Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Auta kasvejasi selviytymään talvikaudesta – tästä löydät selkeät vinkit

Tärkeintä on valo, vesi ja lepo oikeassa suhteessa.

Kun Suvi Sysi muuttaa putkiremonttia pakoon, se tehdään 170 huonekasvin ehdoilla – eikä se ole mikään ihme, sillä hän rakastaa niistä jokaista

Huonekasvien kysyntä on kolminkertaistunut parin kolmen viime vuoden aikana, arvioi Puutarhaliiton toimitusjohtaja.

Ylen aamu tänään: Hallitus kokoontuu neuvottelemaan budjetista – millaisia päätöksiä budjettiriihestä on odotettavissa? Katso lähetys tästä

Venäjällä käytiin alue- ja paikallisvaaleja - mitä ne kertovat maan hallinnon suosiosta? Suomessa jopa parisataa tuhatta isätöntä.

Suomi on pieni kukkien suurvalta: Kukkia ostetaan satasella vuodessa – korona-aikana maailmankauppa ei ole ruusuilla tanssimista

Suomalainen nuori saa varmasti valmistujaisruusunsa, hollantilainen kukkatukkuri lupaa.

Sinunkin kotonasi voi olla myrkyllinen huonekasvi – ole varovainen näiden kanssa

Muun muassa peikonlehti, huonevehka, anopinkieli ja aaloe ovat myrkyllisiä huonekasveja, ja siksi ne kannattaa pitää erityisesti lasten ulottumattomissa.

Uutissuomalainen: Viherkasvien kotimainen tuotanto vähäisempää kuin koskaan ennen

Syynä alhaisiin lukemiin on muun muassa se, että viherkasveja kasvatetaan Suomessa vain kukkasesonkien välissä.

Huonekasvien hoito ei onnistu aivan kaikilta, mutta viidellä perusasialla pääset jo pitkälle: "Anopinkielen jos onnistut tappamaan, olet noita"

Helppohoitoiset huonekasvit ovat usein varma valinta, mutta niidenkin hoidossa voi mennä muutama asia pieleen. Puutarhuri Marko Ahola antaa pari hyvää vinkkiä muistettavaksi.

Huonekasvien harrastaminen on osa kotoilua – nyt nousussa ovat kaktukset

Kiinnostus on kasvanut erityisesti nuorten aikuisten parissa.

Kodit, jotka muistuttavat pienoisviidakkoa: juonikkaasti lisääntyviä huonekasveja, pinkkejä raitoja ja himottuja peikonlehtiä

Huonekasviharrastus kiehtoo yhä useampia. Siemeniä tilataan ympäri Eurooppaa ja pistokkaat vaihtavat vilkkaasti omistajaa sosiaalisessa mediassa.

Viherkasvi postitettuna kotiovelle – Facebookin pistokasbisneksellä ei rikastu, mutta siitä saa hyvän mielen: "On tosi kivaa saada kotiin sellainen pakattu kasvi"

Pistokasbisneksen avulla uusia kasvinalkuja saa jopa postitettuna kotiovelle. Etenkin nuoret aikuiset ylläpitävät viherkasvien menekkiä.

Wired listasi: Tällaisia ovat Helsingin kymmenen kiinnostavinta startup-yritystä

Listan kärkeen ylsi älyviherseiniä tarjoava Naava. Mukana on myös asuntomarkkinoita uudistava ja karaokea tarjoava yritys.

Tiistai 19.9.2017 (tv)

Taloustieteen huippuyksikkö Helsinkiin. Yli 55-vuotiaiden työllisyys paranee. Lasten kurittaminen vähenee. Viherkasvit ovat trendikäs harrastus. Sää on koleaa.

Suomi sekosi viherkasveista – Etenkin nuoret miehet täyttävät nyt kotinsa palmuilla ja peikonlehdillä

Puutarhamyymälä Plantagen kaksinkertaisti viherkasvien myynnin vuodentakaisesta. Toimitusjohtajan mukaan huonekasvien myynti tulee kiihtymään entisestään.

Sinivalkoista kukkapenkkiin? Näillä 3 kasviparilla saat puutarhasi loistamaan juhlavuoden väreissä

Etenkin kaupungit ovat tilanneet innokkaasti erilaisia sinisiä ja valkoisia taimistoja juhliakseen satavuotiasta Suomea.

Toiset piristyvät, toiset vaipuvat murheen alhoon – kevät näkyy kauppakäytöksessä ja itsemurhatilastoissa

Kevään viiltävä valo vie osan ihmisistä apatiaan: pitäisi, mutta ei jaksa. Rautakauppias sen sijaan näkee aivan toisenlaisen kevätilmeen.

Peikonlehdistä tuli pula – takavuosien suosikkikasvilla hurja kysyntä

Suomessa sykähdyttävät nyt erityisesti vuosikymmenten takaa tutut viherkasvit. Kookkaita peikonlehtiä menisi kaupaksi enemmän kuin kasvia saadaan myyntiin.

Viherkasvit kiinnostavat jälleen – ”Taustalla ihmisen ikuinen kaipuu vihreään”

Viherkasvit ovat nousseet uudelleen suosioon jonkin aikaa kestäneen hiljaiselon jälkeen, arvioi Hyötykasviyhdistyksen hortonomi Outi Tynys Ylen aamu-tv:n haastattelussa.

Lahden kaupunginkirjasto vaihtoi kivet kasveihin remontin myötä

Lahden kaupunginkirjaston ala-aulan altaat ja portaiden aluset palautettiin alkuperäisten piirustusten mukaiseen asuun ja somistettiin viherkasveilla.

Orkideojen kanssa pärjää maalaisjärjellä

Vastoin yleistä luuloa, orkideat eivät ole vaikeita kasveja.

Reijon pihalla talvehtii harvinainen tulppaanipuu ja jukkapalmu – sadat yksityiset puutarhat ympäri maata avautuvat taas

Tulppaanipuu on Suomen korkeuksilla erittäin harvinainen, ihan tavallista ei ole jukkapalmunkaan talvehtiminen puutarhassa. Valtakunnallisessa Avoimet puutarhat -päivässä sunnuntaina on mukana noin 500 puutarhaa eri puolilta maata. Tapahtumassa pääsee tutustumaan niin jyväskyläläisen Reijo Kujalan puutarhan lukuisiin erikoisuuksiin, Veijo Rönkkösen patsaspuistoon Parikkalassa kuin yllätykselliseen SaraGardeniin Lahdessa.

Siivositko mummon kukkapurkkeja – saatoit heittää talvehtijan kompostiin

Kukkiva ikkuna oli aikoinaan naiselle kunnia ja näytön paikka. Näyttävimmät kasvit aseteltiin ohikulkevien nähtäväksi – ihailtavaksi ja kadehdittavaksi. Harva jaksaa enää panostaa huonekasveihin, eikä ikkunalautakaan ole nykykodin tyypillinen varuste.

Minkälainen on unelmien koulu? "Ilmaa puhdistavia viherkasveja, valoisuutta, avaruutta ja muunneltavat tilat"

Kysyimme opiskelijalta, opettajalta sekä rakennusliikkeen asiantuntijalta, minkälainen olisi heidän unelmakoulunsa. He toivoivat ensisijaisesti puhdasta sisäilmaa, toimivia, valoisia ja avaria tiloja.

Harva jaksaa enää elvyttää kituvaa kasvia – mutta mullan keväthuolto ei ihmeitä vaadi

Puutarhuri ja kukkakauppias Tiia Nikupeteri on huomannut omassa liikkeessään, että nuoremmat asiakkaat ovat valmiita helpommin uusimaan kaikki viherkasvinsa, jos ne näyttävät talven jälkeen nuutuneilta. Kukkien keväthuolto ei kuitenkaan vaadi suurta vaivaa.

Kasvit majoittuvat hotellissa omistajan lomaillessa

Viherkasvin omistajien ikuinen pulma - kukkien kastelu loman aikana - on ratkaistu Helsingissä luovalla tavalla. Kahteen eläkeläisten palvelukeskukseen on perustettu kesäksi kasveille tarkoitettu hotelli. Kukat hoituvat vapaaehtoisvoimin ja samalla tutkitaan yhteisöllisyyden rakentumista sekä ihmisten välistä kanssakäymistä.

Varhaisperunoiden hinnat korkealla ja sato myöhässä – syynä kylmä alkukesä

Kylmä ja sateinen alkukesä hidastaa satokasvien kasvua Suomessa. Ruukkukukat tuppaavat kuolemaan kastelun puutteeseen, mutta koko maan mittakaavassa myös liika vesisade aiheuttaa melkoisia ongelmia. Sää ei kuitenkaan ole silkkaa silkkoa, sillä sen ansiosta tuholaisia on vähemmän kuin tavallisesti.

Suomalainen kesäkukka pärjää vain laadulla

Forssalainen kukkatarhuri Juha Torkkel pyörii väkkäränä myyntipöytiensä keskellä Forssan kukkamarkkinoilla. Lämmin on saanut ostajat liikkeelle ja kauppa käy. Paikalliset arvostavat kotimaisia kukkia. Vain laadulla pärjää, sanoo puutarhuri.

Isoäidin niksit tepsivät: Sekoita kukkamultaan munankuoria

Kodin viherkasveille ei vaihdeta multaa vaan ruukku, sanoo puutarhuri. Nyt on otollisin aika tehdä kasvin juurille uutta tilaa ja lannoittaa. Multaan voi puutarhurin mukaan sekoittaa kananmunankuoria antamaan kalsiumia.

Saatko huonekasvisi heti hengiltä? Syy ei ehkä ole sinussa

Isoäidiltä saadut perintökasvit porskuttavat pirteinä monissa kodeissa, mutta uudet kaupasta hankitut kukkaset lakastuvat hetkessä. Syy harmilliseen ilmiöön löytyy hortonomin mukaan tehotuotannosta.

Liika vesi ja liian hyvä multa voivat koitua kasvin turmioksi

Keväisen jutunteon rekvisiitaksi toimitukseen tuotu vehka lähti töistä kotiin amazonin liljana ja uudessa mullassa. Vaikka asiantuntijalla oli kyseisen kukan hoitoon monia neuvoja, osoittautui harvakseltaan tehty ja joskus unohtumaankin päässyt kastelu oikeaksi toiminnaksi.

Joulukukkien elämä voi jatkua pyhien jälkeenkin

Joulukukat voivat jatkaa elämäänsä vielä joulun jälkeenkin, vaikka seuraavaan jouluun saakka. Esimerkiksi joulutähdestä saa oivallisen viherkasvin, mutta hyasinttia on vaikeampi saada uudelleen kukkimaan.

Nuorilta löytyy ajatuksia kauppakeskusten suunnitteluun

Ouluun rakennettavassa kauppakeskus Valkeassa aiotaan toteuttaa myös nuorten ideoita. Nuoret haluaisivat kauppakeskukseen muun muassa rauhallisen oleskelupaikan, kannettavien laitteiden latauspisteen ja viherkasveja. Vastaavia hankkeita on vireillä vasta muutamia koko maassa.

Harvinainen orkidea kukkii Lapin kylmässä juhannuksessa

Harvinainen tikankontti, Suomen suurin orkidea kukkii kylmällä juhannusviikolla Ylitorniolla vanhan metsän kätköissä. Kukan keltainen trooppinen uhkeus hätkähdyttää. Varsinkin kun kukan näkee ensimmäistä kertaa suurten kuusien ja vanhenevien pakurikääpäisten koivujen suojaamassa rinnelehdossa.

Huonekasvi on monelle tärkeä – ja melkein kuin perheenjäsen

Yle Turku pyysi huhtikuussa suomalaisia kertomaan iäkkäistä huonekasveistaan. Saapuneet tarinat kertovat kasvien tärkeästä roolista kodeissa. Suhde kodin vihreään katseenvangitsijaan on monelle todella tärkeä.

Kuvagalleria: Kodeissa hoivataan hehkeitä huonekasveja

Lähes sata ihmistä lähetti Ylelle oman huonekasvinsa tarinan huhtikuussa. Kokosimme kuvagalleriaan suomalaiskotien vihreitä katseenvangitsijoita.

Näin saat pelargoniat kasvamaan taimesta – vältä kukkamultaa

Mikäli olet aloitteleva multasormi ja haluat pelargoniat hehkumaan kesäksi, hortonomi Juha Forsblomilla on tukku hyviä neuvoja. Juuri nyt huhtikuun alussa on aika toimia.

Vanhat huonekasvit ovat taas arvossaan - nyt etsitään vanhinta

Kasvaako kotonasi vehreä kasvi, joka saattaisi jopa olla Suomen vanhin huonekasvi? Perinnekasvit kiinnostavat nyt kaikenikäisiä. Yle Turku kerää niistä tietoja ja tarinoita.

Orkideat kukkivat New Yorkissa - väriloistoa videolla

Tuhannet eksottiset kukat tuovat väriä Yhdysvaltain itärannikon poikkeuksellisen ankaraan talveen.

Sisäilma-asiantuntija Turun viherkasvikiellosta: Hätävarjelun liioittelua - katso video

Ympäristön liiallinen siivous tai saneeraus ei ole ihmiselle hyväksi. Altistuminen monipuolisille mikrobeille vähentää riskiä sairastua allergisiin sairauksiin.

TS: Hometta pelkäävät virkamiehet poistivat viherkasvit kouluista

Myös opettajien omiin luokkiinsa tuomat sohvat ja matot on kielletty samasta syystä.

Lumoava orkidea on petoksen mestari

Turun yliopiston kasvitieteellisessä puutarhassa kuvattu orkideakirja vie lukijan kiehtovalle retkelle orkideoiden maailmaan. Puutarhassa työskentelevä biologi Janne Aho kuvasi kirjaa kahdeksan vuoden ajan. Kirjassa kerrotaan sanoin ja kuvin runsaan sadan orkidealajin tarina.

Näin teet männystä bonsaipuun

Bonsaimäntyä kasvatettaessa suunnitelma kasvaa puun mukana. Kasvattaminen onnistuu keneltä tahansa. Puutarhuri tarvitsee kituliaan taimen lisäksi ruukun, pyykkipoikia ja rautalankaa - sekä kärsivällisyyttä kymmeniksi vuosiksi.

Orkideoja keskellä kaupunkia

Neidonkengän kukka on näyttävän kaunis, kuten monilla muillakin orkideakasveilla. Mutta jotta sen näkee, kulkijan pitää olla nöyrä. Neidonkenkä on mustikanvarpuja matalampi, korkeintaan 20 senttiä korkea kasvi. Yleisin kasvupaikka sille on kalkkiseutujen vanhat kuusimetsät Lapissa, Oulussa ja Koillis-Kuusamossa.

Saintpaulia on mainettaan monipuolisempi kukka

Saintpauliasta sanotaan, että se on yksi maailman suosituimmista koristekasveista. Se on lähtöisin Itä-Afrikasta ja saanut nimensä kasvin Eurooppaan tuoneen paroni von Saint-Paul Illaire’in mukaan. Vaikka kukka onkin alun perin lähtöisin kosteista metsistä, niin se viihtyy hyvin myös suomalaisella ikkunalla.

Kasvi ilmoittaa tuholaisista

Huonekasveista saattaa löytyä silloin tällöin kirva tai punkki. Kasveja kannattaa varmuuden vuoksi tarkkailla ja mahdollisista tuholaisista pääsee eroon vaikka mäntysuopaliuoksella, kukkakauppias Marja-Leena Koskinen kertoo.

Kesäkausi on jo alkanut puutarhalla

Pitkä ja pimeä talvi on väistymässä ja esimerkiksi ensimmäiset orvokit on jo ruukutettu ja istutettu puutarhoilla. Jos viherpeukaloa syyhyttää jo nyt, sisälle voi kylvää esikasvatettavaksi vaikkapa tomaatintaimia tai chiliä.

On aika laittaa sormet viherkasvien multaan

Ruukkukasveille voi raskaan talven jälkeen ensi avuksi nuukahtamiseen voi keväällä tarjota lehtien ja mullan suihkuttelua. Mullanvaihto tosin olisi hyvä muistaa ja jaksaa tehdä maaliskuun aikaan. Aina ei tarvitse uusia kaikkea multaa. Oikean kastelun kanssa tuskailevan kannattaa luottaa kirjaimelliseti näppituntumaan.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle