Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Simbergin maalaus

Räyhääjä, paara ja piru mellastavat – kertomukset huutavat vastauksia, sanoo kansanperinteen tutkija

Vaikka tiede yleensä mitätöi räyhähenki-ilmiöt, kansanperinteen tutkijalle ne ovat ihmisten todellisia kokemuksia.

Alexander Reichsteins verk "They Were Here/De var här" kan ses i Jerusalem under festivalen Ghostly Guests samt på gruvmuseet i Lojo. 2018.

Kummitteleeko talossasi päätön sotamies vai harmaa rouva? Nämä ovat Helsingin yleisimmät kummitustyypit

Kummitustarinoista voi löytää viisi eri kummitustyyppiä, joista kullakin on omat erityispiirteensä.

Suomen tunnetuimmat räyhähenget

Räyhänhenki on mellastanut suomalaisissa kodeissa – selityksiä yliluonnolliselle keksitään nykyäänkin

Perinteentutkija Pasi Klemettinen kuvaa “Karjalan räyhänhenget” -kirjassaan suomalaisia pahoja henkiä ja niistä tehtyjä kertomuksia.

Naisen silhuetti aitan seinää vasten.

Entisaikojen kummitustarinoita

Kummitustarinat olivat yleisiä entisaikoina.

Kummitusjutut kummitus kirja.

Sota-aikana kuolleet kävivät kylässä usein – nykykummitus istuu auton takapenkillä

Kummitustarinat kiinnostavat, koska ne liittyvät selittämättömään. Tänä päivänä kummitusjutut ovat siirtyneet netin keskustelupalstoille, kun niillä menneinä aikoina piristettiin pimeitä talvi-iltoja. Erityisen paljon yliluonnollisia kertomuksia löytyy sota-ajalta.

Mato Valtonen

Mato Valtonen: Olemme vieläkin holhousyhteiskunta ja kyttäkansa

Monet rokkarit kapinoivat Suomen ummehtunutta ilmapiiriä vastaan 70-luvulla. 80-luvulla Suomi muuttuikin aivan toisenlaiseksi, mutta edelleen meitä holhotaan ja kyttäämme toisiamme. Kapinarokkari Mato Valtonen tulkitsee, että suomalaiset on luotu kyttäkansaksi.

Kaiverrettuja kurpitsalyhtyjä.

Poltergeist-ilmiöt vähissä – nykyihminen sanoutuu irti huuhaasta

Poltergeist-perinteen tallentaminen on tyssännyt 40 vuoden takaiseen Lahden Paavolan tapaukseen. Tapauksia dokumentoinut Heikki Tikkala sanoo, että tapauksia ei enää kerry, koska ihmiset eivät halua leimautua huuhaan kannattajiksi.

Kuvassa nainen istuu tuvan penkillä

Juha Siltasen poltergeist-näytelmä haastaa lavastajan

Kun esineiden pitää nousta itsekseen ilmaan näyttämöllä, on teatterilavastajan innovoitava jotain erikoista. Suomen kuuluisin poltergeist-ilmiö avautuu katsojien eteen tammikuussa Ylivieskassa. Ohjaaja Saana Finnilä toivoo, että Juha Siltasen haasteellisen tekstin lisäksi yleisöllä on lavalla mielenkiintoista nähtävääkin.

Postiauto Oulun keskustassa 70-luvulla

Osattiin sitä ennenkin - juhannusta ja juhlintaa Pohjois-Pohjanmaalla

Ylen Elävä arkisto tarjoaa mielenkiintoisen ikkunan takavuosien juhannusjuhlintaan ja kesätunnelmiin. Käy katsomassa kuinka Repe Helismaa revitteli Kuusamossa tai Danny herätti pahennusta Kalajoella.

Serlachius-museon näyttelyn Serlachius-hahmo

Metsäperkele-näytelmää seuraa Mäntän Paperiperkele

Särmikäs metsäpatruuna G.A. Serlachius herää henkiin Mäntän Serlachius-museon teatterinomaisessa näyttelyssä. Pääosassa on mies, joka muutti korpeen valloittaakseen maailman.

Vanha kattokruunu

Nykyajan kummitustarinat elävät internetissä

Suomalaiseen kansanperinteeseen on kuulunut vahvasti tarinoiden kertominen. Aiemmin kertomukset säilyivät suullisena perinteenä, nykyään niiden julkaisupaikkana toimii internet. Jyväskylässä legenda kiviveistämön räyhähengestä elää edelleen.

Pakina: Kepu - kaikkien kaveri

Keskusta tulee kuin ydinohjus. Se poistaa huoles ja suonikohjus. Keskusta tulee – Oletko valmis? Tässä alkioisessa pohdin keskustan jamaa, hämmästelen sen jäsenistöä ja yritän löytää jotain tolkkua maalaisuudesta. Ei onnistu. Jos joku ei löydä tästä piilomerkityksiä, niin ihmettelen.

Ufohavainnot lisääntyvät syksyisin

Syksyn pimenevissä illoissa erilaiset valoilmiöt näkyvät paremmin. Ufotutkija Tapani Kuningas on huomannut vuosikymmenien aikana, että havainnot selittämättömistä ilmiöistä lisääntyvät syksyisin.

Kieltolain räyhähenki näkyy Helsingin rikoskuvissa

Sederholmin talossa Senaatintorin kupeessa Helsingissä avautuu perjantaina yleisölle vanhojen rikoskuvien näyttely. Näyttelyssä on esillä keskusrikospoliisin valokuvia menneiden vuosikymmenten pääkaupungista.

HIFK löi SaiPan räyhähenkien taistossa

Harvemmin on joukkue menettänyt otettaan pelistä tasoitusmaalinsa jälkeen niin kuin SaiPa HIFK:n vieraana lauantaina jääkiekon SM-liigassa. Lappeenrantalaiset sortuivat toisen erän 1-1-tasoitusmaalinsa jälkeen kolmeen perättäiseen jäähyyn ja HIFK karkasi lopulta 5-1-voittoon.