Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Video: Professori hurahti ryijyihin ja nyt niitä on lähes 600 – Suomen laajimman yksityisen kokoelman helmiä voi ihastella pian Helsingissä

Ryijy oli alun perin viikinkien käyttämä venepeitto. Suomalaiskodeissa ryijybuumi alkoi 1920-luvulla.

Keskiviikko 14.10.2020 (tv)

Sote-uudistus. Tv-torni. Ryijyt. Sää.

Makramee sopii boheemiin Instagram-olohuoneeseen – ikivanhalla solmutekniikalla syntyy nyt ryijy

Solmujen tekeminen koukuttaa, koska se on nopeaa ja yksinkertaista.

Makramee solmii käsityöihmiset yhteen – Ristijärvellä innostus lähti amppeleista

Makramee -tekniikalla voidaan valmistaa muun muassa seinävaatteita, valaisimia ja riippukeinuja.

Tuttu mutta moderni perinnetekstiili on taas suomalaisten suosikki: "Ryijy tuo mieleen mummolan seinät"

Nostalgisesta ryijystä on taas tullut suosittu sisustustekstiili. Ryijyn voi tehdä itse myös ilman kangaspuita, sillä yhä useampi ryijy ommellaan nykyään neulalla ja langalla.

Suomessa parhaillaan vieraileva brittitaiteilija säälii miehiä: "Heillä on aggressiota ja voimaa, mutta kuka niitä enää tarvitsee?”

Brittitaiteilija Grayson Perry on mediapersoona ja transvestiitti. Hänen Kiasmassa avautuva näyttelynsä on yhteiskunnallinen, mutta ei ryppyotsainen.

Suomen sotaisimman ajan juhlava messinkihaarniska, taisteluissa ollut aito sotahaarniska ja nippu aseita esille Hämeen linnaan

Suomen ratsuväen ylipäällikön upea messinkihaarniska saa kaveriksi Hämeen linnaan everstiluutnantti Carl Bäckin sotahaarniskan. Loppuvuodesta avattavassa näyttelyssä on myös aseita ja upea gobeliini.

Peritty matto tai ryijy ei perinnönjaossa kaikille kelpaa – arvo voi olla jopa 10 000 euroa

Tunnettu, nimekäs suunnittelija tai tekijä nostaa helposti hintaa.

Jokaisessa meissä asuu taiteilija ja kierrätystavara on hyvää materiaalia – huovutetut julkkikset valtasivat museon

ITE-taide ei vaadi sääntöjä. Gallerioiden ja apurahojen ulkopuolella tehty taide herättää nyt kiinnostusta ympäri maailman.

Tulppaanipelto kuin raanu, loukkaantunut Zlatan ja viikon muita uutiskuvia

Tulppaanipellon ja jalkapalloilija Zlatan Ibrahimovicin lisäksi kuvissa on muun muassa viiniköynnösten suojelua Alpeilla ja tulista väittelyä Puolasta. Tässä poimintoja viime viikolta.

Pikseliryijy lankatupsuista

Sopiva yhteinen projekti kaikenikäisille.

Tuoliryijy on uusi suomalainen tekstiilikeksintö – työllistää pakolaisnaisia Turkissa

Käsin tehtävä tuoliryijy on suomalaisen suunnittelijan uutuus. Oululainen yrittäjä tahtoo työllistää tuotteellaan syyrialaisia pakolaisnaisia Turkissa.

Gallen-Kallelan maalausten ryijy kudottiin uudelleen – 32 000 solmua kopioitiin yksi kerrallaan

Keuruun museossa on viime syksystä lähtien kudottu kopiota legendaarisesta Keuruun ryijystä eli Kukko-ryijystä. Ryijy on osa suomalaista taidehistoriaa, sillä se esiintyy taustana useissa Akseli Gallen-Kallelan maalauksissa.

Dora Jung on suomalaisen taideteollisuuden unohdettu helmi – yksityiskokoelma nyt esillä museossa

Varkautelainen Tuomas Sopanen on jo vuosien ajan kerännyt tekstiilitaiteilija Dora Jungin suunnittelemia tekstiilejä. Tällä hetkellä kokoelma on jo niin mittava ja monipuolinen, että osa siitä on päätynyt Suomen käsityön museoon näyttelyksi.

Kansallismuseo ei esitellyt ryijyjä, joten Tuomas Sopanen perusti suurnäyttelyn

Tuomas Sopanen sai ensimmäisen ryijynsä lahjaksi sisareltaan 36 vuotta sitten. Nyt hän tietää ryijyistä melkein kaiken ja omistaa 478 ryijyä.

Taiteilija sen tietää - raanulla ja ryijyllä on vissi ero

Taiteilija Elina Juopperi on valmistanut vuodesta 2014 lähtien massiivista raanuteosta. Valmiina lähes kaksimetrinen kuutio pitää sisällään yli tuhat raanua.

Keskiaikaisen kartanon ovet auki yleisölle – Laukon historia ja taide esittäytyvät

Vesilahdella sijaitseva Laukon kartano on muuttunut matkailukeskukseksi. 600-vuotiaan kartanon päärakennuksessa esitellään paitsi antiikkia myös nykytaidetta.

Vuosikymmeniä palvellut lankakauppias lopettaa haikein mielin

Yli 70 vuotta tamperelaisia palvellut lankaliike lopettaa kesään mennessä. Yrittäjä muistelee menneitä vuosikymmeniä ilolla, vaikka lopettamispäätös saakin kyyneleet vierähtämään poskille.

Kuolema keskeytti käsityöopetuksen – taiteilija kutoo nyt mummonsa muotokuvaa yleisön edessä

Jokainen meistä ansaitsee tulla muistetuksi. Näin sanoo tamperelainen taideopiskelija Sanni Weckman, joka kutoo lopputyönään edesmenneen Hillevi-mummonsa kuvaa isoksi tekstiiliteokseksi.

Ryijy päätyy nuoren seinälle usein lahjana – moderni seinävaate on pieni ja värikäs

Nuoret ovat yhä kiinnostuneempia ryijyistä. Usein arvotekstiili saadaan lahjoituksena omilta vanhemmilta. Nuoret suosivat aiheeltaan moderneja ja entistä pienempiä ryijyjä.

Ryijy menee pesemällä pilalle

Seinällä olevaa tai kaapissa säilytettyä ryijyä ei kannata pestä turhaan. Usein riittää vain tuuletus ja kevyt imurointi.

Kansallispukujen valmistus jatkuu – konkurssiin menneelle Vuorelmalle löytyi jatkaja

Konkurssipesä on löytänyt jatkajan Helmi Vuorelma Oy:lle. Jatkossa Vuorelman kansallispukujen ja ryijyjen valmistuksesta vastaa helsinkiläinen Kari Kuronen perustettavan yhtiön lukuun.

Tilkkutyö on naisten laji: "Yhdistyksessä on 1600 naista ja yksi mies"

Valtakunnalliset tilkkupäivät kokosivat yli 350 tilkkuilijaa Raumalle. Tapahtuman yhtenä järjestäjänä toimivan Raumlaiset tilkungokkoja -ryhmän Raija Lehtorinteen mukaan tilkuntekeminen on edelleen naisvaltainen ala. Miehille olikin tilkkupäiville vapaa pääsy.

Wetterhoffilta kädentaidon valoa kansalle jo 130 vuotta – juhlavuoden suunnittelukilpailun voitti Taitos-valaisin

Wetterhoffin 130-vuotisjuhlavuoden suunnittelukilpailun voitto meni oivaltavalle Taitos-valaisimelle, jonka ovat suunnitelleet muotoilijat Jaakko Siltanen ja Matti Sandberg. Nokkela valaisin ottaa inspiraatiota monikäyttöisestä ryijystä, mutta tuo perinnekuvion nykypäivään modernilla tavalla.

Säynätsalon vihkiryijy valmistui – seurakunta kiittää ahkeria talkoolaisia

Lahjoitusrahoin hankituista tarpeista talkoovoimin tehty vihkiryijy otetaan käyttöön ensi sunnuntaina Säynätsalon kirkon juhlamessussa.

Ryijyt kiinnostavat kirpputoreilla – upeimmista käsitöistä saa pulittaa jopa 500 euroa

Suomalaisten seinävaatteiden eli ryijyjen ja raanujen tekemiseen kuluu aikaa, vaivaa ja materiaaleja. Uusien ryijyjen hinnat liikkuvat jopa kahdessa tuhannessa eurossa, mutta huomattavasti halvemmalla perinteisen käsityön voi löytää kirpputorilta.

Näkövamma ei estä taidenautintoa – katso kuinka kuvatulkki pukee kuvat sanoiksi

Näkövammaiset voivat nauttia kuvataiteesta tulkkauksen avulla. Kuvatulkkaaja kertoo yleisiä tietoja ja omia näkemyksiään teoksista. Ylivieskassa näkövammaisille kuvatulkattiin ryijynäyttely.

Graffitien asenne säilyy ryijyn pehmeydessäkin

Softcore -tekstiilitaidenäyttely on ennakkoluuloton yhdistelmä urbaania katutaidetta ja ryijyjä. Joensuulaisen taiteilijan Niina Mantsisen näyttely on nähtävillä Joensuun Taidekeskus Ahjossa.

Orkesterin takahuonearki on karua – KOMin esitys on silti silkkaa komediaa

Näyttelijä Juho Milonoff on KOM-teatterin kanssa tien päällä kuin muusikko ikään. Esityspaikkakunnilla tosin se orkesterin takahuone on pääosassa.

Säynätsalon seurakunta tekee joukolla vihkiryijyn

Viime aikoina on ilmassa ollut vahvoja merkkejä erityisestä käsityöbuumista. Säynätsalossa on alkanut vastikään ryijyhanke, joka toteutetaan yhteistyössä alueen seurakuntalaisten kanssa ja tavoitteena on saada kirkkoon erityinen vihkiryijy. 

Merita-säätiö myy vanhaa pankkitaidetta

Valtakunnallinen taidesäätiö Merita avaa yhdeksi päiväksi niin sanotun pop up -myymälän, jossa myytävät taideteokset ovat olleet aiemmin esillä Nordea-pankin konttoreiden asiakastiloissa ja työhuoneissa. Myynnissä on esimerkiksi usean lappilaistaiteilijan eli Otto Suutarin, Veli Koljosen, Aarne Hamaran ja Uuno Särkelän teoksia.

Mummon perintökirstusta löytyy aarteita

Vanhat käsityöt herättävät muistoja ja niitä säilytetään arvokkaana perintönä sukupolvelta toiselle. Kolmentoista marttayhdistyksen voimin koottu näyttely Orimattilassa on kunnianosoitus äitien ja mummojen kättentaidoille.

Älä säilö perintöryijyä vintille

Perintöryijyille ei tahdo löytyä enää tilaa ahtaista kaupunkikodeista. Tekstiilikonservaattorin mukaan ryijyä vaanivat vinteillä ja ullakoilla monet vaarat, mutta hoitoa se vaatii seinälle ripustettunakin.

Mikrobiologiassa ryijyn synty

Biotaide on nyt maailmalla in. Ja myös Suomessa, perustihan Aalto-yliopisto vasta oman biotaidelaboratorion. Mutta harva tietää, että biotaidetta tehtiin Suomessa jo seitsemänkymmentäluvulla.

Riikinkukko oli joulupöydän kunkku Juhanan hovissa

Hovielämän suurin kukoistuskausi Suomessa oli lyhyt, mutta sen vaikutukset näkyvät yhä arjessa. Historiamme hulppeimmalla jouluaterialla tosin pisteltiin poskeen – ihan kirjaimellisesti – nykyihmiselle erikoisia herkkuja.

Himmelin valmistuminen vaatii pitkää pinnaa

Himmelin tekeminen on taitolaji, joka vaatii tekijältään hyviä hermoja. Tekniikoita on monenlaisia, mutta Liisa Nevala luottaa perinteiseen imaisutekniikkaan.

Tekstiilitaiteilija Irma Kukkasjärven sinisen kukan maa

Taiteilija tie kohti muotoa ja tunnetta.

Evilä: Olen mystinen mies Suomesta

Tommi Evilä osoitti jälleen kilpailijan hermonsa ja venytti viimeisellä hypyllään pituushyppyfinaaliin tarvittavan tuloksen. Tulos 801 on tamperelaiselle enemmän kuin tuttu arvokisoista.

Ryijyillä voi taas näyttää vaurauttaan

Ryijyjä käytettiin peitteinä kartanoissa, linnoissa ja vauraammissa paikoissa. Kun silkkipeitot yleistyivät, ryijyt jäivät pois peitekäytöstä. Hienommista paikoista ryijy levisi kansan pariin, ensin peittona ja sitten koristetekstiilinä.

Harry Kivijärven kokoelma Serlachiuksen taidesäätiölle

Kokoelmaan kuuluu yhteensä 87 taideteosta, joista 23 on Harry Kivijärven omia teoksia ja loput hänen taidekeräilijänä hankkimiansa muiden taiteilijoiden teoksia.

Ilo on kankurin paikka

Kekseliäs tekijä kutoo maton kahvipusseista, videonauhoista tai mistä tahansa, mitä mieleen tulee. Matot, saalit ja seinävaatteet tarjoavat haastetta kokeneellekin käsityöläiselle. Vaikka kangaspuilla kutominen näyttää haastavalta, sitä ei tarvitse pelätä, vakuuttavat taiturit.

Klassikkoryijyt ihailtavana

Suomen Käsityön Ystävien ryijynäyttely on kuukauden ajan Lappeenrannassa. Näyttelyssä on suomalaisia klassikkoryijyjä, kuten Eva Brummerin vuonna 1950 suunnittelema Zebra-ryijy.

Merikeskus Vellamo sai oman ryijyn

Kotkassa sijaitsevan Merikeskus Vellamon nimikkoryijy sai innoituksensa rakennuksen modernista arkkitehtuurista.

Nurmo ikuistettiin ryijyyn

Kahden vuosikymmenen pohdinta, kuukausien suunnittelu ja koko alkuvuoden jatkunut ompelu synnyttivät ryijyn "Joki on Nurmon äiti". Lankoja solmittiin monesti kellon ympäri.

Hanko sai nimikkoryijyn

Suunnitelmia Hanko-ryijyksi haettiin kilpailulla. Kisan suurta suosiota kuvastaa, että määräaikaan mennessä oli jätetty 274 ehdotusta. Voittajaryijy on nimeltään Heijastuksia.

Ryijy selkään sadetakiksi

Keskiaikainen sade pysyi loitolla ryijytekniikan avulla. Sadeviitta tehtiin ryijyksi ja päällystettiin mehiläisvahalla. Vaatesuunnittelija Satu Hovi on tutkinut muinaishautoja ja löytää jatkuvasti uutta pohdittavaa. Sadevaatteiden historiaa ei ole aikaisemmin tutkittu.

Ryijyjä tehdään muodin mukaan

Ryijyt eivät korista ainoastaan mummolan pirttien seiniä, vaikka ovatkin enimmäkseen vanhemman väen suosiossa. Nuorimmat ryijyjen tekijät ovat jopa kymmenvuotiaita. Sisustustrendeihin ryijytaide vastaa erilaisilla väreillä, malleilla sekä materiaaleilla.

Yrityspomo hurahti ryijyihin

Hyvä eläkepäivien harrastus vie täyden keskittymisen, irrottaa arjesta ja palkitsee tekijänsä noin kahdensadan tunnin puurtamisen jälkeen. Juuri siksi UPM:n johtotehtävistä vuosi sitten eläkkeelle jäänyt Johan Karjaluoto valitsi ryijyjen teon.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle