Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Grafiikka näyttää Suomen valtionvelan määrän kasvun 2010-2021.

Suomi varautui pahimpaan ja otti suuret velat vuonna 2020: Pelot eivät toteutuneet ja nyt velkaa otetaan 8 miljardia aiottua vähemmän

Koronan pelättiin vievän Suomen talouden syvälle kriisiin. Varmuuden vuoksi viime vuonna otettu velka pitää käyttää ja siksi uutta velkaa ei tarvita.

Wojciech Maliszewski

"Suomi on suoriutunut taloudessa esimerkillisesti pandemia-ajasta", IMF:n asiantuntija kiittää – Menokehyksiin olisi hyvä palata tulevina vuosina

Suomen julkisen talouden alijäämä jää Kansainvälisen valuuttarahaton IMF:n mukaan keskipitkällä aikavälillä suuremmaksi kuin ennen pandemiaa. Velka on riski pitkällä aikavälillä.

Kainuun uuden keskussairaalan pääsisäänkäynti kuvattuna keväällä.

Kainuun soten tulos sukeltaa entisestään: säästöjä löytyisi lyhyelläkin tähtäimellä

Säästötoiminta voisivat olla esimerkiksi leikkaustoiminnan keskittäminen virka-aikaan sekä hoitojaksojen lyhentäminen osastohoidossa. Perusterveydenhuollosta ja ikäihmisten palveluista säästöt vaatisivat karsimista.

Kahdenkymmenen sentin kolikoita pinossa.

Vaasan kaupunginhallitus jätti talousarvion pöydälle

Vaasan kaupunginhallitus palautti talousarvion valmisteluun. Kyse on kuitenkin lähinnä pienistä tarkistuksista ja varmistuksista, sanoo kaupungin talous- ja strategiajohtaja Miina Äkkinen.

Seinäjoen Y-talon sisäänkäynti

Seinäjoen kaupunki harkitsee Y-talon myyntiä – kuluvan vuoden tilinpäätös jäämässä alijäämäiseksi

Seinäjoen kaupungin talous on ennusteen mukaan jäämässä kuluvana vuonna noin 200 000 euroa alijäämäiseksi. Kaupungin torstaina julkaisemassa tuoressa talousarvioehdotuksessa pyritään 4,6 miljooaa plussalle ensi vuoden loppuun mennessä.

Pukkilan kunnanjohtaja Juha Rehula Hyvinvointikeskus Onnin punttisalilla.

Hulppeat koronatukimiljoonat eivät lämmitä enää ensi vuonna – jopa 60 kuntaa voi nostaa kuntaveroaan

Valtio on tukenut kuntia ja kuntayhtymiä koronaepidemian vuoksi miljardeilla euroilla vuosina 2020–2021. Nyt tukihanoja pienennetään selvästi. Lukuisat kunnat harkitsevatkin kuntaveron nostoa ensi vuodelle.

Asiakkaita ruokakaupan kassoilla.

Kuluttajien luottamus talouteen nousi liki ennätyslukemiin

Kuluttajien luottamus talouteen nousi elokuusta syyskuuhun tuntuvasti, kertoo Tilastokeskus. Luottamus on ollut vahvempaa vain joulukuussa 2017. Elinkeinoelämän luottamus talouteen sen sijaan heikkeni hivenen.

Oulun kaupungintalo kesällä

Verotulojen kasvu kirittää Oulun kaupungin taloutta, jonka tarkka suunta selviää vasta tämän vuoden koronakulujen ja -tukien jälkeen

Oulun talousluvut näyttävät ennakoitua paremmilta, mutta edelleen yli 40 miljoonaa euroa alijäämäiseltä. Verorahoitus on kääntynyt kuitenkin selvään kasvuun, ja elokuussa oltiin jo yli 60 miljoonaa euroa korkeammalla tasolla kuin vuosi sitten.

Kokki Henri Alèn ja kylmäkkö Saska Ruutiainen työskentelivät ravintola Pastiksen keittiössä.

Tiistai 14.9.2021 (radio)

Hallitus lieventää ravintoloiden rajoituksia. Suomen talous kasvaa nopeasti. Yli 50 asteen lämpötilat yleistyvät maapallolla.

Siivooja moppaa lattiaa käytävällä.

Työllisiä on enemmän kuin koskaan ja talous kasvaa kohisten – Professori: Hallituksen nyt päättämät toimet voivat jopa heikentää työllisyyttä

Hallituksen budjettiesitys saa kritiikkiä oppositiolta ja talousasiantuntijalta. Velkaa otetaan reippaasti lisää ja vaikeampina pidettyjä työllisyystoimia lykättiin ensi vuodelle. Osa nyt päätetyistä työllisyystoimista voi jopa heikentää työllisyyttä pitkällä aikavälillä, arvioi talousasiantuntija.

Työntekijä rakennustyömaalla

Ekonomistit erimielisiä budjetista: "Tuntuu, ettei mitään vaikeita päätöksiä ole taaskaan tehty"

Budjetti on talouskasvuun nähden liian elvyttävä ja vaikutukset työllisyyteen vähäisiä, sanoo Elinkeinoelämän valtuuskunnan ekonomisti Sanna Kurronen. Hänen mukaansa nyt olisi pitänyt kasvattaa työn tarjontaa ja vahvistaa julkista taloutta. Palkansaajien tutkimuslaitoksen johtaja Mika Maliranta kiittelee kuitenkin nopeavaikutteisia työllisyystoimia.

Onko työllisyystoimilla kiire? Liitot erimielisiä

Budjettiriihi ja työllisyystoimet saivat SAK:n ja EK:n ekonomistit tukkanuottasille – "Ehkä siinä työpaikassa on jotain vikaa"

SAK:n pääekonomisti Ilkka Kaukoranta ja EK:n johtava ekonomisti Sami Pakarinen ovat erimielisiä hallituksen työllisyystoimien kiireellisyydestä. Kaukorannan mukaan ne ovat hyvässä vaiheessa, Pakarisen mukaan tavoite on kaukana.

Julkistalouden professori: Kuumana käyvä talous ja iso alijäämä sopivat huonosti yhteen

Budjettiriihestä tuskin irtoaa isoja työllisyystoimia, arvioivat asiantuntijat Ylen aamussa – valtion menojen kasvu herättää huolta

Ylen aamussa vierailleet asiantuntijat arvioivat, että julkisten menojen kasvattamisesta tulisi luopua nyt, kun talous on kääntynyt kasvuun.

Tornion terveystyöntekijät ottavat koronatestiä rajan ylittäjältä.

Korona syönyt pahoin Forssan seudun hyvinvointikuntayhtymän taloutta

Hyvinvointiyhtymän menot ovat kasvaneet esimerkiksi rokotuksista ja koronatesteistä. Taloutta ovat heiluttaneet myös henkilöstömenojen kasvu ja henkilöstön sairastuvuus. Myös kesällä voimaan tulleella asiakasmaksulain muutoksella tulee olemaan vaikutuksia talouteen.

Kiinassa talous kasvaa, mutta ei enää niin kohisten kuin alkuvuonna. Kuvassa rakennustyömies Shanghaissa huhtikuussa.

Kiinan talouskasvu hidastui alkuvuoden ennätyslukemien jälkeen – "Elpyminen on ollut epätasaista"

Hidastumisen taustalla ovat raakamateriaalien nousseet hinnat sekä kuluttajien vastahakoisuus tuhlailuun. Lasku on huomattava edelliseen kolmen kuukauden ajanjaksoon nähden.

Elina Pylkkänen

Eläkkeeltä töihin palaaville pohditaan uutta veroetua – TEM:n alivaltiosihteeri: "Ruotsin malli voisi toimia Suomessakin"

Hallitus pohtii uusia keinoja työllisyyden parantamiseksi ja julkisen talouden vahvistamiseksi. Työ- ja elinkeinoministeriön alivaltiosihteeri Elina Pylkkänen kertoo, että esillä on ollut muun muassa uusi veroetu vanhuuseläkeiän ylittäneille työntekijöille.

Carita Vuorenpää ja Lotta Lantto leikkausalihoitajat Jorvin sairaalan Anestesia- ja leikkausosasto K:n leikkaussalissa.

Katso, kuinka velkainen sinun kuntasi on nyt ja sote-uudistuksen jälkeen – uudistus puolittaa kuntien tulot ja menot, mutta velat jäävät

Sote-uudistus puolittaa kuntien menot ja myös tulot, kun kuntaveroprosenttia lasketaan reippaasti. Kuntien velat jäävät niiden itsensä hartioille uudistuksen jälkeenkin. Katso jutun pohjalta oman kuntasi ja minkä tahansa kunnan velkaisuustilanne sote-uudistuksen jälkeen.

Annika Saarikko ja kuvassa selin Anna-Maja Henriksson.

Marinin hallitus saa sapiskaa menokehysten rapauttamisesta – Valtiontalouden tarkastusvirasto pelkää käytännön yleistyvän

Valtiontalouden tarkastusvirasto (VTV) on julkaissut arvionsa Suomen finanssipolitiikasta. VTV:n mukaan hallituksen puoliväliriihen päätökset poiketa menokehyksistä vuosina 2022 ja 2023 vaarantavat Suomen maineen luotettavana ja päätöksentekokykyisenä toimijana.

Kuvassa on Suomen Pankin rakennus Helsingissä. Rakennuksen edessä on J. V. Snellmanin patsas.

Suomen Pankki ennustaa, että talous ampaisee vauhtiin, mutta puhti loppuu vanhojen vaivojen takia nopeasti

Suomen talous kääntyy reippaaseen kasvuun, kun koronapandemia alkaa helpottaa ennustaa Suomen Pankki. Kasvu jatkuu ripeänä vielä ensi vuoden, mutta sitten hidastuu. Suomen talouden näkymiä nakertavat heikko työn tuottavuuden kehitys, pohjoismaisittain alhainen työllisyysaste ja väestön ikääntyminen.

Ihmisiä kauppakeskuksessa.

Unions: Employment measures are budget cuts

Low-income and unemployed people are likely to be hit hardest by employment reforms, the unions argue.

Faktat tarkistettu -kuva.

Tarkistimme Pohjois-Pohjanmaalla esitettyjä kuntavaaliväitteitä: tosi, epätosi vai jotain muuta, testaa itse!

Vaalikampanjointi on tällä kertaa poikennut normaalista, mutta ehdokkaat ovat esittäneet kantoja ja kommentteja vanhaan tapaan. Tarkistimme väitteitä muun muassa työmatkaliikenteen verotuksesta, kuntien tuloista ja luottamusmiehen asemasta.

Rakennustyöläinen kävelee kadulla.

Selvitys: Työllisyystoimet 60000 työpaikan löytämiseksi ovat todellisuudessa leikkauksia – osuvat pahiten pienituloisiin

SAK:n, STTK:n ja Sosten selvityksen mukaan rakenteellisina uudistuksina markkinoidut työllisyystoimet ovat pääosin leikkauksia, jotka toisivat yli miljardin euron säästöt. Elinkeinoelämän keskusliiton mukaan hallitus on valinnut toisia kalliita keinoja.

Liput liehuvat komission rakennuksen edustalla.

EU-komissio: Koko ensi vuosi olkoon elvytystä, riittää jos tiukka budjettikuri palaa vasta vuonna 2023

Lähes kaikki EU-maat rikkovat tällä hetkellä EU:n taloussääntöjä. Komission mukaan ensisijaista on kuitenkin saada EU-talous kunnolliselle kasvu-uralle.

Tampereen kaupunginvaltuuston puheenjohtajan nuija.

Raahen säästötoimien suunnasta päätetään kaupunginhallituksen kokouksessa maanantaina

Raahen talouden tasapainottamista selvittänyt laaja poliitiinen työryhmä ei ole toimista yksimielinen. Kaupunginhallitus päättää, miten asia nyt etenee. Esillä on ollut muun muassa joidenkin koulujen ja palveluverkon karsiminen sekä veronkorotukset.

Kesämökki Juvan Hepolahdessa.

Päijät-Häme hyötyisi mökkiasukkaiden kaksoiskuntalaisuudesta – verotulot nousisivat useilla miljoonilla euroilla

Kaksoiskuntalaiset maksaisivat osan veroistaan kunnalle, jossa viettävät aikaa esimerkiksi kesämökillä.

Uudenmaan maakuntaraja.

Hyvinvointiyhtymälle ennakoidaan synkkää vuotta – kulut kasvavat ja tulot vähenevät

Ensi vuodeksi povataan noin 30 miljoonan euron menolisäyksiä. Laskelmiin ei ole vielä huomioitu koronan aiheuttamia lisäkustannuksia.

paljon ihmisiä aleksilla

Business think tank slams government spending plans

The Research Institute of the Finnish Economy said excessive expenditure during a boom is detrimental to the economy.

paljon ihmisiä aleksilla

Etla arvostelee hallituksen päätöstä valtiontalouden menokehysten ylittämisestä: "Uhkaa vakavasti koko kehysmenettelyn uskottavuutta"

Elinkeinoelämän tutkimuslaitos pitää erityisen haitallisena, että menokehysten ylitykset ajoittuvat nousukauteen.

Sanna Marin

Kulttuurin, urheilun ja tapahtumien ahdinko kiihdytti kyselytunnilla – Saarikon mukaan tilanne epäreilu, Marin vetosi alaan: Vielä hetki malttia

Tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko (kesk.) sanoi, että tilanne on epäreilu, kun jalkapallokatsomot ammottavat tyhjyyttään mutta vieressä terassit täyttyvät. Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) pitää merkittäviä helpotuksia tapahtuma-alalle mahdollisina, jos koronatilanne sen sallii.

Ilmakuvassa on Pasilan rautatieasema toukokuussa 2020.

Kuntatalouden kylmä kyyti jatkuu ensi vuonna – neljä kehityskulkua ennustaa, onko edessä leikkauksia ja veronkorotuksia

Sote-uudistus leikkaa veroprosentteja kaikissa Suomen kunnissa yhtä paljon. Menot vähenevät toteutuneiden kulujen mukaan, joten tehottomasti sote-palvelunsa järjestäneet kunnat hyötyvät uudistuksesta enemmän, arvioi kuntatalouden asiantuntija.

OP-ryhmän pääkonttori Helsingin Vallillassa.

OP: Suomen talous kasvuryöpsähdyksen kynnyksellä – tänä vuonna 3,3 ja ensi vuonna 3 prosenttia

Talouskasvu johtuu kotitalouksista, joiden kuluttamat palvelut elpyvät nopeasti. Kasvuvauhti alkaa kuitenkin hidastua ensi vuonna, jolloin palataan verkkaisemmalle kasvu-uralle, OP:n ekonomistit arvioivat.

Antti Häkkänen ja Annika Saarikko

"Miten pystytte hallituskauden jälkeen katsomaan peiliin?" – Oppositio haastoi hallitusta taloudesta ja työllisyydestä kyselytunnilla

Kyselytunti oli ensimmäinen pitkäksi venähtäneen ja riitaisen kehysriihen jälkeen. Hallitus joutui vakuuttelemaan velanoton tarpeellisuutta ja työllisyystoimien vaikuttavuutta.

Rovaniemen pääkirkko, edustalla lumikasa

Rovaniemen seurakunta teki alijäämää, vaikka verotulot nousivat

Korona-aika vei muita tuloja seurakunnalta.

Muutto Alvar Aalto -museosta Säynätsalon kunnantalolle on käynnissä.

Kainuu tavoittelee muuttovoittoa – se vaatii työllisyysasteen kehittymistä ja tuhansia uusia muuttajia

Kainuu tähtää 70 000 ihmisen väkilukuun vuonna 2040. Se on hieman vähemmän kuin nyt, koska Tilastokeskus ennustaa väestön ikääntymisen vähentävän kainuulaisten määrää tulevina vuosina. Väestötavoitteen saavuttaminen vaatii noin 400 henkilön vuosittaista muuttovoittoa ja Kainuun työllisyysasteen parantamista.

Anna-Maja Henriksson, Annika Saarikko, Jussi Saramo ja Sanna Marin kesärannassa.

Lue tästä nopeasti hallituksen kehysriihen keskeisimmät päätökset – hyötyjiä esimerkiksi öljylämmityksestä luopujat

Riihen suoriin hyötyjiin voivat kuulua ainakin kotitalousvähennyksen käyttäjät ja työsuhdeautoilijat. Ulkomaisia sijoittajia taas voi odottaa voittojen laajempi verottaminen.

Valtiovarainministeriön johtava erityisasiantuntija Olli Kärkkäinen

Ministeriö toi julki rajusti pienemmät työllisyysvaikutukset kuin hallitus esitti riihessä – arvioissa 30 000 työllisen ero

Valtiovarainministeriö arvioi puoliväliriihessä sovittujen työllisyystoimien vahvistavan julkista taloutta 150 miljoonalla eurolla ja työllisyyden kasvavan noin 11 000 työllisellä.

Penna Urrila ja Ilkka Kaukoranta.

EK riihestä: Työllisyyspaketti on pehmeä ja julkisen talouden linja löysä, SAK: suuremmille leikkauksille ei tarvetta

Hallitus päätti Ylen tietojen mukaan, että vuonna 2023 menokehykset voidaan ylittää 500 miljoonalla ja ensi vuonna 900:lla.

timo ritakallio tj op-ryhmä

OP:n pääjohtaja Timo Ritakallio kiirehtii EU:n elpymispakettia – saattaa myös tukea vientiä

Paketin eteneminen EU:ssa on tärkeä asia, koska Eurooppa on Suomelle tärkeä vientimarkkina. Paketista Suomeen saatava rahamäärä on kuitenkin moniin muihin maihin verrattuna pieni. 

Hallitusviisikko tiedotustilaisuudessa Kesärannassa.

Tämän tiedämme hallituksen sovusta nyt: menoleikkauksia vuonna 2023 noin 370 miljoonaa euroa, turpeelle tukea 70 miljoonaa

Hallituksen johtoviisikko on sopinut, että tämän syksyn budjettiriihessä päätetään 100–150 miljoonan euron veronkorotuksista. Ansiosidonnaista työttömyysturvaa ei porrasteta. Yritysten veroja ei koroteta.

Sanna Marin keskusteluu Maria Ohisalon kanssa.

Lauantai 24.4.2021 (radio)

Kehysriihi. Luottoluokitus. Vappu. Koronatilanne. Sää.

Sanna Marin keskusteluu Maria Ohisalon kanssa.

Tässä on hallituksen talouskiistan ydin: Keskusta on huolissaan luottoluokituksesta, SDP äkkijarrutuksesta

Hallituksen neuvotteluissa on ansiosidonnaisen porrastuksen säästöksi arvioitu 200 miljoonaa euroa valtion menoihin.

Pääministeri Sanna Marin. 31.3.2021.

Hallituksen ratkottavana niin työttömyysturvan kohtalo, alentuneiden Veikkausvarojen kompensointi kuin turvetuottajien ahdinko

Ensi viikon puoliväliriihestä odotetaan liutaa vaikuttavia toimia, joilla työllisyys paranee ja julkinen talous lähtee tasapainottumaan.

Toimittaja ja tietokirjailija Jarno Liski.

Näin Iltalehti paljasti VTV:n johtamissotkun – toimittaja: ”Kyse on suomalaisesta rakenteellisesta korruptiosta”

"Suomi on maailman vähiten korruptoitunut maa, mutta hyväveliverkostoja ja rakenteellista korruptiota on myös täällä."

Eurosedlar på mylla.

Kuntien koronatukien pitäisi riittää pitkälle – tulevat vuodet näyttävät silti synkiltä

Kuntien hyvä tulos viime vuodelta ei ole ennustus valoisasta tulevaisuudesta. Koronatukien toivotaan puskuroivan kuntien vaikeita vuosia, jotka ovat vääjäämättä edessä.

Tytti Yli-Viikari suureen valiokuntaan kuultavaksi.

Yle selvitti: VTV muuttui vahtikoirasta konsulttikumppaniksi, kun se alkoi kysellä vahdittaviensa toiveita

VTV:n uutta strategiaa luonnosteltiin muun muassa kansanedustajien mielipiteiden pohjalta ja kalliiden konsulttien avulla.

Valtiontalouden tarkastusviraston logo rakennuksen seinässä.

VTV:n tarkastus­päällikkö toivoo, että virastolle valittaisiin uusi pääjohtaja: "Löyhää rahankäyttöä on ollut liikaa"

VTV:n tuloksellisuustarkastuspäällikkö Lassi Perkinen vaatii Twitterissä muun muassa tiukennusta viraston kulukuriin.

Eduskunnan kyselytunti 18.2.2021

Government parties divided on post-Covid budget cuts

An Yle poll found that while most backed a decision on future budgets in this month's debate, governing MPs were split.

Lähes autio Mall of Tripla maaliskuussa 2021.

Consumer confidence in Finnish economy dips during March

Survey respondents rated their own financial situation as the best-ever, with the highest measurement since records began.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle