Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Edessä penkki veden äärellä. Takana kohoaa Keretin kaivostorni Outokummussa.

Maakuntaliitto haluaisi säilyttää Outokummun Keretin tornin – pitää merkittävänä matkailukohteena ja maamerkkinä

Keretin torni on suojeltu kohde. Tornista voi kuitenkin aiheutua turvallisuusriski, mikäli sen läheisyyteen suunniteltu Hautalammen kaivoshanke toteutuu.

Etualalla Pielisjoki ja takana Pielisjoen linna Joensuussa.

Maakunnan rakennusperinnön helmet on koottu yksiin kansiin

Uusi maakunnan modernia rakennushistoriaa esittelevä kirja on syntynyt maakuntaliitossa kaavoitustyön yhteydessä.

Päärakennuksen toisen kerroksen juhlasali.

Vaasan Raastuvankadun vanha kansakoulu on päätetty suojella

Suojelupäätöksessä katsotaan, että rakennuksella on merkittävää rakennus- ja kulttuurihistoriallista arvoa yksittäisenä rakennuksena eri osineen sekä yhtenäisenä opetustoimintaa palvelevana alueena.

Martti Heikkinen kunnostaa 150-vuotiasta pohjalaistaloa Saarijärven kalmarin kylässä.

”Purkaminen tehty helpoksi, korjaaminen vaikeaksi” – rakennuslain uudistus ei kelpaa arkkitehdeille eikä perinnerakentajille

Uuden rakennuslain tavoitteena on sisällyttää rakentamisen ympäristövaikutukset lakiin. Esitys on herättänyt tyrmistystä ja arvostelua.

Havainnekuva miltä uusi Kuopion oikeustalo tulee valmiina näyttämään.

Kuopion oikeustalon peruskorjaus ja laajennus valmistuvat arviolta vuoden 2024 alussa

Rakennustöiden kustannukset ovat noin 13 miljoonaa euroa. Remontoituun entiseen verotaloon ja laajennusosaan sijoittuvat käräjäoikeuden, ulosottolaitoksen sekä syyttäjälaitoksen tilat.

Maatalo ilmakuvassa.

Ruotsin sotavuosina Suomeen lahjoittamat puutalot ovat edelleen haluttuja kohteita – Tomi Kultanen asuu sukunsa taloa neljännessä polvessa

Vuonna 1940 Ruotsi lahjoitti Suomelle yli 2 000 puutaloa. Viisitoista niistä tuli Jokioisille Kuuman kylään, keskelle hämäläistä maaseutua. Kaikissa asutaan yhä. Yksi on Tomi Kultasen perheen koti.

Pahvikuivaamo

Vanhan pahvikuivaamon suojelupäätös kumoutui Kuusankoskella – purkuluvan myöntäminen pysyy edelleen Kouvolan kaupungin käsissä

Ympäristöministeriö katsoo, ettei entisen pahvikuivaamon suojelu muodosta niin tärkeää yleistä etua, että kohde tulisi suojella rakennusperinnön suojelemisesta annetulla lailla.

Alexandersteaterns stora sal.

140-vuotias Aleksanterin teatteri myytiin vajaalla kahdella miljoonalla – rakennukseen suunnitellaan hotellitoimintaa

Senaatti-kiinteistöt myi Helsingin Bulevardilla sijaitsevan Aleksanterin teatterin BOA Groupin omistamalle BME10 Property Oy:lle. Kiinteistön kauppahinta oli 1 850 000 euroa.

Riihimäen Voimalan punatiilinen rakennus savupiippuineen. Voimalan edessä liikenneympyrä, taustalla sininen, pilvetön kesäkuun alun taivas.

Riihimäen Voimalaa kehitetään Euroopan komission tuella

Riihimäen rautatieaseman läheisyydessä sijaitseva Voimala on kaupungin maamerkki ja se on suojeltu asemakaavalla.

Pelimannitalo Kaustisella.

Sivukamarituvista uskotaan löytyvän uutta tietoa keskipohjalaisesta rakennusperinnöstä

Sivukamaritupia kuvataan talonpoikaistalojen jättiläisiksi, useat ovatkin jo tapahtumakäytössä.

Vanha raviradan yleisörakennus.

Pilvenmäen raviradan vanha katsomo on kunnostettu Kuninkuusravien VIP-vieraita varten

Kuninkuusravit 2022 järjestetään Forssan Pilvenmäen raviradalla 29.–31. heinäkuuta 2022. Ne ovat järjestyksessään jo 91. Kuninkuusravit ja neljännet Forssassa pidettävät.

Mallinnus Rovaniemen Sairaalanniemestä

Rovaniemen Sairaalanniemen kaavamuutos kuntalaisten nähtäville – loppukesällä luvassa vielä kaavakävely

Sairaalanniemen puiston osuus on kaavamuutoksessa nyt aiempaa suunnitelmaa suurempi.

Kuvamuokkaus Tampereen Kelan rakennuksesta.

"Laatikkotaloista" tahdotaan pois ja tilalle toivotaan uusvanhaa – nuori arkkitehti muistuttaa: 50 vuotta sitten haluttiin eroon jugendtaloista

Vanhasta arkkitehtuurista voi inspiroitua ja oppia, mutta historian virheitä ei kannata toistaa, sanoo Kasmir Jolma.

Kuvassa puinen rakennus (Hauhianmylly) ja vesistöä.

Skinnarilan hovi Lappeenrannassa ja Hiomonraitin siltarakennus Pyhtäällä saivat 10 000 euron korjausavustukset – jaossa oli ennätykselliset 180 000 euroa

Kaakkois-Suomen ELY-keskus jakoi avustusrahaa rakennusperinnön hoitoon ja saariston ympäristöhoitoon. Avustuksia myönnettiin yhteensä 36 kohteelle.

Sairion puurakenteisen päiväkodin peruskorjausta muovihupun alla.

Historiallisen Sairion päiväkodin peruskorjaus etenee Hämeenlinnassa

Päiväkodilla on saatu suurin osa purkamisvaiheesta tehtyä. Piha-alueen rakentaminen alkaa loppukesästä.

Uutsivahti-sovelluksen Läheltä-toiminnon esittelykuva

Pohjois-Savoon valtionavustuksina yli 134 tuhatta euroa seurantalojen korjauksiin: suurin 50 000 euron summa Vehmasmäen Nuorisoseuralle

Pohjois-Savoon on myönnetty 134 500 euroa seurantalojen korjauksiin, kerrotaan Suomen Kotiseutuliitosta. Yhteensä avustuksia saa tänä vuonna Pohjois-Savossa yhdeksän hakijaa.

Hietalahden puukatsomo on kulttuurihistoriaa, mutta onko se korjattavissa?

Vuonna 1936 rakennettu jalkapallokatsomo on arvokas koko Suomen mittakaavassa – sen kunnostaminen olisi tärkeää, mutta vielä ei tiedä, riittävätkö Vaasan rahat

Hietalahden puukatsomo on Suomen toinen 1930-luvulta säilynyt jalkapallomiljöö. Vaasan kaupunki väläyttää asemakaavamuutosta ja katsomon purkamista, jos suojellun rakennuksen kunnostaminen ei ole mahdollista.

Luminen Frenckellinaukio.

Frenckellin arvokiinteistön muuttuminen hotelliksi on taas askelen lähempänä toteutumista – suunnitteilla myös lasiterassiravintola

Frenckellin rakennukseen tulisi uusia kevyitä rakenteita terasseja tai sisäänkäyntejä varten. Alapihalle muurin vierelle tulisi suunnitelmissa uusi lasiterassiravintola. Uusi asemakaava on pantu nähtäville.

Kai Iiskola raaputtaa maalia pois ikkunankarmista remontissa olevan Juuan seurojentalon salissa.

Kun korona tyhjensi kalenterin, yrittäjä Kai Iiskola keksi pelastaa rapistuvat arvotalot – havittelee historiallisesta Puu-Juuasta hotellia

Ideana on remontoida Juuan vanhaan puutalomiljööseen kymmeniä hotellihuoneita ja napata siivu Kolin matkailijavirroista. Kylähotellin toteutuminen riippuu siitä, innostuvatko vanhojen talojen omistajat.

Vanha vaasan Puuvillan konttorirakennus, punainen tiilirakennus Vaasan yliopiston alueella.

Vaasan Puuvillan entinen konttorirakennus suojellaan – suojelutarve koskee myös rakennuksen kiinteää sisustusta

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus on tehnyt rakennussuojelupäätöksen Vaasan yliopiston alueella olevista Vaasan Puuvillan entisistä rakennuksista. Konttorirakennuksen on suunnitellut Karl Lindahl 1923.

Heinolan Seminaarirakennus

Heinolan seminaarille löydettiin ostaja

Entinen opettajainkoulutuslaitos saatiin myytyä kiinteistösijoitusyhtiölle.

Hulikan talo on päässyt huonoon kuntoon. Helmikuun pakkas päivä ja kuvttuna kaupungin talon suunnasta

"Kaupunki ei ylläpidä näitä rakennuksia mitenkään", sanoo Savonlinnan tekninen johtaja – viimeisetkin vanhat puutalot uhkaavat kadota kaupunkien keskustoista

Vanhojen puutalojen kohtalo puhuttaa Savonlinnassa. Hulikan talo on rakennettu jo 1860-luvulla. Nyt sille on käymässä niin kuin suomalaiskaupunkien keskustojen puutaloille on monesti käynyt.

Kauko Sorjonen kallistaa päätään taakse katsoessaan kasvihuoneensa katossa kasvavaa ihmeköynnöstä.

Julkisuutta karttava miljonääri Kauko Sorjonen kieltäytyy panemasta omaisuuttaan poikimaan: "Haluan mieluummin jakaa rahat muiden kanssa"

Yrityskaupoilla rikastunut jyväskyläläinen käyttää suuria summia arvorakennusten pelastamiseen ja taiteen edistämiseen. Itseään hän kuvailee äkkipikaiseksi mutta pitkävihaiseksi mieheksi. Juttu on julkaistu lokakuussa 2021.

Uutsivahti-sovelluksen Läheltä-toiminnon esittelykuva

Palosaaren opiskelija-asuntojen purku taas käsittelyssä Vaasassa

Kaupunkiympäristölautakunta on 13. lokakuuta hyväksynyt Ahventien opiskelijakylän asemakaavan muutosehdotuksen julkisesti nähtäville. Muutosehdotuksessa ei rakennuksia esitetä suojeltaviksi. 

Pollarin taloa nostetaan Seinäjoen aseman ratapihan alueella nostureilla

Pollarin talo nousi jälleen ilmaan Seinäjoella – video näyttää, miten nosturit siirsivät rakennuksen pysyvälle paikalleen

Kaksi vuotta sitten Pollarin talo nostettiin Seinäjoen torin laidasta ja kuljetettiin radan varteen. Maanantaina talo siirrettiin jälleen.

Färgglada simglasögon ligger på kanten till en bassäng i simhallen

Hollolan uimahallin laajennus peruttiin, uusi valtuusto päätyi peruskorjaukseen

Hollolassa on aiemmin pohdittu yhtenä vaihtoehtona myös uimahallin laajennusosaa. Uusi valtuusto kuitenkin hylkäsi tämän vaihtoehdon liian kalliina.

Seurasaaren kesämökki.

Kenen mökki saa kunnian olla se "tavallinen suomalainen kesämökki", jota esitellään ulkomaalaisille? Helsingin Seurasaareen ehdolla 44 rakennusta

Suomen Kansallismuseo tekee lopullisen valinnan Seurasaareen kesämökiksi ensi vuoden alussa. Mökkipihapiiri rakennuksineen aukeaa yleisölle noin viiden vuoden päästä.

Tyhjä tontti odottamassa rakentamista Seinäjoen Kirkkokadulla, takana virastotalo ja Lakeuden risti.

Sedun Kirkkokadun rakennushanke viivästyy pahasti – kaupunki, koulutuskuntayhtymä ja kotiseutuyhdistys napit vastakkain

Valitus ja ruuhka hallinto-oikeudessa viivästyttää Sedun Kirkkokadun rakennushanketta Seinäjoella. Kaupunki ja koulutuskuntayhtymä moittivat yhdistystä kovin sanoin tiedotteessaan.

aittakallion ateljee

Nurmijärven kunta haluaa lisää teollisuustontteja, ja se sai taiteilijapariskunnan suremaan maaseutumiljöön tuhoutumista: "Tämä tuntuu painajaiselta"

Nurmijärven kunta on hankkinut kaava-alueen maa-alueita 1980-luvulta lähtien. Suunnitellulla Sudenkallion teollisuusalueella on enää kolme yksityistä kiinteistöä ja Vantaan seurakuntayhtymän maita.

Kouvolan lakritsin tehtaan liukuhihnalla liikkuvaa lakrtisia.

75 kaupunkia halusi lakutehtaan itselleen – toimitusjohtaja päätti jättää sen kotikaupunkiinsa: "Totesin paikan olevan mahtava"

Entisessä kauppaoppilaitoksessa ryhdytään valmistamaan Kouvolan lakritsia ehkä jo ensi keväänä. Korttelin asemakaavaa muutetaan, jotta se mahdollistaa rakennuksen toiminnan muuttamisen koulusta karkkitehtaaksi.

Spacemaker Oy:n kuva tuulianalyysista.

Tekoäly voi pelastaa talojen suunnittelijat noloilta kömmähdyksiltä: sovellus kertoo, mihin aikaan aurinko häikäisee asuntoa

Rakennusala voisi hyötyä tekoälyn, tai tarkemmin sanottuna tukiälyn käytöstä kaupunkisuunnittelussa. Tarkoituksena on säästää aikaa usein hitaissa prosesseissa. Teknologia ei kuitenkaan korvaa luovaa suunnittelutyötä.

Vanha keltainen hirsirtalo, Wahlmanin talo, Äänekosken Hiskinmäellä

Liki satavuotias Wahlmanin talo muuttamassa Hiskinmäeltä Äänekosken museon läheisyyteen – rakennus aiotaan siirtää uuteen paikkaan kokonaisena

Hiskinmäellä sijaitseva vanha hirsitalo ollaan siirtämässä pois tehdasalueelta Metsä Boardin kaavamuutoshankkeen takia. Yhtiö aikoo kuljettaa rakennuksen kaupungin osoittamalle tontille lavetilla siten ettei sitä tarvitse purkaa.

Deborah Berebichez, fysiikan tohtori ja data-analyytikko, Yhdysvallat

Viisi yleisön suosikkijuttua sunnuntaiaamuusi: huippufyysikko kokeilee elämää Suomessa ja kyy liftaa uimarin selässä

Luitko jo nämä? Kokosimme sinulle viikon parhaita juttuja, jotka saatoit arjen kiireessä ohittaa.

Pihlajamäki arkistokuvassa

Betonilähiöitä uhkaa nyt purkaminen samoista syistä, joilla puukaupunkien tuhoa perusteltiin 1970-luvulla – vertaa kuvapareissa rakentamisen muutosta

Lähiöt ja muu moderni rakennusperintö ovat nykyajan arkista rakennuskantaa, jonka arvoa on vaikea tunnistaa. Vielä 50 vuotta sitten puutalot olivat yhtä arkisia, eikä niitä säälitty purkutuomioita jaettaessa. Olemmeko nyt toistamassa historian virheitä?

Heinolan seminaarirakennus

Ely-keskus jakoi tukea rakennusperinnön vaalimiseen – Heinolalle erityismääräraha seminaarin suojaamiseen ilkivallalta

Arvokkaan rakennusperinnön hoitoon tarkoitettua avustusta sai Päijät-Hämeessä puolet hakijoista. Heinolan erityismäärärahalla maksetaan muun muassa vanhan opettajankoulutuslaitoksen valvontaa.

Näkymä Kaunissaaren venesatamaan. Veneitä laiturissa ja punaisia venevajoja

Kaunissaaren kalastajakylän rakennukset saavat ansaitsemaansa hoivaa – Ympäristöministeriö myönsi neljä kertaa aiempia vuosia suuremman avustuspotin Kaakkoon

Pyhtään Kaunissaaren kalastajakylä on yksi kohteista, joka sai Kaakkois-Suomen ely-keskuksen avustuksia rakennusperinnön hoitoon. Kaunissaaressa kunnostetaan ja ylläpidetään rakennettua kulttuuriympäristöä, kuten venevajoja ja laitureita.

Läheltä

Hervannan vapaa-aikakeskus korjataan perusteellisesti

Historiallinen arvo aiotaan kuitenkin säilyttää.

Läheltä

Maakunnan historiallisten rakennusten hoitoon lähes 140 000 euron avustukset

Pohjois-Karjalassa avustusta sai yhteensä 26 rakennusta.

Musta tyttö pastellityössä pekkalan kevättnäyttelyssä.

Kuntalaisaloite vaatii Pekkalan kuvataideyhteisön säilyttämistä

Kuvataidekoulu on toiminut Pekkalan päärakennuksessa yli 40 vuotta. Toimeen ryhtynyt Pekkalan puolesta -työryhmä pelkää, että Joensuun kaupunki voi pistää suojellun miljöön myyntiin.

Heinolan vanhan Seminaarin kiinteistö

Heinolan seminaarista hierotaan yhä kauppoja – lisärakennusoikeus kiinnostaa monia, mutta kiinteistö myydään pakettina

Neuvotteluja käydään tällä hetkellä yhden vahvan ostajaehdokkaan kanssa.

Papinkatu 10

Kotka jatkaa uuden omistajan etsintää Papinkadun puutaloille – rakennuksista ei ole saatu yhtään tarjousta

Kaupungin tavoitteena on ollut löytää huonokuntoisille taloille uusi omistaja, joka kunnostaisi ne kaupunkilaisten yhteiseen käyttöön.

Kivinavetta

Avustuksia rakennusperinnön hoitoon haettiin Pirkanmaalla tuplasti enemmän kuin edellisvuonna

Eniten hakemuskohteita on Tampereella, Sastamalassa, Valkeakoskella ja Orivedellä.

Läheltä

Nokian kaupunki hyväksyi Tehdassaaren myymisen

Kauppahinta 53 000 euroa oli korkein tarjous, joka myynnissä saatiin.

Kuvassa päällekkäin Joukahaisensolan pientaloalue Seinäjoella ja Seinäjoen pesäpallokenttä

Tavallista enemmän omakotitaloja, yritystiloja ja pesäpallokenttiä – selvitys rakennetusta kulttuuriympäristöstä tukee Etelä-Pohjanmaan tuttua imagoa

Eteläpohjalaisessa rakentamisessa on useita ominaispiirteitä. Inventointi tehtiin vuosina 1930-1999 rakennetuista ympäristöistä.

Malmin lentoasema. Kuvattu 2.3. 2021.

Ympäristöministeriö hylkäsi Malmin lentoasemaa koskevat valitukset

Valitukset koskivat lentokentän alueen suojelua rakennusperintölailla.

Hämäläinen maalaismaisema loppukesällä.

Riihimäellä kotikaupunkiin voi tutustua helposti karttapalvelun kautta – palvelussa on nyt myös tietoja rakennusperintökohteista

Jokaisesta kohteesta on tiivis selostus rakennuksen historiasta, ulkoasusta sekä perustelut kohteen arvotukselle rakennetussa kulttuuriympäristössä.

Seinäjoen vanhat veturitallit Asemanseudulla.

Voisiko ruokamarket toimia Seinäjoen ratapihalla? – Yllättävä suunnitelma voitti veturitallien arkkitehtikilpailun

Arkkitehtiopiskelijat laativat monipuolisia suunnitelmia yrittäjä Petri Pihlajaniemen omistamille Seinäjoen veturitalleille.

Hämeenlinnan yhteiskoulu Hätilässä.

Hämeenlinnan yhteiskoulun kiistasta haettu valituslupaa korkeimmalta hallinto-oikeudelta

Valittajien perusteluissa painotetaan, että Hätilän koulurakennuksen asiassa ratkaisuja on tehty väärien tietojen valossa.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle