Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Tuhansia pakolaisia kävelee kreikkalaisen Idomenin kylän leiriltä kohti Makedonian rajaa 14. maaliskuuta.

Analyysi: Pääministeri on väärässä – suurin osa turvapaikanhakijoista ei pyrkinyt Eurooppaan taloudellisista syistä

Juha Sipilän mukaan suurin osa Eurooppaan vuosina 2015–2016 tulleista turvapaikanhakijoista pyrki maanosaan taloudellisista syistä. Väite on väärä, kirjoittaa Eero Mäntymaa.

Ihmisvilinää kauppakeskuksessa.

Tutkijat kysyivät suomalaisilta maahanmuutosta ja yllättyivät: ihmiset eivät välttelekään tietoa, josta ovat eri mieltä

Koehenkilöiden piti kertoa mielipiteensä 40 maahanmuuttoon liittyvään väitteeseen. Tutkijoita kiinnosti, reagoivatko ihmiset tunteella heti vai mietitäänkö asioita ensin.

Pekka Juntti

Pekka Juntin kolumni: Kaikki mitä puhumme turvapaikanhakijoista on totta

Turvapaikanhakijoista puhuttaessa hellitään helposti vain omaa nurkkaa totuudesta, kirjoittaa Pekka Juntti.

Hashtag oikeus elää lippuja roikkuu narussa.

Tutkimus: Suomalaiset pelkäävät leimautumista rasisteiksi tai suvakeiksi – omaa mielipidettä ei uskalleta kertoa

Sisäministeriön tilaaman tutkimuksen mukaan suomalaiset pelkäävät leimautumista ja suhtautuvat kriittisesti paperittomien suojeluun.

Unkarin ulkoministeri Péter Szijjártó.

Unkarin ulkoministeri: Asuinpaikan valinta ei ole perusoikeus

Unkarin ulkoministeri Péter Szijjártó syyttää turvapaikanhakijoita sääntöjen rikkomisesta ja turvapaikkashoppailusta. Szijjártó kommentoi Suomen ja monen muun EU-maan päätöstä keskeyttää turvapaikanhakijoiden palautukset Unkariin NB8- ja Visegrad-maiden ulkoministerikokouksessa, joka päättyi perjantaina Latvian Jurmalassa.

Olavi Mäenpää Turun kaupunginvaltuuston kokouksessa, yllään Soldiers of Odin -takki.

Tutkija ei usko Suomidemokraattien mahdollisuuksiin – "On kova temppu, jos he saavat ehdokkaita läpi"

Suomidemokraatit aikoo rekisteröityä puolueeksi ja lähteä kunnallisvaaleihin. Ohjelma on yksinkertainen: Suomi kuuluu vain suomalaisille.

Olavi Mäenpää istuu paikallaan Turun kaupunginvaltuustossa.

Suomidemokraattien johtohahmoksi Olavi Mäenpää – valtuustoryhmän nimi vaihtunut jo kuusi kertaa

Turkulainen Olavi Mäenpää valittiin viikonloppuna Suomidemokraattien valtakunnallisen yhdistyksen puheenjohtajaksi. Yhdistys kerää kannattajakortteja puolueeksi rekisteröitymistä varten. Tähtäimessä ovat ensi kevään kuntavaalit.

 Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk keskustelee Ateenassa Kreikan pääministerin Alexis Tsipraksen kanssa.

Tusk elintasopakolaisille: "Älkää tulko Eurooppaan"

Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk lepyytteli Ateenassa pakolaiskriisistä kärsivää Kreikkaa. Tusk lupasi, että EU seisoo Kreikan rinnalla pakolaiskriisin ratkaisussa.

Yleiskuva Kabulin maisemasta.

Suurlähettiläs: Afganistanista tulee Suomeen nimenomaan elintasopakolaisia

Afganistanille kansalaisten pako Eurooppaan on iso haaste, sillä köyhimmät jäävät ja "pikemminkin osa hyvin koulutettua keskiluokkaa" karkaa pois, kertoo suurlähettiläs Anne Meskanen.

Mies paperinivaska käsissään.

Balkanin maissa rajalle juuttuneiden pakolaisten määrä kasvaa – EU-maihin portti kiinni

Sotaa pakenevat ihmiset päästetään EU-alueelle, mutta muut jäävät telttaleiriin rajalle. Sää Balkanin alueella on muuttumassa talviseksi. Epätoivoiset ihmiset voivat aiheuttaa rajoilla kaaosta ja turvallisuusriskejä.

Keiteleen kunnanjohtaja Hanna Helaste puhuu kuntalaisinfossa

Keitele osti entisen hotellin ja vuokrasi tilat vastaanottokeskukseksi: "Oli kunnan edun mukaista ottaa ohjat omiin käsiin"

Torstai-iltana kuntalaisille järjestetyssä keskustelutilaisuudessa puheenaiheena oli muun muassa alueen turvallisuus. Nilakan yhtenäiskoulussa tupa oli täynnä.

Rauli Virtanen.

Kriisialueilla työskennellyt Rauli Virtanen: Suomalaisia vaivaa empatiavaje

Suurin osa turvapaikanhakijoista tulee Suomeen hyvästä syystä, arvioi kokenut ulkomaantoimittaja Rauli Virtanen. He haluavat pysyä hengissä. Epäonnistunut kotouttaminen voi kuitenkin johtaa ongelmiin, muistuttaa Virtanen.

Fredrika Winsten ja Hertta Paulasto (oik.) hämmästyivät tapahtumansa saavuttamasta suosiosta Facebookissa.

Lahtelaisten suvaitsevaisuus testissä lauantaina

Mielenosoitusten järjestäjät toivovat rauhallista rinnakkaiseloa lauantain kokoontumisissa puolilta päivin. Torille ja sen tuntumaan voi tulla jopa pari tuhatta mielenosoittajaa kahdesta eri leiristä.

Anna Kirvesniemi

Näkökulma: Keskustelu pakolaiskriisistä on kriisi jo itsessään

"Suomalaisen nuoren on hankala ottaa kantaa, kun tuntuu, että varsinaista keskustelua ei ole. On pelkkää äänekästä, vankkaan mielipiteeseensä juurtunutta ja siihen kompastuvaa mölinää", pohtii uutisluokkalainen Anna Kirvesniemi.

Unkarin poliisi ampui vesitykillä mieltään osoittavia maahanmuuttajia Horgošin rajanylityspaikalla Serbian rajalla 16. syyskuuta 2015.

Unkarin parlamentti valtuutti armeijan pysäyttämään pakolaiset rajalle

Unkarin parlamentti hyväksyi lain luvuin 151–12.

Siirtolaisia Budapestissa.

Näkökulma: Budapestin huonot elintasopakolaiset

Ihmiset pakkautuvat täpötäysiin juniin, asemalaiturilla ei mahdu enää liikkumaan. Pakolaiset toivovat poispääsyä Budapestin rautatieasemalta, mutta junat eivät liikahda mihinkään.

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Matti Vanhanen ja pääministeri, puheenjohtaja Juha Sipilä keskustan eduskuntaryhmän kesäkokouksessa Eduskunnan Pikkuparlamentissa 28. elokuuta 2015.

Keskusta päivittää pakolaiskantansa – "Suomessa on varauduttava aivan eri lailla"

Keskusta uudistaa viisi vuotta vanhan maahanmuuttoasiakirjansa. Kun tiedot on päivitetty, puolue linjaa kantansa nykyiseen pakolaistilanteeseen.

Jari Ronkainen (ps.) Hollolasta

Perussuomalaisten Hämeen piirin puheenjohtaja: Immosen kirjoitus puolueen linjan mukainen

Perussuomalaisten Hämeen piirin puheenjohtaja, kansanedustaja Jari Ronkainen pitää Olli Immosen Facebookin kohutekstiä puolueen linjan mukaisena. Ronkainen kuitenkin katsoo, että kirjoitus on sen verran räväkkä, ettei hän itse olisi sellaista kirjoittanut.

Markus Mustajärvi

Vasemmiston Mustajärvi kummastelee Soinin "talouspakolaisuutta"

Vasemmistoliiton lappilainen kansanedustaja Markus Mustajärvi arvelee perussuomalaisten Timo Soinin lähtevän ulkoministerinä karkuun kotimaan vaikeaa taloustilannetta.

Tiina Rosenberg

Tiina Rosenberg: Arvot mekin ansaitsemme

Tiina Rosenbergin kirja on tarpeellinen keskustelun avaus. Uskon myös, että kaipaamani syvällinen yhteiskunnallinen keskustelu saattaa alkaa. Sen verran rankkoja väitteitä tekijä kirjassaan esittää, arvioi Juha Pikkarainen.

EU lykkäsi päätöstä Romanian ja Bulgarian Schengen-jäsenyydestä

Muun muassa Saksa ja Suomi ovat vastustaneet maiden ottamista tässä vaiheessa mukaan Schengen-sopimukseen, jonka tarkoituksena on helpottaa matkustamista maiden välillä.

Romanian ja Bulgarian Schengen-jäsenyys esillä EU-kokouksessa - Suomi vastustaa

Maiden liittymisessä Schengen-sopimukseen Suomea ja Saksaa hiertävät muun muassa korruptio sekä mahdolliset elintasopakolaiset.

Saksa ei anna Bulgarialle ja Romanialle Schengen-oikeuksia

Bulgaria ja Romania eivät saa passivapautta ennen kuin ovat saaneet korruptio-ongelmansa kuriin. Saksa vastustaa myös pelkän sosiaaliturvan perässä tulevia maahanmuuttajia, sanoo sisäministeri.

Tarja Lappalainen: Ruijansuomalaisten elämää

Ruijansuomalaisten elämää

Voimakkaan kielteinen suhtautuminen maahanmuuttoon ja siirtolaisuuteen tuli väkevästi mieleen, kun luin ja katselin Tarja Lappalaisen viime syksynä ilmestynyttä kirjaa 'Ruijansuomalaisten elämää'. Norjan viranomaiset eivät katsoneet hyvällä suomalaisväestön lisääntymistä ja keskittymistä Itä-Ruijaan 1700 -luvulta alkaen lähes näihin päiviin saakka, kirjoittaa Juha Pikkarainen kirja-arviossaan.

Italian merivartioalus on pysäyttänyt veneentäydeltä tunisialaispakolaisia aluksessaan.

Spots for 72 Libyan Refugees

Finland is ready to accept 72 refugees fleeing the crisis in Libya. That is all of the remainder of this year's planned refugee quota. Altogether, 750 refugees are being accepted under the official quota programme.

Interpol-agenttia esittävä Clive Owen syöksyy raitiovaunukiskoille luhistuneen naisen avuksi.

Kapitalismista tulossa elokuvien pahis

Terrorismi ja sitä ennen kommunismi ovat pitkään olleet länsimaisten elokuvien vakiopahiksia, mutta uusimmista filmeistä päätellen kapitalismi ja sen apulainen globalisaatio ovat viemässä niiltä roiston roolin. Berliinissä viikonloppuna päättyneiden filmijuhlien elokuvista toista kymmentä katseli kriittisin silmin pankki- ja muuta suurbisnestä, rikkaiden ja köyhien välistä kuilua ja talouspakolaisten raakaa todellisuutta.

Kreikka saa moitteita turvapaikanhakijoiden asiattomasta kohtelusta

EU-maa Kreikka on joutunut voimakkaan arvostelun kohteeksi turvapaikanhakijoiden kohtelun takia. YK:n pakolaisjärjestö vaatii, ettei turvapaikkaa hakevia enää palauteta Kreikkaan. Suomi on päättänyt jarruttaa turvapaikanhakijoiden palautusta Kreikkaan ja vaatii lupausta asiallisesta kohtelusta.