarjottuja herkkuja.

Kattohaikara luottaa jo Penttiin – "Kyllä me Jopen kanssa pärjäämme"

Kattohaikara Joppe jää talveksi Pihtiputaalle. Linnusta huolehtivien maanviljelijöiden mukaan Jopella ei ole mitään hätää: ruokaa riittää ja se pääsee navettaan, kun pakkanen kiristyy.

Pettikö kattohaikaran kompassi? Joppe värjöttelee Pihtiputaan pakkasessa

Pihtiputaan talvinen kattohaikara Joppe on kerännyt bongareita satojenkin kilometrien päästä. Lintua ruokitaan, ja sen suurin uhka ovat saalistajat ja kylmyys.

Kattohaikara Joppea yritetään saada sisätiloihin

Pihtiputaalle eksynyt kattohaikara Joppe värjöttelee nyt pikkupakkasessa. Jos lintua ei saada sisätiloihin, ensi yöksi povattu 15 asteen pakkanen saattaa koitua sen kohtaloksi.

Rare white stork takes up residence in Central Finland

A rare white stork has become an unexpected celebrity this Christmas in Central Finland. The large bird decided to stay in Finland for the winter, instead of migrating to warmer climes. Now the country’s birdwatchers are scrambling to provide the long-legged rarity with three kilos of meat and fish a day, and his host family is trying to figure out a way to coax ‘Joppe’ to use the barn for shelter before the weather gets colder.

Lintubongareiden jouluihme: Harvinainen kattohaikara Pihtiputaalla kerää ihmettelijöitä 500 kilometrin päästä

Suomeen eksyneelle kattohaikara-Jopelle aiotaan kovimpien pakkasten ajaksi järjestää lämmin sija. Lintuharrastajat ovat keräämässä kolehtin auttaakseen Joppea majoittavaa isäntäperhettä ruokakuluissa. Pihtiputaalla Hytösten pihapiirissä majaileva lintu syö päivässä kolmisen kiloa lihaa ja kalaa.

Kaksi harvinaista haikaralajia havaittu Pihtiputaalla

Kattohaikara kuvattiin tiistaina värjöttelemässä peltoaukella Pihtiputaalla. Kotimatkalla bongareita onnisti toistamiseen, kun havaitsivat vielä jalohaikaran. Molemmat lajit ovat Suomessa harvinaisia talvivieraita.

RoPSille ottelutukea taivaalta – harmaahaikara suoritti näyttävän ohilennon

Rovaniemen Palloseura taistelee sisukkaasti Veikkausliigan johtopaikasta. Torstaina 10. syyskuuta kotiottelussa Pietarsaaren Jaroa vastaan pelin tiimellykseen ilmestyi kannustaja yllättävästä suunnasta.

Surullinen lintu-uutinen: jo toinen Koski Tl:n kattohaikarapoikanen kuoli

Varsinais-Suomen Koski Tl:n poikasista ensimmäinen menehtyi pudottuaan pesästä. Sunnuntaina toinen poikanen kuoli lennettyään päin voimalinjaa. Kyseessä ovat tiettävästi ensimmäiset Suomessa syntyneet kattohaikarat.

Haikarainnostus Koskella lisääntyy – uusien pesien rakentaminen on jo aloitettu

Ensimmäiset Suomessa syntyneet kattohaikarat, Kinttu ja Kontti, ovat saaneet koskelaiset lintuaktivistit innostumaan haikarayhdyskunnan laajentamisesta. Kinttua ja Konttia tuskin Koskella kuitenkaan nähdään ensi kesänä.

Koski TL:n asukkaat jättävät pian hyvästit kattohaikaroille

Toinen poikasista on jo kokeillut siipiään.

Nokkaan jumiutunut "korren pätkä" kiusasi Kosken haikaran poikasta

Pesässä oleva lintu on tehoseurannassa. Tarpeen tulleen poikanen on tarkoitus kuljettaa hoitoon Korkeasaareen.

Tiistai 28.7.2015

Mielenostuksia monikulttuurisuuden puolesta. Nato ylimääräisessä kokouksessa Turkin pyynnöstä. Suomen ensimmäiset kattohaikarat saivat nimen. Kesä on ennätyskylmä.

Suomen ensimmäisistä kattohaikarasisaruksista tuli Kinttu ja Kontti

Yle Turku ja Birdlife Suomi järjestivät yhdessä nimikilpailun Suomen ensimmäisille kattohaikaran poikasille. Linnut saivat nimensä rengastuksen yhteydessä.

Kieku ja Kaiku vai Vivaldi ja Burlesque Baby – Suomen kuuluisimmat haikarat saavat pian nimensä

Suomen ensimmäisten kattohaikaranpoikasten nimikilpailussa annettiin yli 1 100 ehdotusta Birdlifen ja Yle Turun järjestämässä kilpailussa. Inspiraatiota haettiin saduista, sarjakuvista, politiikasta ja maailmankartalta.

Mitä haluaisit tietää Suomen linnuista – asiantuntija vastaa lintukysymyksiin suorassa verkkokeskustelussa

Sirpittääkö pihapiirissäsi tuntematon siivekäs, jonka tunnistamiseen kaipaisit apua? Vai mietityttääkö pihapöntön linnunpoikasten kohtalo? Mitä kuuluu Suomen harvinaisimmille lintulajeille tai uusimmalle tulokkaalle, kattohaikaralle? Birdlifen suojeluasiantuntija Tero Toivanen ja toimittaja Sarita Blomqvist vastaavat suorassa lintu-chatissä.

Ilmaston lämpeneminen avaa pohjoisen uusille lintulajeille – arktisilta linnuilta loppuu tila

Kun ilmasto lämpenee, Suomeen kotiutuu uusia lintulajeja. Varsinais-Suomella Koskella pesivät kattohaikarat ovat hyvä esimerkki muutoksesta.

Sään muutos, suojan puute tai häirintä – kattohaikarapoikasen elämä on kiinni pienestä

Koskella kattohaikarapariskunnan pesueesta yksi on löytynyt menehtyneenä. Syytä tapahtuneeseen voi vain arvailla.

Kosken kattohaikarapesueen pienin kuoli

Kattohaikaran ensimmäinen pesintä Suomessa on kokenut takaiskun, kun pesueen kuopus on löytynyt kuolleena.

Keksitkö juuri sinä nimet Suomen ensimmäiselle kattohaikarapoikueelle?

Suomen ensimmäisellä kattohaikaran pesällä käy kuhina. Emolinnut hoitavat kahta poikasta. Keksitkö sinä pokasille nimet?

Kosken kattohaikarapari hoivaa jo kahta poikasta – video

Kosken kattohaikaroiden pesällä käy kuhina. Tiettävästi Suomen ensimmäiset kattohaikaranpoikaset ovat kuoriutuneet.

Lauantai 20.6.2015

Juhannus oli melko rauhallinen. Juhannusjuhlia oli eri puolilla Suomea. Myrkkyviina on tappanut ihmisiä Intiassa. Ihmiset voivat kohta itse mitata järven vedenlaatua. Kattohaikara sai poikasen Suomessa.

Kosken kattohaikarapariskunta sai poikasen

Tähän mennessä Suomessa on nähty kattohaikaroita satunnaisesti, mutta tiettävästi yhtään onnistunutta pesintää, joka olisi päättynyt poikasen kuoriutumiseen, ei ole tapahtunut.

Perjantai 12.6.2015

Suomi haluaa vapaahtoisuutta turvapaikanhakijoiden siirroissa. Mers-epidemia vähenee Etelä-Koreassa. Piilokamera seuraa Suomen ensimmäistä kattohaikaraparia. Vihdoinkin ilmassa on kesän lämpöä.

Piilokamera seuraa Suomen ensimmäisen kattohaikaraparin perheonnea

Haikaravanhemmat vaihtavat haudontavuoroa aamuisin kello 8.30. Ensimmäisen poikasen odotetaan kuoriutuvan hetkenä minä hyvänsä.

Historiallinen juhannusvauva tulossa – kattohaikarat hautovat jo munia – video

Ensimmäinen Suomessa syntyvä kattohaikara näkee todennäköisesti päivänvalon keskikesän juhlan aikoihin. Lintuasiantuntijoiden mukaan kattohaikarat ovat aloittaneet haudonnan.

Harvinaiselta kattohaikarapariskunnalta odotetaan jo perheenlisäystä

Suomen ensimmäiset kattohaikarat saattavat kuoriutua tänä kesänä. Munista ei ole vielä vahvistettuja havaintoja. Koski TL:tä kuitenkin kerrotaan, että haikarat ovat viihtyneet tiiviisti pesällä jo yli viikon.

Äärimmäisen harvinaista Suomessa: Kattohaikara pesimässä Koskella – video

Turun Lintutieteellisen Yhdistyksen mukaan parin viikon päästä tiedetään, aikooko lintu todella pesiä.

Lintumiehen sydän sykkii täällä kiivaammin – aterioiva muuttohaukka säväyttää

Janakkalassa Tervakosken Toivanjoen alueella tehdään parhaillaan selvitystä alueen linnustosta. Toivanjoen lintutornin tienoille on kunnostettu lampareita eli pienehköjä lammikoita alueen monimuotoisuuden turvaamiseksi. Ruskosuohaukka ja kaulushaikara ovat omineet Toivanjoen rantaruovikot.

Puutarhuri puhkesi kyyneliin: kattohaikarat käyvät jo kuikuilemassa tekopesiä Riihimäellä

Riihimäellä jännitetään parhaillaan saako Sammalistonsuon tekopesä ensimmäisen kattohaikara-asukkaan. Riihimäellä on tehty jo viikon verran havaintoja kattohaikarasta, joka näyttää viihtyvän hyvin kosteilla hämäläispelloilla.

Kattohaikarat katsastavat jo pesäpaikkoja Suomesta

Kattohaikarahavainnot ovat lisääntyneet Hämeessä. Riihimäen seudulla vieraili viime viikolla neljä lintua ja ilmeisesti samat linnut nähtiin myös Tuuloksessa. Myös Tammelan Riihivalkamassa on nähty kattohaikaroita. Lintuharrastajat uskovat, että ensimmäinen kattohaikaran pesintä Suomessa on entistä todennäköisempi.

Tuesday's papers: Crash aftermath, yacht drama, metropolis formula and stork immigration

The Toholampi tragedy is still a top story in several dailies, as locals grieve for their lost boys. The near-sinking of singer Jari Sillanpää’s motor yacht was also carried by newspapers, as was news of a new feathery friend moving permanently to Finland. Economic news threshed out the pros and cons of an infrastructural merger of the cities of Helsinki, Espoo and Vantaa.

Kiljukotka teki tiikerin ja säihkynärhi iski verkolla - Lahden kortteliliigan biitsiturnauksessa oli eläimellinen meno

Säihkynärhi on niin harvinainen laji, että sitä ei moni intohimoinenkaan bongari ole nähnyt. Messilän rantahietikolla lajin edustajia pyöri tänään kaksin kappalein ja vieläpä rantalentopalloa pelaamassa. Lahden kortteliliigan vuotuisen biitsiturnauksen mimmiliigalaiset olivat ottaneet hauskanpidon ja urheilun yhdistämisen tosissaan. Kentällä vilisi höyheniä, sateenkaaren värisiä peruukeja ja olipa joukkueita kannustamaan sävelletty oma linturäppikin. Kaulushaikara, kaulushaikara, Boom Kah Boom Boom Kah! Ensi vuonna biitsiturnaus täyttää neljännesvuosisadan ja meno lienee sen myötä entistä näyttävämpää. Tämän päiväiset tunnelmat näet videolta -ja samalla todistat linturäpin maailman ensi-iltaa.

Aktiivinen sääkuvien lähettäjä unelmoi suurpetojen kuvaamisesta

Merikarvialla asuvan Sakari Sipilän luontokuvia on julkaistu Ylen tv-lähetyksissä yli 80. Harrastuksenaan valokuvaava Sipilä pitää nimenomaan eläinten kuvaamisesta.

Egyptissä vakoilusta epäilty joutsen olikin ranskalainen kattohaikara

Lintu odottaa vapautuslupaa. Egyptiläisten mukaan linnun seurantalaite oli ranskalaistutkijoiden kiinnittämä. Se ei kuitenkaan enää toiminut.

Kattohaikaroiden invaasio näkyy Pohjois-Karjalassakin

Virossa yleisesti pesivä kattohaikara on entistä tutumpi vieras etenkin Etelä-Suomessa. Laji näyttäytyy säännöllisesti Pohjois-Karjalassakin, tällä kertaa Rääkkylässä on vappuna lepäillyt peräti neljän haikaran parvi. Lajin odotetaan pesivän maassamme jo tänä vuonna.

Harvinainen haikaravieras käväisi Kiteellä

Lintujen kevätmuutto tuo mukanaan harvinaisia vieraita. Tällä kertaa muuton mukana on nähty jalohaikara. Lintua on nähty maakunnassa kaikkiaan toistakymmentä kertaa, viime vierailusta on kuitenkin jo vuosia.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle