Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Ville Tavio eduskunnassa 27. lokakuuta 2022.

Perussuomalaiset esittää hallitukselle omaa epäluottamuslausetta eikä osallistu kokoomuksen välikysymykseen

Perussuomalaiset katsoo, että kokoomuksen linja pikemminkin lisää julkisen talouden ongelmia kuin ratkaisee niitä.

Kari Hakari ja Mika Niemelä.

STM pyytää sote-alueille 700 miljoonaa, VM:n budjettipäällikkö tarjoaa nollaa – eri tukipakettien mahduttaminen menokehyksiin vaatii luovuutta

Juuri aloittaneet hyvinvointialueet ovat valmiiksi talousahdingossa. Esimerkiksi Länsi-Uudenmaan alue joutuu leikkaamaan yli 100 miljoonalla palveluitaan, jos hallitus ei osoita sille lisää rahaa.

 Perussuomalaiset esittelivät vaihtoehtobudjetttinsa julkistustilaisuudessa Helsingissä 29. marraskuuta 2022.

Perussuomalaiset julkisti talouspoliittisen ohjelmansa – julkisen talouden menoja leikattava 2–4 prosentilla vuosittain ensi vaalikaudella

Leikkauksilta välttyisivät muun muassa sairaanhoitajat ja poliisit. Kritiikkiä ohjelmassa saavat vihreä siirtymä ja nykyhallituksen rahankäyttö.

Ihmisiä päivittäistavarakaupan kassoilla.

Suomen Pankki ennustaa inflaation hidastuvan ensi vuonna viiteen prosenttiin

Talouteen pankki ennustaa lievää taantumaa ensi vuodelle.

Kuvassa: Erkki Liikanen ja Esko Aho

Lama-ajan kärkipoliitikot Aho ja Liikanen vaativat selvää suunnitelmaa velan taittamiseksi – “Kukaan ei saa leikkauksista taputuksia”

Entinen pääministeri Esko Aho (kesk.) arvioi, ettei valtiovarainministeriön esittämää yhdeksän miljardin sopeutusta saada aikaiseksi ilman sosiaaliturva- ja koulutusleikkauksia.

Vasemmalla valtioneuvoston linna, jonka päällä heiluu Suomen lippu ja oikealla studiokuva toimittaja Sara Salmesta.

Virkamiehet haluavat Suomen 9 miljardin euron säästökuurille – katso, miten talouden kehitystä on ennustettu, ja mikä on todellisuus

Seuraavilla hallituksilla saattaa olla edessään miljardien leikkauksia ja veronkorotuksia. Toimittaja Sara Salmi näyttää, miten Suomen velka-aste on kehittynyt, ja miten se kulukuurilla muuttuisi.

Kahden kuvan yhdistelmä, joista toisessa on tutkimuslaitos Laboren johtaja Mika Maliranta, ja toisessa Elinkeinoelämän tutkimuslaitos Etlan ennustepäällikkö Päivi Puonti.

Ministeriön virkamiehet ehdottavat suomalaisten arjessa tuntuvaa kulukuuria – ”Aluksi kirpaisee”, sanoo ekonomisti

Ministeriön virkamiehet esittävät mittavia toimenpiteitä julkisen talouden tasapainottamiseksi. Päivi Puonti ja Mika Maliranta pitävät virkamiesten puheenvuoroa tervetulleena.

kuvassa grafiikka kansanedustajakyselystä: Pitäisikö seuraavan hallituksen tasapainottaa taloutta myös veroja korottamalla? Kyllä: 40 kansanedustajaa Ei: 80 Eos: 4 Ei vastausta: 76

Ylen kysely kansanedustajille: Oikeisto torjuu veronkorotukset – kannatusta eniten SDP:ltä, vihreiltä ja vasemmistoliitolta

Kaikki Ylen kyselyyn vastanneet perussuomalaisten kansanedustajat torjuvat veronkorotusten käytön valtiontalouden tasapainottamisessa.

Pulpetti Leppälän koulussa.

Kangasalla ja Ylöjärvellä tulee jo valmista, Valkeakoskella aloitetaan rakentaminen – Tampereen naapurit investoivat ensi vuonna kouluihin

Uudisrakentamisen lisäksi meneillään on vanhojen koulujen laajennuksia ja peruskorjauksia. Tampereen naapurikunnat käyttävät koulutiloihin useita kymmeniä miljoonia ensi vuonna.

Roope Uusitalo, julkistalouden professori, Helsingin yliopisto, seisoo Economicumin edessä Arkadiankatu 7:ssa.

Hallituksen esitys sähkötuesta saa kritiikkiä professorilta: ”Vähentää kannustimia sähkön säästämiseen”

Talousarvion täydennysesitystä olisi voinut kuvitella suuremmaksikin inflaation takia, sanoo julkistalouden professori Roope Uusitalo. Suomen talouskasvun ennakoidaan pysähtyvän ensi vuonna.

Ihminen tekee ostoksia leipähyllyllä.

Verotuottojen käänne käsillä juuri nyt: Tästä vuodesta on tulossa ennätysvuosi, mutta sitten suunta kääntyy

Palkka- ja yritysveroja kertyy tänä vuonna ennätystahdilla. Hintojen nousu lisää myös kulutusverojen tuottoja.

Kylttejä alekkain, joissa lukee kaupunginjohtaja, hallintojohtaja, valtuustosali ja kaupunginhallitus.

Osassa kuntia pian edessä säästökuuri – ”Talousjohtajat laativat budjetteja nyt kinkkisessä tilanteessa”, sanoo Kuntaliiton asiantuntija

Kuntien talousarviot ensi vuodelle näyttävät nyt plussaa, mutta sen jälkeen näkymät ovat sumuiset. Korkojen ja kustannusten nousujen lisäksi pelkona on verotulojen lasku, jos talous taantuu.

Kansanedustaja Antti Lindtman A-Talkissa.

Ensi talvi testaa Suomen talouden kestävyyden, sanoo SDP:n Antti Lindtman

Eduskuntapuolueilla on erilaiset lääkkeet kiristyvään talouteen. Yhteistä on huoli tulevasta talvesta.

Petteri Orpo.

Petteri Orpo täydensi säästölistaansa: asumistuki, ansiosidonnaisen porrastus – Marin ja Saarikko höykyttivät Orpoa viikko sitten

Kokoomusjohtaja tivaa blogissaan Sanna Marinilta keinoja valtion talouden tasapainottamiseen sekä menosäästöihin ja kysyy, onko SDP:llä niitä.

Olli Rahn , suomen pankin pääjohtaja Porin torilla.

Venäjän kaasuhanojen sulkeutuminen ajaisi Suomenkin todennäköisesti taantumaan, sanoo Suomen Pankin pääjohtaja Olli Rehn

Synkentyvästä taloustilanteesta huolimatta valtiovarainministeriön pitäisi Rehnin mukaan aloittaa menojen kartoitus myöhempiä leikkauspäätöksiä varten.

Puheenjohtaja ja Liike Nyt:in perustaja Hjallis Harkimo Liike Nyt:in puoluekokouksessa Bankissa Helsingissä 18.06.2022.

Harry "Hjallis" Harkimo presidenttiehdokkaaksi: "Sain Nato-käsittelyn aikana käsityksen siitä, miten Suomi toimii"

Liike Nyt pitää Helsingissä historian toista puoluekokoustaan. Puoluekokous valitsi Harry Harkimon myös jatkamaan puolueen puheenjohtajana.

Talouskasvu hidastuu ja julkisen talouden vahvistuminen pysähtyy

Valtiovarainministeriön synkkä katsaus: Inflaatio leikkaa kulutusmahdollisuuksia ja taantuma on mahdollinen

Valtiovarainministeriö ennustaa inflaation olevan tänä vuonna keskimäärin 5,8 prosenttia. Kiihtyvä inflaatio leikkaa kotitalouksien ostovoimaa ja kulutusmahdollisuuksia. Mahdollisuus, että Suomi joutuu taantumaan on olemassa, arvioi VM.

Puiset isot Lahti-kirjaimet Vesijärven rannassa. Sininen taivas. Kevät.

Lahden kaupungin taloustavoitteisiin pääsy vaatii uusia säästöjä – kuntatalous on muutoksen kourissa

Kuntien budjetointia joudutaan miettimään uusiksi sekä hyvinvointialueiden aloittamisen että Ukrainan sodan vuoksi.

STTK:n pääekonomisti Patrizio Lainà puolilähikuvassa.

STTK myllertäisi kiistellyt menokehykset: Järjestö haluaa mukaan myös hallituskauden verotulot

Tällä hallituskaudella valtion menokehykset on rikottu moneen kertaan. Palkansaajakeskusjärjestö STTK katsoo, että nykyinen kehysmenettely on poliittisesti virittynyt ja se pitäisi laittaa kokonaan uusiksi.

Seteleitä lompakossa.

Etelä-Savon kuntien tulokset pääasiassa plussalle viime vuonna – talousjohtaja: "Ensi vuonna alkaa uusi aikakausi"

Vain kaksi eteläsavolaista kuntaa teki viime vuonna alijäämäisen tuloksen. Helppoa plussalle pääseminen ei kuitenkaan ole.

Teksti, jossa lukee Käsikirjoitus.

Perhe oman onnensa nojassa: Käsikirjoitus

Lue tästä ohjelman käsikirjoitus.

Eduskuntasali lehteriltä kuvattuna.

Eduskunta käy käsiksi hallituksen Suomen julkisen talouden suunnitelmaan, oppositiolta ruusuja ja risuja kehysten "menojarrun" pettämisestä

Hallitusryhmistä pienituloisten tukien lisäyksiä puolustettiin muuan muassa kansakunnan yhtenäisyydellä kriisin keskellä.

Näin Suomen talous kehittyy, valtiovarainministeriö julkistaa katsauksensa

Suomen talouskasvu hidastuu tänä vuonna 1,5 prosenttiin – "Hyökkäys Ukrainaan pysäytti nousukiidon", sanoo VM:n ylijohtaja Mikko Spolander

Valtiovarainministeriön ennusteen mukaan Suomen bruttokansantuotteen arvioidaan kasvavan 1,5 prosenttia tänä vuonna. Ennustetta on vedetty alaspäin, sillä vielä joulukuussa VM ennusti kasvuksi 3 prosenttia. Kasvun hidastumisen syynä ovat Ukrainan sodan vaikutukset.

Sanna Kurronen ja Patrizio Lainà.

Kehysriihen päätöksissä ei isoja yllätyksiä, arvioivat ekonomistit

Hallitus päätti mittavista lisäpanostuksista etenkin puolustukseen. Myös rajaturvallisuuteen ja pakolaistilanteen hoitamiseen päätettiin kohdistaa lisää varoja.

Läheltä

Kunnilta tulee plusmerkkisiä tai ainakin odotettua parempia tietoja viime vuoden rahatilanteesta

Pirkanmaalta on saatu lisää tietoja odotettua paremmasta taloustilanteesta. Kangasala teki 6 miljoonaa ylijäämää, Orivesi pystyi pienentämään alijäämää.

Kaksi kuvaa, joissa ovat keskustan puheenjohtaja ja valtiovarainministeri Annika Saarikko ja kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo.

Hallitus ottaa Ukrainan sodan takia satoja miljoonia euroja lisää velkaa – kokoomuksen Petteri Orpo: Näyttää taas olevan sokka irti

Venäjän hyökkäys Ukrainaan toi keskustankin velanoton kannalle. Hallitus lisää menoja puolustukseen, maatalouteen ja energiaan. Oppositiopuolue kokoomus arvostelee velanottoa.

Kouvolan kaupungintalon julkisivu.

Kouvolalla on nyt keskimääräistä vähemmän lainaa – kaupungin talous plussalla, mutta ennakoitua huonompi

Kouvolan talous viime vuodelta jäi lopulta kaksi miljoonaa euroa plussalle. Tuoreiden tilinpäätöstietojen mukaan ylijäämä oli silti ennakoitua pienempi.

Helsingin yliopiston hallinto-oikeuden emeritusprofessori Olli Mäenpää

Ministeriöt pimittävät ehdotuksensa hallituksen kehysriiheen – emeritusprofessorin mukaan paperit rahankäytöstä pitäisi luovuttaa

Sanna Marinin hallituksen aikana valtioneuvoston kanslia on tehnyt lukuisia kiistanalaisia julkisuuspäätöksiä, ja nyt sellaisia tekivät myös useat ministeriöt.

Pieksämäen entinen kaupungintalo

Pieksämäen tilit kääntyivät viime vuonna reippaasti plussalle – tulos lähes kuusi miljoonaa odotettua parempi

Verotulot, Essoten palautukset ja talouskuri nostivat tilit plussalle. Seuraavien vuosien talouarviot näyttävät kuitenkin painuvan miinukselle.

Kansantaloustieteen professori Markus Jäntti.

Professori Markus Jäntti Ykkösaamussa: Suomalaisten pitäisi miettiä talous uusiksi ja keskittyä muuhunkin kuin koneisiin ja laitteisiin

Selkkaus Ukrainassa iskisi lujempaa Suomen kuin Ruotsin talouteen, Tukholman yliopiston kansantaloustieteen professori Markus Jäntti arvioi. Taloustilanne on nyt hyvin epävarma, ja tulevaa on vaikea arvioida.

Ihmisiä kauppakeskuksessa.

Consumer confidence in the economy up in January

Consumers in the Helsinki region were most upbeat about the economy.

Eduskunnan täysistunnossa käsiteltiin 15. joulukuuta muun muassa vuoden 2022 talousarviota.

Talouspolitiikan arviointineuvosto: Hallituksen velanotto vuonna 2022 on perusteltua, mutta vakauttamissuunnitelma tarvitaan pian

Suomen julkisen talouden rakenteellinen alijäämä herättää arviointineuvostossa huolta. Tutkimus- ja kehitystoimintaa olisi arviointineuvoston mukaan syytä tukea voimakkaammin.

Mari Laaksonen, Sari Liukkonen ja Nina Mitlöhner.

Näillä työllisyystoimilla hallitus runnoo sadan miljoonan säästöt kasaan – tässä yrittäjän, omaishoitajan ja opiskelijan terveiset neuvottelupöytään

Neuvottelut työllisyystoimista alkavat tammikuussa. Hallitus on sopinut, että julkista taloutta 110 miljoonalla eurolla vahvistavat keinot on puristettava kokoon helmikuussa.

Eduskuntatalo aurinkoisena päivänä 24. marraskuuta 2021 Helsingissä.

Eduskunnan joululahjarahat noin 40 miljoonaa euroa – tukea muun muassa koronan jälkihoitoon, tieverkkoon ja luontokohteisiin

Valtiovarainvaliokunta katsoo, että julkisen talouden merkittävimmät riskit liittyvät yleiseen talouskehitykseen. Kansanedustajia odottavat budjettiäänestykset ensi viikolla.

Grafiikka näyttää Suomen valtionvelan määrän kasvun 2010-2021.

Suomi varautui pahimpaan ja otti suuret velat vuonna 2020: Pelot eivät toteutuneet ja nyt velkaa otetaan 8 miljardia aiottua vähemmän

Koronan pelättiin vievän Suomen talouden syvälle kriisiin. Varmuuden vuoksi viime vuonna otettu velka pitää käyttää ja siksi uutta velkaa ei tarvita.

Wojciech Maliszewski

"Suomi on suoriutunut taloudessa esimerkillisesti pandemia-ajasta", IMF:n asiantuntija kiittää – Menokehyksiin olisi hyvä palata tulevina vuosina

Suomen julkisen talouden alijäämä jää Kansainvälisen valuuttarahaton IMF:n mukaan keskipitkällä aikavälillä suuremmaksi kuin ennen pandemiaa. Velka on riski pitkällä aikavälillä.

Kainuun uuden keskussairaalan pääsisäänkäynti kuvattuna keväällä.

Kainuun soten tulos sukeltaa entisestään: säästöjä löytyisi lyhyelläkin tähtäimellä

Säästötoiminta voisivat olla esimerkiksi leikkaustoiminnan keskittäminen virka-aikaan sekä hoitojaksojen lyhentäminen osastohoidossa. Perusterveydenhuollosta ja ikäihmisten palveluista säästöt vaatisivat karsimista.

Kahdenkymmenen sentin kolikoita pinossa.

Vaasan kaupunginhallitus jätti talousarvion pöydälle

Vaasan kaupunginhallitus palautti talousarvion valmisteluun. Kyse on kuitenkin lähinnä pienistä tarkistuksista ja varmistuksista, sanoo kaupungin talous- ja strategiajohtaja Miina Äkkinen.

Seinäjoen Y-talon sisäänkäynti

Seinäjoen kaupunki harkitsee Y-talon myyntiä – kuluvan vuoden tilinpäätös jäämässä alijäämäiseksi

Seinäjoen kaupungin talous on ennusteen mukaan jäämässä kuluvana vuonna noin 200 000 euroa alijäämäiseksi. Kaupungin torstaina julkaisemassa tuoressa talousarvioehdotuksessa pyritään 4,6 miljooaa plussalle ensi vuoden loppuun mennessä.

Pukkilan kunnanjohtaja Juha Rehula Hyvinvointikeskus Onnin punttisalilla.

Hulppeat koronatukimiljoonat eivät lämmitä enää ensi vuonna – jopa 60 kuntaa voi nostaa kuntaveroaan

Valtio on tukenut kuntia ja kuntayhtymiä koronaepidemian vuoksi miljardeilla euroilla vuosina 2020–2021. Nyt tukihanoja pienennetään selvästi. Lukuisat kunnat harkitsevatkin kuntaveron nostoa ensi vuodelle.

Asiakkaita ruokakaupan kassoilla.

Kuluttajien luottamus talouteen nousi liki ennätyslukemiin

Kuluttajien luottamus talouteen nousi elokuusta syyskuuhun tuntuvasti, kertoo Tilastokeskus. Luottamus on ollut vahvempaa vain joulukuussa 2017. Elinkeinoelämän luottamus talouteen sen sijaan heikkeni hivenen.

Oulun kaupungintalo kesällä

Verotulojen kasvu kirittää Oulun kaupungin taloutta, jonka tarkka suunta selviää vasta tämän vuoden koronakulujen ja -tukien jälkeen

Oulun talousluvut näyttävät ennakoitua paremmilta, mutta edelleen yli 40 miljoonaa euroa alijäämäiseltä. Verorahoitus on kääntynyt kuitenkin selvään kasvuun, ja elokuussa oltiin jo yli 60 miljoonaa euroa korkeammalla tasolla kuin vuosi sitten.

Kokki Henri Alèn ja kylmäkkö Saska Ruutiainen työskentelivät ravintola Pastiksen keittiössä.

Tiistai 14.9.2021 (radio)

Hallitus lieventää ravintoloiden rajoituksia. Suomen talous kasvaa nopeasti. Yli 50 asteen lämpötilat yleistyvät maapallolla.

Siivooja moppaa lattiaa käytävällä.

Työllisiä on enemmän kuin koskaan ja talous kasvaa kohisten – Professori: Hallituksen nyt päättämät toimet voivat jopa heikentää työllisyyttä

Hallituksen budjettiesitys saa kritiikkiä oppositiolta ja talousasiantuntijalta. Velkaa otetaan reippaasti lisää ja vaikeampina pidettyjä työllisyystoimia lykättiin ensi vuodelle. Osa nyt päätetyistä työllisyystoimista voi jopa heikentää työllisyyttä pitkällä aikavälillä, arvioi talousasiantuntija.

Työntekijä rakennustyömaalla

Ekonomistit erimielisiä budjetista: "Tuntuu, ettei mitään vaikeita päätöksiä ole taaskaan tehty"

Budjetti on talouskasvuun nähden liian elvyttävä ja vaikutukset työllisyyteen vähäisiä, sanoo Elinkeinoelämän valtuuskunnan ekonomisti Sanna Kurronen. Hänen mukaansa nyt olisi pitänyt kasvattaa työn tarjontaa ja vahvistaa julkista taloutta. Palkansaajien tutkimuslaitoksen johtaja Mika Maliranta kiittelee kuitenkin nopeavaikutteisia työllisyystoimia.

Onko työllisyystoimilla kiire? Liitot erimielisiä

Budjettiriihi ja työllisyystoimet saivat SAK:n ja EK:n ekonomistit tukkanuottasille – "Ehkä siinä työpaikassa on jotain vikaa"

SAK:n pääekonomisti Ilkka Kaukoranta ja EK:n johtava ekonomisti Sami Pakarinen ovat erimielisiä hallituksen työllisyystoimien kiireellisyydestä. Kaukorannan mukaan ne ovat hyvässä vaiheessa, Pakarisen mukaan tavoite on kaukana.

Julkistalouden professori: Kuumana käyvä talous ja iso alijäämä sopivat huonosti yhteen

Budjettiriihestä tuskin irtoaa isoja työllisyystoimia, arvioivat asiantuntijat Ylen aamussa – valtion menojen kasvu herättää huolta

Ylen aamussa vierailleet asiantuntijat arvioivat, että julkisten menojen kasvattamisesta tulisi luopua nyt, kun talous on kääntynyt kasvuun.

Tornion terveystyöntekijät ottavat koronatestiä rajan ylittäjältä.

Korona syönyt pahoin Forssan seudun hyvinvointikuntayhtymän taloutta

Hyvinvointiyhtymän menot ovat kasvaneet esimerkiksi rokotuksista ja koronatesteistä. Taloutta ovat heiluttaneet myös henkilöstömenojen kasvu ja henkilöstön sairastuvuus. Myös kesällä voimaan tulleella asiakasmaksulain muutoksella tulee olemaan vaikutuksia talouteen.

Kiinassa talous kasvaa, mutta ei enää niin kohisten kuin alkuvuonna. Kuvassa rakennustyömies Shanghaissa huhtikuussa.

Kiinan talouskasvu hidastui alkuvuoden ennätyslukemien jälkeen – "Elpyminen on ollut epätasaista"

Hidastumisen taustalla ovat raakamateriaalien nousseet hinnat sekä kuluttajien vastahakoisuus tuhlailuun. Lasku on huomattava edelliseen kolmen kuukauden ajanjaksoon nähden.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle