Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Turistit ratsastavat kamelilla hiekkarannalla.

Lähivuosina lomaillaan Saudi-Arabiassa, Libyassa ja Omanissa – Lähi-idän maat aikovat korvata öljytulot turismilla ja se voi tarkoittaa edullisia lomia

Saudi-Arabia suunnittelee maahan jätti-investointeja turistien houkuttelemiseksi. Finnairin suorat lennot Qatarin Dohasta puolestaan tuovat jo nyt Lähi-idästä matkailijoita Eurooppaan.

Henrik Dettmann katsoo alaspäin Susijengin lehdistötilaisuudessa.

Henrik Dettmann epäröi Qatarin MM-jalkapallokisojen katsomista – pitää nyt koripallon MM-kisoja samassa paikassa “kiusallisena”

Henrik Dettmann yllättyi, että Kansainvälinen koripalloliitto valitsi Qatarin miesten vuoden 2027 MM-kisojen isännäksi. Susijengin entiset kapteenit Hanno Möttölä ja Shawn Huff pettyivät Fiban ratkaisuun.

Valtteri Bottas musta paita päällään, jossa lukee "end racism" (suom. lopetetaan rasismi). Hänellä on päällään myös kasvomaski.

Tutkija ihmettelee kohusääntöä, jonka Valtteri Bottas tyrmäsi – ”Onko jotain salattavaa, kun ei saa kritisoida?”

Kansainvälinen autoliitto tiukentaa otettaan F1-kuskien ilmaisunvapaudesta. Kuskeja kerrotaan painostetun, kun Saudi-Arabian-viikonloppua jatkettiin ohjusiskusta huolimatta.

Malaga CF:lle kymmenen viime vuotta ovat olleet selviytymistaistelua.

”Saimme maailman ainoan persaukisen sheikin” – Qatarin miljoonat nostivat Malagan Mestarien liigan huipulle, josta alkoi kärsimysten tie kohti pohjaa

Malaga Club de Futbolin painajainen ei ota päättyäkseen. Seura on qatarilaisen sheikin omistuksessa, vaikka sheikki on seuralle miljoonaveloissa. Moni kannattaja kokee, että Malaga CF on panttivankina.

Qatarin emiiri Tamim bin Hamad Al Thani ja Fifan puheenjohtaja Gianni Infantino pukivat Argentiinan kapteenin Lionel Messin päälle bishtin.

Toimittajalta: Jalkapallon eettiset ongelmat henkilöityvät Lionel Messiin

Lionel Messi sai Qatarissa uralleen kruunun ja ylleen kaavun. Tapahtuneella on symbolinen merkitys, johon jalkapallon ja länsimaisten arvojen ristiriita tiivistyy, kirjoittaa Ylen toimittaja Sampo Vaarakallio.

Lionel Messi kävelee MM-pokaali sylissään. Fifan puheenjohtaja Gianni Infantino ja Qatarin emiiri Tamim bin Hamad Al Thani katsovat perään.

Jalkapallolegendat tyrmistyivät, kun Messin ylle puettiin viitta MM-kultajuhlissa – tempaus rikkoi Fifan sääntöjä

Messin ylle puettiin MM-finaalin palkintojenjaossa Bisht, eli arabimaailmassa tunnettu perinneasu. Jalkapallolegendojen mukaan Messin ”iso hetki” pilattiin.

-

Kommentti: ”Tervetuloa Saudi-Arabiaan 2030!” – Fifalle ja Gianni Infantinolle jäi Qatarista käsiin miljardeja ja petetyt lupaukset, eikä mikään muutu

Jalkapallon MM-kisat toivat Fifalle ainakin 7,5 miljardia dollaria sisään. Voitot on kääritty, kisalupaukset petetty, eikä mikään suhmurointi muutu Gianni Infantinon jatkuvalla valtakaudella, kirjoittaa Yle Urheilun Samu Saatsi.

Lionel Messi ja Kylian Mbappe pallottelevat.

Qatarin mannekiini juhlii MM-kultaa – tutkija avaa, miten tuhansia kuolemia ja satoja miljardeja euroja vaatinut operaatio on onnistunut

Ranskan ex-presidentti Nicolas Sarkozyn epäillään junailleen Qatarille MM-kisat sekä suuren jalkapalloseuran PSG:n. Seuran suurimmat tähdet Lionel Messi ja Kylian Mbappé ovat nyt vastakkain MM-finaalissa.

Vasemmalla Belgian poliisin kuva rahoista, jotka se on takavarikoinut kotietsinnöissä ja oikealla studiokuva toimittaja Sara Salmesta.

Poliisi löysi 1,5 miljoonaa euroa käteistä, yksi pidätetyistä on EU-parlamentin jäsen – tämä kaikki korruptioskandaalista tiedetään nyt

Tutkijat pitävät Euroopan parlamentin epäiltyä lahjussotkua poikkeuksellisena tapauksena. Katso minuutin tiivistys vyyhdin käänteistä.

Poliisiauto EU-parlamentin ulkopuolella Brysselissä.

Kirjeenvaihtajan analyysi: Lahjusskandaali on piinallinen moraalisia arvoja ja läpinäkyvyyttä korostavalle EU-parlamentille

Parlamenttia ravisteleva lahjussotku vie huomiota muilta tärkeiltä EU-päätöksiltä. Viime kädessä pelissä on koko EU:n uskottavuus, kirjoittaa Ylen EU-kirjeenvaihtaja Rikhard Husu.

Henkilö seisoo EU parlamentin edessä sumeana ja taustalla näkyy Euroopan unionin lippu.

EU-parlamentin korruptiotutkinta on massiivinen imagohaitta, johon populistiset toimijat varmasti tarttuvat, arvioi tutkija

Korruptioskandaali ryvettää Euroopan parlamenttia, jolla on ollut maine demokratian ja ihmisoikeuksien puolustajana. Lahjustutkinta heittää varjon myös korruptiosta syytetyn Unkarin kovistelun ylle.

EU-komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen piti unionin tilaa koskevan puheen EU-parlamentille keskiviikkona, 14.9.2022.

Parlamentin lahjussotku ei yllättänyt EU:n vahtikoiraa – asiantuntijan mukaan kyseessä on merkittävin skandaali kahteen vuosikymmeneen

Euroopan parlamentin jäseniin ja avustajiin kohdistuvat lahjusepäilyt ravistelevat EU:ta. Asiantuntijan mukaan korruptioon liittyviä sääntöjä on tiukennettava.

Roberta metsola.

Puheenjohtaja Metsola korruptioskandaalista: ”Europarlamentti ja eurooppalainen demokratia ovat hyökkäyksen kohteena”

Neljä poliisin pidättämää epäiltyä ovat tutkintavankeudessa. Heitä syytetään korruptiosta, rahanpesusta ja rikollisjärjestön toimintaan osallistumisesta.

Kreikkalainen politikko Eva Kaili.

Suomalaismepit pöyristyivät EU-parlamentin korruptioepäilyistä: ”Ennennäkemättömän vakava tapaus”

Heidi Hautalan mukaan Euroopan parlamenttiin on aika perustaa eettinen lautakunta. Miapetra Kumpula-Natri pitää parlamenttiryhmänsä päätöstä erottaa Eva Kaili ”linjakkaana”.

Kreikkalainen poliitikko Eva Kaili.

EU-parlamentin varapuhemies Eva Kaili pidätettiin korruptiotutkinnassa, AFP:n lähde kertoo

Lähteen mukaan pidätys liittyy aiemmin perjantaina tehtyihin kiinniottoihin.

Qatarilainen naisjalkapalloilija Ghaida katsoo alaspäin.

Mitä tapahtui Qatarin naisten maajoukkueelle? MM-kisojen kiistelty isäntämaa petti merkittävän lupauksen: ”Häpeällistä”

21-vuotiaalla qatarilaisella Ghaidalla ei ole mahdollisuutta päästä maansa maajoukkueeseen, koska sitä ei ole. Qatar on pettänyt lupauksensa naisten jalkapallon kehittämisestä.

Iranin päävalmentaja Carlos Queiroz, pelaajat ja Mikko Kujala keskustelevat.

Puolet Iranin MM-joukkueesta palasi Teheraniin – joukkueen suomalainen valmentaja todisti jäähyväisiä: ”Moni itki oikein kunnolla”

Iranin maajoukkueen fysiikkavalmentajaksi palannut Mikko Kujala näki jalkapallon MM-kisoissa, kuinka kovassa paikassa maan pelaajat olivat kentällä ja sen ulkopuolella. Hän puolustaa päätöstään liittyä Iranin leiriin.

Elli-Alina Hiilamo kertoo, miksi Qatarin merkitys Euroopalle kasvaa koko ajan.

Eurooppa-kirje: Ihmisoikeuksia polkeva kisaisäntä halutaan boikottiin, mutta EU:n kauppakumppaniksi Qatar on enemmän kuin tervetullut

Entä päättävätkö EU-maat tukea komission esitystä Unkarin tukimiljardien jäädyttämisestä? Aiheesta lisää kirjeen lopussa.

Rosa Kettumäki

Viimeinen sana: Media sysää boikotoimisen taakan Qatarin MM-kisojen katsojalle

Onko median nostamilla ihmisoikeuskysymyksillä lopulta mitään merkitystä, kun Qatar ja Fifa käärivät kuitenkin MM-kisoista kaikkien aikojen suurimmat tulot?

Palloliiton puheenjohtaja Ari Lahti ja Amnesty Internationalin toiminnanjohtaja Frank Johansson A-studiossa.

Amnestyn Johansson haastoi Palloliiton Lahden A-studiossa: ”En ole varma, onko sinun pakko mennä takaisin finaaliin”

MM-kisojen katsomatta jättämiseen ei ole kummankaan mielestä perusteita, koska silmien sulkeminen ei edistä asiaa eikä se paranna siirtotyöläisten asemaa.

Gianni Infantino leveittää kätensä jalkapallostadionin katsomossa. Vierellään hänellä on Qatarin edustaja.

Toimittajalta: Sateenkaarinauhan kieltäminen ja pelaajien uhkaileminen on Fifalta raukkamainen temppu

Kansainvälinen jalkapalloliitto Fifa pelkää Qatarin hallitusta. OneLove-nauhan kielto on Fifalta hämmentävä teko, ulkomaantoimittaja Sampo Vaarakallio kirjoittaa.

Työntekijöitä rakentamassa tietä jalkapallostadionin ulkopuolella.

Tässä syyt, miksi Fifa halusi antaa MM-kisat ihmisoikeuksia polkevaan Qatariin eikä perunut kisoja kritiikistä huolimatta

12 vuotta vanhan päätöksen taustalla vaikutti muun muassa Qatarin vastustamaton tarjous ja korruptiosta epäillyn Fifan hallituksen toiminta.

Giorgio Wijnaldumilla oli kädessään sateenkaarilogolla varustettu kapteeninnauha EM-kisoissa 2021.

Sateenkaarinauhoja ei nähdäkään MM-kisoissa – seitsemän maata paljasti Fifan kovan ukaasin: ”Tämä on ennennäkemätöntä”

Seitsemän jalkapalloliittoa olisi halunnut, että heidän MM-kisajoukkueiden kapteeneillaan olisi ollut käsivarsissaan sateenkaarilogolla varustettu nauha. Liittojen mukaan Fifa olisi voinut kuitenkin langettaa kapteeneille varoituksen.

Stadium 974. Poliisit valvovat jalkapallon mm-kisojen työntekijöitä 18.11.2022 illalla stadionin ulkopuolella.

Mielivaltaisia pidätyksiä ja väkivaltaa – näin seksuaalivähemmistöjä kohdellaan Qatarissa: ”Tilanne on lohduton”

Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen asema on Qatarissa vaikea. Homoseksuaalisuus on maassa kiellettyä, ja asiantuntijan mukaan seksuaalivähemmistöjen oikeuksia loukataan jatkuvasti.

Kuvassa on Finnairin lentokone 27. lokakuuta 2020 Helsinki-Vantaan lentoasemalla.

Sunnuntai 20.11.2022 (radio)

Finnair peruu lentoja. Egyptin ilmastokokous loppui. USA:n presidentti Joe Biden täyttää 80 vuotta. Jalkapallon MM-kisat alkoivat. Uudellamaalla ajokeli on tosi huono.

 Tommie Smith ja John Carlos palkintokorokkeella.

Miten urheilun kentillä taistellaan tasa-arvon puolesta? Testaa tietosi urheiluhistorian merkittävistä ihmisoikeusvoitoista

Urheilun kentillä tapahtuu paljon ihmisoikeusrikoksia niin maailmanlaajuisella kuin yksilölliselläkin mittakaavalla. Eri lajien parissa on kuitenkin tehty paljon työtä ihmisoikeuksien toteutumisen puolesta.

Yle urheilun asiantuntija ja entinen jalkapalloilija Antti Pohja katsoo kameraan. Lähikuvassa on punapipoinen mies järven rannassa.

Yle Urheilun asiantuntija Antti Pohja ei halua, että Qatarin MM-kisat toistuvat: ”Saako lähetyksissä hymyillä?”

Lahtelainen jalkapallokommentaattori ei ole löytänyt arvokisoihin yleensä kuuluvaa kansanjuhlaa ja karnevaalitunnelmaa. Yle ei lähetä paikalle lainkaan urheiluselostajia tai asiantuntijoita.

Rakennustyöntekijöitä kävelemässä Dohan pilvenpiirtäjät taustalla.

Qatarin siirtotyöntekijöitä tavannut Ellinoora Vesala: ”MM-kisojen boikotointi tässä vaiheessa ei auta heitä”

Arvokisojen järjestäminen ihmisoikeuksia polkevissa maissa on puhuttanut erityisesti Qatarin kisojen yhteydessä. Asiantuntijoiden mielestä kisojen boikotointi ei ole tässä vaiheessa tehokkain tapa vaikuttaa.

Palloliiton pj. Ari Lahti Dohassa, Qatarissa. 19.11.2022

”Ikävää, että näiden kisojen edessä on tällainen sumuverho” – Ari Lahti kertoo, miksi hän on Qatarissa

Palloliiton puheenjohtaja Ari Lahti ihmettelee Gianni Infantinon erikoisia lausuntoja, mutta antaa samalla kiitosta Fifa-pomolle.

Fifan puheenjohtaja Gianni Infantino istuu lehdistötilaisuudessa ja hieroo oikealla kädellään kasvojaan.

Toimittajalta: Qatar vie Fifaa kuin litran mittaa

Qatarin junailemassa MM-stadionien olutkiellossa on tulevien riitojen siemen, kirjoittaa ulkomaantoimittaja Sampo Vaarakallio.

Jalkapallon mm-kisojen työntekijöitä Qatarissa. 974 stadionin luona. 17.11.2022.

Kuinka monta kiisteltyjen jalkapallon MM-kisojen lippua on myyty Suomeen? Testaa, kuinka hyvin tunnet Qatarin ja kisojen taustat

Runsaasti kritisoidut vuoden 2022 jalkapallon MM-kisat käynnistyvät sunnuntaina Qatarissa. Mutta tiedätkö sinä, mitä kaikkea on kritisoitu ja mitkä asiat Qatarin yhteiskunnassa puhuttavat? Mittaa tietojasi Yle Urheilun visalla.

Jouni Leppäaho haastattelussa. Takana Seinäjoen Ideaparkin rakennus.

Qatarin ihmisoikeusrikkomukset laimentavat MM-jalkapallon kisainnostusta – ”Rahalla ja öljyllä järjestetty, urheilulla ei mitään tekemistä”

Tuhansien siirtotyöläisten arvioidaan menehtyneen kuumuuden vuoksi tai tapaturmaisesti, kun kisapaikkoja on rakennettu.

Linda Sällström mietteliäänä.

Helmareiden maalitykki Linda Sällström päätti boikotoida MM-kisoja jo aikoja sitten: ”Kaikki on niin oksettavaa”

Suomen naisten jalkapallomaajoukkueen pelaajat eivät ole innoissaan sunnuntaina alkavista jalkapallon miesten MM-kisoista.

Jalkapallon mm-kisojen kannattajia Qatarissa. 974 stadionin luona. 17.11.2022.

Diktatuuri Qatar on kätevä paikka MM-kisajärjestäjille, koska Fifassa on sen kanssa paljon samaa, sanoo professori

Qatarin jalkapallon miesten MM-kisat alkavat sunnuntaina. Asiantuntijoiden mukaan maan ihmisoikeustilanne on surullinen, mutta kisajärjestöille autoritäärisuudesta on kyynisiä hyötyjä.

Kansainvälisen jalkapalloliiton puheenjohtaja Sepp Blatter istuu lehdistötilaisuudessa. Hänen ympärillään leijailee väärennöksiä Yhdysvaltain dollareista, jotka tilaisuuteen saapunut brittikoomikko heitti ilmaan kritisoidakseen Fifan korruptiota. Kuva on vuodelta 2015 Sveitsistä.

Kommentti: Miksi en boikotoi Qatarin MM-kisoja?

Epäkohdista puhumalla voimme vaikuttaa siihen, että tulevia kisaisäntiä valittaessa Qatarin kaltainen voittaja ei ole enää ikinä mahdollinen, kirjoittaa Yle Urheilun asiantuntija Antti Pohja.

Työntekijöitä stadionin rakennustyömaalla.

Suomen Qatarin suurlähettilään puheet jalkapallon MM-kisoista ihmetyttävät Amnestyn toiminnanjohtajaa

Siirtotyöläisten surkeat olot ja tuhansien kuolemat puhuttavat Qatarissa sunnuntaina alkavien jalkapallon MM-kisojen kynnyksellä.

Rikospaikkatutkijat tukivat räjähdyspaikkaa Istiklalin ostoskadulla Istanbulissa.

Maanantai 14.11.2022 (radio)

Pommi-isku Turkissa. Ukrainan presidentti Hersonissa. Ruuan hinta. Jalkapallon MM. Sää.

Al-Baytin stadion Qatarissa.

Kymmeniä tilauslentoja päivässä ja luksusmajoitusta risteilylaivoilla – näin Qatar aikoo selvitä puolentoista miljoonan kisaturistin tulvasta

Jalkapallon MM-kisat pelataan Qatarissa poikkeuksellisen pienellä alueella. Kisojen logistiikka ja fanien liikkuminen herättää kysymyksiä kiistellyn turnauksen alla.

Huomioliiviin ja työvaatteisiin pukeutunut mies istuu maassa ja nojaa päätään käteensä.

Qatar kiillottaa imagoaan, mutta MM-kisojen rakentaminen vei tuhansien hengen – Narayan Dhoj näki, kun työtoveri putosi viidennestä kerroksesta

Siirtotyöläiset ovat tehneet 15-tuntisia työpäiviä helteessä ja huonolla palkalla. Nyt Qatar on säätänyt lakeja työolojen kohentamiseksi. Lakien valvonta on kuitenkin heikkoa, eikä niiden rikkojia rankaista.

Futistietäjän logo

Ylen Futistietäjä on taas täällä! Osallistu kisaveikkaukseen ja voit voittaa tuotepalkintoja

Oletko sinä Suomen kovin Futistietäjä? Klassikoksi muodostuneessa kisaveikkauksessa pääset kisailemaan kavereitasi vastaan. Peli sisältää myös MM-kisojen jokaisen ottelun avausmaaliveikkauksen.

Markku Kanerva lehdistötilaisuudessa 8.11.2022.

Markku Kanerva ei aio lähteä seuraamaan MM-kisoja – Huuhkajien päävalmentaja Qatarin epäkohdista: ”Meillä on vastuu viedä asiaa eteenpäin”

Teemu Pukki ei ole kokoonpanossa marraskuun kahdessa ystävyysottelussa Pohjois-Makedoniaa ja Norjaa vastaan.

Qatarissa juhlittiin sunnuntaina sitä, että MM-kisojen alkuun on tasan vuosi. Keskellä Fifan puheenjohtaja Gianni Infantino.

Euroopan jalkapalloliitot antavat painetta Fifalle Qatariin liittyen – Amnestyn Johansson uskoo Infantinon pään kääntyvän

Kymmenen Euroopan jalkapalloliittoa vaati sunnuntaina Fifaa perustamaan korvausrahaston siirtotyöläisille sekä avaamaan siirtotyöläisten tukemiseen keskittyvän keskuksen Dohaan.

Euroopan komission puheenjohtaja Ursula Von Der Leyen  ja Israelin pääministeri Naftali Bennett ovat kättelemässä.

Mistä löytyisi vaihtoehto venäläiselle maakaasulle? EU haalii nyt kiireellä kaasua maailman eri kolkista, mutta se ei riitä

Niin Euroopan unioni kuin yksittäiset jäsenmaat etsivät nyt korvaajia venäläiselle kaasulle. Ihmisoikeus- ja ympäristöjärjestöt ovat kritisoineet useita EU-maiden kumppanuuksia muun muassa Persianlahdella ja Afrikassa.

Saudi-Arabia rakentaa Punaisenmeren rannalle futuristisen Neomin talousaluetta. Ensimmäisen osan pitäisi valmistua vuonna 2025.

Saudi-Arabiaan nousee futuristinen Neom-kaupunki, joka maksaa 500 miljardia dollaria – suomalaisyritykset kärkkyvät urakoita

Osa Venäjältä vetäytyneistä yrityksistä tähyää Lähi-Itään, jossa pyritään irti öljystä. Erityisen kiinnostuksen kohde on uusi miljoonakaupunki, jossa toimitaan uusiutuvalla energialla ja ajetaan lentotakseilla.

Nadia Nadim juhlii maalia.

Yhdeksää kieltä puhuva kirurgi on ollut jalkapallon kansainvälinen roolimalli – kehut kääntyivät EM-kisojen kynnyksellä kritiikiksi, kun Nadia Nadim hyppäsikin Qatarin kelkkaan

Tanska oli edellisten EM-kisojen sensaatiojoukkue. Tätä turnausta varjosti viime hetken paine, joka pakotti Nadia Nadimin selittelemään valintojaan.

Lise Klaveness puhuu Fifa pömpelin edessä.

Lise Klaveness piti puheen, joka sai Fifa-pamppujen korvat punottamaan – tutkija avaa, miksi juuri norjalaisnaiset ovat tehneet jalkapallosta tasa-arvoisempaa

Norjalaiset jalkapallossa vaikuttavat naiset ovat taistelleet tasa-arvon puolesta. Norjalaistutkija Bente Skogvangin mukaan taustalla on yhteisön voima.

Matkustajat jonottavat lentokentällä turvatarkastukseen.

Finnairin toimitusjohtaja: Yhtiön uusi strategia lisää lentoja Intiaan ja Pohjois-Amerikkaan

Eurooppalaiset lentoyhtiöt kuljettavat jatkossa yhä suuremman osan Aasian-matkustajista Persianlahden kautta. Venäjän ylilentokiellon takia korvaavia yhteyksiä tarjotaan erityisesti Qatarin kautta.

Nadia Nadim tuulettaa maalia EM-kisoissa 2017.

Analyysi: Suomen kohtaava supertähti toimii kritisoitujen Qatarin MM-kisojen mannekiinina – Nadia Nadimin valinnassa Tanskan EM-joukkueeseen ikävä särö

Tanskan jalkapalloliitto on ollut yksi äänekkäimmistä Qatarin MM-kisojen vastustajista. Kampanja maan olojen parantamiseksi sai torstaina ikävän särön, kun Nadia Nadim valittiin Tanskan EM-joukkueeseen, kirjoittaa Yle Urheilun Hinni Hirvonen.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle