Uusimmat artikkelit
Perjantai 8.10.2021 (tv)
Nobelin rauhanpalkinto. Mikrobit pihalla. Hautajaiskulttuuri. Sää.
Tiesitkö, että juustoa voi jo valmistaa ilman lehmää? Geenitekniikat pienentäisivät ruoan ympäristökuormaa, mutta ihmisten epäluulo hidastaa niiden yleistymistä
Onko geenimuuntelu mörkö vai mahdollisuus?
Planeettasuojelijat varjelevat taivaankappaleita ihmisten viruksilta – ja meitä avaruuspöpöiltä
Virusten avaruusmatkailu huolettaa.
Kutsu hyönteisiä ja anna puutarhalle kaikkein parasta
Hyönteiset ovat elintärkeitä puutarhalle.
Kunnalta ostettu kyläkoulu olikin homepommi, joka vei rahat ja lasten terveyden – ”Poika tuli itse sanomaan, ettei enää jaksa täällä”
Jopa sadat perheet jäävät joka vuosi homeansaan
Jätevesien antibioottijäämät vaarantavat ympäristölle tärkeitä mikrobeja
Pienetkin määrät voivat haitata mikrobiyhteisöjen toimintaa.
Allergiatutkija: "Syömme tapettua ruokaa, juomme tapettua vettä, hengitämme tapettua ilmaa."
Elämme liian puhtaasti ja siinä piilee suuri vaara.
Prisma: Elämän kivinen alku
Miljardeja vuosia sitten maapallo oli elämälle vihamielinen.
Prisma Studio: Pönttöä ei voi huijata – jätevesi paljastaa huumeet
Wc-pöntön kautta viemäriin päätyy outoja tavaroita.
Kannattaako hankkia hajuttomat sukat tai hometta hylkivä suihkuverho? – bakteereja tappavia kemikaaleja on arkisissa tuotteissa yhä useammin
Biosidien käyttö kotioloissa on yleensä turhaa
Missä kaikki ovat? Todisteet maan ulkopuolisesta elämästä ovat kiven alla
Elämä on mahdollista myös Marsissa pinnan alla.
Prisma Studio: Marsissa on elämää?
Onko Marsissa elämää? Ratkaisu voi löytyä maan syvyyksistä.
Kertakäyttörakentamisen on loputtava!
Kannanotto kertakäyttörakentamiseen
Onko tämä tulevaisuuden kerrostalo?
Ei homeongelmaa, muoveja, elementtäjä eikä mene heti rikki
Aiheuttavatko bakteerit Parkinsonin taudin?
Ummetus voi olla orastava taudin merkki.
Vanhaakin ruokaa voi syödä
Testasimme voiko kolme päivää yliaikaisia ruokia syödä.

Miten liha voi säilyä purkissa vuosia?
Liha säilyy säilykepurkissa jopa vuosikymmeniä. Miten on mahdollista, että liha ei pilaannu vuosien saatossa?
Homesiivouksissa on käytetty vaarallisia myrkkyjä
Tutkijoiden mukaan markkinoilla on edelleen myrkkyjä.
Kraatereissa vastaus Marsin elämään?
Maan kraatereilla ja mahdollisella elämällä Marsissa ei äkkisiltään ole paljoa tekemistä keskenään. Edinburgin yliopiston tutkijat ovat kuitenkin toista mieltä, sillä asteroidin iskeymä saattaa luoda turvasataman mikrobeille.
Näin usein kaupan ostoskorit pestään
Sikainfluenssa leviää pisaratartuntana, joten varovaisimmat välttävät kättelyä ja poskisuudelmia.
Koti puhtaaksi yhdellä pesuaineella ja puhtain siivousvälinein
Kauppojen pesuainehyllyillä on valinnanvaraa – vähän liikaakin - ja mainosten mukaan joka pullo ja purnukka on tarpeellinen kodin puhtaana pitämiseen ja pöpöjen karkottamiseen.
Ilmankostuttimissa on eroja
Sisäilma on helposti kuivaa.
Salmonellalihan käsittelyssä oltava huolellinen
Lintuinfluenssahuoli kasvaa, mutta meille ihmisille on tällä hetkellä EU:ssa olemassa todennäköisempi riski - salmonella. Elintarvikeviraston ratsioissa viime vuonna selvisi, että lähes joka viides siipikarjalihaa sisältävä erä oli saastunut. Siipikarjan puhtauden valvontavastuu on sekä lihan lähtö-, että tuontimaalla. Miten on mahdollista, että silti saatamme ostaa kaupasta saastunutta lihaa?
Pesurätin uusi elämä
Vankka tosiasiahan on, että keittiörätti tuoksahtaa jo muutamassa päivässä ja rätti on samalla myös aikamoinen pöpöpesä. Ehjän rätin voi kuitenkin pestä muun pyykin kanssa. 60 astetta on turvallinen pesulämpötila useimmille merkeille.
Kesäkeittiön pöpöpankki
Näyttävät annokset - näyttävä ripuli Oma toiminta edistää tai vähentää kesäsairastelua.
Tullilaboratorion testi kertoo - löytyykö mausteista kenkälankkiväriä?
Kuluttajalla on oikeus tietää mitä suuhunsa laittaa ja onko tuotetta geenimanipuloitu vai ei. Valvontaa tarvitaan myös myrkkyjen pysäyttämiseksi.
Salmonellaa myös suomalaisilla sikatiloilla
Neljältä pohjanmaalaiselta sikatilalta on havaittu salmonellaa.
Onko makkarapaketti bakteeripesä?
Tyhjiöpakatut pakkaukset ovat lihatuotteiden kannalta ongelmallisia, koska niiden hapettomuus saattaa aiheuttaa bakteerikasvua.
Ravintoloiden hygieniatasossa pahoja puutteita
Suomalaisten ravintoloiden hygieniatason sanotaan olevan hyvää eurooppalaista keskitasoa. Valitettavasti hyvä keskitaso ei vielä riitä kovin pitkälle. Ravintolat työllistävät pöpöjä etsiviä laboratorioita tasaiseen tahtiin.
Saasta ja torakat - keittiön todellinen erikoinen
Viranomaisen ravintolaan tekemästä tarkastuksesta tehdään pöytäkirja, jota ei kuitenkaan tarvitse laittaa asiakkaiden nähtäväksi. Nykyiset tarkastuspöytäkirjat ovat lisäksi niin monimutkaisia, ettei niistä saa vaivatta selvää. Ulkomailla tarkastusten tuloksia julkaistaan sen sijaan jopa lehdissä. Ammattilaisen mielestä tässä olisi tilaisuus parantaa valvontakulttuuria ja samalla asiakkaan asemaa. Ravintoloiden keittiö ja takahuoneet nimittäin kertovat paikan todellisen laadun.
Pakkaus suojaa ja houkuttaa
Viimeisen 50 vuoden aikana vaatimukset pakkauksille ovat lisääntyneet. Yhtenä syynä on ollut itsepalvelukauppojen tulo ja toisena kansainvälistyneet markkinat.
Lapsuuden maatilaympäristö vähentää riskiä sairastua astmaan ja allergiseen nuhaan
Sairastumisriski pienenee maatilalla
Torjunta-aineilta ei voi välttyä
Puhe suomalaisen ruuan puhtaudesta ei ole pelkkä myytti, ainakaan jos puhutaan torjunta-aineista. On tutkittu, että suomalaiset syövät ruuan mukana torjunta-aineita monta kertaa vähemmän verrattuna muihin EU-kansalaisiin. Mutta toisaalta totuus on, ettei täysin puhdasta ruokaa ole olemassakaan - edes Suomessa.