Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Ruotsin rannikkovartioston aluksen epäilty alueloukkaus selvitetty, ei syytä epäillä rikosta

Epäilty aluevesiloukkaus tapahtui viime lauantaina noin kello 21 illalla.

Russian vessel suspected of violating Finnish territorial waters

The alleged incursion into Finnish waters by a large Russian sailboat lasted some 20 minutes, the defence ministry said Thursday.

Ruotsin radio: Sukellusvenejahdin kaikuääni olikin ruotsalaista alkuperää

Ruotsin radion Ekot-toimitus on saanut käsiinsä uusia tietoja syksyllä 2014 Ruotsin rannikolla käydystä sukellusvenejahdista. Tuolloin Ruotsin puolustusvoimat sanoi saaneensa todisteita vieraan vallan sukellusveneen alueloukkauksesta.

Mahdollisuus lähettää sotilaita ulkomaille laajenee – Ruotsin auttaminen sukellusvenejahdissa onnistuisi

Hallituksen esityksen mukaan puolustusvoimilla olisi edellytykset osallistua nykyistä laajemmin kansainvälisen avun antamiseen ja muuhun kansainväliseen toimintaan.

Iran on vapauttanut aluevesiä loukanneet yhdysvaltalaiset sotilaat

Iran otti tiistaina kiinni kymmenen yhdysvaltalaissotilasta Iranin aluevesillä. Yhdysvaltain laivaston partioveneet olivat matkalla Kuwaitin ja Bahrainin välillä.

DN: Ruotsalaisten enemmistöllä heikko usko maan puolustuskykyyn

Kahdella prosentilla ruotsalaisista on vahva luottamus, ja 14 prosentilla melko vahva luottamus puolustuskykyyn.

DN: Ruotsissa 42 alueloukkausta viidessä vuodessa – "Venäjän lennot tungettelevia"

Ruotsin hallitus päätti lokakuussa, että ilmatila- ja aluevesiloukkauksista kerrotaan aiempaa avoimemmin.

Komentaja: Mystisiä löytöjä maalta Ruotsin sukellusvene-etsintöjen yhteydessä

Ruotsin puolustusvoimat etsi sukellusvenettä Tukholman saaristossa 17.–24. lokakuuta 2014.

Ruotsalaisen rauhanjärjestön panos sukellusvenejahtiin: "Tänne päin, jos olette homoja"

Rauhanjärjestö on laskenut Tukholman saaristossa mereen laitteen, joka toivottaa morsettamalla ja neonvaloilla tervetulleeksi homoseksuaaliseen Ruotsiin. Järjestön mukaan tempaus on kannanotto sekä sukellusvenejahtiin että homojen oikeuksiin. Tempaus on saanut huomiota myös useissa venäläisissä tiedotusvälineissä.

Näkökulma: Sukellusvenejahtia vai lobbausta?

Mahdollinen sukellusvenehavainto on kirvoittanut toimittajat kirjoittamaan tukun uutisia niin kotimaisissa kuin ulkomaisissakin medioissa. Haluaako merivoimat vaikuttaa ihmisten mielipiteisiin puolustusmäärärahojen nostamisesta tiedottamalla asiasta avoimesti? Sitä pohtii näkökulmassaan Olli Aimola.

Merivoimat palasi arkeen – "Business as usual"

Merivoimat havaitsi mahdollisen vedenalaisen kohteen maanantaina puoliltapäivin ja uudelleen tiistaita vasten yöllä.

UPI:n Tiilikainen: Itämeren jännitteinen ilmapiiri alueloukkausepäilyn taustalla

Teija Tiilikainen ei usko, että esimerkiksi Suomen vaaleilla tai hallituksen muodostamisella olisi ollut vaikutusta mahdolliseen aluevesiloukkaukseen.

Suomen vedenalainen havainto sai julkisuutta myös Venäjällä

Monet venäläiset tiedotusvälineet tyytyvät kertomaan, mitä Yleisradio tai Suomen muut viestimet ovat asiasta kirjoittaneet, mutta laajemminkin asiasta on raportoitu.

Navy: Unable to confirm nature of underwater object

Navy chief of staff Admiral Juha Vauhkonen said that it’s not yet possible to say whether or not the underwater object detected in waters near Helsinki was a submarine. Speaking during a news conference Tuesday evening, Vauhkonen said that if the object does turn out to be a sub that violated Finnish territorial waters, the matter will be investigated by the Finnish Border Guard.

Merivoimien mahdollinen sukellusvenejahti ei vaikuta laivaliikenteeseen

Tallink Siljan ja Viking Linen mukaan laivaliikenne kulkee normaalisti.

Venäjä toivoo Ruotsilta selväpäisyyttä turvallisuustilanteen arviointiin

Venäjän ulkoministeriön mukaan viime syksyisellä sukellusvenejahdilla lietsottiin Venäjän vastaista hysteriaa.

Haglund puolustusyhteistyöstä Ruotsin kanssa: En usko, että Venäjä kokee sen haastavaksi

Puolustusministeri Carl Haglund uskoo, että Suomen lainsäädäntöä muutetaan keväällä tai kesällä siten, että jatkossa Suomi voisi osallistua sukellusvenejahtiin Ruotsissa.

Suomi ja Ruotsi suunnittelevat yhteisiä harjoituksia sukellusveneiden jahtaamiseksi

Suomella ei ole omia sukellusveneitä. Puolustusministeri Carl Haglund kuitenkin toteaa, että suomalaisten vahvuus on pinnalla tapahtuvassa toiminnassa.

DN: Salainen sukellusvenejahti Tukholman keskustan lähellä viime syksynä

Yksityishenkilö teki havainnon mahdollisesta sukellusveneestä vain muutaman kilometrin päässä Tukholman keskustasta. Ruotsin puolustusvoimat on ollut vaitonainen tapauksesta.

Löfven: Ruotsi vahvistaa puolustuskykyään

Pääministerin mukaan tieto aluevesiloukkauksesta on erittäin vakava ja Ruotsi vahvistaa kykyään paljastaa ne, jotka ovat laittomasti maan aluevesillä.

Ruotsi: Pienoissukellusvene loukkasi aluettamme – "Tätä on mahdoton hyväksyä"

Sitä mistä maasta alus tuli, ei ole saatu selville. Pääministeri Löfven vaatii Ruotsin rajojen kunnioittamista.

Ruotsin puolustusvoimat kertoo Tukholman etsintäoperaatiosta – Yle Uutiset näyttää suorana

Tukholman edustalla järjestettiin lokakuussa etsintäoperaatio mahdollisen vedenalaisen toiminnan vuoksi. Ruotsin puolustusvoimat kertoo etsinnöistä uutta tietoa keskipäivällä.

SvD: Ruotsilla varmoja tietoja aluevesiloukkauksesta

Ruotsin puolustusministeri ja puolustusvoimain komentaja järjestävät päivällä asiasta tiedotustilaisuuden, Svenska Dagbladet kertoo.

Puolustusministeri Haglund aiheutti kohun Ruotsissa

Puolustusministeri Carl Haglund (r.) käytti Svenska Ylen haastattelussa Ruotsin sukellusvenejahdista sanaa farssi. Kommentti nosti Suomen puolustusministerin ruotsalaismedian ykkösaiheeksi.

Haglund Ruotsin etsinnöistä: Me emme järjestäisi farssia

Puolustusministeri Carl Haglund kehottaa Ruotsin viranomaisia kertomaan avoimesti ne syyt, jotka saivat heidät aloittamaan sukellusvene-etsinnät. Jos Suomi joutuisi samaan tilanteeseen, tiedotus hoidettaisiin eri tavalla, jotta farssi vältettäisiin Hägglund totesi Svenska Ylen uutisille.

Ruotsalainen uutisointi sukellusvenejahdista on osallistava mediadraama

Professori Anu Koivunen Tukholman yliopiston mediatutkimuksen laitokselta näkee, että "sukellusvenejahti" on tuonut selkeästi esille Suomen ja Ruotsin välisiä eroja. Naapurimaassa uskalletaan kritisoida avoimesti maan puolustusvoimia ja rohjetaan nauraa itsellekin. Keskustelua aiheesta A-studio: Talkissa TV1:ssä klo 21.05.

31 vuotta sitten: Toimittaja pidätettiin vakoojana Ruotsin sukellusvenejahdissa

Vuonna 1983 ruotsalaiset etsivät sukellusvenettä Perämerellä. Tuolloin Pohjolan Sanomien kesätoimittajana toiminut Yle Perämeren nykyinen uutispäällikkö Pirkko Kukko-Liedes pidätettiin mahdollisena vakoojana kesken sukellusvenejahdin.

Sukellusvenejahdissa ainekset sekä komediaan että tragediaan

Mystiset käänteet Ruotsin rantavesissä herättävät myös hilpeyttä, mutta sukellusvenejahdin lopputulos uhkaa olla kaikkien kannalta huono, kirjoittaa Yle Uutisten kirjeenvaihtaja Jyrki Hara.

Kysy Itämeren turvallisuustilanteesta – mitä haluat tietää merivalvonnasta, me etsimme vastaukset

Miten Ruotsin puolustusvoimien sukellusvenejahti vaikuttaa Suomen Itämeren turvallisuuspolitiikkaan? Miten Suomessa pitäisi reagoida, jos vastaavaa toimintaa havaittaisiin aluevesillämme? Yle Uutisten toimitus etsii vastaukset viiteen yleisöä eniten askarruttavaan kysymykseen.

Tutkija: Sukellusvenejahti tuskin alkoi pelkkien näköhavaintojen perusteella

On loogista, ettei Ruotsin puolustusvoimat paljasta kaikkea mahdollisen sukellusveneen etsimisestä, arvioi Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Charly Salonius-Pasternak Ylen aamu-tv:ssä.

Finnish president sees rising non-civilian traffic in Baltic

President Sauli Niinistö said he planned to ask the visiting Swedish premier about possible sightings of foreign craft in the waters off Stockholm.

Ruotsin pääministeri etsinnöistä: Emme voi puhua sukellusvenejahdista

Ruotsin poliittinen johtaja ei halua arvioida, onko kyse venäläisestä aluksesta.

Tuomioja sukellusvenejahdista: Odotan tuloksia

Viron ulkoministerin Urmas Paetin mielestä sukellusvenejahti on osa isompaa kuvaa, jossa jännitys EU:n ja Venäjän välillä on kiristynyt. EU:n ulkoministerit kokoontuvat Luxemburgissa.

Komentaja: Tunkeutuminen Suomen aluevesille ei olisi mahdotonta – epäilyjä aniharvoin

Suomenlahden meripuolustusalueen komentaja Markus Aarnio ei muista, että Suomen aluevesiltä olisi todistettavasti jäänyt kiinni vieraan valtion sukellusvenettä. Sota-ajat ovat asia erikseen.

Sukellusvenejahti jatkuu Tukholman saaristossa täydellä voimalla

Ruotsin asevoimien etsinnät eivät ole toistaiseksi tuottaneet tulosta. Etsintöjä jatketaan joka tapauksessa vielä joitakin päiviä.

Ruotsalaiset naureskelevat sukellusvenejahdille Twitterissä

Ruotsin puolustusvoimat aloitti perjantaina Tukholman saaristossa operaation, josta se ei ole paljoa kertonut. Svenska Dagbladetin mukaan armeija etsisi vioittunutta sukellusvenettä. Armeija ei ole vahvistanut eikä kiistänyt tietoja. Twitterissä sukellusvenejahti on saanut ihmiset vitsailemaan ja muistelemaan kylmän sodan aikaa.

Liettua syyttää venäläislaivoja aluevesiloukkauksesta

Lithuanian Tribune -lehden mukaan venäläiset sotalaivat kehottivat perjantaina siviililaivoja muuttamaan ohjusharjoituksen takia reittiään Liettuan aluevesillä.

Ruotsi saattoi löytää jahtaamansa sukellusveneen

Ruotsi on ehkä löytänyt aluevesillään käyneen neuvostoliittolaisen sukellusveneen - tosin lähes 30 vuotta sen jälkeen kun Ruotsin rannikon sukellusvenejahti oli vilkkaimmillaan.

Japanilta virallinen vastalause Kiinalle

Japani on esittänyt Kiinalle virallisen vastalauseen aluevesiloukkauksesta. Japani sanoo havainneensa kaksi kiinalaista kalastusalusta maiden välisen kiistan kohteena olevan saariryhmän lähellä Itä-Kiinan merellä.

Iranissa pidätetyt suomalaiset vapautettu

Iranissa keskiviikkona iltapäivällä vapautettujen suomalaismiesten odotetaan torstaina palaavan Dubaihin. Iran päästi pidättämänsä miehet vapaaksi neuvottelujen jälkeen.

Iranissa pidätetyt suomalaiset vapautettu

Iranissa pidätetyt suomalaiset on vapautettu. Ulkoministeri Ilkka Kanerva vahvistaa, että Iranissa olevat suomalaismiehet on vapautettu keskiviikkona iltapäivällä.

Kolme suomalaista otettu kiinni Iranissa

Iranin viranomaiset ovat ottaneet talteen kuulusteluja varten kolme suomalaista liikemiestä. Heidät otettiin kiinni Abu Musan saarella lauantaina. Miehet ovat Nokia Siemens Networksin työntekijöitä.

Iran: Pidätetyt britit kunnossa

Iran sanoo kuulustelleensa pidättämiään brittisotilaita. Iranin mukaan sotilaat ja samaan aikaan pidätetyt merimiehet ovat hyvässä kunnossa.