Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Kuva haarapääskyn pesänrakennuspuuhista kotiutti vuoden luontokuvatittelin

Rakentaja-kuva on otettu Vuosaaressa Helsingissä.

Etelä-Suomeen luvatut alkuviikon lämpimät säät enteilevät lintujen kevätmuuton jatkumista

Aikaisin alkanut lintujen kevätmuutto on ollut viime ajat pysähdyksissä.

Hyvä kysymys: Miten kaukaa muuttavat linnut tietävät tulla etuajassa?

Lintujen kevätmuutto aikaistuu ilmaston lämmetessä.

Aamusumut hidastavat lintujen syysmuuttoa

Lintujen syysmuutto on ollut vaisua.

Keski-Euroopan lintukanta on romahtamassa – ensin lähtivät hyönteiset, sitten loppui linnuilta ruoka

Ranska puhuu katastrofista, Saksa hämmästelee muutoksen nopeutta ja myös pohjoinen Suomi on havainnut ilmiön: lintuja on vähemmän kuin ennen.

Pipo on orvon linnunpoikasen turvakoti – vapaaehtoiset virkkaavat koukut suhisten apua pikkulinnuillle

Kaksi tervapääskyn poikasta kyyhöttää oranssissa pipossa. Pikkupääskyt ovat saaneet virkatun kesäkodin, joita on lähetetty Heinolan lintutarhalle jo yli sata.

Kuu kiurusta kesään... höpönlöpön – vedimme tutun lorun faktojen pohjalta uusiksi

Vanhan kansan loru kesän odotuksesta on melko lailla humpuukia.

Kylmä kevät pitää linnut poissa Suomesta – rohkeimmatkin saattavat kääntyä takaisin

Bird Life Suomen suojeluasiantuntija Tero Toivanen arvioi, että pikkulintujen muutto on ainakin viikon normaalista myöhässä.

Pääskyt: Haarapääsky

Haarapääsky on talitiaisen kokoinen.

Kurkien syysmuutto vauhdissa pohjoisessa – bongareita ilahduttivat kuovisirri ja taigauunilintu

Lintujen syysmuutto on pohjoisessa jo hyvässä vauhdissa. Parhaillaan levähtelypaikoilla on nähty tuhatpäisiä kurkilaumoja Tervolassa ja Torniossa.

Kesämökillä kannattaa pönttöillä

Tällaisia pönttöjä kannattaa ripustaa kesämökille

Poikkeuksellinen lintusyksy huipentuu hyvällä onnella vielä valkoselkätikan vierailuun ruokintapaikalla

Lämmin syksy on tarjonnut poikkeuksellisen paljon ilonaiheita lintuharrastajille. Monien lintujen syysmuutto on siirtynyt ja esimerkiksi Vaasassa on päästy vielä marraskuussa bongaamaan västäräkki ja haarapääsky. Sulat vedet saavat myös joutsenet viipymään maisemissa suurina parvina.

Linnut käyttäytyvät oudosti – asiantuntija: "En ole koskaan kokenut tällaista"

Luontoasiantuntija Urpo Koponen kertoo, että pikkulinnut ovat tehneet merkillisen pesintäryntäyksen syksyllä.

Pääskyjen pesinnästä halutaan havaintoja

Räystäs- ja haarapääskyjen pesimäkantojen arvioidaan vähentyneen.

Hanssin-Jukka on nyt valmis kohtaamaan yleisönsä

Hanssin-Jukasta on viime aikoina puhuttu paljon, ja nyt sen esittelytila on vihdoin auki Hämeenlinnassa Kauppakeskus Tuulosessa. Koneen lisäksi hangaarissa pääsee tutustumaan vanhuksen värikkäisiin vaiheisiin. Katso video, se kurkistaa myös koneen sisätiloihin.

Pääskysestä ei päivääkään

Dokumentti kertoo pääskyjen pesinnästä ja muutosta.

Tiistai 21.4.2015

Äänekoskelle rakennetaan Suomen suurin sellutehdas. MTV aloittaa yt-neuvottelut koko henkilökunnan kanssa. Kirurgit asensivat Suomen ensimmäisen tekosydämen. Pääskyset saapuivat myöhässä.

Tuhansien kilometrien muuttomatka verottaa haarapääskypopulaatioita

Vain noin 20-30 % tämän kesän haarapääskypoikasista palaa ensi vuonna takaisin muuttomatkaltaan eteläisestä Afrikasta. Voimakkaasti vähentyneisiin haarapääskypopulaatioihin vaikuttaa merkittävästi myös maatalouden muutos: pesimäpaikkoja ei enää ole tarjolla yhtä paljon kuin aiemmin. Vaikka populaatiot vähenevät, on haarapääskyjä silti edelleen runsaasti.

Pääskyset lähtevät minä hetkenä hyvänsä

Vaikka helteet jatkuvat edelleen alkavat haarapääskyt Pohjois-Suomessa jo kerääntyä parviksi ja valmistautua syysmuuttoon. Pääskysten iloinen ääntely katoaa pihapiiristä yhtä-äkkiä.

Aikainen muuttolintu kestää kylmää muttei ruoan puutetta

Aikainen lintu madon nappaa -ajatus ei aina päde, ainakaan jos kyse muuttolintujen varhaisesta saapumisesta Suomeen. Luontokuvaaja Jouni Ruuskasen mukaan liian aikainen muutto voi koitua linnun kohtaloksi.

Kuiva kevät lennättää lintuparvet perinteisten bongauspaikkojen ohi

Lintujen kevätmuutto on tänä keväänä aikaisessa. Peltojen kuivuuden vuoksi monet lintuparvet lentävät kuitenkin suoraan perinteisten levähdyspaikkojen ohi.

Barn swallow spotted in Helsinki – earliest sighting in 20 years

Marking a sure sign of spring, the birding organisation BirdLife Finland has reported the first barn swallow (Hirundo rustica) sighting of the year in Helsinki. The last time the bird was seen this early in Helsinki was over 20 years ago. Normally, the barn swallow does not appear in Finland until mid-April.

Helsingissä bongattu haarapääsky – viimeksi näin ajoissa yli 20 vuotta sitten

Maaliskuisia havaintoja haarapääskystä on ilmoitettu kautta aikojen vain muutama. Tavallisesti haarapääsky saapuu Suomeen huhtikuun puolivälin jälkeen.

Muuttomatka on linnulle rankka rupeama - väsähtäneen hippiäisen saa kiinni paljain käsin

Syysmuutto on monilla linnuilla täydessä vauhdissa. Pitkä muuttomatka on koettelemus, jonka varalle lintulajeilla on erilaisia strategioita.

Nyt ovat liikkeellä pääskyjen jättiparvet

Pääskyt yöpyvät tähän aikaan vuodesta ruovikoissa suurissa parvissa. Siksi ei olekaan ihme, jos iltaisin taivaan täyttävät tuhannet pääskyt. Se pitää myös rengastajat kiireisinä.

Kevät kirii aikataulua

Kevät on ollut kaksi - kolme viikkoa myöhässä, mutta ainakin eteläisimmässä Suomessa saatiin äitienpäiväviikonloppuna nauttia oikein kunnolla kevään kukoistuksesta. Lämpötilojen viimein noustessa kevät kirii nopeasti jäljessä olevaa aikataulua.

Koirankarvoista saa oivallisia pesänpehmikkeitä kolopesijöille

Ei hätää, jos kirjosiepon pönttö on unohtunut varastoon. Se kannattaakin ripustaa vasta, kun kirjosieppokoiras ilmaantuu tanhuville. Kolopesijät kiittävät myös helposti saatavilla olevista pesänpehmusteista.

Muuttolinnuilla on pitänyt viime päivinä kiireitä – ryntäys ollut odotettua vauhdikkaampaa

Viimeisen viikon aikana Pohjois-Savoon on tullut hurja määrä lintulajeja. Lintuharrastajan mukaan normaalista aikataulusta ollaan enää viikko jäljessä.

Lintutieteilijä vahvistaa lintujen massamuutot: Täysi rähinä päällä

Lintujen massamuutot ovat alkamassa. Hyvän päivän sattuessa taivaalla voi nähdä jopa 10 000 kurkea muuttopuuhissa.

Kevät on hyvässä vauhdissa

Kevät on hieman keskivertoa aikaisemmassa, mutta alkukevään pari kylmää ajanjaksoa on hidastanut monen kevätlajin ilmestymistä. Silti tällä hetkellä moni kevätlaji on jopa viikon aikaisempia keväitä varhemmin näkyvillä.

Muuttolinnut rynnistävät Lappiin

Ensimmäiset pääskyt ovat jo Lapissa. Räystäspääsky nähtiin perjantaina Pellossa ja kiireisimmät haarapääskyt saapuivat lauantaina Kemijärvelle ja sunnuntaina Ylitorniolle ja Muonioon.

Haarapääsky toi kevään Pohjois-Karjalaan

Niin sanottu terminen kevät on alkanut suuressa osassa maata ja myös Pohjois-Karjalassa. Sunnuntaina oli toistaiseksi kevään lämpimin päivä, kerrotaan Ilmatieteen laitoksesta. Ylin lämpötila, +17,1 astetta, mitattiin Turussa.

Pääskyset tulivat - kesä alkoi

Loppuviikon lämpimät ilmat ovat vilkastuttaneet lintujen kevätmuuttoa. Ensimmäiset pääskyset nähtiin perjantaina ja muiden muuttajien joukossa on havaittu useita harvinaisia lajeja.

Kesä on täällä

Mikäli vanha loru pitää paikkansa, nyt on kesä. Lorussahan todetaan, että pääskysestä ei kesään ole päivääkään. Viikonvaihteessa tehtiin haarapääskyhavainto Laukaan Vuonteella.

Joutsenet eivät hötkyile etelään

Pohjois-Pohjanmaalla lepäilevillä joutsenilla ei ole kiire etelään. Tyrnävän ja Limingan pelloilla säiden muuttumista odottaa satoja jollei tuhansia laulujoutsenia. Maanantaina Tyrnävän Murrossa lepäili ja ruokaili aivan tien varressa toista sataa joutsenta. Pääosa joutsenista on vielä Lapissa.

Haarapääskyillä tuplakesä

Lämmin kesä on innostanut muun muassa haarapääskyt tekemään toisen pesueen. Tuplapesue ei ole kovin harvinaista, mutta Kainuun korkeudella vain lämpimien kesien ilmiö.

Västäräkkiä bongattiin mökeiltä eniten

Västäräkki näyttää olevan mökkipihojen yleisin vierailija, koska laji vei ykkössijan viime viikonloppuna BirdLifen Mökkibongaus-tapahtumassa. Västäräkki havaittiin yli 80 prosentissa kisaan ilmoittautuneista mökeistä.

Mökkibongauksessa tarkkaillaan lähiluontoa

BirdLife Suomi järjestää viikonloppuna astetta rennomman lintutapahtuman. Mökkibongauksessa tarkkaillaan lähiseudun luontoa ja kerätään havaintoja kymmenestä tutusta lintulajista. Tapahtuma on tarkoitettu kaikille.

Mökeillä bongataan tuttuja lintuja

Viikonloppuna tarkkaillaan jälleen lintuja. BirdLife Suomen järjestämässä Mökkibongaus-tapahtumassa kerätään havaintoja kymmenestä tutusta lintulajista.

Mökkibongaus kerää arvokasta lintutietoa

Lämpimät säät houkuttelevat ihmisiä mökeille. Rantamökeillä voi auringonoton ohessa bongailla vaikka vesilintuja, jotka liikkuvat poikueidensa kanssa rantavesissä. Erilaiset lintuhavainnot voi ilmoittaa Mökkibongaus-kilpailuun, jonka avulla kerätään arvokasta lintutietoa. Historian toinen Mökkibongaus-kilpailu järjestetään 9.-10.7.

Kesät tuovat yhä vähemmän pääskysiä Suomeen

Pääskysten määrä vähenee Keski-Pohjanmaallakin. Niin räystäspääsky-, haarapääsky- kuin varsinkin törmäpääskykannat ovat taantuneet. Lintuharrastajan mukaan tilannetta voi parantaa tarjoamalla pesäpaikkoja.

Ensimmäiset haarapääskyt nähty Kainuussa

Kevään ensimmäiset haarapääskyhavainnot on tehty Sotkamossa Nuasjärven rannalla.

Haikeat hyvästit kruunulle

Viro vaihtaa vuodenvaihteessa rahayksikkönsä kruunun euroksi. Virolaiset kruunun ystävät ovat perustaneet taidenäyttelyn hyvästelläkseen oman rahayksikkönsä.

Kurjet jättävät Suomen tällä viikolla

Pohjoiseen kääntyneet tuulet saivat kurjet siivilleen viikonloppuna. Erityisesti sunnuntai oli hieno päivä syysmuuttoja seuraaville. Kurkien lisäksi taivaalla kiitivät hanhiparvet. Hyönteissyöjät alkavat olla menneet muille maille.

Kesä tuotti runsaasti linnunpoikasia

Pikkulinnut ovat pesineet poikkeuksellisen hyvin tänä kesänä. Helteinen ja runsashyönteinen kesä on suosinut lintujen pesueita. Hyönteissyöjälintujen määrän huomaa suurista parvista.

Kemissä havaittu ensimmäinen haarapääsky ja kukkiva paju

Kevään muuttolinnuista on tehty havaintoja jo Enontekiötä myöten. Luonto-Liiton kevätseurannassa esimerkiksi Kemissä havaittiin viime viikonloppuna Suomen pohjoisin haarapääsky.

Linnut muuttavat jo pohjoiseen

Muuttolinnut ovat edenneet jo Enontekiölle asti. Luontoliiton kevätseurannassa viime viikolla tehtiin ensihavaintoja sadoista muuttolintulajeista tälle keväälle.

Haarapääskynen yllätti pilkkijät

Haarapääskynen lennähteli eilen pilkkijöitten välissä Kemijärven Raajärvellä. Aikainen paluumuuttaja yllätti avannolla istuneet Päiväjoen Matolammella.

Kesä tuli: ensimmäiset pääskyset nähty

Kesän ensimmäiset pääskyset ovat saapuneet Suomeen. Havaintoja kesän pääskysistä on jo Etelä- ja Kaakkois-Suomesta.

Lintulaudoilla on ollut sydäntalvella hiljaista

Pikapuoliin metsiin paljastuvat pälvit päättävät lintujen ruokinnan tältä talvikaudelta. Juha Huttunen tarjosi linnuille ruokaparatiisin tänäkin vuonna.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle