Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Potilastietojärjestelmätyötä Vaasan sairaanhoitopiirissä

Pohjanmaan hyvinvointialueen asiakas- ja potilastietojärjestelmän kilpailutus käynnistyy uudelleen

Pohjanmaan hyvinvointialueen hallitus päätti esittää valtuustolle kilpailutuksen aloittamista. Alustava kustannusarvio on noin 30 miljoonaa euroa.

Stetoskooppi lääkärien pöydällä

Potilastietojärjestelmän päivitys hidastaa Päijät-Soten palveluja lauantai-iltapäivään asti

Operaatio alkaa myöhään perjantai-iltana. Yhteydenotot kiireettömissä asioissa kannattaa siirtää päivityksen jälkeiselle ajalle.

Sairaanhoitaja potilashuoneessa, Uusi lastensairaala, Helsinki, 8.7.2019.

Siun työterveys on tehnyt tutkintapyynnön mahdollisesta tietosuojarikkeestä – entisen työntekijän epäillään katsoneen luvatta potilastietoja

Siun työterveyden mukaan työntekijä oli luvattomasti katsonut usean henkilön potilastietoja. Asianomaisia on tiedotettu kirjeitse. Tapauksesta ei kerrota tarkempia tietoja tutkinnan ollessa kesken.

Vasa centralsjukhus i vinterskrud.

Eri järjestelmien käyttö aiheuttaa odotettua enemmän haasteita Pohjanmaan hyvinvointialueella – potilastietojärjestelmän kilpailutusta valmistellaan nyt toistamiseen

Edellisen kilpailutuksen keskeytymisen jälkeen potilastietojärjestelmän hankinnasta vastaavat ovat keskittyneet tarpeiden kartoittamiseen. Nyt ammattilaisia osallistetaan enemmän hankintaprosessiin.

Koronanäytteenottoa Mehiläisen drive-in-pisteessä Tampereella 22.7.2021.

Pietarsaaressa päivitetään lauantaina potilastietojärjestelmää

Potilastietojärjestelmän päivitys vaikuttaa palveluihin, muun muassa koronatestaukseen Pietarsaaren alueella viikonloppuna. Käyttökatko saattaa vaikuttaa myös muihin palveluihin aiheuttamalla viivettä ja jonoja.

Koronapotilas kädet ristissä erityshuoneessa, suojavarusteisiin pukeutunut hoitaja vieressä.

HUS ei pysty enää julkaisemaan tietoja koronapotilaiden rokotuksista, tiedot puuttuvat neljännekseltä potilaista – HUS kiistää epäilyt tietojen salaamisesta

Potilastietojärjestelmä Apotin uusi ominaisuus on aiheuttanut sen, että sinne syötetyistä tiedoista ei selviä, milloin potilas on rokotettu ja onko hän sairaalahoidossa koronan vai jonkun muun syyn takia.

Juha Kinnunen puhuu ja elehtii käsillään.

Keski-Suomen sairaanhoitopiirin johtaja Juha Kinnunen erosi tehtävästään, puihin menneen Asterin yt:t päättyivät

Juha Kinnunen irtisanoutui odotetusti Keski-Suomen sairaanhoitopiirin johtajan tehtävästä keskiviikkona. Hän oli menettänyt hallituksen ja valtuuston luottamuksen.

Potkupyöriä rivissä.

Hyvinvointialueilla virisi toive valtion lisärahoituksesta tietojärjestelmiin – nyt rahapulaa joudutaan paikkaamaan purkkavirityksillä

Kanta-Hämeen hyvinvointialueen muutosjohtaja Jukka Lindberg kertoo, että valtiovarainministeriö on kysellyt alueilta puuttuvan rahoituksen määrää. Nykyinen rahoitus ei riitä tietojärjestelmien sujuvaan yhteensovittamiseen alueen sisällä.

Uutsivahti-sovelluksen Läheltä-toiminnon esittelykuva

Länsi-Pohjaan uusi potilastietojärjestelmä

Muutos voi hidastaa lääkäreiden ja hoitajien vastaaottopalvelua parin viikon ajan.

Omakanta verkkopalvelun etusivu.

Kaikkien Rovaniemellä rokotettujen tiedot eivät näy Omakannassa – virheellisiä todistuksia aletaan korjata pian

Rovaniemen kaupunki tiedottaa, että syy siihen, miksi kaikkien rokotustiedot eivät näy oikein Omakannassa, on nyt selvillä. Virheelliset rokotustiedot korjataan 17. joulukuuta alkaen.

Sairaala Nova ulkoa lumisateessa.

Konsulttiyhtiön selvitys potilastietojärjestelmä Asterin hankinnasta: riskienhallinta puutteellista, kokonaiskuvan hallinnassa ja taloudessa epäselvyyksiä

Konsulttiyhtiö Ernst & Young Oy:n selvityksen mukaan Keski-Suomen sairaanhoitopiirin hallitus ei ollut asettanut Aster-hankkeelle suuntaviivoja tai keskeisiä toimintalinjoja. Aster-hanke olisi tullut erottaa omaksi projektikseen Nova-hankkeesta, kertoo selvitys.

Sairaanhoitaja antoi nuorelle naiselle Pfizerin koronavirusrokotteen.

Koronatestaus tauolle päiväksi Keski-Pohjanmaalla, myös rokotustoiminta seisahtuu lauantaiksi

Syynä on potilastietojärjestelmän päivitys Keski-Pohjanmaan sairaanhoitopiirissä.

Uutisvahdin läheltä-listan markkinointikuva, jossa kartta

Eksoten puhelinliikennettä vaivanneet häiriöt on saatu korjattua

Eksoten puhelinyhteydet toimivat eilen rajoitetusti eikä potilastietoihin ollut pääsyä. Häiriöt hidastivat Eksoten puhelinpalveluita.

Lääkäri ja tietokone Pohjois-Karjalan keskussairaalassa.

Siun sote on aloittamassa uuden tietojärjestelmän etsinnän

Kiistellyn Aster -hankkeen kariuduttua, joutuu Siun sote etsimään uusia ratkaisuja tulevaisuuden asiakas- ja potilastietojärjestelmäksi. Asiassa edetään keskustellen.

Helikopterin laskeutumispaikka Sairaala Novan katolla.

Keski-Suomen Aster-päätösten ulkopuolinen selvittäjä on selvillä – sairaanhoitopiirin johtaja Juha Kinnusen asema arvioidaan keväällä

Keski-Suomessa lokakuun puolivälissä kariutuneesta potilastietojärjestelmähankinnasta tehdään ulkopuolinen selvitys.

Marina Kinnunen, en vit kvinna med blont hår, står utanför Vasa centralsjukhus.

Vaasan sairaanhoitopiirissä aloitetaan heti uuden potilastietojärjestelmän etsintä – Marina Kinnunen: "Meidän on nyt keskusteltava siitä, mitä haluamme"

Eilisessä sairaanhoitopiirin kokouksessa hallitus päätti lopettaa alueellisen Aster Botnia -hankkeen ja sulkea projektitoimiston. Nyt työ aloitetaan uudestaan.

Nuori nainen selaa kännykältä Instagramia

Nuoria oli tarkoitus patistella koronarokotukseen – Siun sote ei saanut muistutusviestejä lähetettyä

Tekstiviestien oli määrä lähteä kaikille 20–24-vuotiaille, mutta teknisten ongelmien takia viestejä ei saatu lähetettyä.

pappershög

Keski-Suomen Aster-päätökset syynää ehkä kansainvälinen konsulttifirma – selvityksen tekijästä ja yksityiskohdista päätetään pian

Ulkopuolinen selvitys koskee vain Keski-Suomen sairaanhoitopiirin Aster-päätäntää, ei koko neljän sairaanhoitopiirin yhteishanketta.

Nainen seisoo Vaasan keskussairaalan nimikyltin edessä, vaaleat hiukset hulmuavat

Keski-Suomen kielteinen päätös kaatoi kohutun Aster-hankkeen – Marina Kinnunen: En näe, että tässä tilanteessa olisi voittajia

Paljon vastustusta herättänyt ja kalliiksi arvosteltu Aster-potilastietojärjestelmä on kaatunut lopullisesti. Keski-Suomen sairaanhoitopiirin valtuusto päätti perjantaina asiasta. Päätöksen myötä Aster kuopataan myös Vaasan sairaanhoitopiirissä.

Sairaanhoitaja potilashuoneessa, Uusi lastensairaala, Helsinki, 8.7.2019.

Satojen miljoonien Aster-hankinta kaatui – Keski-Suomen sairaanhoitopiirin valtuusto hautasi potilastietojärjestelmän

Uutta asiakas- ja potilastietojärjestelmää ovat olleet hankkimassa yhdessä Pohjois-Karjalan Siun sote, Keski-Suomen ja Vaasan sairaanhoitopiirit sekä Etelä-Savon sote-kuntayhtymä Essote. Hankinta olisi edellyttänyt yksimielisyyttä, joten Keski-Suomen kielteinen päätös kaataa Asterin oston kaikilta osapuolilta.

Tietokoneita ja datakaapeleita serverisalissa.

Päijät-Sotea vaivannut tietoliikennekatkos on saatu korjattua – katkoksen syy ei ole vieläkään selvillä

Päijät-Soten tietojärjestelmät toimivat taas normaalisti. Jo keskiviikkona alkanut häiriö oli kestoltaan ja laajudeltaan poikkeuksellinen.

Keski-Suomen sairaanhoitopiirin johtaja Juha Kinnunen istuu työhuoneessaan ja katselee käsiinsä hieman hymyillen.

Mikä epäonnistui satojen miljoonien potilastietojärjestelmän hankinnassa? Aiotko erota? Kysyimme Keski-Suomen sairaanhoitopiirin johtajalta kuusi tiukkaa kysymystä

Keski-Suomen sairaanhoitopiirin valtuuston on määrä päättää tänään vuosia valmistellun asiakas- ja potilastietojärjestelmän hankinnasta. Jos valtuuston päätös on kielteinen, neljän alueen yhteinen hanke nykymuodossaan kaatuu.

Sairaanhoitaja potilashuoneessa, Uusi lastensairaala, Helsinki, 8.7.2019.

Vaasan sairaanhoitopiirin omistajakunnissa harmitellaan uuden potilastietojärjestelmän hankintaprosessin kaatumista

Esimerkiksi Vaasan ja Pietarsaaren kaupunginjohtajat pitävät tapausta valitettavana. Vaasan kaupunginjohtaja Tomas Häyryn mukaan asiasta olisi pitänyt keskustella aikaisemmin.

Keski-Suomen keskussairaalan päivystys.

Keski-Suomen kuntien ja sairaanhoitopiirin välit tulehtuivat Aster-jupakassa – sairaanhoitopiirin hallitus ei toivo johtaja Juha Kinnusen eroa

Keskisuomalaisten kuntien johtajat sekä hallitusten ja valtuustojen puheenjohtaja ovat vaatineet sairaanhoitopiiriä aloittamaan toimenpiteet, joilla omistajakuntien luottamus sairaanhoitopiirin palautetaan. Sairaanhoitopiirin johto ei nauti kuntien luottamusta.

Mies istuu tietokoneella

Aster-hanke vaarassa kaatua – Essoten hallituksen puheenjohtaja pettyneenä: "Ihmettelen hyvin suuresti"

Uuden potilastietojärjestelmän hankinta on aiheuttanut paljon vastustusta. Essoten kuntayhtymähallituksen puheenjohtaja Arto Seppälä on pettynyt hankinnassa törmättyihin ongelmiin,

Siun Soten toimitusjohtaja Ilkka Pirskanen.

Siun soten uusi yhtymähallitus jätti kiistellystä Aster-hankinnasta tehdyt muistutukset pöydälle

Siun soten päätös pysyä mukana neljän sairaanhoitopiirin sosiaali- ja terveyspalveluiden uuden potilastietojärjestelmän hankinnassa näyttää päättyvän Keski-Suomen sairaanhoitopiirin vetäytymiseen. Asian käsittely Siun sotessa ei ole vielä päättynyt.

Vaasan sairaanhoitopiirin johtaja Marina Kinnunen ja muutosjohtaja Göran Honga seisovat kameran edessä.

Vaasan sairaanhoitopiirissä vedetään henkeä, ja sitten keskustelut uuden potilastietojärjestelmän hankkimisesta käynnistettäneen uudestaan – sairaanhoitopiirin johtaja Kinnunen: "Väestön ei tarvitse olla huolissaan"

Vaasan sairaanhoitopiirissä varaudutaan jo ainakin henkisesti käynnistämään uuden potilastietojärjestelmän hankkimisprosessi alusta. Neljän sairaanhoitopiirin yhteinen hanke on kaatumassa, kun Keski-Suomi painoi omalta osaltaan hankkeessa jarrun pohjaan keskiviikkona.

Lääkäri ja potilas

"Kunnat valitsivat pysähtyneisyyden", sanoo pettynyt sairaanhoitopiirin johtaja – satojen miljoonien potilastietojärjestelmän hankinta näyttää kaatuvan

Keski-Suomen sairaanhoitopiirin hallitus on päättänyt, ettei sairaanhoitopiirillä ole edellytyksiä siirtyä Aster-hankinnan seuraavaan vaiheeseen. Neljä aluetta ovat olleet yhdessä hankkimassa uutta asiakas- ja potilastietojärjestelmää sosiaali- ja terveyspalveluihin.

Lääkäri ja potilas

Uuden potilastietojärjestelmän hankinnan valmistelu on maksanut kuntayhtymä Essotelle reilut 3 miljoonaa euroa – hanketta vastustetaan laajasti Keski-Suomessa

Kuntayhtymä Essote ja Siun Sote ovat jo hyväksyneet hankinnan ja Vaasa on siirtänyt päätöksentekoaan marraskuulle. Jos hanke kaatuu Keski-Suomessa, neljän sairaanhoitopiirin yhteistä potliastietojärjestelmähanketta ei toteuteta myöskään muuallakaan.

Sairaala Novan uudisrakennus Jyväskylässä.

Keski-Suomen kunnat vaativat: "Potilastietojärjestelmä Asterin hankinta on keskeytettävä välittömästi"

Lisäksi kuntien mukaan sairaanhoitopiirin johto ei tällä hetkellä nauti kuntien luottamusta. Sen vuoksi kunnat vaativat, että sairaanhoitopiirin on käynnistettävä toimenpiteet luottamuksen palauttamiseksi.

Presentation i auditorium.

Aster-potilastietojärjestelmän kohtalosta keskustellaan tänään Keski-Suomessa, kotimainen vaihtoehto kävi esittäytymässä Vaasan sairaanhoitopiirin edustajille maanantaina

Liian kalliiksi osoittautuva Aster asiakas- ja potilastietojärjestelmä on kohdannut vastustusta Keski-Suomessa. Alueen sairaanhoitopiiri käsittelee järjestelmän kohtaloa tänään. Eilen suomalainen Esko Systems on esitellyt omaa, halvempaa vaihtoehtoa Mustasaaressa.

I förgrunden en staty som ligger nerböjd. I bakgrunden en sjukhusbyggnad.

Sairaanhoitopiirien yhteisen asiakas- ja potilastietojärjestelmän hankinta koki kovan kolauksen – Keski-Suomen kunnat vastustavat hankintaa

Aster asiakas- ja potilastietojärjestelmän kustannusarvio on tuplaantunut alkuperäisestä ja on nyt lähes 130 miljoonaa euroa. Keski-Suomen sairaanhoitopiirin on määrä ottaa kantaa hankinnan etenemisestä lokakuussa. Keski-Suomen kunnista lähes kaikki äänestivät hankintaa vastaan.

Lääkäri ja potilas

Vaasan sairaanhoitopiiri lykkää päätöksentekoa kohutusta Aster-potilastietojärjestelmästä

Siirtymistä Aster-projektin toimitusvaiheeseen oli tarkoitus käsitellä ylimääräisessä kuntayhtymän valtuuston kokouksessa 4. lokakuuta. Nyt päätöksentekoa päätettiin kuitenkin siirtää.

Takseja Keski-Suomen keskussairaalan eli Sairaala Novan edessä

Sairaanhoitopiirin johtaja ehdottaa hallitukselle kalliin potilastietojärjestelmän ostamista, vaikka kunnista näytetään punaista valoa Asterille

Johtaja Juha Kinnunen esittää sairaanhoitopiirin hallitukselle potilastietojärjestelmä Asterin hyväksymistä. Useat keskisuomalaiset kunnat ovat päättäneet, etteivät hyväksy Asterin hankintaa. Esimerkiksi Jyväskylässä kaupunginvaltuusto päättää asiasta maanantaina.

En sjukhusbyggnad. Mörka moln på himlen.

Onko parjatulle Aster-potilastietojärjestelmälle vaihtoehtoja? Kaksi kotimaista yritystä uskoo pystyvänsä samaan edullisemmin: "Toteutettavissa huomattavasti halvemmalla"

Suomessa on ainakin kaksi toimijaa, jotka ilmoittavat pystyvänsä toimittamaan vastaavanlaisen asiakas- ja potilastietojärjestelmän kuin mitä Vaasan sairaanhoitopiiri ja kolme muuta sote-aluetta on nyt aikeissa hankkia.

Sairaala Novan päivystyksen sisäänkäynti ovet. Oven suussa teksti Päivystys.

Ensin pomppasivat sairaala Novan kustannukset, nyt sama toistuu Asteri-hankkeessa – kuntien luottamus sairaanhoitopiiriin horjuu Keski-Suomessa

Yle kysyi kunnanhallitusten puheenjohtajilta, nauttiiko sairaanhoitopiirin johto luottamusta. 11 kuntaa vastasi, että luottamus on heikentynyt potilastietojärjestelmä Asterin kustannusten merkittävän nousun vuoksi.

Lääkäri ja potilas

Aster-potilastietojärjestelmä saa tukea sosiaali- ja terveysministeriöltä

Aster-potilastietojärjestelmä on neljän alueen yhteinen hanke. Osa alueista on sen jo hyväksynyt, mutta hankintaan tarvitaan kaikkien alueiden myönteinen kanta.

Gastrokirurgi Ville Väyrynen endoskopiayksikössä.

Neljä aluetta on hankkimassa satojenmiljoonien eurojen potilastietojärjestelmää, jota ei ole testattu – kirurgi ihmettelee, mitä ollaan ostamassa

Aster-potilastietojärjestelmä on neljän alueen yhteinen hanke. Osa alueista on sen jo hyväksynyt, mutta hankintaan tarvitaan kaikkien alueiden myönteinen kanta. Keski-Suomessa hanke on vastatuulessa, erityisesti kohonneiden kustannusten vuoksi.

Lääkäri Lauri Pautola tietokoneen äärellä.

Siun soten lääkärit tekevät Aster-päätöksestä oikaisuvaatimuksen – "Prosessi on ollut demokratiaa halveksuva"

Oikaisuvaatimus tulee käsiteltäväksi Siun soten juuri valitulle yhtymähallitukselle. Suuri osa Siun soten lääkäreistän on vastustanut Aster-hankintaa alusta saakka. Nyt hanke on vaarassa kaatua kokonaan.

Potilastietojärjestelmätyötä Vaasan sairaanhoitopiirissä

Vaasan sairaanhoitopiirin uusi valtuusto perehtyi kiistanalaiseen potilastietojärjestelmään – jättihankinta hyväksytään tai hylätään lokakuun alussa

44 Vaasan sairaanhoitopiirin lääkäriä vastustaa Aster-järjestelmän hankintaa. Neljästä kilpailutuksesta mukana olevasta sairaanhoitopiiristä kaksi on jo hankinnan hyväksynyt. Hankkeen etenemiseen tarvitaan kaikkien hyväksyntä.

Jyväskylän kaupungintalon tiilinen julkisivu aurinkoista taivasta vasten.

Valtava potilastietojärjestelmähankinta entistä enemmän vastatuulessa – Jyväskylän kaupunginhallitus otti kielteisen kannan ja lääkäreiltä vetoomus keskeyttää hanke

Jyväskylän kaupunginhallitus perustelee päätöstään Aster -järjestelmän kustannusten nousulla sekä sillä, että nyt suunnitteilla olevan hankinnan myötä ei olisi oikein sitoa tulevan hyvinvointialueen toimintaa ja taloutta jo ennen niiden perustamista.

Viisi yleisön suosikkijuttua sunnuntaiaamuusi: mitä kahdesti rokotettu voi tehdä ja kokeilimme väärennetyn puheäänen voimaa

Luitko jo nämä? Kokosimme sinulle lukijoitamme eniten kiinnostaneita juttuja, jotka saatoit arjen kiireessä ohittaa.

Ilkka Pirskanen puhuu tiedotustilaisuudessa.

Siun sote on jo varautunut Aster-hankinnan kaatumiseen – "Vaihtoehtoja on puntaroitu jo vuosia"

Mikäli Keski-Suomen sairaanhoitopiiri päätyy torppaamaan Aster-hankkeen, se keskeytyy myös Pohjois-Karjalassa. Ilkka Pirskanen ei halua ottaa kantaa Keski-Suomen päätökseen, mutta toteaa, että Siun sotessa tilanteeseen on useita vaihtoehtoisia toimintamalleja.

Sairaala Novan päivystyksen sisäänkäynti ja näkymä sisätiloihin.

Satojen miljoonien eurojen potilastietojärjestelmän hankinta uhkaa kaatua kalkkiviivoilla – Jyväskylän kaupunginjohtaja esittää kaupan keskeyttämistä

Potilas- ja asiakastietojen tallennukseen ja käsittelyyn kaavailtu Aster on neljän sairaanhoitopiirin yhteishanke. Sen kustannukset ovat useamman kunnan mielestä karanneet käsistä.

Lääkäri Lauri Pautola tähystyshuoneessa laitteiden äärellä.

Uudet potilastietojärjestelmät maksavat satoja miljoonia, mutta niiden käytettävyys on surkea – lääkärin aika tuhraantuu klikkailuun

Sosiaali- ja terveydenhuollon tietojärjestelmähankinnoissa on viime vuosina korostettu dataa. Suosiossa ovat uuden sukupolven tietojärjestelmät, jotka tuottavat paljon tietoa ja auttavat kohdentamaan palveluja. Käytettävyys on jäänyt hankinnoissa jalkoihin.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle