Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Piirroskuvassa juoruilevia ihmisiä.

Millä kaavalla juoruilet – pidätteletkö tietoa vai jaatko sitä hanakasti? Juoruilun kulttuuri vaihtelee paljon eri maiden välillä

Juoruileminen on iloinen asia, vaikka stereotypiat yrittävät heittää sen ylle kielteisyyden viittaa.

Maailman ilmatieteen järjestö (WMO) pääsihteeri Petteri Taalas.

YK:n ilmastokokous kovan paikan edessä – ”Pariisin ilmastosopimusta on toteutettu laiskasti, nyt on painettava kaasua”

Maailman ilmatieteen järjestön pääsihteeri Petteri Taalas on asiantuntijaryhmineen seulonut ilmastotoimista ehdotuksia, joista vain parhaat kuullaan tänään, joukossa myös Suomen toimet.

Tuvalu

Tutkimus: Tyynenmeren saarilla voi olla kyky sopeutua nousevaan vedenpintaan

Hyvä uutinen: Uusi tutkimus tuo toivoa syrjäisille saarivaltioille, joiden on pelätty hukkuvan veteen, kun ilmastonmuutos nostaa merenpintaa.

Juuttisäkeistä tehty installaatio täyttää Arsenalen pitkän käytävän.

Tulevaisuus paljastuu Venetsian biennaalissa

Vuoden 2015 Venetsian taidebiennaalissa korostuu kantaaottava taide ja tulevaisuuden uhat. Maakohtaisia paviljonkeja on ennätysmäärä. Suomen paviljongissa on esillä taiteilijapari IC-98:n animaatio. Sekin kommentoi tulevaisuutta, maailmaa ihmisen ajan jälkeen.

Tuhoutunut rantarakennus.

"Hirviö pyyhkäisi kaiken kehityksen pois" – Vanuatu palasi hirmumyrskyn tuhojen vuoksi lähtöruutuun

Presidentti Baldwin Lonsdalen mukaan hyvä ennakkovaroitusjärjestelmä säästi suuren määrän ihmishenkiä.

Imaami saarnaa Suomen islamilaisen yhdyskunnan moskeijassa 13.3.2015.

Sunnuntai 15.3.2015

Myrskyvahingot ovat suuret Tyynellämerellä. Suomen muslimit tekevät työtä fanatismia vastaan. Pääkaupunkiseudulla oli sunnuntaina tulipaloja. Lämmin sää jatkuu vielä viikon, sitten kylmenee.

Kartta.

Pam-myrsky runteli muutakin kuin Vanuatun – Tuvalussa puolet väestöstä myrskyn uhreja

Ainakin yksi pikkuvaltion yhdeksästä saaresta on kokonaan tulvaveden alla.

Satelliittikuvassa syklonin pilvipyörteet..

Voimakas sykloni aiheuttaa tuhoa Tyynenmeren pienissä saarivaltioissa

Viitosluokan hirmumyrskyn reitillä ovat Vanuatu, Tuvalu, Kiribati ja Salomonsaaret.

Kuvassa on kolme naista ottamassa selfietä.

Bahai-usko vei Josefiinan Tuvalun saarelle: "Sydämen kaipuut ja suurimmat haaveet ovat samanlaisia"

Tyynenmeren saarilla sijaitsee maailman neljänneksi pienin valtio. Saarivaltio on niin pieni, että kaikki sen asukkaat tuntevat toisensa. Perholainen Josefiina Kalliokoski tietää tämän, koska hän lähti bahai-uskonsa kautta vapaaehtoiseksi juuri tälle pienelle saarelle. Tuvalun bahai-yhteiskunnasta tuli naiselle kuin toinen perhe.

Tutkimus: Arktiset jäät sulavat pelättyä hitaammin

Merenpinnan nousu ei ehkä kiihdykään niin hurjasti kuin aiemmin on arvioitu.

Öinen kulkija kadulla.

Kuusi tuntia Moskovan suuntaan

Lokakuu on vuoden kaunein kuukausi. Erityisesti tänä vuonna riitti lämpöä, aurinkoa ja tuultakin. Kevät-, kesä- ja talvikuukaudet ovat tasaisempia, lokakuussa luonnossa riittää värejä, valoa ja varjoa. Luonnossa tapahtuu koko ajan. Sitten marraskuussa pimeys todella iskee.

Tuvalun vesivarat loppuvat parissa päivässä

Tuvalun viranomaiset ovat julistaneet hätätilan, sillä saarivaltion vesivarat ovat loppumassa muutaman päivän kuluessa. Tyynenmerenn keskellä sijaitseva Tuvalu on riippuvainen sateista, mutta sademäärä on puolen vuoden ajan jäänyt niin pieneksi, että asukkaiden vesivarat loppuvat kokonaan lähipäivinä.

Tuvalun saarivaltiossa hätätila vesipulan takia

Uuden-Seelannin ulkoministerin Murray McCullyn mukaan vesipulasta kärsitään useissa Tuvalun saarissa. Uuden-Seelannin puolustusvoimat ja Punainen Risti ovat järjestäneet avustuskuljetuksia Tuvaluun.

Maabongarin veri vetää maailmalle

Helsinkiläinen Ismo Porna on vieraillut 192 itsenäisessä valtiossa. Valikoimasta puuttuu enää seitsemän valtiota, joukossa mm. Saudi-Arabia. Seuraavaksi Porna suuntaa Keski-Afrikan tasavaltaan joulukuun alussa.

Tyynenmeren matalat saarivaltiot eivät ehkä uppoakaan

Pelko siitä, että Tyynenmeren matalat saarivaltiot saattaisivat jäädä meren pinnan alle ei ehkä toteudukaan. Uuden tutkimuksen mukaan useat matalat saaret ovat pysyneet samankokoisina lähes 60 vuoden ajan, ja jotkut niistä ovat jopa kasvaneet.

Kööpenhaminan ilmastokonferenssin logo

Kehitysmaat jakautumassa kahtia ilmastokokouksessa

Kehitysmaat näyttävät jakautuneen kahteen leiriin Kööpenhaminan ilmastokokouksessa. Pienet Tyynenmeren saarivaltiot ja köyhät Afrikan maat ovat vaatineet Kiinaa, Intiaa ja muita suuria kehittyviä maita sitoviin päästövähennyksiin.

Operaatio Tuvalu kertoo koululaisille ilmastonmuutoksesta

Ilmastonmuutoksesta kerrotaan koululaisille nyt kuunnelman avulla. Ala-asteille suunnatun Operaatio Tuvalu -kuunnelman on tuottanut Luonto-Liitto yhdessä ympäristöjärjestöjen kanssa. Koulut voivat hyödyntää kymmenminuuttista kuunnelmaa aamunavauksissaan.

Koulujen aamunavauksiin kertomus ilmastonmuutoksesta

Lasten ja nuorten ympäristöjärjestö Luonto-Liitto on tehnyt koulujen aamunavauskuunnelman, joka kertoo ilmastonmuutoksesta. Alakoululaisille suunnattu kuunnelma Operaatio Tuvalu on ladattavissa 5.2. tapahtuvan ensiesityksen jälkeen vapaasti netistä.

Ympäristötuhoista yhtä paljon pakolaisia kuin sodista

Ympäristöolojen vaikeutuminen voi aiheuttaa seuraavan viiden vuoden aikana jopa 50 miljoonan ihmisen pakolaistulvan, varoittaa YK:n alainen tutkimuslaitos.