Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Kuvassa molemmat Nobelin rauhanpalkinnon voittajat, Maria Rossa ja Dmitri Muratov kasvokuva

Perjantai 8.10.2021 (tv)

Nobelin rauhanpalkinto. Mikrobit pihalla. Hautajaiskulttuuri. Sää.

Kesäinen kukkaketo

Kutsu hyönteisiä ja anna puutarhalle kaikkein parasta

Hyönteiset ovat elintärkeitä puutarhalle.

Kuvituskuva: antibioottilääkkeitä.

Jätevesien antibioottijäämät vaarantavat ympäristölle tärkeitä mikrobeja

Pienetkin määrät voivat haitata mikrobiyhteisöjen toimintaa.

Prisma: Elämän kivinen alku -dokumentin kuva.

Prisma: Elämän kivinen alku

Miljardeja vuosia sitten maapallo oli elämälle vihamielinen.

Viemäri on lahjomaton huumeseula.

Prisma Studio: Pönttöä ei voi huijata – jätevesi paljastaa huumeet

Wc-pöntön kautta viemäriin päätyy outoja tavaroita.

Mars-planeetta koko

Missä kaikki ovat? Todisteet maan ulkopuolisesta elämästä ovat kiven alla

Elämä on mahdollista myös Marsissa pinnan alla.

Prisma Studio, yle tv1

Prisma Studio: Marsissa on elämää?

Onko Marsissa elämää? Ratkaisu voi löytyä maan syvyyksistä.

Vallila

Kertakäyttörakentamisen on loputtava!

Kannanotto kertakäyttörakentamiseen

Tulevaisuuden kerrostalo

Onko tämä tulevaisuuden kerrostalo?

Ei homeongelmaa, muoveja, elementtäjä eikä mene heti rikki

Aiheuttavatko bakteerit Parkinsonin taudin?

Ummetus voi olla orastava taudin merkki.

Laboratorioraportti_1

Vanhaakin ruokaa voi syödä

Testasimme voiko kolme päivää yliaikaisia ruokia syödä.

Lihateknologian professorina työskentelevä Eero Puolanne Helsingin yliopistosta valaisee, miten liha voi säilyä valmisruuissa vuosia.

Miten liha voi säilyä purkissa vuosia?

Liha säilyy säilykepurkissa jopa vuosikymmeniä. Miten on mahdollista, että liha ei pilaannu vuosien saatossa?

Homesiivouksissa on käytetty vaarallisia myrkkyjä

Tutkijoiden mukaan markkinoilla on edelleen myrkkyjä.

Kraatereissa vastaus Marsin elämään?

Maan kraatereilla ja mahdollisella elämällä Marsissa ei äkkisiltään ole paljoa tekemistä keskenään. Edinburgin yliopiston tutkijat ovat kuitenkin toista mieltä, sillä asteroidin iskeymä saattaa luoda turvasataman mikrobeille.

Näin usein kaupan ostoskorit pestään

Sikainfluenssa leviää pisaratartuntana, joten varovaisimmat välttävät kättelyä ja poskisuudelmia.

Koti puhtaaksi yhdellä pesuaineella ja puhtain siivousvälinein

Kauppojen pesuainehyllyillä on valinnanvaraa – vähän liikaakin - ja mainosten mukaan joka pullo ja purnukka on tarpeellinen kodin puhtaana pitämiseen ja pöpöjen karkottamiseen.

Ilmankostuttimissa on eroja

Sisäilma on helposti kuivaa.

Salmonellalihan käsittelyssä oltava huolellinen

Lintuinfluenssahuoli kasvaa, mutta meille ihmisille on tällä hetkellä EU:ssa olemassa todennäköisempi riski - salmonella. Elintarvikeviraston ratsioissa viime vuonna selvisi, että lähes joka viides siipikarjalihaa sisältävä erä oli saastunut. Siipikarjan puhtauden valvontavastuu on sekä lihan lähtö-, että tuontimaalla. Miten on mahdollista, että silti saatamme ostaa kaupasta saastunutta lihaa?

Pesurätin uusi elämä

Vankka tosiasiahan on, että keittiörätti tuoksahtaa jo muutamassa päivässä ja rätti on samalla myös aikamoinen pöpöpesä. Ehjän rätin voi kuitenkin pestä muun pyykin kanssa. 60 astetta on turvallinen pesulämpötila useimmille merkeille.

Kesäkeittiön pöpöpankki

Näyttävät annokset - näyttävä ripuli Oma toiminta edistää tai vähentää kesäsairastelua.

Tullilaboratorion testi kertoo - löytyykö mausteista kenkälankkiväriä?

Kuluttajalla on oikeus tietää mitä suuhunsa laittaa ja onko tuotetta geenimanipuloitu vai ei. Valvontaa tarvitaan myös myrkkyjen pysäyttämiseksi.

Salmonellaa myös suomalaisilla sikatiloilla

Neljältä pohjanmaalaiselta sikatilalta on havaittu salmonellaa.

Onko makkarapaketti bakteeripesä?

Tyhjiöpakatut pakkaukset ovat lihatuotteiden kannalta ongelmallisia, koska niiden hapettomuus saattaa aiheuttaa bakteerikasvua.

Ravintoloiden hygieniatasossa pahoja puutteita

Suomalaisten ravintoloiden hygieniatason sanotaan olevan hyvää eurooppalaista keskitasoa. Valitettavasti hyvä keskitaso ei vielä riitä kovin pitkälle. Ravintolat työllistävät pöpöjä etsiviä laboratorioita tasaiseen tahtiin.

Saasta ja torakat - keittiön todellinen erikoinen

Viranomaisen ravintolaan tekemästä tarkastuksesta tehdään pöytäkirja, jota ei kuitenkaan tarvitse laittaa asiakkaiden nähtäväksi. Nykyiset tarkastuspöytäkirjat ovat lisäksi niin monimutkaisia, ettei niistä saa vaivatta selvää. Ulkomailla tarkastusten tuloksia julkaistaan sen sijaan jopa lehdissä. Ammattilaisen mielestä tässä olisi tilaisuus parantaa valvontakulttuuria ja samalla asiakkaan asemaa. Ravintoloiden keittiö ja takahuoneet nimittäin kertovat paikan todellisen laadun.

Pakkaus suojaa ja houkuttaa

Viimeisen 50 vuoden aikana vaatimukset pakkauksille ovat lisääntyneet. Yhtenä syynä on ollut itsepalvelukauppojen tulo ja toisena kansainvälistyneet markkinat.

Torjunta-aineilta ei voi välttyä

Puhe suomalaisen ruuan puhtaudesta ei ole pelkkä myytti, ainakaan jos puhutaan torjunta-aineista. On tutkittu, että suomalaiset syövät ruuan mukana torjunta-aineita monta kertaa vähemmän verrattuna muihin EU-kansalaisiin. Mutta toisaalta totuus on, ettei täysin puhdasta ruokaa ole olemassakaan - edes Suomessa.